Uunilohi

paisto-ohje

Tarvitsisin suht pikaista apua kokonaisen n.1.5 kg:n lohen paistamiseen. Paistoaika ja lämpötila normaalissa uunissa? Ja mites suolat yms. Kuinka paljon?

Peukku kun on keskellä kämmentä...

22

31940

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yyyyyyyyyy

      en oo ammattilainen mut tekisin tälleen: avatun kalan sisälle kevyesti suolaa, samaten pinnalle. Käärit alufolioon ja uuniin 180 astetta ja 45 min, ihan lonkalta siis.

      • hanna

        kokki neuvoo...175 ja n.tunti kork. ei tarvii folioo eikä muutakaan,kun tuskin sä sitä kuorta syötkään. ja kalan sisään viillot selkäruodon molemmin puolin. sinne sit suolaa,tilliä ja kenties sitruunaviipaleita.mahtavaa ja onnistut taatusti!! =)) ja kalan pinnalle ei kannata laittaa suolaa,kun ei se ota kuitenkaan sitä makua yhtään,eli turhaan tekisit sen.


      • hanna
        hanna kirjoitti:

        kokki neuvoo...175 ja n.tunti kork. ei tarvii folioo eikä muutakaan,kun tuskin sä sitä kuorta syötkään. ja kalan sisään viillot selkäruodon molemmin puolin. sinne sit suolaa,tilliä ja kenties sitruunaviipaleita.mahtavaa ja onnistut taatusti!! =)) ja kalan pinnalle ei kannata laittaa suolaa,kun ei se ota kuitenkaan sitä makua yhtään,eli turhaan tekisit sen.

        sitä suolaa laitetaan sit silleen sopivasti...eli n.1 rkl...katot et menee tasasesti. ja lohen kypsyydenhän näet siitä,et milloin nahka ja ruodot on helppo irroittaa eli tavallaan irtoaa "itsekseen". =)


    • tehdään...

      Jos haluat valmistaa lohen kokonaisena uunissa, niin ensin tietenkin voitelet ison uunivuoan ja peset lohen sisä- ja ulkopuolelta kylmällä vedellä ja kuivaat sen. Sitten ripottele suolaa sekä sisäpuolelle, että sille ulkopinnalle, mikä jää päällimmäiseksi uunissa. Viipaloi sipulia ja asettele viipaleita sisäalapinnalle ja laita sipulirengasviipaleiden päälle voinokareet. Sitten sama kalan ulkopinnalle, eli asettele sipulirengasviipaleita vieriviereen kalan pinnalle ja laita vielä jokaisen päälle nokare voita. Sitten peität uunivuoan foliolla ja annat olla uunissa 175 asteessa keskitasolla n. yhden tunnin ajan, niin tulee kypsää ja herkullista! Ja sitä suolaahan laitetaan niin, että pinta näyttää suolatulta eli rakeiselta - ei sitä suolaa kuitenkaan liikaa kannata laittaa, siis ei pidä "verhoilla" suolalla... Seuraavalla kerralla sitten tiedät tuliko laitettua sopivasti! Voinokareet voi olla sellaista teelusikallisen kokoa suunnilleen, ja tosiaan sellaiset laitetaan jokaisen sipulirengasviipaleen päälle ja sipulirengasviipaleilla taasen peitetään koko kala päältä ja sisältä (muutama alapinnalle).

      Lohen voi laittaa uunissa myös fileenä, jolloin toimitaan ihan samalla tavalla, eli suolaa ripotellaan tasaisesti päälle ja sitten sipuli ja voinokareet ja uuniin.

      • Hanna

        ihan sellasta vaan tahdon tietää et miksi pitää laittaa suolaa,voi ja sipulit kalan ulkopinnalle,kun ei se kuitenkaan vaikuta makuun.kun kalan nahka on paksu,eikä läpäise makua yhtään??? onko se vaan "koristus-seikka"??? ja ei sita kalaa kannata kovin paljoa "pestä". huuhtasta korkeintaan!
        en halua mollata sinun reseptiäsi,enkä siis tarkoita tätä pahalla,tahdon vaan tietää...!


      • Nipsu

        ... yhtään lisärasvaa, lohi kun on varsin rasvainen jo sellaisenaan. Kuivakkaat valkolihaiset kalat ovat sitten asia erikseen.


      • siis...
        Hanna kirjoitti:

        ihan sellasta vaan tahdon tietää et miksi pitää laittaa suolaa,voi ja sipulit kalan ulkopinnalle,kun ei se kuitenkaan vaikuta makuun.kun kalan nahka on paksu,eikä läpäise makua yhtään??? onko se vaan "koristus-seikka"??? ja ei sita kalaa kannata kovin paljoa "pestä". huuhtasta korkeintaan!
        en halua mollata sinun reseptiäsi,enkä siis tarkoita tätä pahalla,tahdon vaan tietää...!

        Totta ihmeessä ne vaikuttavat makuun - etkö ole koskaan itse laittanut mitään kalan päälle?

        Lohi pitää huuhdella hyvin ja kylmällä vedellä, jotta se ensinnäkin puhdistuu sisäpuolelta, ja jotta sen selkäpuolelta lähtee se mielettömän niljainen kerrostuma. Jos et pese lohta kunnolla, niin eihän sen päällä pysykään mikään, koska se on niin limaisen liukas! Ja jos ei laita sitä foliota kalavuoan päälle, niin kalan pintahan kuivuu - ensin kannattaa pitää vaikka 40 minuuttia sitä kalaa folion alla ja lopun 20 minuutin ajaksi ottaa folio pois ja antaa pinnan kuivahtaa.

        Minä en sen tieteellisemmin tiedä selittää, miten ne mausteet kalan nahan läpäisevät, mutta onhan sekin ikivanha tapa, että kala suolataan kunnolla merisuolalla ja annetaan olla siinä suolassa kylmässä yön yli, niin sen voi vaikka paistaa pannulla lisäämättä yhtään mitään, koska suola on ehtinyt imeytyä hyvin ja kalasta tulee herkullista.

        Kun se voi siellä kalan päällä sulaa, se ottaa hyvästi makua sipulista ja suolasta, jolloin kala saa hyvän paistoliemen. Kertakaikkisen herkullista, eikä esimerkiksi voin käyttöä kannata pelätä liikaa ruoanlaistossa, koska se vain parantaa makua - meilläkin ollaan hoikkia normaalipainoisia koko perhe, ja takuulla käytetään ruuissa ihan oikeaa voita tai kermaa ruuan sitä vaatiessa!


      • Tark
        siis... kirjoitti:

        Totta ihmeessä ne vaikuttavat makuun - etkö ole koskaan itse laittanut mitään kalan päälle?

        Lohi pitää huuhdella hyvin ja kylmällä vedellä, jotta se ensinnäkin puhdistuu sisäpuolelta, ja jotta sen selkäpuolelta lähtee se mielettömän niljainen kerrostuma. Jos et pese lohta kunnolla, niin eihän sen päällä pysykään mikään, koska se on niin limaisen liukas! Ja jos ei laita sitä foliota kalavuoan päälle, niin kalan pintahan kuivuu - ensin kannattaa pitää vaikka 40 minuuttia sitä kalaa folion alla ja lopun 20 minuutin ajaksi ottaa folio pois ja antaa pinnan kuivahtaa.

        Minä en sen tieteellisemmin tiedä selittää, miten ne mausteet kalan nahan läpäisevät, mutta onhan sekin ikivanha tapa, että kala suolataan kunnolla merisuolalla ja annetaan olla siinä suolassa kylmässä yön yli, niin sen voi vaikka paistaa pannulla lisäämättä yhtään mitään, koska suola on ehtinyt imeytyä hyvin ja kalasta tulee herkullista.

        Kun se voi siellä kalan päällä sulaa, se ottaa hyvästi makua sipulista ja suolasta, jolloin kala saa hyvän paistoliemen. Kertakaikkisen herkullista, eikä esimerkiksi voin käyttöä kannata pelätä liikaa ruoanlaistossa, koska se vain parantaa makua - meilläkin ollaan hoikkia normaalipainoisia koko perhe, ja takuulla käytetään ruuissa ihan oikeaa voita tai kermaa ruuan sitä vaatiessa!

        Se pesu vie makua kalalta, se kannattaa pyyhkiä talouspaperilla.Sipulista ja voista tulee tietty makua lisää, mutta lohi on niin rasvaista itsestään jo.Fileenä nahkapuoli alaspäin 20 min 200 astetta ja mausteeksi suola pippuri.Tilli tuoreena pöydässä.


      • aina onnistuu

        sellaisenaan lasivuoassa uuniin


      • takuuvarma menu
        Tark kirjoitti:

        Se pesu vie makua kalalta, se kannattaa pyyhkiä talouspaperilla.Sipulista ja voista tulee tietty makua lisää, mutta lohi on niin rasvaista itsestään jo.Fileenä nahkapuoli alaspäin 20 min 200 astetta ja mausteeksi suola pippuri.Tilli tuoreena pöydässä.

        Juuri niin, nahka alas, hyvä ja tarpeeksi yksinkertainen ohje, Tark.


      • Mona-Miriaana

        Laita kalan alle ensin Leivinpaperi,sitten Folio.

        Muista laittaa kalan pinnalle myöskin Sitruunanlientä ja ripaus Persilliaa.


      • Anonyymi
        Mona-Miriaana kirjoitti:

        Laita kalan alle ensin Leivinpaperi,sitten Folio.

        Muista laittaa kalan pinnalle myöskin Sitruunanlientä ja ripaus Persilliaa.

        Kiitos


      • Anonyymi
        Mona-Miriaana kirjoitti:

        Laita kalan alle ensin Leivinpaperi,sitten Folio.

        Muista laittaa kalan pinnalle myöskin Sitruunanlientä ja ripaus Persilliaa.

        Yleensä laitetaan kylläkin sitruunamehua tai sitruunapippuria ja tilliä, eikä persiljaa, jota tarkoittanee.


    • Erämies

      Perinteinen uunikala on tehty seuraavasti:

      1½ kg kala
      2 tl suolaa
      20 g rasvaa
      1 muna
      3 rkl korppujauhoja
      puolikas sitruuna
      2 rkl vehnäjauhoja
      2 dl vettä

      Pane sisältä ja ulkoa suolattu kala voidellulle uunipellille. Kalan kylkeen voi tehdä viiltoja ennen suolaamista. Sivele kala vatkatulla munalla tai valkuaisella. Ripottele kalan pinnalle siivilöityä korppujauhoa. Paista kala vaaleanruskeaksi 175 asteessa. Tiputtele kalan pinnalle sitruunanmehua. Laske uunin lämpöä tarvittaessa, jottei kalan pinta pala eikä pannu pääse pinnaltaan kuivumaan, lisää tarvittaessa vettä uunipannulle. Paistoaika on noin 60 minuuttia. Siirrä kala pois pannulta tarjoilualustalle. Siivilöi paistoliemi kattilaan. Lisää vehnäjauhot vatkaten paistoliemeen. Jos kastike tuntuu liian sakealta, lisää vielä vähän vettä. Keitä viisi minuuttia.
      Tarjoile kala perunan (,keitettyjen kasvisten) ja kastikeen kanssa.

      Lisää kalareseptejä: http://www.finfood.fi/finfood/ff2.nsf/ryhmittain?ReadForm&Start=1&Count=1000&Expand=8

      • opouy

        Mieheni laittaa kalan uuniin ensin hetkeksi (noin 10min) nahka puoli ylöspäin ja ottaa tämän jälkeen nahan pois, lähtee todella hyvin. Sitten vaan loppuajaksi uuniin käännettynä.


      • kirreä uunittamassa

        Hyi nuo korppujauhot ja vehnäjauhot gluteiineineen


      • Luusoppa
        kirreä uunittamassa kirjoitti:

        Hyi nuo korppujauhot ja vehnäjauhot gluteiineineen

        Hyi tuo kala, allergiareaktioni lähde.


    • onnistuu 100 %

      joten ei sitä viime tipassa

      • 60/105 elohopeeta

        ikinä en suolaa mitään ruokaa valmistusvaiheessa, jos se syödään 24 tunnin aikana tai talvella 2 vrk.

        siitähän tulee sitä samaa sössöö jos suolaa, kun suolaa on pinnalla pöydässä laittaen jos tarvii tulee makuelämyksiä paljon terveellisemmin

        käytän vain 2-3 maustetta, usein vain 1-2 perusmaustetta
        en mitään maustesekoituksiakaan jotka sopivat joka ruokaan.


    • Kalaneuvos

      Tiedätkö, että uunissa kalan tärkeimmät vitamiinit haihtuvat. Kannatan lohen syömistä graavina. Inhottaa tuollainen kalan uunissa pilaaminen.

      • Omega3

        laita lohifile uunin pellille tai vastaavaan astiaan nahkapuoli ylöspäin ja uuni 250 astetta n.20 min tai kunnes nahka on kuiva ja ryppyinen. ota kala uunista ja poista nahka. Mausta oman maun mukaan ja käytä myöskin kermaa.


    • HgHauki ei onnistu

      Fileoi lohi, fileet uunipellille,folion päälle, nahkapuoli alaspäin. Folio käännetty reunoistaan ylöspäin. Suolaa fileet kevyesti hienolla merisuolalla.
      Pelti kylmään uuniin, vähän keskikohtaa ylemmäksi.
      Uunista grillivastus päälle, lämpötila 250-275 astetta.
      (Mikäli uunissa ei ole ko. vastusta tämä ohje ei toimi aivan sellaisenaan, vaan sitä joutuu säveltämään oman uunin ylälämmön mukaan.)
      Ajastinhälytys 20- 25 min.
      Pelti uunista ja siinä se on.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5730
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      215
      1804
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1732
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1192
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1155
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      263
      910
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      867
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe