Veneen omistaminen käytännössä, kulut ja muut

Epäveneilijä

Aina on kiinnostanut, paljonko veneen omistaminen käytännössä maksaa. Kai se riippuu koostakin.

Kuvitellaan, että hankkisin veneen. Asun Turussa ja tahtoisin veneelle paikan 50 kilometrin säteeltä. Onnistuuko. Mitä maksaa?

Paljonko nostamiset ja laskemiset maksavat? Erilaiset viranomaismaksut? Purjeiden uusiminen. Korjauskulut vuodessa?

Eikä nyt mitään Skodani kuluttaa kaksi ja puoli litraa satasella vastauksia vaan ihan oikeasti kokemusperäistä tietoa.

31

3062

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ottiatu0ta

      10% veneen arvosta/vuosi

    • Epäveneilijä

      Siis vaikka 35-jalkainen 200 000 euron vene tulisi maksamaan vuodessa 20 000. Sitäkö tarkoitit? Turhan kalliilta kuulostaa.

      • Jkkhuu6

        Kyllä siitä niin kulujen ja arvonmenetyksen kanssa tulee.


    • eihalpataihalpa

      Nosto - lasku-talvisäilytys 1000e, vakuutus 400e, laituripaikka 400e, huolto 300e, purjeet 250e, ylläpitouusinnat ( electron. pentterivar. helat ja köydet ym) 300e yht 2650e, tai halvimmillaan 500e.

      • Uusi_perhevene

        Pelkästään vakuutus on noin 1 % veneen arvosta, siis 200.000 EUR veneestä noin 2.000 EUR/v.
        Pelastuslautan yms hankinta ja tarkastukset vuotta kohti 400. Kertomasi kulut taitavat olla pienen veneen minimikuluja, uudehkon 36-40 jalan perheveneen kulut moninkertaiset.


      • eihalpataihalpa
        Uusi_perhevene kirjoitti:

        Pelkästään vakuutus on noin 1 % veneen arvosta, siis 200.000 EUR veneestä noin 2.000 EUR/v.
        Pelastuslautan yms hankinta ja tarkastukset vuotta kohti 400. Kertomasi kulut taitavat olla pienen veneen minimikuluja, uudehkon 36-40 jalan perheveneen kulut moninkertaiset.

        Tottakai uuteen 200tonnin veneeseen saa menemään helposti vaikka kympin tai vaikka kaksi, siis tonneissa. Toisaalta oma veneily maksaa vain noston ja laskun 200e yht, talvisäilytys omalla tontilla, venepaikka omassa rannassa, vakuutusta ei ole, ja kaikki huollot ym teen itse kun aikaa on. Tämän kevään uusinnat on 200e joten 500euroa riittää kummasti, 1000e riittäisi silti, vaikka kyseessä olisi 200 tonnin uusi vene.


    • Pilssirotta

      Tuo 10% veneen arvosta per vuosi ei välttämättä ihan hirveesti mene metsään. Tietenkin riippuu kovin monesta seikasta, joten vaikea mitään yleispätevää vuosikulua sanoa.

      Viimeiset kolme vuotta 30 jalkaisen 80-luvun skandin ylläpito on maksanut n. 3000€/vuosi. Tämä tosin sisältää ihan kaiken veneilyyn liittyvän. Siis kaasut, satamamaksut, dieselit ym. ym. Purjehdusvuorokausia tulee n.80 ja maileja n.2000.

      Suurimmat kulut ovat talvi- ja kesä paikat. Tämän jälkeen tulee varmaan vakuutus ja sitten uudet hankinnat.

      Talvipaikka, kesäpaikka, nosto, lasku ja vakuutukset maksavat itselläni n.1500€. No tähän varmaan mahtuu jo muutamalla satasella maalia ja vahaa mukaa.

      Uusia hankintoja tulee tehtyä 500€-1000€/vuosi.

      Kuluneena kolmena vuotena ei ole tullut mitään suurta hankintaa, kuten esim. uusi moottori tai lämmityslaite. Vanhaan veneeseen tällaiset hankinnnat ovat jossain vaiheessa edessä ja tällöin vuosikulut tietysti nousevat melko korkeiksi.

      • Epäveneilijä

        Purjehdusvuorokausiin suhteutettuna tuo ei kuulosta mahdottomalta. Päivän hinta tietenkin tulee sitä edullisemmaksi, mitä enemmän purjehtii, koska kiinteät kulut ovat samat.

        Siltikään en oikein ymmärrä, kuinka veneen arvo vaikuttaa juokseviin kuluihin.


      • niiiinpä

        >>Suurimmat kulut ovat talvi- ja kesä paikat

        Joiden hinta ei riipu ollenkaan veneen arvosta. Koosta kylläkin.
        Minun 33 jalkainen vm.1974 vene maksaa laiturista ja talvisäilytyksestä ihan saman kuin samankokoinen uusi paati. Vaikka hinnassa on noin 20-30 kertainen ero. ;)


    • Edullistaon

      N. 5000 euron pieni purjevene uudellamaalla: nosto ja lasku 100€ Kpl. Täysivakuutus 75€ Vuosi (kannattaa kilpailuttaa). Venepaikka 250-500€ riippuu missä haluaa venettä pitää. Koneen huolto n. 100€. Säilytys 200€

      • ofgitjeroivbincv

        Mikä ihmeen huolto. Kun veneen arvo on 5000 € niin riittää että öljyä lisää mittamerkin mukaan niinkun autoissa. Säilytys 200 € ?????


      • Viissataaminimi
        ofgitjeroivbincv kirjoitti:

        Mikä ihmeen huolto. Kun veneen arvo on 5000 € niin riittää että öljyä lisää mittamerkin mukaan niinkun autoissa. Säilytys 200 € ?????

        Kyllä mun kuusheppainen maksaa huoltaa sen satasen vuodessa. Öljynvaihto, impellerit 3v. välein ja lämmin talvisäilytys. Voi kaiken tehdä itsekin, silloin ei maksa kuin kymppejä. Nyt oli kuitenkin säädön tarvetta.

        Halvimmillaankin menee se 500/v. Jos vaikka hankkis Jullen (Joe 17) kauniin kelin purjeveneeksi. Hyvä yksilö trailerin kanssa sen 3-4 tonnia, säilytys mökillä/pihalla katoksen tai pressun alla ja itse nostetaan ja lasketaan. Vuosikustannukset vakuutus (kymppejä), koneen huolto satasen. Minimissään.

        Mutta sitten ajan mittaan köydet, pikku korjaukset ja uudet parin tonnin rätit vaikkapa vain 10 vuoden välein...Vois sanoa että.aika lähelle viittäsataa menee vuosikustannukset vaikka kaikkina vuosina ei maksaisi kuin vakuutuksen.

        Melkein purjejollaankin saa satasia per vuosi ihan vaan purje/köysikustannuksiin.


    • Ggfssfhj

      36-jalkaisella veneellä talvisäilytys, nosto, lasku, 500 eur. Vakuutus 600 eur. Korjailua ja hankintoja 400 eur. Siinä kaikki.

    • Näillä_mennään

      Tosi halvalla porukka näyttää pääsevän.
      Turun seudulla ei oikeastaan paljonkaan ole muita kuin kaupallisia satamia purjeveneille tarjolla.
      Omalle 34 jalkaiselle kertyy kuluja seuraavasti:
      - laituripaikka 1100 e
      - säilytys pressun alla, nosto, lasku ja pohjan pesu noin 1200 e
      - (säilytys kylmässä katoksessa noin 2500 e ja lämpimässä hallissa noin 4500 e)
      - vakuutus 500 e
      - kaikki huollot ja puhdistukset teen itse, tarvikkeet noin 200 e /vuosi
      - kaikkeen varusteluun ja uusien kamojen ostoon saakin sitten menemään kaiken mitä lompsasta löytyy, niin halutessaan

      • Ggfssfhj

        Onhan Turun seudulla veneseuroja. Ne on paljon halvempia, säästää monta sataa vuodessa. Omakin veneeni oli kaupallisella telakalle kaikkineen vajaa tonni, nyt seuran telakalla 500.


    • Uppohome

      10km turusta, 29 jalkainen homeskandi. Laituripaikka 280e, talvipaikka 220e vakuutus 400e, myrkyt, pesuaineet, vahat 100e, pikkuhilut ja muu sälä noin 500e. Tuohon päälle sitten oman maun mukaan purjeet (jenny iso) n.3500e. Mahdollinen paniikkirahasto moottorin kannelle 600e. Diesel 150e/vuosi, satamamaksuja muutama kymppi koska luonnonsatamat. Ja kaikki tämä siksi, että liikkuu ilmaiseksi ;)

    • Seilaaaaamaaaaan

      Pääkaupunkiseudulla pursiseuran ulkosäilytyksessä talvehtivan tämän vuosituhannen 37-jalkaisen purren vuosibudjetti on ollut alle 3K€/vuosi. Tässä laskelmassa on veneen kaikki kulut polttoaineita ja satamamaksuja myöten.
      Parin vuoden sisällä olen teettänyt pohjan, vaihdattanut perävetolaitteen läpivientikumin, uusinut purjeet, lazypackin, akut ja muuta pientä, joten kymmenelle vuodelle jaoteltuna vuosittaiset kulut on tulevina vuosina luokkaa neljä tonnia.
      Suurin veneen arvon mukaan muuttuva kuluerä on vakuutus, joka on vuositasolla luokkaa 1% veneen arvosta.
      Veneen arvon alennusta en ole tähän laskenut, toistaiseksi se on ollut vähäinen koska onnistuin ostamaan purren Suomen ulkopuolelta "sopivasti" kahdeksan vuotta sitten. Itse ajattelen asian niin, että maksan hyvästä harrastuksestani reilun 300€ kuukaudessa ympäri vuoden.

    • maksaja

      Ostin veneen 43 k€. Olen jo nyt 'sijoittanut' n. 15 k€. Purjeet, systeemi autopilotti, elektronikkaa, hydrauliikkaa, ..., plus yhtä sun toista ja sitä ja tätä x Pi. Oikein rupes pelottaa kun miettii.

      Jos jättää muutaman tonnin vuosi-investoinnit tekemättä, tulee se jollekin korkojen kanssa. Nykyisin ei voi näitä maksattaa seuraavalla omistajalal vaan on hoidettava itse tai kärsittävä joka tapauksessa.

      Have a nice day.

      • Joakim1

        Hyvä esimerkki siitä, että usein annettu 10% arvosta toimii erittäin huonosti. Halpa iso vene tulee paljon kalliimmaksi ja vastaavasti kallis uusi vene paljon halvemmaksi. Oikeasti arvosta riippuvia kuluja on vain vakuutus, joka on sitä 1% luokkaa. Tietysti myös arvonalenema ja "sijoitukselle" laskettu korko/rahoituskulu riippuvat arvosta, mutta näitä ei yleensä oteta huomioon.

        Uudehkoissa veneissä ei ole tuollaista muutaman tonni/vuosi investointitarvetta.


      • maksaja

        Ainoa lohtu on, että sain tingittyä 15 k€ alkuperäisestä pyynnistä. No sinne ne sitten menikin :)


    • kannattavasijoitus

      Vanha 41 jalkainen, vuosikulut n. 1000€-1500€ sis. huollot (itse), nostot ja kuljetukset pienet hankinnat ja laituripaikan Naantalissa. Talvisäilytys omissa tiloissa. Aikaa pitää olla ja tehdä kaikki itse, jotta pääsee näihin lukemiin...

      • 20fötter

        Miten 41 jalkainen purjevene pääsee Naantaliin? Eikös sinne ole alituskorkeus 16m?


    • Pääkaupunkiseudulla 30-jalkainen purjevene kaupallisessa satamassa ja kulut säilytyksestä ovat aika tarkkaan 1000 euroa. Laituripaikka 500, talvisäilytys 300 ja nostot sekä laskut 200.

      Vuosihuoltoihin ja katsatusvarusteisiin menee vuosittain noin 500-700 euroa, kun pyrin tekemään suurimman osan itse. Toki isommat hankinnat ja varsinkin purjeiden ja koneen uusiminen maksaa enemmän.

      Isompiin uusimisiiin, eli meidän veneen kanssa sprayhoodin, patjojen ja istumalaatikon uudelleen laminointiin ja tiikkien uusimiseen on mennyt noin 5000 euroa sen jälkeen kun 70-luvun skandin kolme vuotta sitten ostin. Lisää kuluja on tiedossa ainakin sisäverhoilun uusimisesta. Uskoisin että lähivuosina rahaa ei kulu ihan samaan malliin.

      Noiden lisäksi plotterin, DSC-VHF-radion, akkujen ja aurinkopaneelin hankkimiseen on mennyt n. 2000 euroa.

      Satamamaksuja ja polttoainetta en ole viitsinyt alkaa laskemaan tai erittelemään. Niitä menee sitä enemmän mitä ahkerammin matkustaa. Ovat joka tapauksessa paljon vähemmän kuin mitä lomamatkoihin muuten menisi.

      • Niinpä, varasin 4 päivän matkan Legolandiin kolmelle hengelle. Reissun budjetti on 2500 euroa, eli enemmän kuin minulla menee purjeveneeseen vuodessa. Ja se on vain 4 päivää ja mukana on vain puolet perheestä.


    • Valitse_nimimerkkii

      Ylläpitokulut, säilytys, satamamaksut n. 5500€, vakuutus n. 1% vakuutusarvosta, pääomakulu 5-15% pa hankintahinnasta (selviää myyntihetkellä).

      Siis noin 1500 €/kk omalla kohdalla.

      Elämä on valintoja. Ja excel ei valehtele.

    • krapumaalla

      Meillä on pieni 5000 euron purjevene, joka ostettiin viime kesänä. Laitetaan sisätilat, sähköt ja ikkunat uusiksi. Kaikkineen kuntoonlaitto maksaa pääosin itse tehden toiset 5000 euroa, jossa on tosin jo ekan talven kylmä hallisäilytyskin laskettu mukaan.

      Aiemmin mainittu 10%:n kulu vuodessa veneen hinnasta pätee varmaan aika hyvin isommissa ja kalliimmissa veneissä, mutta omalla kohdalla 500 e vuodessa ei riittäisi millään, vaikkei huoltaisi itse venettä mitenkään. Pelkät talvisäilytys ja nostot ja laskut maksavat enemmän.

      Sanoisin, että vuosikulut ovat 10% veneen arvosta tai vähintään 1500 euroa vuodessa missä tahansa köliveneessä - olettaen että venettä nyt edes jotenkin yrittää ylläpitää.

      • Ggfssfhj

        Ei se kyllä ole. Itsellä riittää suunnilleen 4% hyvin. Siinä on muutama satanen ylläpitoon. Laituripaikka on kyllä omasta takaa.


      • hyvääjuttuataas

        Heheh. Aina löytyy näitä jotka teettävät omakotitalon ja ylläpitävät matkaveneen ilman mitään kuluja, tai max kossupullon hinnalla..

        Ihan mielenkiinnosta: voitko laittaa kuvan, millaista purjevenettä ylläpidät parilla sadalla vuodessa, olettaen että se käy vedessä vuosittain (nostot ja laskut)?


    • Larsli

      Veneen kunnossa pitäminen voi olla kallista.itse ostin N.10 vuotta
      Sitten n.30 jalkainen paatin n.20 k€.kunnostamiseen mennyt
      N.20-25 k€.purjeet,furlex,moottori,lämmitys,hella,jolla ja muuta ns.pientä Jokunen tonni ja vielä uusittava riittää.hankinnat ei sinänsä tulleet yllätyksenä,mutta
      Onhan noita euroja palanut...kun hankkii vanhaa venettä
      Kannattanee varautua uusimisiin sekä yllättäviin uusimisiin...jos pudjetti
      Tiukka osta mielummin pienempi kuin suurempi vene esim pienen
      Sisäkoneen uusiminen 6000-10000/pieni perämoottori n.tonni...
      Uudehkossakin veneessä voi tulla yllätyksiä vastaan, joten etukäteen varautuminen(säästäminen)lienee perusteltua.
      T.mutta merellä/saaristossa on ihanaa..😊

    • 35-jalkainen 80-luvun lopun skandi. 10 vuoden keskiarvo on aika tasan 5500 euroa per vuosi. Olen vaihtanut seuran telakalta kaupalliseen kylmähallisäilytykseen; jos olisi pysynyt seuran telakalla, olisi keskiarvo n. 5000. Siinä kertymässä on mukana mm.:
      -pohjaremontti, n. 3000 euroa
      -purjekerta ylimääräinen keulapurje, yhteensä n. 5500
      -sprayhood kaarineen, 1000
      -autopilotti n. 1100
      -uusi plotteri AIS-VHF n. 1000
      -pelastuslautta 850
      -jolla (kumppari) 500
      -vetolaitteen kauluskumin vaihto n. 1200
      -tuulimittarin uusiminen 700
      -starttimoottorin uusiminen 500
      -potkuri (3-lapainen taittopotkuri) 1300
      -akkujen uusiminen 700

      Tuossa isoimmat muistamani "päivityskustannukset". Niistä tietysti osa ei olisi ollut ihan välttämättömiä, esim. olisihan sinne pohjaan voinut vedellä vain joka vuosi uudet myrkyt. Pelastuslauttakin on ehkä vähän "overkill" Itämerellä. Ja potkurin uusimisen olisi voinut välttää, kun olisi muistanut keväällä panna ruuvilukitetta :(

    • halvallavesille

      lohi 8hv.nosto-lasku 0e ,talvisäilytys 0e peräöljyt 10e. bensa 1.55e-l, 2t öljy 10e,riittää 100l bensaa.tulpat 6e.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3537
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1650
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe