Kymmenen käskyä

Koskeeko kymmenen käskyä kristittyjä? Vai oliko se annettu pelkästään juutalaisille?

116

1180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MikäTässäOnVaikeeta

      Kymmenen käskyä koskee koko maailmankaikkeutta.

      Siltikään, tästä tietoisena, meistä kukaan ei voi sitä täyttää. Se on kuin taulu, jossa näemme sen mitä meiltä odotetaan, mutta jonka täyttämiseen meistä itsestä ei koskaan ole.

      Jeesus oli synnitön, Jumala Itse ihmisessä. Hän täytti Lain. Ainoastaan Jumalan Itsensä / Jeesuksen lahjavanhurskautuksen ja uskon kautta meidät luetaan vanhurskaiksi.

      Me itse emme ole vanhurskaita, mutta uskossa Jeesukseen, Jeesuksen vanhurskaus tulee meihin ja näin Hän armon kautta Itse täyttää meissä Lain.

      Meidät, jumalattomat, syntiset, uskon kautta nk. "luetaan vanhurskaiksi".
      .

      • LakiV

        Joo, jumalattomuuden olisi silti loppua siinä vaiheessa, kun edes ymmärtää, miten luetaan vanhurskaaksi. Silloin näet täytyy esittää hyviä hyökkäviä väittämiä, ja joidenkin myös suorittaa ne ihan itsekin. Ja miten kukaan voi seurata sellaista, joka ei suorita sitä, mitä muilta vaatii? Sehän on vain pilailuksi päätyvää petosta, vaikka en minä sitä sano, että jos halua kauheasti masoilla, niin olisi merkityksetöntä suorittaa suomalaisten pilalevia petoksia.


    • LakiV

      ÖÖ, enpä itse vielä usko, että koko maailmankaikkeutta. Kyse on siitä, että millaisia ohjeita eri kansanosille ja eliöille erityisesti on annettu muuallakin Galaksissa. Ottakaa okkuttistia tai rukoilevia yhteyksiä niin enkelihin, jos haluatte tietää, millaista järjestystä siellä on. Ei kaikille olennoille vääryyden harjoittaminen ollut edes paha asia, eikä kaikille edes murhaaminen, koska se oli niiden petomaiselle käyttäytymiselle ainoa elinehto. Jos pystyy täyttämään kaikki annetut käskyt, niin silloin oli todennäköisesti noiden olentojen luojapersoona, mutta pohjimmiltamme, ei edes Jumala saa VIELÄ lihaamme(koska äiti maa on myös suorittanut joskus vääryyttä), toimimaan niin hyvin, että pelkästään kultaiset luojaamme asetetut hengelliset tarpeemme tyydyttäisimme, meissä on näet toissijaisia pyrkimyksiä tyydyttää lihamme himoja. Alhaisinta on luultavasti jäädä vain repalehtemaan kuoleman järkyttävän sekavasti käyttäytyvinä palvojina, täyttämään mitä milloinkin juolahtaa. SE tie ja elämä tuskin on elämisen arvoinen, koska sitä puolestaan kaikki pimeyden olennot osaavat ikuisestikin noudattaa, eikä se heille ole vaikeaa, mutta järkevään järjestykseen ja hyvien fiilistenkin tuottamiseen usein niilä olennoilla kelvotonta, eikä yhtäkään elolliseksi luotua obektia, kuten eläimiä ja ihmisiä tarkoitettu EHKÄ suorittamaan tarkoitusta palta heti takaisin kuolemaan.

    • tietystionvoimassa

      Tietysti kymmenen käskyä koskee meitä kaikkia kristittyjä, ei pelkästään juutalaisia. Kymmenen käskyä on Jumalan pyhä, muuttumaton ja ikuinen laki koko maailmalle ja kaikille kristityille. Joka opettaa että kymmenen käskyä ei koske meitä, on täysin väärässä ja vakavasti harhaoppinen.

    • KaitaTie

      Se on hyvä Laki. Ei pidä masentua heti alkuunsa siitä, että ei voi sitä täysin noudattaa. Sitä kannattaa pitää Perustuslakina mahdollisuuksien mukaan. Mitä tarkemmin, sitä parempi.

      • sydämestä.se.lähtee

        Niin, eiköhän se ole niin, että jos sydämestä -haluaa- seurata Herraa, niin Pyhä Henki on voimana toteuttaa tätä Jumalan rakkauden tahtoa.

        Avain on juuri Hengessä. Mutta jos lihassa vaeltaa - niin omassa hengessähän ei sitten mikään toteudukaan ja on aika raskasta, sekä työlästä, kun sydän ei ole mukana.


    • lutherusta

      Jumalan lain tarkoituksesta ja käytöstä

      Millä tavoin Jumala tahtoo meidän täyttävän hänen käskynsä?

      Jumala vaatii meiltä käskyjensä täydellistä täyttämistä ajatuksissa, sanoissa ja teoissa.

      Matt. 5:48: Olkaa siis te täydelliset niin kuin teidän taivaallinen Isänne täydellinen on.

      Jaak. 2:10: Joka pitää koko lain, mutta rikkoo yhtä kohtaa vastaan, se on syypää kaikissa kohdin.

      Kykeneekö ihminen täyttämään Jumalan lain?

      Syntiinlankeemuksen jälkeen ei kukaan ihminen enää täytä Jumalan lakia niin, kuin Jumala tahtoo. Epäuskoinen ihminen ei täytä sitä ollenkaan, ja Kristukseen uskovankin kuuliaisuus on sangen vajavaista. Kristus on ainoa, joka on täyttänyt Jumalan lain.

      Room. 3:23: Kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla.

      Jes. 64:6: Kaikki me olimme kuin saastaiset, ja niin kuin tahrattu vaate oli kaikki meidän vanhurskautemme.

      Ps. 143:2: Älä käy tuomiolle palvelijasi kanssa, sillä ei yksikään elävä ole vanhurskas sinun edessäsi.

      Mikä siis ei voi olla lain tarkoituksena?

      Jumalan lain tarkoituksena ei ole, että me sitä täyttämällä tulisimme autuaiksi.

      Gal. 3:11: Selvää On, ettei kukaan tule vanhurskaaksi Jumalan edessä lain kautta.

      Mikä sitten on Jumalan lain tarkoitus ja tehtävä?


      Jumalan lain tarkoitukset ja tehtävät ovat seuraavat kolme:

      1. Lain uhka ja rangaistukset estävät jossain määrin synnin karkeita purkautumisia ihmiselämässä. Siten laki pitää yllä maailmassa ulkonaista kuria, järjestystä ja moraalia sekä kahlitsee ulkonaista pahaa. Laki on kahle. Tätä sanotaan lain ensimmäiseksi käytöksi.

      1 Tim. 1:9: Lakia ei ole pantu vanhurskaalle, vaan laittomille ja niskoitteleville, jumalattomille ja syntisille, epähurskaille ja epäpyhille, isänsä tappajille ja äitinsä tappajille, murhamiehille.


      2. Laki opettaa meitä oikein tuntemaan syntimme Jumalan edessä. Laki on peili. Tämä on lain päätehtävä. Sitä sanotaan lain toiseksi käytöksi.

      Room. 3:20: Lain kautta tulee synnin tunto.

      Room. 7:7: Mutta syntiä en olisi tullut tuntemaan muutoin kuin lain kautta. Sillä minä en olisi tiennyt himosta, ellei laki olisi sanonut minulle: "Älä himoitse!"

      Gal. 3:24: Näin laista on tullut meille kasvattaja Kristukseen, että me tulisimme uskosta vanhurskaiksi.


      3. Laki osoittaa Kristukseen uskoville, mitkä ovat niitä Jumalan säätämiä ihmiselämän velvollisuuksia, joissa heidän on vaellettava. Laki on ohje. Tätä sanotaan lain kolmanneksi käytöksi.

      Ps. 119:105: Sinun sanasi on minun jalkaini lamppu ja valkeus minun tielläni.

      Room. 3:31: Teemmekö siis lain mitättömäksi uskon kautta? Pois se, vaan me vahvistamme lain.

      • Haluatko tarkentaa, onko kymmenen käskyä siis voimassa ja velvoittaa meitä kristittyjä?


      • hhgygyy
        Kristitty.net kirjoitti:

        Haluatko tarkentaa, onko kymmenen käskyä siis voimassa ja velvoittaa meitä kristittyjä?

        On on ja etenkin se Jumalan ykseys ei kolminaisuus, sapatti ja Jumalan kuvaamisen kielto.
        Lisäksi tulee veren välttämiskielto ja verisen lihan syönti. Noan laissa ja myöhemmin Apostolien teoissa toistettu.


      • totean.lutherukselle

        Minä en oikein dikkaa Lutheria, kun hänestä ei oikein ole välimieheksi Jumalan ja ihmisen väliin.
        Kun Lutteri kovasti yritti olla välimies- niin hukutti uskovaisia ja tapatti ihmisiä.
        Siksi olen hyljännyt Lutterin, joka jatko Katolisen kirkon oppeja ja loi yleisukonnon, joka perustaa pelastuksensa muotomenoon, eli kummien uskoon, sekä lapsikasteeseen. Sitten saarnataan, että kaste meidätkin pelastaa.
        Siinä jätetään välimies- eli Kristuksen täydellinen sovitustyö väliin, ja Kristuksen seuraaminen.
        Siksi kaikki yleisuskonnot eivät sovi vaan Ylimmäinen Pappi, Jeesus - jolle voin sijaiseen luottaen vaeltaa- sekä Täydellinen Kristuksen sovitustyö - Uusi Adam - on tämän Valtakunnan avain. Kuuliaisuus Jumalan tahdolle, sekä Hengen työ, on juuri se avain - johon Raamattu haastaa - sekä kirjoitukset.

        Jos Lutterin kirkon kirkkoherraa haastaa Kouvolan sanomissa, että kirkko ei tarviste raamattua, vaan pärjätään tunnustuskirjoilla, sekä kirkon käsikirjoilla, pitäisi jo hälytyskellot soida.
        Jos luterilainen pappi on heilumassa välimiehenä ja vaatimassa yksin ja ainoastaan ehtoollisen jakamisen oikeutta, ollaan niin pahasti hukassa, että siinä vaiheessa on viisasta painaa sellaisen yleisuskonnollisen oven kiinni, ettei varsinkaan tämän ajan synteihin, mitä papit opetta ja siunaa, joudu osalliseksi.

        Raamattu kehottaa lähtemään sellaisesta ulos, jos aikoo kilvoituksessa seurata itse Mestaria ja pitää nimensä elämänkirjoissa.


    • jmujmm

      Jeesus kiristi lakia uskovaisten kohdalla. Mooseksen lain mukaan huorintekeminen oli kielletty mutta Jeesus sanoi, että jo pelkkä naisen katsominen himoiten on ja huorintekemistä sydämessä.

      • Seurakunnan.pää

        Niin, Hän osoitti lausunnollaan vallan ajan papeille, että Hän on lainsäätäjä.


    • Herätyys

      Tässä Kristukseen Jeesuksen ihmiskunnalle ansaitemassa UUDEN liiton / testamentin, Jumalan ARMOIN aikakaudessa, jota nyt elämme jo vuotta 2017. Ilmenee vuosiluvustammekin. Kuuluu elää ja toimia Raamatun UT, Kristuksen Jeesuksen ja / aapostolisensa Totuuteen perustuvien ja mukaisten, kaikkia kohtaan ja kaikille Oikeuden mukaisten opetusten ja ohjeiden mukaisesti. Siinä täytyy silloin kaikki, kaikille Hyäksi, Krist. Rakkaus, joka ei ole kenellekään pahaksi , Laillisen / Luvallisen Oikeuden mukaisuudet. = täydellisyyden Lainalaisuudet, = kaikille hyväkksi Jumalan, kaikkia kohtaan puhdas, aito täysimääräinen PYHÄ (ei mitään pahaa) Rakkaus, mielen ja tahdon mukaisuudet.

      Jeesuksen nimessä... muistuttaen ja valistaen.

      vähäinen, totuudessa / valkeudessa pysyvä ja mukaisesti elävä ja toimiva, Hänen kirkkaudeksi ja kunniaksi, apostolisia seurakuntiaan / sitä pelastukseksi Krist. vaihtoehtoa rakentavaan Krist. yhteyteen ja yhteistyöhön kutsuttu, siihen näyllä armoitettu, palvelijansa ja seuraajansa.

      Missä muut?!

      • TäälOllaan

        "Missä muut?" Täällähän meitä on monta!

        Vika on Herätyys siinä, että sinä itse et näe ja tunnusta meitä muita Kristukselle valkeudeksi, ym. kristittyjä. Luettelet omia kriteerejäsi. Tunnustat yksin itsesi.
        .


    • LakiV

      Kymmenen käskyä velvoittaa siinä määrin, missä kykenemme ne noudattamaan. Ne näet silti suoritettiin eri kansan pyrkimyksiä silmälläpitäen. On tärkeää varjella elämää, se tehdään joko vaistomaisesti omantunnon äänen avulla, tai tietämällä mitä pystyy ja kykenee suorittamaan. Joka ainoa rikastumispyrkimys oli alunperin rikkomus jotakin hengellistä tai maalista raffinaattia kohtaan. Niin tietysti tämäkin, mutta suomalaisille on helppoa ajatella, että vain oman luontomme(aivokkaita ja sydämellisiä) kasveja näiden avulla hegemoitamme. Se missä määrin nämä aiheuttava ympäröivässä luonnossa reaktioita, niin se jätetään joskus tieteen tehtäväksi tutkia ja määrittää.

    • näin.on

      Kymmenen käskyä ja kaikki Vanhan testamentin käskyt koskevat kaikkia ihmisiä maailmassa, myös pakanoita ja myös uuden liiton aikana. Jeesus käski lähetyskäskyssä opetuslapsia viemään kaikille kansoille sen opetuksen, mitä Jeesus oli opettanut heille. Tämä tarkoitti myös Vanhan testamentin käskyjä.

      Katolinen kirkko kumosi käskyt ja toi tilalle roomalaiset tavat, mitä protestanttikirkot ovat perineet huorakirkolta. Nyt kristityt noudattavat roomalaisia lakeja, kun pitäisi noudattaa Raamattua.

      Tie taivaaseen on kapea. Jeesus sanoi ankarin sanoi, että ne papit, jotka ovat jakaneet näitä roomalaisia lakeja Jumalan lain sijaa, heidät tiputetaan viimeiseksi. Vain hyvin harva pappi pääsee taivaaseen.

      Mt 5:
      17 "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. 18 Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. 19 Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. 20 Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.

      Mt 23
      13 "Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te suljette taivasten valtakunnan ovet ihmisten edestä. Itse te ette mene sisälle ettekä päästä niitäkään, jotka menisivät.

      15 "Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te kierrätte maat ja meret hankkiaksenne edes yhden käännynnäisen, ja kun siinä onnistutte, teette hänestä helvetin oman, kahta vertaa pahemman kuin itse olette.

      • KirkkoHuora

        Kiitoksia jälleen valheellisesta vihakommentista klassista kristinuskoani vastaan. Taidankin taas poistua. Gutbai.


      • fghfghf
        KirkkoHuora kirjoitti:

        Kiitoksia jälleen valheellisesta vihakommentista klassista kristinuskoani vastaan. Taidankin taas poistua. Gutbai.

        Aivan - klassinen kristinusko on Tapani Suonnon opetusta, joka ei ole totuus.


      • KaikkeaSitäKuuleekin
        fghfghf kirjoitti:

        Aivan - klassinen kristinusko on Tapani Suonnon opetusta, joka ei ole totuus.

        Täh? Tapani Suonnon opetusta? Ei ole totuus? Selvä. Tuosta ei voi enää mitenkään erehtyä. Tuo oli sinun todistuksesi suoraan kristinuskoa vastaan. Sanasi todistavat sinusta, kuten jokaisen meidän sanamme todistavat meistä ja Jeesuksen mukaan meidät myös tuonnempana niiden perusteella tuomitaan.

        Minulla, kuten klassisilla kristityillä yleensäkin, on kylläkin himppa toinen tieto siitä mitä klassisella kristinuskolla varsinaisesti tarkoitetaan.

        Tapani Suonto mahdollisesti on itsekin klassista kristinuskoa tunnustava, mutta hän ei varmasti ole klassista kristinuskoa itse keksinyt!

        Kaikenlaisia valheita vapaasuuntalaiset (kristinuskon ulkopuoliset) suoltavatkin, ihan silmät kirkkaina.
        .


    • rgvbnkl

      Jeesukselta kysyttiin, miten pitäisi suhtautua Mooseksen lakiin. Hän vastasi, että pitäkää käskyt.
      Ainakaan pyhäpäivän pyhittämistä eivät meidän aikamme kristityt noudata, vaan pyhä pidetään kaikenlaisen puuhastelun päivänä. (On ihan varmasti yhteyttä meidän jaksamiseemme.)

      • LakiV

        Pitäkää hyvistä käskyistä ne mitä pystytte, ja pahoista, missä olette rikkoneet, ne mitä pystytte, kun teette nille rituaalit ja tavat jatkaaksenne sen asian parissa työtä ja korjaamista. Jos rikkoo talosta ikkunan, talossa voi silti käydä ja ostaa uudet, ja jos rikkoo tietokoneesta vain äänisyntikan, voi koneessa näyttö ja muut toiminnot pelata ja SoundBlasterin tilalle saa uudemman...
        Synnit pitää saada anteeksi, edelleen sen saman henkilön kautta, Pyhitetty olkoon hänenkin isyys, älkää jääkö haikailemaan entistä elämäänne, missä rikoitte jotakin vaan luopukaa siitä siinä määrin, kuin kykenette ja pystytte, omasta tahdosta ei ole silloin aina kyse(kuten vauvakin voisi kuolla jos tahtoisi tehdä sellaista, mihin sen ikäinen kuolisi), ja jos haluatte lopettaa jotakin syntiä tai virhettä(!) enemmän tai kokonaan, niin vain Jeesushan se poistaa synnit, minä, AkiV poistan vain Jahveltaan(Suomen Jahvelta yritän aluksi, nimiään, emme vielä saa paljoa käyttää) virheiden ymmärtämättömyyttänsä... Tämän työnhän jo Paavali aloitti, kun sanoi:"Se mitä Jeesukselta jäi tekemättä ja sanomatta, sen minä loppuun saatan". Mutta: "Älkää vannoko, älkää missään nimessä sitä, mitä ette vielä itsekään osaa tehdä". Toivomme ja uskomme tulevaisuuden suhteen, voi nimittään monilta osiltaan jäädä täyttymättä, jos sitä toivettanne ei kukaan muu rakasta, mutta miksi näin on, niin sitä en saa sitä vielä teille ilmoittaa.


    • PaavaliX

      Ei. Jesse oli lain loppu.

      • oiuouuyyuuoiuo

        Jeesus ei lopettanut lakia, vaan oli lain messiasprofetioiden täyttymys. Lain loppu, kreikaksi 'telos' voidaan kääntää myös lain päämäärä, mikä on oikeampi käännös. Raamattu ei opeta, että Jeesus olisi lopettanut lain. Sellaista opettaa kirkot, jotka eivät noudata Jumalan tahtoa.


      • LakiV

        Tämän vuoksi Antikristus tulee maailmaan, että löytäisimme hänen HULLUJEN rikkomuksiensa avulla lain, millä rikkomusten ja noudattamisten sekaantuminen pyhiksi ja saataisiksi tilanteiksi(pienet palkinnot ja pienet rangaistukset sekaantuvat usein), täydellistyisi, ja se kuka oli rikkomuksessaan täydellinen, saa jatkaa ateismiaan loppun asti, ja se joka on varnhurskas, ja oppii omasta hengellisestä lain noudatuksestaankin lopulta kaiken, se pääsee pitkäksi aikaa Hyvään paikkaan Taivasten Valtakunnan kansalaiseksi. Ja sitten kun ei ole enää aikaa, silloin voimme olla missä tahansa, ja milloin tahansa, vaikka se maailma ei ole nykyisen kaltainen.


    • RealSana

      Kymmenen käskyä ovat osa Mooseksen lakia ja ovat Jumalan Sanaa ja ovat Jumalan sormella kirjoitetut. Jumalan Sana ei katoa. Jeesus sanoi: Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät koskaan katoa.
      Mutta nyt eletään Uuden Liiton aikaa: kun hän omassa lihassaan teki tehottomaksi käskyjen lain säädöksinensä, luodakseen itsessänsä nuo kaksi yhdeksi uudeksi ihmiseksi, tehden rauhan.
      Jeesukseen uskovalle ei kuulu lain orjuus eikä lain ies. Vaan heille kuuluu ainoastaan: että heidän pitää karttaman epäjumalien saastuttamaa ja haureutta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, sekä verta. Jeesus sanoo: minun ikeeni on sovelias, ja minun kuormani on keveä.
      Te olette näet kutsutut vapauteen, veljet; älkää vain salliko vapauden olla yllykkeeksi lihalle, vaan palvelkaa toisianne rakkaudessa.

      • lueppaparemmin

        Jeesus sanoi, että lakia rikkovat eivät pääse taivaaseen, joka koskee uuden liiton aikaa:

        Mt 7:23. Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'.

        Paavali sanoi uuden liiton aikana, että lakia rikkovat eivät pääse taivaaseen:

        Rm 2:27 Ulkonaisesti ympärileikkaamaton, joka noudattaa lain käskyjä, on tuomitseva sinut, joka lain kirjaimesta ja ympärileikkauksesta huolimatta rikot lakia.

        Rm 3:31 Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo.

        Sen takia Paavali noudatti uuden liiton aikana lakia, jota Raamattu ei ole kumonnut uudella liitolla.

        Ap.t 25:8 sillä Paavali torjui syytökset ja sanoi: "Minä en ole mitään rikkonut juutalaisten lakia enkä pyhäkköä enkä keisaria vastaan".

        Ap.t 28:17: Kolmen päivän kuluttua Paavali kutsui juutalaisten johtomiehet luokseen. Kun nämä olivat saapuneet, hän sanoi: "Veljet! Minut luovutettiin Jerusalemissa roomalaisten käsiin, vaikka en ole millään tavoin rikkonut kansaamme enkä isiltä perimiämme säädöksiä vastaan.


    • eräs-toinen

      Mitkä käskyt velvoittavat kristittyjä ja mitkä eivät?

      Tätä asiaa käsiteltiin Jerusalemin vanhinten ja apostolien kokouksessa. (Apt 15) Silloin päätettiin, että pakanuudesta Jumalan tykö kääntyneiden kristittyjen ei tarvitse noudattaa Mooseksen lain kaikkia käskyjä eikä ympärileikkauttaa miespuolisia jälkeläisiään. Noudatettavien käskyjen piiriin kuuluivat veren ja epäjumalille uhratun lihan syömisen kielto sekä haureuden karttaminen. (jj. 28-29) Paavali hyväksyi myöhemmin epäjumalille uhratun lihan ostamisen torilta ja sen syönnin, mutta ei tietenkään epäjumalille uhraamiseen osallistumista. (2Kor 8-9; Room 14)

      Nämä käskyt ovat osa kirjakääröön kirjoitettua lakia. Se on eri asemassa kuin kymmenen käskyä, jotka kirjoitettiin kivitauluihin. Tästä syystä lain kirja oli liiton arkin sivulla, mutta kymmenen käskyä sen sisällä. (5Moos31:26)

      Kymmenen käskyä kuuluvat noudatettavien käskyjen joukkoon, kuitenkin hengellisesti ymmärrettynä, ei kirjaimen mukaan. Uudessa liitossa tulee elää rakkauden käskyn mukaan, jonka mukaan meidän tulee rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseämme. (Mark 12:28-34) Rakkauden käsky tuli sitoa muistolauseeksi otsaan ja käsivarteen, niin että se on todellakin suurin ja tärkein käsky uudessa liitossa. (5Moos 6:4-9)

      Rakkauden käskyyn kuuluu rakastaa yhtä ainoaa Jumalaa enemmän kuin mitään tai ketään muuta. Sen mukaan emme saa palvella ketään muuta luojana ja kaikkivaltiaana Jumalana kuin meidän taivaalista isäämme. (2Moos 20:1-11; 5Moos 6:4-9; 4:35, 39; Jes 44:24; Apt 4:24-31; 17:22-31; Ilm 4:8-11) Kaikki, jotka väittävät Jeesuksen olleen luomassa tätä maailmaa isän vertaisena Jumalana, rikkovat ensimmäistä käskyä ja rakkauden käskyä vastaan. Jumalan sanan ja Jeesuksen kristuksen todistuksen, Jumalan käskyt ja Jeesuksen uskon pitävät eivät palvo luojanaan ketään muuta kuin meidän taivaallista isäämme. (Ilm 1:2; 12:17; 14:12)

      Sapatin käsky ei ole suurin ja tärkein käsky, niin että sen noudattaminen tai noudattamatta jättäminen erottaisi Jumalan lapset paholaisten lapsista. Sen käskyn rikkominen ei ole pedon merkki, mutta rakkauden käskyn rikkominen ja vaihtaminen toiseen käskyyn on pedon merkki. (Ilm 13:11-18; 5Moos 6:4-9)

      Jeesus ei kumonnut sapattia vaan "vapautti" sen. (Joh 5:18) Jeesus sanoi, että sapattina on lupa tehdä hyvää, esimerkiksi pelastaa henki ja parantaa sairaita. Rakkauden käsky velvoittaa meitä tekemään jopa palkkatyötä sapattina, kun teemme työssä hyvää lähimmäisillemme. Sapatin päivä on lupa pyhittää, mutta ei siten, että rikkoisimme rakkauden käskyä vastaan. Sapattina on lupa levätä ja vaikka kokoontua yhteen seurakuntana, jos se ei riko rakkauden käskyä vastaan (ja jos se on muuten mahdollista).

      Sapatin käskyssä on pikkutarkkoja säädöksiä tärkeämpi sen hengellinen merkitys. Jokainen Kristuksessa Jeesuksessa oleva Jumalan lapsi on saanut levon teoistaan Jumalan armossa. Meidän ei tarvitse tehdä hyvää ja karttaa pahaa sen vuoksi, että ansaitsisimme pelastuksen "tekojen kautta". Me olemme jo pelastetut uudestisyntymisen pesun kautta ja saamme tehdä vapaaehtoisesti hyvää muiden parhaaksi ja heidän pelastuksensa vuoksi, jos he eivät ole vielä pelastuneet.

    • Raijaliisam

      Varokaa niitä jotka väittävät että kymmenen käskyä ei koske kristittyjä. Kymmenen käskyn laki on Jumalan itse sormella kivitauluihin kirjoitettu, se on ikuinen ja pysyy ikuisesti, koskee ja velvoittaa meitä kaikkia. Mistä tulee eksytys, että kymmenen käskyä koskisi ainoastaan juutalaisia?

    • mitkäkäskyt

      Minä en löydä Raamatustani kymmentä käskyä !! Laiton yhdellä Raamattu-sivullakin hauksi "kymmenen käskyä" ja se ilmoitti hakutulokseksi 0 !!!

      • eräs-toinen

        Lue 2Moos 20 ja 5Moos 5

        "Kymmenen käskyä" on käännös hepreasta, mutta se on Raamatussa muodossa "kymmenen sanaa".

        2.Mooseksen kirja:
        34:28 Ja hän oli siellä Herran tykönä neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä syömättä ja juomatta. Ja hän kirjoitti tauluihin liiton sanat, ne kymmenen sanaa.

        5.Mooseksen kirja:
        10:4 Ja hän kirjoitti tauluihin saman, minkä edellisellä kerralla, ne kymmenen sanaa, jotka Herra oli puhunut teille vuorelta, tulen keskeltä, seurakunnan kokouspäivänä. Ja Herra antoi ne minulle.


      • eräs-toinen
        eräs-toinen kirjoitti:

        Lue 2Moos 20 ja 5Moos 5

        "Kymmenen käskyä" on käännös hepreasta, mutta se on Raamatussa muodossa "kymmenen sanaa".

        2.Mooseksen kirja:
        34:28 Ja hän oli siellä Herran tykönä neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä syömättä ja juomatta. Ja hän kirjoitti tauluihin liiton sanat, ne kymmenen sanaa.

        5.Mooseksen kirja:
        10:4 Ja hän kirjoitti tauluihin saman, minkä edellisellä kerralla, ne kymmenen sanaa, jotka Herra oli puhunut teille vuorelta, tulen keskeltä, seurakunnan kokouspäivänä. Ja Herra antoi ne minulle.

        5.Mooseksen kirja:
        4:13 Ja hän ilmoitti teille liittonsa, jonka hän käski teidän pitää, nimittäin ne kymmenen käskysanaa; ja hän kirjoitti ne kahteen kivitauluun.


      • RealSana
        eräs-toinen kirjoitti:

        5.Mooseksen kirja:
        4:13 Ja hän ilmoitti teille liittonsa, jonka hän käski teidän pitää, nimittäin ne kymmenen käskysanaa; ja hän kirjoitti ne kahteen kivitauluun.

        Mielesi on siis niin pirstoutunut, että alat keskustella itsesi kanssa?
        Varmaan arkielämässä, jos luet lehdestä autokolarista, niin ensin opettelet koko artikkelin ulkoa. Sitten ryntäät naapuriin ja kerrot, että on ollut kaksi kolaria, ensin lausut hänelle otsikon ja sanot ensimmäinen kolari, sitten puhua pulputat tekstiosan, toinen kolari. Sitten toteat, että sen toisen kolarin loukkaantuneet vietiin sairaalaan, toisen kolarin uhrit jäivät sinne tien poskeen.
        NAAPURI HUUTAA SINULLE, OLET MIELETÖN!


    • Laskuntulos

      Kristitty.net oletko uudestisyntynyt? Kerro miten se tapahtui.

      • Olen uskovasta luterilaisesta perheestä, uskonasiat olivat aina esillä. Teini-iässä kapinoin Jumalaa vastaan, käytin alkoholia ja marihuanaa. Rippileirin jälkeen kokeilin kovempia huumeita ja ymmärsin menneeni liian pitkälle. Rippileirillä opitut asiat kolahtivat perille ja päärin seurata Jeesusta. Sittemmin kävin vuosia luterilaisessa seurakunnassa sunnuntaisin jumalanpalveluksessa ja ehtoollisella. Olen aina uskonut että ihminen pelastuu yksin armosta, uskon kautta. Tämä opetus oli luterilaisessa seurakunnassa selkeästi esillä.

        Kaksi vuotta sitten opin että sapattikäsky on kymmenestä käskystä kolmas ja velvoittaa meitä kristittyjä. Sapatin noudattaminen ei ole lain alla elämistä tai yritys ansaita pelastus, kyse on kymmenen käskyn noudattamisesta.


      • Laskuntulos
        Kristitty.net kirjoitti:

        Olen uskovasta luterilaisesta perheestä, uskonasiat olivat aina esillä. Teini-iässä kapinoin Jumalaa vastaan, käytin alkoholia ja marihuanaa. Rippileirin jälkeen kokeilin kovempia huumeita ja ymmärsin menneeni liian pitkälle. Rippileirillä opitut asiat kolahtivat perille ja päärin seurata Jeesusta. Sittemmin kävin vuosia luterilaisessa seurakunnassa sunnuntaisin jumalanpalveluksessa ja ehtoollisella. Olen aina uskonut että ihminen pelastuu yksin armosta, uskon kautta. Tämä opetus oli luterilaisessa seurakunnassa selkeästi esillä.

        Kaksi vuotta sitten opin että sapattikäsky on kymmenestä käskystä kolmas ja velvoittaa meitä kristittyjä. Sapatin noudattaminen ei ole lain alla elämistä tai yritys ansaita pelastus, kyse on kymmenen käskyn noudattamisesta.

        Jos olet luterilainen, niin miksi vaahtoat sapatista helluntailaisten keskustelupalstalla. Hell.herätys on 100 vuotta vanha eikä meillä ole sapatti ongelma kuten sinulla.
        Onko uskovien upotuskaste selvinnyt sinulle Raamatusta?


      • markku.lievonen
        Kristitty.net kirjoitti:

        Olen uskovasta luterilaisesta perheestä, uskonasiat olivat aina esillä. Teini-iässä kapinoin Jumalaa vastaan, käytin alkoholia ja marihuanaa. Rippileirin jälkeen kokeilin kovempia huumeita ja ymmärsin menneeni liian pitkälle. Rippileirillä opitut asiat kolahtivat perille ja päärin seurata Jeesusta. Sittemmin kävin vuosia luterilaisessa seurakunnassa sunnuntaisin jumalanpalveluksessa ja ehtoollisella. Olen aina uskonut että ihminen pelastuu yksin armosta, uskon kautta. Tämä opetus oli luterilaisessa seurakunnassa selkeästi esillä.

        Kaksi vuotta sitten opin että sapattikäsky on kymmenestä käskystä kolmas ja velvoittaa meitä kristittyjä. Sapatin noudattaminen ei ole lain alla elämistä tai yritys ansaita pelastus, kyse on kymmenen käskyn noudattamisesta.

        Uskotko Jeesuksen opettamaan ja apostolien toiminnassa ilmenevään kasteen ottamiseen?
        Siis kun ihminen on saanut uskon ja Pyhän Hengen, niin luonnollisesti tämä ihminen ottaa kasteen,- koska JUMALA vaikuttaa tahtomisen ja tekemisen.

        Niin, milloin kävit kasteella?


      • Laskuntulos kirjoitti:

        Jos olet luterilainen, niin miksi vaahtoat sapatista helluntailaisten keskustelupalstalla. Hell.herätys on 100 vuotta vanha eikä meillä ole sapatti ongelma kuten sinulla.
        Onko uskovien upotuskaste selvinnyt sinulle Raamatusta?

        En ole enää luterilainen. Vaahtoan sapatista täällä, koska luterilaisten foorumilla on pelkkä homojuttua. Upotuskaste on selvä homma ja täysin raamatullista.


      • >> Uskotko Jeesuksen opettamaan ja apostolien toiminnassa ilmenevään kasteen ottamiseen? <<

        Uskon. En vielä kerennyt kasteelle.


    • Dkdkfkfkfkfkr

      Kyllä kymmenen käskyä koskee meistä aivan jokaista!

    • RealSana

      Dkdkfkfkfkfkr,olet jumalalaton ja paha ja matkalla turmioon. Käänny pahuudestasi Jumalan puoleen.

    • Kaikki jotka vastasivat että kyllä kymmenen käskyä kuuluu kristityille noudatettavaksi huomatkaa, että kolmas käsky kuuluu heprean mukaan "Muista pyhittää sapatinpäivä". Jos olet sitä mieltä, että kymmenen käskyä kuuluu kristityille, tulee sinun pyhittää sapatinpäivä.

      • eräs-toinen

        Se on kylläkin neljäs käsky eikä kolmas. (2Moos 20)


      • TietämisenTuskastPois

        Juu. Sapatinpyhitys vaikuttaisikin olevan teidän adventisti / messiaanisten ainoa käsky ja evankeliumi jota tulee julkisesti noudattaa, niin, että kaikki näkevät kuinka hurskaita te olette KUN PYHITÄTTE SAPATIN! Juutalaisen uskonnon sapatinpyhitys on muuten 4. käsky itseasiassa, ei 3. kuten perättömästi esität. Etkö tuonvertaa tunne 10 käskyä?

        Mites ne 1., 2. ja 3. käsky menivätkään? Sitten on vielä 5., 6., 7., 8., 9. ja 10 käsky.

        Entäs jos joku alkaa himoita lähimmäisensä aviopuolisoa, huonetta ja karjaa juuri sapattina, onko sapatti niin voimallinen, että tekee tyhjäksi synnin? Kunhan sapattikäskyä noudatetaan, hällä väliä niistä muista?

        Sapattikäsky on siis 4. käsky, väität mitä tahansa. Noudatat harhaoppisten katolilaisten "10 käskyä". Ei, ei tuu mitään. Joudut kiirastuleen. Gehennaan, Sheoliin, johonkin niistä.

        Aleksis Kivi: Ikävyys

        Mi ikävyys,
        mi hämäryys sieluni ympär
        kuin syksy-iltanen autiol maall?
        Turha vaiva täällä,
        turha onpi taistelo
        ja kaikkisuus mailman, turha!

        En taivasta
        mä tahdo, en yötä Gehennan,
        enp’ enään neitosta syliini suo.
        Osani vaan olkoon:
        tietämisen tuskast pois,
        kaik’ äänetön tyhjyys olkoon.

        No, ystävät!
        Teit’ kerranpa viimeisen pyydän,
        oi! kuulkaat mitä nyt anelen teilt:
        Tuonen-tupa tehkäät
        poijan tämän asunnoks;
        hän kätköhön mullan astuu.

        Mun hautani
        nyt kaivakaat halavain suojaan
        ja peitol mustal se peittäkäät taas,
        sitten ainiaksi
        kartanostain poistukaat;
        mä rauhassa maata tahdon.

        Ja kumpua
        ei haudallein kohokoon koskaan,
        vaan multa kedoksi kamartukoon,
        ettei kenkään tiedä,
        että lepokammioin
        on halavan himmeän alla.

        Aleksis Kivi
        .


      • Käsky on neljäs, mutta seuraan vakiintunutta tapaa jotta ihmiset tietäisivät mistä puhutaan.


      • ÄläTeeJumalankuvaa
        Kristitty.net kirjoitti:

        Käsky on neljäs, mutta seuraan vakiintunutta tapaa jotta ihmiset tietäisivät mistä puhutaan.

        Jeps. Katolinen kirkko nimittäin "poisti" 2. käskyn tuosta opetettavasta 10 käskyn" luettelosta. Ja koska nyt jäi jäljelle vain 9 käskyä, tuo paholaisenkirkko jakoi 10. käskyn kahtia: "9. ja 10. käskyksi"! On ne ovelii! Katolinen / ortodoksinen kirkko kun kunnioittaa Jumalaa ja nk. pyhiä myös ikonien = kuvien ja patsaiden kautta. (He eivät sano "palvovansa2 ikoneita ja pyhiä, vaan "kunnioittavansa" niitä.)

        Mutta Raamatusta tuo 2. käsky kyllä löytyy:

        2.Moos. 20:1-17. (Käskyjen numerointi minun)

        1 Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat ja sanoi:

        (1. käsky:)
        2 "Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä.
        3 Älä pidä muita jumalia minun rinnallani.

        (2. käsky:)
        4 Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla.
        5 Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat;
        6 mutta teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni.

        (3. käsky:)
        7 Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimensä turhaan lausuu.

        (4. käsky:)
        8 Muista pyhittää lepopäivä.
        9 Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi;
        10 mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on.
        11 Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen.

        (5. käsky:)
        12 Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että kauan eläisit siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa.

        (6. käsky:)
        13 Älä tapa.

        (7. käsky:)
        14 Älä tee huorin.

        (8. käsky:)
        15 Älä varasta.

        (9. käsky:)
        16 Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.

        (10. käsky:)
        17 Älä himoitse lähimmäisesi huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa."
        .


      • TietämisenTuskastPois kirjoitti:

        Juu. Sapatinpyhitys vaikuttaisikin olevan teidän adventisti / messiaanisten ainoa käsky ja evankeliumi jota tulee julkisesti noudattaa, niin, että kaikki näkevät kuinka hurskaita te olette KUN PYHITÄTTE SAPATIN! Juutalaisen uskonnon sapatinpyhitys on muuten 4. käsky itseasiassa, ei 3. kuten perättömästi esität. Etkö tuonvertaa tunne 10 käskyä?

        Mites ne 1., 2. ja 3. käsky menivätkään? Sitten on vielä 5., 6., 7., 8., 9. ja 10 käsky.

        Entäs jos joku alkaa himoita lähimmäisensä aviopuolisoa, huonetta ja karjaa juuri sapattina, onko sapatti niin voimallinen, että tekee tyhjäksi synnin? Kunhan sapattikäskyä noudatetaan, hällä väliä niistä muista?

        Sapattikäsky on siis 4. käsky, väität mitä tahansa. Noudatat harhaoppisten katolilaisten "10 käskyä". Ei, ei tuu mitään. Joudut kiirastuleen. Gehennaan, Sheoliin, johonkin niistä.

        Aleksis Kivi: Ikävyys

        Mi ikävyys,
        mi hämäryys sieluni ympär
        kuin syksy-iltanen autiol maall?
        Turha vaiva täällä,
        turha onpi taistelo
        ja kaikkisuus mailman, turha!

        En taivasta
        mä tahdo, en yötä Gehennan,
        enp’ enään neitosta syliini suo.
        Osani vaan olkoon:
        tietämisen tuskast pois,
        kaik’ äänetön tyhjyys olkoon.

        No, ystävät!
        Teit’ kerranpa viimeisen pyydän,
        oi! kuulkaat mitä nyt anelen teilt:
        Tuonen-tupa tehkäät
        poijan tämän asunnoks;
        hän kätköhön mullan astuu.

        Mun hautani
        nyt kaivakaat halavain suojaan
        ja peitol mustal se peittäkäät taas,
        sitten ainiaksi
        kartanostain poistukaat;
        mä rauhassa maata tahdon.

        Ja kumpua
        ei haudallein kohokoon koskaan,
        vaan multa kedoksi kamartukoon,
        ettei kenkään tiedä,
        että lepokammioin
        on halavan himmeän alla.

        Aleksis Kivi
        .

        >> Juu. Sapatinpyhitys vaikuttaisikin olevan teidän adventisti / messiaanisten ainoa käsky ja evankeliumi jota tulee julkisesti noudattaa, niin, että kaikki näkevät kuinka hurskaita te olette KUN PYHITÄTTE SAPATIN! <<

        Ei tietenkään se ole ainoa käsky meille. Mutta on erikoista, kuinka kristityt eivät noudata kymmentä käskyä ollenkaan.

        >> Juutalaisen uskonnon sapatinpyhitys on muuten 4. käsky itseasiassa, ei 3. kuten perättömästi esität. Etkö tuonvertaa tunne 10 käskyä? <<

        Itseasiassa sapattikäsky on neljäs käsky kristinuskossa myös, ei ainoastaan juutalaisessa uskonnossa.

        >> Entäs jos joku alkaa himoita lähimmäisensä aviopuolisoa, huonetta ja karjaa juuri sapattina, onko sapatti niin voimallinen, että tekee tyhjäksi synnin? Kunhan sapattikäskyä noudatetaan, hällä väliä niistä muista? <<

        Tietysti kaikki käskyt ovat yhtä tärkeitä. Mutta on todella erikoista, että kristityt jostain syystä eivät halua noudattaa neljättä käskyä ollenkaan.

        >> Sapattikäsky on siis 4. käsky, väität mitä tahansa. Noudatat harhaoppisten katolilaisten "10 käskyä". Ei, ei tuu mitään. Joudut kiirastuleen. Gehennaan, Sheoliin, johonkin niistä. <<

        Todella erikoista, että mielestäsi ihminen joutuu kadotukseen vain koska numeroi käskyt eri tavalla.


      • Lahjavanhurskautettu
        Kristitty.net kirjoitti:

        >> Juu. Sapatinpyhitys vaikuttaisikin olevan teidän adventisti / messiaanisten ainoa käsky ja evankeliumi jota tulee julkisesti noudattaa, niin, että kaikki näkevät kuinka hurskaita te olette KUN PYHITÄTTE SAPATIN! <<

        Ei tietenkään se ole ainoa käsky meille. Mutta on erikoista, kuinka kristityt eivät noudata kymmentä käskyä ollenkaan.

        >> Juutalaisen uskonnon sapatinpyhitys on muuten 4. käsky itseasiassa, ei 3. kuten perättömästi esität. Etkö tuonvertaa tunne 10 käskyä? <<

        Itseasiassa sapattikäsky on neljäs käsky kristinuskossa myös, ei ainoastaan juutalaisessa uskonnossa.

        >> Entäs jos joku alkaa himoita lähimmäisensä aviopuolisoa, huonetta ja karjaa juuri sapattina, onko sapatti niin voimallinen, että tekee tyhjäksi synnin? Kunhan sapattikäskyä noudatetaan, hällä väliä niistä muista? <<

        Tietysti kaikki käskyt ovat yhtä tärkeitä. Mutta on todella erikoista, että kristityt jostain syystä eivät halua noudattaa neljättä käskyä ollenkaan.

        >> Sapattikäsky on siis 4. käsky, väität mitä tahansa. Noudatat harhaoppisten katolilaisten "10 käskyä". Ei, ei tuu mitään. Joudut kiirastuleen. Gehennaan, Sheoliin, johonkin niistä. <<

        Todella erikoista, että mielestäsi ihminen joutuu kadotukseen vain koska numeroi käskyt eri tavalla.

        "Todella erikoista, että mielestäsi ihminen joutuu kadotukseen vain koska numeroi käskyt eri tavalla."
        ***
        "Minun mielestäni" ihminen ei tuosta syystä joudu Kadotukseen. Mutta sapattipapattajille tämä näyttää olevan iankaikkisuuskysymys.

        En ole missään kirjoittanut, ettei 10 käskyä saisi noudattaa. Mutta jopa Jumala Itse tuli siihen tulokseen, ettei yhdestäkään ihmisestä siihen ole ja tästä syystä Jumala tuli Jeesuksessa itse maanpäälle, sovittamaan syntimme.

        On Jumalan oman sovitustyön halveksimista ryhtyä saarnaamaan Lain- ja käskyjenvanhurskautta kristityille, pois Armosta.
        .


      • Lahjavanhurskautettu kirjoitti:

        "Todella erikoista, että mielestäsi ihminen joutuu kadotukseen vain koska numeroi käskyt eri tavalla."
        ***
        "Minun mielestäni" ihminen ei tuosta syystä joudu Kadotukseen. Mutta sapattipapattajille tämä näyttää olevan iankaikkisuuskysymys.

        En ole missään kirjoittanut, ettei 10 käskyä saisi noudattaa. Mutta jopa Jumala Itse tuli siihen tulokseen, ettei yhdestäkään ihmisestä siihen ole ja tästä syystä Jumala tuli Jeesuksessa itse maanpäälle, sovittamaan syntimme.

        On Jumalan oman sovitustyön halveksimista ryhtyä saarnaamaan Lain- ja käskyjenvanhurskautta kristityille, pois Armosta.
        .

        >> Mutta sapattipapattajille tämä näyttää olevan iankaikkisuuskysymys. <<

        Ei ole. On vain käsittämätöntä, miksi kristityt haluavat tietoisesti rikkoa neljättä käskyä (luterilaisilla kolmas käsky).

        >> On Jumalan oman sovitustyön halveksimista ryhtyä saarnaamaan Lain- ja käskyjenvanhurskautta kristityille, pois Armosta. <<

        Onko kymmenen käskyn saarnaaminen sovitustyön halveksimista? Ihminen pelastuu yksin armosta, mutta se ei tarkoita että saa rikkoa kymmentä käskyä.


      • LakiV

        Onko kymmenen käskyn saarnaaminen sovitustyön halveksimista? Ihminen pelastuu yksin armosta, mutta se ei tarkoita että saa rikkoa kymmentä käskyä.

        Ei vaan se tarkoittaa että olemme rikkoneet jo ennen syntymäämme jotakin, mutta perisynti poistuu siinä, että kun havaitsemme älymme ja tunteemme menneen joskus kirjaimellisestikin sanoen PASKAX, niin etsimme rikkomuksiimme sovituksen, jolla kykenemme edes elämään syntimme kanssa: Synnit pitää tuoda esiin, paitsi ne, joita emme uskalla koskaan muille paljastaa, emmekä me todellisuudessa tiedä, onko oikein sekään, että KAIKKI syntinsä toisi valoon, koska silloinhan emme olisi ehkä syntyneetkään tänne. Kaikissa nykyajan yhteiskunnissa kunnioitetaan ja jopa ylpeillään kristinuskosta, jotkut jopa rakastaa kristinuskoaan, mutta en tiedä, vihaako esim. jotkut muslimit sitten meitä. Vain esille tuodut synnit voidaan, yhteiskunnallisesti parantaa, vaikka vankilalla tai mielenterveyshoidolla. Tai jos parannus on sitä, että uskoo kykenevänsä rikkomuksellaankin rakentamaan yhteiskuntaa, niin SE ON SUURI USKO; ja siihen ei Saatanakaan liikaa puutu, eikä Jumalakaan kuin silloin tällöin nuhdellen ja varoittaen. Vaan tällöin tietysti puhutaan IHMISMIELEN täydellisestä parantamisesta, mutta noita ihmisiä joutuu usein jopa orjuuteen, koska he kaiken haluavat ihmisyytensä kunnioitukseen...


      • LakiV

        Tässä pitää mainita se, että Jeesuksen kautta uskoo pelastuvansa, niin se on se varmin tapa pelastua edelleen, mutta jos jonkun muun, mutta sen on oltava uskovainen, niin tällöin hengellinen sukupuumme tavallaan syvenee, koska tuo pelastjasi tietysti antaa kunnian tällöin pelastaneelleen, tämä Jeesukselle, ja tämä Jumalalle, sille Mestarien Mestarille ja Kuninkaiden kuninkaalle, jolle Jeesuskin lopulta Raamatun kukaan antaa hetkeksi luovutetun valtansa takaisin. Saatanakin luultavasti löytää lopulta Hellvetin lopulla, sen, kuka oli Hänen Mestarinsa ja Isänsä... Tokkopa Luciferin henki(väärä profeetta), tai petojen pahin pilkkatappaja kuitenkaan?


      • LakiV

        Budhalaiset tietysti samaistavat tuon Jeesukseen ja Muhamettilaiset Muhammediin, mutta luuletteko, että NUO antavat mitää kunniaa Jeesukselleen tai edes Luciferkaan tai joku muu maailman tuntema Jumalhahmonimitelmä, epäilenpä edes hiukan... Mutta, uskollaan tulee vanhurskaaksi, tiedemaailmassa minä SILTI Juhlin heidän suurimpana lähihistorian messiaanaan Isaac Newtonia, mutta matematiikassa on niin paljon guruja, että heidän mestariaan en vielä tiedä. Kaikkien jumalien Jumalastammehan me tiedämme vasta hyvin vähän siksihän, meidän on annettava kunnia ensin Jeesukselle, koska hän ainakin juutalaisen uskonnon parhaiten tietää ja tuntee? Se joka Jehovalleen, MINÄLLEEN halua kaiken kunnian, niin sille nauretaan, että tarvitset kyllä jonkun muunkin kumpaaniksesi.... Koska Jehovallakin oli isä, knostilaisessa kirjallisuudessa(nk. Saklas)... Saiko Saklas lapsen, en tiedä, se oli Jahve? Mutta kuka HÄNEN siittäjänsä noin henkimaailmoissa oli, sitä emme tiedä, emmekä luultavasti tule tietämään ja tuntemaan häntä kuin aivan täydellisimmässä lopussa, josta tiedämme, että ensimmäinen Hellvetti on Saatanan viimeisen sodan jälkeen MAAN POVESSA, sitten planeetat tippuneva tuolloiseen aurinkomme, sitten Galaksit romahtavat lähtevät kauas toisistaan, ja lopulta Galaksit ovat liian kaukana toisistaan ja sitten ne joko romahtavat samaan hyvin pieneen pisteeseen, tai jatkavat elämäänsä omina Galaksi ryppäinään?


    • armonkerjäläinen

      Jumalan lain suuret periaatteet on ilmaistu kymmenessä käskyssä, ja niiden noudattamisesta Kristus antoi elämässään esimerkin. Niissä ilmenee Jumalan rakkaus sekä se, mikä ihmisen käyttäytymisessä ja ihmissuhteissa on Jumalan tahdon ja tarkoituksen mukaista, ja ne velvoittavat kaikkia ihmisiä kaikkina aikoina. Nämä käskyt muodostavat perustan liitolle, jonka Jumala on tehnyt kansansa kanssa, ja mittapuun Jumalan tuomiolla. Pyhän Hengen vaikutuksen kautta ne osoittavat synnin ja herättävät ihmisen tajuamaan Vapahtajan tarpeensa. Pelastus on kokonaan armosta eikä teoista, mutta sen hedelmä on kuuliaisuus Jumalan käskyille. Tämä kuuliaisuus kehittää kristillistä luonnetta ja edistää hyvinvointiamme. Se on osoituksena rakkaudestamme Herraan ja huolenpidostamme lähimmäisiäme kohtaan. Uskon kuuliaisuus osoittaa Kristuksen voiman muuttaa ihmiselämää, ja siten se vahvistaa kristillistä todistusta.
      Siunausta kaikille uskon sisarille ja veljille täällä Helluntaisivuilla.
      Toivoo yksi advariveli.

    • Sapatin.lepo

      Muistakaa pyhittää lepopäivä

      Wikipediasta

      "Nykyaikana yleisiä toimintoja, joita sapattina eivät etenkään vanhoilliset ortodoksijuutalaiset harjoita, ovat esimerkiksi:[5]

      kirjoittaminen, pyyhkiminen ja repiminen
      liiketoiminta
      ajaminen
      kaupassakäynti
      puhelimen käyttö
      sähkölaitteiden käynnistäminen ja sammuttaminen
      keittäminen, paistaminen ja tulen sytyttäminen
      puutarhanhoito ja ruohonleikkuu
      pyykinpesu

      Sapatinmatka on matka, jonka oikeauskoinen juutalainen saa sapattina kävellä. Sen pituus on kuusi stadionia, noin runsas kilometri.[6]

      Sähkölaitteen käynnistäminen on kielletty, sillä se rinnastetaan tuleen. Autoa ei saa ajaa monestakaan syystä, sillä se esimerkiksi toimii tulen avulla ja sillä kuljetetaan asioita julkisesti.[1] Jotkin vanhoilliset juutalaisperheet turvautuvat siksi usein ei-juutalaisten naapuriensa apuun näitä koskevissa asioissa.[7]"

      Kännykät kiinni ja tabletit ja tietsikat ja TV, ei ajella autolla, ei yli kilsan kävelyä, ruokaa ei laiteta, hissillä ei ajeta jne...

      • Huomaa että nämä ovat rabbiinisen juutalaisuuden perinnäissääntöjä, joita kristityn ei missään tapauksessa tule noudattaa, koska niille ei ole mitään perusteita Raamatussa. Esimerkiksi sähkölaitteiden käytöstä ei Mooseksen laki kerro meille yhtään mitään. Sähkö ei ole tulta!

        Kristityn tulee pyhittää sapatti niin kuin Raamatussa käsketään, ei seurata fariseusten hapatusta.


      • Sapatin.lepo

        Eikö sapatinmatka ole Raamatussa määritetty?
        Tai ruuan valmistaminen jne..

        Et kai yritä kumota lakia?


      • Sapatin.lepo kirjoitti:

        Eikö sapatinmatka ole Raamatussa määritetty?
        Tai ruuan valmistaminen jne..

        Et kai yritä kumota lakia?

        Sapatinmatkaa ei ole Mooseksen laissa määritelty. Sapatinmatkaan tosin kyllä viitataan UT:ssa.

        Mooseksen laki tulee erottaa fariseusten, eli modernin rabbiinisen juutalaisuuden perinnäissäännöistä. Jokaisen tulee itse tutkia Raamatusta mitä saa ja ei saa tehdä sapattina ja päättää itse. Onko ruuan valmistaminen sapattina työtä? Tähänkään kysymykseen ei Raamatussa ole yksiselitteistä vastausta. Yksiselitteisesti kiellettyjä asioita ovat työn tekeminen, tulen valmistaminen ja kaupankäynti. Se mikä on työtä ja mikä ei onkin sitten hankalampi kysymys.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Sapatinmatkaa ei ole Mooseksen laissa määritelty. Sapatinmatkaan tosin kyllä viitataan UT:ssa.

        Mooseksen laki tulee erottaa fariseusten, eli modernin rabbiinisen juutalaisuuden perinnäissäännöistä. Jokaisen tulee itse tutkia Raamatusta mitä saa ja ei saa tehdä sapattina ja päättää itse. Onko ruuan valmistaminen sapattina työtä? Tähänkään kysymykseen ei Raamatussa ole yksiselitteistä vastausta. Yksiselitteisesti kiellettyjä asioita ovat työn tekeminen, tulen valmistaminen ja kaupankäynti. Se mikä on työtä ja mikä ei onkin sitten hankalampi kysymys.

        Korjaan, yksiselitteisesti kiellettyjä asioita ovat työn tekeminen, tulen valmistaminen, kaupankäynti, taakkojen kantaminen ja matkustaminen. Mutta tosiaan siitä matkan pituudesta ei ole Raamatussa mitään säädöstä.


      • Sapatin.lepo kirjoitti:

        Eikö sapatinmatka ole Raamatussa määritetty?
        Tai ruuan valmistaminen jne..

        Et kai yritä kumota lakia?

        Yksiselitteisesti Raamatun mukaan sapattina kiellettyjä asioita:
        Työn tekeminen (2. Moos. 20:10)
        Tulen sytyttäminen (2. Moos. 35:3)
        Kantaminen (Jer. 17:21)
        Kaupankäynti (Neh. 13:15-22)
        Matkustaminen (2. Moos. 16:29)


      • Sapatin.lepo

        Eli autolla ajaminen on kiellettyä, ei saa matkustaa.
        Tulen sytyttäminen tehtiin ruaan valmistamista varten, se on työtä
        Vastaa nykyisin mikroaaltouunin tai kahvinkeittimen tai vastaavan työn tekemistä.

        Niin hän sanoi heille: "Tämä tapahtuu Herran sanan mukaan; huomenna on levon päivä, Herralle pyhitetty sapatti. Mitä leivotte, se leipokaa, ja mitä keitätte, se keittäkää; mutta kaikki, mitä tähteeksi jää, pankaa talteen huomiseksi."

        Kahvi ja tee pitää keittää edellisenä päivänä ennen sapattia.


      • Sapatin.lepo kirjoitti:

        Eli autolla ajaminen on kiellettyä, ei saa matkustaa.
        Tulen sytyttäminen tehtiin ruaan valmistamista varten, se on työtä
        Vastaa nykyisin mikroaaltouunin tai kahvinkeittimen tai vastaavan työn tekemistä.

        Niin hän sanoi heille: "Tämä tapahtuu Herran sanan mukaan; huomenna on levon päivä, Herralle pyhitetty sapatti. Mitä leivotte, se leipokaa, ja mitä keitätte, se keittäkää; mutta kaikki, mitä tähteeksi jää, pankaa talteen huomiseksi."

        Kahvi ja tee pitää keittää edellisenä päivänä ennen sapattia.

        Tuo on yksi mahdollinen tulkinta.


    • armonkerjäläinen

      Vaikka Jeesus piti sapatin pyhyyttä tärkeänä, hän ei katsonut olevansa sidottu juutalaisten uskonollisten johtajien tekemiin sapattimääräyksiin Mark. 2:23-28; Joh. 9:1-41) Tällaista velvollisuutta ei ole hänen seuraajillaankaan. Tärkeämpää kuin mitata matkan pituutta on seurata kehotusta tulla sapatina seurakunnan kokoukseen Hepr. 10:25)

      • Amen. Kuten jo yllä kirjoitin, kristittyjen ei tule missään tapauksessa seurata fariseusten eli rabbiinisten juutalaisten perinnäissääntöjä. Sapatin pyhittämisen tulee perustua vain ja ainoastaan Raamatun sanaan.


      • Sapatin.lepo

        Entäpä jos ne perustuvatkin Raamattuun?

        Niin hän sanoi heille: "Tämä tapahtuu Herran sanan mukaan; huomenna on levon päivä, Herralle pyhitetty sapatti. Mitä leivotte, se leipokaa, ja mitä keitätte, se keittäkää; mutta kaikki, mitä tähteeksi jää, pankaa talteen huomiseksi."


      • Sapatin.lepo kirjoitti:

        Entäpä jos ne perustuvatkin Raamattuun?

        Niin hän sanoi heille: "Tämä tapahtuu Herran sanan mukaan; huomenna on levon päivä, Herralle pyhitetty sapatti. Mitä leivotte, se leipokaa, ja mitä keitätte, se keittäkää; mutta kaikki, mitä tähteeksi jää, pankaa talteen huomiseksi."

        Perinnäissäännöt määritelmän mukaan eivät perustu Raamattuun, vaan ne ovat ihmisten omia traditioita. Tällaisia ovat esimerkiksi juutalaisten tapa sytyttää sapattikynttilät, pestä kädet ennen ruokailua, sammuttaa jääkaapin valo yms.

        Lainaamasi jakeen perusteella voisi perustella tapaa keittää ja valmistaa ruoka ennen sapattia.


      • Sapatin.lepo

        Lepopäivän pyhitys on tuossa jakeessa tuotu esille.

        Ei kai tuossa puhuta tavasta, vaan kuinka pyhität lepopäivän.


      • Sapatin.lepo kirjoitti:

        Lepopäivän pyhitys on tuossa jakeessa tuotu esille.

        Ei kai tuossa puhuta tavasta, vaan kuinka pyhität lepopäivän.

        Juuri näin.


      • lepo-vai.kokouspäivä

        << Vaikka Jeesus piti sapatin pyhyyttä tärkeänä, hän ei katsonut olevansa sidottu juutalaisten uskonollisten johtajien tekemiin sapattimääräyksiin Mark. 2:23-28; Joh. 9:1-41) Tällaista velvollisuutta ei ole hänen seuraajillaankaan. Tärkeämpää kuin mitata matkan pituutta on seurata kehotusta tulla sapatina seurakunnan kokoukseen Hepr. 10:25)<<

        Jos tarkkoja ollaan, niin Raamatussa lepopäivän viettoa koskevissa käskyissä ei taideta käskeä kokoontumaan lepopäivänä pitämään kokousta. Pikemminkin päinvastoin

        2Moos 16:29-30 ""Katsokaa, Herra on antanut teille sapatin; sentähden hän antaa teille kuudentena päivänä kahden päivän leivän. Olkoon jokainen alallaan, älköönkä kukaan lähtekö paikaltansa seitsemäntenä päivänä." Ja kansa lepäsi seitsemäntenä päivänä."

        Uskonnollisiin juhliin kokoontumisista Raamattu antaa käskyjä lähinnä vain ns. pyhiinvaellusjuhlien yhteydessä, siis VT:n puolella. Kokousten pitäminen seitsemäntenä päivänä sen sijaan on vain yksi VT:n ajan jälkeen kehittynyt myöhempi juutalainen sapatinviettoa koskeva tapa jota tapaa Jeesus, Paavali ym. juutalaisina aikanaan ymmärrettävästi noudattivat (nähtävästi sapattimatkan rajoituksineen koska siitä ei näytä olleen mitään kiistaa). Mutta se tapa ei velvoita kristittyjä pitämään omia seurakunnan kokouksiaan nimenomaan lauantaina tai yleensä minään muunakaan nimenomaisena päivänä vaikka lepopäivää / sapattia lauantaina viettäisikin. Mitenköhän monelle kristitylle ns. sapatinviettäjälle lauantai on käytännössä oikeastaan vain kokoontumispäivä sunnuntain sijasta eikä lepopäivä?


    • paratiisimaanpäälläkö

      10 käskyä = Jumalan ihmiselle antamia säädöksiä, joiden tarkoitus on suojella ihmiselämää.
      Ajatelkaa jos kaikki noudattaisimme tai ainakin pyrkisimme näitä noudattamaan, millainen maailmamme olisikaan ???
      Ahneus ym. vääryys vähenisi, jopa loppuisi. Turvallisuus kasvaisi. Jokainen saisi elää rauhassa toistensa kanssa.
      Ei olisi sotaa, nälkää, eikä turhaa kuolemaa, esim. nälänhätää, koska jokainen Rakastaisi Jumalaa ja lähimmäistään <3

      • einytihannoinkaan

        Kymmenen käskyn noudattaminen voi ehkä kyllä estää tai vähentää köyhyyden lisääntymistä koska kielletään tavoittelemasta toisen omaa. Mutta muuten kymmenen käskyn noudattaminen ei paljoa auttaisi esim. nälkäisiä tai köyhiä. Eihän niissä edes ole käskyä pitää köyhistä ja nälkäisistä huolta.

        Ja kymmenen käskyä eivät kiellä sotaa tai tappamista, se kieltää murhaamisen. Kertoohan VT:n sodista, Jumalan itsekin käskemistä sodista.


    • markku.lievonen

      Kaikki 10 käskyä tulee huomioiduksi tämän yhden jakeen sisällön kautta,- minkä Jeesus opetti;

      12. Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä T.Ä.M.Ä .......O.N..... L.A.K.I........ J.A ........P.RO.F.E.E.T.A.T

      13. Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät;
      14. mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät.

      34. Silloin Kuningas sanoo oikealla puolellaan oleville: 'Tulkaa, minun Isäni siunatut, ja OMISTAKAA SE VALTAKUNTA / omistakaa se valtakunta, joka on ollut teille valmistettuna maailman perustamisesta asti.
      - Sillä minun oli nälkä, ja te annoitte minulle syödä; ( yhdistä jae 12)

      -minun oli jano, ja te annoitte minulle juoda; ( yhdistä jae 12)

      -minä olin outo, ja te otitte minut huoneeseenne; (yhdistä jae 12)

      - minä olin alaston, ja te vaatetitte minut; ( yhdistä jae 12)

      - minä sairastin, ja te kävitte minua katsomassa; (yhdistä jae 12)

      -minä olin vankeudessa, ja te tulitte minun tyköni.' ( yhdistä jae 12)

      Silloin vanhurskaat vastaavat hänelle sanoen: 'Herra, MILLOIN NÄIMME SINUT / milloin me näimme sinut nälkäisenä ja ruokimme sinua, tai janoisena ja annoimme sinulle juoda?
      38. Ja milloin me näimme sinut outona ja otimme sinut huoneeseemme, tai alastonna ja vaatetimme sinut?
      39. Ja milloin me näimme sinun sairastavan tai olevan vankeudessa ja tulimme sinun tykösi?'

      40. Niin Kuningas vastaa ja sanoo heille: 'Totisesti minä sanon teille: kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä minun VÄHIMMISTÄ VELJISTÄNI / vähimmistä veljistäni, sen te olette TEHNEET MINULLE / tehneet minulle'.

      Niin, missä on 10- käskyä ja sapatin vieton tärkeys? Eikö Jeesus nähnyt sapatin vieton tärkeyttä ja siten oli kykenemätön opettamaan kokonaisuutta ajatellen JUMALAN valtakunnasta?

      Kumpaa ihmisen tulisi sitten uskoa? Jeesustako,- vaiko opetusta laista sapatin vieton pelastavasta merkityksestä? Liittyykö laita eläminen ja sapatin vietto pelastukseen, jota Jeesus ei osanut sitä opettaa?

      • dfgdfgdgd

        Sinulla on surkean huonoa Raamatun opetusta. Et kelpaa ollenkaan opettajaksi, koska et osaa Raamattua.

        Tässä on parempi opetus suoraan Raamatusta:

        Mt 5:17 "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. 18 Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. 19 Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. 20 Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.

        Room 3:31 Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo.

        Room. 2:27 Ulkonaisesti ympärileikkaamaton, joka noudattaa lain käskyjä, on tuomitseva sinut, joka lain kirjaimesta ja ympärileikkauksesta huolimatta rikot lakia.


      • Fjdjfdjkfkf

        "Kumpaa ihmisen tulisi sitten uskoa? Jeesustako,- vaiko opetusta laista sapatin vieton pelastavasta merkityksestä? Liittyykö laita eläminen ja sapatin vietto pelastukseen, jota Jeesus ei osanut sitä opettaa?"

        Kuka on tällä palstalla opettanut että sapatti pelastaa? Tuo on surkea olkiukko. Sapatin viettämisessä on kyse siitä että noudatetaan kymmentä käskyä, se ei ole mikään yritys ansaita pelastus. Sanoisitko että henkilä joka opettaa että ei saa tehdä huorin, on lain alla ja yrittää pystyttää omavanhurskautta?


      • markku.lievonen
        dfgdfgdgd kirjoitti:

        Sinulla on surkean huonoa Raamatun opetusta. Et kelpaa ollenkaan opettajaksi, koska et osaa Raamattua.

        Tässä on parempi opetus suoraan Raamatusta:

        Mt 5:17 "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. 18 Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. 19 Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. 20 Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.

        Room 3:31 Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo.

        Room. 2:27 Ulkonaisesti ympärileikkaamaton, joka noudattaa lain käskyjä, on tuomitseva sinut, joka lain kirjaimesta ja ympärileikkauksesta huolimatta rikot lakia.

        Niimpä. Surkea koko ihminen, mutta se ei ole olennainen asia. YMMÄRRÄTKÖ, mitä tarkoittaa kun Jeesus sanoi täyttävänsä lain. Lain, josta ei häviä yksikään kirjain.

        Juuri tuota tulee opettaa,- eikä vähätellä Jeesuksen lain täyttämistä ja sen laajuutta. Näin ihmiselle avautui armosta pelastuminen. Armosta,- koska kukaan ihminen ei voi täyttää / elää laissa.


      • markku.lievonen
        Fjdjfdjkfkf kirjoitti:

        "Kumpaa ihmisen tulisi sitten uskoa? Jeesustako,- vaiko opetusta laista sapatin vieton pelastavasta merkityksestä? Liittyykö laita eläminen ja sapatin vietto pelastukseen, jota Jeesus ei osanut sitä opettaa?"

        Kuka on tällä palstalla opettanut että sapatti pelastaa? Tuo on surkea olkiukko. Sapatin viettämisessä on kyse siitä että noudatetaan kymmentä käskyä, se ei ole mikään yritys ansaita pelastus. Sanoisitko että henkilä joka opettaa että ei saa tehdä huorin, on lain alla ja yrittää pystyttää omavanhurskautta?

        >>Kuka on tällä palstalla opettanut että sapatti pelastaa? <<

        Lueppa tarkemmin viestejä ja havainnoi asia. Asiaan moni liittää jopa pedonmerkin.


      • markku.lievonen
        Fjdjfdjkfkf kirjoitti:

        "Kumpaa ihmisen tulisi sitten uskoa? Jeesustako,- vaiko opetusta laista sapatin vieton pelastavasta merkityksestä? Liittyykö laita eläminen ja sapatin vietto pelastukseen, jota Jeesus ei osanut sitä opettaa?"

        Kuka on tällä palstalla opettanut että sapatti pelastaa? Tuo on surkea olkiukko. Sapatin viettämisessä on kyse siitä että noudatetaan kymmentä käskyä, se ei ole mikään yritys ansaita pelastus. Sanoisitko että henkilä joka opettaa että ei saa tehdä huorin, on lain alla ja yrittää pystyttää omavanhurskautta?

        >>> Sanoisitko että henkilä joka opettaa että ei saa tehdä huorin, on lain alla ja yrittää pystyttää omavanhurskautta?<<<

        Kuten Jeesus opetti, niin sinunkin tuomaasi mielikuvaan vastauksen antaa tämä ilmoitus;

        12. Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä T.Ä.M.Ä .......O.N..... L.A.K.I........ J.A ........P.RO.F.E.E.T.A.T

        Niin, Jeesus tiesi tasan tarkaan asian ytimen ja siksi teki ytimekkään opetuksen. Niin, ilman käskyjä toimivan paketin.

        PS.
        esim. kun täällä kirjoittelette, niin kirjoitelkaa asenteella kuin toinen ihminen kirjoittelisi samoin sinulle. Vai haluaako joku aikuisen oikeesti häntä nälvittävän, koska nälvii muita.

        Niin, tuo 12 jakeen sisältö on kattavampi kuin 10 käskyä. Sen sisältöön sopii liikennekäyttäytyminen ja kaikki missä kaksi ihmistä on toistensa kanssa tekemississä.


      • >> 12. Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä T.Ä.M.Ä .......O.N..... L.A.K.I........ J.A ........P.RO.F.E.E.T.A.T

        Niin, Jeesus tiesi tasan tarkaan asian ytimen ja siksi teki ytimekkään opetuksen. Niin, ilman käskyjä toimivan paketin. <<

        Tässä riippuvat laki ja profeetat ei tarkoita että kymmenen käskyä ja täten myös sapattikäsky olisi kumottu. Oletko sinä Markku sitä mieltä että kymmen käskyä ei ole voimassa? Toistan kysymykseni, kuka on tällä palstalla opettanut että sapatti pelastaa? Sapatti ei ole pelastuskysymys. Sapattikäskyä noudattava kristitty ei yritä lain avulla pelastua, pystyttää omavanhurskautta. Me pelastumme yksin armosta uskon kautta. Mutta koska kymmenen käskyä on voimassa, tulee meidän noudattaa myös neljättä käskyä (luterilaisilla kolmas) "Muista pyhittää sapatinpäivä".


      • markku.lievonen
        Kristitty.net kirjoitti:

        >> 12. Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä T.Ä.M.Ä .......O.N..... L.A.K.I........ J.A ........P.RO.F.E.E.T.A.T

        Niin, Jeesus tiesi tasan tarkaan asian ytimen ja siksi teki ytimekkään opetuksen. Niin, ilman käskyjä toimivan paketin. <<

        Tässä riippuvat laki ja profeetat ei tarkoita että kymmenen käskyä ja täten myös sapattikäsky olisi kumottu. Oletko sinä Markku sitä mieltä että kymmen käskyä ei ole voimassa? Toistan kysymykseni, kuka on tällä palstalla opettanut että sapatti pelastaa? Sapatti ei ole pelastuskysymys. Sapattikäskyä noudattava kristitty ei yritä lain avulla pelastua, pystyttää omavanhurskautta. Me pelastumme yksin armosta uskon kautta. Mutta koska kymmenen käskyä on voimassa, tulee meidän noudattaa myös neljättä käskyä (luterilaisilla kolmas) "Muista pyhittää sapatinpäivä".

        Jos luet tuon edellisen viestini, niin sieltä jo löytyy vastaus. Siis Jeesukseen uskova ihminen ei ajattele ja elä lain ja käskyjen kautta,- vaan lähimmäisen rakkauden kautta. tehdä toisille mitä itselle tahtoo tehdä. Ymmärrätkö?

        Juuri tuohon liittyy käsite; tämä on laki ja profeetat.

        No, tietenkään Raamatun opetuksen mukaan sapatti ei liity milläänlailla pelastukseen. Taas ihmisten uskomuksien mukaan se on jakaja pelastuneen ja pelastumattoman ihmisen välillä.

        Lapsikin ymmärtää, jos sapatti olisi niin tärkeä asia mitä sen kiihkoilijat antavat ymmärtää, niin Jeesus olisi teroitanut tätä asiaa mennen tullen. Mutta,- ei totesi vain miten on sapatin Herra.

        Siis 10 ksäkyä käskyinä ei ole pakanoille voimassa,- vaan voimassa on tuo kuuluisaksi tulleen jakeen opetus;

        12. Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä T.Ä.M.Ä .......O.N..... L.A.K.I........ J.A ........P.RO.F.E.E.T.A.T

        Jeesuksella oli nääs valta sanoa noin,- koska on sapatin Herra.

        Rauhoituppa ja ajattele tuon 12 jakeen sisältöä. Se pitää sisällään kaikki mitä käskyissä on ja tästä tasosta Jeesus teki ihmiselle rautalanka mallin. Siis miten käskyt vaikuttavat arjen keskellä / ihmisten välisissä suhteissa.

        PS.
        Kerro mitä käskyä tuo 12 jakee sisältö ei sivua?


      • markku.lievonen kirjoitti:

        Jos luet tuon edellisen viestini, niin sieltä jo löytyy vastaus. Siis Jeesukseen uskova ihminen ei ajattele ja elä lain ja käskyjen kautta,- vaan lähimmäisen rakkauden kautta. tehdä toisille mitä itselle tahtoo tehdä. Ymmärrätkö?

        Juuri tuohon liittyy käsite; tämä on laki ja profeetat.

        No, tietenkään Raamatun opetuksen mukaan sapatti ei liity milläänlailla pelastukseen. Taas ihmisten uskomuksien mukaan se on jakaja pelastuneen ja pelastumattoman ihmisen välillä.

        Lapsikin ymmärtää, jos sapatti olisi niin tärkeä asia mitä sen kiihkoilijat antavat ymmärtää, niin Jeesus olisi teroitanut tätä asiaa mennen tullen. Mutta,- ei totesi vain miten on sapatin Herra.

        Siis 10 ksäkyä käskyinä ei ole pakanoille voimassa,- vaan voimassa on tuo kuuluisaksi tulleen jakeen opetus;

        12. Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä T.Ä.M.Ä .......O.N..... L.A.K.I........ J.A ........P.RO.F.E.E.T.A.T

        Jeesuksella oli nääs valta sanoa noin,- koska on sapatin Herra.

        Rauhoituppa ja ajattele tuon 12 jakeen sisältöä. Se pitää sisällään kaikki mitä käskyissä on ja tästä tasosta Jeesus teki ihmiselle rautalanka mallin. Siis miten käskyt vaikuttavat arjen keskellä / ihmisten välisissä suhteissa.

        PS.
        Kerro mitä käskyä tuo 12 jakee sisältö ei sivua?

        >> Siis 10 ksäkyä käskyinä ei ole pakanoille voimassa,- vaan voimassa on tuo kuuluisaksi tulleen jakeen opetus; <<

        Olet siis siinä uskossa, että kymmenen käskyä ei ole pakanoille voimassa. Tuo on erittäin mielenkiintoinen asema, mutta täysin epäkristillistä. Yksikään kirkkokunta ei opeta, että kymmen käskyä ei olisi voimassa.

        >> Lapsikin ymmärtää, jos sapatti olisi niin tärkeä asia mitä sen kiihkoilijat antavat ymmärtää, niin Jeesus olisi teroitanut tätä asiaa mennen tullen. Mutta,- ei totesi vain miten on sapatin Herra. <<

        Jeesus opetti sapatista omalla esimerkillään, hän kävi tapansa mukaan sapattina synagoogassa, näin toimiesssaan hän vahvisti sapatin:

        ”Ja hän (Jeesus) saapui Nasaretiin, jossa hänet oli kasvatettu, ja meni tapansa mukaan sapatinpäivänä synagoogaan ja nousi lukemaan; ” (Lk. 4:16)

        Meidän tulee seurata Jeesuksen esimerkkiä, ja Jeesus pyhitti sapatinpäivän.

        Jeesus sanoo myös sapatista, että se on annettu ihmistä, eli koko ihmiskuntaa varten:

        ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.” (Mk. 2:27)

        Näin sanoessaan Jeesus myös vahvistaa sapatin.

        Jeesus vahvistaa sapatin sanoessaan, ettei laista katoa pieninkään piirto:

        "Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut." (Mt. 5:18)

        Sapatin vietto oli niin itsestään selvä asia Jeesuksen aikaan, ettei siitä tarvinnut erikseen saarnata ja muistuttaa. Juutalaiset ja fariseukset kyllä pyhittivät sapatin. Sapattikäsky on osa kymmentä käskyä, jota ei ole kumottu missään kohtaa Raamattua. Kun sinä Markku opetat ettei kymmen käskyä velvoita meitä, olet pahasti väärässä, etkä voi mitenkään Raamatun mukaan puolustaa kantaasi. Olet takertunut tuohon yhteen jakeeseen, jota tulkitset täysin mielivaltaisesti.


      • 1234567---
        markku.lievonen kirjoitti:

        Jos luet tuon edellisen viestini, niin sieltä jo löytyy vastaus. Siis Jeesukseen uskova ihminen ei ajattele ja elä lain ja käskyjen kautta,- vaan lähimmäisen rakkauden kautta. tehdä toisille mitä itselle tahtoo tehdä. Ymmärrätkö?

        Juuri tuohon liittyy käsite; tämä on laki ja profeetat.

        No, tietenkään Raamatun opetuksen mukaan sapatti ei liity milläänlailla pelastukseen. Taas ihmisten uskomuksien mukaan se on jakaja pelastuneen ja pelastumattoman ihmisen välillä.

        Lapsikin ymmärtää, jos sapatti olisi niin tärkeä asia mitä sen kiihkoilijat antavat ymmärtää, niin Jeesus olisi teroitanut tätä asiaa mennen tullen. Mutta,- ei totesi vain miten on sapatin Herra.

        Siis 10 ksäkyä käskyinä ei ole pakanoille voimassa,- vaan voimassa on tuo kuuluisaksi tulleen jakeen opetus;

        12. Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä T.Ä.M.Ä .......O.N..... L.A.K.I........ J.A ........P.RO.F.E.E.T.A.T

        Jeesuksella oli nääs valta sanoa noin,- koska on sapatin Herra.

        Rauhoituppa ja ajattele tuon 12 jakeen sisältöä. Se pitää sisällään kaikki mitä käskyissä on ja tästä tasosta Jeesus teki ihmiselle rautalanka mallin. Siis miten käskyt vaikuttavat arjen keskellä / ihmisten välisissä suhteissa.

        PS.
        Kerro mitä käskyä tuo 12 jakee sisältö ei sivua?

        Kymmenenkäskyn laki on adventisteille ainakin voimassa.


      • markku.lievonen kirjoitti:

        Jos luet tuon edellisen viestini, niin sieltä jo löytyy vastaus. Siis Jeesukseen uskova ihminen ei ajattele ja elä lain ja käskyjen kautta,- vaan lähimmäisen rakkauden kautta. tehdä toisille mitä itselle tahtoo tehdä. Ymmärrätkö?

        Juuri tuohon liittyy käsite; tämä on laki ja profeetat.

        No, tietenkään Raamatun opetuksen mukaan sapatti ei liity milläänlailla pelastukseen. Taas ihmisten uskomuksien mukaan se on jakaja pelastuneen ja pelastumattoman ihmisen välillä.

        Lapsikin ymmärtää, jos sapatti olisi niin tärkeä asia mitä sen kiihkoilijat antavat ymmärtää, niin Jeesus olisi teroitanut tätä asiaa mennen tullen. Mutta,- ei totesi vain miten on sapatin Herra.

        Siis 10 ksäkyä käskyinä ei ole pakanoille voimassa,- vaan voimassa on tuo kuuluisaksi tulleen jakeen opetus;

        12. Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä T.Ä.M.Ä .......O.N..... L.A.K.I........ J.A ........P.RO.F.E.E.T.A.T

        Jeesuksella oli nääs valta sanoa noin,- koska on sapatin Herra.

        Rauhoituppa ja ajattele tuon 12 jakeen sisältöä. Se pitää sisällään kaikki mitä käskyissä on ja tästä tasosta Jeesus teki ihmiselle rautalanka mallin. Siis miten käskyt vaikuttavat arjen keskellä / ihmisten välisissä suhteissa.

        PS.
        Kerro mitä käskyä tuo 12 jakee sisältö ei sivua?

        Joka väittää tuntevansa Jeesuksen, mutta ei pidä hänen käskyjä, on valehtelija. Olemme velvollisia vaeltamaan niin kuin Jeesus vaelsi, ja Jeesus pyhittä sapatin:

        "Joka sanoo: "Minä tunnen hänet", eikä pidä hänen käskyjänsä, se on valhettelija, ja totuus ei ole hänessä. Mutta joka pitää hänen sanansa, hänessä on Jumalan rakkaus totisesti täydelliseksi tullut. Siitä me tiedämme, että me hänessä olemme. Joka sanoo hänessä pysyvänsä, on velvollinen vaeltamaan, niinkuin hän vaelsi." (1. Joh. 2:4-6)


      • markku.lievonen
        Kristitty.net kirjoitti:

        Joka väittää tuntevansa Jeesuksen, mutta ei pidä hänen käskyjä, on valehtelija. Olemme velvollisia vaeltamaan niin kuin Jeesus vaelsi, ja Jeesus pyhittä sapatin:

        "Joka sanoo: "Minä tunnen hänet", eikä pidä hänen käskyjänsä, se on valhettelija, ja totuus ei ole hänessä. Mutta joka pitää hänen sanansa, hänessä on Jumalan rakkaus totisesti täydelliseksi tullut. Siitä me tiedämme, että me hänessä olemme. Joka sanoo hänessä pysyvänsä, on velvollinen vaeltamaan, niinkuin hän vaelsi." (1. Joh. 2:4-6)

        Eiköhän tämä asia lie tullut jo selväksi. Olenhan painottanutkin Jeesuksen opetukseen uskomista ja tuonut sitä erikoisesti esille.


    • armonkerjäläinen

      Samalla kun Jeesus sanoi pitäneensä Isänsä käskyt, hän sanoi pysyneensä hänen rakkaudessaan Joh. 15:10) Jeesus antoi esimerkin rakkaudesta ja toi samalla käskyhin uuden näkökulman. Monissa muissakin Uuden testamentin kohdissa rakkaus ja käskyjen pitäminen liitetään yhteen (Joh. 14:15,21; Gal. 5:22,23; 1. Tim. 1:5; 1.Joh. 2:3-5; 5:2,3; 2. Joh. 5,6) Mainitut käskyt tarkoittavat selvästi kymmentä käskyä. Rakkaus Jumalaa kohtaan saa aikaan sen, että kunnioitamme Jumalaa yli kaiken ja siten noudatamme ensimmäisiä kymmenestä käskystä. Rakkaus lähimmäisiä kohtaan puolestaan vaikuttaa sen, ettemme tee heille mitään pahaa ja siten noudatamme loppuja kymmenestä käskystä.

    • eräs-toinen

      Tässä on kyse vain siitä, mitä on lupa tehdä ja mitä ei ole lupa tehdä. Jos jonkun mielestä on lupa rikkoa 9 käskyä vastaan, niin siitä vaan.

    • ennenoliparemmin

      Ellei uskova noudata kymmentä käskyä ja koko Mooseksen lakia sellaisenaan, ei hän ole oikeassa uskossa. Se on määrätty sellaiseksi tuo Jumalan järjestys. Herra vihaa syntiä ja lainrikkojia. Tehkää siis parannus.

    • RealSana

      Ja teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja lihanne ympärileikkaamattomuuteen, teidät hän teki eläviksi yhdessä hänen kanssaan, antaen meille anteeksi kaikki rikokset, ja pyyhki pois sen kirjoituksen säädöksineen, joka oli meitä vastaan ja oli meidän vastustajamme; sen hän otti meidän tieltämme pois ja naulitsi ristiin.
      Hän riisui aseet hallituksilta ja valloilta ja asetti heidät julkisen häpeän alaisiksi; hän sai heistä hänen kauttaan voiton riemun.

    • eräs-toinen

      Sapatti on annettu ihmisen parhaaksi, levon päiväksi, niin että kaikkina päivinä ei tarvitse töitä tehdä. Sapatin lepo on hyvä asia, mutta siitä on tehty ikään kuin jokin hirviö ja paha asia niiden toimesta, jotka eivät kunnioita Jumalaa viettämällä sapattia hänen luomistöidensä muistoksi ja sen muistoksi, miten Jumala vapautti kansansa Egyptin orjuudesta (tämä on esikuva siitä, miten Jumala on vapauttanut meidät synnin orjuudesta ja siirtänyt maailmasta Jumalan valtakuntaan).

      Vaikka sapatin käskyn rikkominen ei vahingoita lähimmäisiä niin se on rikkomus Jumalaa vastaan eikä käskyn rikkoja kunnioita Jumalaa sinä päivänä, jonka hän on valinnut levon päiväksi ja Jumalan erityisen muistamisen päiväksi. Jumalan luomistöitä ja synnistä vapautumista voi tietysti muistella joka päivä, mutta sapatti on aivan erityinen päivä, jolloin ei tarvitse töitä tehdä ja silloin on aikaa hiljentymiseen ja Jumalan kunnioittamiseen, hänen vanhurskautensa etsimiseen.

      Jumala ei ole kumonnut sapattia niin että olisi vaihtanut sen päivän sunnuntaiksi, joka tulisi pyhittää. Raamatun uskovat pyhittivät sapatin, eivät sunnuntaita.

    • eräs-toinen

      Heprealaiskirjeessä ei kumota kymmenen käskyn lain säädöksiä vaan uhreja, pesuja ja erilaisia ruokia koskevat lain käskyt, koska Kristus on korvannut ne omalla uhrillaan ja ne ovat siten käyneet tarpeettomiksi. (Hebr 9-10)

      Kristuksessa on kumottu myös vanhan liiton pappislaki perimyssääntöineen, sillä Jeesus Kristus on tullut ylimmäiseksi papiksi Juudan sukukunnasta ja pysyy pappina ikuisesti, koska ei kuole enää koskaan. (Hebr 5-8)

      Kymmenen käskyn lakia ei ole kumottu missään kohdassa Raamattua ja ne käskyt kuuluvat niiden käskyjen joukkoon, joita tulee hengen uudessa tilassa noudattaa. Uudessa liitossa noudatetaan niiden kymmenen käskyn lisäksi muitakin säädöksiä, jotka on mainittu Apt 15. luvussa.

      15:28 Sillä pyhä henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän päällenne ole pantava enempää kuormaa kuin nämä välttämättömät:
      15:29 että kartatte epäjumalille uhrattua ja verta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, ja haureutta. Jos te näitä vältätte, niin teidän käy hyvin. Jääkää hyvästi!"

      Nämä käskyt ovat lain kirjasta eivätkä kuulu kymmenen käskyn joukkoon. Jerusalemin vanhimmat käsittelivät sitä asiaa, pitkääkö pakanuudesta Jumalan tykö kääntyneiden noudattaa kaikkia lain kirjan käskyjä. Tultiin siihen päätökseen, että ei tarvitse, sillä nämä riittävät noudatettavaksi, mutta kymmenen käskyn laki on tietysti noudatettavien käskyjen joukossa ja ne sisältyvät rakkauden käskyyn, jota ei ole myöskään lupa rikkoa uudessa liitossa.

      Paavali opetti käskyjen pitämistä yhtä pitävästi muiden apostolien ja Jeesuksen kanssa. (Matt 5:19ss.)

      1.Tessalonikalaiskirje:
      4:1 Sitten vielä, veljet, me pyydämme teitä ja kehotamme Herrassa Jeesuksessa, että te, niin kuin olette meiltä oppineet, miten teidän tulee vaeltaa ja olla Jumalalle otolliset, niin kuin vaellattekin, siinä yhä enemmän varttuisitte.
      4:2 Tiedättehän, mitkä KÄSKYT me olemme Herran Jeesuksen kautta teille antaneet.
      4:3 Sillä tämä on Jumalan tahto, teidän pyhityksenne, että kartatte haureutta,

      Tätä seuraa lista ohjeita ja käskyjä, joita tulee noudattaa hengen uudessa tilassa.

      Johanneksen evankeliumi:
      15:10 Jos te pidätte minun käskyni, niin te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen pitänyt Isäni käskyt ja pysyn hänen rakkaudessaan.

      1.Johanneksen kirje:
      5:1 Jokainen, joka uskoo, että Jeesus on Kristus, on Jumalasta syntynyt; ja jokainen, joka rakastaa häntä, joka on synnyttänyt, rakastaa myöskin sitä, joka hänestä on syntynyt.
      5:2 Siitä me tiedämme, että rakastamme Jumalan lapsia, kun rakastamme Jumalaa ja NOUDATAMME hänen KÄSKYJÄNSÄ.
      5:3 Sillä rakkaus Jumalaan on se, että PIDÄMME hänen KÄSKYNSÄ. Ja hänen KÄSKYNSÄ eivät ole raskaat;

      Ilmestyskirja:
      12:17 Ja lohikäärme vihastui vaimoon ja lähti käymään sotaa muita hänen jälkeläisiänsä vastaan, jotka pitävät Jumalan KÄSKYT ja joilla on Jeesuksen todistus.
      14:12 Tässä on pyhien kärsivällisyys, niiden, jotka pitävät Jumalan KÄSKYT ja Jeesuksen uskon.

      Käskyillä tarkoitetaan rakkauden käskyn pitämistä ja kymmenen käskyä sisältyvät siihen käskyyn (Mark 12:28-34; 5Moos 6:4-9). Petoa palvelevat ja kumartavat eivät pidä rakkauden käskyä ja palvovat väärää kristusta Jumalanaan. (Ilm 13:11-18)

      • markku.lievonen

        Jos kerron, miten ihmisen tulee hyväksyä ja uskoa Jeesuksen opetus, niin kerroppa missä kohtaa tämä ihminen ei eläisi 10- käskyn sisällä?

        Niin, vaikka tämä ihminen ei kulje arjen tilanteissa 10- käskyä kourassaan ja peilaa siihen mitä saaa tehdä ja mitä ei.

        Niin, itse miellän, miten Jeesus teki 10- käskyn pohjalta ajattelutavan JUMALASTA syntyneelle ihmiselle ja tämä Jeesuksen ajattelutapa on mallintaja meille. Näin omin sanoin kuvattuna.
        Puhutaan siis Kristuksen laista: " Kantakaa toinen toistenne kuormia, niin täyttte Kristuksen lain".

        Joku mieletönhän ajatteleekin. Jos 10- käskyä sellaisenaan ei ole voimassa, niin silloinhan saa tappaa ja varastaa jne.... Vaikka todellisuudessa Jeesus opetti asian vieläkin tiukempana ja laajemmin.

        Niin, tai joku tomppeli ajattelee. Kun Jeesus täytti lain, josta ei ole kadonnut yhtään kirjainta ja siten sovitti lain JUMALALLE ihmisen puolesta, niin luullaan, miten ihminen olisi irroitettu JUMALAN tahdosta.
        Vaikka todellisuudessa ihminen uskollaan vahvistaa JUMALAN lain. Lain, jossa ei mahdiollistu elämään ja toteuttamaan sitä. Kyseessä onkin armossa eläminen ja toteutuen Paavalin parahduksen syy;

        18. Sillä minä tiedän, ettei minussa, se on minun lihassani, asu mitään hyvää. Tahto minulla kyllä on, MUTTA VOIMAA HYVÄN TOTEUTTAMISEEN EI / mutta voimaa hyvän toteuttamiseen ei;
        19. sillä sitä hyvää, mitä minä tahdon, minä en tee, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo, minä teen.
        20. Jos minä siis teen sitä, mitä en tahdo, niin sen tekijä en enää ole minä, vaan synti, joka minussa asuu.
        21. Niin huomaan siis itsessäni, minä, joka tahdon hyvää tehdä, sen lain, että paha riippuu minussa kiinni;
        22. sillä sisällisen ihmiseni puolesta minä ilolla yhdyn Jumalan lakiin,
        23. mutta jäsenissäni minä näen toisen lain, joka sotii minun mieleni lakia vastaan ja pitää minut vangittuna synnin laissa, joka minun jäsenissäni on.
        24. Minä viheliäinen ihminen, kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?

        Niin, jokainen tervejärkinen ihminen tahtoisi, miten ihminen mahdollistuisi toteuttamaan 10- käskyn vaatimukset arjen keskellä. Koko MAAILMA olisi jo toisella tolalla. Ei sotia, ei varastamista, ei aviorokoksia, ei avio eroja ei hylkäämistä jne.... Mutta,- tämä ei ole todellisuutta ympärillämme.
        Todellisuutta on Paavalin parahduksen syy eli turmeltuneen ihmisen toilaukset. Tätä todellisuutta ei muuta edes se, miten ihminen uskollaan vahvistaa JUMALAN lain, kuten Paavalikin opetti. Parahti kuitenkin opetuksensa lopussa;

        Kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?

        Niin, totuus on tekevä tässäkin asiass ihmisen vapaaksi,- ei toiveajattelusta / maailmasta eläminen.


    • eräs-toinen

      Kymmenen käskyä ja rakkauden käsky ovat onnellisen elämän ohje kristitylle ja kaikille maailman ihmisille, jos he vain tahtoisivat noudattaa niitä hyviä käskyjä.

      • eräs-toinen

        Jumalan lapset noudattavat kymmentä käskyä ja rakkauden käskyä jo nyt tässä maailmassa, mutta vasta tulevassa maailmassa ruumiin ylösnousemuksen jälkeen he eivät tee enää lainkaan syntiä ja ovat niin kuin kristus Jeesus, täydellisesti.


      • markku.lievonen
        eräs-toinen kirjoitti:

        Jumalan lapset noudattavat kymmentä käskyä ja rakkauden käskyä jo nyt tässä maailmassa, mutta vasta tulevassa maailmassa ruumiin ylösnousemuksen jälkeen he eivät tee enää lainkaan syntiä ja ovat niin kuin kristus Jeesus, täydellisesti.

        Vai olisiko paremmin sanoa. JUMALAN lapset ovat uskollaan vahvistaneet 10- käskyä ja rakkauden käskyä. Uskollaan vahvistaminenhan ei tarkoita JUMALAN lain toteuttamista.

        Kuten totesitkin, niin ihminen ei pääse tässä ajassa synnistä / lain rikkomisesta eroon . tahto on, mutta ei voimaa hyvän tekemiseen paavalin sanoja lainaten.


      • eräs-toinen

        Roomalaiskirje:
        6:12 Älköön siis synti hallitko teidän kuolevaisessa ruumiissanne, niin että olette kuuliaiset sen himoille,
        6:13 älkääkä antako jäseniänne vääryyden aseiksi synnille, vaan antakaa itsenne, kuolleista eläviksi tulleina, Jumalalle, ja jäsenenne vanhurskauden aseiksi Jumalalle.
        6:14 Sillä synnin ei pidä teitä vallitseman, koska ette ole lain alla, vaan armon alla.
        6:15 Kuinka siis on? Saammeko tehdä syntiä, koska emme ole lain alla, vaan armon alla? Pois se!
        6:16 Ettekö tiedä, että kenen palvelijoiksi, ketä tottelemaan, te antaudutte, sen palvelijoita te olette, jota te tottelette, joko synnin palvelijoita, kuolemaksi, tahi kuuliaisuuden, vanhurskaudeksi?
        6:17 Mutta kiitos Jumalalle, että te, jotka ennen olitte synnin palvelijoita, nyt olette tulleet sydämestänne kuuliaisiksi sille opin muodolle, jonka johtoon te olette annetut,
        6:18 ja että te synnistä vapautettuina olette tulleet vanhurskauden palvelijoiksi!
        6:19 Minä puhun ihmisten tavalla teidän lihanne heikkouden tähden. Sillä niinkuin te ennen annoitte jäsenenne saastaisuuden ja laittomuuden palvelijoiksi laittomuuteen, niin antakaa nyt jäsenenne vanhurskauden palvelijoiksi pyhitykseen.
        6:20 Sillä kun olitte synnin palvelijoita, niin te olitte vapaat vanhurskaudesta.
        6:21 Minkä hedelmän te siitä silloin saitte? Sen, jota te nyt häpeätte. Sillä sen loppu on kuolema.
        6:22 Mutta nyt, kun olette synnistä vapautetut ja Jumalan palvelijoiksi tulleet, on teidän hedelmänne pyhitys, ja sen loppu on iankaikkinen elämä.
        6:23 Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.

        Jokainen palvelee joko vanhurskautta tai syntiä, Jumalaa tai saatanaa. Lienee selvä se, ketä Jumalan lapsi palvelee.

        1.Pietarin kirje:
        2:16 niinkuin vapaat, ei niinkuin ne, joilla vapaus on pahuuden verhona, vaan niinkuin Jumalan palvelijat.

        2.Pietarin kirje:
        2:19 ja lupaavat heille vapautta, vaikka itse ovat turmeluksen orjia; sillä kenen voittama joku on, sen orja hän on.

        Jumalan lapsi on vapautettu synnin orjuudesta (ei ole pakko tehdä syntiä) niin että hän tekee vanhurskautta ja palvelee Jumalaa. Paavali ei ollut synnin orja niin kuin eivät muutkaan apostolit, vaikka saattoivat langeta syntiä tekemään. (Gal 2:11-14)


      • eräs-toinen

        1. Pietarin kirje:
        2:19 Sillä se on armoa, että joku omantunnon tähden Jumalan edessä kestää vaivoja, syyttömästi kärsien.
        2:20 Sillä mitä kiitettävää siinä on, jos te olette kärsivällisiä silloin, kun teitä syntienne tähden piestään? Mutta jos olette kärsivällisiä, kun hyvien tekojenne tähden saatte kärsiä, niin se on Jumalan armoa.
        2:21 Sillä siihen te olette kutsutut, koska Kristuskin kärsi teidän puolestanne, jättäen teille esikuvan, että te noudattaisitte hänen jälkiänsä,
        2:22 joka "ei syntiä tehnyt ja jonka suussa ei petosta ollut",
        2:23 joka häntä herjattaessa ei herjannut takaisin, joka kärsiessään ei uhannut, vaan jätti asiansa sen haltuun, joka oikein tuomitsee,
        2:24 joka "itse kantoi meidän syntimme" ruumiissansa ristinpuuhun, että me, synneistä pois kuolleina, eläisimme vanhurskaudelle; ja hänen "haavainsa kautta te olette paratut."
        2:25 Sillä te olitte "eksyksissä niinkuin lampaat", mutta nyt te olette palanneet sielujenne paimenen ja kaitsijan tykö.

        Jumalan lapsen ei tarvitse elää synnin orjuudessa. Jos hän lankeaa, niin Kristuksen veri puhdistaa synnistä ja hän voi jatkaa eteenpäin vanhurskauden tiellä. (1Joh 2.1ss.; 5:15-21; Jaak 5:19-20)


    • RealSana

      eräs-toinen, kirjoitat edelleen valheita. Ja miksi et sitten vietä sapattia, sitähän olet täällä vaahdonnut? Miksi et noudata lakia? Tietokoneen avaaminen on askare, jota ei pidä tehdä sapattia.

      • Missä kohtaa Mooseksen lakia sanotaan, ettei sapattina saa käyttää tietokonetta? Sinäkö nyt oletkin asiantuntija yhtäkkiä ja tuomitsemassa muita?


      • eräs-toinen

        Väärä tuomitseminen kertoo siitä hengestä, jonka oma itse kukin on.


      • RealSana
        Kristitty.net kirjoitti:

        Missä kohtaa Mooseksen lakia sanotaan, ettei sapattina saa käyttää tietokonetta? Sinäkö nyt oletkin asiantuntija yhtäkkiä ja tuomitsemassa muita?

        Mooseksen laki kieltää askareet sapattina, etkö sitä tiedä. Istu siellä ihan liikkumatta ettei, vain epäjumalasi suutu.


    • Jeesusontie

      On surullista,että me kristityt lähestymme toisiamme usein syyttävässä hengessä,emmekä auttavassa hengessä. Jeesus ei kutsunut meitä kulkemaan ympäriinsä osoitellen toistemme syntejä. Ketä me olemme osoittamaan toisten syntejä,kun emme itsekään ole synittömiä ?

      • RealSana

        Jeesusontie, pitäisikö pilkkaajia silitellä nätisti ja hyysätä? Lisäksi tässäkin ketjussa on monta kirjoittajaa, jotka eivät ole edes kristittyjä, vaan kirjoittavat tänne kiusatakseen Jeesukseen uskovia, he ovat raatelevia susia.
        Miksi nuo sapatinpalvojat itse sitten vietä sapattia?


      • LakiV

        Synnit voi saada anteeksi, Jeesuksen tai oman parhaimman ja suorastaan rakastamansa kaverinsa kautta ja tokihan esim. Luther jatkuvasti joutui pyytelemään syntejä jatkuvasti anteeksi, ja kyllästyi siihen että hänellä meni rahaakin aneisiin liikaa. 10% oli melkein paha prosentti päälle, ja kun siihen pisti anemaksutkin päälle tai siihen sisältyen, niin joutui moni köyhyyteen. Kaikki mikä tähän asti on tapahtunut, on vielä silti Jumalien sallimaa, mutta kaikki mitä tapahtuu sen ulkopuolella, jää ikäänkuin synniksi. Todellisuudessa synnit pitää ensisijaisesti pyytää siltä anteeksi, jota vastaan on rikkonut, ja jos on suorastaan murhannut ihmisen, niin hänethän piti Mooseksen lain mukaan murhata myös. Kuitenkin tähän lakiin tuli parannus: Hänen takiaanhan mukamas pahemmat ovat voineet tuhota hänen ajatusmaailmaansa sekoittamaan ja lankeamaan, esim. viinan tai muun myrkyn kautta, ja siksi jos hän ehti turvakaupunkiin, ja katosi sieltä, hänen katsottiin olleen syyntakeeton. Tämä ei silti kai toiminut kovin hyvin? Ja edelleen, voitte mitata armollisemminkin, ja sillä mitalla, minkä ymmärrätte, koska Jeesus aloitti armahtamisella, ja suurin armahtajajista, tulee loppujen lopuksi armahtamaan kaikki. Mutta se lienee Jumalenkelhaamu lihamateriakin(tai/kyllä/ei) olento, eli jos ette häneltäkään saa anteeksi, niin silloin ei voi saada enää koskaan, mitään anteeksi, koska jos sitten nauratte tuomittunne kuolemalle, niin eräs profeetta ja jopa intian Karman lakikin sanoo, että hän tulee kokemaan samaa, joko saman elämän aikana, tai vasta seuraavassa.


      • LakiV

        Anteeksi, minä pyydän kaikilta anteeksi syntieni lisäksi myös virheitäni. Molemmiltako? No, siltä kumpaa vastaan on rikkonut? Pyydän anteeksi Saatanalta, että olin niin huono armeijassa, että olin yksikköni kai huonoin tai toiseksi huonoin ampuja(SA INTISSA lähellä Kajaania). Ja sitä, että kuitenkin tulin edes kolmanneksi maastojuoksukissassa, hiihtokilpailussa kaveri pyysi että menisimme yhdessä maaliin. Yhden kerran valehtelin hieman lääkärille, että jalkani oli pipi(henkisesti ja fyysisesti vain kunto romahti parin tetsauksen jälkeen) ja että lainasin röngten koneenne aikaa ja että jalasta oli vähällä myöhemmin muljahtaa polvi kokonaan Tampereella jalkapalloskabassa mielenterveyskuntoutujien kisoissa. Isojen valheidenkaan kanssa näet ei ole leikkimistä. Onneksi muistin psykologiseen testiin puhua totta, että olen joskus tehnyt virheen tai valehdellut, mutta se oli tietysti totta, etten tuolloin täysin ymmärtänyt valheen käsitettäkään. En silti kokonaan ole nainen(Koska vain mies tietää totuuden, Paavalin mukaan), vaan melko matemaattisesti ja älyllisesti lahjakas ihminen, vain pienikokoinen ihminen.


    • Akkateemikkoukoksi

      Hyvä hyvempi hyvin, paha pahempi Paras.
      Saako tuosta pirullista parlindfromia helposti?

    • Finne2

      Yhteenveto kymmenestä käskystä:
      Katoliset poistivat käskyistä kuvan palvonnan.
      Luterilaiset poistivat käskyistä sapatin.
      Ja saatana haluaa poistaa loputkin!!!

    • LakiV

      Käykö kaikille samoin, kaikissa omissa eläimissään, kaikkina eläminään kaikissa ajoissa vain samoin? Ateistien mukaan, sille, joka OLI TÄYDELLINEN ateismississaan tulee täydellinen olemattomuus, tai ainakin joskus? Puntaroikaa kumpia teillä on enemmän virheitä vai syntejä? Oletteko palvelleet Beelsebubbia(kodin viihteiden Jumala?) vai Elsaa? ÖÖ, en ymmärtänyt täysin tuotakaan väitettä, vaan sellainen vain hupsahti mieleeni. Jeesus sanoi, että jokainen saa sen mitan mukaan millä itsekin mittaa, ja jolla EI OLE, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä oli. Vai luuletteko, että saatte eri mitaan mukaan mitä eräs ei ollut? Tms. Pitäkää siis kiinni rahoistanne sun muusta, kenties saatte sitä lisää, vaikkapa jopa himoiten sitä, vaikka vain siitä se paha tulee, ja se joka haluaa mieluummin olla oikeudenmukainen ja joskus jopa vanhurskas saa sitäkin lisää? En tiedä silti itse vielä kummalle puolelle minun vaakani kaatuu, ruumiini kuoleman hetkellä, koska en haluaisi mokomaan istuntoon koskaan, vaikka maallisesti ajatellen saataisin joutua, mutta kuolemani jälkeen en tiedä, miten tekoni ja sanani ja näkemäni ja muut aistimani asiat tuomitaan? En näet tiedä, miten minut tuomitaan. Jos joku tölväisee teille, että joudutte kadotukseen tai hellvettiin, ottakaa se aina vakavasti ja kysykää miksi? Kenties saatte kompromiksin? Älkää tuolloin lähtekö raivostuen pois, vaan sovitelkaa, mutta MAHDOLLISIMMAN LYHIN PUHEIN!

    • kaikkipäivätsapattia

      Israelissa kun olin niin huomasin että ne sapattilaiset eivät ajaneet autolla, synagoogassa paloi valot jo ennen kuutta, mitään "tulta" ei saanut sytyttää hatut ja liivintupsut olivat oikean väriset jne...

      Kyllä Jeesuksen laki on parempi kuin tuo Israelille annettu ja siitä parannettu 618 lisäpykälällä!
      Uusi liitto uudestisyntyneen sisuksissa on paljon kattavampi ja perustuu uskoon, ei listan täyttämiseen.

    • millamaria1

      Jeesuksen uusi liitto Hänen veressään pitää sisällään Jumalan kymmenen käskyä. Hän ei tullut niitä kumoamaan. Ne kuuluvat kristityn elämään oppaaksi.

    • Finne2

      Mutta kun kaikilla ei oo enää opasta tai omatuntoa. Ne ei tiedä mikä on oikein ja mikä väärin. Siksi tarvitaan vielä 10 käskyä elämänohjeeksi. Monet ei haluta Jumalan tahtoa noudattaa tai sitä kunnioittaa. Kaikki menee vain rakkauden ja uskon piikkiin. Poimitaan kirsikat kakusta: älä tapa ok, älä varasta ok, pyhitä lepopäivä ei, älä sano väärää todistusta ok, tee Marian ja Jeesuksen kuvia ok... Niitähän kuuluu vain juutalaisten noudattaa vai? Eihän meidän tarvitse niistä välittää vai mitä?

    • markku.lievonen

      Näen edelleen Hengellisillä silmilläni, miten tämä aikanakin apostoleita vainotaan heidän opettaessaan Jeesuksesta Kristuksesta.
      Tämä tulee ilmi Apostolienteot 14 luvussa ja foorumilla.
      Eli ei uutta auringon alla. Vainoamiseen on aina selittelynsä, silloin ja nyt.

    • RealSana

      Kymmenen Sanaa, kymmenen käskyä, jonka Mooses sai Jumalalta ja jotka Mooses kirjoitti kivitauluihin, olivat pääkohdat Mooseksen laista. Mooseksen Laki oli paljon enemmän kuin nuo kymmenen Sanaa. Juutalaiset eivät noudattaneet eivätkä puhuneet kymmenestä käskystä, vaan laista ja käskystä, Mooseksesta ja Mooseksen laista.
      Johanneksen vanhemmat eivät noudattaneet kymmentä käskyä vaan, vaeltaen kaikissa Herran käskyissä ja säädöksissä nuhteettomina. Eivätkä naiset noudattaneet kymmentä käskyä vaan: Palattuaan kotiinsa he valmistivat hyvänhajuisia yrttejä ja voiteita; mutta sapatin he viettivät hiljaisuudessa lain käskyn mukaan.
      Adventisti ja muut lain vuohottajat ovat keksineet ihan omat käskyt, kymmenen käskyä, jotka ovat itse asiassa ihmiskäskyjä. He haluavat palvella epäjumalaa, nimeltään, sapatti.
      Uudessa Liitossa käskystä sanotaan: kun hän(Jeesus) omassa lihassaan teki tehottomaksi käskyjen lain säädöksinensä, luodakseen itsessänsä nuo kaksi yhdeksi uudeksi ihmiseksi, tehden rauhan,
      Adventistit voisivat rehellisesti myöntää, että heillä on omat säännöt ja lait ja ivätkä heidät lait ole samoja kuin Jumalan lait.

      • En tajua miten sinun mielestäsi kymmenen käskyä on ihmiskäskyjä, ne kun löytyvät suoraan Raamatusta.

        "Sillä hän on meidän rauhamme, hän, joka teki molemmat yhdeksi ja purki erottavan väliseinän, nimittäin vihollisuuden, kun hän omassa lihassaan teki tehottomaksi käskyjen lain säädöksinensä (dogma), luodakseen itsessänsä nuo kaksi yhdeksi uudeksi ihmiseksi, tehden rauhan," (Ef. 2:14,15)

        Väliseinä jonka Jeesus purki oli rabbiiniset säädökset, heidän rakentamansa suoja-aita Tooran ympärille, joiden tarkoituksena oli erottaa juutalaiset pakanoista, vastoin Raamatun käskyä. Raamatun mukaan Israel ei saanut etääntyä pakanoista. Pakana joka halusi palvoa Israelin Jumalaa tuli toivottaa tervetulleeksi seurakuntaan ja tätä tuli kohdella samalla kunniotuksella kuin juutalaistakin:

        "Älä sorra äläkä ahdista muukalaista, sillä te olette itse olleet muukalaisina Egyptin maassa." (2. Moos. 22:21)

        "Muukalainen, joka asuu teidän luonanne, olkoon niinkuin maassa syntynyt teikäläinen. Rakasta häntä niinkuin itseäsi, sillä tekin olitte muukalaisina Egyptin maassa. Minä olen Herra, teidän Jumalanne." (3. Moos. 19:34)

        Mutta rabbiinisten säädösten mukaan juutalainen saastui kosketuksesta muukalaiseen. Nämä säädökset Jeesus purki. Jeesus ei purkanut Mooseksen lakia tai kymmentä käskyä. "Käskyjen laki säädöksineen" on kreikaksi "ton nomon ton entolon en dogmasin". Viimeinen sana, dogma, ei koskaan septuagintassa tai Uudessa testamentissa tarkoita Mooseksen lakia, vaan aina ihmisten säädöksiä.


      • RealSana

        Kristitty.net, olet patologinen valehtelija. Kirjoitat pelkkiä valheita. Sielunvihollisella on tapana lainata suoraan Raamatusta, mutta se jättää asiayhteyden ja ja lauseita pois, samoin tekevät adventistit, lause sieltä ja muutama sana tuolta, sellainen on adventistien oppi.


    • poikkeukset

      Älä tapa tai älä himoitse toisten omaisuutta, ei koske juutalaisia tai USA:n tai Englannin kristittyjä sionisteja. Ne saavat murhata ja ryöstää.

    • Historiaan

      Ensimäisen Mooseksen kirjan selityksessään sanoo Luther, että"Aabraham piti kymmenet käskyt". (Auslegung Des Ersten Buches Mose, s, 465

    • RealSana

      On sillä kaljan kittaajalla selitykset.

    • Historiaan

      Protestanttisen Presbyteriläisen kirkon hyväksytty yleisissä kirkolliskokouksissa 1833 ja 1836, "Jumala antoi Aadamille lain... Lankeemuksen jälkeen tämä laki jäi voimaan vanhurskauden täydellisenä ohjeena, ja sellaisena Jumala antoi sen Siinailla kymmenissä käskyissä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2251
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe