Onko katolilaisuus kristinuskoa?

Mistäkyse

Jos on niin minkä takia se kuulostaa kaikkineen niin erilaiselta? Miksi evankeliumi Jeesusksen ristinsovituksesta ja ylösnousemuksesta aina tuntuu hukkuvan jonnekin taka-alalle kun katolilainen puhuu pelastuksesta? Jos Suomessa elävältä katolilaiselta kysyy, kuinka ihminen pelastuu ja ilmenee että kysyjä on protestantti, sieltä tulee protestantin korvaa miellyttävä vastaus, mutta kun olen seurannut katolilaisten menoja ja keskusteluita ilman että olen puhunut mitään, ei sieltä kyllä erota evankeliumia! Mistä kyse?

18

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jari-pekka--65

      Lahjoittaako Jumala toisille katolisen uskon ja toisille helluntailaisen uskon tai adventistisen uskon tai luterilaisen uskon jne? Ei. Ne kaikki on uskonnollisuutta.

      • kerronko.vaiko.en

        Minä olen kuulunut helluntaiseurakuntaan jo hyvin monta vuotta, ja olen tavannut sillä ennemminkin syvästi uskovaisia ihmisiä.
        Katolisessa uskonnossa ei arvosteta Raamatun opetuksia vaan paavia itseään kumarrellaan ja kunnioitetaan.


      • jari-pekka--65
        kerronko.vaiko.en kirjoitti:

        Minä olen kuulunut helluntaiseurakuntaan jo hyvin monta vuotta, ja olen tavannut sillä ennemminkin syvästi uskovaisia ihmisiä.
        Katolisessa uskonnossa ei arvosteta Raamatun opetuksia vaan paavia itseään kumarrellaan ja kunnioitetaan.

        On olemassa kahdenlaista uskoa. On olemassa omaa uskoa, eli uskonnollisuutta ja on olemassa Jeesuksen uskoa, eli Jumalan meille lahjoittamaa uskoa. Kumpaa se sitten on? Jeesuksen usko ei koskaan johdata ketään uskonnollisiin liikkeisiin. Jumalan lahjoittama usko ei tee kenestäkään luterilaista tai helluntailaista ym. Se on aina oma valinta, eli oma usko silloin vaikuttaa.

        Uskonnollisuutta on Suomessa monessa eri paketissa. Tämä maa on uskonnollisuuden hengen alla oleva kansa. Kyse on ihan henkivallasta, joka ei ole Jumalasta.


      • 1234567---
        kerronko.vaiko.en kirjoitti:

        Minä olen kuulunut helluntaiseurakuntaan jo hyvin monta vuotta, ja olen tavannut sillä ennemminkin syvästi uskovaisia ihmisiä.
        Katolisessa uskonnossa ei arvosteta Raamatun opetuksia vaan paavia itseään kumarrellaan ja kunnioitetaan.

        Helluntaiseurakunnissa on sapattisin ovet tiukasti kiinni, paitsi silloin kun heillä on sapattina siivoustalkoot, niin silloin on ovet auki.


    • Herätyys

      Oikeata kristillisyyttä on vain Kristuksen Jeesukksen kirkkaaudeksi ja kunniaksi, Hänen "maailmalle valkeudeksi ja maalle suolaksi" riittävällä tavalle eläviä ja toimivia / vaikuttavia, APOSTOLISIA seurakuntiaan (YKSI) pää paikkakunnallaan, (paikkakunnan nimellä tunnetut,) Hänen seurakuntiaan / sitä pelastukseksi Krist, vaihtoehtoa rakentaviksi yhtyvät, siihen yhteyteen ja yhteistyöhön paikkakunnittain ja alueittain, kansakuntien laajuisesti Raamatun UT mukaisuudessa ja mukaisesti, Hänessä YHDEKSI, yhtä oleviksi ja kaikessa yhtäpitävästi, Totuudessa YKSI mielisesti, keskinäisessä rakkaudessa ja huolenpito yhteydessä eläviksi ja toimiviksi / vaikuttavaksi jäsenistökseen (verkostoksi) järjestäytyvät.

      Vasta heistä voi tulla Oikeita, niitä Raamatun UT mukaisesti, ne tunnusmrkit ilmentävästi ja täyttävästi eläviä Kristittyjä. Josta kaikki voi tunnistaa Kristuksen Jeesuksen seuraajiksi, Hänen apostolisia seurakuntiaan / sitä pelastukseksi Krist. vaihtoehtoa rakentaviksi, ULOS kutsutuiksi, kakesta vääryyden mukaisesta ja pahuuden puolesta, = saatanaa tuomiokseen palvelevan maailman / ihmiskunnan, laittomuuden touhuista ja politiikasta irtisanoutuviksi.

      Jeesuksen nimessä... uskovilleen / muillekin, tähän em. Raamatun UT mukaiseen, kaikille hyväksi Kristillisyyteen, herätykseksi.

      vähäinen, Totuudessa / valkeudessa pysyvä ja siinä elävä ja toimiva, tähän em. mukaiseen Krist. yhteyteen ja yhteistyöhön kutsuttu, siihen näyllä armoitettu, palvelijansa ja seuraajansa.

      Niitä muita kutsuttuja, ja muita tähän Krist. yhteyteen ja yhteistyöhön niillä kaikille hyväksi Krist ehdoilla yhtymään haluavia, etsivä / peräänkuulutteleva.

      "Löytäneekö"Hän... uskoa, Raamatun UT mukaista ja mukaiseen, Etsivä?

      • sellaista.se.on

        Toivottavsti tässä kylmässä maailmassa usko pysyy vaikka sen irtirepijöitä tuntuisi löytyvän jo melkein jo ulkohuussinkin takaa kykkyämästä.


    • solidaari

      Vahvasti uskovalle kristitylle kommentoin seuraavasta uutisesta, Paavin puheesta: että hän on suvakki ja raamatun vastainen.
      Siihen kristitty vastasi, että voiko tuon selvemmin sanoa.

      http://yle.fi/uutiset/3-9529993

      Jatkoin Jeesuksen olevan suvakki, ja vastuuttomasti toimiva huonojen ihmisten parissa.
      Salaa vahvasti uskovalta ystävältä, Paavi lunastaa minun arvomaailmani.

      • tee.miten.lystäät

        Minun arvomaailmani taas ei ymmärrä paavin kumartelemista, vaan vain Jumalan.


    • JotenLuetaanRaamattua

      Valhe ei ole kristinuskoa, totuutta. Suosittelen mitä ystävällisimmin googlettamaan : katolilaisuus petri paavola. Takaan että kannattaa tustua youtube puheisiin ja nettikirjoituksiin, annan hyvän todistuksen Petristä! Kukaan ei ole erehtymätön kuin itse Luojamme, me ollaan täällä oppimassa Jumalan tahtoa tuntemaan ja Petriltä niitä helmiä olen saanut.Olet oikealla ymmärryksen tiellä! Raamattu määrittää aina totuuden, katolilaisuus on iljettävää eksytystä, ikävää sanoa näin ankarasti, mutta iljettävää on eksyytyksen lopputulos ikuisuus helvetissä jollei pääse irti valheen hampaista. Varokaa vaaraa. Shark = eksyttäjä, saatana https://www.youtube.com/watch?v=ubjFzqw9QKM

      • armonkerjäläinen

        Hyvä kuitenkin muistaa,että heidänkin keskuudessa on paljon Jumalan lapsia.


      • enpä.tunne

        Voihan olla niinkin, kukas ne kaikki tuntisi, ei ihminen ainakaan.


    • Eksyttäjäksikin_nimetty

      Olkoonkin loukkaus ainoita oikeita Jeesuksen seuraajia kohtaan, sanon silti seuraavaa: Aloittajan otsikkokysymykseen ei voi vastata kuin myönteisesti. Voidaanhan katsoa kaikkien muiden kristinoppia seuraavien olevan katolilaisuudesta erkaantuneita "lahkoja". Siitä tietysti voi kiistellä milloin ns. alkukirkosta muodostui katolilaisuus.

      Kysymyshän on tietenkin aiempien reformaation aikaansaaneiden sanantulkitsijoiden erilaisesta suhtautumisesta siihen, minkä tulee olla kirkon keskeisin oppisisältö.

      Tietenkin "uskoa uudistettaessa" käy niin, etteivät entiset oppirakennelmat tule säilymään ennallaan. Tulisikin kysyä miksi protestantit suhtautuvat sanomaan pelastuksesta niin suuresti katolisesta eroavalla tavalla, että pitää kysyä mistä kyse.

      • Brina

        Kaikkien kristinuskon eroavaisuuksien taustana on juuri tuo käyttämäsi käsite "sanantulkitsijat". Jokainen ymmärtää minkä tahansa asian oman käsityskykynsä ja tietojensa perusteella, Näin on ollut ja on edelleen...myös uskontoon liittyvissä käsityksissä.
        Jos jostain löytyisi (oletetaan että olisi olemassa) kirja tms. tallenne joka antaisi meille Täydellisen ja Ainoan Totuuden ja josta ei löytyisi minkäänlaista tulkinnallista tarvetta, vaan kaikki siinä olisi selvää, loogista ja kaikkien ymmärrykseen sopivaa. Jos totuumme olisi siis Ainoaa Totuutta, niin tietenkään mitään näkemyseroja ei voisi syntyä. Nyt meillä on kuitenkin uskontomme pohjana monenlaisia tulkintoja vanhoista juutalaisten uskonnon perusteista (ja nekin peräisin monista entisaikojen uskonnoista lainattuja käännösten ja tulkintojen sarjoista joiden alkuperää ei kukaan osaa sanoa) sekä UT:n kootuista kirjoituksista, jotka perustuvat lähinnä apostoliksi kutsutun Paavalin (ei ollut Jeesuksen seuraaja) kirjeistä joillekin hänen näkemyksiään ((näyistä!) seuraajilleen ja tietenkin myös muiden "apostolien" nimiin kootuista muistitiedoista jotka kertovat erikoisesta nuoresta miehestä, joka teki ihmeitä ja kertoi sen ajan ihmisille aivan outoja käsitteitä "Isästä" ja jumaluudesta.

        Kaikesta tästä rakennettiin lähinnä poliittisista syistä kristinuskon alkukirkko.
        Toisaalta näistäkään alkukirkon alkuperäisistä kirjoituksista ei ole tallessa enää yhtäkään, vaan se mitä on nykyraamatussa on käännöksen käännöksen jne tulkinnan ja tulkinnan jälkeen mitä se on! Katolilaisilla on vähän erilainen kuin luterilaisilla ja etenkin ortodokseilla ja kopteilla taas omanlaisensa ja kaikkien näiden raamattujen teksteissä on lukuisia eroavaisuuksia. Toisissa on myös enemmän kirjoituksia kuin toisissa - otapa nyt sitten selvää, mikä on niistä on enemmän "jumalan sanaa"kuin toinen!

        Siis koska kristinuskon perusteena ei ole mitään "ehdottoman varmaa" tietoa, niin kaikenlaisille näkemyseroille ja sanantulkitsijoille löytyy sijaa. Niinpä vähitellen on muodostunut erilaisia kirkkokuntia ja niiden sisälle kuin ulkopuolellekin erilaisia lahkoja...ja siis jokaisella oma, oikeana pitämänsä tulkinta "oikeasta uskosta"!

        Kaikkien uskontojen perustana on aina jonkintasoinen "sanantuoja", messias (messanger), ihmiskunnan opettaja, valaistunut ihminen tai avataara. Aina on ollut ihmisiä, jotka ovat ihastuneet näistä opetuksista ja alkaneet kertoa niistä mahdollisimman monelle. Aikojen saatossa niihin on tullut tulkintoja ja siten muutoksia. Näin on käynyt kristinuskollekin.

        En ole minkään uskontokunnan "jäsen", mutta olen seurannut paljon myös katolilaisuutta (olen puoliksi italialainen). En palvo paaveja eikä suurin osa italaisistakaan tee niin. Vatikaani on mielestäni lähinnä tietyn maailmanvallan pesäpaikka eikä mitenkään positiivisessa mielessä.
        Olemme ihmiskuntana edelleen sellaisessa tilanteessa, että uskonnon varjolla tehdään hirmutekoja, mutta nyt syyllisinä onkin muslimit. Ennen vanhaan, ja jopa meidän aikohin saakka niitä ovat tehneet kristityt! Tästä syystä maailma tarvitsisi nyt todella uutta messiasta, sanantuojaa, joka opettaisi meille sellaisen totuuden, ettei vääristyneille uskomuksillemme olisi enää sijaa sekä riiteleminen kaikenlaisten uskomisnäkemysten oikeellisuudesta loppuisi. Onko se utopiaa, turhaa toivetta vai olisiko ehkä tarkoituksena sittenkin se, että me itse alamme olla valmiita löytämään - ennemmin tai myöhemmin - sen Totuuden josta kaikki ON ?


      • RaamatustaTotuutta

        Paljossa tekstissä on synnin tyyssija, paljon puhetta, ei asian käsitelyä?


      • Semantiikka_tukenani

        Raamatussa ON paljon tekstiä...

        Miksi haluat tuomita Raamatun synnin tyyssijaksi?


      • Brina kirjoitti:

        Kaikkien kristinuskon eroavaisuuksien taustana on juuri tuo käyttämäsi käsite "sanantulkitsijat". Jokainen ymmärtää minkä tahansa asian oman käsityskykynsä ja tietojensa perusteella, Näin on ollut ja on edelleen...myös uskontoon liittyvissä käsityksissä.
        Jos jostain löytyisi (oletetaan että olisi olemassa) kirja tms. tallenne joka antaisi meille Täydellisen ja Ainoan Totuuden ja josta ei löytyisi minkäänlaista tulkinnallista tarvetta, vaan kaikki siinä olisi selvää, loogista ja kaikkien ymmärrykseen sopivaa. Jos totuumme olisi siis Ainoaa Totuutta, niin tietenkään mitään näkemyseroja ei voisi syntyä. Nyt meillä on kuitenkin uskontomme pohjana monenlaisia tulkintoja vanhoista juutalaisten uskonnon perusteista (ja nekin peräisin monista entisaikojen uskonnoista lainattuja käännösten ja tulkintojen sarjoista joiden alkuperää ei kukaan osaa sanoa) sekä UT:n kootuista kirjoituksista, jotka perustuvat lähinnä apostoliksi kutsutun Paavalin (ei ollut Jeesuksen seuraaja) kirjeistä joillekin hänen näkemyksiään ((näyistä!) seuraajilleen ja tietenkin myös muiden "apostolien" nimiin kootuista muistitiedoista jotka kertovat erikoisesta nuoresta miehestä, joka teki ihmeitä ja kertoi sen ajan ihmisille aivan outoja käsitteitä "Isästä" ja jumaluudesta.

        Kaikesta tästä rakennettiin lähinnä poliittisista syistä kristinuskon alkukirkko.
        Toisaalta näistäkään alkukirkon alkuperäisistä kirjoituksista ei ole tallessa enää yhtäkään, vaan se mitä on nykyraamatussa on käännöksen käännöksen jne tulkinnan ja tulkinnan jälkeen mitä se on! Katolilaisilla on vähän erilainen kuin luterilaisilla ja etenkin ortodokseilla ja kopteilla taas omanlaisensa ja kaikkien näiden raamattujen teksteissä on lukuisia eroavaisuuksia. Toisissa on myös enemmän kirjoituksia kuin toisissa - otapa nyt sitten selvää, mikä on niistä on enemmän "jumalan sanaa"kuin toinen!

        Siis koska kristinuskon perusteena ei ole mitään "ehdottoman varmaa" tietoa, niin kaikenlaisille näkemyseroille ja sanantulkitsijoille löytyy sijaa. Niinpä vähitellen on muodostunut erilaisia kirkkokuntia ja niiden sisälle kuin ulkopuolellekin erilaisia lahkoja...ja siis jokaisella oma, oikeana pitämänsä tulkinta "oikeasta uskosta"!

        Kaikkien uskontojen perustana on aina jonkintasoinen "sanantuoja", messias (messanger), ihmiskunnan opettaja, valaistunut ihminen tai avataara. Aina on ollut ihmisiä, jotka ovat ihastuneet näistä opetuksista ja alkaneet kertoa niistä mahdollisimman monelle. Aikojen saatossa niihin on tullut tulkintoja ja siten muutoksia. Näin on käynyt kristinuskollekin.

        En ole minkään uskontokunnan "jäsen", mutta olen seurannut paljon myös katolilaisuutta (olen puoliksi italialainen). En palvo paaveja eikä suurin osa italaisistakaan tee niin. Vatikaani on mielestäni lähinnä tietyn maailmanvallan pesäpaikka eikä mitenkään positiivisessa mielessä.
        Olemme ihmiskuntana edelleen sellaisessa tilanteessa, että uskonnon varjolla tehdään hirmutekoja, mutta nyt syyllisinä onkin muslimit. Ennen vanhaan, ja jopa meidän aikohin saakka niitä ovat tehneet kristityt! Tästä syystä maailma tarvitsisi nyt todella uutta messiasta, sanantuojaa, joka opettaisi meille sellaisen totuuden, ettei vääristyneille uskomuksillemme olisi enää sijaa sekä riiteleminen kaikenlaisten uskomisnäkemysten oikeellisuudesta loppuisi. Onko se utopiaa, turhaa toivetta vai olisiko ehkä tarkoituksena sittenkin se, että me itse alamme olla valmiita löytämään - ennemmin tai myöhemmin - sen Totuuden josta kaikki ON ?

        Erilaisista sanantulkitsijoista huolimatta kristinuskon ydin, evankeliumin totuus, on laajalti jaettu ja tunnustettu. Perifeerisemmissä seikoissa on erilaisia käsityksiä.


      • Eksyttäjäksikin_nimetty
        RaamatustaTotuutta kirjoitti:

        Paljossa tekstissä on synnin tyyssija, paljon puhetta, ei asian käsitelyä?

        Mihin viittasit monitulkintaisella lyhyellä viestilläsi? Et kai sentään tarkoittanut Semantikka_tukenani:n mainitsemaa asiaa?

        Pitänee vain kysyä mikä Raamattu on sinun Raamattusi, vastaus auttaisi hieman ymmärtämistä.


    • En ole katolinen, mutta muutaman vuoden olen harrastanut katolista filosofiaa. Se tarjoaa mielenkiintoisen maailmankuvan, johon kristinuskokin sopii hyvin. Mukaansatempaavaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      383
      3856
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      211
      1905
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      67
      1434
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      152
      1295
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      971
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      58
      930
    7. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      903
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      890
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      868
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      859
    Aihe