Hesarin mukaan Suomen talous porskuttaa!

VaiEttäOikeenMaljoja

HS: "Suomen taloudella oli niin hieno viikko, ettei moista ole nähty vuosiin

Tuomas Niskakangas HS

Julkaistu: 18.3. 21:12

Millaisen iloisten uutisten vyörytyksen Tilastokeskus tällä viikolla järjestikään, kirjoittaa HS:n talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja Tuomas Niskakangas.

Kiinalainen yritysjätti Alibaba ja sen tytäryhtiö matkailujätti Alitrip lanseerasi Euroopan kohteensa Rovaniemellä. Alibaban markkinointijohtaja Chris Tang keskellä sai lokakuussa lahjan paikallisilta tontuilta.

Mikä ilon ja riemun viikko Suomella onkaan takanaan! Monelta se saattoi jäädä tosin huomaamatta, sillä iloiset uutiset ropisivat tasaista tahtia viikon aikana ilman erityisiä kohokohtia.

Suomen kansakunnan tilan virallinen mittaaja Tilastokeskus vyörytti viikon aikana julkisuuteen tilastoja tuplasti sen määrän mitä tavallisena viikkona. Määrän lisäksi hämmästyttävää oli tietojen laatu. Maanantaista perjantaihin Kalasatamasta julistettiin toinen toistaan parempia uutisia.

Katsotaanpa, mitä Suomen taloudesta ja vähän muustakin viikon aikana opittiin.

Suomen talous kasvoi viime vuonna 1,4 prosenttia eli selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin ja eniten vuoden 2011 jälkeen. Kotitalouksien reaalitulot kasvoivat myös.

Opiskelupuolella tutkintojen suorittaminen nopeutui. Koulutuksen keskeyttäminen väheni.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat tammikuussa roimasti, 18,3 prosenttia.

Talouden virkoaminen näkyi myös suomalaisten yhteisessä rahapussissa. Verojen kertymä oli odotettua parempaa ja verokarhun kassaan kertyi yli kolme prosenttia enemmän rahaa kuin edellisvuonna. Valtion ja kuntien velka kasvoi vielä voimakkaasti, mutta vähemmän kuin oli odotettu ja selvästi vähemmän kuin viime vuosina.

Konkurssien määrä väheni peräti 40 prosenttia.

Hintojen nousu oli 1,2 prosenttia. Ei ihan tavoitetasolla, mutta selvästi parempaa kuin viime vuosina yleensä. Runsaan prosentin vuosinousu hinnoissa ei käy liikaa kuluttajien kukkaroille mutta ei toisaalta lamauta taloutta kuten hintojen lasku.

Entäpä talouden eri osa-alueet: Teollisuus: kasvussa (2,4 prosenttia). Palvelut: kasvussa (4,6 prosenttia). Rakentaminen: kasvussa (7,4 prosenttia). Kauppa: kasvussa (2,4 prosenttia).

Lisäksi viikon tilastojulkistusten joukossa oli joitain tilastoja, joita ei voi yksiselitteisesti tulkita hyviksi tai huonoiksi.

Entä eikö joukossa ollut mitään huonoa?

No, kyllä sinne yksi huolestuttava tieto oli eksynyt.

Suomalaisten kotitalouksien säästämisaste painui viime vuonna negatiiviseksi. Se tarkoittaa, että suomalaiset syövät nyt säästöjään tai keräävät velkaa sen sijaan että keräisivät lisää säästöjä.

Suomalaiset ovat jo pitkään kuluttaneet tarmokkaasti siihen nähden, että maan talous on näyttänyt heikolta. Se on ollut hyväkin, sillä tavallisten ihmisten rahankäyttö on viime vuosina kannatellut Suomen taloutta, joka olisi muuten syöksynyt syvemmälle. Nyt näyttää siltä, että kulutusjuhla on mennyt vähän liian pitkälle.

Toinenkin ongelma löytyy oikein etsimällä. Se liittyy viikon tilastojen ajoitukseen.

Suomen hallituksen puolivälitarkastelu nimittäin lähestyy. Käytännössä se on hallituksen viimeinen mahdollisuus tehdä isoja korjaustoimenpiteitä.

Vaikka viime aikojen talousuutiset ovat olleet suotuisia, maan taloudessa on sekä julkisella että yksityisellä puolella pahoja rakenteellisia ongelmia, jotka pitäisi korjata. Jos talouden tila vaikuttaa hyvältä, hallituksen on helpompi livetä vaikeista päätöksistä.

Mutta murehditaan niitä sitten, kun on liian myöhäistä. Tänä viikonloppuna nostetaan malja nousukaudelle!"



Uutinen julkaistiin lauantaina 18.3. klo 21.12.
Saattaisikohan tämä ajankohta vaikuttaa ko. uutisen varsin ekstaasipitoiseen tunnelmaan?


Meinaan voin kertoa että tämä uutisen mainostama fantastinen todellisuus ei millään tavoin koskettanut ainakaan meikäläisen työllistymistä ko. 'massiivisen menestyksen aallon harjalla tällä viikolla!!!'

6

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei.jumalauta.vmp

      Johtuisikohan säästämisasteen romahtaminen siitä että tulot ovat koko ajan vain vähentyneet, viimeksi kikyn takia mutta hinnat senkun jatkavat nousuaan...
      Ja vieläkin EK:n kyrvänsyylien mielestä palkkoja pitäisi vaan lisää alentaa...

      • ertwert

        Reaalitulot kylläkin nousivat eivätkä vähentyneet.

        Velkaantuminen lisääntyi, koska neukkukuutioiden - anteeksi, asuntojen, hinnat Suomen "metropoleissa" jatkavat nousuaan. Ostakaa vielä kun lainaa saa "ilmaiseksi".


      • soviet.cube
        ertwert kirjoitti:

        Reaalitulot kylläkin nousivat eivätkä vähentyneet.

        Velkaantuminen lisääntyi, koska neukkukuutioiden - anteeksi, asuntojen, hinnat Suomen "metropoleissa" jatkavat nousuaan. Ostakaa vielä kun lainaa saa "ilmaiseksi".

        Neukkukuutioiden nimittäminen asunnoiksi on suorastaan petos. Ne on korkeintaan ruumiinsäilytyslokeroita eikä mitään ihmiselle kelpaavia asuntoja.
        Asuntoon kuuluu asumisviihtyvyys ja esim. hiljaisuus ja mikään noista ei neukkukuutioissa toteudu.


    • kattoon.piereksijä

      Suomen talous korkeintaan pierettää.

    • Erkkikään

      Nyt talouden noustessa pitää ostaa takaisin verkkojutut Digitalta https://fi.wikipedia.org/wiki/Digita , sähkön siirto Carunalta https://www.caruna.fi/asiakaspalvelu/viat-ja-hairiot/sahkokatkot
      Viranomaisverkko ruotsalaisilta.
      Kolminkertaisella hinnalla ehkä saataisiin. 60 miljardia saattaisi riittää.
      http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/is-valtio-myynyt-kansallisomaisuutta-17-5-miljardilla/5896128

      Hyvään pyritään, mutta priimaa pukkaa.

    • Aikoinaan julkiset investoinnit rakentamiseen saattoivat toimia elvytyksenä kansantaloudelle. Kun rakennettiin, olivat rakennusklusterin osapuolet tällöin pääsääntöisesti vain kotimaisia. Toisin sanoen yritykset ja työläiset olivat suomalaisia, joita verotettiin armotta. Mitä verojen jälkeen jäi, käytettiin kotimaan markkinoilla oleviin hyödykkeisiin. Raha kiersi kotimaassa monen kassan kautta. Vain pieni murto-osa investoinneista rakentamiseen valui ulkomaille, kun duunarit taikka kapitalistit viettivät lomiaan etelässä.

      Nykyään rakennusmiehet ovat hyvin usein kotoisin jostain muualta kuin Suomesta. Heidän palkastaan jää tänne kiertoon vain ruokaan ja asumiseen tarvittava määrä. Tarjouskilpailuissa pärjäävät aliurakoitsijat saattavat olla ulkomaisessa omistuksessa. Näin sekä työläisten palkat että liikevoitto kotiutetaan jonnekin muualle kuin Suomeen.

      Kun nykyään julkisin varoin rakennetaan sosiaalisen asumisen tarpeisiin, tai yksityisin varoin (SATO, VVO) "halpahintaisia" vuokra-asuntoja ylipäätään, on otettava huomioon, että asunnot joita rakennetaan, menevät osittain asukkaille, jotka eivät asumistaan maksa työllään vaan sosiaalisilla tulonsiirroilla.

      Näin rakentamisesta leijonan osa valuu ulkomaille, eikä investoinnin kohteen käyttäminenkään tuo mitään tuloa julkistaloudelle, koska sen käyttö kustannetaan julkisista varoista.

      Toisin sanoen hyöty investoimisesta rakentamiseen valuu pitkälti muualle kuin kotimaan talouteen, ja rakennusten käyttäminen jää rasittamaan veronmaksajia.

      Tämä alkaa muistuttamaan 1960-lukuiselta turismitaloudelta, jossa saksalaiset matkailijat tulivat omilla busseillaan Suomeen, joissa myös yöpyivät, söivät pelkästään mukanaan tuomiaan eväitä, käyttivät vain huoltoasemien ilmaisia palveluita ja varastivat maalaisten maidot maitolaitureilta. Tänne siis tuli turisteja, mutta emme hyötyneet heistä millään tavalla, päinvastoin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      60
      3110
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      546
      2967
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2155
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1972
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1781
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1542
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      99
      1267
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1172
    Aihe