Yritys toivoton ajatus, jos ei ole ekstrovertti??

introvertihko

Olen miettinyt jo pitkään oman yrityksen perustamista. Olen käynyt myös yrittäjyyteen liittyvän verkkokurssin. Suurin kynnys yritystoiminnan aloittamiseen tuntuu nyt itselläni olevan se, että en ole mikään ekstrovertti, joka haluaa koko ajan olla esillä. Pienehköllä paikkakunnalla koen, että haluaisin tehdä ja touhuta "rauhassa" vapaa-ajallani, yksin ja perheeni kanssa, eikä niin, että olen ensisijaisesti yritykseni kävelevä mainos - joka siis väistämättä olisin, ja josta joku toinen osaisi ottaa kaiken irti vastaavassa tilanteessa.

"Työtä tehdessäni" kohtaaminen ihmisten kanssa naamatusten ja puhelimessa ei ole mikään ongelma, siinä juttelen oikeinkin mielelläni asiakkaiden kanssa, tulen hyvin toimeen heidän kanssaan ja olen saanut paljon kiitosta. Olen kuitenkin huono myymään itseäni ja osaamistani.

Toinen mikä pelottaa, on some. En oikein osaa elää jatkuvan arvostelun alla, mikä nykypäivän yritystoiminnassa on vielä suurempaa ja näkyvämpää kuin ennen.

Onko ketään, joka olisi omista peloistaan huolimatta alkanut yrittäjäksi? Kuinka kaikki on mennyt, miten olette sopeutuneet?

12

216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yrittäjä8v

      Mikään ei ole toivotonta ja turhan negatiiivinen asenne on turhaa. Joko voit pitää yrityksen esim. naapurikunnassa tai sitten voit moikkailla lyhyesti tavatessasi tuttuja yrityksen liittyen. Itse pidän rajoitetusti asiakkaiden kanssa toimimisesta mutta ilmeisesti asiakkaat kuitenkin pitävät siitä että palvellaan oikeasti hyvin, tsempataan ja pidetään aikataulut. Yli-iloiset haalaavat höpöttäjä lupailijat kyllä myös saavat asiakkaita mutta sitoutuneemmat asiakkaat saat olemalla oma itsesi - mutta vaatii tosiaan sen että oikeasti autat asiakkaitasi.
      Ja somessa ei oikeasti ole pakko olla, ajattele omia polkujasi äläkä seuraa muita, keskity mielummin asiakkaitten palvelemiseen kuin facebookkiin naputtamiseen.
      Myyt itseäsi omilla käytännön teoillasi parhaiten - turha kainostelu pois ja reipas ystävällinen asenne vain peliin olematta ekstrovertti.

      • aloittajalta

        Kiitos rohkaisusta! Olen tainnut rakentaa itse itselleni "peikon" tuosta some-vouhotuksesta, sitä ja sen merkitystä kun tunnutaan korostavan ylenpalttisesti nykyään kaikissa koulutuksissakin. Eli ehkäpä ulkoistan itseni siitä kokonaan, se mikä on itselleni luontaisinta on nimenomaan se asiakkaan kanssa oikeasti läsnäolo ja siinä tilanteessa palveleminen. Jos nyt jotain hyvää on pienellä paikkakunnalla toimimisessa, niin moni tuntee tai tietää minut jo valmiiksi työni kautta, ja muutamat ovat jo kyselleetkin, enkö laittaisi omaa firmaa pystyyn.

        Jännä juttu, olen pohjimmiltani koko ikäni ollut optimisti, mutta tämä yrityksen perustaminen tuntuu jotenkin niin isolta jutulta, että tämän kanssa olen ollut epäröivä.


    • ex_vertti

      Kyllä yrittäjällä täytyy olla myös sosiaalista kysyä ja lahjakkuutta. Umpimielisen mököttäjän tuotteet jää hyllylle. Näin se on, on tultava hyvin toimeen muiden ihmisten kanssa.
      Yrittämisessä tulee pakosti vastoinkäymistä ja kaikenlaista sanomista, vaikka kuinka teet oikein, ja niistäkin on selvittävä ja selviääkin, jos on noin normaalit älynlahjat ja mielenterveys.

      • aloittajalta

        No en onneksi ole umpimielinen mököttäjä, päin vastoin, olen kyllä asiakaspalvelutilanteessa ystävällinen, iloinen ja reipas. Semmoinen lipevä ylikohtelias myyntimiehen taito (?) minulta kyllä tyystin puuttuu.

        Myös silloin jos olen itse väsynyt tai pahalla päällä, se olo tavallaan katoaa, kun vastaan asiakkaan puheluun tai toimin hänen kanssaan paikan päällä. Siis jotenkin oma olemus kuitenkin vaihtuu "asiakaspalveluvaihteeksi". Se tapahtuu jotenkin itsestään ja luontaisesti, ei väkisin, eli kai minussa kuitenkin on ainesta ;).

        Liikaa varmaan mietin noita mahdollisia vastoinkäymisiä, olet varmasti ihan oikeassa tuossa mitä kirjoitat. Kiitos!


    • Ujostelu-ohi-40v-kohdall

      >> Olen kuitenkin huono myymään itseäni ja osaamistani.

      Kaikki suomalaiset ovat huonoja puhumaan itsestään, kehumaan omia osaamisiaan ja kykyjään. Se on vaan niin noloo. Joten tervetuloa vaan yrittämisen joukkoon, yrittämään näillä omien geeniemme vajavaisilla sosiaalisilla murusilla.

      >> Toinen mikä pelottaa, on some. En oikein osaa elää jatkuvan arvostelun alla, mikä nykypäivän yritystoiminnassa on vielä suurempaa ja näkyvämpää kuin ennen.>>

      Jos et toimi suoraan kuluttajatuotekaupassa, vaan enemmän business to business, niin somessa höpöttely ja siellä "sosiaalisesti verkostoituminen" eivät ole niin kriittisiä.

      Vaatteiden ja make-uppien ym. lastentavaran kanssa siellä on jollain lailla itse oltava. Tai saada joku toinen (pientä rahaa vastaan) tekemään sitä osuutta firmasi puolesta. Eihän nuo mitkään pitseriat, kampaamot ym. kovin näyttävästi vaikak Facebookissa ole.

      Niillä on siellä oma tili, ja siellä on suunnilleen pizzalista ja kampaamoilal on joitakin hiusleikakusten kuvia. Ei niitä "haukkumisia" sinulle sivujen takia tule. Perussivut kannattaa laitta aina.

      Mutta ainahan jos joku hiukankin tuntee saaneensa huonoa palvelua, niin ei siitä palvelun tuottajalle sanota, vaan mennään nimimerkin takana Facebookiin aukomaan päätään. Jotenkin tämänkin skeidan kanssa kaikki kuitenkin oppii elämään.

      • aloittajalta

        Kiitos. Tosiaan, suomalaisena suomalaisten joukossa :D.

        En tosiaan myy (enkä tule myymään) kuluttajatuotteita, vaan omaa osaamistani ja tekemistäni, tietotaitoineen. Ehkä tässä on sekin, etten ole mistään yrittäjäperheestä lähtöisin. Ne jotka ovat, pistävät oman yrityksen pystyyn jo melkein koulun penkillä. Kun ei ole taustaa perheen ja suvun puolesta, kokee olevansa jotenkin "yksin".

        Mukavaa, että täällä saa asiallisia vastauksia :).


      • Viuhtova-vientimyyjä

        Kannattaisi silti koettaa palkata joku ekstroverttisiä ominaisuuksia omaava myyntihenkilö remmiin. Ne ovat usein rasittavia, kuten myynti-ihmiset yleensäkin. Mutta toisinaan niillä on se taito että haluavat ja jaksavat ottaa koko ajan uusia ja uusia kontakteja, ja saavat sitä kautta myös kauppaa aikaiseksi.

        Tämä ei kuitenkaan ole mikään sääntö. Lyhyt pinna ja keskittymisen puute ja viinaan menevyys voivat viedä kaiken edun siltä ekstroverttisuudelta.
        Ihan tavallinen keskimääräinen suomalainen pystyy lopulta myymään tuotteitansa ja palveluksiansa siinä kuin muunkin maalaiset. Hyvä vientikaupan myyjä ei ole mikään tuulimylly, vaan saattaa olla hyvinkin tosikko ja muodollinen. Mutta saa omalla tyylillään silti niitä kallisarvoisia tilauksia kasaan.


    • lajfdlaskndadasd

      On olemassa viisi erilaista persoonallisuustyyppiä, eikä noista oikeastaan sovellu kuin kaksi yrittäjäksi. Jos ei satu kuulumaan kumpaankaan ryhmään, jotka kyllä kattavat kaksi kolmasosaa ihmisistä, tilanne menee hankalaksi.

      Ehkä avuksi pitää ottaa joku, joka voi toimia "puskurina" asiakaskontakteissa. Ainahan tuo ei ole mahdollista, mutta kauppa/myyntitoiminnassa kyllä.

      • aloittajalta

        No joo, asiakaskontaktiin sinänsä en koe tarvitsevani mitään puskuria, asiakaspalveluhommaa olen tehnyt kuitenkin jo 16 vuotta ja se on sinänsä hallussa. Ehkä se on enempi se mainontapuoli, mitä en osaa ja mikä tuntuu haastavalta.

        En ole suuna päänä äänessä isommassa, vieraassa porukassa ja siitä ehkä tulee oma mielikuvani enemmän introvertista kuin ekstrovertista persoonasta, mutta asiakastilanteet ovat pääsääntöisesti kahdenkeskisiä ja niissä ei ole mitään ongelmaa. Päin vastoin siinä juttelen paljonkin, mutta myös kuuntelen, minkä asiakkaat kokevat tärkeäksi. Junassa saatan jutella vierustoverin kannsa, kaupassa kassan jne. Ehkä olen joku välimuoto ;).


    • Oytmiky

      Jokainen yrittäjä on yksilö ja pärjää varmasti jos on oman alansa amattilainen ja ahkera. Kirjapidon perusteet on hyvä osata.
      Olen ujo, sosiaalisesti aika huono. Inhoan olla huomion keskipisteenä. Peruskoulun ka. oli 8.1 ja siitä amikseen. Perintöjä en ole saanut eli nollasta aloiteuttu . Tästä huolimatta olen huippuyrittäjä. Lisäksi suvun ainoa yrittäjä, esikuvia ei ole. Yhtenä vuotena yritykseni oli tuhannen (1000) parhaan joukossa koko maassa, jos mittarina oli yhteisöverojen maksu euroissa. Ikää n. 50v. Yrittäjyyttä viimeiset 10v.
      Tsemppiä sekä jaksamista

      • aloittajalta

        Kiitos ja onneksi olkoon! Mukava kuulla positiivisia tarinoita elävästä elämästä.

        Yhdenkertainen kirjanpito on itselläni hallussa. Ei ole perintöjä eikä taustarahoittajia itselläni, se siinä ehkä myös hirvittää, että miten maksan kaikki lainat takaisin, jos pistän firman pystyyn. Nyt on myönnettävä että liiketoimintasuunnitelman olen muutoin tehnyt mutta rahoituslaskelmaa en. Se ei ole mikään pieni summa (omasta mielestäni siis) minkä tarvitsen jos alan työskennellä omiin nimiini. Käy vähän kateeksi vaikkapa hierojia, ei tarvi välttämättä kuin pöydän ja maksupäätteen ja se on siinä ;).


    • introverttia

      Ekstrovertti? Onko tulevan yrityksen nimi: "Suomen itsensäpaljastajat". vitsi, vitsi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      360
      4175
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1779
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1536
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      63
      1520
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1360
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1321
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1319
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      201
      1306
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1208
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1205
    Aihe