Suomi-Venäjä ydinvoimasopimuksia

Onkohan missään luetteloa siitä, mitä kaikkia sopimuksia Suomella on, ja on ollut, Venäjän tai Neuvostoliiton kanssa Suomen ydinvoima-alalta?

Tällä hetkellä on rakenteilla Fennovoiman ydinvoimahanke, rakentajana venäläinen Rosatom /1/.

Loviisan ydinvoimaloiden valmistaja on venäläinen Atomenergo­eksport /2/.

Säteilyturvallisuudesta on joitain (ydinonnettomuuksista) tiedotukseen liittyviä sopimuksia.

Päättyneitä sopimuksia on ainakin sopimus Loviisan ydinvoimaloiden jätteiden viennistä Neuvostoliittoon.


/1/ Rosatom:
http://www.fennovoima.fi/hanhikivi-1/ydinvoimalan-rakentaminen/laitostoimittaja
https://fi.wikipedia.org/wiki/Rosatom

/2/ "Vuonna 1989 Imatran Voima ja neuvostoliittolainen Atomenergo­eksport tekivät sopimuksen venäläisen 1 000 MW:n ydinvoimalaitoksen vientimallin kehittämiseksi yhteistyönä neuvostoliittolaisten suunnitteluinstituuttien kanssa. "
http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/2006-01-12/Suomessa-suunniteltu-ydinvoimala-käyntiin-Kiinassa-3266972.html

39

611

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ulkomuistista

      Todennäköisesti eduskunnassa. Päätöshän tehtiin Loviisan voimalasta eduskunnan päätöksellä tuolloin. Kysy Satu Hassilta joka kannatti ydinvoimaa kunhan se tilattaisiin kommunistisesta Neuvostoliitosta. Varmasti on tietoinen asiasta.


      • Ulkomuistista
        stuxnet kirjoitti:

        Avasin sinua kiinnostavasta aiheesta oman keskustelun:
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14776213/keskustelu-ydinvoimasta-voidaan

        Asiahan on aivan tosi. Kaikkihan tuon alalla tietävät ja aiheesta on runsaasti kirjojakin. Länsimaista sen piti alunperin tulla, mutta Kekkonen käänsi voimalan tilattavaksi Neuvostoliitosta ja "kotikommunistit" olivat ensimmäisenä asiasta eduskunnassa päättämässä. Edes pienikin perehtyminen asiaan kannattaisi aina ensin tehdä ennenkuin kyselee selvää asiaa jonka kaikki muistaa.


      • Luetteloa_kerrakseen

        Tuskin missään on luetteloa mainituista eri sopimuksista kahden valtion ja valtionyhtiöiden välillä. Jos osa on salaisi, niin eihän siitä mihinkään luetteloon tietoa anneta. Kuka tai mikä taho olisi jonkun luettelon ylläpitäjä ja poistaisiko tämä taho luettelosta jo täysin vanhentuneen sopimuksen joka on korvattu uudella, mutta onko uusikaan sopimus lisätty vanhan korvaavana luetteloon, jonka olemassaoloa uusi taho ei edes tiedä.


    • kilpailu.kilpailu

      Sopimukset ovat yritysten välisiä sopimuksia eivätkä julkisia asiakirjoja. Tietyt asiat taas vaativat viranomaishyväksynnän ja on yritysten oma asia haluavatko julkistaa sopimuksia.
      Vanhat valtiolliset sopimukset on asia erikseen. Jostain historian pölyttyneistä arkistoista joku tutkija voi kaivaa ne esille ja tehdä väitöskirjan.

      • Ulkomuistista

        Aiheesta on ollut vuosien aikana paljonkin lehdissä ja tv-ohjelmiakin tehty. Ei todellakaan mikään salaisuus tuolloinen menettely, mutta Kekkosen aikana toimittiin näin, vähän pakostakin ja tässä tapauksessa hyvin on voimalat toimineet.


    • "Idästä idän ehdoilla? Suomen ydinvoimarakentamisen Venäjä-kytkökset" /1/

      Pitkä artikkeli. Lainauksia:

      "Kun vuonna 2007 perustettu ydinvoimayhtiö Fennovoima joulukuun 21. päivänä 2013 allekirjoitti Venäjän valtionyhtiö Rusatom Overseasin kanssa toimitussopimuksen ydinvoimalaitoksesta Pyhäjoelle, Suomessa alkoi kiivas julkinen keskustelu sopimuksen merkityksestä ja seurauksista. Hankkeen ylle kasvoi suuri epäilysten pilvi, jota ydinvoimapelot ja Venäjää kohtaan tunnettu epäluottamus ruokkivat. Ukrainan kriisin kärjistyminen vuoden 2014 helmi-maaliskuussa lisäsi Venäjään liittyvän epävarmuuden painoarvoa ja nosti turvallisuuspolitiikan Fennovoimasta käydyn keskustelun keskiöön."

      "Suomen ensimmäinen ydinvoimalaitos – haluttiin lännestä, saatiin idästä"

      "Project Eastinghouse - Loviisassa yhdistetään idän ja lännen tekniikkaa

      Päätös tilata Suomen ensimmäinen voimalaitos Neuvostoliitosta muutti alkuperäistä suunnitelmaa ratkaisevasti. Oli selvää, ettei Suomi voisi tilata voimalaitosta avaimet käteen –periaatteella, sillä kokonaistoimitus Neuvostoliitosta olisi tarkoittanut turvallisuusstandardeiltaan vakavasti puutteellista voimalaitosta. Tilauksen toteuttamiseksi idästä oli välttämätöntä tehdä suuria muutoksia laitoksen suunnitteluun. Alkuperäisestä suunnitelmasta puuttuivat muun muassa betoninen suojarakennus, suuren jäähdytteenmenetysonnettomuuden vaatimat hätäjäähdytysjärjestelmät ja moderni laitosautomaatio. "

      "Loviisan ydinvoimalaitostilaukseen idästä sisältyi myös sopimus ydinpolttoaineen toimituksista. Tämä oli tärkeää, sillä Suomella ei ollut korkeaa tekniikkaa vaativia rikastuslaitoksia ja Neuvostoliitto suhtautui varauksella kahden muun potentiaalisen rikastajamaan eli Yhdysvaltojen ja Ranskan polttoainetoimituksiin.8 On mahdollista, ettei Neuvostoliitto myöskään halunnut sallia Suomen käynnistävän omia rikastushankkeitaan, joiden jo 1940-luvulla tiedettiin liittyvän olennaisesti asetuotanto-ohjelmiin. Loviisan voimalaitosten polttoaineratkaisua voi kuvata vuokrasopimukseksi: Neuvostoliitto toimitti Suomeen tarvittavat polttoainesauvat, jotka myös palautettiin sinne ilman, että suomalaiset olisivat saaneet suurempaa roolia polttoainekierrossa."

      Neuvostoliitosta tilattiin lopulta kaksi ydinvoimalaitosta Loviisaan. Rakennustyöt eivät sujuneet ongelmitta: Neuvostoliiton tottumattomuus länsimaisiin turvallisuusstandardeihin ja laadunvalvontatarkastuksiin aiheuttivat rakennusvaiheessa viivytyksiä esimerkiksi siitä syystä, että jotkin Neuvostoliitosta tulleet komponentit oli pakko lähettää takaisin ja pyytää uudet niiden heikon laadun vuoksi. Oma lukunsa oli monikansallisen ja –kielisen alihankintaverkoston koossapitäminen.

      "Kansainvälisesti Loviisan ydinvoimalaitoshankkeita on pienet lähtöresurssit huomioon ottaen pidetty varsin onnistuneina, vaikka viivytyksiä niissä tulikin. Kaiken kaikkiaan ensimmäisen reaktorilaitoksen eli Loviisa 1:n rakentaminen ja käyttöönotto kesti vuoden 1971 toukokuusta vuoden 1977 helmikuuhun, eli siis hieman vajaat kuusi vuotta. Loviisa 2:n rakennustyöt aloitettiin elokuussa 1972 ja laitos otettiin käyttöön marraskuussa 1980, reilun kahdeksan vuoden jälkeen"

      Hyvin on Loviisan ydinvoimalat pysyneet kasassa, enkä nyt muista/tiedä kuin yhden vähän vakavamman onnettomuuden niissä, ja sekin oli "omaa tyhmyyttä":

      "Paksin neljä ydinreaktoria ovat samaa venäläistä VVER-tyyppiä kuin Loviisan kaksi reaktoria. Polttoainenippujen tukkeutumista tapahtui 1990-luvun puolivälissä myös Loviisan kakkosyksikössä. Tukkeutunut polttoaine poistettiin tällöin käytöstä. Suomen ydinvoimalaitoksilla ei likaantunutta polttoainetta puhdisteta eikä oteta sen jälkeen uudelleen käyttöön."
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14024655/suomessakin-jo-tapahtunut-ydinvoimala-onnettomuus#comment-82469324


      1/ http://hybrislehti.net/32014-–-itä-ja-länsi/idästä-idän-ehdoilla-suomen-ydinvoimarakentamisen-venäjä-kytkökset

      • FaktaaKehiin

        Loviisan ydinvoimalaitoksessa ei ole tapahtunut yhtään "vakavampaa" onnettomuutta. Stuxnet sekoilee ja sotkee varmaan Paksin onnettomuuteen. Sekään ei ollut laitoksen vika vaan se aiheutui polttoainenippujen puhdistuslaitteistosta, jonka olivat toimittaneet ranskalaiset.


      • voimalat.toimii
        FaktaaKehiin kirjoitti:

        Loviisan ydinvoimalaitoksessa ei ole tapahtunut yhtään "vakavampaa" onnettomuutta. Stuxnet sekoilee ja sotkee varmaan Paksin onnettomuuteen. Sekään ei ollut laitoksen vika vaan se aiheutui polttoainenippujen puhdistuslaitteistosta, jonka olivat toimittaneet ranskalaiset.

        Pitää muistaa että tuolloin oli nykyisen Vasemmiston edeltäjä SKDL eduskunnassa ja sen sisällä oli jyrkempi kommunistisiipi "taistolaiset", joita myöhemmin kutsuttiin stallareiksi. Satu Hassi kuului stallareihin tuolloin ja kannatti ydinvoimaa kunhan voimala tilattaisiin Neuvostoliitosta, joka oli kommunistidiktatuurivaltio. Tuskin tätä kukaan väittää valehteluksi.


      • FaktaaKehiin kirjoitti:

        Loviisan ydinvoimalaitoksessa ei ole tapahtunut yhtään "vakavampaa" onnettomuutta. Stuxnet sekoilee ja sotkee varmaan Paksin onnettomuuteen. Sekään ei ollut laitoksen vika vaan se aiheutui polttoainenippujen puhdistuslaitteistosta, jonka olivat toimittaneet ranskalaiset.

        Ite sekoilet. Paksista kerroin ihan erillisjuttuna. Loviisassa on sattunut vastaava ilman vakavia seurauksia.

        Miksi puhut Liviisan ydinvoimalan viasta? En minä ole sellaisesta puhunut mitään! Puhuin "omasta tyhmyydestä". Lopeta valehtelu, tai ala sitten edes vähän seulomaan sitä ripulia suustasi päästelet.

        Lue http://keskustelu.suomi24.fi/t/14024655/suomessakin-jo-tapahtunut-ydinvoimala-onnettomuus#comment-82469324 jonkinlaisen ajatuksen kanssa.


      • voimalat.toimii kirjoitti:

        Pitää muistaa että tuolloin oli nykyisen Vasemmiston edeltäjä SKDL eduskunnassa ja sen sisällä oli jyrkempi kommunistisiipi "taistolaiset", joita myöhemmin kutsuttiin stallareiksi. Satu Hassi kuului stallareihin tuolloin ja kannatti ydinvoimaa kunhan voimala tilattaisiin Neuvostoliitosta, joka oli kommunistidiktatuurivaltio. Tuskin tätä kukaan väittää valehteluksi.

        Tämä löytyi:

        "Merkittäviä turvallisuuteen vaikuttaneita tapahtumia Loviisassa on tapahtunut sen historian aikana neljä kappaletta, joista viimeisin vuonna 1993. Ydinvoimalaitosonnettomuuksia Suomessa ei ole http://hybrislehti.net/32014-–-itä-ja-länsi/idästä-idän-ehdoilla-suomen-ydinvoimarakentamisen-venäjä-kytkökset#footnoteref14_og81jaetapahtunut.14"

        14-linkki (ei toiminut): Vaaratilanteiden arvioinneista ks. Säteilyturvakeskus 2008, 5. Fortumin vaaratilannehistoriasta ks. Fortum 2012: Ines-asteikko.


      • et.silleen
        voimalat.toimii kirjoitti:

        Pitää muistaa että tuolloin oli nykyisen Vasemmiston edeltäjä SKDL eduskunnassa ja sen sisällä oli jyrkempi kommunistisiipi "taistolaiset", joita myöhemmin kutsuttiin stallareiksi. Satu Hassi kuului stallareihin tuolloin ja kannatti ydinvoimaa kunhan voimala tilattaisiin Neuvostoliitosta, joka oli kommunistidiktatuurivaltio. Tuskin tätä kukaan väittää valehteluksi.

        Ei Satu Hassi tuota menneisyyttään ole salannut vaan hän jopa ylpeilee tuon ajan touhuilleen.



      • Energiaosaaja

        Satu Hassi sanoi lehtihaastattelussa että stallareilla oli parhaat bileet. Stallarit silloisen SKDL.n sisäisenä oppositiona olivat äkkijyrkkiä mielipiteineen, mutta ydinvoimala tilattiin Neuvostoliitosta heidänkin mielikseen. Aloitukseen liittyen, ei kaikkia Neuvostoliiton kanssa tehtyjä sopimuksia tulla virallisesti julkaisemaan vuosikymmeniin. Eri muistelmissa näistä kuitenkin kerrotaan mielenkiintoisia kohtia. Asiasta puhuminen ei näköjään kaikkia miellytä, mutta se on Suomen sähköntuotannon historiaa legendaarisen IVO.n ajoilta.


      • stuxnet kirjoitti:

        Tämä löytyi:

        "Merkittäviä turvallisuuteen vaikuttaneita tapahtumia Loviisassa on tapahtunut sen historian aikana neljä kappaletta, joista viimeisin vuonna 1993. Ydinvoimalaitosonnettomuuksia Suomessa ei ole http://hybrislehti.net/32014-–-itä-ja-länsi/idästä-idän-ehdoilla-suomen-ydinvoimarakentamisen-venäjä-kytkökset#footnoteref14_og81jaetapahtunut.14"

        14-linkki (ei toiminut): Vaaratilanteiden arvioinneista ks. Säteilyturvakeskus 2008, 5. Fortumin vaaratilannehistoriasta ks. Fortum 2012: Ines-asteikko.

        Stuk on vähäsanainen, ainakin tässä "yleisdokussa":

        "Samantyyppistä korroosiotuotteiden liukenemista ja polttoaine-elementtien tukkeutumista tapahtui 1990-luvun puolivälissä Loviisan kakkosyksiköllä, kun koko primaaripiiri oli dekontaminoitu. Vastaavanlaista polttoaine-elementtien puhdistusta ei tehty ja tukkeutuneeksi todettu polttoaine poistettiin käytöstä. Suomen ydinvoimalaitoksilla ei likaantunutta polttoainetta puhdisteta eikä likaantumisen jälkeen oteta uudelleen käyttöön."

        Sanamuotp antaa ymmärtää, että Suomessa ei ole koskaan puhdistettu likaantunutta polttoainetta, mutta niin ei kuitenkaan sanota. En tietäisi asista mitään, ellei siitä olisi kertonut ydinvoimalan työntekijä.


      • stuxnet kirjoitti:

        Stuk on vähäsanainen, ainakin tässä "yleisdokussa":

        "Samantyyppistä korroosiotuotteiden liukenemista ja polttoaine-elementtien tukkeutumista tapahtui 1990-luvun puolivälissä Loviisan kakkosyksiköllä, kun koko primaaripiiri oli dekontaminoitu. Vastaavanlaista polttoaine-elementtien puhdistusta ei tehty ja tukkeutuneeksi todettu polttoaine poistettiin käytöstä. Suomen ydinvoimalaitoksilla ei likaantunutta polttoainetta puhdisteta eikä likaantumisen jälkeen oteta uudelleen käyttöön."

        Sanamuotp antaa ymmärtää, että Suomessa ei ole koskaan puhdistettu likaantunutta polttoainetta, mutta niin ei kuitenkaan sanota. En tietäisi asista mitään, ellei siitä olisi kertonut ydinvoimalan työntekijä.

        taas se linkki unohtui: https://www.stuk.fi/documents/12547/494524/kirjasarjaV_ydinturvallisuus_6.pdf/caca8f42-99d4-4ec7-b61b-5978f7f763a5


      • Energiaosaaja kirjoitti:

        Satu Hassi sanoi lehtihaastattelussa että stallareilla oli parhaat bileet. Stallarit silloisen SKDL.n sisäisenä oppositiona olivat äkkijyrkkiä mielipiteineen, mutta ydinvoimala tilattiin Neuvostoliitosta heidänkin mielikseen. Aloitukseen liittyen, ei kaikkia Neuvostoliiton kanssa tehtyjä sopimuksia tulla virallisesti julkaisemaan vuosikymmeniin. Eri muistelmissa näistä kuitenkin kerrotaan mielenkiintoisia kohtia. Asiasta puhuminen ei näköjään kaikkia miellytä, mutta se on Suomen sähköntuotannon historiaa legendaarisen IVO.n ajoilta.

        Satu hassi ja ydinvoima -keskustelu: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14778091/satu-hassi-ja-ydinvoima


      • Energiaosaaja
        Energiaosaaja kirjoitti:

        Satu Hassi sanoi lehtihaastattelussa että stallareilla oli parhaat bileet. Stallarit silloisen SKDL.n sisäisenä oppositiona olivat äkkijyrkkiä mielipiteineen, mutta ydinvoimala tilattiin Neuvostoliitosta heidänkin mielikseen. Aloitukseen liittyen, ei kaikkia Neuvostoliiton kanssa tehtyjä sopimuksia tulla virallisesti julkaisemaan vuosikymmeniin. Eri muistelmissa näistä kuitenkin kerrotaan mielenkiintoisia kohtia. Asiasta puhuminen ei näköjään kaikkia miellytä, mutta se on Suomen sähköntuotannon historiaa legendaarisen IVO.n ajoilta.

        Se Satu Hassin haastattelu on Iltalehden erikoisliitteessä Taistolaiset vuodelta 2013.Sivut 38-39. Siinä paljon tekstiä epäilijälle. On muuten juttua "Nallestakin", vaikka nyt tuntuu uskomattomalta.


      • Energiaosaaja kirjoitti:

        Se Satu Hassin haastattelu on Iltalehden erikoisliitteessä Taistolaiset vuodelta 2013.Sivut 38-39. Siinä paljon tekstiä epäilijälle. On muuten juttua "Nallestakin", vaikka nyt tuntuu uskomattomalta.

        Ai sinä olet niitä pässejä, jotka välitä mitään toisia helpottavasta kirjoittelutavasta, vaan sitkeästi kirjoitat asiasta, joka kuuluu toiseen keskusteluun, mikä sulle on jo kerrottu.


      • Pässin.torjuntaa
        stuxnet kirjoitti:

        Ai sinä olet niitä pässejä, jotka välitä mitään toisia helpottavasta kirjoittelutavasta, vaan sitkeästi kirjoitat asiasta, joka kuuluu toiseen keskusteluun, mikä sulle on jo kerrottu.

        Katso aloitus vihertrolli äläkä aina valita. Sinä et päätä ketjujen sisältöä.


      • Just.joo
        Pässin.torjuntaa kirjoitti:

        Katso aloitus vihertrolli äläkä aina valita. Sinä et päätä ketjujen sisältöä.

        Olet täysin oikeassa, koska aloituksessa kysytään Suomen ja Neuvostoliiton (myöh. Venäjö) sopimuksista ydinvoimaan liittyen. Poliitikot ovat osa sitä ja jos et usko niin kysy tilaajalta. Kyllä trollitehtaalla tämä tiedetään.


      • Luetteloa_kerrakseen

        Jokos ne luettelon etsijät ovat luetteloa löytäneet mistään salaisten luetteloiden kammioista. Sopimusten ja keskustelujen toinen kappale on Kremlin arkistossa ja toinen salassa vuosikynmeniä kansallisarkistossa, jos kyseessä on valtioiden SOPIMUS. Niistäkään kaikista ei ole luetteloissa tietoa, jos luettelokin on määrätty vuosikymmeniksi salassa pidettäviksi.


      • Luetteloa_kerrakseen kirjoitti:

        Jokos ne luettelon etsijät ovat luetteloa löytäneet mistään salaisten luetteloiden kammioista. Sopimusten ja keskustelujen toinen kappale on Kremlin arkistossa ja toinen salassa vuosikynmeniä kansallisarkistossa, jos kyseessä on valtioiden SOPIMUS. Niistäkään kaikista ei ole luetteloissa tietoa, jos luettelokin on määrätty vuosikymmeniksi salassa pidettäviksi.

        Miksi halua salaista luetteloa? Mulle kelpaisi ihan julkinenkin luettelo. Avausviestistä:

        "Onkohan missään luetteloa siitä, mitä kaikkia sopimuksia Suomella on, ja on ollut, Venäjän tai Neuvostoliiton kanssa Suomen ydinvoima-alalta?"


      • Mene.kysymään
        stuxnet kirjoitti:

        Miksi halua salaista luetteloa? Mulle kelpaisi ihan julkinenkin luettelo. Avausviestistä:

        "Onkohan missään luetteloa siitä, mitä kaikkia sopimuksia Suomella on, ja on ollut, Venäjän tai Neuvostoliiton kanssa Suomen ydinvoima-alalta?"

        KGB.n arkistossa, jota hallitsee vastaava taho uudella nimellään. Sieltä voi ainoastaan saada vastauksen "luetteloosi".


      • Mene.kysymään kirjoitti:

        KGB.n arkistossa, jota hallitsee vastaava taho uudella nimellään. Sieltä voi ainoastaan saada vastauksen "luetteloosi".

        Sittenhän on aika jo tehdä joku selvitys asiasta. Tänne vaan kaikkea tietoa niistä sopimuksista, mitä netistä on saatavissa, linkin kanssa.


      • Mene.kysymään
        stuxnet kirjoitti:

        Sittenhän on aika jo tehdä joku selvitys asiasta. Tänne vaan kaikkea tietoa niistä sopimuksista, mitä netistä on saatavissa, linkin kanssa.

        Niitä saat sieltä KGB.n ( ent.) arkistosta, jos kanttia riittää lähteä kyselemään. Ei niitä muualla vapaasti saatavilla ole ja tuskin sielläkää, joten jankkaaminen asialla on turhaa mutta normaalia piiperrystä.


    • VoiVoiLuetteloa

      Jokos sitä LUETTELOA on lähdetty hakemaan, koska useampaan ketjuun asiasta massapostitettiin vain suoritteiden takia?

      • Keskenkaiken

        Mistäs luettelosta onkaan kysymys?


      • Palstan.huippua
        Keskenkaiken kirjoitti:

        Mistäs luettelosta onkaan kysymys?

        Hyvin tärkeästä luettelosta, joka liittyy kommunistiseen Neuvostoliittoon ja demokraattiseen Suomeen ja niiden energiapoliittiseen kanssakäymiseen. Nyt Venäjä on ottanut Neuvostoliiton paikan.


    • K.Late

      Suomella on ollut kaksi merkittävää sopimusta Neuvostoliiton/Venäjän kanssa. Ydinjätteiden luovutusopimus solmittiin Loviisan rakentamisen yhteydessä ja se oli tavallaan laiton, eli ydinsulkusopimuksen vastainen. Suomi ei tiennyt, mihin ydinjätteet sijoiteaan, tai mihin tarkoitukseen niitä käytettään. Laiton sopimus purettiin muistaakseni vuonna 1996.

      Uudempi sopimus solmittiin Fennovoimaprojektin yhteydessä ja sen sisältö on jäänyt hämäräksi. On todettu, että molemmat osapuolet luovuttavat ydinturvallisuustietojaan keskenään, mutta tämä ei näytä oikein toteutuvan Venäjän osalta. Lisäksi Suomi sitoutuu ostamaan venäläistä polttoainetta kymmenen vuoden ajan. Fennovoimaan liittyy myös muita vähemmän merkityksellisiä sopimuksia, joiden sisältö pidetään salassa.

      • FaktaaKehiin

        "Uudempi sopimus solmittiin Fennovoimaprojektin yhteydessä ja sen sisältö on jäänyt hämäräksi."

        http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2015/20150032/20150032_2

        No et Late vaivautunut guuglaamaan, sieltä se koko sopimusteksti löytyy, ei siinä ole mitään salaista. Vai onko sopimustekstin ymmärtäminen sinulle vaikeata?

        Vastaava sopimus oli aikanaan Neuvostoliiton kanssa Loviisan laitokseen liittyen. Eikä se polttoaineen palautussopimus ollut ydinsulkusopimuksen vastainen.


      • FaktaaKehiin kirjoitti:

        "Uudempi sopimus solmittiin Fennovoimaprojektin yhteydessä ja sen sisältö on jäänyt hämäräksi."

        http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2015/20150032/20150032_2

        No et Late vaivautunut guuglaamaan, sieltä se koko sopimusteksti löytyy, ei siinä ole mitään salaista. Vai onko sopimustekstin ymmärtäminen sinulle vaikeata?

        Vastaava sopimus oli aikanaan Neuvostoliiton kanssa Loviisan laitokseen liittyen. Eikä se polttoaineen palautussopimus ollut ydinsulkusopimuksen vastainen.

        Peukku ylös sinunkin viestillesi, mutta vain tuon sopimuksen linkin ansiosta. Kiitos.



      • Palstan.huippua

    • K.Late

      "No et Late vaivautunut guuglaamaan, sieltä se koko sopimusteksti löytyy, ei siinä ole mitään salaista. Vai onko sopimustekstin ymmärtäminen sinulle vaikeata?"

      On se minulle ainakin vaikeata. Kun Sosnoyji Borg:iissa oli vastikään lievä radioaktiivinen vuoto, niin Suomi sai tiedon vasta omilta mittausasemiltaan. Kun Kuolassa on ongelmia, niin Stuk saaniistä tiedon Bellonalta. Kun GP epäilee, että Pietarin telakalla ladataan ydinreaktoria polttoaineella, niis Stuk ei ole saanuut tietoa asiasta.

      Onko mikään oikeastaan muuttunut keväästä 1986, joilloin synventävää tietoa saatiin Ruotsin mediasta?

      • FaktaaKehiin

        Mikähän vuoto siellä Sosnovy Borissa on ollut; se höyryvuoto, jossa ei vapautunut lainkaan radioaktiivisia aineita?


    • K.Late

      "Mikähän vuoto siellä Sosnovy Borissa on ollut; se höyryvuoto, jossa ei vapautunut lainkaan radioaktiivisia aineita? "

      Joo, eipä tainnut vuodossa juurikaan olla radioaktiivisuutta. Asia jäi mieleeni ilmeisesti sen johdosta, että Stuk sai tiedon vuodosta jostakin netin kuvapalvelun kautta.

    • Turhan.pähkäilyä

      Nyt tarvittaisiin luettelo johon koottaisiin kaikki edelliset luettelot energiapoliittisista tapaamisista ja kokouksista Suomen ja jonkun toisen valtion päättäjien tapaamisista. Sehän tietysti koskisi Suomen itsenäisyyden ajan kaikista em. tapaamisista. Jos luettelo luetteloista kasvaa kooltaan suureksi, niin pääluettelon voisi jakaa valtioiden päämiestason ja suoritustason välillä kahteen osaan ja siten kummassakin pääluettelossa on useita luetteloita, joista edelleen osa salaisia ikuisesti (Venäjä) ja osa salaisi määräajan. Osa vielä vain yritysten käytössä. Ydinvoima-asioilla teoreettinen keskustelu on mielenkiintoista mutta pitkästyttävää, eikä vaikuta käytännön toimintaan, onneksi.

      • Lepakkosilppuri

        Mitä vielä. Liitovarjolla vaan suoraan arkistoon ja luettelon kaappaus. Liitovarjohömpötys on nyt muotia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      214
      3419
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2171
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      75
      1617
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe