Onko lauantai sapatti?

seitsemäspäivä

https://www.youtube.com/watch?v=t4Eik-d2KKc

Sapatti | Miika Halonen | Osa 2/12
www.youtube.com
Sapatti, shabat, viikon 7. päivä on Herran pyhittämä lepo- ja kokouspäivä. Se esitetään 3. Moos. 23:1-3:ssa Herran juhla-aikana. Sapatti on viikoittainen lev...

vapaasrk:n pastori Miika Halonen puhuu

385

2385

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sapatti on pe auringon laskusta la auringon laskuun.
      Eli pe n. klo 18 - la klo18
      Juutalaisten päivä alkaa auringon laskusta kuten Raamatusta luemme.

    • pyhäpäivä

      Kuuntelin tuon aloittajan videon ja siinä pastori opetti, että sapatti kuukuu kaikille, eikä vai juutalaisille. Alan olla samaa mieltä.

      • kerro.lisää

        Millä perusteella se kuuluisi kaikille?


      • Ei kai mikään estä sinua viettämästä sapattia mutta tutustu toki mitä se pitää sisällään. Se on paljon muutakin kuin lepopäivä.


    • pyhäpäivä

      Tällä perusteella:

      Sapatti asetettiin jo tuhansia vuosia ennen kuin ensimmäinen juutalainen oli syntynyt. 1Moos.2:1-3.
      Väitetään että sapatti oli vain juutalaisia varten. Kuitenkin Raamatun mukaan:

      "Muista pyhittää sapatinpäivä. Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi; mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä MUUKALAISESI, joka sinun porteissasi on. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen." (2. Moos. 20:8-11)

      Kenelle sapatti siis annettiin? Huomaa että israelilaisten lisäksi se annettiin myös muukalaisille. Huomaa myös, että sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista:

      ”Ja Jumala päätti seitsemäntenä päivänä työnsä, jonka hän oli tehnyt, ja lepäsi seitsemäntenä päivänä kaikesta työstänsä, jonka hän oli tehnyt.” (1. Moos. 2:2)

      Yleensäkin Mooseksen lain mukaan:
      “Sama laki koskee teitä kaikkia, niin siirtolaisia kuin syntyperäisiä israelilaisia, sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne.” (3. Moos. 24:22)

      Myös Jesajan mukaan sapatti on muukalaista varten:
      ”Ja MUUKALAISET, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.” (Jes. 56:6-7)

      Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, siis koko ihmiskuntaa varten, ei ainoastaan juutalaisia varten:
      ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.” (Mk. 2:27)

      Sapatti on ikuinen liitto:
      "Ja pitäkööt israelilaiset sapatin, niin että he viettävät sapattia sukupolvesta sukupolveen ikuisena liittona." (2. Moos. 31:16)

      Ei ole yllättävää, että paholainen niin vahvasti on sapattia vastaan. Danielin kirjassa kuvattu pedon sarvi julistaa muuttavansa ajat ja lain:
      ”Hän puhuu sanoja Korkeinta vastaan ja hävittää Korkeimman pyhiä. Hän pyrkii muuttamaan ajat ja lain, ja ne annetaan hänen käteensä ajaksi ja kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi.” (Dan. 7:25)

      • Siitä sitten vain viettämään jos sinusta siltä tuntuu. Hanki kirjallisuutta niin tiedät miten sitä vietetään.


      • vain.juutalaisille

        Usein väitetään, että Jumala sääti sapatin Eedenissä, koska sapatti ja luomistyö liittyvät toisiinsa 2. Moos. 20:11 mukaan. Missään raamatunkohdassa ei ole pienintäkään viittausta siihen, että sapattia vietettiin Aadamin ja Mooseksen välisenä aikana.

        Jumalan Sanasta käy selvästi ilmi, että sapatin noudattaminen oli erityinen merkki liitosta Jumalan ja Israelin välillä: "Sukupolvesta toiseen israelilaiset viettäkööt sapattia ja pitäkööt sen kunniassa. Se on heidän ikuinen velvollisuutensa. Pysyköön sapatti ikuisesti merkkinä liitosta, jonka olen teidän kanssanne tehnyt, sillä kuutena päivänä minä, Herra, loin taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä en enää tehnyt työtä vaan lepäsin" (2. Moos. 31:16-17).

        5. Mooseksen kirjan luvussa viisi Mooses toistaa kymmenen käskyä uudelle Israelin sukupolvelle. Jakeissa 12-14 sapatin noudattamista koskevien käskyjen jälkeen, Mooses kertoo syyn sapatin antamiseen Israelin kansakunnalle: "Muista, että itse olit orjana Egyptissä, kun Herra, sinun Jumalasi, kohotti voimakkaan käsivartensa ja johdatti sinut sieltä pois. Sen tähden Herra, sinun Jumalasi, käski sinun viettää lepopäivää" (5. Moos. 5:15)

        Jumalan tarkoitus sapatin antamisessa Israelille ei suinkaan ollut luomistyön muistaminen, vaan se että Israelilaiset muistaisivat Egyptin aikaisen orjuutensa ja kuinka Jumala vapautti heidät siitä. Huomaa myös sapatin noudattamisen vaatimukset: sapatti–lain alainen henkilö ei saanut poistua talostaan (2. Moos. 16:29), hän ei saanut sytyttää tulta (2. Moos. 35:3), eikä hän saanut työllistää ketään muutakaan (5. Moos. 5:14). Sapatin rikkojan rangaistus oli kuolema (2. Moos. 31:15; 3. Moos. 15:32-35).

        Uuden testamentin tutkiminen osoittaa meille neljä tärkeää seikkaa: 1) Kun Kristus ilmestyi ylösnousseessa kehossaan ja jos viikonpäivä oli erikseen mainittu, se oli aina viikon ensimmäinen päivä (Matt. 28:1, 9, 10; Mark. 16:9; Luuk. 24:1, 13, 15; Joh. 20:19, 26). 2) Apostolien teoista Ilmestyskirjaan sapatti on mainittu ainoastaan puhuttaessa evankelioinnista juutalaisille ja tavallisesti tilanteet tapahtuivat synagogassa (Ap. tekojen luvut 13-18). Paavali kirjoitti, "Voittaakseni hänen omikseen juutalaisia olen näille ollut kuin juutalainen" (1. Kor. 9:20). Paavali ei vieraillut synagogissa osallistuakseen uskonnon harjoittamiseen ja opettaakseen uskovia, vaan todistaakseen pelastumattomille ja johdattaakseen heidät pelastukseen. 3) Eräänä päivänä Paavali totesi, "tästedes puhun pakanoille" (Ap. t. 18:6), eikä hän mainitse sapattia tämän jälkeen enää koskaan. 4) Sen sijaan, että sapatin noudattamiseen kehotettaisiin, Uuden testamentin loppuosan viesti on päinvastainen (mukaan lukien yksi yllä mainittua kohtaa kolme käsittelevä raamatunkohta, joka löytyy Kol. 2:16).

        Tarkastellessamme tarkemmin kohtaa 4 huomaamme, että Uudessa testamentissa ei ole mitään käskyjä sapatin pitämiseksi. Samoin ajatus sunnuntaista kristittyjen sapattina on vastoin Raamatun opetuksia. Kuten edellä mainittiin, sapatti mainitaan yhden kerran Paavalin keskityttyä pakanoiden evankelioimiseen, "Kukaan ei siis saa tuomita teitä siitä, mitä syötte tai juotte tai miten noudatatte juhla-aikoja ja uudenkuun ja sapatin päiviä. Ne ovat vain sen varjoa, mikä on tulossa; todellista on Kristuksen ruumis." (Kol. 2:16-17). Juutalaisten sapatti kumottiin ristillä, missä Kristus "kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen" (Kol. 2:14).

        Tämä samainen ajatus toistuu monesti Uudessa testamentissa. "Joku pitää yhtä päivää toista parempana, toiselle kaikki päivät ovat samanarvoisia. Kukin olkoon omassa vakaumuksessaan varma. Joka kiinnittää huomionsa päiviin, tekee niin Herran kunniaksi” (Room. 14:5–6a). "Mutta nyt te tunnette Jumalan, ja ennen kaikkea Jumala tuntee teidät. Kuinka te nyt jälleen turvaudutte noihin heikkoihin ja surkeisiin alkuvoimiin? Aiotteko jälleen alistua niiden orjiksi? Te pidätte tarkoin silmällä päiviä, kuukausia, juhla-aikoja ja määrävuosia" (Gal. 4:9-10).

        Joidenkin mielestä Konstantinin asetus vuodelta A.D. 321 muutti sapatin lauantaista sunnuntaihin. Minä viikonpäivänä alkuseurakunta kokoontui jumalanpalvelukseen? Raamattu ei mainitse koskaan uskovien kokoontuneen jumalanpalvelukseen tai keskinäisiin kokouksiin sapatinpäivänä (lauantaina). Toisaalta on selviä raamatunkohtia, jotka mainitsevat viikon ensimmäisen päivän. Esimerkiksi Apostolien tekojen 20:7 kertoo, että "viikon ensimmäisenä päivänä, kokoonnuimme murtamaan leipää." 1. Korinttolaiskirjeessä 16:2 Paavali kehottaa Korintin uskovia seuraavasti: "Kunkin teistä on aina sapatin jälkeisenä päivänä pantava syrjään rahaa sen mukaan kuin hänellä on varaa." Paavali viittaa tähän kolehdin keräykseen "palveluksena" jakeessa 2. Kor. 9:12. Siksi päättelemme, että tämä kolehti liittyi näin ollen mitä ilmeisimmin alkuseurakunnan kristittyjen sunnuntaijumalanpalvelukseen. Historiallisesti sunnuntai, eikä lauantai, oli tavanomainen seurakunnan kokoontumispäivä ja tämä käytäntö juontaa juurensa ensimmäiselle vuosisadalle.


      • vain.juutalaisille

        Sapatti annettiin Israelille eikä seurakunnalle. Sapatti on edelleenkin lauantaina, eikä sunnuntaina, eikä sitä ole milloinkaan muutettu. Sapatti on osa Vanhan testamentin lakia ja kristityt ovat vapaita laista (Gal. 4:1-26; Room. 6:14). Kristittyjen ei tarvitse pitää sapattia – oli se sitten lauantai tai sunnuntai. Viikon ensimmäinen päivä, sunnuntai, Herran päivä (Ilm. 1:10) juhlistaa uutta luomista, jonka pää on ylösnoussut Kristus. Meidän ei tarvitse noudattaa Mooseksen sapattia – leväten, sen sijaan olemme vapaita seuraamaan ylösnoussutta Kristusta – palvellen. Apostoli Paavalin mukaan jokainen kristitty voi vapaasti valita, haluaako hän viettää sapattia, "Joku pitää yhtä päivää toista parempana, toiselle kaikki päivät ovat samanarvoisia. Kukin olkoon omassa vakaumuksessaan varma" (Room. 14:5). Meidän on hyvä palvella Jumalaa jokaisena päivänä, eikä ainoastaan lauantaina tai sunnuntaina.


      • vain.juutalaisille kirjoitti:

        Sapatti annettiin Israelille eikä seurakunnalle. Sapatti on edelleenkin lauantaina, eikä sunnuntaina, eikä sitä ole milloinkaan muutettu. Sapatti on osa Vanhan testamentin lakia ja kristityt ovat vapaita laista (Gal. 4:1-26; Room. 6:14). Kristittyjen ei tarvitse pitää sapattia – oli se sitten lauantai tai sunnuntai. Viikon ensimmäinen päivä, sunnuntai, Herran päivä (Ilm. 1:10) juhlistaa uutta luomista, jonka pää on ylösnoussut Kristus. Meidän ei tarvitse noudattaa Mooseksen sapattia – leväten, sen sijaan olemme vapaita seuraamaan ylösnoussutta Kristusta – palvellen. Apostoli Paavalin mukaan jokainen kristitty voi vapaasti valita, haluaako hän viettää sapattia, "Joku pitää yhtä päivää toista parempana, toiselle kaikki päivät ovat samanarvoisia. Kukin olkoon omassa vakaumuksessaan varma" (Room. 14:5). Meidän on hyvä palvella Jumalaa jokaisena päivänä, eikä ainoastaan lauantaina tai sunnuntaina.

        Juurikin noin :D


      • juurinoinmyös
        vain.juutalaisille kirjoitti:

        Sapatti annettiin Israelille eikä seurakunnalle. Sapatti on edelleenkin lauantaina, eikä sunnuntaina, eikä sitä ole milloinkaan muutettu. Sapatti on osa Vanhan testamentin lakia ja kristityt ovat vapaita laista (Gal. 4:1-26; Room. 6:14). Kristittyjen ei tarvitse pitää sapattia – oli se sitten lauantai tai sunnuntai. Viikon ensimmäinen päivä, sunnuntai, Herran päivä (Ilm. 1:10) juhlistaa uutta luomista, jonka pää on ylösnoussut Kristus. Meidän ei tarvitse noudattaa Mooseksen sapattia – leväten, sen sijaan olemme vapaita seuraamaan ylösnoussutta Kristusta – palvellen. Apostoli Paavalin mukaan jokainen kristitty voi vapaasti valita, haluaako hän viettää sapattia, "Joku pitää yhtä päivää toista parempana, toiselle kaikki päivät ovat samanarvoisia. Kukin olkoon omassa vakaumuksessaan varma" (Room. 14:5). Meidän on hyvä palvella Jumalaa jokaisena päivänä, eikä ainoastaan lauantaina tai sunnuntaina.

        Hes 20:10-12 Ja kun olin vienyt heidät pois Egyptin maasta ja tuonut heidät erämaahan, niin minä annoin heille käskyni ja tein heille tiettäviksi oikeuteni: se ihminen, joka ne pitää, on niistä elävä. Myöskin sapattini minä annoin heille, olemaan merkkinä minun ja heidän välillään, että he tulisivat tietämään, että minä olen Herra, joka pyhitän heidät.

        Neh 9:13-14 Ja sinä astuit alas Siinain vuorelle ja puhuit heille taivaasta ja annoit heille oikeat tuomiot ja totiset lait, hyvät säädökset ja käskyt. Sinä ilmoitit heille pyhän sapattisi ja annoit heille käskyt, säädökset ja lain palvelijasi Mooseksen kautta.


      • 1234567---
        vain.juutalaisille kirjoitti:

        Usein väitetään, että Jumala sääti sapatin Eedenissä, koska sapatti ja luomistyö liittyvät toisiinsa 2. Moos. 20:11 mukaan. Missään raamatunkohdassa ei ole pienintäkään viittausta siihen, että sapattia vietettiin Aadamin ja Mooseksen välisenä aikana.

        Jumalan Sanasta käy selvästi ilmi, että sapatin noudattaminen oli erityinen merkki liitosta Jumalan ja Israelin välillä: "Sukupolvesta toiseen israelilaiset viettäkööt sapattia ja pitäkööt sen kunniassa. Se on heidän ikuinen velvollisuutensa. Pysyköön sapatti ikuisesti merkkinä liitosta, jonka olen teidän kanssanne tehnyt, sillä kuutena päivänä minä, Herra, loin taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä en enää tehnyt työtä vaan lepäsin" (2. Moos. 31:16-17).

        5. Mooseksen kirjan luvussa viisi Mooses toistaa kymmenen käskyä uudelle Israelin sukupolvelle. Jakeissa 12-14 sapatin noudattamista koskevien käskyjen jälkeen, Mooses kertoo syyn sapatin antamiseen Israelin kansakunnalle: "Muista, että itse olit orjana Egyptissä, kun Herra, sinun Jumalasi, kohotti voimakkaan käsivartensa ja johdatti sinut sieltä pois. Sen tähden Herra, sinun Jumalasi, käski sinun viettää lepopäivää" (5. Moos. 5:15)

        Jumalan tarkoitus sapatin antamisessa Israelille ei suinkaan ollut luomistyön muistaminen, vaan se että Israelilaiset muistaisivat Egyptin aikaisen orjuutensa ja kuinka Jumala vapautti heidät siitä. Huomaa myös sapatin noudattamisen vaatimukset: sapatti–lain alainen henkilö ei saanut poistua talostaan (2. Moos. 16:29), hän ei saanut sytyttää tulta (2. Moos. 35:3), eikä hän saanut työllistää ketään muutakaan (5. Moos. 5:14). Sapatin rikkojan rangaistus oli kuolema (2. Moos. 31:15; 3. Moos. 15:32-35).

        Uuden testamentin tutkiminen osoittaa meille neljä tärkeää seikkaa: 1) Kun Kristus ilmestyi ylösnousseessa kehossaan ja jos viikonpäivä oli erikseen mainittu, se oli aina viikon ensimmäinen päivä (Matt. 28:1, 9, 10; Mark. 16:9; Luuk. 24:1, 13, 15; Joh. 20:19, 26). 2) Apostolien teoista Ilmestyskirjaan sapatti on mainittu ainoastaan puhuttaessa evankelioinnista juutalaisille ja tavallisesti tilanteet tapahtuivat synagogassa (Ap. tekojen luvut 13-18). Paavali kirjoitti, "Voittaakseni hänen omikseen juutalaisia olen näille ollut kuin juutalainen" (1. Kor. 9:20). Paavali ei vieraillut synagogissa osallistuakseen uskonnon harjoittamiseen ja opettaakseen uskovia, vaan todistaakseen pelastumattomille ja johdattaakseen heidät pelastukseen. 3) Eräänä päivänä Paavali totesi, "tästedes puhun pakanoille" (Ap. t. 18:6), eikä hän mainitse sapattia tämän jälkeen enää koskaan. 4) Sen sijaan, että sapatin noudattamiseen kehotettaisiin, Uuden testamentin loppuosan viesti on päinvastainen (mukaan lukien yksi yllä mainittua kohtaa kolme käsittelevä raamatunkohta, joka löytyy Kol. 2:16).

        Tarkastellessamme tarkemmin kohtaa 4 huomaamme, että Uudessa testamentissa ei ole mitään käskyjä sapatin pitämiseksi. Samoin ajatus sunnuntaista kristittyjen sapattina on vastoin Raamatun opetuksia. Kuten edellä mainittiin, sapatti mainitaan yhden kerran Paavalin keskityttyä pakanoiden evankelioimiseen, "Kukaan ei siis saa tuomita teitä siitä, mitä syötte tai juotte tai miten noudatatte juhla-aikoja ja uudenkuun ja sapatin päiviä. Ne ovat vain sen varjoa, mikä on tulossa; todellista on Kristuksen ruumis." (Kol. 2:16-17). Juutalaisten sapatti kumottiin ristillä, missä Kristus "kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen" (Kol. 2:14).

        Tämä samainen ajatus toistuu monesti Uudessa testamentissa. "Joku pitää yhtä päivää toista parempana, toiselle kaikki päivät ovat samanarvoisia. Kukin olkoon omassa vakaumuksessaan varma. Joka kiinnittää huomionsa päiviin, tekee niin Herran kunniaksi” (Room. 14:5–6a). "Mutta nyt te tunnette Jumalan, ja ennen kaikkea Jumala tuntee teidät. Kuinka te nyt jälleen turvaudutte noihin heikkoihin ja surkeisiin alkuvoimiin? Aiotteko jälleen alistua niiden orjiksi? Te pidätte tarkoin silmällä päiviä, kuukausia, juhla-aikoja ja määrävuosia" (Gal. 4:9-10).

        Joidenkin mielestä Konstantinin asetus vuodelta A.D. 321 muutti sapatin lauantaista sunnuntaihin. Minä viikonpäivänä alkuseurakunta kokoontui jumalanpalvelukseen? Raamattu ei mainitse koskaan uskovien kokoontuneen jumalanpalvelukseen tai keskinäisiin kokouksiin sapatinpäivänä (lauantaina). Toisaalta on selviä raamatunkohtia, jotka mainitsevat viikon ensimmäisen päivän. Esimerkiksi Apostolien tekojen 20:7 kertoo, että "viikon ensimmäisenä päivänä, kokoonnuimme murtamaan leipää." 1. Korinttolaiskirjeessä 16:2 Paavali kehottaa Korintin uskovia seuraavasti: "Kunkin teistä on aina sapatin jälkeisenä päivänä pantava syrjään rahaa sen mukaan kuin hänellä on varaa." Paavali viittaa tähän kolehdin keräykseen "palveluksena" jakeessa 2. Kor. 9:12. Siksi päättelemme, että tämä kolehti liittyi näin ollen mitä ilmeisimmin alkuseurakunnan kristittyjen sunnuntaijumalanpalvelukseen. Historiallisesti sunnuntai, eikä lauantai, oli tavanomainen seurakunnan kokoontumispäivä ja tämä käytäntö juontaa juurensa ensimmäiselle vuosisadalle.

        Vielä näistä juutalaisista juhlista.
        Juutalaisilla oli kahdenlaisia sapatteja. Viikkosapatti perustui jumalalliseen esimerkkiin ja annettiin jo luomisessa ihmiselle. Se kirjoitettiin muuttumattomana siveyslakiin. Sitä tuli viettää joka seitsemäs päivä (lauantai).
        Israelille annettiin myös vuosisapatteja, joita vietettiin määrättynä päivänä kerran vuodessa. Näitä sapatteja liittyi vuosijuhliin, mutta sen ohella oli itsenäisiä vuosisapatteja, kuten suuri sovintopäivä ja soittamisen sapatti. Lukuunottamatta viikkosapattia heillä oli siis vuosijuhlia, uudenkuun juhlapäiviä ja vuosisapatteja. Kaikki nämä jälkimmäiset juhlat viittasivat Kristukseen. Kun Kristus saapui, niin ne saivat hänessä täytymyksensä. Ne olivat tarpeettomia. Mutta seurakuntaan tunkeutui valheveljiä, jotka tahtoivat pakottaa pakanakristittyjä ympärileikkauttamaan itsensä ja pitämään näitä erikoisessa mielessä juutalaisia juhlia. Paavali varoittaa heistä.
        Tässä ei ole kysymys viikkosapatista, jota niinkuin olemme nähneet Paavali itse pyhitti ja kristikunta pitkän aikaa senjälkeen seurasi.


      • dikduk
        1234567--- kirjoitti:

        Vielä näistä juutalaisista juhlista.
        Juutalaisilla oli kahdenlaisia sapatteja. Viikkosapatti perustui jumalalliseen esimerkkiin ja annettiin jo luomisessa ihmiselle. Se kirjoitettiin muuttumattomana siveyslakiin. Sitä tuli viettää joka seitsemäs päivä (lauantai).
        Israelille annettiin myös vuosisapatteja, joita vietettiin määrättynä päivänä kerran vuodessa. Näitä sapatteja liittyi vuosijuhliin, mutta sen ohella oli itsenäisiä vuosisapatteja, kuten suuri sovintopäivä ja soittamisen sapatti. Lukuunottamatta viikkosapattia heillä oli siis vuosijuhlia, uudenkuun juhlapäiviä ja vuosisapatteja. Kaikki nämä jälkimmäiset juhlat viittasivat Kristukseen. Kun Kristus saapui, niin ne saivat hänessä täytymyksensä. Ne olivat tarpeettomia. Mutta seurakuntaan tunkeutui valheveljiä, jotka tahtoivat pakottaa pakanakristittyjä ympärileikkauttamaan itsensä ja pitämään näitä erikoisessa mielessä juutalaisia juhlia. Paavali varoittaa heistä.
        Tässä ei ole kysymys viikkosapatista, jota niinkuin olemme nähneet Paavali itse pyhitti ja kristikunta pitkän aikaa senjälkeen seurasi.

        Sabatti on vain viikon seitsemäs päivä, juhlat ovat asia erikseen. Välillä jotkin niistä sattuvat sabatiksi, välillä eivät. On pääsiäinen (pesach), viikkojuhla (Shavuot), uusi vuosi (Rosh hashanah) suuri sovituspäivä (Jom kippur), lehtimajajuhla (Sukot) lisäksi Chanukah ja Purim sekä Av kuun 9. jotka eivät ole torassa koska ovat synnyltään myöhäisiä. Juhlat eivät ole vuosisabatteja vaan kullakin niistä on oma tarkoitus kalenterissa.Ei joulukaan kristillisessä kalenterissa kai ole talvijuhannus?


    • onmeitämuitakin

      Kiitos Jumalalle, että muutkin kuin adventistit ovat jo tajunneet sapatin olevan Jumalan siunaama pyhpäivä kaikille ihmisille. Katselin videon suurella mielenkiinnolla.

    • Raamatussaontotuus

      Minä luterilaisena löysin sapattitotuuden suoraan Raamatusta ja olen alkanut pyhittää lauantaita lepopäivänäni. Hyvä, kun tuo aloittajan vapaakirkollinen pastorikin on löytänyt saman siunauksen.

      • shalom_

        Sapatti on paljon muutakin kuin lepopäivä.
        Vietätkö lepopäovää vai sapattia kaikkine sapattitoimineen?


    • Raamatussaontotuus

      Sapatti on minulle pyhäpäivä, jolloin en tee maallisia tehtäviäni, vaan hiljennyn Raamatun sanan äärellä. Mitään erityisiä sapattitoimia minulla ei ole, vaan vierailen ihmisten luona ja puhun heille Jumalan rakkaudesta ja Jeesuksen täytetystä työstä Golgatalla.

      • shalom_

        Eli vietät ihan tavallista lepopäivää etkä sapattia.


    • Raamatussaontotuus

      Miten sinun mielestäsi sapattia tulisi sitten viettää? Älä vaan työnnä niskaani fariseusten laatimia yli kuuttasataa kieltoa ja käskyä, joille Jeesus ei antanut minkäänlaista arvoa, noille ihmiskäskyille, vaan hän opetti, että "On sapattina lupa tehdä hyvää."

      • shalom_

        Lue juutalaisilta sivuilta miten sapattia vietetään. Jos et vietä sitä kuten juutalaiset vielä sitten vain ihan tavallista lepopäivää äläkä sotke siihen sapattia.


      • uskonpud
        shalom_ kirjoitti:

        Lue juutalaisilta sivuilta miten sapattia vietetään. Jos et vietä sitä kuten juutalaiset vielä sitten vain ihan tavallista lepopäivää äläkä sotke siihen sapattia.

        Lue Raamatusta miten Jeesus neuvoi sapattia vietettämään, älä siitä miten juutalaiset sitä viettävät. Rabbiinit sielunvihollisen innoittamina lisäsisäsivt siihen lukuisan joukon sääntöjä jotka tekivät siitä raskaan ikeen.

        Jeesus tuli vaputtamaan sapatin tästä roskasta. Ja oikein Jumalan tahdon mukaaan vietettynä sapatti on suuri siunaus.


    • Raamatussaontotuus

      Minä kun en juutalaisten tavalla sapattia vietä vaan Jeesuksen tavalla. Katso aloittajan video ja viisastu.

      • Jeesus on juutalainen ja vietti sapattia kuten muutkin juutalaiset.


      • 1234567---
        usko.vainen kirjoitti:

        Jeesus on juutalainen ja vietti sapattia kuten muutkin juutalaiset.

        Niin Jeesushan sanoi: Isäni käskyt minä olen pitänyt. Jeesus sanoi myöskin: Sapatti on annettu ihmistä varten.
        Sapatti annettiin kaikkia ihmisiä varten 2000 vuotta ennen kuin juutalaisia oli edes olemassa.
        1700-luvun Luterilaiset virret kertovat. Virsi 135.1. Nää käskysanaa kymmenen, ne meille kautta Mooseksen Jumala itse ilmoitti, ja Siinailla kirjoitti. Ah Herra armahda.
        136.1. Ken tahtoo olla kristitty ja kristittynä kuolla, ei sille outo, PEITETTY, saa Herran laki olla, jonk' antoi itse Jumala.


      • 1234567--- kirjoitti:

        Niin Jeesushan sanoi: Isäni käskyt minä olen pitänyt. Jeesus sanoi myöskin: Sapatti on annettu ihmistä varten.
        Sapatti annettiin kaikkia ihmisiä varten 2000 vuotta ennen kuin juutalaisia oli edes olemassa.
        1700-luvun Luterilaiset virret kertovat. Virsi 135.1. Nää käskysanaa kymmenen, ne meille kautta Mooseksen Jumala itse ilmoitti, ja Siinailla kirjoitti. Ah Herra armahda.
        136.1. Ken tahtoo olla kristitty ja kristittynä kuolla, ei sille outo, PEITETTY, saa Herran laki olla, jonk' antoi itse Jumala.

        "Sapatti annettiin kaikkia ihmisiä varten 2000 vuotta ennen kuin juutalaisia oli edes olemassa."
        Mihin tällä viittaat?


      • 1234567---
        usko.vainen kirjoitti:

        "Sapatti annettiin kaikkia ihmisiä varten 2000 vuotta ennen kuin juutalaisia oli edes olemassa."
        Mihin tällä viittaat?

        Milloin sapatti annettiin ? Niin tulivat valmiiksi taivas ja maa kaikkine joukkoinensa. Ja Jumala päätti seitsemäntenä päivänä työnsä, jonka Hän oli tehnyt, ja lepäsi seitsemäntenä päivänä kaikesta työstänsä, jonka Hän oli tehnyt. Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska Hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstänsä, jonka Hän oli tehnyt.

        Sapatin yllä on Jumalan siunaus ja pyhyys.


      • 1234567--- kirjoitti:

        Milloin sapatti annettiin ? Niin tulivat valmiiksi taivas ja maa kaikkine joukkoinensa. Ja Jumala päätti seitsemäntenä päivänä työnsä, jonka Hän oli tehnyt, ja lepäsi seitsemäntenä päivänä kaikesta työstänsä, jonka Hän oli tehnyt. Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska Hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstänsä, jonka Hän oli tehnyt.

        Sapatin yllä on Jumalan siunaus ja pyhyys.

        Israelilaisten ollessa erämaavaelluksella kohti Luvattua maata.
        "Tämä tapahtuu Herran sanan mukaan; huomenna on levon päivä, Herralle pyhitetty sapatti. Mitä leivotte, se leipokaa, ja mitä keitätte, se keittäkää; mutta kaikki, mitä tähteeksi jää, pankaa talteen huomiseksi." (2Ms 16:23)


    • SeurataanJeesusta

      Jeesus ei koskaan joutunut aikansa ihmisten kanssa ristiriitaan siitä, mikä päivä oli sapatti vaan siitä, miten tuota päivää tuli viettää. Juutalaiset uskonnolliset johtajat olivat kasanneet tuon päivän päälle satoja kieltoja ja käskyjä, joista Jeesus ei välittänyt tuon taivaallista, vaan hän sapattina paransi sairaita ja saarnasi synagoogassa ja vietti opetuslastensa kanssa aikaa ulkona luonnossa.

    • auringonpalvontaa

      Ensimmäinen sunnuntailaki asetettiin voimaan keisari Konstantinuksen toimesta vuonna 321 ja se alkaa näin:"Auringon kunniallisella päivällä tulee kaikkien levätä..."
      Sunnuntaita pyhäpäivänä perusteltiin siis auringon palvonnalla. Tämä aurinkokultti kilpaili Jumalan asettaman sapatin kanssa jo muinaisessa Babylonissa ja on yhä osa Ilmestyskirjassa mainitun hengellisen Babylonin harhaoppista viiniä.

    • hengellinenhumala

      No tuota harhaopin viiniä tarjotaan ryyppy joka viikko ja kirkkokansa päihtyy hengellisesti niin ettei terve Raamatun opetus tahdo mennä jakeluun, kun aivot on sumentuneet ihmisoppien päihdyttävästä viinistä.

    • mistälähteestä

      Onko tieto siitä, mistä lähteistä aloittajan videolla puhuva pastori on saanut tietonsa pyhästä sapatista?

      • eksytys.on.suuri

        Lähteitä on niin paljon, että jokaisen lukutaitoisen täällä Suomessakin tulee tietää mikä päivä on sapatti. Harvat kuitenkin tulevat pitämään Jumalan antamaa sapattia pyhänäpäivänään.


    • Raamattu

      Luultavasti suoraan RAAMATUSTA, josta kymmenet miljoonat muutkin kristityt ovat löytäneet Jumalan itesensä antaman ja Jeesuksen vahvistaman sapatin pyhäpäiväkseen.

    • VarmaTietoTässä
    • tottaon

      Totta. Kukaan ei saa tuomita niitä, jotka valitsevat palvella Jumalaa pyhittämällä sapatin Raamatun opetuksen ja Jeesuksen esimerkin mukaan.

      • Tuon kaiken voi tehdä lepopäivänäkin jos sapattia ei muuten vietä.


    • iloHerrassa

      "Näin sanoo Herra: Noudattakaa oikeutta ja tehkää vanhurskaus, sillä minun autuuteni on lähellä ja minun vanhurskauteni ilmestyy. Autuas se ihminen, joka tämän tekee, se ihmislapsi, joka tässä pysyy, joka pitää sapatin eikä sitä riko...Jos sinä pidätät jalkasi sapattia rikomasta,niin ettet toimita omia toimiasi minun pyhäpäivänäni, vaan kutsut sapatin ilon päiväksi...silloin on ilosi oleva Herrassa" Jes.56:1,2 58:13,14

    • uusiliitto

      Mutta tuohan on vanhasta testamentista.

      • 1234567---

        Uusiliitto. Kymmenenkäskyn laki on sydämissämme. Kymmenkäskyn laki on voimassa Uudessaliitossa.

        1700-luvun Luterilaiset virret kertovat. Virsi 135.1. Nää käskysanaa kymmenen, ne meille kautta Mooseksen Jumala itse ilmoitti, ja Siinailla kirjoitti. Ah Herra armahda.
        136.1. Ken tahtoo olla kristitty ja kristittynä kuolla, ei sille outo, peitetty, saa Herran laki olla, jonk' antoi itse Jumala.


    • VTonJumalansanaa

      Uusiliitto. Jeesus antoi täyden arvon Vanhalle testamentille sanoessaan: "Raamattu ei voi raueta tyhjiin." Tällä hän tarkoitti tietenkin Vanhaa testamenttia, koska Uutta testamenttia ei ollut vielä olemassakaan. Edelleen Jeesus sanoi, että, "jos te Moosesta uskoisitte, niin te uskoisitte minua, sillä minusta hän on kirjoittanut."

      Jeesus vahvisti myös Jumalan kymmenen käskyn pysyvyyden vuorisaarnassaan ja tuo kymmenen käskyn laki sisältää myös käskyn pyhittää sapatin päivän.

      Siunausta sinulle ja totuuden etsinnällesi!

      • Kymmenessä käskyssä ei puhuta sapatista.
        Tuntuu, että ette tiedä mikä sapatti on...


      • Luterilaisilla kolmas käsky kuuluu kirjaimellisesti heprean mukaan "muista pyhittää sapatinpäivä".


    • iloHerrassa

      Sapatti on merkki Jumalan ja hänen kansansa välillä. Sapatti on Jumalan asettama lepo - ja pyhäpäivä, että aina muistaisimme sen, että Jumala on meidät luonut ja Jeesus on meidät ristinkuolemallaan pelastanut synneistämme. Siksi sielunvihollinen vihaa sapattia, koska hän haluaa työntää Jumalan syrjään ja uskotella ihmisille omia valheitaan mm. siitä, että olisimme syntyneet tänne sattumalta.

      • Vietätkö sinä sapattia vai lepopäivää?


      • 1234567---

        Nyt siinä käy lopulta niin, että Jumala sysää syrjään ne, jotka pitävät Jumalan antamaa sapattia arkipäivänä.

        Noita tietämättömyyden aikoja Jumala on sietänyt, mutta nyt Hän on tehnyt tiettäväksi, että kaikkien ihmisten kaikkialla on tehtävä parannus. Myöskin sapatti on tullut ihmisten tietoisuuteen eri kanavien kautta


      • ainahan.on.tiedetty
        1234567--- kirjoitti:

        Nyt siinä käy lopulta niin, että Jumala sysää syrjään ne, jotka pitävät Jumalan antamaa sapattia arkipäivänä.

        Noita tietämättömyyden aikoja Jumala on sietänyt, mutta nyt Hän on tehnyt tiettäväksi, että kaikkien ihmisten kaikkialla on tehtävä parannus. Myöskin sapatti on tullut ihmisten tietoisuuteen eri kanavien kautta

        "Myöskin sapatti on tullut ihmisten tietoisuuteen eri kanavien kautta "
        ????????


      • 1234567---
        ainahan.on.tiedetty kirjoitti:

        "Myöskin sapatti on tullut ihmisten tietoisuuteen eri kanavien kautta "
        ????????

        Olen tavannut nuorisoa, jotka eivät ole sapatista kuulleetkaan. Kävelylenkillä tapasin erään nuoren tuli puhetta uskon asioista. Kysäsin häneltä myöskin sapatista. Hän sanoi en ole kuullut sapatista, eipäs vanhemmatkaan ole mitään kertoneet.

        Työpaikalla eräs mieshenkilö kun tuli puhetta sapatista, hän oli luullut että sunnuntai on se sapatti. Hän ei ollut Jumalan antamaan sapattiin senkummemmin tutustunut muut asiat olivat vieneet hänen aikansa. Hän vaan oli katsonut kalenterista, että sunnuntai on viikonseitsemäspäivä.

        Myöskin TVseiskassa on pyörinyt sapattisarja jne.....


      • ainahan.on.tiedetty
        1234567--- kirjoitti:

        Olen tavannut nuorisoa, jotka eivät ole sapatista kuulleetkaan. Kävelylenkillä tapasin erään nuoren tuli puhetta uskon asioista. Kysäsin häneltä myöskin sapatista. Hän sanoi en ole kuullut sapatista, eipäs vanhemmatkaan ole mitään kertoneet.

        Työpaikalla eräs mieshenkilö kun tuli puhetta sapatista, hän oli luullut että sunnuntai on se sapatti. Hän ei ollut Jumalan antamaan sapattiin senkummemmin tutustunut muut asiat olivat vieneet hänen aikansa. Hän vaan oli katsonut kalenterista, että sunnuntai on viikonseitsemäspäivä.

        Myöskin TVseiskassa on pyörinyt sapattisarja jne.....

        Jokainen joka lukee Raamattua tietää sapatin.
        Mutta se ei ole meille uudenliitonihmisille tarkoitettu. Meille on lepopäivä.
        Vai oletko ajatellut täyttää koko lain?


      • 1234567---
        ainahan.on.tiedetty kirjoitti:

        Jokainen joka lukee Raamattua tietää sapatin.
        Mutta se ei ole meille uudenliitonihmisille tarkoitettu. Meille on lepopäivä.
        Vai oletko ajatellut täyttää koko lain?

        Epätäydellisille adventisteille on kymmenenkäskyn laki kasvattajana Kristukseen elämämme lopuun asti. Jumalan antama sapatti on meille pyhäpäivä. Sapatin yllä on pyhyys ja siunaus. Jumala siunasi ja pyhitti sapatinpäivän.


      • 1234567--- kirjoitti:

        Epätäydellisille adventisteille on kymmenenkäskyn laki kasvattajana Kristukseen elämämme lopuun asti. Jumalan antama sapatti on meille pyhäpäivä. Sapatin yllä on pyhyys ja siunaus. Jumala siunasi ja pyhitti sapatinpäivän.

        Kymmenessä käskyssä ei ole sapattikäskyä.


      • Finne2
        ainahan.on.tiedetty kirjoitti:

        Jokainen joka lukee Raamattua tietää sapatin.
        Mutta se ei ole meille uudenliitonihmisille tarkoitettu. Meille on lepopäivä.
        Vai oletko ajatellut täyttää koko lain?

        Meidän ei pidä alkaa yrittää käskyjä täyttämään (toteuttamaan), vaan pyrkiä niitä Jumalan armosta uskon tekoina noudattamaan. Laki ei pakota ketään, mutta sen tarkoituksena on ohjata ja opettaa meitä kunnioittamaan Jumalan tahtoa sekä rakastamaan lähimmäisiämme.


      • 1234567---
        usko.vainen kirjoitti:

        Kymmenessä käskyssä ei ole sapattikäskyä.

        Meille adventisteille se sapattikäsky on kymmenessä käskyssä. Adventisteilla ei ole peitettä silmillä.


      • 1234567--- kirjoitti:

        Meille adventisteille se sapattikäsky on kymmenessä käskyssä. Adventisteilla ei ole peitettä silmillä.

        Raamatun kymmenssä käskyssä sitä ei ole.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Raamatun kymmenssä käskyssä sitä ei ole.

        Kolmas käsky kuuluu alkukielen mukaan kirjaimellisesti "Muista pyhittää sapatinpäivä".


    • iloHerrassa

      Eikö sapatti ja lepopäivä ole yksi ja sama asia?

      • Ei suinkaan ole.
        Googlaa miten sapattia vietetään.


    • iloHerrassa

      Mielestäni Jeesus tietää paremmin kuin Google, miten sapattia vietetään, sillä Jeesus itse oli sapatin antaja. "Kaikki on saanut syntynsä hänen kauttaan." Joh.1:1-3 Luen evankeliumeista, miten Jeesus vietti sapattia ja pyrin seuraamaan häntä.

    • Finne2

      Sapatti kuuluu 10 käskyyn. Se kuuluu myös uuteen liittoon. Jeesus todisti, että vielä lopun aikoina sapatti on voimassa. "Mutta rukoilkaa, ettei teidän pakonne tapahtuisi talvella eikä sapattina".

    • Finne2

      Matt. 24:20. Raamattu 33/38

      • 20 Rukoilkaa, ettette joutuisi pakomatkalle talvisaikaan tai sapattina.
        Niin, tuo sanottiin juutalaisille.


    • iloHerrassa

      Jerusalem hävitettiin vuonna 70jKr ja vielä silloinkin Jeesus toivoi sapattia vietettävän, joten ei hän kummonnut Jumalan omaa käskyä.

      • Missään Raamatussa ei käsketä pakanoita viettämään sapattia.


      • usko.vainen olet sekaisin. Onko kymmenen käskyä annettu vain juutalaisille? Kolmas käsky kuuluu kirjaimellisesti alkukielen mukaan "Muista pyhittää sapatinpäivä".


    • iloHerrassa

      Missään Raamatussa ei pakanoita kielletä pyhittämästä sapattia. Päinvastoin: "Muukalaiset (siis ei Israelilaiset),jotka ovat liittyneet Herraan (eli tulleet uskoon)...jotka PITÄVÄT SAPATIN...Jes.56:6
      Jeesuksen esimerkki riittää meille kaikille Jeesuksen seuraajille. Eihän Jeesus ollut ja ole vain juutalaisten Vapahtaja vaan meidän kaikkien Vapahtaja ja Pelastaja. Jeesus pyhitti sapatin ja niin mekin haluamme tehdä.

      • Ei kielletä eikä myöskään käsketä.
        Mutta en tiedä yhtään pakanaa joka viettäisi sapattia mutta sellaisia tiedän jotka luulevat viettävänsä sapattia kun viettävät lepopäivää.


      • Jes.56.7

        Ja seuraava jae Jes 56:7 kertoo noiden muukalaisten tuovan temppeliin eläinuhrejakin. Jeesuksen uhri ei siis riitä.


    • iloHerrassa

      Muukalaiset toivat eläinuhreja vanhan liiton aikana temppeliin, koska he katsoivat eteenpäin tulevaan Jumalan Karitsaan, joka pois ottaa maailman synnin. Me, jotka elämme Jeeuksen ristin tälllä puolella, emme enää uhraa eläimiä, koka näiden esikuvien täyttymys, Jeesus, on jo uhrattu puolestamme. Siksi vain kiitollisina lepäämme Jeesuksen täytetyssä työssä ja pyhitämme sapatin ihan levosta käsin.

      • Me kristitys vietämme lepopäivää jonka puhitämme Herralle.
        Juutalaiset viettävät sapattia.
        Et sinäkään varmaan vietä sapattia Raamatussa annettijen ohjeiden mukaan?


      • usko.vainen kirjoitti:

        Me kristitys vietämme lepopäivää jonka puhitämme Herralle.
        Juutalaiset viettävät sapattia.
        Et sinäkään varmaan vietä sapattia Raamatussa annettijen ohjeiden mukaan?

        Miten tämä teidän kristittyjen lepopäivä on Raamatussa määritelty? Missä kohtaa Raamattua ja millä sanoilla?


      • esimSDA
        usko.vainen kirjoitti:

        Me kristitys vietämme lepopäivää jonka puhitämme Herralle.
        Juutalaiset viettävät sapattia.
        Et sinäkään varmaan vietä sapattia Raamatussa annettijen ohjeiden mukaan?

        Kyllä sapatinpyhittäjiä on enemmän kristittyjä kuin juutalaisia.


      • tilastonikkari
        esimSDA kirjoitti:

        Kyllä sapatinpyhittäjiä on enemmän kristittyjä kuin juutalaisia.

        Onko sulla tilastoja kuinka monta juutalaista ja kuinka monta seitsemännen päivän adventistia viettää sapattia?


      • mikä.pyhäpäiväsi
        usko.vainen kirjoitti:

        Me kristitys vietämme lepopäivää jonka puhitämme Herralle.
        Juutalaiset viettävät sapattia.
        Et sinäkään varmaan vietä sapattia Raamatussa annettijen ohjeiden mukaan?

        Kuulutko itse Luterilaiseen kirkkoon, vai johonkin muuhun kristilliseen yhteisöön ?


      • esimSDA kirjoitti:

        Kyllä sapatinpyhittäjiä on enemmän kristittyjä kuin juutalaisia.

        Ei ole. Kristityt pyhittävät lepopäivän ja juutalaiset sapatin.


    • hyvääsapattia

      Tuo iloHerrassa - nimimerkin asenne on ihan kohdallaan, sillä onhan sapatti ilon ja levon päivä.

      • kivat.sulle

        Kiva kun tykkäät omista kirjoituksistasi.


    • iloHerrassa

      "Jos sinä pidätät jalkasi sapattia rikkomasta, niin ettet toimita omia asioitasi minun pyhäpäivänäni, vaan kutsut sapatin ilon päiväksi, Herran pyhäpäivän kunnioitettavaksi ja kunnioitat sitä, niin että et toimita omia toimiasi, et aja omia asioitasi etkä puhu joutavia, silloin on ilosi oleva Herrassa...Sillä Herran suu on puhunut" Jes.58:13,14

    • usein.kirjoitellut

      Kuinkas Pirkko pappi on noin hiljaa ? Ei mitään kommenttia kuulu tähän häneltä.

    • papinsihteeri

      No ei tuohon selvään Raamatun totuuteen ole mitään lisättävää eikä poisotettavaa, sapatti on ja pysyy pyhänä lauantaisin.

      • Raamatussa sapatti alkaa perjantaina auringon laskusta ja kestää lauantaihin auringon laskuun.


    • arkipäiväalkaa

      Usko.vainen on ihan oikeassa siinä, että oikea sapatti alkaa perjanti-iltana ja päättyy lauantai-iltana ja sunnuntai on viikon ensimmäinen arkipäivä.

    • Finne2

      Monet viettävät nykyään viikon seitsemättä pyhäpäivää todellisuudessa viikon ensimmäisenä päivänä. Ihmiset ovat siirtäneet sen alkuperäisen päivän, ei Jumala. Lepopäivän pyhityksen laiminlyönti on merkki välinpitämättömästä suhtautumisesta Jumalaan ja hänen käskyihinsä.
      10 käskyä pysyy. Ei katoa yksikään piirto. Haluatko noudattaa Jumalan tahtoa?

      • olet.väärässä

        Sapattikäsky ei ole kymmenessä käskyssä.


      • kymmenen.käskyä
        olet.väärässä kirjoitti:

        Sapattikäsky ei ole kymmenessä käskyssä.

        Tätäpä en ole ennen kuullutkaan. Kaikkea sitä kuulee kun vanhaksi elää. En vaan yhdy näkemykseesi.


    • Finne2

      ”Muista pyhittää lepopäivä”. (2 Moos. 20:8). Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi; mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi sapatti”. (2 Moos. 20:9-10).

      http://katekismus.fi/10kaskya/10kaskya.html

      • vielä.kerran

        Tuo on sapattikäsky israelin kansalle. Ei suinkaan kymmenen käskyä.
        Yritä nyt hyvä ihminen erottaa asiat.


    • Finne2

      Mitkä ovat nimeltään sinun kymmenen käskyä?

    • suuritaistelu

      Sapattikäsky on kymmenessä käskyssä 2Moos.20:8-11 Jumalan omalla sormellan kirjoittama ja iäti muuttumaton Jumalan tahto, jota vastaan saatana on kapinoinut alusta asti, mutta Jumala tulee voittamaan tämän suuren taistelun totuuden ja valheen välillä.

    • kiitosJumalan

      Ajatelkaa, jo yli 900 kertaa aloittajan video on pyörähtänyt valoksi Jeesukseen uskoville ja kääntymisä sapattitotuuteen on tapahtunut paljon, kiitos Jumalan.

      • kiitävi.aika

        Kyllä on jo aikakin herätä unesta, sillä elämme lopunaikoja vitsauksineen. Laulun sanoin: Miksi viivyt sä poluill' maailman, vaikka kuulla saat äänen Jeesuksen ? Miksi kartat sä hellää katsettaan, joka kadonnutta lasta seurajaa ? Riennä nyt, riennä nyt. Riennä helmahan Jeesuksesi, Riennä nyt, riennä nyt, Ennen kuin yö sun saavuttavi.


    • hyvävideo

      Tämän viikon loppuun mennessä varmaan yli 1000 ihmistä on katsellut aloittajan erinomaisen opetuksen sapatista ja kääntynyt totuuteen ja Jumalan armoon. Joko sinä olet näiden onnellisten joukossa?

    • oononnellinenvaeltaja

      Oon onnellinen vaeltaja ja pyhitän seitsemännen päivän sapattia, koska Jeesuskin niin teki. Pakanat tuohon aikaan Rooman valtakunnassa pyhittivät auringon päivää (sunday). Onko samoja pakanuuden rippeitä vieläkin kristikunnassa?

    • katsoin

      Olipa mielenkiintoinen video, kiitos!

    • Polvijärvikinherännyt

      Kuulin, että TV seitsemässä esiintyvä Polvijärven pastorikin on jo alkanut pyhittää sapattia ja seuraa näin Jeesusta ja Raamatun totuutta. Eiköhän mekin tehdä samoin.

      • oikeassaon

        Olen minäkin kuullut Polvijärven pastorin opettavan sapatista ihan Raamatun mukaan.


    • kiitosJeesus

      Suomalaiset on geneettisesti sukua juutalaisille!!! videolla kohdasta 6min30s–!!!

    • sukulainen

      Se on paljon mahdollista, sillä ne kymmenen sukukuntaa, jotka vietiin aikoinaan Assyriaan pakkopsiirtolaisuuteen, eivät koskaan sieltä palanneet takaisin kotimaahansa, joten aivan hyvin vaomme olla osa tuota geeniperintöä. Siksi sapatti yhdistää meitä juutalaisiin ja Jeesus on Vapahtajamme ja Pelastajamme.

      • dikduk

        Pakkosiirtoon vietiin vain osa kummankin kuningaskunnan asukkaista eikä mitään heimoa kokonaan. Kaikista pakkosiirretyistä palasi osa, ja osa jäi palaamatta heistä muodostui Babylonian diaspora suuri ja merkittävä.
        Varmaan Israelin ja Juudan pakkosiirrettyjä sulautui paljonkin siirtoalueen muihin kansoihin ja uskontoihin, mutta sulautumisen jälkeen he eivät enää olleet israelilaisia tai juutalaisia.
        Ei ole mitään viitteitä että keitään lähi-idän alueen asukkaita olisi tuohon aikaan vaeltanut pohjoiseen Eurooppaan, jäänyt sinne asumaan ja sulautunut siellä olevan väestöön. Ei ole geneettisiä eikä kultturisia merkkejä, ja nuo väitteet ovatkin kristillisiä uskontoperäisiä myöhemmän ajan tuotteita.


    • siniristilippumme

      Onhan meillä lipuissammekin samat värit kuin Israelilla. Miksi ei siis lepopäiväkin voisi olla sama?

    • maavalkenee

      Wau! Jo yli 1000 katselijaa aloittajan videolla ja lisää tulee joka päivä. Kiitos Jumalalle, että maa valkenee Jumalan sanan valolla!

    • historiahavinaa

      Milloin sitten muutos sapatilta sunnuntaille tapahtui, koska nykyään sunnuntai on monien sapatti?

      • 1234567---

        Wikipedia: SUNNUNTAI.
        Juutalaisen sapatin vieton merkitys on myöhemmin siirretty sunnuntaihin. Tämä tapahtui roomalaiskatolisen kirkon toimesta Laodikean kirkolliskokouksessa 400-luvun alkupuolella.
        Tätä ennen, sekä juutalaiset, että kristityt viettivät pyhäpäivänään sapattia lauantaita.
        Kirkkohistorioitsijoiden mukaan ensimmäisellä vuosisadalla myös KAIKKI kristilliset seurakunnat viettivät sapattia lepopäivänään. 300-luvun alussa alkoi Rooman seurakunnasta muotoutua Valtion kirkko, mikä sai loppuhuipennuksensa 500-luvun alussa. Näiden muutosten lomassa kirkko muokkautui osittain silloisen yhteiskunnan mukaisesti. Yksi muutos oli se, että kirkko lopetti sapatin vieton ja siirtyi viettämään lepopäivänään ja jumalanpalveluspäivänään sunnuntaita, jonka Keisari Konstantinus oli jo määrännyt Rooman valtakunnan viralliseksi lepopäiväksi.
        Monet tutkijat myös katolinen kirkko sijoittaa tämän muutoksen vuoteen 364 jKr jolloin Laodikean konsiilissa Paavi Liperiuksen johdolla kehoitettiin kirkon jäseniä sapatin sijasta kunnioittaa sunnuntaita.


    • Finne2
    • historinhavinaa

      Kiitos silmiäavaavasta wikipedian linkistä. Siinä sanottiin selvästi, että sekä kristityt että juutalaiset viettivät sapattia 300 - luvulle saakka, kunnes Laodikean kirkolliskokouksessa kirkko päätti ryhtyä pyhittämään auringon päivää eli sunnuntaita. Tämähän on täysin Raamatun sanan vastaista. Ovatko adventistit ja aloittajan videopuhuja sittenkin oikeassa?

      • Raamatun sanaa on myös kun käsketään tappamaan vanhempansa kiroava lapsi heti siihen paikkaan ettei kurittomuus leviäisi


    • vapaakirkonpappi

      Raamattua jos seurataan, niin kyllä tuo vapaakirkon pappi puhuu ihan oikein ja opettaa oikeaa sapattia. Kumma kyllä, vain yksi maailmanlaajuinen kirkko noudattaa tuota sapattikäskyä ja lisääntyy tällä hetkellä kaikkein nopeimmin. Kymmeniä miljoonia ihmisiä narauttaa kirkon oven auki lauantaisin yli 200 maassa ympäri maailmaa, myös täällä Suomessa.

      • Tavallinen ihminen käsittää, että arkipäivinä, kuutena päivänä, tehdään työtä ja että seitsemäntenä päivänä levätään. Käytännössä vapaapäivinä, olipa ne milloin tahansa, pitäisi levätä. Onko sapatti milloin, on vain äärijuutalaisille tärkeä kysymys.


      • 1234567---

        Jokaisen vapaansuunnan tulee ymmärtää myös se, että pappeus ei koskaan kuulu naisille, joten naiset pois pastorin viroistaan. Raamattu tuntee naisprofeettoja esim. Hulda jne... Filippuksella oli neljä tytärtä neitsyttä, joilla oli profetoimisen lahja, mutta eivät he pappeja suinkaan olleet.


      • kumartakaaLuojaa
        sage8 kirjoitti:

        Tavallinen ihminen käsittää, että arkipäivinä, kuutena päivänä, tehdään työtä ja että seitsemäntenä päivänä levätään. Käytännössä vapaapäivinä, olipa ne milloin tahansa, pitäisi levätä. Onko sapatti milloin, on vain äärijuutalaisille tärkeä kysymys.

        Kyllä sapatti on tärkeä asia kaikille, jotka haluavat palvella Jumalaa hänen ilmoitetun tahtonsa mukaan. Jumala on ilmoittanut tahtonsa kymmenessä käskyssä ja Jeesuksen elämässä.


    • ketäpalvelet

      Sapatti on tärkeä kysymys kaikille uskoville,koska me joka tottelemme Jumalaa pyhittämällä sapatin tai kapinoimme häntä vastaan polkemalla sapatin pyhyyden jalkoihimme. Suhteemme sapattiin ilmaisee sen, ketä palvelemme, Jumalaa vai jotain muuta.

    • näinsanooHerra

      "Pelätkää Jumalaa ja antakaa hänelle kunnia...Kumartakaa ja palvokaa häntä, joka on tehnyt taivaan ja maan, meren ja vesien lähteet...Muista pyhittää lepopäivä, kuutena päivänä tee työtä ja hoida kaikkia tehtäviäsi, mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi sapatti...Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi. Sen tähden Herra siunasi sapatinpäivän ja pyhitti sen." Ilm.14: 7, 2Moos.20:8-11 (Raamattu kansalle käännös)

      • Jos Jumala on olemassa, tuskin hän valheellista ja mielistelevää käytöstäkään arvostaa.


    • osuviasanoja

      NäinsanooHerra - nimimerkki lainasi kyllä osuvia Raamatunjakeita ketjun ydinaiheesta. Ei siihen ole mitään vastaansanomista.

      • haiset.pahalle

        Kiva kun tykkäät omista lainauksistasi.


    • NäinsanooHerra

      "Näin sanoo Herra: Noudattakaa oikeutta ja tehkää vanhurskaus, sillä minun autuuteni on lähellä ja minun vanhurskauteni ilmestyy. Autuas se ihminen, joka tämän tekee, se ihmislapsi, joka tässä pysyy, joka pittä sapatin eikä sitä riko..." Jes.56:1,2

    • Jeesusonhyvä

      Hyvää sapattia ja siunausta sinulle samoin kuin kaikille uskoville, jotka haluavat seurata Jeesusta myös sapattina. Kyllä Jeesus on hyvä.

    • howhow

      Ainoastaan juutalaiset viettävät sapattia. Muiden "sapatinvietto" on samaa kuin valkoihoiset leikkisivät intiaania muovinen sulkapäähine päässään.

      http://www.native-languages.org

      • UkkoIlmarinen

    • uskova1

      Onko howhow:lla nyt aukko sivistystyksessä, kun hän sanoo vain juutalaisten pyhittävän sapattia? Totuus on kuitenkin se, että sapattia pyhittäviä kristittyjä, siis Jeesuksen seuraajia, on jo miljoonia enemmän, kuin 18 miljoonaa juutalaista. Ja kiitos Jumalan, lisää tulee koko ajan, kun tämän ketjun puhujan videon katsovat.

    • onkoheitä

      Voitko mainita keitä nuo sapatinpyhittäjät ovat?

    • uskova1

      Esimerkiksi seitsemännen päivän Baptistit pyhittävät sapattia samoin kuin Suomessakin toimiva Herran kansa.

    • äläunohdaheitä

      Miksi unohdit seitsemännen päivän adventistit, jotka ovat kai suurin kristittyjen ryhmä, joka pyhittää sapattia?

    • mitenpelastuu

      Millainen vanhurskauttamisnäkemys heillä lienee? Lain tekojen vai uskon kautta?

    • uskoviaovat

      Ymmärtääkseni adventistit uskovat Lutherin tavoin siihen, että ihminen pelastuu yksin armosta, yksin uskosta ja yksin Kristuksen tähden. Kyllä heille uskon kautta vanhurskauttaminen lienee tuttu ja omaksuttu tie palastukseen, vaikka upotuskasteella ovat käyneetkin ja lauantaita pyhittävät sapattina.

    • kehitysoppi

      Miksi tämän viestietjun alussa videopuhuja viittaa Jumalaan Luojana, mutta eikö evoluutio ole kaiken olemassaolevan takana?

    • valhetieto

      Evoluutio kuuuluu niihin asioihin, joista Paavali kirjoittaa: "Karta tiedon nimellä kulkevaa valhetietoa..."

    • JumalaonLuojamme

      Jos ihmiset olisivat aina viettäneet seitsemännen päivän sapattia, niin maailmassa ei olisi ateisteja ainakaan niin paljon kuin nykyisin, sillä sapatti muistuttaa meitä jatkuvasti siitä, että kuutena päivänä Jumala loi taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä hän lepäsi. Evoluutio on täyttä puppua.

    • Me kristityt vietämme SUNNUNTAITA emmekä mitään saakelin vippaspäiviä, koska emme ole lain orjia kuten ortodoksijuutalaiset jotka eivät edes sähkönappulaan uskalla kajota lauantaina.

      ME KAJOAMME!

      HYVÄ!!!!!

    • täysinvaloinsapattinakin

      Ei mikään estä painamasta sähkönappulaa myös sapattina, koska Jeesus elämällään ja opetuksellaan kumosi tuollaiset ihmiskäskyt ja asetti sapatin suureksi ja ihanaksi päiväksi, jollaiseksi Jumala sen alussa teki ihmistä varten.

    • rohkeapappi

      Onko Miikka vielä Vapaakirkon pastori, koska uskaltaa opettaa sapatin pyhyyttä?

    • vapaaonkirkko

      Kyllä tietääkseni on, koska Vapaakirkossa saa vapaasti uskoa ja opettaa launatain olevan oikea pyhäpäivä.

    • Mitäsanookirkko

      Miten sitten luterilainen kirkko suhtautuu pastoriin, joka alkaa opettaa Raamatun mukaista sapattia lepopäivänä, niin kuin tämän ketjun aloittajapapppi?

    • piispairj

      Kenkää tulee.

    • Mitääsanookirkko

      Mutta tämähän on protestanttisen uskonpuhdistusperiaatteen vastaista, jos ei saa opettaa Raamatun mukaan esimerkiksi kymmentä käskyä, joista yksi kuuluu näin: "Muista sapatin päivää, että sen pyhität..." Eikä Luhterin sana, että "Raamattu ja yksin Raamattu uskon ja elämän ohjeeksi, ole enää voimassa?

    • pappiselittää

      Kyllä se on edelleen voimassa, mutta vain siten, kun kirkko sen tulkitsee.

    • iloHerrassa

      Tänään on ainakin aurinkoinen sapatti ja siitä iloitsen, että Jeesus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti.

    • maanääriin

      "Olipa selkeä sanoma sapatista" - kommentoi eräs ystävä toiselta puolen maailmaa katsottuaan tämän ketjun aloitusvideon. Oletko samaa mieltä?

    • mitenlienee

      Tulipa katsottua tuo video ja nuori pappi siinä ihan nuoruuden innolla opetti sitä, että lauantai on kristityn oikea pyhäpäivä, ja kai se niin lieneekin.

    • Finne2

      Fariseuksille ja kirjanoppineet tiedoksi. Vaikka ette haluaisi nyt kymmenen käskyn Sapattikäskyä noudattaa, niin Sapatti asetetaan takaisin kunniaan viimeistään tuhatvuotisen valtakunnan aikana. Jos pääsette mukaan juhliin, niin teidän on pidettävä siellä kerran viikossa Sapatti!

      Jes. 66:23
      Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja joka viikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan minua, sanoo Herra.

    • allakkaesiin

      Eikös Jeesus ristiinnaulittu pitkäperjantaina, ja silloin sapatti oli alkamaisillaan? Eikö se ollut lauantai?

    • Asia_loppuunkäsitelty

      Fakta on, että lauantai ei ole sapatti. Piste.

    • allakkaesiin

      Asia ei ole loppuunkäsitelty, sillä pelkällä pisteellä tätä asiaa ei ratkaista, vaan Raamatulla.

    • kysynvain

      Niin milloin on tuo yhdeksäs päivä jolloin Lain muka teidän tulis pitää Sapatti?

      • kysynvain

        32 Se on oleva teille levon päivä, kurittakaa itseänne paastolla. Kuukauden yhdeksäntenä päivänä illalla, illasta iltaan, pitäkää tämä sapatti."


    • uusiliitto

      Tuossahan on kyse niin sanotusta varjosapatista, jonka Jeesus kumosi ristillä. Viikkosapatti on seitsemäs päivä eli lauantai.

    • vähänhistoriaa

      Sapattia viettivät kaikki kristityt aina siihen saakka, kunnes vähitellen pakanuus hiipi kristilliseen seurakuntaan tuoden mukanaan tapoja ja oppeja Raamatun kansien ulkopuolelta mukaanlukien auringon palvonnan (sunday).

    • mikäontarpeen

      Onko nyt sitten tarpeen palata takaisin Raamattun ja apostoolliseen uskoon, vai kelpaako tämä ihan tavallinen kirkkousko ja rippikoulu?

      • Ihan riittää joten ole huoleta. Ensinkäkin ihan Raamatun mukaan, mehän olemme eri uskontokansa, vain juutalaiset ovat luvattu kansa. (tuo lukee myös Toorassa, aivan selkeästi)

        Toisekseen tässä loppumattomassa israel- fanituksessa voi ihmetellä myös sitä , että hehän myöskin ympärileikkaavat , tosin poikia mutta silpovat kuitenkin . Miksi tuo olisi jotenkin pyhempää kuin muiden harjoittama silpominen ?


    • vähänhistoriaa

      Uusi testamentti ei vaadi ympärileikkausta, mutta kylläkin sapatin viettoa, koska Jumalan kymmenen käskyä ovat kaikki viimeistä piirtoa myöten voimassa myöskin uudessa liitossa "kunnes taivas ja maa katoavat."

    • Paavalinsynodi

      "Ei ympärileukkaus ole mitään, eikä ympärileikaamattomuus, vaan Jumalan käskyjen pitäminen" - sanoo Paavali

    • mitätarkoitti

      Viittasiko mielestäsi Jeesus kymmeneen käskyyn vai seremonialakiin sanoessaan, että "laista ei katoa pieninkään piirto?"

    • Paavalinsynodi

      Kymmeneen käskyyn Jeesus viittasi, jossa sanotaan mm. näin: "seitemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti." Tätä Jeesus ei kummout, koska hänen sanansa mukaan kymmenen käskyä ovat voimassa ajan loppuun asti. Kysymys on nyt vain siitä, haluavatko uskovat seurata Jumalan tahtoa sellaisena, kuin se on ilmaistu Jumalan omalla sormellaan kirjoittamassa kymmenessä käskyssä ja Jeesuksen elämässä ja opetuksessa. Sellaiset uskovat, jotka haluavat seurata Jumalan ilmaistua tahtoa elämässään, pyhittävät myös sapatin eli lauantain, jonka kirkko on vastoin Raamattua korvannut auringon pakanallisella arkipäivällä.

    • kuisonasia

      Milloin muutos sapatilata sunnuntaille tapahtui? Sitä ei aloittajan videopuhe kerro, vaikka muuten selkeä olikin.

    • Paavalinsynodi

      Lyhyesti sanoen muutos tapahtui vähitellen. Syitä oli monia. Yksi syy oli se, että juutalaiset kapinoivat Rooman valtaa vastaan ja eri puolilla valtakuntaa asuvat kristityt samaistettiin helposti juutalaisiin, koska he pyhittivät juutalaisten kanssa samaa sapattia erotuksena roomalaisista pakanoista, jotka viettivät auringon päivää eli sunnuntaita. Välttyäkseen vainoilta kristityt alkoivat ottaa etäisyyttä juutalaisuuteen ja olivat valmiit omaksumaan auringon päivän sapatin tilalle. Myöhemmin keisari Konstaninus laati sunnuntailain, joka alkoi sanoilla: "Auringon kunnioitettavana päivänä on kansan levättävä..." Ei siis sanaakaan ylösnousemuksesta, vaan perustana oli auringon kunnioittaminen.

    • pääsiäispyhä

      Pitkäperjantai oli eilen ja tänään on Herran pyhä sapatti, jonka Jeesuksen seurajat "viettivät hiljaisudessa lain käskyn mukaan." Luuk.23:56. Oletko sinä Jeesuksen seuraaja?

    • kävinkurkistamassa

      No ainakin haluan olla. Kävin tänään kuulemassa hyvää opetusta Pietarin kirjeestä sapatinpitäjien tilaisudessa. Eivät nuo mielestäni lain alla olleet vaan ihan armosta puhuivat kuin lutrilaiset.

    • vähänhistoriaa

      On kyllä totta se, että Jeesus nousi ylös viikon ensimmäisenä päivänä, mutta missään Raamatussa ei käsketä eikä kehoiteta pitämään sitä päivää pyhänä. Sapatti oli edelleen seurakunnan ainoa oikea pyhäpäivä, kunnes luopunut kirkko muutti ihmisen omalla auktoriteetillä sapatin sunnuntaille, niin kuin Daniel oli ennustanut tapahtuvan luopumuksen seurauksena Dan.7:25.

    • Miikkanystävä

      Wau! Jo yli 1400 ihmistä kuunnellut Miikka Halosen opetuspuheen sapatista. Mitä mieltä olitte puheesta?

    • Finne2

      Hyvä ja kuten Raamatun sana todistaa totuutta siitä. Jos ette halua fariseukset Raamatun sanaa Sapattia nyt noudattaa, niin jos haluatte tulla mukaan tuhatvuotiseen valtakuntaan, niin siellä on Raamatun sanan mukaan vietettävä Sapattia. Katsokaa Raamatusta.

    • Finne2

      Kiellettäkö sielläkin sapatin?

    • usko.vainen kirjoittaa:
      >> Missään Raamatussa ei käsketä pakanoita viettämään sapattia. <<

      Onko kymmenen käskyä annettu vain juutalaisille? Käskyistä kolmas kuuluu alkukielen mukaan kirjaimellisesti "Muista pyhittää sapatinpäivä". Se kuuluu meille kaikille.

      Minkä takia Jumala olisi laittanut kymmeneen käskyyn yhdeksän universaalia käskyä, mutta yhden joka koskee ainoastaan juutalaisia?

      Alkuseurakunnassa ei keskusteltu sapattikysymyksestä. Missään kohtaa Uutta testamenttia emme löydä ketään, joka olisi kyseenalaistanut sapatin pyhyyden. Ainuttakaan väittelyä Jeesuksen ja hänen vastustajiensa välillä ei käyty siitä, onko lauantain sapatti Jumalan pyhäksi erottama päivä. Ainoat kiistat sapatin ympärillä käytiin ihmisten käskyistä, joita oli lisätty Mooseksen lakiin, ns. perinnäissäädöksistä.

      "Kuusi päivää tee työtäsi, mutta lepää seitsemäs päivä, että härkäsi ja aasisi saisivat hengähtää ja orjattaresi poika ynnä MUUKALAINEN saisivat virkistyä." (2. Moos. 23:12)

      Kenelle sapatti annettiin? Huomaa että israelilaisten lisäksi se annettiin myös muukalaisille. Huomaa myös, että sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista:

      ”Ja Jumala päätti seitsemäntenä päivänä työnsä, jonka hän oli tehnyt, ja lepäsi seitsemäntenä päivänä kaikesta työstänsä, jonka hän oli tehnyt. Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstänsä, jonka hän oli tehnyt." (1. Moos. 1:33,34)

      Myös Jesajan mukaan sapatti on muukalaista varten:
      ”Ja MUUKALAISET, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.” (Jes. 56:6-7)

      Sapatti on voimassa tuhatvuotisessa valtakunnassa ja kaikki liha eli myös pakanat tulevat viettämään sapattia:
      "Niinkuin uudet taivaat ja uusi maa, jotka minä teen, pysyvät minun kasvojeni edessä, sanoo Herra, niin pysyy teidän siemenenne ja teidän nimenne. Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja joka viikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan minua, sanoo Herra." (Jes. 66:22,23)

      Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli siis koko ihmiskuntaa varten, ei ainoastaan juutalaisia varten:
      ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.” (Mk. 2:27)

      • sapatti123

        Kuules se on sapatti vain juutalaisten keksintöä, ettäs tiiät.


    • Lutherinneuvo

      Kristitty.net on löytänyt Raamatusta vastaansanomattomat arkumentit siitä, että sapatti on todella "Ihmistä varten", kuten Jeesuskin opetti. Ei siis vain juutalaisia varten, vaan myös meitä suomalaisia uskovia varten. Jos olemme johdonmukaisia luterilaisia, niin seuraamme Luhterin ohjetta, että "Raamattu ja yksin Raamattu uskon ja elämän ohjeeksi" eikä minkään paavin asetus sen tilalle.

      • sapatti123

        Missään kohtaa Raamattua ei sanota että pakanoiden tulisi viettää sapattia, ettäs tiiät.


    • sapatti1234

      Sanotaanpas. Lue 2 Moos.20:8-11 ja Matt. 5: 17,18

      • sapatti123

        Olet lain alla jos vietät sapattia! Ettäs tiät.


    • sapatti1234

      Oletko sinä sitten 9/10 osaa lain alla, jos haluat noudattaa yhdeksää käskyä kymmenestä, mutta rikot tahallasi yhden kymmenestä? Mitä sanoo Jeesuksen velipuoli Jaakob? "Sillä joka pitää koko lain, mutta rikkoo yhtä kohtaa (vaikka sapattia) se on syypää kaikissa kohdin." Jaak.2:10
      Olenko minä mielestäsi lain alla silloin, kun ajan autollani liikennesääntöjen mukaan? Eikö ihminen joudu lain tuomiovallan alle silloin, kun hän rikkoo liikennesääntöjä? Sama pätee Jumalan lakiin nähden. "Eivät lain kuulijat ole vanhurkaita Jumalan edessä, vaan lain noudattajat vanhurskautetaan" Room.2:13

      • ei.leikin.asioita

        Liikennesääntöjen rikkomuksista voi saada hyvät sakot maksaakseen kun kiinni joutuu. Jeesus joutuu myöskin sanomaan lain rikkojille: Menkää pois minun tyköäni te laittomuuden tekijät, en ole koskaan tuntenut teitä.


    • mietykkään

      Hyvä arkumentti sapatti1234 kynästä ja vahvasti Raamatulla perusteltu.

    • kolikontoinenpuoli

      Kyllä sunnuntain pyhyyskin voidaan Ramatulla perustella.

      • Kerro toki minullekin missä kohtaa Raamattua sunnuntai pyhitetään?


    • tutkitaan

      Annappa meille muillekin Raamatun tekstit, joilla sunnuntain pyhyys voidaan osoittaa? Olen lukenut Raamatun kannesta kanteen, enkä ole sellaista tekstiä vielä löytänyt, mutta oppia ikä kaikki, Anna tulla vain, jos teksti löytyy.

    • näinsanooLuther

      Kolikon toinen puoli esitti kyllä nyt väittteen, jota harvoin, jos koskaan kuulee edes sunnuntain pyhittäjien suusta. Sunnuntain viettoahan ei yleensä edes yritetä perustella Raamatulla, vaan kirkon auktoriteetillä. Luther kuitenkin opettaa meitä, että "Raamattu ja yksin Raamattu uskon ja eämän ohjeeksi."

    • tässäperustelu

      Katekismuksessa käsketään yksinkertaisesti, että "muista pyhittää lepopäivä."

      • "Muista pyhittää lepopäivä" on törkeä Raamatun käännösvirhe. Alkukielen mukaan neljäs käsky kuuluu kirjaimellisesti "Muista pyhittää sapatinpäivä". Raamatussa ei missään kohtaa käsketä pyhittää lepopäivää sunnuntaina.


    • tutkitaan

      Mutta katekismus ei ole Raamattu. Missä viipyy raamatullinen perustelu?

    • älähätäile

      Etsitään etsitään...

    • sapatti1234

      Sillä aikaa, kun etsit tekstejä Raamatusta sunnuntain pyhyydestä, kymmenet miljoonat kristityt eri puolilla maailmaa viettävät sapattia (lauantaita) pyhäpäivänään, koska Jeesus ja alkuseurakuntakin niin tekivät. Mites sinä?

    • sapatti123

      Sapatti on juutalaisten keksintöä ja ihmiskäsky.

    • parannustatarvitaan

      Sapatti oli ja on Jumalan käsky kaikille todellisille Jumalan lapsille kansallisuudesta riippumatta. Luopiot jatkakoon matkaansa lavealla tiellä...tai mieluummin tehköön parannuksen.

      • ÄläVääristeleSanaa

        Miksi vaadit toisia noudattamaan lakia, jota et itsekään pysty noudattamaan? Ja sitäpaitsi tuo sapattikäsky on vain ja ainoastaan juutalaisille, ei meille pakanakristityille. Ja tälle löytyy vahvistus, Apostolien teot 15:28-29


        28 Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän päällenne ole pantava enempää kuormaa kuin nämä välttämättömät asiat:
        29 karttakaa sellaista, mikä on uhrattu epäjumalille, ja verta ja lihaa, josta veri on laskematta, ja haureutta. Jos näitä vältätte, teette oikein. Voikaa hyvin!”

        Ainoastaan nuo edellä mainitut määräykset annettiin pakanuudesta kääntyneille, jollaisia me suomenkin uskoontulleet olemme. Ei siis mitään juutalaisille annettujen lakien noudattamiskäskyä.
        Apostoli Paavalin sana kaikille, jotka vaativat pakanoillekin juutalaisten lakien noudattamista, kuuluu: "Kumpa aivan silpoisivat itsensä, nuoteideän kiihoittajanne" Gal5:12


      • ÄläVääristeleSanaa
        ÄläVääristeleSanaa kirjoitti:

        Miksi vaadit toisia noudattamaan lakia, jota et itsekään pysty noudattamaan? Ja sitäpaitsi tuo sapattikäsky on vain ja ainoastaan juutalaisille, ei meille pakanakristityille. Ja tälle löytyy vahvistus, Apostolien teot 15:28-29


        28 Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän päällenne ole pantava enempää kuormaa kuin nämä välttämättömät asiat:
        29 karttakaa sellaista, mikä on uhrattu epäjumalille, ja verta ja lihaa, josta veri on laskematta, ja haureutta. Jos näitä vältätte, teette oikein. Voikaa hyvin!”

        Ainoastaan nuo edellä mainitut määräykset annettiin pakanuudesta kääntyneille, jollaisia me suomenkin uskoontulleet olemme. Ei siis mitään juutalaisille annettujen lakien noudattamiskäskyä.
        Apostoli Paavalin sana kaikille, jotka vaativat pakanoillekin juutalaisten lakien noudattamista, kuuluu: "Kumpa aivan silpoisivat itsensä, nuoteideän kiihoittajanne" Gal5:12

        Pieni lisäys tuhon, jäi yksi tärkeä jae pois, mutta tässä tuo koko kokonaisuus, josta kyllä vähänkin ymmärtäväinen tajuaa miten .

        Apostolien teot 15: 19, 28-29

        19 Siksi olen sitä mieltä, ettei pidä rasittaa niitä, jotka pakanakansoista kääntyvät Jumalan puoleen.
        28 Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän päällenne ole pantava enempää kuormaa kuin nämä välttämättömät asiat:
        29 karttakaa sellaista, mikä on uhrattu epäjumalille, ja verta ja lihaa, josta veri on laskematta, ja haureutta. Jos näitä vältätte, teette oikein. Voikaa hyvin!”


      • ÄläVääristeleSanaa kirjoitti:

        Pieni lisäys tuhon, jäi yksi tärkeä jae pois, mutta tässä tuo koko kokonaisuus, josta kyllä vähänkin ymmärtäväinen tajuaa miten .

        Apostolien teot 15: 19, 28-29

        19 Siksi olen sitä mieltä, ettei pidä rasittaa niitä, jotka pakanakansoista kääntyvät Jumalan puoleen.
        28 Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän päällenne ole pantava enempää kuormaa kuin nämä välttämättömät asiat:
        29 karttakaa sellaista, mikä on uhrattu epäjumalille, ja verta ja lihaa, josta veri on laskematta, ja haureutta. Jos näitä vältätte, teette oikein. Voikaa hyvin!”

        Olet siis sitä mieltä, että kymmenen käskyä ei koske kristittyjä? Mielenkiintoista.


      • ÄläVääristeleSanaa
        Kristitty.net kirjoitti:

        Olet siis sitä mieltä, että kymmenen käskyä ei koske kristittyjä? Mielenkiintoista.

        Olen sitä mieltä, että sapatti ei ole meille pakanakristityille, eli olen Raamatun kanssa yhtä mieltä.


      • ÄläVääristeleSanaa kirjoitti:

        Olen sitä mieltä, että sapatti ei ole meille pakanakristityille, eli olen Raamatun kanssa yhtä mieltä.

        Kymmenestä käskystä neljäs (luterilaisilla kolmas) kuuluu "muista pyhittää sapatinpäivä". Olet siis sitä mieltä että kymmenen käskyä ei kuulu kristityille?

        Vai ei ole sapatti pakanakristityille?

        "Kuusi päivää tee työtäsi, mutta lepää seitsemäs päivä, että härkäsi ja aasisi saisivat hengähtää ja orjattaresi poika ynnä MUUKALAINEN saisivat virkistyä." (2. Moos. 23:12)

        Kenelle sapatti annettiin? Huomaa että israelilaisten lisäksi se annettiin myös muukalaisille. Huomaa myös, että sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista:

        ”Ja Jumala päätti seitsemäntenä päivänä työnsä, jonka hän oli tehnyt, ja lepäsi seitsemäntenä päivänä kaikesta työstänsä, jonka hän oli tehnyt. Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstänsä, jonka hän oli tehnyt." (1. Moos. 1:33,34)

        Myös Jesajan mukaan sapatti on muukalaista varten:
        ”Ja MUUKALAISET, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.” (Jes. 56:6-7)

        Sapatti on voimassa tuhatvuotisessa valtakunnassa ja kaikki liha eli myös pakanat tulevat viettämään sapattia:
        "Niinkuin uudet taivaat ja uusi maa, jotka minä teen, pysyvät minun kasvojeni edessä, sanoo Herra, niin pysyy teidän siemenenne ja teidän nimenne. Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja joka viikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan minua, sanoo Herra." (Jes. 66:22,23)

        Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli siis koko ihmiskuntaa varten, ei ainoastaan juutalaisia varten:
        ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.” (Mk. 2:27)


      • ÄläVääristeleSanaa
        Kristitty.net kirjoitti:

        Kymmenestä käskystä neljäs (luterilaisilla kolmas) kuuluu "muista pyhittää sapatinpäivä". Olet siis sitä mieltä että kymmenen käskyä ei kuulu kristityille?

        Vai ei ole sapatti pakanakristityille?

        "Kuusi päivää tee työtäsi, mutta lepää seitsemäs päivä, että härkäsi ja aasisi saisivat hengähtää ja orjattaresi poika ynnä MUUKALAINEN saisivat virkistyä." (2. Moos. 23:12)

        Kenelle sapatti annettiin? Huomaa että israelilaisten lisäksi se annettiin myös muukalaisille. Huomaa myös, että sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista:

        ”Ja Jumala päätti seitsemäntenä päivänä työnsä, jonka hän oli tehnyt, ja lepäsi seitsemäntenä päivänä kaikesta työstänsä, jonka hän oli tehnyt. Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstänsä, jonka hän oli tehnyt." (1. Moos. 1:33,34)

        Myös Jesajan mukaan sapatti on muukalaista varten:
        ”Ja MUUKALAISET, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.” (Jes. 56:6-7)

        Sapatti on voimassa tuhatvuotisessa valtakunnassa ja kaikki liha eli myös pakanat tulevat viettämään sapattia:
        "Niinkuin uudet taivaat ja uusi maa, jotka minä teen, pysyvät minun kasvojeni edessä, sanoo Herra, niin pysyy teidän siemenenne ja teidän nimenne. Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja joka viikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan minua, sanoo Herra." (Jes. 66:22,23)

        Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli siis koko ihmiskuntaa varten, ei ainoastaan juutalaisia varten:
        ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.” (Mk. 2:27)

        Edelleenkään meille pakanuudesta kääntyneille ei ole määrätty sapatinviettoa. Et löydä sellaista käskyä mistään UT:n puolelta.
        Ja jos ymmärrät luetun tekstin, niin 2. Moos 31:13 sanoo sapatin olevan israelin kansan ja Jumalan välinen asia, ei meille pakanoille.

        Herra sanoi Moosekselle: ”Puhu israelilaisille näin: Totisesti, pitäkää minun sapattini, sillä se on merkkinä meidän välillämme, minun ja teidän, polvesta polveen, jotta tietäisitte, että minä olen Herra, joka pyhitän teidät.


      • ÄläVääristeleSanaa kirjoitti:

        Edelleenkään meille pakanuudesta kääntyneille ei ole määrätty sapatinviettoa. Et löydä sellaista käskyä mistään UT:n puolelta.
        Ja jos ymmärrät luetun tekstin, niin 2. Moos 31:13 sanoo sapatin olevan israelin kansan ja Jumalan välinen asia, ei meille pakanoille.

        Herra sanoi Moosekselle: ”Puhu israelilaisille näin: Totisesti, pitäkää minun sapattini, sillä se on merkkinä meidän välillämme, minun ja teidän, polvesta polveen, jotta tietäisitte, että minä olen Herra, joka pyhitän teidät.

        Miksi tuo käsky pitäisi olla nimen omaan UT:n puolella? Kymmenestä käskystä kolmas kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä" ja Jeesuksen opetuksen mukaan laista ei katoa ainoakaan piirto. Jeesus vahvistaa sapatin sanoessaan "Minä olen sapatin Herra" ja "Sapatti on asetettu ihmistä varten".

        Ei kymmentä käskyä annettu pelkästään juutalaisille, vaan se koskee meitä kaikkia. Ja edelleen meidät pakanat on oksastettu Israeliin, niin että olemme osallisia heille annettuihin lupauksiin ja myös käskyihin.


      • ÄläVääristeleSanaa
        Kristitty.net kirjoitti:

        Miksi tuo käsky pitäisi olla nimen omaan UT:n puolella? Kymmenestä käskystä kolmas kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä" ja Jeesuksen opetuksen mukaan laista ei katoa ainoakaan piirto. Jeesus vahvistaa sapatin sanoessaan "Minä olen sapatin Herra" ja "Sapatti on asetettu ihmistä varten".

        Ei kymmentä käskyä annettu pelkästään juutalaisille, vaan se koskee meitä kaikkia. Ja edelleen meidät pakanat on oksastettu Israeliin, niin että olemme osallisia heille annettuihin lupauksiin ja myös käskyihin.

        No joko olet ympärileikkauttanut itsesi? VT kehottaa niin tekemään, eli jos aiot noudattaa lakia niin hoida asia kuntoon.


      • ÄläVääristeleSanaa kirjoitti:

        No joko olet ympärileikkauttanut itsesi? VT kehottaa niin tekemään, eli jos aiot noudattaa lakia niin hoida asia kuntoon.

        Mooseksen laissa ei ole mitään käskyä ympärileikata pakanoita. Paavalin mukaan pakanoiden ei tule ympärileikata itseään:

        "Jos joku on kutsuttu ympärileikattuna, älköön hän pyrkikö ympärileikkaamattomaksi; jos joku on kutsuttu ympärileikkaamatonna, älköön ympärileikkauttako itseään. Ei ympärileikkaus ole mitään, eikä ympärileikkaamattomuus ole mitään, vaan Jumalan käskyjen pitäminen." (1 Kor. 7:18,19)

        Mutta Jeesuksen mukaan Mooseksen laista ei katoa ainoakaan piirto, eli se on edelleen voimassa. Tämä koskee sapattikäskyä, kymmentä käskyä ja koko lakia. Sitä ei voi pilkkoa palasiin ja väittää että tämä käsky koskee meitä mutta tämä käsky ei.


      • ÄläVääristeleSanaa
        Kristitty.net kirjoitti:

        Mooseksen laissa ei ole mitään käskyä ympärileikata pakanoita. Paavalin mukaan pakanoiden ei tule ympärileikata itseään:

        "Jos joku on kutsuttu ympärileikattuna, älköön hän pyrkikö ympärileikkaamattomaksi; jos joku on kutsuttu ympärileikkaamatonna, älköön ympärileikkauttako itseään. Ei ympärileikkaus ole mitään, eikä ympärileikkaamattomuus ole mitään, vaan Jumalan käskyjen pitäminen." (1 Kor. 7:18,19)

        Mutta Jeesuksen mukaan Mooseksen laista ei katoa ainoakaan piirto, eli se on edelleen voimassa. Tämä koskee sapattikäskyä, kymmentä käskyä ja koko lakia. Sitä ei voi pilkkoa palasiin ja väittää että tämä käsky koskee meitä mutta tämä käsky ei.

        Eikä Mooseksen laissa ole myöskään mitään pakanoille suunnattua sapatinviettokäskyä.


      • ÄläVääristeleSanaa kirjoitti:

        Eikä Mooseksen laissa ole myöskään mitään pakanoille suunnattua sapatinviettokäskyä.

        Onko kymmenen käskyä annettu vain juutalaisille? Eikö koko maailmalle? Käskyistä kolmas kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä" ja se koskee myös meitä pakanoita. Sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on myös muukalaisia varten ja Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli koko ihmiskuntaa varten.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Onko kymmenen käskyä annettu vain juutalaisille? Eikö koko maailmalle? Käskyistä kolmas kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä" ja se koskee myös meitä pakanoita. Sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on myös muukalaisia varten ja Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli koko ihmiskuntaa varten.

        Jos olet tuota mieltä niin vietätkö sapattia sapttisäädösten mukaisesti?
        Oikea sapatti on paljon muutakin kuin töistä pidättäytymistä.

        Jos et vietä sapattia sapattisäädösten mukaan vietät vain lepopäivää jota kutsut sapatiksi.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Jos olet tuota mieltä niin vietätkö sapattia sapttisäädösten mukaisesti?
        Oikea sapatti on paljon muutakin kuin töistä pidättäytymistä.

        Jos et vietä sapattia sapattisäädösten mukaan vietät vain lepopäivää jota kutsut sapatiksi.

        Tietysti noudatan sapattia sapattisäädösten mukaisesti, en esimerkiksi tee tulta sapattina, osta tai myy mitään, kanna kuormia tai matkusta. Mutta tässä tulee juutalaisten perinnäissäännöt erottaa Raamatun sanasta, sapatinmatkaa ei määritellä Raamatussa, sähkölaitteiden käyttöä ei Raamattu kiellä eikä missään kohtaa Raamattua käsketä sytyttää sapattikynttilöitä.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Tietysti noudatan sapattia sapattisäädösten mukaisesti, en esimerkiksi tee tulta sapattina, osta tai myy mitään, kanna kuormia tai matkusta. Mutta tässä tulee juutalaisten perinnäissäännöt erottaa Raamatun sanasta, sapatinmatkaa ei määritellä Raamatussa, sähkölaitteiden käyttöä ei Raamattu kiellä eikä missään kohtaa Raamattua käsketä sytyttää sapattikynttilöitä.

        Nyt olet kertonut mitä et tee. Mutta kerro mitä teet kun vietät sapattia. Se on muuten alkanut pari tuntia sitten. Joko on rukoukset luettu ja istut perheesi kansaa sapattiaterialla?


      • usko.vainen kirjoitti:

        Nyt olet kertonut mitä et tee. Mutta kerro mitä teet kun vietät sapattia. Se on muuten alkanut pari tuntia sitten. Joko on rukoukset luettu ja istut perheesi kansaa sapattiaterialla?

        Anteeksi vain, aurinko ei ole vielä laskenut, sapatti alkaa missä minä asun 20:56. Varmaan kuvittelet että minä kipa päässä sytyttelen sapattikynttilöitä? En seuraa mitään fariseusten perinnäissääntöjä sapatin suhteen. Hiljennyn rukoillen ja luen Jumalan sanaa kyllä. Miksi viet keskustelun henkilökohtaisuuksiin? Sehän on jokaisen oma asia mitä tekee sapattina. Asiat tappelevat, ihmiset eivät.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Anteeksi vain, aurinko ei ole vielä laskenut, sapatti alkaa missä minä asun 20:56. Varmaan kuvittelet että minä kipa päässä sytyttelen sapattikynttilöitä? En seuraa mitään fariseusten perinnäissääntöjä sapatin suhteen. Hiljennyn rukoillen ja luen Jumalan sanaa kyllä. Miksi viet keskustelun henkilökohtaisuuksiin? Sehän on jokaisen oma asia mitä tekee sapattina. Asiat tappelevat, ihmiset eivät.

        Höpöhöpö! Sapatti alkaa silloin kun se Israelissa alkaa.

        Oikein hyvää lepopäivää sinulle!


      • usko.vainen kirjoitti:

        Höpöhöpö! Sapatti alkaa silloin kun se Israelissa alkaa.

        Oikein hyvää lepopäivää sinulle!

        Sapatti ei todellakaan ala silloin kun se Israelissa alkaa. Tietysti auringonlasku katsotaan kunkin oman paikkakunnan mukaan.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Sapatti ei todellakaan ala silloin kun se Israelissa alkaa. Tietysti auringonlasku katsotaan kunkin oman paikkakunnan mukaan.

        Sapati alkaa juuri silloin kun se alkaa Israelissa. Ja ne juutalaiset jotka asuvat muualla noudattavat juuri tuota Israelin aikaa tässä.
        Mutta ole huoleti sapattikäsky ei koske sinua.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Sapati alkaa juuri silloin kun se alkaa Israelissa. Ja ne juutalaiset jotka asuvat muualla noudattavat juuri tuota Israelin aikaa tässä.
        Mutta ole huoleti sapattikäsky ei koske sinua.

        Anteeksi vain mutta olet pahasti väärässä, juutalaiset New Yorkissa aloittavat sapatin silloin kuin aurinko laskee New Yorkissa. Ja tietysti sapattikäsky koskee meitä kaikkia, vai väitätkö sinä että kymmenen käskyä koskee vain juutalaisia?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Anteeksi vain mutta olet pahasti väärässä, juutalaiset New Yorkissa aloittavat sapatin silloin kuin aurinko laskee New Yorkissa. Ja tietysti sapattikäsky koskee meitä kaikkia, vai väitätkö sinä että kymmenen käskyä koskee vain juutalaisia?

        Sapattikäsky on vain juutalaisille joten turhaan pelleilet ja leikit viettäväsi sapattia :D


      • usko.vainen kirjoitti:

        Sapattikäsky on vain juutalaisille joten turhaan pelleilet ja leikit viettäväsi sapattia :D

        Olen useassa kohtaa tällä foorumilla tuonut esiin että sapatti on myös pakanoita varten. Viestini poistetaan flodaamisen vuoksi, joten tässä lyhyt versio. Sapattikäsky on kymmenestä käskystä neljäs "Muista pyhittää sapatinpäivä". Alkukielessä ei puhuta lepopäivästä vaan sapatista. Kymmenen käskyä ei ole pelkästään juutalaisille vaan koko maailmalle. Sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on muukalaisille ja pakanat viettävät sapattia tuhatvuotisessa valtakunnassa. 2. Moos. 20:10 mukaan sapatti on myös muukalaisille eli pakanoille. Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä (anthropos) varten, eli koko ihmiskuntaa varten, ei siis ainoastaan juutalaisille.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Olen useassa kohtaa tällä foorumilla tuonut esiin että sapatti on myös pakanoita varten. Viestini poistetaan flodaamisen vuoksi, joten tässä lyhyt versio. Sapattikäsky on kymmenestä käskystä neljäs "Muista pyhittää sapatinpäivä". Alkukielessä ei puhuta lepopäivästä vaan sapatista. Kymmenen käskyä ei ole pelkästään juutalaisille vaan koko maailmalle. Sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on muukalaisille ja pakanat viettävät sapattia tuhatvuotisessa valtakunnassa. 2. Moos. 20:10 mukaan sapatti on myös muukalaisille eli pakanoille. Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä (anthropos) varten, eli koko ihmiskuntaa varten, ei siis ainoastaan juutalaisille.

        "10 mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti. Silloin et saa tehdä mitään työtä, et sinä eikä sinun poikasi eikä tyttäresi, orjasi eikä orjattaresi, ei juhtasi eikä yksikään muukalainen, joka asuu kaupungissasi"
        Asutko Israelissa?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Olen useassa kohtaa tällä foorumilla tuonut esiin että sapatti on myös pakanoita varten. Viestini poistetaan flodaamisen vuoksi, joten tässä lyhyt versio. Sapattikäsky on kymmenestä käskystä neljäs "Muista pyhittää sapatinpäivä". Alkukielessä ei puhuta lepopäivästä vaan sapatista. Kymmenen käskyä ei ole pelkästään juutalaisille vaan koko maailmalle. Sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on muukalaisille ja pakanat viettävät sapattia tuhatvuotisessa valtakunnassa. 2. Moos. 20:10 mukaan sapatti on myös muukalaisille eli pakanoille. Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä (anthropos) varten, eli koko ihmiskuntaa varten, ei siis ainoastaan juutalaisille.

        Miksi Jeesus, Paavali tai kukaan apostoleista ei kehoittanut pakanoita viettämään sapattia?


      • usko.vainen kirjoitti:

        "10 mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti. Silloin et saa tehdä mitään työtä, et sinä eikä sinun poikasi eikä tyttäresi, orjasi eikä orjattaresi, ei juhtasi eikä yksikään muukalainen, joka asuu kaupungissasi"
        Asutko Israelissa?

        Jesajan mukaan sapatti on muukalaisia varten:
        ”Ja MUUKALAISET, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.” (Jes. 56:6-7)

        Sapatti on voimassa tuhatvuotisessa valtakunnassa ja kaikki liha, siis myös pakanat tulevat viettämään sapattia:
        "Niinkuin uudet taivaat ja uusi maa, jotka minä teen, pysyvät minun kasvojeni edessä, sanoo Herra, niin pysyy teidän siemenenne ja teidän nimenne. Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja joka viikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan minua, sanoo Herra." (Jes. 66:22,23)

        Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli siis koko ihmiskuntaa varten, ei ainoastaan juutalaisia varten:
        ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.” (Mk. 2:27)

        Oletko sinä ihminen? Jos olet, sinun tulee viettää sapattia. Onko kymmenen käskyä annettu vain juutalaisille? Oletko vakavasti sitä mieltä, että kymmenen käskyä ei koske meitä pakanoita?

        >> Miksi Jeesus, Paavali tai kukaan apostoleista ei kehoittanut pakanoita viettämään sapattia? <<

        Jeesushan vahvistaa sapatin nimen omaan myös pakanoille todetessaan että sapatti on ihmistä varten. Miksi Jeesuksen tai Paavalin olisi pitänyt toistaa käsky joka on selvästi jo Mooseksen laissa annettu? Miksi Jeesus tai Paavali ei kerro meille että sapattikäsky on kumottu? Missä kohtaa Raamattua tuo käsky kumotaan? Jeesuksen mukaan laista ei katoa pieninkään piirto. Paavali toteaa että me vahvistamme lain. Sapatin rikkomisesta oli määrätty kuolemanrangaistus, luulisi että näin vakavan käskyn kumoamisesta kerrottaisiin meille selkeästi Raamatussa, mutta kun ei kerrota.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Jesajan mukaan sapatti on muukalaisia varten:
        ”Ja MUUKALAISET, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.” (Jes. 56:6-7)

        Sapatti on voimassa tuhatvuotisessa valtakunnassa ja kaikki liha, siis myös pakanat tulevat viettämään sapattia:
        "Niinkuin uudet taivaat ja uusi maa, jotka minä teen, pysyvät minun kasvojeni edessä, sanoo Herra, niin pysyy teidän siemenenne ja teidän nimenne. Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja joka viikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan minua, sanoo Herra." (Jes. 66:22,23)

        Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli siis koko ihmiskuntaa varten, ei ainoastaan juutalaisia varten:
        ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.” (Mk. 2:27)

        Oletko sinä ihminen? Jos olet, sinun tulee viettää sapattia. Onko kymmenen käskyä annettu vain juutalaisille? Oletko vakavasti sitä mieltä, että kymmenen käskyä ei koske meitä pakanoita?

        >> Miksi Jeesus, Paavali tai kukaan apostoleista ei kehoittanut pakanoita viettämään sapattia? <<

        Jeesushan vahvistaa sapatin nimen omaan myös pakanoille todetessaan että sapatti on ihmistä varten. Miksi Jeesuksen tai Paavalin olisi pitänyt toistaa käsky joka on selvästi jo Mooseksen laissa annettu? Miksi Jeesus tai Paavali ei kerro meille että sapattikäsky on kumottu? Missä kohtaa Raamattua tuo käsky kumotaan? Jeesuksen mukaan laista ei katoa pieninkään piirto. Paavali toteaa että me vahvistamme lain. Sapatin rikkomisesta oli määrätty kuolemanrangaistus, luulisi että näin vakavan käskyn kumoamisesta kerrottaisiin meille selkeästi Raamatussa, mutta kun ei kerrota.

        Kaikki tuo pittää paikkansa juutalaisille.
        Miksi Jeesus kävi Vuorisaarnassa kaikki muut käskyt läpi mutta ei sapattikäskyä. Tosaankaan ketään pakanaa ei kehoitettu viettämään sapattia se on vain juutalaisille annettu käsky.

        Nyt kuule sinulta on mennyt rukous ja Raamatun lukemisaikaasi "sapatistasi" jo yli kolme tuntia :D


      • usko.vainen kirjoitti:

        Kaikki tuo pittää paikkansa juutalaisille.
        Miksi Jeesus kävi Vuorisaarnassa kaikki muut käskyt läpi mutta ei sapattikäskyä. Tosaankaan ketään pakanaa ei kehoitettu viettämään sapattia se on vain juutalaisille annettu käsky.

        Nyt kuule sinulta on mennyt rukous ja Raamatun lukemisaikaasi "sapatistasi" jo yli kolme tuntia :D

        Edelleen, miksi olet huolissasi minun sapatin viettämisestäni? Oletko sapattipoliisi? Vuorisaarnassa Jeesus toteaa että laista ei katoa pieninkään piirto, ja se koskee myös sapattia. Oletko sinä ihminen? Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä varten, eli siis koko ihmiskuntaa varten. On siis väärin väittää ettei Jeesus sano mitään sapatista. Miksi täysin itsestään selvä käsky olisi pitänyt toistaa vuorisaarnassa?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Edelleen, miksi olet huolissasi minun sapatin viettämisestäni? Oletko sapattipoliisi? Vuorisaarnassa Jeesus toteaa että laista ei katoa pieninkään piirto, ja se koskee myös sapattia. Oletko sinä ihminen? Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä varten, eli siis koko ihmiskuntaa varten. On siis väärin väittää ettei Jeesus sano mitään sapatista. Miksi täysin itsestään selvä käsky olisi pitänyt toistaa vuorisaarnassa?

        En todellakaan ole huolissani. Minusta on huvittavaa tuo sinunpellelysi :D

        "Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä varten, eli siis koko ihmiskuntaa varten.
        Tuossa tarvitaan jo melkoista liberaalitulkintaa :D
        Väität varmaan myös , että juutalaiset eivät enää ole Jumalan valittu kansa?


      • usko.vainen kirjoitti:

        En todellakaan ole huolissani. Minusta on huvittavaa tuo sinunpellelysi :D

        "Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä varten, eli siis koko ihmiskuntaa varten.
        Tuossa tarvitaan jo melkoista liberaalitulkintaa :D
        Väität varmaan myös , että juutalaiset eivät enää ole Jumalan valittu kansa?

        Ei todellakaan ole mitään liberaalitulkintaa. Jeesuksen selvä opetus on että sapatti on ihmiskuntaa varten. Hän ei sano että sapatti on juutalaista varten. Tietysti juutalaiset ovat edelleen Jumalan valittu kansa. Mutta tiesitkö, että meidät pakanat on oksastettu Israeliin?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Ei todellakaan ole mitään liberaalitulkintaa. Jeesuksen selvä opetus on että sapatti on ihmiskuntaa varten. Hän ei sano että sapatti on juutalaista varten. Tietysti juutalaiset ovat edelleen Jumalan valittu kansa. Mutta tiesitkö, että meidät pakanat on oksastettu Israeliin?

        Jumala antoi sapatin vain juutalaisille toki Jeesus sen tietää. Ketään pakanaa ei tietääkseni fariseukset moittineetkaan sapattikäskyn rikkomisesta.
        Ihminen ei suinkaan ole ihmiskunta vaan tässä tapauksessa juutalaiset joille sapattikäsky oli annettu.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Ei todellakaan ole mitään liberaalitulkintaa. Jeesuksen selvä opetus on että sapatti on ihmiskuntaa varten. Hän ei sano että sapatti on juutalaista varten. Tietysti juutalaiset ovat edelleen Jumalan valittu kansa. Mutta tiesitkö, että meidät pakanat on oksastettu Israeliin?

        Vain uskovat pakanat ovat oksastettu jaloon viinipuuhun juutalaiseen kansaan Jeesuksen kautta.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Jumala antoi sapatin vain juutalaisille toki Jeesus sen tietää. Ketään pakanaa ei tietääkseni fariseukset moittineetkaan sapattikäskyn rikkomisesta.
        Ihminen ei suinkaan ole ihmiskunta vaan tässä tapauksessa juutalaiset joille sapattikäsky oli annettu.

        Jeesus käyttää tässä kreikan sanaa anthropos joka viittaa juuri ihmiskuntaan kokonaisuudessaan, ei yksin juutalaiseen kansaan. Sanos vielä, onkos sinun mielestäsi kymmenen käskyä annettu vain juutalaisille?


      • usko.vainen kirjoitti:

        Vain uskovat pakanat ovat oksastettu jaloon viinipuuhun juutalaiseen kansaan Jeesuksen kautta.

        Se että meidät on oksastettu Israeliin tarkoittaa että me olemme osallisia heille annettuihin käskyihin ja lupauksiin.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Se että meidät on oksastettu Israeliin tarkoittaa että me olemme osallisia heille annettuihin käskyihin ja lupauksiin.

        Ja missä noin sanotaan?


      • usko.vainen kirjoitti:

        Vain uskovat pakanat ovat oksastettu jaloon viinipuuhun juutalaiseen kansaan Jeesuksen kautta.

        Ja vielä selvennykseksi me liitymme Israeliin sydämen ympärileikkauksen kautta, emme fyysisen ympärileikkauksen.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Ja missä noin sanotaan?

        Ef 2


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Ja vielä selvennykseksi me liitymme Israeliin sydämen ympärileikkauksen kautta, emme fyysisen ympärileikkauksen.

        Emmekä juutalsisille annettujen käskyjen kautta vaan yksin Jeesuksen tähden.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Ef 2

        Ja jakeet?


      • usko.vainen kirjoitti:

        Ja missä noin sanotaan?

        Vielä selvemmin Ef 3:6 "että näet pakanatkin ovat kanssaperillisiä ja yhtä ruumista ja osallisia lupaukseen Kristuksessa Jeesuksessa evankeliumin kautta," ja Ef 2:19 "Niin ette siis enää ole vieraita ettekä muukalaisia, vaan te olette pyhien kansalaisia ja Jumalan perhettä,"


      • usko.vainen kirjoitti:

        Emmekä juutalsisille annettujen käskyjen kautta vaan yksin Jeesuksen tähden.

        11. Muistakaa sentähden, että te ennen, te lihanne puolesta pakanat, jotka olette saaneet ympärileikkaamattomien nimen niiltä, joita, lihaan käsillä tehdyn ympärileikkauksen mukaisesti, sanotaan ympärileikatuiksi -
        12. että te siihen aikaan olitte ilman Kristusta, olitte vailla Israelin kansalaisoikeutta ja vieraat lupauksen liitoille, ilman toivoa ja ilman Jumalaa maailmassa;
        13. mutta nyt, kun olette Kristuksessa Jeesuksessa, olette te, jotka ennen olitte kaukana, päässeet lähelle Kristuksen veressä.


        Missä puhutaan juutalsille annetuista käskyistä?
        Päinvastoin Jeesus kielsi meitä ottamasta vieraita ikeitä kannettavaksemme.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Vielä selvemmin Ef 3:6 "että näet pakanatkin ovat kanssaperillisiä ja yhtä ruumista ja osallisia lupaukseen Kristuksessa Jeesuksessa evankeliumin kautta," ja Ef 2:19 "Niin ette siis enää ole vieraita ettekä muukalaisia, vaan te olette pyhien kansalaisia ja Jumalan perhettä,"

        Missä puhutaan juutalaisille annettujen käskyjen noudattamisesta?


      • usko.vainen kirjoitti:

        11. Muistakaa sentähden, että te ennen, te lihanne puolesta pakanat, jotka olette saaneet ympärileikkaamattomien nimen niiltä, joita, lihaan käsillä tehdyn ympärileikkauksen mukaisesti, sanotaan ympärileikatuiksi -
        12. että te siihen aikaan olitte ilman Kristusta, olitte vailla Israelin kansalaisoikeutta ja vieraat lupauksen liitoille, ilman toivoa ja ilman Jumalaa maailmassa;
        13. mutta nyt, kun olette Kristuksessa Jeesuksessa, olette te, jotka ennen olitte kaukana, päässeet lähelle Kristuksen veressä.


        Missä puhutaan juutalsille annetuista käskyistä?
        Päinvastoin Jeesus kielsi meitä ottamasta vieraita ikeitä kannettavaksemme.

        Jeesus sanoo että laista ei katoa pieninkään piirto:

        ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.” (Mt. 5:17-19)

        Uudessa liitossa laki, hepreaksi Toora, on kirjoitettu meidän sydämiimme:

        ”Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.” (Jer. 31:33)

        >> Päinvastoin Jeesus kielsi meitä ottamasta vieraita ikeitä kannettavaksemme. <<

        Missäs näin muka sanotaan?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Jeesus sanoo että laista ei katoa pieninkään piirto:

        ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.” (Mt. 5:17-19)

        Uudessa liitossa laki, hepreaksi Toora, on kirjoitettu meidän sydämiimme:

        ”Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.” (Jer. 31:33)

        >> Päinvastoin Jeesus kielsi meitä ottamasta vieraita ikeitä kannettavaksemme. <<

        Missäs näin muka sanotaan?

        Matteus 11
        "Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, siitä että olet salannut tämän viisailta ja oppineilta mutta ilmoittanut sen lapsenmielisille. 26 Näin sinä, Isä, olet hyväksi nähnyt.

        27 "Kaiken on Isäni antanut minun haltuuni. Poikaa ei tunne kukaan muu kuin Isä eikä Isää kukaan muu kuin Poika ja se, jolle Poika tahtoo hänet ilmoittaa.

        28 "Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. 29 Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. 30 Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt."


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Jeesus sanoo että laista ei katoa pieninkään piirto:

        ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.” (Mt. 5:17-19)

        Uudessa liitossa laki, hepreaksi Toora, on kirjoitettu meidän sydämiimme:

        ”Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.” (Jer. 31:33)

        >> Päinvastoin Jeesus kielsi meitä ottamasta vieraita ikeitä kannettavaksemme. <<

        Missäs näin muka sanotaan?

        Mitä Jeesus sanoi rikkaalle nuorukaiselle joka luuli täyttäneensä lain?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Jeesus käyttää tässä kreikan sanaa anthropos joka viittaa juuri ihmiskuntaan kokonaisuudessaan, ei yksin juutalaiseen kansaan. Sanos vielä, onkos sinun mielestäsi kymmenen käskyä annettu vain juutalaisille?

        Jeesus ei suinkaan puhunut kreikkaa vaan arameaa.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Jeesus ei suinkaan puhunut kreikkaa vaan arameaa.

        Uutta testamenttia ei kirjoitettu arameaksi vaan kreikaksi. Ainut mahdollisuus on tulkita siis Jeesuksen sanoja niin kuin ne on meille Raamatussa kreikaksi annettu.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Mitä Jeesus sanoi rikkaalle nuorukaiselle joka luuli täyttäneensä lain?

        Mene ja myy kaikki mitä sinulla on. Liittyy aiheeseen miten?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Uutta testamenttia ei kirjoitettu arameaksi vaan kreikaksi. Ainut mahdollisuus on tulkita siis Jeesuksen sanoja niin kuin ne on meille Raamatussa kreikaksi annettu.

        Mutta Jeesus ei koskaan käyttänyt mainitsemaasi sanaa.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Mene ja myy kaikki mitä sinulla on. Liittyy aiheeseen miten?

        Siten, että Jeesusta ei kiinnostanut nuorukaisen käskyjen noudattaminen vaan hänen sydämensä.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Siten, että Jeesusta ei kiinnostanut nuorukaisen käskyjen noudattaminen vaan hänen sydämensä.

        Voimme spekuloida mitä arameankielistä vastinetta Jeesus käytti, mutta se olisi vain spekulaatiota. Meillä ei ole muuta lähdettä kuin kreikankieliset tekstit, joten kreikka on se kieli jonka pohjalta tutkimme mitä Jeesus sanoi tai ei sanonut.

        Vai ei Jeesusta kiinnostanut nuorukaisen käskyjen noudattaminen? Oletko vakavasti tuota mieltä? Jeesushan nimen omaan vastaa nuorukaiselle että "Käskyt sinä tiedät". Jeesus lainaa kymmenestä käskystä viittä, mutta se ei tietenkään tarkoita että loput viisi eivät koskisi meitä. Kyllä Jeesus selvästi tässä vahvistaa että meidän tulee pitää kymmenen käskyä. Mutta se yksin ei tietenkään riitä pelastukseen, enkä minä ole koskaan muuta väittänytkään.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Voimme spekuloida mitä arameankielistä vastinetta Jeesus käytti, mutta se olisi vain spekulaatiota. Meillä ei ole muuta lähdettä kuin kreikankieliset tekstit, joten kreikka on se kieli jonka pohjalta tutkimme mitä Jeesus sanoi tai ei sanonut.

        Vai ei Jeesusta kiinnostanut nuorukaisen käskyjen noudattaminen? Oletko vakavasti tuota mieltä? Jeesushan nimen omaan vastaa nuorukaiselle että "Käskyt sinä tiedät". Jeesus lainaa kymmenestä käskystä viittä, mutta se ei tietenkään tarkoita että loput viisi eivät koskisi meitä. Kyllä Jeesus selvästi tässä vahvistaa että meidän tulee pitää kymmenen käskyä. Mutta se yksin ei tietenkään riitä pelastukseen, enkä minä ole koskaan muuta väittänytkään.

        Juuri niin. Käskyjen noudattamisella ei seurata Jeesusta. Muistanet, ettö nuorukainen oli juutalainen :D
        Minkään kymmenen köskyn noudattaminen ei todellakaan riitä pelastumieen!

        Minä vietän lepopäivää ja sinä "sapattia" pakanallisella tavallasi joten se siitä.

        Laila tov!


      • usko.vainen kirjoitti:

        Juuri niin. Käskyjen noudattamisella ei seurata Jeesusta. Muistanet, ettö nuorukainen oli juutalainen :D
        Minkään kymmenen köskyn noudattaminen ei todellakaan riitä pelastumieen!

        Minä vietän lepopäivää ja sinä "sapattia" pakanallisella tavallasi joten se siitä.

        Laila tov!

        Shabbat shalom sinullekin.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Shabbat shalom sinullekin.

        Toda!


    • hyväätyöpäivää

      Raamatun mukaan viikossa on kuusi TYÖPÄIVÄÄ ja sitten tulee pyhä sapatti. "Näin sanoo Herra: Sisemmän esipihan portti, se, joka antaa itään päin, olkoon suljettuna kuusi työpäivää, mutta sapatinpäivänä se avattakoon..."Hes.46:1

    • voipimeyttä

      Älävääristelesanaa - nimimerkki lainaa korvasyyhyynsä irrallista tekstiä, jota seuraamalla pakanakristitty voi aivan vapaasti varastaa ja tappaa ja rikkoa muitakin kymmenestä käskystä, ja tälläisesta opetuksestahan saatana iloitsee.

    • menikösormisuuhun

      Missä viipyy "kolikontoinenpuoli" - nimimerkin lupaamat Raamatun perustelut sunnuntain pyhyydestä?

    • sapatti1234

      Voisiko joku toinen auttaa asiassa? Kenties joku piispa tai pappi? Kolikon toisen puolen reppu näyttää olevan tyhjä ja luvatut perustelut vielä hakusessa.

    • Tietosanakirja

      "Sunnuntai...viikon ensimmäinen päivä, saanut nimensä auringosta...siis auringonpäivä...viittaa tämän päivän pakanalliseen alkuperään.." Arkkipiispa Kaila

    • mielenkiintoherää

      Tästä samasta sapatista keskustellaan laajalti ei palstoilla ja kiinnostusta näyttää olevan joka taholla. Kiitos hyvästä videosta.

    • vahvasanoma

      Vastaväitteitä esitettyyn asiaan on vain niukalti ja nekin heikostitai ei ollenkaan Raamatulla perusteltu.

    • hiljaisuuspuhuu

      Oletko ajatellut, mikä on pääsyy vaitonaiseen keskusteluun tästä aiheesta?

    • sapatti1234

      Varmaan pääsyy lienee se, että päivänselvään sapattitotuuuteen ei ole raamatullisia vasta-arkumenttejä olemassa ja siksi sapatin vastustjien ainoa keino on vaieta asiasta tai yrittää perustella kantaansa isien perimätiedolla, jolle Jeesus ei antanut mitään arvoa.

      • Tai keksiä omasta päästään sepustuksia, kuten että Jeesuksen ylösnousemus viikon ensimmäisenä päivänä muutti sapatin.


      • VastaaNyt
        Kristitty.net kirjoitti:

        Tai keksiä omasta päästään sepustuksia, kuten että Jeesuksen ylösnousemus viikon ensimmäisenä päivänä muutti sapatin.

        Miten olet suunnitellut sapatinrikkojien surmaamisen, kun niin myös käsketään tekemään. Mistäpä aiot alottaa ja millaisilla aseilla, kivittämälläkö niin kuin Raamattu opettaa, vaiko isiksen tapaan kurkku auki, vai miten ja koska alotat?


      • VastaaNyt kirjoitti:

        Miten olet suunnitellut sapatinrikkojien surmaamisen, kun niin myös käsketään tekemään. Mistäpä aiot alottaa ja millaisilla aseilla, kivittämälläkö niin kuin Raamattu opettaa, vaiko isiksen tapaan kurkku auki, vai miten ja koska alotat?

        Se että sapatin rikkomisesta määrätään kuolemanrangaistus, kertoo meille kuinka vakavasta käskystä on kyse. Tahdotko sinä rikkoa Jumalan käskyä, josta rangaistuksena on kuolema? Voimme kivittämisen suhteen seurata Jeesuksen esimerkkiä, hän joka on synnitön heittäköön ensimmäisen kiven.


      • OtaTämäHuomioon
        Kristitty.net kirjoitti:

        Se että sapatin rikkomisesta määrätään kuolemanrangaistus, kertoo meille kuinka vakavasta käskystä on kyse. Tahdotko sinä rikkoa Jumalan käskyä, josta rangaistuksena on kuolema? Voimme kivittämisen suhteen seurata Jeesuksen esimerkkiä, hän joka on synnitön heittäköön ensimmäisen kiven.

        Ei VT:n aikaan kyselty mitään kivenheittäjien synnittömyydestä, vaan sapatirikkojat piti surmata.
        Ja vaikka tässäkin viestiketjussa on jo tullut monestikin esiin se, että sapattikäsky on vain ja ainoastaan annettu juutalaisille, ei meille pakanakristityille, niin kerronpa sen kuitenkin vielä sinulle, että sapattikäsky on Jumalan ja Israelin kansan välinen asia.

        Jos vieläkin haluat pitää sapatin, niin ethän sitten perjantai-illan ja lauantai-illan välisenä aikana liiku enempää kuin sapatinmatkan verran, eli tarkasti 1109,82m , muutoin olet kuolemaan tuomittu, koska rikot sapattikäskyä vastaan.


      • OtaTämäHuomioon kirjoitti:

        Ei VT:n aikaan kyselty mitään kivenheittäjien synnittömyydestä, vaan sapatirikkojat piti surmata.
        Ja vaikka tässäkin viestiketjussa on jo tullut monestikin esiin se, että sapattikäsky on vain ja ainoastaan annettu juutalaisille, ei meille pakanakristityille, niin kerronpa sen kuitenkin vielä sinulle, että sapattikäsky on Jumalan ja Israelin kansan välinen asia.

        Jos vieläkin haluat pitää sapatin, niin ethän sitten perjantai-illan ja lauantai-illan välisenä aikana liiku enempää kuin sapatinmatkan verran, eli tarkasti 1109,82m , muutoin olet kuolemaan tuomittu, koska rikot sapattikäskyä vastaan.

        Missä kohtaa Raamattua määritellään sapatinmatkan pituus? Ei missään, kyse on juutalaisten perinnäissäännöstä. Sapatti ei ole pelkästään juutalaisille, olen kirjoittanut aiheesta yllä laajemmin, mutta todettakoon lyhyesti, että sapattikäsky on kymmenestä käskystä neljäs, ja kymmenen käskyä on annettu koko maailmalle, ei ainoastaan juutalaisille. Tästä ovat kaikki kristityt yksimielisiä. Sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on myös muukalaisille samoin kuin 2. Moos. 20:10 mukaan. Jesajan mukaan pakanat tulevat tuhatvuotisessa valtakunnassa viettämään sapattia.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Missä kohtaa Raamattua määritellään sapatinmatkan pituus? Ei missään, kyse on juutalaisten perinnäissäännöstä. Sapatti ei ole pelkästään juutalaisille, olen kirjoittanut aiheesta yllä laajemmin, mutta todettakoon lyhyesti, että sapattikäsky on kymmenestä käskystä neljäs, ja kymmenen käskyä on annettu koko maailmalle, ei ainoastaan juutalaisille. Tästä ovat kaikki kristityt yksimielisiä. Sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on myös muukalaisille samoin kuin 2. Moos. 20:10 mukaan. Jesajan mukaan pakanat tulevat tuhatvuotisessa valtakunnassa viettämään sapattia.

        "Missä kohtaa Raamattua määritellään sapatinmatkan pituus? "
        Katso sieltä Raamattusi takaosasta missä on selitetty mittoja ym.


      • usko.vainen kirjoitti:

        "Missä kohtaa Raamattua määritellään sapatinmatkan pituus? "
        Katso sieltä Raamattusi takaosasta missä on selitetty mittoja ym.

        Voi hyvää päivää sentään, nuo Raamatun takaosan mitat yms eivät todellakaan ole kanoonista tekstiä, tarkoittaen että ne eivät ole Jumalan sanaa. Missään kohtaa Mooseksen lakia Jumala ei määrittele matkaa jonka sapattina saa kulkea. Noin 1100m on juutalaisten omaa Raamatun ulkopuolista traditiota, se on toisin sanoen perinnäissääntö, eikä perustu mitenkään Jumalan sanaan.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Voi hyvää päivää sentään, nuo Raamatun takaosan mitat yms eivät todellakaan ole kanoonista tekstiä, tarkoittaen että ne eivät ole Jumalan sanaa. Missään kohtaa Mooseksen lakia Jumala ei määrittele matkaa jonka sapattina saa kulkea. Noin 1100m on juutalaisten omaa Raamatun ulkopuolista traditiota, se on toisin sanoen perinnäissääntö, eikä perustu mitenkään Jumalan sanaan.

        Kuuleppas kun se on ihan pääteltävissä oleva asia kun tietää miten kaikki mitat nimettiin siihen aikaan. Voihan toki varmuuden vuoksi kulkea vain 1050m niin et riko sapattikäskyö :D


      • usko.vainen kirjoitti:

        Kuuleppas kun se on ihan pääteltävissä oleva asia kun tietää miten kaikki mitat nimettiin siihen aikaan. Voihan toki varmuuden vuoksi kulkea vain 1050m niin et riko sapattikäskyö :D

        Fakta on että Jumalan sanassa eli Raamatussa ei määritellä sapatinmatkaa. Näytäpä minulle luku ja jae jossa sapatinmatka on määritelty? Koska Raamatussa ei anneta mitään sapatinmatkaa, se on jokaisen oma asia kuinka pitkälle kulkee. Juutalaisilla on eri lahkoilla tästä poikkeavia näkemyksiä, niin kuin on kristityilläkin.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Fakta on että Jumalan sanassa eli Raamatussa ei määritellä sapatinmatkaa. Näytäpä minulle luku ja jae jossa sapatinmatka on määritelty? Koska Raamatussa ei anneta mitään sapatinmatkaa, se on jokaisen oma asia kuinka pitkälle kulkee. Juutalaisilla on eri lahkoilla tästä poikkeavia näkemyksiä, niin kuin on kristityilläkin.

        Olet väärässä ja suhtautumsiesi Raamattuun on kovin ateistinen.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Olet väärässä ja suhtautumsiesi Raamattuun on kovin ateistinen.

        Jos olen väärässä, näytä minulle luku ja jae jossa sapatinmatka määritellään. Minun suhtautuminen Raamattuun ei ole ateistinen, minä uskon että se on kokonaan Jumalan sanaa. Uskon myös että Raamatun tulee olla ainut ohje hengelliseen elämään, perinnäissäännöillä, traditioilla ja legendoilla ei ole mitään virkaa. Sapatinmatka n. 1100m on juutalaisten rabbiinisten fariseusten omaa legendaa, jolle ei tule antaa mitään arvovaltaa.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Jos olen väärässä, näytä minulle luku ja jae jossa sapatinmatka määritellään. Minun suhtautuminen Raamattuun ei ole ateistinen, minä uskon että se on kokonaan Jumalan sanaa. Uskon myös että Raamatun tulee olla ainut ohje hengelliseen elämään, perinnäissäännöillä, traditioilla ja legendoilla ei ole mitään virkaa. Sapatinmatka n. 1100m on juutalaisten rabbiinisten fariseusten omaa legendaa, jolle ei tule antaa mitään arvovaltaa.

        Kaikki jotka vietttävät sapattia tietävät sapatinmatkan.
        esim. Helsingissä kaikki uskovat juutalaiset asuvat sapatinmatkan päässä synagogasta.
        Sinullekaan ei olisi asiassa mitään ongelmaa jos viettäisit sapattia etkä lepopäivää :D


      • usko.vainen kirjoitti:

        Kaikki jotka vietttävät sapattia tietävät sapatinmatkan.
        esim. Helsingissä kaikki uskovat juutalaiset asuvat sapatinmatkan päässä synagogasta.
        Sinullekaan ei olisi asiassa mitään ongelmaa jos viettäisit sapattia etkä lepopäivää :D

        Se miten juutalaiset määrittelevät sapatinmatkan ei liikuta minua. Emmehän me seuraa juutalaisten määritelmää Messiaastakaan. Minua kiinnostaa vain mitä Raamattu sanoo asiasta. Meidän tulee olla hyvin varovaisia, että emme lankea seuraamaan rabbiinisten fariseusten perinnäissääntöjä ja harhaoppeja. Ja todellakaan kaikki Helsingin juutalaiset eivät asu sapatinmatkan päässä synagogasta, heillä on sapatinmatkasta runsaasta eriäviä mielipiteitä.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Se miten juutalaiset määrittelevät sapatinmatkan ei liikuta minua. Emmehän me seuraa juutalaisten määritelmää Messiaastakaan. Minua kiinnostaa vain mitä Raamattu sanoo asiasta. Meidän tulee olla hyvin varovaisia, että emme lankea seuraamaan rabbiinisten fariseusten perinnäissääntöjä ja harhaoppeja. Ja todellakaan kaikki Helsingin juutalaiset eivät asu sapatinmatkan päässä synagogasta, heillä on sapatinmatkasta runsaasta eriäviä mielipiteitä.

        Juuri noin, meitä ketään pakanaa ei liikuta se miten juutalaiset määrittelevät sapatinmatkan koska sapattikäsky ei koske meitä.
        Jos maltat lukea mitä kirjoitin niin se oli: esim. Helsingissä kaikki USKOVAT juutalaiset asuvat sapatinmatkan päässä synagogasta. Myös juutalsisissa on ns. kulttuurijuutalaisia jotka eivät ole uskonnollisia mutta noudattavat tiettyjä juutalaisia perinteitä.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Juuri noin, meitä ketään pakanaa ei liikuta se miten juutalaiset määrittelevät sapatinmatkan koska sapattikäsky ei koske meitä.
        Jos maltat lukea mitä kirjoitin niin se oli: esim. Helsingissä kaikki USKOVAT juutalaiset asuvat sapatinmatkan päässä synagogasta. Myös juutalsisissa on ns. kulttuurijuutalaisia jotka eivät ole uskonnollisia mutta noudattavat tiettyjä juutalaisia perinteitä.

        Sinua jostain syystä kiinnostaa sapatinmatka hirvittävästi ja ilmeisesti olet kovin huolissasi siitä mitä juuri minä teen sapattina. Jokaisen tulisi tuijottaa omaa napaansa. Ja todellakaan kaikki uskovat juutalaiset eivät asu sapatinmatkan päässä synagogasta, vaan heillä on lukuisia eri käsityksiä sapatinmatkasta. Yleisin tulkinta nykyään lienee että saa vapaasti kulkea oman asuinpaikkakuntansa rajojen sisällä. Olet siis täysin hakoteillä.

        Juutalaisten traditiot eivät kiinnosta meitä, vaan Jumalan sana. Ja Jumalan sana sanoo selvästi kaikille pakanoille neljännessä käskyssä "Muista pyhittää sapatinpäivä". Sapatin viettämisellä ei ole mitään tekemistä juutalaisten traditioiden noudattamisen kanssa. Se perustuu suoraan Jumalan sanaan.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Sinua jostain syystä kiinnostaa sapatinmatka hirvittävästi ja ilmeisesti olet kovin huolissasi siitä mitä juuri minä teen sapattina. Jokaisen tulisi tuijottaa omaa napaansa. Ja todellakaan kaikki uskovat juutalaiset eivät asu sapatinmatkan päässä synagogasta, vaan heillä on lukuisia eri käsityksiä sapatinmatkasta. Yleisin tulkinta nykyään lienee että saa vapaasti kulkea oman asuinpaikkakuntansa rajojen sisällä. Olet siis täysin hakoteillä.

        Juutalaisten traditiot eivät kiinnosta meitä, vaan Jumalan sana. Ja Jumalan sana sanoo selvästi kaikille pakanoille neljännessä käskyssä "Muista pyhittää sapatinpäivä". Sapatin viettämisellä ei ole mitään tekemistä juutalaisten traditioiden noudattamisen kanssa. Se perustuu suoraan Jumalan sanaan.

        Minua ei kiinosta henkilökohtaisesti sapatinmatka koska olen pakana. Mutta pidän täysin oikeana sitä miten juutalaiset ystäväni sen määrittelevät.
        On täysin typerää kun jankutat uskovien juutalasten asioista etkä tunne heistä yhtäkään.

        Juutalaiset ovat Jumalan oma valittu kansa ja silmäterä joten kyllä minua kiinnostaa juutalaisten traditiot vaikka itse olenkin pakana.

        Sinun "sapattisi" on lepopäivä joten lopeta pelleilysi :D


      • usko.vainen kirjoitti:

        Minua ei kiinosta henkilökohtaisesti sapatinmatka koska olen pakana. Mutta pidän täysin oikeana sitä miten juutalaiset ystäväni sen määrittelevät.
        On täysin typerää kun jankutat uskovien juutalasten asioista etkä tunne heistä yhtäkään.

        Juutalaiset ovat Jumalan oma valittu kansa ja silmäterä joten kyllä minua kiinnostaa juutalaisten traditiot vaikka itse olenkin pakana.

        Sinun "sapattisi" on lepopäivä joten lopeta pelleilysi :D

        Näyttää sinua sapatinmatka kiinnostavan. Pidät täysin oikeana sitä miten juutalaiset määrittelevät sapatinmatkan, vaikka heillä on siitä lukuisia eri tulkintoja! Osoitat että et tiedä paljoakaan juutalaisuudesta. Se että juutalaiset traditiot kiinnostavat ei ole paha asia, mutta emme saa ottaa niitä meille hengelliseksi ohjeeksi. Sapatin viettomme tulee perustua yksin Jumalan sanaan, ei fariseusten perinnäissääntöihin.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Näyttää sinua sapatinmatka kiinnostavan. Pidät täysin oikeana sitä miten juutalaiset määrittelevät sapatinmatkan, vaikka heillä on siitä lukuisia eri tulkintoja! Osoitat että et tiedä paljoakaan juutalaisuudesta. Se että juutalaiset traditiot kiinnostavat ei ole paha asia, mutta emme saa ottaa niitä meille hengelliseksi ohjeeksi. Sapatin viettomme tulee perustua yksin Jumalan sanaan, ei fariseusten perinnäissääntöihin.

        Kyllä kiinnostaa kuten sanoin.
        Minä tunnen kymmeniä juutalaisia Israelissa sekä Suomessa. Mutta sinulla ei tunnu olevan mitään hajua juutalaisuudesta.

        Jos kunnioitatt Jumalan sanaa jätä sapattipellelysi ja vielä vaan lepopäivää :D


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Näyttää sinua sapatinmatka kiinnostavan. Pidät täysin oikeana sitä miten juutalaiset määrittelevät sapatinmatkan, vaikka heillä on siitä lukuisia eri tulkintoja! Osoitat että et tiedä paljoakaan juutalaisuudesta. Se että juutalaiset traditiot kiinnostavat ei ole paha asia, mutta emme saa ottaa niitä meille hengelliseksi ohjeeksi. Sapatin viettomme tulee perustua yksin Jumalan sanaan, ei fariseusten perinnäissääntöihin.

        Lainattu
        Usein väitetään, että Jumala sääti sapatin Eedenissä, koska sapatti ja luomistyö liittyvät toisiinsa 2. Moos. 20:11 mukaan. Missään raamatunkohdassa ei ole pienintäkään viittausta siihen, että sapattia vietettiin Aadamin ja Mooseksen välisenä aikana.

        Jumalan Sanasta käy selvästi ilmi, että sapatin noudattaminen oli erityinen merkki liitosta Jumalan ja Israelin välillä: "Sukupolvesta toiseen israelilaiset viettäkööt sapattia ja pitäkööt sen kunniassa. Se on heidän ikuinen velvollisuutensa. Pysyköön sapatti ikuisesti merkkinä liitosta, jonka olen teidän kanssanne tehnyt, sillä kuutena päivänä minä, Herra, loin taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä en enää tehnyt työtä vaan lepäsin" (2. Moos. 31:16-17).

        5. Mooseksen kirjan luvussa viisi Mooses toistaa kymmenen käskyä uudelle Israelin sukupolvelle. Jakeissa 12-14 sapatin noudattamista koskevien käskyjen jälkeen, Mooses kertoo syyn sapatin antamiseen Israelin kansakunnalle: "Muista, että itse olit orjana Egyptissä, kun Herra, sinun Jumalasi, kohotti voimakkaan käsivartensa ja johdatti sinut sieltä pois. Sen tähden Herra, sinun Jumalasi, käski sinun viettää lepopäivää" (5. Moos. 5:15)

        Jumalan tarkoitus sapatin antamisessa Israelille ei suinkaan ollut luomistyön muistaminen, vaan se että Israelilaiset muistaisivat Egyptin aikaisen orjuutensa ja kuinka Jumala vapautti heidät siitä. Huomaa myös sapatin noudattamisen vaatimukset: sapatti–lain alainen henkilö ei saanut poistua talostaan (2. Moos. 16:29), hän ei saanut sytyttää tulta (2. Moos. 35:3), eikä hän saanut työllistää ketään muutakaan (5. Moos. 5:14). Sapatin rikkojan rangaistus oli kuolema (2. Moos. 31:15; 3. Moos. 15:32-35).

        Uuden testamentin tutkiminen osoittaa meille neljä tärkeää seikkaa: 1) Kun Kristus ilmestyi ylösnousseessa kehossaan ja jos viikonpäivä oli erikseen mainittu, se oli aina viikon ensimmäinen päivä (Matt. 28:1, 9, 10; Mark. 16:9; Luuk. 24:1, 13, 15; Joh. 20:19, 26). 2) Apostolien teoista Ilmestyskirjaan sapatti on mainittu ainoastaan puhuttaessa evankelioinnista juutalaisille ja tavallisesti tilanteet tapahtuivat synagogassa (Ap. tekojen luvut 13-18). Paavali kirjoitti, "Voittaakseni hänen omikseen juutalaisia olen näille ollut kuin juutalainen" (1. Kor. 9:20). Paavali ei vieraillut synagogissa osallistuakseen uskonnon harjoittamiseen ja opettaakseen uskovia, vaan todistaakseen pelastumattomille ja johdattaakseen heidät pelastukseen. 3) Eräänä päivänä Paavali totesi, "tästedes puhun pakanoille" (Ap. t. 18:6), eikä hän mainitse sapattia tämän jälkeen enää koskaan. 4) Sen sijaan, että sapatin noudattamiseen kehotettaisiin, Uuden testamentin loppuosan viesti on päinvastainen (mukaan lukien yksi yllä mainittua kohtaa kolme käsittelevä raamatunkohta, joka löytyy Kol. 2:16).

        Tarkastellessamme tarkemmin kohtaa 4 huomaamme, että Uudessa testamentissa ei ole mitään käskyjä sapatin pitämiseksi. Samoin ajatus sunnuntaista kristittyjen sapattina on vastoin Raamatun opetuksia. Kuten edellä mainittiin, sapatti mainitaan yhden kerran Paavalin keskityttyä pakanoiden evankelioimiseen, "Kukaan ei siis saa tuomita teitä siitä, mitä syötte tai juotte tai miten noudatatte juhla-aikoja ja uudenkuun ja sapatin päiviä. Ne ovat vain sen varjoa, mikä on tulossa; todellista on Kristuksen ruumis." (Kol. 2:16-17). Juutalaisten sapatti kumottiin ristillä, missä Kristus "kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen" (Kol. 2:14).

        Tämä samainen ajatus toistuu monesti Uudessa testamentissa. "Joku pitää yhtä päivää toista parempana, toiselle kaikki päivät ovat samanarvoisia. Kukin olkoon omassa vakaumuksessaan varma. Joka kiinnittää huomionsa päiviin, tekee niin Herran kunniaksi” (Room. 14:5–6a). "Mutta nyt te tunnette Jumalan, ja ennen kaikkea Jumala tuntee teidät. Kuinka te nyt jälleen turvaudutte noihin heikkoihin ja surkeisiin alkuvoimiin? Aiotteko jälleen alistua niiden orjiksi? Te pidätte tarkoin silmällä päiviä, kuukausia, juhla-aikoja ja määrävuosia" (Gal. 4:9-10).

        Joidenkin mielestä Konstantinin asetus vuodelta A.D. 321 muutti sapatin lauantaista sunnuntaihin. Minä viikonpäivänä alkuseurakunta kokoontui jumalanpalvelukseen? Raamattu ei mainitse koskaan uskovien kokoontuneen jumalanpalvelukseen tai keskinäisiin kokouksiin sapatinpäivänä (lauantaina). Toisaalta on selviä raamatunkohtia, jotka mainitsevat viikon ensimmäisen päivän. Esimerkiksi Apostolien tekojen 20:7 kertoo, että "viikon ensimmäisenä päivänä, kokoonnuimme murtamaan leipää." 1. Korinttolaiskirjeessä 16:2 Paavali kehottaa Korintin uskovia seuraavasti: "Kunkin teistä on aina sapatin jälkeisenä päivänä pantava syrjään rahaa sen mukaan kuin hänellä on varaa." Paavali viittaa tähän kolehdin keräykseen "palveluksena" jakeessa 2. Kor. 9:12. Siksi päättelemme, että tämä kolehti liittyi näin ollen mitä ilmeisimmin alkuseurakunnan kristittyjen sunnuntaijumalanpalvelukseen. Historiallisesti sunnuntai, eikä lauantai, oli tavanomainen seurakunnan kokoontumispäivä ja tämä käytäntö juontaa juurensa ensimmäiselle vuosisadalle.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Lainattu
        Usein väitetään, että Jumala sääti sapatin Eedenissä, koska sapatti ja luomistyö liittyvät toisiinsa 2. Moos. 20:11 mukaan. Missään raamatunkohdassa ei ole pienintäkään viittausta siihen, että sapattia vietettiin Aadamin ja Mooseksen välisenä aikana.

        Jumalan Sanasta käy selvästi ilmi, että sapatin noudattaminen oli erityinen merkki liitosta Jumalan ja Israelin välillä: "Sukupolvesta toiseen israelilaiset viettäkööt sapattia ja pitäkööt sen kunniassa. Se on heidän ikuinen velvollisuutensa. Pysyköön sapatti ikuisesti merkkinä liitosta, jonka olen teidän kanssanne tehnyt, sillä kuutena päivänä minä, Herra, loin taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä en enää tehnyt työtä vaan lepäsin" (2. Moos. 31:16-17).

        5. Mooseksen kirjan luvussa viisi Mooses toistaa kymmenen käskyä uudelle Israelin sukupolvelle. Jakeissa 12-14 sapatin noudattamista koskevien käskyjen jälkeen, Mooses kertoo syyn sapatin antamiseen Israelin kansakunnalle: "Muista, että itse olit orjana Egyptissä, kun Herra, sinun Jumalasi, kohotti voimakkaan käsivartensa ja johdatti sinut sieltä pois. Sen tähden Herra, sinun Jumalasi, käski sinun viettää lepopäivää" (5. Moos. 5:15)

        Jumalan tarkoitus sapatin antamisessa Israelille ei suinkaan ollut luomistyön muistaminen, vaan se että Israelilaiset muistaisivat Egyptin aikaisen orjuutensa ja kuinka Jumala vapautti heidät siitä. Huomaa myös sapatin noudattamisen vaatimukset: sapatti–lain alainen henkilö ei saanut poistua talostaan (2. Moos. 16:29), hän ei saanut sytyttää tulta (2. Moos. 35:3), eikä hän saanut työllistää ketään muutakaan (5. Moos. 5:14). Sapatin rikkojan rangaistus oli kuolema (2. Moos. 31:15; 3. Moos. 15:32-35).

        Uuden testamentin tutkiminen osoittaa meille neljä tärkeää seikkaa: 1) Kun Kristus ilmestyi ylösnousseessa kehossaan ja jos viikonpäivä oli erikseen mainittu, se oli aina viikon ensimmäinen päivä (Matt. 28:1, 9, 10; Mark. 16:9; Luuk. 24:1, 13, 15; Joh. 20:19, 26). 2) Apostolien teoista Ilmestyskirjaan sapatti on mainittu ainoastaan puhuttaessa evankelioinnista juutalaisille ja tavallisesti tilanteet tapahtuivat synagogassa (Ap. tekojen luvut 13-18). Paavali kirjoitti, "Voittaakseni hänen omikseen juutalaisia olen näille ollut kuin juutalainen" (1. Kor. 9:20). Paavali ei vieraillut synagogissa osallistuakseen uskonnon harjoittamiseen ja opettaakseen uskovia, vaan todistaakseen pelastumattomille ja johdattaakseen heidät pelastukseen. 3) Eräänä päivänä Paavali totesi, "tästedes puhun pakanoille" (Ap. t. 18:6), eikä hän mainitse sapattia tämän jälkeen enää koskaan. 4) Sen sijaan, että sapatin noudattamiseen kehotettaisiin, Uuden testamentin loppuosan viesti on päinvastainen (mukaan lukien yksi yllä mainittua kohtaa kolme käsittelevä raamatunkohta, joka löytyy Kol. 2:16).

        Tarkastellessamme tarkemmin kohtaa 4 huomaamme, että Uudessa testamentissa ei ole mitään käskyjä sapatin pitämiseksi. Samoin ajatus sunnuntaista kristittyjen sapattina on vastoin Raamatun opetuksia. Kuten edellä mainittiin, sapatti mainitaan yhden kerran Paavalin keskityttyä pakanoiden evankelioimiseen, "Kukaan ei siis saa tuomita teitä siitä, mitä syötte tai juotte tai miten noudatatte juhla-aikoja ja uudenkuun ja sapatin päiviä. Ne ovat vain sen varjoa, mikä on tulossa; todellista on Kristuksen ruumis." (Kol. 2:16-17). Juutalaisten sapatti kumottiin ristillä, missä Kristus "kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen" (Kol. 2:14).

        Tämä samainen ajatus toistuu monesti Uudessa testamentissa. "Joku pitää yhtä päivää toista parempana, toiselle kaikki päivät ovat samanarvoisia. Kukin olkoon omassa vakaumuksessaan varma. Joka kiinnittää huomionsa päiviin, tekee niin Herran kunniaksi” (Room. 14:5–6a). "Mutta nyt te tunnette Jumalan, ja ennen kaikkea Jumala tuntee teidät. Kuinka te nyt jälleen turvaudutte noihin heikkoihin ja surkeisiin alkuvoimiin? Aiotteko jälleen alistua niiden orjiksi? Te pidätte tarkoin silmällä päiviä, kuukausia, juhla-aikoja ja määrävuosia" (Gal. 4:9-10).

        Joidenkin mielestä Konstantinin asetus vuodelta A.D. 321 muutti sapatin lauantaista sunnuntaihin. Minä viikonpäivänä alkuseurakunta kokoontui jumalanpalvelukseen? Raamattu ei mainitse koskaan uskovien kokoontuneen jumalanpalvelukseen tai keskinäisiin kokouksiin sapatinpäivänä (lauantaina). Toisaalta on selviä raamatunkohtia, jotka mainitsevat viikon ensimmäisen päivän. Esimerkiksi Apostolien tekojen 20:7 kertoo, että "viikon ensimmäisenä päivänä, kokoonnuimme murtamaan leipää." 1. Korinttolaiskirjeessä 16:2 Paavali kehottaa Korintin uskovia seuraavasti: "Kunkin teistä on aina sapatin jälkeisenä päivänä pantava syrjään rahaa sen mukaan kuin hänellä on varaa." Paavali viittaa tähän kolehdin keräykseen "palveluksena" jakeessa 2. Kor. 9:12. Siksi päättelemme, että tämä kolehti liittyi näin ollen mitä ilmeisimmin alkuseurakunnan kristittyjen sunnuntaijumalanpalvelukseen. Historiallisesti sunnuntai, eikä lauantai, oli tavanomainen seurakunnan kokoontumispäivä ja tämä käytäntö juontaa juurensa ensimmäiselle vuosisadalle.

        >> Raamattu ei mainitse koskaan uskovien kokoontuneen jumalanpalvelukseen tai keskinäisiin kokouksiin sapatinpäivänä (lauantaina). <<

        ”Ja hän (Jeesus) saapui Nasaretiin, jossa hänet oli kasvatettu, ja meni tapansa mukaan sapatinpäivänä synagoogaan ja nousi lukemaan; ” (Lk. 4:16)

        ”Ja hän (Jeesus) meni alas Kapernaumiin, Galilean kaupunkiin, ja opetti kansaa sapattina.” (Lk. 4:31)

        ”Ja toisena sapattina hän (Jeesus) meni synagoogaan ja opetti;” (Lk. 6:6)

        ”Ja hän (Jeesus) oli opettamassa eräässä synagoogassa sapattina.” (Lk. 13:10)

        ”Ja palattuaan kotiinsa he (opetuslapset) valmistivat hyvänhajuisia yrttejä ja voiteita; mutta sapatin he viettivät hiljaisuudessa lain käskyn mukaan.” (Lk. 23:56)

        ”Mutta he (Paavali seuralaisineen) vaelsivat Pergestä eteenpäin ja saapuivat Pisidian Antiokiaan; ja he menivät synagoogaan sapatinpäivänä ja istuutuivat.” (Apt. 13:14)

        ”Kun he (Paavali ja Barnabas) lähtivät ulos, pyydettiin heitä puhumaan näitä asioita tulevanakin sapattina. Seuraavana sapattina kokoontui lähes koko kaupunki kuulemaan Jumalan sanaa.” (Apt. 13:42,44)

        ”Ja sapatinpäivänä me (Paavali, Timoteus ja Luukas) menimme kaupungin portin ulkopuolelle, joen rannalle, jossa arvelimme olevan rukouspaikan, ja istuimme sinne ja puhuimme kokoontuneille naisille.” (Apt. 16:13)

        ”Ja tapansa mukaan Paavali meni sisälle heidän luoksensa ja keskusteli kolmena sapattina heidän kanssansa, lähtien kirjoituksista,” (Apt. 17:2)

        ”Ja hän (Paavali) keskusteli synagoogassa jokaisena sapattina ja sai sekä juutalaisia että kreikkalaisia uskomaan.” (Apt. 18:4)


      • Kristitty.net kirjoitti:

        >> Raamattu ei mainitse koskaan uskovien kokoontuneen jumalanpalvelukseen tai keskinäisiin kokouksiin sapatinpäivänä (lauantaina). <<

        ”Ja hän (Jeesus) saapui Nasaretiin, jossa hänet oli kasvatettu, ja meni tapansa mukaan sapatinpäivänä synagoogaan ja nousi lukemaan; ” (Lk. 4:16)

        ”Ja hän (Jeesus) meni alas Kapernaumiin, Galilean kaupunkiin, ja opetti kansaa sapattina.” (Lk. 4:31)

        ”Ja toisena sapattina hän (Jeesus) meni synagoogaan ja opetti;” (Lk. 6:6)

        ”Ja hän (Jeesus) oli opettamassa eräässä synagoogassa sapattina.” (Lk. 13:10)

        ”Ja palattuaan kotiinsa he (opetuslapset) valmistivat hyvänhajuisia yrttejä ja voiteita; mutta sapatin he viettivät hiljaisuudessa lain käskyn mukaan.” (Lk. 23:56)

        ”Mutta he (Paavali seuralaisineen) vaelsivat Pergestä eteenpäin ja saapuivat Pisidian Antiokiaan; ja he menivät synagoogaan sapatinpäivänä ja istuutuivat.” (Apt. 13:14)

        ”Kun he (Paavali ja Barnabas) lähtivät ulos, pyydettiin heitä puhumaan näitä asioita tulevanakin sapattina. Seuraavana sapattina kokoontui lähes koko kaupunki kuulemaan Jumalan sanaa.” (Apt. 13:42,44)

        ”Ja sapatinpäivänä me (Paavali, Timoteus ja Luukas) menimme kaupungin portin ulkopuolelle, joen rannalle, jossa arvelimme olevan rukouspaikan, ja istuimme sinne ja puhuimme kokoontuneille naisille.” (Apt. 16:13)

        ”Ja tapansa mukaan Paavali meni sisälle heidän luoksensa ja keskusteli kolmena sapattina heidän kanssansa, lähtien kirjoituksista,” (Apt. 17:2)

        ”Ja hän (Paavali) keskusteli synagoogassa jokaisena sapattina ja sai sekä juutalaisia että kreikkalaisia uskomaan.” (Apt. 18:4)

        Lukisitko koko kappaleen:
        Joidenkin mielestä Konstantinin asetus vuodelta A.D. 321 muutti sapatin lauantaista sunnuntaihin. Minä viikonpäivänä alkuseurakunta kokoontui jumalanpalvelukseen? Raamattu ei mainitse koskaan uskovien kokoontuneen jumalanpalvelukseen tai keskinäisiin kokouksiin sapatinpäivänä (lauantaina). Toisaalta on selviä raamatunkohtia, jotka mainitsevat viikon ensimmäisen päivän. Esimerkiksi Apostolien tekojen 20:7 kertoo, että "viikon ensimmäisenä päivänä, kokoonnuimme murtamaan leipää." 1. Korinttolaiskirjeessä 16:2 Paavali kehottaa Korintin uskovia seuraavasti: "Kunkin teistä on aina sapatin jälkeisenä päivänä pantava syrjään rahaa sen mukaan kuin hänellä on varaa." Paavali viittaa tähän kolehdin keräykseen "palveluksena" jakeessa 2. Kor. 9:12. Siksi päättelemme, että tämä kolehti liittyi näin ollen mitä ilmeisimmin alkuseurakunnan kristittyjen sunnuntaijumalanpalvelukseen. Historiallisesti sunnuntai, eikä lauantai, oli tavanomainen seurakunnan kokoontumispäivä ja tämä käytäntö juontaa juurensa ensimmäiselle vuosisadalle.


      • >> Tarkastellessamme tarkemmin kohtaa 4 huomaamme, että Uudessa testamentissa ei ole mitään käskyjä sapatin pitämiseksi. <<

        Jeesuksen opetuksen mukaan laista ei katoa pieninkään piirto Mt. 5:18. Tämä koskee myös sapattikäskyä. Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä varten, selkeä käsky myös pakanoille viettää sapattia.

        >> Paavali ei vieraillut synagogissa osallistuakseen uskonnon harjoittamiseen ja opettaakseen uskovia, vaan todistaakseen pelastumattomille ja johdattaakseen heidät pelastukseen. <<

        Täyttä spekulaatiota vailla raamatullisia perusteita.

        >> Jumalan tarkoitus sapatin antamisessa Israelille ei suinkaan ollut luomistyön muistaminen, vaan se että Israelilaiset muistaisivat Egyptin aikaisen orjuutensa ja kuinka Jumala vapautti heidät siitä. <<

        Höpö höpö:

        "Muista pyhittää sapatinpäivä. Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi; mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä MUUKALAISESI, joka sinun porteissasi on. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen." (2. Moos. 20:8-11)

        >> Missään raamatunkohdassa ei ole pienintäkään viittausta siihen, että sapattia vietettiin Aadamin ja Mooseksen välisenä aikana. <<

        Ei ole pienintäkään viittausta että sitä ei vietetty. Raamatussa sanotaan että Jumala pyhittä seitsemännen päivän jo luomisviikolla, on täysin luonnollista olettaa että se päivä myös pyhitettiin ihmisten toimesta ennen Moosesta.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Lukisitko koko kappaleen:
        Joidenkin mielestä Konstantinin asetus vuodelta A.D. 321 muutti sapatin lauantaista sunnuntaihin. Minä viikonpäivänä alkuseurakunta kokoontui jumalanpalvelukseen? Raamattu ei mainitse koskaan uskovien kokoontuneen jumalanpalvelukseen tai keskinäisiin kokouksiin sapatinpäivänä (lauantaina). Toisaalta on selviä raamatunkohtia, jotka mainitsevat viikon ensimmäisen päivän. Esimerkiksi Apostolien tekojen 20:7 kertoo, että "viikon ensimmäisenä päivänä, kokoonnuimme murtamaan leipää." 1. Korinttolaiskirjeessä 16:2 Paavali kehottaa Korintin uskovia seuraavasti: "Kunkin teistä on aina sapatin jälkeisenä päivänä pantava syrjään rahaa sen mukaan kuin hänellä on varaa." Paavali viittaa tähän kolehdin keräykseen "palveluksena" jakeessa 2. Kor. 9:12. Siksi päättelemme, että tämä kolehti liittyi näin ollen mitä ilmeisimmin alkuseurakunnan kristittyjen sunnuntaijumalanpalvelukseen. Historiallisesti sunnuntai, eikä lauantai, oli tavanomainen seurakunnan kokoontumispäivä ja tämä käytäntö juontaa juurensa ensimmäiselle vuosisadalle.

        1. Kor. 16:2 vanhassa käännöksessä "Kunkin viikon ensimmäisenä päivänä pankoon jokainen teistä KOTONAAN jotakin talteen, säästäen menestymisensä mukaan, ettei keräyksiä tehtäisi vasta minun tultuani." Alkukielessä on selvästi ajatus siitä, että rahaa tulee laitta syrjään kukin tykönään. Mistään seurakunnan kokouksesta ei tässä tosiaankaan ole kyse.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        1. Kor. 16:2 vanhassa käännöksessä "Kunkin viikon ensimmäisenä päivänä pankoon jokainen teistä KOTONAAN jotakin talteen, säästäen menestymisensä mukaan, ettei keräyksiä tehtäisi vasta minun tultuani." Alkukielessä on selvästi ajatus siitä, että rahaa tulee laitta syrjään kukin tykönään. Mistään seurakunnan kokouksesta ei tässä tosiaankaan ole kyse.

        Sapatti on vain pakanoille tämä on jo tullut selväksi mutta kerrohan kantasi siitä onko juutalaiset edelleenkin Jumalan valittu kansa?


      • usko.vainen kirjoitti:

        Lukisitko koko kappaleen:
        Joidenkin mielestä Konstantinin asetus vuodelta A.D. 321 muutti sapatin lauantaista sunnuntaihin. Minä viikonpäivänä alkuseurakunta kokoontui jumalanpalvelukseen? Raamattu ei mainitse koskaan uskovien kokoontuneen jumalanpalvelukseen tai keskinäisiin kokouksiin sapatinpäivänä (lauantaina). Toisaalta on selviä raamatunkohtia, jotka mainitsevat viikon ensimmäisen päivän. Esimerkiksi Apostolien tekojen 20:7 kertoo, että "viikon ensimmäisenä päivänä, kokoonnuimme murtamaan leipää." 1. Korinttolaiskirjeessä 16:2 Paavali kehottaa Korintin uskovia seuraavasti: "Kunkin teistä on aina sapatin jälkeisenä päivänä pantava syrjään rahaa sen mukaan kuin hänellä on varaa." Paavali viittaa tähän kolehdin keräykseen "palveluksena" jakeessa 2. Kor. 9:12. Siksi päättelemme, että tämä kolehti liittyi näin ollen mitä ilmeisimmin alkuseurakunnan kristittyjen sunnuntaijumalanpalvelukseen. Historiallisesti sunnuntai, eikä lauantai, oli tavanomainen seurakunnan kokoontumispäivä ja tämä käytäntö juontaa juurensa ensimmäiselle vuosisadalle.

        "viikon ensimmäisenä päivänä, kokoonnuimme murtamaan leipää."

        Hurraa! Raamatusta löytyy tasan yksi jae, jonka mukaan seurakunta oli koolla viikon ensimmäisenä päivänä, versus lukuisia jakeita joissa jengi oli koolla sapattina.

        Leivän murtamisen väitetään tässä tarkoittavan ehtoollisen viettoa. Uudessa Testamentissa leivän murtaminen ei kuitenkaan tarkoita ehtoollisen viettämistä, vaan aivan tavallista syömistä. Tästä on todisteena se, että alkuseurakunnan kerrotaan murtaneen leipää joka päivä “Ja he olivat alati, joka päivä, yksimielisesti pyhäkössä ja mursivat kodeissa leipää ja nauttivat ruokansa riemulla ja sydämen yksinkertaisuudella,”1 Lisäksi Trooassa Paavali murtaa leipää toisen kerran heti herätettyään Eutykoksen eloon. Olisi erikoista, jos alkuseurakunnassa ehtoollista olisi vietetty kaksi kertaa peräkkäin samana iltana. Purjehtiessaan laivalla Italiaan Paavali murtaa leipää kontekstissa, jossa on selkeästi kyse tavallisesta syömisestä:
        ”Vähää ennen päivän tuloa Paavali kehoitti kaikkia nauttimaan ruokaa, sanoen: “Tänään olette jo neljättätoista päivää odottaneet ja olleet syömättä ettekä ole mitään ravintoa ottaneet. Sentähden minä kehoitan teitä nauttimaan ruokaa, sillä se on tarpeen meidän pelastuaksemme; sillä ei yhdeltäkään teistä ole hiuskarvaakaan päästä katoava.” Tämän sanottuaan hän otti leivän ja kiitti Jumalaa kaikkien nähden, mursi ja rupesi syömään.”2

        Kiistatonta kuitenkin on, että Raamattu todella mainitsee seurakunnan olleen koolla Trooassa viikon ensimmäisenä päivänä. Voimmeko tehdä tästä johtopäätöksen, että se olisi ollut vakiintunut tapa seurakunnassa? Emme. Kyseisestä kokouksesta kerrotaan Raamatussa, koska Paavali tekee ihmeen herättäessään Eutykoksen henkiin. Seurakunta on ollut koolla, koska Paavali seuraavana aamuna lähtee pitkälle matkalle. Lisäksi on huomattava, että juutalaisessa ajattelussa päivä alkaa auringonlaskusta. Näin ollen seurakunta on ollut Trooassa koolla sapatin jälkeisenä iltana lauantaina, jolloin sapatin viettoa on jatkettu auringonlaskun jälkeen myöhään yöhön. Paavalin puhuessa pitkäveteisesti väsynyt Eutykos putoaa ikkunasta. Paavali herättää Eutykoksen eloon ja lähtee seuraavana aamuna matkalle. Kyseinen aamu on siis viikon ensimmäisen päivän aamu. Selvästi Paavali ei halua rikkoa sapattia matkustamalla sapattina, vaan lähtee matkaan vasta viikon ensimmäisenä päivänä.

        On myös huomionarvoista, että tässä kohtaa ja muuallakin Uudessa testamentissa Raamatun kirjoittajat kutsuvat sunnuntaita aina viikon ensimmäiseksi päiväksi, siitä ei käytetä missään kohtaa nimitystä ”lepopäivä”, ”Herran päivä” tai ”pyhäpäivä”.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Sapatti on vain pakanoille tämä on jo tullut selväksi mutta kerrohan kantasi siitä onko juutalaiset edelleenkin Jumalan valittu kansa?

        Miksi yrität vaihtaa aihetta? Tietysti juutalaiset ovat edelleen Jumalan valittu kansa. Mutta minäpä kysyn sinulta jotain, tiesitkö että meidät on oksastettu Israeliin?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Miksi yrität vaihtaa aihetta? Tietysti juutalaiset ovat edelleen Jumalan valittu kansa. Mutta minäpä kysyn sinulta jotain, tiesitkö että meidät on oksastettu Israeliin?

        Tiedän, että meidät uskovat on oksastettu Jeesuken kautta jaloon viinipuuhun israeliin.
        Mutta se ei merkitse sitä, että me olisimme juutalaisia.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Tiedän, että meidät uskovat on oksastettu Jeesuken kautta jaloon viinipuuhun israeliin.
        Mutta se ei merkitse sitä, että me olisimme juutalaisia.

        Emme tietenkään ole juutalaisia. Se että vietämme sapattia ei tee meistä juutalaisia, yhtä vähän kuin muidenkaan kymmenen käskyn noudattaminen.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Emme tietenkään ole juutalaisia. Se että vietämme sapattia ei tee meistä juutalaisia, yhtä vähän kuin muidenkaan kymmenen käskyn noudattaminen.

        Sapattikäsky annettiin vain juutalaisille. Pakanoille sitä ei ole koskaan annettu eikä pakanoita ole käsketty viettämään sapattia.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Emme tietenkään ole juutalaisia. Se että vietämme sapattia ei tee meistä juutalaisia, yhtä vähän kuin muidenkaan kymmenen käskyn noudattaminen.

        Minä en noudata kymmentä käskyä vaan Jeesuksen opetuksia. Ne voit lukea esim. Vuorisaarnasta.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Minä en noudata kymmentä käskyä vaan Jeesuksen opetuksia. Ne voit lukea esim. Vuorisaarnasta.

        Et noudata kymmentä käskyä? Eli varastat, tapat ja valehtelet mielin määrin? Tuo on jo erittäin mielenkiintoista.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Et noudata kymmentä käskyä? Eli varastat, tapat ja valehtelet mielin määrin? Tuo on jo erittäin mielenkiintoista.

        En suinkaan tee noita koska rakastan Jeesusta enkä halua murehduttaa Häntä koska Hän on kuollut minunkin tähteni.
        Eikä sen puoleen ei ole koskaan ollut haluakaan tai tarvetta tappaa tai varastaa :D


      • usko.vainen kirjoitti:

        En suinkaan tee noita koska rakastan Jeesusta enkä halua murehduttaa Häntä koska Hän on kuollut minunkin tähteni.
        Eikä sen puoleen ei ole koskaan ollut haluakaan tai tarvetta tappaa tai varastaa :D

        Vähän luulen että väität että et noudata kymmentä käskyä, vain koska tajusit juuri että neljäs käsky käskee meidän pyhittää sapatin.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Vähän luulen että väität että et noudata kymmentä käskyä, vain koska tajusit juuri että neljäs käsky käskee meidän pyhittää sapatin.

        Miksi minä viettäisin sapattia koska en ole juutalainen?
        ja sinunkin "sapatin" viettosi kuulostaa pelkältä pelleilyltä ja ulkokultaisuudelta.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Miksi minä viettäisin sapattia koska en ole juutalainen?
        ja sinunkin "sapatin" viettosi kuulostaa pelkältä pelleilyltä ja ulkokultaisuudelta.

        Miksi ryhdyt tuomitsemaan muita? Mitä minun sapatin viettoni kuuluu sinulle pätkänkään vertaa?

        Sapatti kuuluu myös pakanoille, koska se on osa kymmentä käskyä, Jeesuksen mukaan sapatti on koko ihmiskuntaa varten ja Jesajan mukaan sapatti on myös kaikille pakanoille.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Miksi ryhdyt tuomitsemaan muita? Mitä minun sapatin viettoni kuuluu sinulle pätkänkään vertaa?

        Sapatti kuuluu myös pakanoille, koska se on osa kymmentä käskyä, Jeesuksen mukaan sapatti on koko ihmiskuntaa varten ja Jesajan mukaan sapatti on myös kaikille pakanoille.

        En ole koskaan saanut tuollaista vastausta kun olen kysynyt sapatinvietosta.
        Joten turha sinun on leikkiä :D


      • usko.vainen kirjoitti:

        En ole koskaan saanut tuollaista vastausta kun olen kysynyt sapatinvietosta.
        Joten turha sinun on leikkiä :D

        Tähän asti keskustelu on pysynyt asiallisena, mutta yhtäkkiä koet tarpeelliseksi syyttää minun sapatin viettoani pelleilyksi ja ulkokultaisuudeksi. Minä vietän sapattia Raamatun ohjeiden mukaan, enkä seuraa juutalaisten perinnäissääntöjä. Mikä tekee siitä ulkokultaista?


      • usko.vainen kirjoitti:

        Minä en noudata kymmentä käskyä vaan Jeesuksen opetuksia. Ne voit lukea esim. Vuorisaarnasta.

        >> Minä en noudata kymmentä käskyä vaan Jeesuksen opetuksia. Ne voit lukea esim. Vuorisaarnasta. <<

        Jeesuksen opetus vuorisaarnasta on, että laista ei katoa ainoakaan piirto:

        ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.” (Mt. 5:17-19)

        Koskee luonnollisesti myös sapattikäskyä. Missä kohtaa Jeesus opettaa että sapattikäsky on kumottu?


      • eikö.sapattina.nukuta
        Kristitty.net kirjoitti:

        >> Minä en noudata kymmentä käskyä vaan Jeesuksen opetuksia. Ne voit lukea esim. Vuorisaarnasta. <<

        Jeesuksen opetus vuorisaarnasta on, että laista ei katoa ainoakaan piirto:

        ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.” (Mt. 5:17-19)

        Koskee luonnollisesti myös sapattikäskyä. Missä kohtaa Jeesus opettaa että sapattikäsky on kumottu?

        Oletko adventisti koska muukristityt eivät vietä sapattia eikä ainakaan lauantaina?


      • eikö.sapattina.nukuta kirjoitti:

        Oletko adventisti koska muukristityt eivät vietä sapattia eikä ainakaan lauantaina?

        Sillä ei ole mitään väliä mikä minä olen. Asiat tappelee, ei ihmiset. Kun argumentit loppuvat siirrytään ad hominem hyökkäyksiin. Mutta voin paljastaa että en ole adventisti. Useat kristityt viettävät lauantaita sapattina, ei pelkästään adventistit.


      • menes.nyt
        Kristitty.net kirjoitti:

        Sillä ei ole mitään väliä mikä minä olen. Asiat tappelee, ei ihmiset. Kun argumentit loppuvat siirrytään ad hominem hyökkäyksiin. Mutta voin paljastaa että en ole adventisti. Useat kristityt viettävät lauantaita sapattina, ei pelkästään adventistit.

        Mene adventtipalstalle äläkä täällä häärää!


      • menes.nyt kirjoitti:

        Mene adventtipalstalle äläkä täällä häärää!

        Häiritseekö sinua noin pahasti että täällä keskustellaan sapatista? Lukuisat kristityt viettävät nykyään sapattia, ei pelkästään adventistit. Minua ei adventistien oppi kiinnosta, siksi kirjoittelen mieluummin tänne.


    • selkeäsanoma

      Kiitos Jumalalle aloittajan selkeästä videosta! Tätä sanomaa kuunnellaan ja katsellaan laajoissa piireissä ja näytetään seurakunnan jumalanpalveluksissakin opetukseksi kirkkokansalle.

      • EnUskoHalosta

        Kuuluu samaan ryhmään vauvakasteopin kanssa, eli noin ei Raamattu opeta.


    • sapatti1234

      Vauvakasteoppi on epäraamatullinen, siinä olet ihan oikeassa, mutta sapatti on Raamatun mukaan ainoa oikea pyhäpäivä.

    • Raamatunlukenut

      Sain jokin aika sitten luettua minäkin Raamatun kannesta kanteen, mutta en huomannut sanaa sunnuntai kertaakaan edes mainittavan. Sen sijaan sapatista puhuttiin sekä Vanhassa - että Uudessa testamentissa kymmeniä kertoja. Eikö tämä jo kerro jotakin?

      • Viikon seitemäs päivä on Raamatussa sunnuntai.
        Et varmaan löydä Raamatusta muitakaan nykyisin käytössä olevia viikonpäivien nimiä.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Viikon seitemäs päivä on Raamatussa sunnuntai.
        Et varmaan löydä Raamatusta muitakaan nykyisin käytössä olevia viikonpäivien nimiä.

        Viikon seitsemäs päivä on kylläkin Raamatussa lauantai, ei todellakaan sunnuntai. Neljännen käskyn mukaan seitsemäs päivä eli sapatinpäivä tulee pyhittää. Pitääkö vääntää asia rautalangasta? Jeesus lepäsi sapatin haudassa, opetuslapset lepäsivät sapatin ja tulivat haudalle viikon ensimmäisenä päivänä, sunnuntaina.

        On myös merkittävää, että sunnuntaita kutsutaan Raamatussa aina viikon ensimmäiseksi päiväksi, sitä ei missään kohtaa kutsuta lepopäiväksi, pyhäpäiväksi tai muuksi vastaavaksi.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Viikon seitemäs päivä on Raamatussa sunnuntai.
        Et varmaan löydä Raamatusta muitakaan nykyisin käytössä olevia viikonpäivien nimiä.

        Juutalainen kansa on tuhansien vuosien ajan viettänyt lauantaita sapattina, kuolemanrangaistuksen uhalla, viikon seitsemäntenä päivänä. Ei ole mahdollista että miljoonapäinen kansa olisi jossakin vaiheessa historiaa kollektiivisesti mokannut ja viettänyt sapattia vahingossa vääränä päivänä. Tästä saamme varman tiedon, että lauantai on viikon seitsemäs päivä ja sapatti, ollut sitä luomisesta asti. Jeesus vahvisti sapatin olevan juurikin lauantai viettämällä tapansa mukaan sapatin synagoogassa.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Viikon seitsemäs päivä on kylläkin Raamatussa lauantai, ei todellakaan sunnuntai. Neljännen käskyn mukaan seitsemäs päivä eli sapatinpäivä tulee pyhittää. Pitääkö vääntää asia rautalangasta? Jeesus lepäsi sapatin haudassa, opetuslapset lepäsivät sapatin ja tulivat haudalle viikon ensimmäisenä päivänä, sunnuntaina.

        On myös merkittävää, että sunnuntaita kutsutaan Raamatussa aina viikon ensimmäiseksi päiväksi, sitä ei missään kohtaa kutsuta lepopäiväksi, pyhäpäiväksi tai muuksi vastaavaksi.

        Ja jos ihan tarkkoja ollaan niin viikon seitsemäspäivä on pe klo 18 - la klo 18.
        Juutalsisessa ajanlaskussa päivä alkaa auringon laskusta. Siksi juutalsiten sapatti on n. pe ko 18 - la klo 18.
        Viikon ensimmäinen päivä näinollen alkaa lauantaina n. klo 18.

        Mutta kerro miten olet nyt viettänyt sapattia.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Juutalainen kansa on tuhansien vuosien ajan viettänyt lauantaita sapattina, kuolemanrangaistuksen uhalla, viikon seitsemäntenä päivänä. Ei ole mahdollista että miljoonapäinen kansa olisi jossakin vaiheessa historiaa kollektiivisesti mokannut ja viettänyt sapattia vahingossa vääränä päivänä. Tästä saamme varman tiedon, että lauantai on viikon seitsemäs päivä ja sapatti, ollut sitä luomisesta asti. Jeesus vahvisti sapatin olevan juurikin lauantai viettämällä tapansa mukaan sapatin synagoogassa.

        Älä höpötä.
        Nimimerkkisi on irvokas koska et tiedä juutalsisuuesta yhtään mitään!


      • usko.vainen kirjoitti:

        Älä höpötä.
        Nimimerkkisi on irvokas koska et tiedä juutalsisuuesta yhtään mitään!

        Voi hyvää päivää sentään, sapatti alkaa auringonlaskusta, ja aurinko ei todellakaan Suomessa laske tähän aikaan vuodesta kello 18:00. Voit todentaa tämän helposti katsomalla ikkunasta ulos, siellähän tuo aurinko paistaa vielä kirkkaasti.


      • OletkoSynnitön
        Kristitty.net kirjoitti:

        Juutalainen kansa on tuhansien vuosien ajan viettänyt lauantaita sapattina, kuolemanrangaistuksen uhalla, viikon seitsemäntenä päivänä. Ei ole mahdollista että miljoonapäinen kansa olisi jossakin vaiheessa historiaa kollektiivisesti mokannut ja viettänyt sapattia vahingossa vääränä päivänä. Tästä saamme varman tiedon, että lauantai on viikon seitsemäs päivä ja sapatti, ollut sitä luomisesta asti. Jeesus vahvisti sapatin olevan juurikin lauantai viettämällä tapansa mukaan sapatin synagoogassa.

        Puhut kokoajan kymmenestä käskystä ja niiden noudattamisesta. Ja kysynkin nyt ihan vakavissani sinulta, oletko pystynyt aina , siis koko elämäsi ajan syntymästäsi asti noudattamaan noita kymmentä käskyä?
        Vastaa nyt rehellisesti!


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Voi hyvää päivää sentään, sapatti alkaa auringonlaskusta, ja aurinko ei todellakaan Suomessa laske tähän aikaan vuodesta kello 18:00. Voit todentaa tämän helposti katsomalla ikkunasta ulos, siellähän tuo aurinko paistaa vielä kirkkaasti.

        Sapatti onkin tarkoitettu juutalaisille :D


      • OletkoSynnitön kirjoitti:

        Puhut kokoajan kymmenestä käskystä ja niiden noudattamisesta. Ja kysynkin nyt ihan vakavissani sinulta, oletko pystynyt aina , siis koko elämäsi ajan syntymästäsi asti noudattamaan noita kymmentä käskyä?
        Vastaa nyt rehellisesti!

        En tietenkään ole pystynyt noudattamaan kymmentä käskyä täydellisesti. Olen muun muassa varastanut ja valehdellut melko reippaasti. Tarkoittaako se että kymmenen käskyä ei ole voimassa? Saammeko rikkoa sapattikäskyä, koska emme kuitenkaan pysty täyttämään kymmentä käskyä?


      • OletkoSynnitön
        Kristitty.net kirjoitti:

        En tietenkään ole pystynyt noudattamaan kymmentä käskyä täydellisesti. Olen muun muassa varastanut ja valehdellut melko reippaasti. Tarkoittaako se että kymmenen käskyä ei ole voimassa? Saammeko rikkoa sapattikäskyä, koska emme kuitenkaan pysty täyttämään kymmentä käskyä?

        Ellet ole tietoinen, niin jos rikot yhdenkin kerran jonkin lain, niin olet syyllinen koko lain rikkomiseen. Jaak 2:10
        "Sillä joka pitää koko lain, mutta rikkoo yhtä kohtaa vastaan, se on syypää kaikissa kohdin."


      • OletkoSynnitön kirjoitti:

        Ellet ole tietoinen, niin jos rikot yhdenkin kerran jonkin lain, niin olet syyllinen koko lain rikkomiseen. Jaak 2:10
        "Sillä joka pitää koko lain, mutta rikkoo yhtä kohtaa vastaan, se on syypää kaikissa kohdin."

        Saammeko siis tehdä mielin määrin syntiä? Saammeko rikkoa sapattikäskyä? Vai mikä on sinun pointtisi?


      • OletkoSynnitön
        Kristitty.net kirjoitti:

        Saammeko siis tehdä mielin määrin syntiä? Saammeko rikkoa sapattikäskyä? Vai mikä on sinun pointtisi?

        Pointti on se, että koska olet rikkonut, vaikka yhdenkin kerran Jumalan lain, niin et voi olla Jumalalle otollinen. Ja nyt sinulla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin tunnustaa Jumalalle syntisi ja pyydät Jeesusta pelastamaan itsesi.
        Lainrikkojaa ei pelasta mikään muu kuin Jeesuksen veri ja hänen täydellinen uhri, näin myös sinun kohdallasi, joten lopeta jo tuo laintäyttämisyrityksesi, kun et siinä kuitenkaan onnistu.


      • OletkoSynnitön kirjoitti:

        Pointti on se, että koska olet rikkonut, vaikka yhdenkin kerran Jumalan lain, niin et voi olla Jumalalle otollinen. Ja nyt sinulla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin tunnustaa Jumalalle syntisi ja pyydät Jeesusta pelastamaan itsesi.
        Lainrikkojaa ei pelasta mikään muu kuin Jeesuksen veri ja hänen täydellinen uhri, näin myös sinun kohdallasi, joten lopeta jo tuo laintäyttämisyrityksesi, kun et siinä kuitenkaan onnistu.

        Tiedän varsin hyvin että olen syntinen ja pelastun ainoastaan Jeesuksen ristinuhrin ansiosta. Miten se liittyy sapattikäskyn noudattamiseen? Onko sapattikäsky kumottu, koska emme kuitenkaan pystyy noudattamaan lakia? Saako valehdella, varastaa ja tappaa, koska ei kuitenkaan pysty noudattamaan lakia?


      • OletkoSynnitön
        Kristitty.net kirjoitti:

        Tiedän varsin hyvin että olen syntinen ja pelastun ainoastaan Jeesuksen ristinuhrin ansiosta. Miten se liittyy sapattikäskyn noudattamiseen? Onko sapattikäsky kumottu, koska emme kuitenkaan pystyy noudattamaan lakia? Saako valehdella, varastaa ja tappaa, koska ei kuitenkaan pysty noudattamaan lakia?

        Et siis luota Jeesuksen täydelliseen uhriin puolestasi, vaan yrität miellyttää Jumalaa yrittämällä noudattaa lakia.


      • OletkoSynnitön kirjoitti:

        Et siis luota Jeesuksen täydelliseen uhriin puolestasi, vaan yrität miellyttää Jumalaa yrittämällä noudattaa lakia.

        Sanoisitko noin kaikille jotka noudattavat kymmentä käskyä, vai koskeeko tuo vain sapattikäskyä? Kuvitellaan henkilö, jonka mielestä ei saa tappaa. Sanoisitko että hän on lain alla ja yrittää miellyttää Jumalaa?


      • OletkoSynnitön
        Kristitty.net kirjoitti:

        Sanoisitko noin kaikille jotka noudattavat kymmentä käskyä, vai koskeeko tuo vain sapattikäskyä? Kuvitellaan henkilö, jonka mielestä ei saa tappaa. Sanoisitko että hän on lain alla ja yrittää miellyttää Jumalaa?

        Sinähän nimenomaan olet itse kertonut, että jos et pidä sapattia, niin se on sitten kuolemanrangaistus. Eli et luota Jeesuksen uhriin, vaan yrität parannella sitä lisäämällä siihen tuon sapatin täyttämisen, että kelpaisit Jumalalle.


      • OletkoSynnitön kirjoitti:

        Sinähän nimenomaan olet itse kertonut, että jos et pidä sapattia, niin se on sitten kuolemanrangaistus. Eli et luota Jeesuksen uhriin, vaan yrität parannella sitä lisäämällä siihen tuon sapatin täyttämisen, että kelpaisit Jumalalle.

        No voi hyvänen aika sentään, jos joku ajattelee että kuudes käsky kuuluu kristityille, yrittääkö hän parannella Jeesuksen uhria? Minä nyt vain satun olemaan sitä mieltä, että neljäs käsky "Muista pyhittää sapatinpäivä" kuuluu kristityille siinä missä muutkin kymmenen käskyä, se ei ole mitään lisäämistä Jeesuksen uhriin.


      • OletkoSynnitön
        Kristitty.net kirjoitti:

        No voi hyvänen aika sentään, jos joku ajattelee että kuudes käsky kuuluu kristityille, yrittääkö hän parannella Jeesuksen uhria? Minä nyt vain satun olemaan sitä mieltä, että neljäs käsky "Muista pyhittää sapatinpäivä" kuuluu kristityille siinä missä muutkin kymmenen käskyä, se ei ole mitään lisäämistä Jeesuksen uhriin.

        Mutta et kuitenkaan uskalla jättää sapatinvietoa koska muutoin uskot saavasi sen kuolemanrangaistuksen.


      • OletkoSynnitön kirjoitti:

        Mutta et kuitenkaan uskalla jättää sapatinvietoa koska muutoin uskot saavasi sen kuolemanrangaistuksen.

        Emme saa jättää sapatinviettoa, koska kymmenestä käskystä neljäs kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä". Jos rakastaa Jeesusta, silloin noudattaa hänen käskyjään.


      • mikä-on-tavoitteesk
        Kristitty.net kirjoitti:

        Emme saa jättää sapatinviettoa, koska kymmenestä käskystä neljäs kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä". Jos rakastaa Jeesusta, silloin noudattaa hänen käskyjään.

        Oma kuvauksesi itsestäsi on mielenkiintoinen.
        "Rakastavatko kristityt Martti Lutheria, armotonta juutalaisvihaajaa, enemmän kuin Jeesusta? Oliko Luther syypää holokaustiin? Jeesuksen mukaan laista ei totisesti katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, kunnes taivas ja maa katoavat. Miksi kristityt siis väittävät, että Jeesus on kumonnut Mooseksen lain? Miksi kristityt viettävät lepopäivää viikon ensimmäisenä päivänä, kun Jeesus vietti sitä viikon seitsemäntenä päivänä? Miksi kristityt syövät sianlihaa, verilettuja, äyriäisiä ja muuta Raamatun mukaan saastaista? Muuttuvatko ehtoollisaineet todella Jeesuksen ruumiiksi ja vereksi? Ristiinnaulittiinko Jeesus perjantaina? Onko joulu pakanallinen juhla? Onko kirkon ulkopuolella pelastusta? Liity maailmanlaajuiseen harhaoppisten lahkoon jo tänään, helposti ja ilmaiseksi eroamalla kirkosta!
        Lue "Kristityistä ja heidän valheistaan!" täältä:
        http://kristitty.net/blog/kristityista-ja-heidan-

        Mikä oli entinen nikkisi koska tällä nikillä olet vaata 5.3.2017 alkaen?


      • pellelle
        Kristitty.net kirjoitti:

        Emme saa jättää sapatinviettoa, koska kymmenestä käskystä neljäs kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä". Jos rakastaa Jeesusta, silloin noudattaa hänen käskyjään.

        Tuon kopioit suoraan nikiltä usko.vainen. Sinä et rakasta Jeesuata vaan lakia. Miksi muuten kehoitat ihmisä eroamaan kirkosta?


      • pellelle kirjoitti:

        Tuon kopioit suoraan nikiltä usko.vainen. Sinä et rakasta Jeesuata vaan lakia. Miksi muuten kehoitat ihmisä eroamaan kirkosta?

        Joka rakastaa Jeesusta pitää käskyt.: "Jos te minua rakastatte, niin te pidätte minun käskyni." (Joh. 14:15) ”Sillä rakkaus Jumalaan on se, että pidämme hänen käskynsä. Ja hänen käskynsä eivät ole raskaat” (1. Joh. 5:3)

        Kehotan ihmisiä eroamaan luterilaisesta kirkosta, koska kirkko on luopunut Jumalan sanasta ja on nykyään pelkkä porttokirkko.


    • Jos lauantai on viikon seitsemäs päivä niin miksi kalenterissa sunnuntai on viikon viimeinen? Sunnuntai on myös pyhä päivä ei lauantai ja ennen lauantai oli työpäivä. Aika sekaisin ovat uskikset kun eivät osaa edes päättää mikä on viikon ensimmäinen ja mikä viimeinen päivä.

      • oletko.hoopo

        Uskikset eivät päätä maallisesta kalenterista. Vaan te natsukat.

        Sunnuntai (lyhenne su tai sunn.[1]) on lauantain ja maanantain väliin jäävä viikonpäivä. Se on nykyään eurooppalaisen SFS-EN 28601-standardin mukaan seitsemäs ja viimeinen viikonpäivä. Ennen vuotta 1973 sunnuntai oli viikon ensimmäinen ja lauantai viimeinen päivä. Tällöin kyseinen muutos toteutettiin Kansainvälisen standardoimis­järjestön (ISO) suosituksesta.


      • oletko.hoopo kirjoitti:

        Uskikset eivät päätä maallisesta kalenterista. Vaan te natsukat.

        Sunnuntai (lyhenne su tai sunn.[1]) on lauantain ja maanantain väliin jäävä viikonpäivä. Se on nykyään eurooppalaisen SFS-EN 28601-standardin mukaan seitsemäs ja viimeinen viikonpäivä. Ennen vuotta 1973 sunnuntai oli viikon ensimmäinen ja lauantai viimeinen päivä. Tällöin kyseinen muutos toteutettiin Kansainvälisen standardoimis­järjestön (ISO) suosituksesta.

        Niin ja uskikset näemmä elelevät vieläkin 1970-luvulla. Sunnuntai on seitsemäs päivä ja uskikset ovat niin idiootteja että eivät osaa päättää mistä viikko alkaa ja mihin se päättyy. Ja se on taas yksi esimerkki siitä kuinka kirkon valta heikkenee. Mutta uskikset ovat tunnetusti sitä porukkaa jotka eivät suostu hyväksymään tosiasioita vaan elelevät harhamaailmoissaan.


      • olet.hoopo
        Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Niin ja uskikset näemmä elelevät vieläkin 1970-luvulla. Sunnuntai on seitsemäs päivä ja uskikset ovat niin idiootteja että eivät osaa päättää mistä viikko alkaa ja mihin se päättyy. Ja se on taas yksi esimerkki siitä kuinka kirkon valta heikkenee. Mutta uskikset ovat tunnetusti sitä porukkaa jotka eivät suostu hyväksymään tosiasioita vaan elelevät harhamaailmoissaan.

        Olet todellakin hoopo. Ihan samaa kalenteria kaikki Suomessa käyttävät.
        Sinulla ilmeisesti on joku itsetunto-ongelma koska et osaa muuta kuin solvata uskovia.
        Osuiko oikeaan?


      • Sillä ei ole mitään väliä mikä sinun kalenterissasi on seitsemäs päivä. Raamattu käskyy pyhittämään viikon seitsemännen päivän, joka on lauantai. Juutalaiset ovat viettäneet sapattia lauantaina tuhansia vuosia. Ei ole mahdollista että miljoonpäinen kansa olisi jossakin vaiheessa historiaa kollektiivisesti mokannut ja viettänyt sapattia vahingossa vääränä päivänä. Siitä tiedämme varmasti että lauantai on viikon seitsemäs päivä. Jeesus lepäsi haudassa sapattina ja opetuslapset tulivat haudalle viikon ensimmäisenä päivänä, sunnuntaina, jota nykyään juhlitaan kirkoissa Jeesuksen ylösnousemuksen päivänä. Jeesus vahvisti lauantain olevan sapatti viettämällä sapattia tapansa mukaan synagogassa. Jos sapatti olisi ollut joku muu päivä, luulisi Jumalan pojan valistaneen kansaa asiasta.


      • Ja sunnuntai eli viikon ensimmäinen päivä ei Raamatun mukaan todellakaan ole mikään pyhäpäivä.


      • EiLainAlla
        Kristitty.net kirjoitti:

        Ja sunnuntai eli viikon ensimmäinen päivä ei Raamatun mukaan todellakaan ole mikään pyhäpäivä.

        Ja lauantaita, eli juutalaisten sapattia ei ole missään määrätty pakanakristityille.


      • olet.hoopo kirjoitti:

        Olet todellakin hoopo. Ihan samaa kalenteria kaikki Suomessa käyttävät.
        Sinulla ilmeisesti on joku itsetunto-ongelma koska et osaa muuta kuin solvata uskovia.
        Osuiko oikeaan?

        Kalenterissa sunnuntai on seitsemäs päivä uskisten mukaan lauantai on seitsemäs päivä. Eli kummat on oikeassa muutama kihkouskovainen vai kaikki muut suomalaiset?


      • EiLainAlla kirjoitti:

        Ja lauantaita, eli juutalaisten sapattia ei ole missään määrätty pakanakristityille.

        Onko kymmenen käskyä annettu vain juutalaisille muka? Käskyistä luterilaisilla kolmas kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä". Sapatti annettiin jo luomisessa ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on myös pakanoille:

        ”Ja MUUKALAISET, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.” (Jes. 56:6-7)

        Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli siis koko ihmiskuntaa varten, ei ainoastaan juutalaisia varten:
        ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.” (Mk. 2:27)

        Ja sinä Kimmo olet sekaisin kuin seinäkello, tulisiko meidän noudattaa Raamattua vai Kansainvälisen standardoimis­järjestön (ISO) suositusta, joka tuli voimaan vasta vuonna 1973? Ennen tuota vuotta lauantai oli viikon seitsemäs päivä.


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Kalenterissa sunnuntai on seitsemäs päivä uskisten mukaan lauantai on seitsemäs päivä. Eli kummat on oikeassa muutama kihkouskovainen vai kaikki muut suomalaiset?

        Kummat on oikeassa, maailman miljoonat juutalaiset jotka ovat tuhansia vuosia viettäneet sapattia lauantaina viikon seitsemäntenä päivänä vai suomalaiset, joiden kalenterissa sunnuntaista tehtiin viikon seitsemäs päivä vasta vuonna 1973?


      • KumpiTietääParemmin
        Kristitty.net kirjoitti:

        Kummat on oikeassa, maailman miljoonat juutalaiset jotka ovat tuhansia vuosia viettäneet sapattia lauantaina viikon seitsemäntenä päivänä vai suomalaiset, joiden kalenterissa sunnuntaista tehtiin viikon seitsemäs päivä vasta vuonna 1973?

        Kumpi on enemmän oikeassa, Jumalan sana, eli Raamattu, joka sanoo sapatin olevat Jumalan ja Israelin kansan välinen asia. Vaiko sinä? Kumman luulet loppupelissä vetävän pidemmän korren?


      • KumpiTietääParemmin kirjoitti:

        Kumpi on enemmän oikeassa, Jumalan sana, eli Raamattu, joka sanoo sapatin olevat Jumalan ja Israelin kansan välinen asia. Vaiko sinä? Kumman luulet loppupelissä vetävän pidemmän korren?

        Minä koska en ole satuhahmo.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Kummat on oikeassa, maailman miljoonat juutalaiset jotka ovat tuhansia vuosia viettäneet sapattia lauantaina viikon seitsemäntenä päivänä vai suomalaiset, joiden kalenterissa sunnuntaista tehtiin viikon seitsemäs päivä vasta vuonna 1973?

        Suomessa ei ole miljoonia juutalaisia. Onko sinusta muutama juutalainen oikeassa ja kaikki muut väärässä? Sitäpaitsi nyt ei ollut kyse juutalaisuudesta vaan kristinuskosta.


      • Tähän nyt tietämättömille lainaan suoraan wikipediasta:

        "Sunnuntai (lyhenne su tai sunn.) on lauantain ja maanantain väliin jäävä viikonpäivä. Se on nykyään eurooppalaisen SFS-EN 28601-standardin mukaan seitsemäs ja viimeinen viikonpäivä."

        "Länsimaissa sunnuntai on perinteellinen viikoittainen lepopäivä ja samalla lakisääteinen vapaapäivä ja nykyisin laajalti muuallakin"

        "Useimmat kristilliset kirkkokunnat viettävät sunnuntaita pyhäpäivänään."

        Asiasta kiinnostuneet voivat lukea lisää.


      • 1234567---
        Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Tähän nyt tietämättömille lainaan suoraan wikipediasta:

        "Sunnuntai (lyhenne su tai sunn.) on lauantain ja maanantain väliin jäävä viikonpäivä. Se on nykyään eurooppalaisen SFS-EN 28601-standardin mukaan seitsemäs ja viimeinen viikonpäivä."

        "Länsimaissa sunnuntai on perinteellinen viikoittainen lepopäivä ja samalla lakisääteinen vapaapäivä ja nykyisin laajalti muuallakin"

        "Useimmat kristilliset kirkkokunnat viettävät sunnuntaita pyhäpäivänään."

        Asiasta kiinnostuneet voivat lukea lisää.

        Sunnuntai on keksitty pyhäksi !
        Arvostettu Piispa Eero Huovinen kirjoitti Ilta Sanomissa 5.11.99 Vapaa sana seuraavasti:

        Vuoden 1973 Alusta virallinen maallinen viikkokalenterimme on alkanut maanantaista. Vielä 1970-luvun alussa viikkomme alkoi sunnuntaista. Kristityt olivat jo varhain KEKSINEET tehdä sapatinjälkeisestä päivästä varsinaisen juhlapäivän, vaikka yleinen lepopäivä siitä tuli vasta 300-luvulla.

        Mennäämpä 300-luvulle. Katolinen kirkko Laodikean kirkolliskokouksessa 364 jKr. siirsi pyhyyden lauantailta sunnuntaille.


      • 1234567--- kirjoitti:

        Sunnuntai on keksitty pyhäksi !
        Arvostettu Piispa Eero Huovinen kirjoitti Ilta Sanomissa 5.11.99 Vapaa sana seuraavasti:

        Vuoden 1973 Alusta virallinen maallinen viikkokalenterimme on alkanut maanantaista. Vielä 1970-luvun alussa viikkomme alkoi sunnuntaista. Kristityt olivat jo varhain KEKSINEET tehdä sapatinjälkeisestä päivästä varsinaisen juhlapäivän, vaikka yleinen lepopäivä siitä tuli vasta 300-luvulla.

        Mennäämpä 300-luvulle. Katolinen kirkko Laodikean kirkolliskokouksessa 364 jKr. siirsi pyhyyden lauantailta sunnuntaille.

        Joku on keksinyt sapatin ja joku on keksinyt sapatin pyhäksi. Sunnuntaissa ei ole mitään pyhää se on vain päivä niin kuin kaikki muutkin päivät.


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Joku on keksinyt sapatin ja joku on keksinyt sapatin pyhäksi. Sunnuntaissa ei ole mitään pyhää se on vain päivä niin kuin kaikki muutkin päivät.

        Olet Kimmo täysin sekaisin. Vielä 70-luvulla sunnuntai oli viikon ensimmäinen päivä. Siitä tehtiin seitsemäs päivä vasta vuonna 1973. Meitä kiinnostaa vain mitä Raamattu sanoo seitsemännestä päivästä, että se päivä tulee pyhittää. Lauantai on ollut viikon seitsemäs päivä luomisesta tähän päivään asti, niin kuin juutalaiset ovat sen päivän tuhansia vuosia pyhittäneet. Mikä tässä on niin monimutkaista että et sitä tajua?


      • KumpiTietääParemmin kirjoitti:

        Kumpi on enemmän oikeassa, Jumalan sana, eli Raamattu, joka sanoo sapatin olevat Jumalan ja Israelin kansan välinen asia. Vaiko sinä? Kumman luulet loppupelissä vetävän pidemmän korren?

        >> Kumpi on enemmän oikeassa, Jumalan sana, eli Raamattu, joka sanoo sapatin olevat Jumalan ja Israelin kansan välinen asia. Vaiko sinä? Kumman luulet loppupelissä vetävän pidemmän korren? <<

        Raamatun sanan mukaan sapatti on myös pakanoita varten. Jumala pyhitti viikon seitsemännen päivän jo luomisviikolla, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on myös pakanoita varten. Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli koko ihmiskuntaa varten.


      • TulePoisLainAlta
        Kristitty.net kirjoitti:

        >> Kumpi on enemmän oikeassa, Jumalan sana, eli Raamattu, joka sanoo sapatin olevat Jumalan ja Israelin kansan välinen asia. Vaiko sinä? Kumman luulet loppupelissä vetävän pidemmän korren? <<

        Raamatun sanan mukaan sapatti on myös pakanoita varten. Jumala pyhitti viikon seitsemännen päivän jo luomisviikolla, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on myös pakanoita varten. Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli koko ihmiskuntaa varten.

        Tiedätkö, että jos nostat meille pakanakristityille tuon saptinviettovaatimuksen Kristuksen ristinuhrin rinnalle pelastumisen ehdoksi, niin Kristus ei ole oleva miksikään hyödyksi sinulle, vaan olet vielä synneissäsi ja matkalla ikuiseen kadotukseen.


      • TulePoisLainAlta kirjoitti:

        Tiedätkö, että jos nostat meille pakanakristityille tuon saptinviettovaatimuksen Kristuksen ristinuhrin rinnalle pelastumisen ehdoksi, niin Kristus ei ole oleva miksikään hyödyksi sinulle, vaan olet vielä synneissäsi ja matkalla ikuiseen kadotukseen.

        En ole nostanut sapatin viettoa pelastumisen ehdoksi. Se että on armon alla ei tarkoita että saa tehdä syntiä rikkomalla lakia. Kymmenestä käskystä luterilaisilla kolmas kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä." Jos rakastamme Jeesusta, pidämme hänet käskyt:

        "Jos te minua rakastatte, niin te pidätte minun käskyni." (Joh. 14:15)


      • TulePoisLainAlta kirjoitti:

        Tiedätkö, että jos nostat meille pakanakristityille tuon saptinviettovaatimuksen Kristuksen ristinuhrin rinnalle pelastumisen ehdoksi, niin Kristus ei ole oleva miksikään hyödyksi sinulle, vaan olet vielä synneissäsi ja matkalla ikuiseen kadotukseen.

        Sanoisitko että henkilö joka opettaa että ei saa tappaa on lain alla? Jos noudattaa kymmenestä käskystä yhdeksää, ei ole lain alla, mutta jos opettaa että kaikkia kymmentä käskyä sapattikäsky mukaan lukien tulee noudattaa, silloin on yhtäkkiä lain alla ja yrittää pelastua lakia noudattamalla?


      • TulePoisLainAlta
        Kristitty.net kirjoitti:

        En ole nostanut sapatin viettoa pelastumisen ehdoksi. Se että on armon alla ei tarkoita että saa tehdä syntiä rikkomalla lakia. Kymmenestä käskystä luterilaisilla kolmas kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä." Jos rakastamme Jeesusta, pidämme hänet käskyt:

        "Jos te minua rakastatte, niin te pidätte minun käskyni." (Joh. 14:15)

        Olet tällä palstalla lukemattomia kertoja tuonut esille, että pakanoidenkin on noudatettava sapattikäskyä kuolemantuomion uhalla. No mitä muuta tuo on kuin sitä, että nostat sapattikäskyn pelastumisen ehdoksi.


      • TulePoisLainAlta kirjoitti:

        Olet tällä palstalla lukemattomia kertoja tuonut esille, että pakanoidenkin on noudatettava sapattikäskyä kuolemantuomion uhalla. No mitä muuta tuo on kuin sitä, että nostat sapattikäskyn pelastumisen ehdoksi.

        Pakanoiden on noudatettava kymmentä käskyä. Se ei ole lain alla olemista, eikä se ole yritys ansaita oma pelastus, eikä se ole mikään pelastuksen ehto. Jos rakastamme Jeesusta, silloin noudatamme hänen käskyjään. "Jos te minua rakastatte, niin te pidätte minun käskyni." (Joh. 14:15)


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Olet Kimmo täysin sekaisin. Vielä 70-luvulla sunnuntai oli viikon ensimmäinen päivä. Siitä tehtiin seitsemäs päivä vasta vuonna 1973. Meitä kiinnostaa vain mitä Raamattu sanoo seitsemännestä päivästä, että se päivä tulee pyhittää. Lauantai on ollut viikon seitsemäs päivä luomisesta tähän päivään asti, niin kuin juutalaiset ovat sen päivän tuhansia vuosia pyhittäneet. Mikä tässä on niin monimutkaista että et sitä tajua?

        Onko nyt 70-luku?


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Onko nyt 70-luku?

        Olet pahasti pihalla etkä pysty myöntämään olleesi täysin väärässä seitsemännen päivän suhteen. Jumalaa ei kiinnosta mikä meidän kalenterissamme on seitsemäs päivä. Juutalaiset ovat tuhansia vuosia pyhittäneet lauantain viikon seitsemäntenä päivänä, joten voimme olla varmoja että lauantai on viikon seitsemäs päivä, ollut sitä luomisviikolta asti. Meidän kalenterissamme lauantai oli viikon seitsemäs päivä vuoteen 1973 asti, jolloin sunnuntaista tehtiin mielivaltaisesti viikon seitsemäs päivä. Jumalaa ei voisi meidän ISO standardimme vähempää kiinnostaa.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Olet pahasti pihalla etkä pysty myöntämään olleesi täysin väärässä seitsemännen päivän suhteen. Jumalaa ei kiinnosta mikä meidän kalenterissamme on seitsemäs päivä. Juutalaiset ovat tuhansia vuosia pyhittäneet lauantain viikon seitsemäntenä päivänä, joten voimme olla varmoja että lauantai on viikon seitsemäs päivä, ollut sitä luomisviikolta asti. Meidän kalenterissamme lauantai oli viikon seitsemäs päivä vuoteen 1973 asti, jolloin sunnuntaista tehtiin mielivaltaisesti viikon seitsemäs päivä. Jumalaa ei voisi meidän ISO standardimme vähempää kiinnostaa.

        Nyt on kyse kristinuskosta ei juutalaisuudesta. Voisit sinäkin alkaa elämään tällä vuosituhannella. Jumalaa ei kiinnosta yhtään mikään muutenhan hän olisi joskus tehnyt jotakin kuten esim. poistanut pahuuden tai lopettanut sodat. Mutta eipä oikein kiinnosta.


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Nyt on kyse kristinuskosta ei juutalaisuudesta. Voisit sinäkin alkaa elämään tällä vuosituhannella. Jumalaa ei kiinnosta yhtään mikään muutenhan hän olisi joskus tehnyt jotakin kuten esim. poistanut pahuuden tai lopettanut sodat. Mutta eipä oikein kiinnosta.

        Kristityt lukevat samaa Raamattua kuin juutalaiset. Tässä kirjassaan Jumala käskee meidän pyhittää seitsemännen päivän, ja juutalaisilta opimme että seitsemäs päivä on lauantai. Miksi sinua kiinnostaa vängätä aiheesta jos mielestäsi "Jumalaa ei kiinnosta yhtään mikään"?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Kristityt lukevat samaa Raamattua kuin juutalaiset. Tässä kirjassaan Jumala käskee meidän pyhittää seitsemännen päivän, ja juutalaisilta opimme että seitsemäs päivä on lauantai. Miksi sinua kiinnostaa vängätä aiheesta jos mielestäsi "Jumalaa ei kiinnosta yhtään mikään"?

        Juutalaiset eivät usko jeesukseen ja pojat ymärileikataan eikä uusitestamentti kuulu juutalaisten raamattuun. Eli kyseessä on eri uskonto.


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Juutalaiset eivät usko jeesukseen ja pojat ymärileikataan eikä uusitestamentti kuulu juutalaisten raamattuun. Eli kyseessä on eri uskonto.

        Juutalaisten Raamatusta löytyy tismalleen sama sapattikäsky kuin meidänkin Raamatustamme, 2. Moos. 20:8 "Muista pyhittää sapatinpäivä". Juutalaiset ovat tätä sapattia viettäneet jo tuhansia vuosia. Ei ole mahdollista että miljoonapäinen kansa olisi jossakin vaiheessa historiaa kollektiivisesti mokannut ja viettänyt sapattia vahingossa vääränä päivänä. Tiedämme siis varmasti että lauantai on viikon seitsemäs päivä ja sapatti.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Juutalaisten Raamatusta löytyy tismalleen sama sapattikäsky kuin meidänkin Raamatustamme, 2. Moos. 20:8 "Muista pyhittää sapatinpäivä". Juutalaiset ovat tätä sapattia viettäneet jo tuhansia vuosia. Ei ole mahdollista että miljoonapäinen kansa olisi jossakin vaiheessa historiaa kollektiivisesti mokannut ja viettänyt sapattia vahingossa vääränä päivänä. Tiedämme siis varmasti että lauantai on viikon seitsemäs päivä ja sapatti.

        2. Moos. 20:8 "Muista pyhittää sapatinpäivä"

        Missä kohtaa muka lukee että sunnuntai on viikon seitsemäs päivä?


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        2. Moos. 20:8 "Muista pyhittää sapatinpäivä"

        Missä kohtaa muka lukee että sunnuntai on viikon seitsemäs päivä?

        Missään kohtaa Raamattua ei viikon seitsemättä päivää kutsuta sunnuntaiksi. Raamatun käsky on pyhittää seitsemäs päivä, ja juutalaisilta opimme että tuo päivä on nykyään lauantaiksi kutsumamme päivä.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Missään kohtaa Raamattua ei viikon seitsemättä päivää kutsuta sunnuntaiksi. Raamatun käsky on pyhittää seitsemäs päivä, ja juutalaisilta opimme että tuo päivä on nykyään lauantaiksi kutsumamme päivä.

        Raamatun käsky on pyhittää sapatti.

        2. Moos. 20:8 "Muista pyhittää sapatinpäivä"

        Raamatun käsky ei ole pyhittää seitsemäs pävä.


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Raamatun käsky on pyhittää sapatti.

        2. Moos. 20:8 "Muista pyhittää sapatinpäivä"

        Raamatun käsky ei ole pyhittää seitsemäs pävä.

        Voi hyvää päivää, tämä on kuin väittelisi viisivuotiaan kanssa. Lue pari jaetta edemmäs:

        Exodus 20:8: Muista pyhittää lepopäivä.
        Exodus 20:9: Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi;
        Exodus 20:10: mutta SEITSEMÄS PÄIVÄ on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Voi hyvää päivää, tämä on kuin väittelisi viisivuotiaan kanssa. Lue pari jaetta edemmäs:

        Exodus 20:8: Muista pyhittää lepopäivä.
        Exodus 20:9: Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi;
        Exodus 20:10: mutta SEITSEMÄS PÄIVÄ on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on.

        Ja tosiaan meidän suomenkielisissä käännöksissämme on "sapatinpäivä" väärennetty muotoon "lepopäivä". Biblia on tässä kohtaa sanatarkka "Muista sabbatin päivää, ettäs sen pyhittäisit."


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Voi hyvää päivää, tämä on kuin väittelisi viisivuotiaan kanssa. Lue pari jaetta edemmäs:

        Exodus 20:8: Muista pyhittää lepopäivä.
        Exodus 20:9: Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi;
        Exodus 20:10: mutta SEITSEMÄS PÄIVÄ on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on.

        Ef 5:22 Vaimot, suostukaa miehenne tahtoon niin kuin Herran tahtoon, 23 sillä mies on vaimonsa pää, niin kuin Kristus on seurakunnan pää; onhan hän seurakunnan, oman ruumiinsa, pelastaja. 24 Niin kuin seurakunta alistuu Kristuksen tahtoon, niin myös vaimon tulee kaikessa alistua miehensä tahtoon.

        Miksi pitäisi totella kirjaa jonka mukaan mies ja nainen eivät ole tasa-arvoisia?


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Ef 5:22 Vaimot, suostukaa miehenne tahtoon niin kuin Herran tahtoon, 23 sillä mies on vaimonsa pää, niin kuin Kristus on seurakunnan pää; onhan hän seurakunnan, oman ruumiinsa, pelastaja. 24 Niin kuin seurakunta alistuu Kristuksen tahtoon, niin myös vaimon tulee kaikessa alistua miehensä tahtoon.

        Miksi pitäisi totella kirjaa jonka mukaan mies ja nainen eivät ole tasa-arvoisia?

        Liikuttavaa että olet huolissasi siitä mitä täällä ajatellaan sapatista, vaikka et itse edes usko Jumalan sanaan. Raamatun mukaan mies on vaimon pää, jos tämä opetus on sinulle liikaa niin selvästi kristinusko ei ole sinua varten.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Liikuttavaa että olet huolissasi siitä mitä täällä ajatellaan sapatista, vaikka et itse edes usko Jumalan sanaan. Raamatun mukaan mies on vaimon pää, jos tämä opetus on sinulle liikaa niin selvästi kristinusko ei ole sinua varten.

        Liikuttavaa että et näe mitä raamatussa lukee ja silti sokeasti uskot kaikkea mitä siellä sanotaan.


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Liikuttavaa että et näe mitä raamatussa lukee ja silti sokeasti uskot kaikkea mitä siellä sanotaan.

        Mitäköhän minä nyt en ole nähnyt? Voisit vaikka Raamatusta osoittaa missä kohtaa minä olen erehtynyt, kun olet noin viisas. Ja todellakin uskon mitä siellä sanotaan, jos sinä et usko Raamattuun miksi koet velvollisuudeksesi täällä jauhaa Raamatusta?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Mitäköhän minä nyt en ole nähnyt? Voisit vaikka Raamatusta osoittaa missä kohtaa minä olen erehtynyt, kun olet noin viisas. Ja todellakin uskon mitä siellä sanotaan, jos sinä et usko Raamattuun miksi koet velvollisuudeksesi täällä jauhaa Raamatusta?

        Tätä:
        Ef 5:22 Vaimot, suostukaa miehenne tahtoon niin kuin Herran tahtoon, 23 sillä mies on vaimonsa pää, niin kuin Kristus on seurakunnan pää; onhan hän seurakunnan, oman ruumiinsa, pelastaja. 24 Niin kuin seurakunta alistuu Kristuksen tahtoon, niin myös vaimon tulee kaikessa alistua miehensä tahtoon.

        Minulla on oikeus omaan mielipiteeseeni ja minulla on oikeus ilmasta se.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Mitäköhän minä nyt en ole nähnyt? Voisit vaikka Raamatusta osoittaa missä kohtaa minä olen erehtynyt, kun olet noin viisas. Ja todellakin uskon mitä siellä sanotaan, jos sinä et usko Raamattuun miksi koet velvollisuudeksesi täällä jauhaa Raamatusta?

        Tässä lisää:
        3. Moos. 25:44-46 "Mutta orjasi ja orjattaresi, jotka hankit itsellesi, ostakaa kansoista, jotka asuvat teidän ympärillänne .. Ja jättäkää ne jälkeenne perinnöksi lapsillenne, pysyväksi perintöomaisuudeksi; niitä saatte pitää ainaisesti orjinanne."
        5. Moos. 15:17 ".. niin ota naskali ja pistä se hänen korvansa läpi oveen; olkoon hän sitten sinun orjasi ainiaan. Samoin tee myös orjattarellesi."
        1. Moos. 9:25 "Niin hän sanoi: Kirottu olkoon Kanaan, olkoon hän veljiensä orjain orja."
        2. Moos. 21:2 "Jos sinä ostat hebrealaisen orjan, niin hän palvelkoon kuusi vuotta, mutta seitsemäntenä hän pääsköön vapaaksi maksutta."
        2. Moos. 21:7 "Jos joku myy tyttärensä orjaksi, älköön tämä pääskö vapaaksi, niinkuin miesorjat pääsevät."
        2. Moos. 21:20-21 "Jos joku lyö orjaansa tai orjatartaan sauvalla, niin että tämä kuolee hänen käsiinsä, niin häntä rangaistakoon. Mutta jos se elää päivän tai kaksi, niin älköön lyöjää rangaistako, sillä se on hänen omaa rahaansa."
        Tiit. 2:9 "Kehoita palvelijoita olemaan isännilleen kaikessa alamaisia, heille mieliksi, etteivät vastustele."
        1. Piet. 2:18-19 "Palvelijat, olkaa kaikella pelolla isännillenne alamaiset, ei ainoastaan hyville ja lempeille, vaan nurjillekin. Sillä se on armoa, että joku omantunnon tähden Jumalan edessä kestää vaivoja, syyttömästi kärsien."
        Jooel 3:8 "Minä myyn teidän poikianne ja tyttäriänne Juudan poikien käsiin, ja he myyvät ne sabalaisille, kaukaiselle kansalle. Sillä Herra on puhunut."
        Luuk. 12:47 (Jeesus puhuu) "Ja sitä palvelijaa, joka tiesi herransa tahdon, mutta ei tehnyt valmistuksia eikä toiminut hänen tahtonsa mukaan, rangaistaan monilla
        lyönneillä."


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Tässä lisää:
        3. Moos. 25:44-46 "Mutta orjasi ja orjattaresi, jotka hankit itsellesi, ostakaa kansoista, jotka asuvat teidän ympärillänne .. Ja jättäkää ne jälkeenne perinnöksi lapsillenne, pysyväksi perintöomaisuudeksi; niitä saatte pitää ainaisesti orjinanne."
        5. Moos. 15:17 ".. niin ota naskali ja pistä se hänen korvansa läpi oveen; olkoon hän sitten sinun orjasi ainiaan. Samoin tee myös orjattarellesi."
        1. Moos. 9:25 "Niin hän sanoi: Kirottu olkoon Kanaan, olkoon hän veljiensä orjain orja."
        2. Moos. 21:2 "Jos sinä ostat hebrealaisen orjan, niin hän palvelkoon kuusi vuotta, mutta seitsemäntenä hän pääsköön vapaaksi maksutta."
        2. Moos. 21:7 "Jos joku myy tyttärensä orjaksi, älköön tämä pääskö vapaaksi, niinkuin miesorjat pääsevät."
        2. Moos. 21:20-21 "Jos joku lyö orjaansa tai orjatartaan sauvalla, niin että tämä kuolee hänen käsiinsä, niin häntä rangaistakoon. Mutta jos se elää päivän tai kaksi, niin älköön lyöjää rangaistako, sillä se on hänen omaa rahaansa."
        Tiit. 2:9 "Kehoita palvelijoita olemaan isännilleen kaikessa alamaisia, heille mieliksi, etteivät vastustele."
        1. Piet. 2:18-19 "Palvelijat, olkaa kaikella pelolla isännillenne alamaiset, ei ainoastaan hyville ja lempeille, vaan nurjillekin. Sillä se on armoa, että joku omantunnon tähden Jumalan edessä kestää vaivoja, syyttömästi kärsien."
        Jooel 3:8 "Minä myyn teidän poikianne ja tyttäriänne Juudan poikien käsiin, ja he myyvät ne sabalaisille, kaukaiselle kansalle. Sillä Herra on puhunut."
        Luuk. 12:47 (Jeesus puhuu) "Ja sitä palvelijaa, joka tiesi herransa tahdon, mutta ei tehnyt valmistuksia eikä toiminut hänen tahtonsa mukaan, rangaistaan monilla
        lyönneillä."

        Hävisit väittelyn sapatista ja nyt yrität vaihtaa aihetta.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Hävisit väittelyn sapatista ja nyt yrität vaihtaa aihetta.

        Myönnän että hävisin väittelyn siitä mitä raamattu sanoo sapatista. Se ei kuitenkaan millään tavalla muuta sitä tosiasiaa että sunnuntai on viikon seitsemäs päivä. Nyt sinä voit myöntää että et näe mitä raamatussa sanotaan ja sokeasti tottelet kirkkoa.


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Myönnän että hävisin väittelyn siitä mitä raamattu sanoo sapatista. Se ei kuitenkaan millään tavalla muuta sitä tosiasiaa että sunnuntai on viikon seitsemäs päivä. Nyt sinä voit myöntää että et näe mitä raamatussa sanotaan ja sokeasti tottelet kirkkoa.

        Sunnuntai on viikon seitsemäs päivä meidän kalenterissamme, mutta raamatullinen viikon seitsemäs päivä on lauantai. En kuulu kirkkoon, joten et voi väittää että sokeasti tottelen kirkkoa. Olen katekismuksesta jyrkästi eri mieltä. Jos sokeasti tottelisin kirkkoa niin silloin pyhittäisin lepopäivän sunnuntaina. Mitä minä mielestäsi en näe Raamatussa?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Sunnuntai on viikon seitsemäs päivä meidän kalenterissamme, mutta raamatullinen viikon seitsemäs päivä on lauantai. En kuulu kirkkoon, joten et voi väittää että sokeasti tottelen kirkkoa. Olen katekismuksesta jyrkästi eri mieltä. Jos sokeasti tottelisin kirkkoa niin silloin pyhittäisin lepopäivän sunnuntaina. Mitä minä mielestäsi en näe Raamatussa?

        No miksi siitä pitää sitten kauhea ulina nostaa? Huomautin vain että uskovaiset eivät tiedä että viikko alkaa maanantaista ja päättyy sunnuntaihin. Ja jos sinä et kerran kuulu kirkkoon miksi niin kiihkeästi puollustat kirkon oppeja?


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        No miksi siitä pitää sitten kauhea ulina nostaa? Huomautin vain että uskovaiset eivät tiedä että viikko alkaa maanantaista ja päättyy sunnuntaihin. Ja jos sinä et kerran kuulu kirkkoon miksi niin kiihkeästi puollustat kirkon oppeja?

        En minä puollusta kirkon oppeja, vaan vastustan niitä. Kirkon oppi on "Muista pyhittää lepopäivä" ja minä pyhitän sapatin. En usko vauvakasteeseen tai ehtoollisen maagiseen voimaan, ne ovat porttokirkon oppeja.


    • mitenseon

      Laittomuuden tekijät taitavat jäädä portin ulkopuolelle. Vai mitä Jeesus tarkoittaa sanoessaan "En tunne teitä...Menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät"? Huomaa, Jeesus sanoo nämä sanat ehtoollisella käyneille eli uskoville. "Mehän söimme ja joimme sinun seurassasi" Luuk.13:26 Mikä meni pieleen? Tehtiin laittomuutta. Rikotiin tahallisesti yhtä (sapattikäskyä) tai useampia tai kaikkia kymmentä käskyä.

      • SeOnNäin

        No voi hyvää päivää! Toinenkin , vai monesko jo lienetkin lain alla oleva. Koittakaa nyt ymmärtää kaikki muutkin, että yksikään ihminen (Jeesusta lukuunottamatta) ei ole kyennyt eikä koskaan kykene lakia täyttämään. Ja Jumalan sana sanoo selvästi, että jos rikkoo yhdenkin kerran ja vikka vain yhtä käskyä vastaan, niin silloin on rikkonut koko lakia vastaan.

        Ja kun me kaikki olemme aivan varmasti rikkoneet Jumalan lakia vastaan, niin enää meille ei jää mitään muuta tietä pelastukseen, kuin tulla vanhurskaaksi uskosta Jeesukseen.

        Tietenkin on myös niin, että jos joku, esim kuten sinä ja nimim Kristitty ette luota Jeesuksen uhriin ainoana tienä pelastukseen niin silloin te yritätte ikäänkuin jelpata Jeesusta tuolla sapattikäskyn pitämisellä.

        Mutta ymmärtäkää nyt hyvät ihmiset, että kun tekin olette aivan varmasti rikkoneet Jumalan lain, niin ettehän te enää edes voi miellyttää Jumalaa sillä spsttikäskyn pitämisellä.
        Joten hyljätkää jo viimeinkin tuo lain tie ja tulkaa kokonaan armon alle Jeesuksen veren suojaan.


      • SeOnNäin kirjoitti:

        No voi hyvää päivää! Toinenkin , vai monesko jo lienetkin lain alla oleva. Koittakaa nyt ymmärtää kaikki muutkin, että yksikään ihminen (Jeesusta lukuunottamatta) ei ole kyennyt eikä koskaan kykene lakia täyttämään. Ja Jumalan sana sanoo selvästi, että jos rikkoo yhdenkin kerran ja vikka vain yhtä käskyä vastaan, niin silloin on rikkonut koko lakia vastaan.

        Ja kun me kaikki olemme aivan varmasti rikkoneet Jumalan lakia vastaan, niin enää meille ei jää mitään muuta tietä pelastukseen, kuin tulla vanhurskaaksi uskosta Jeesukseen.

        Tietenkin on myös niin, että jos joku, esim kuten sinä ja nimim Kristitty ette luota Jeesuksen uhriin ainoana tienä pelastukseen niin silloin te yritätte ikäänkuin jelpata Jeesusta tuolla sapattikäskyn pitämisellä.

        Mutta ymmärtäkää nyt hyvät ihmiset, että kun tekin olette aivan varmasti rikkoneet Jumalan lain, niin ettehän te enää edes voi miellyttää Jumalaa sillä spsttikäskyn pitämisellä.
        Joten hyljätkää jo viimeinkin tuo lain tie ja tulkaa kokonaan armon alle Jeesuksen veren suojaan.

        Sapattikäsky on luterilaisilla kymmenestä käskystä kolmas ja se kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä". Minä nyt vain satun olemaan sitä mieltä että meidän täytyy noudattaa kymmentä käskyä. Sanoisitko, että henkilö joka uskoo että ei saa tappaa, on lain alla ja yrittää omin voimin pelastua? Jos joku uskoo että ei saa tehdä huorin, yrittääkö hän ikään kuin jelpata Jeesusta? Vai mistä syystä tämä koskee ainoastaan sapattikäskyä?


      • SeOnNäin kirjoitti:

        No voi hyvää päivää! Toinenkin , vai monesko jo lienetkin lain alla oleva. Koittakaa nyt ymmärtää kaikki muutkin, että yksikään ihminen (Jeesusta lukuunottamatta) ei ole kyennyt eikä koskaan kykene lakia täyttämään. Ja Jumalan sana sanoo selvästi, että jos rikkoo yhdenkin kerran ja vikka vain yhtä käskyä vastaan, niin silloin on rikkonut koko lakia vastaan.

        Ja kun me kaikki olemme aivan varmasti rikkoneet Jumalan lakia vastaan, niin enää meille ei jää mitään muuta tietä pelastukseen, kuin tulla vanhurskaaksi uskosta Jeesukseen.

        Tietenkin on myös niin, että jos joku, esim kuten sinä ja nimim Kristitty ette luota Jeesuksen uhriin ainoana tienä pelastukseen niin silloin te yritätte ikäänkuin jelpata Jeesusta tuolla sapattikäskyn pitämisellä.

        Mutta ymmärtäkää nyt hyvät ihmiset, että kun tekin olette aivan varmasti rikkoneet Jumalan lain, niin ettehän te enää edes voi miellyttää Jumalaa sillä spsttikäskyn pitämisellä.
        Joten hyljätkää jo viimeinkin tuo lain tie ja tulkaa kokonaan armon alle Jeesuksen veren suojaan.

        Kuka on tällä foorumilla väittänyt, että sapattikäskyä noudattamalla pelastuu? Kyse on siitä, saammeko me tehdä syntiä, kun olemme armon emmekä lain alla? Paavalin selvä vastaus on että emme saa. Emme siis saa rikkoa Jumalan lakia vaikka olemmekin armon alla. Koska olemme armosta pelastetut uskomalla Jeesukseen, ja jos rakastamme Jeesusta, pidämme käskyt. "Jos te minua rakastatte, niin te pidätte minun käskyni." (Joh. 14:15)


      • SeOnNäin
        Kristitty.net kirjoitti:

        Kuka on tällä foorumilla väittänyt, että sapattikäskyä noudattamalla pelastuu? Kyse on siitä, saammeko me tehdä syntiä, kun olemme armon emmekä lain alla? Paavalin selvä vastaus on että emme saa. Emme siis saa rikkoa Jumalan lakia vaikka olemmekin armon alla. Koska olemme armosta pelastetut uskomalla Jeesukseen, ja jos rakastamme Jeesusta, pidämme käskyt. "Jos te minua rakastatte, niin te pidätte minun käskyni." (Joh. 14:15)

        No rehellinen vastaus, voitko lopettaa sapattikäskyn pitämisen ja luottaa yksin siihen armoon jonka Jeesus tarjoaa ? Enkä halua mitään selittelyjä, ainoastaan joko Kyllä tai Ei?


      • SeOnNäin kirjoitti:

        No rehellinen vastaus, voitko lopettaa sapattikäskyn pitämisen ja luottaa yksin siihen armoon jonka Jeesus tarjoaa ? Enkä halua mitään selittelyjä, ainoastaan joko Kyllä tai Ei?

        En tietenkään voi lopettaa sapattikäskyn pitämistä, tekisin syntiä. Meillä ei ole lupa tehdä syntiä. Pelastuksen suhteen luotan yksin Jeesukseen. Miten on, voitko sinä lopettaa käskyn "älä tapa" noudattamisen ja luottaa yksin siihen armoon jonka Jeesus tarjoaa?


      • SeOnNäin
        Kristitty.net kirjoitti:

        En tietenkään voi lopettaa sapattikäskyn pitämistä, tekisin syntiä. Meillä ei ole lupa tehdä syntiä. Pelastuksen suhteen luotan yksin Jeesukseen. Miten on, voitko sinä lopettaa käskyn "älä tapa" noudattamisen ja luottaa yksin siihen armoon jonka Jeesus tarjoaa?

        No niin, siinä tuli rehellinen vastaus, eli et luota yksin Jeesuksen ansioon!


      • SeOnNäin kirjoitti:

        No niin, siinä tuli rehellinen vastaus, eli et luota yksin Jeesuksen ansioon!

        Miten on, voitko sinä lopettaa käskyn "älä tapa" noudattamisen ja luottaa yksin siihen armoon jonka Jeesus tarjoaa?


      • Mistä kumpuaa käsitys että sapattikäskyn noudattaminen olisi lain alla olemista?


      • SuoraanRaamatusta
        Kristitty.net kirjoitti:

        Mistä kumpuaa käsitys että sapattikäskyn noudattaminen olisi lain alla olemista?

        Ahaa, joko alkaa nousemaan ajatus, että sapattikäsky on sittenkin lakia, jota ei ole edes tarkoitettu pakanakristityille? Jos tällaista nousee mieleen , niin se on hyvä ja sen saa oaikaan Pyhä Henki.


      • SuoraanRaamatusta kirjoitti:

        Ahaa, joko alkaa nousemaan ajatus, että sapattikäsky on sittenkin lakia, jota ei ole edes tarkoitettu pakanakristityille? Jos tällaista nousee mieleen , niin se on hyvä ja sen saa oaikaan Pyhä Henki.

        Onko kymmenen käskyä tarkoitettu ainoastaan juutalaisille? Kolmas käsky kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä". Sapattikäsky annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on myös pakanoita varten ja Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, siis koko ihmiskuntaa varten. 2. Moos. 20:10 mukaan sapatti on myös muukalaisia varten.


      • SuoraanRaamatusta
        Kristitty.net kirjoitti:

        Onko kymmenen käskyä tarkoitettu ainoastaan juutalaisille? Kolmas käsky kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä". Sapattikäsky annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapatti on myös pakanoita varten ja Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, siis koko ihmiskuntaa varten. 2. Moos. 20:10 mukaan sapatti on myös muukalaisia varten.

        Laki on vain juutalaisille, jota hekään eivät kyenneet eivätkä koskaan kykenekään pitämään. Ja kuule nyt mitä Jerusalemin apostolien kokous päätti jo 2000v sitten siitä mitä pakanakristityille määrättiin.
        Apt15: 19-20
        Sentähden minä olen sitä mieltä, ettei tule rasittaa niitä, jotka pakanuudesta kääntyvät Jumalan puoleen, vaan heille kirjoitettakoon, että heidän pitää karttaman epäjumalien saastuttamaa ja haureutta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, sekä verta.

        Et löydä tuosta mainintaa sapattikäskystä vaikka suurennuslasilla etsisit.


      • SuoraanRaamatusta kirjoitti:

        Laki on vain juutalaisille, jota hekään eivät kyenneet eivätkä koskaan kykenekään pitämään. Ja kuule nyt mitä Jerusalemin apostolien kokous päätti jo 2000v sitten siitä mitä pakanakristityille määrättiin.
        Apt15: 19-20
        Sentähden minä olen sitä mieltä, ettei tule rasittaa niitä, jotka pakanuudesta kääntyvät Jumalan puoleen, vaan heille kirjoitettakoon, että heidän pitää karttaman epäjumalien saastuttamaa ja haureutta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, sekä verta.

        Et löydä tuosta mainintaa sapattikäskystä vaikka suurennuslasilla etsisit.

        Et löydä tuosta myöskään käskyä rakastaa lähimmäistä etkä mitään muitakaan käskyjä. Nuo neljä käskyä eivät ole ainoat käskyt jotka koskevat pakanakristittyjä. Jeesus sanoi että laista ei katoa ainoakaan piirto, se tarkoittaa myös sapattikäskyä.


      • SuoraanRaamatusta kirjoitti:

        Laki on vain juutalaisille, jota hekään eivät kyenneet eivätkä koskaan kykenekään pitämään. Ja kuule nyt mitä Jerusalemin apostolien kokous päätti jo 2000v sitten siitä mitä pakanakristityille määrättiin.
        Apt15: 19-20
        Sentähden minä olen sitä mieltä, ettei tule rasittaa niitä, jotka pakanuudesta kääntyvät Jumalan puoleen, vaan heille kirjoitettakoon, että heidän pitää karttaman epäjumalien saastuttamaa ja haureutta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, sekä verta.

        Et löydä tuosta mainintaa sapattikäskystä vaikka suurennuslasilla etsisit.

        Kirjoitat että laki on vain juutalaisille. Onko käsky rakastaa lähimmäistä niin kuin itseäsi vain juutalaisille? Millä kriteereillä päätät mikä käsky koskee kristittyjä ja mikä vain juutalaisia?


    • Sapattilaulu

      Ajan tekemä temppeli, Niin Jumala rakasti maailmaa - Temple Made of Time, Fountainview Academy
      Leo A
      Tässä sapattilaulu tukemaan aloittajan videopuhetta.

    • Suomessa luterilainen kirkko pitää Raamattua ylimpänä ohjeenaan. Kysymyksessä sapatista se seuraa kuitenkin katolisen kirkon traditiota, ihmisten omasta päästään keksimää käskyä. Katolisen kirkon mukaan katolinen kirkko on siirtänyt omalla auktoriteetillaan sapatin sunnuntaille. Luterilaisissa tunnustuskirjoissa Augsburgin tunnustuksessa asia ilmaistaan seuraavasti:

      ”He (katolilaiset) viittaavat myös sapattiin, joka kymmenen käskyn vastaisesti näyttää siirretyn vietettäväksi Herran päivänä. Mistään muusta esimerkistä ei tehdä niin suurta numeroa kuin sapatin muuttamisesta. Näin he korostavat äärimmilleen kirkon valtaa, koska se on kyennyt myöntämään vapauksia jopa kymmenen käskyn määräyksestä.” (Augsburgin tunnustus XXVIII, Kirkollinen valta http://tunnustuskirjat.fi/augstunn2.html#kirkollinenvalta)

      Katolinen lehti The Catholic Universe Bulletin:

      ”Roomalaiskatolinen kirkko vaihtoi sapatin sunnuntaiksi jumalallisella, erehtymättömällä auktoriteetillaan, jonka se on saanut perustajaltaan, Jeesukselta Kristukselta. Protestantilla, joka väittää Raamatun olevan ainoa hengellinen ohje, ei ole mitään valtuutusta viettää sunnuntaita.” (The Catholic Universe Bulletin, August 14, 1942, p. 4.)

      The Convert's Catechism of Catholic Doctrine:

      ”K: Mikä päivä on sapatti?
      V: Lauantai on sapatinpäivä.
      K: Miksi vietämme sunnuntaita lauantain sijaan?
      V: Me vietämme sunnuntaita lauantain sijaan koska Katolinen kirkko siirsi juhlallisuuden lauantailta sunnuntaille.”
      (The Convert's Catechism of Catholic Doctrine (1957) p. 50)

      Kardinaali James Gibbons kirjoittaa:

      ”Voit lukea Raamatun ensimmäisestä mooseksen kirjasta ilmestyskirjaan, etkä löydä ainuttakaan riviä, joka valtuuttaisi sunnuntain pyhittämisen. Kirjoitukset vahvistavat lauantain uskonnollisen juhlimisen, päivän, jota me emme ikinä pyhitä.” (Kardinaali James Gibbons, The Faith of Our Fathers 1978)

      Selvästi sunnuntain vietto on protestanttisuuteen tullut suoraan katoliselta kirkolta, uskonpuhdistajilta jäi tämä doktriini puhdistamatta.

      • asdfasdffds

        Unohdat sellaisen asian kuin ylösnousemus, Jeesus nousi viikon ensimmäisenä päivänä ,eli sunnuntaina, joka oli niin mullistava tapahtuma että se muutti sapatin sunnuntaille! Jeesus siirsi sapatin, ei kirkko


      • asdfasdffds kirjoitti:

        Unohdat sellaisen asian kuin ylösnousemus, Jeesus nousi viikon ensimmäisenä päivänä ,eli sunnuntaina, joka oli niin mullistava tapahtuma että se muutti sapatin sunnuntaille! Jeesus siirsi sapatin, ei kirkko

        Ja missäköhän kohtaa Raamattua sanotaan että ylösnousemus siirsi sapatin pyhyyden sunnuntaille? Raamatusta ei löydy ainuttakaan jaetta, jonka mukaan sunnuntai olisi pyhäpäivä.


      • asdfasdffds kirjoitti:

        Unohdat sellaisen asian kuin ylösnousemus, Jeesus nousi viikon ensimmäisenä päivänä ,eli sunnuntaina, joka oli niin mullistava tapahtuma että se muutti sapatin sunnuntaille! Jeesus siirsi sapatin, ei kirkko

        On merkittävää että sunnuntaita kutsutaan Raamatussa aina viikon ensimmäiseksi päiväksi, siitä ei missään kohtaa käytetä nimitystä pyhäpäivä, lepopäivä tai Herran päivä.


    • sapatti123

      Sapatti on vain juutalaisille.

      • Olen jo monesti kommentoinut tätä, sanotaan lyhyesti vain että sapattikäsky on kymmenestä käskystä neljäs, eikä yksikään kirkkokunta väitä että kymmenen käskyä olisi ainoastaan juutalaisille. Sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jeremian mukaan sapatti on myös pakanoita varten ja Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli koko ihmiskuntaa varten.


      • "Kuusi päivää tee työtäsi, mutta lepää seitsemäs päivä, että härkäsi ja aasisi saisivat hengähtää ja orjattaresi poika ynnä MUUKALAINEN saisivat virkistyä." (2. Moos. 23:12)

        Kenelle sapatti annettiin? Huomaa että israelilaisten lisäksi se annettiin myös muukalaisille. Huomaa myös, että sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista:

        ”Ja Jumala päätti seitsemäntenä päivänä työnsä, jonka hän oli tehnyt, ja lepäsi seitsemäntenä päivänä kaikesta työstänsä, jonka hän oli tehnyt. Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstänsä, jonka hän oli tehnyt." (1. Moos. 1:33,34)

        Yleensäkin Mooseksen lain mukaan:
        "Sama laki olkoon teillä, niin muukalaisella kuin maassa syntyneelläkin; sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne." (3. Moos. 24:22)

        Myös Jesajan mukaan sapatti on muukalaista varten:
        ”Ja MUUKALAISET, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.” (Jes. 56:6-7)

        Tuhatvuotisessa valtakunnassa myös pakanat tulevat viettämään sapattia:
        "Niinkuin uudet taivaat ja uusi maa, jotka minä teen, pysyvät minun kasvojeni edessä, sanoo Herra, niin pysyy teidän siemenenne ja teidän nimenne. Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja joka viikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan minua, sanoo Herra." (Jes. 66:22,23)

        Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli siis koko ihmiskuntaa varten, ei ainoastaan juutalaisia varten:
        ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.” (Mk. 2:27)


      • sapatti123

        "Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: "Puhu israelilaisille ja sano: Pitäkää minun sapattini, sillä se on merkkinä meidän välillämme, minun ja teidän, sukupolvesta sukupolveen, tietääksenne, että minä olen Herra, joka pyhitän teidät."


      • sapatti123 kirjoitti:

        "Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: "Puhu israelilaisille ja sano: Pitäkää minun sapattini, sillä se on merkkinä meidän välillämme, minun ja teidän, sukupolvesta sukupolveen, tietääksenne, että minä olen Herra, joka pyhitän teidät."

        Raamatussa jokaikinen käsky alkaa "puhu israelilaisille". Se ei tarkoita että ne käskyt eivät koskisi myös meitä pakanoita. "Sama laki olkoon teillä, niin muukalaisella kuin maassa syntyneelläkin; sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne." (3. Moos. 24:22)


      • sapatti123
        Kristitty.net kirjoitti:

        Raamatussa jokaikinen käsky alkaa "puhu israelilaisille". Se ei tarkoita että ne käskyt eivät koskisi myös meitä pakanoita. "Sama laki olkoon teillä, niin muukalaisella kuin maassa syntyneelläkin; sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne." (3. Moos. 24:22)

        Sapatti on vain juutalaisille. Lue Raamattusi!!


      • sapatti123 kirjoitti:

        Sapatti on vain juutalaisille. Lue Raamattusi!!

        Voin tiivistää mitä kirjoitin yllä, sapattikäsky on kymmenestä käskystä neljäs, eikä yksikään kirkkokunta väitä että kymmenen käskyä olisi ainoastaan juutalaisille. Sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jeremian mukaan sapatti on myös pakanoita varten ja Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli koko ihmiskuntaa varten.


    • "Muista pyhittää lepopäivä" on törkeä käännösvilppi, alkukielen mukaan jae kuuluu "Muista pyhittää sapatinpäivä". Raamatussa ei ole mitään käskyä pyhittää lepopäivä.

    • "Mutta rukoilkaa, ettei teidän pakonne tapahtuisi talvella eikä sapattina." Mt. 24:20. Miksi meidän tulisi rukoilla ettei pako tapahtuisi sapattina, jos sapatti ei enää ole voimassa?

    • sapatti123

      Sapatin palvojat on lain alla.

      • parempikuinlaittomuudes

        Mitäs pahhaa siinä on jos on lain alla ?


      • parempikuinlaittomuudes kirjoitti:

        Mitäs pahhaa siinä on jos on lain alla ?

        Paavalin termi "lain alla" on aiheuttanut paljon sekaannusta. Lain noudattaminen, esimerkiksi kymmenen käskyn pitäminen, ei ole lain alla olemista. Lain alla oleminen tarkoittaa sitä että yrittää omin voimin pelastua. Me olemme armon, emme lain alla. Mutta se että olemme armon alla ei anna meille lupaa tehdä syntiä: "Kuinka siis on? Saammeko tehdä syntiä, koska emme ole lain alla, vaan armon alla? Pois se!" (Room. 6:15).

        Sapatin viettäjät eivät ole lain alla. Onko ihminen lain alla jos noudattaa kymmentä käskyä? Ei tietenkään.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      106
      1854
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1437
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      6
      1416
    4. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1379
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      145
      1334
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1270
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1267
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      647
      1202
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1078
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1077
    Aihe