Julkinen versus yksityinen

Togdor

Julkinen versus yksityinen
Sotessa valinnanvapaus on pitkälti myös arvokysymys. Haluaako valita yksityisen vai julkisen perusterveydenhoidon? Näin valinnanvapaus on iso henkilökohtainen ratkaisu siitä, kannattaa yksityistä tai julkista ja sillä on varmasti merkitystä pitkälle tulevaisuuteen. Kumman haluat kehittyvän ja kumman näivettyvän, kumman pussiin haluat rahasi menevän.
Sotevalinta on myös eettinen ja moraalinen kysymys. Ristiriita on arvojen välillä. Onko hyvää vai pahaa, väärin tai oikein, jos ihmisten terveydellä tehdään raakaa bisnestä. Haluatko että asiakasmaksut menevät yksityiseen vai julkiseen laariin. Etiikkaan ja moraaliin kuuluu myös kysymys siitä, onko soveliasta keinotella ja rikastua ihmisten terveyden ja sairauden sekä iäkkäiden vanhusten kustannuksella.
Nykyään on jo paljon suuria sosiaali- ja terveydenpuolen toimijoita Suomessakin, joissa on omistajina ulkomaalaisia pääomasijoittajien hallinnoimia rahastoja, sijoitusyhtiöitä ja yksityisiä henkilöitä. Vanhusten säästöt ja kuntien sekä kaupunkien maksusitoumuksista rahat joutuvat ties minne, etelän saarille. Nykyään palvelutalojen 24/7 asukashinnat ovat jo aivan kohtuuttomat asiakkaille ja omaisille maksettavaksi.
Valinnanvapaus on iso revohka ja vatulointi jatkuu varmaan pitkään. Paljon helpommalla olisi päästy yhteiskunnassa jo aiemmin, jos lääkäreitä olisi koulutettu reippaasti enemmän ja kunnat sekä kaupungit olisivat pestanneet lääkäreitä huomattavasti enemmän virkoihin.
Tätä nykyä ei ole mikään ihme, jos jonkin mielestä Sote-suunnittelu pitää keskeyttää tai perua koko hanke. Monien mielestä on vahvoja epäilyjä siitä, ettei suunniteltu Sote tule säästämään silleen kuin on ajateltu ja palvelut heikkenevät ainakin taajama-alueiden ulkopuolella, ja palvelu- ja asiakasmaksut lopulta nousevat.
Tulevaisuudessa esimerkiksi harvaan asutuilla seuduilla lähipalvelut sijaitsevat yleensä joko melko lähellä useimpia ihmisiä tai ne tuodaan potilaan tai asiakkaan arkeen sähköisillä välineillä tai liikkuvina palveluina? Mikähän on tämän sanoman sisältö Sote-suunnittelijoilla?
Soten tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Palvelujen laatuhan tietysti säilyy, jos samat lääkärit edelleen toimivat sekä yksityisellä että julkisella puolella jopa samana päivänä. Palvelujen laatuun kuuluu myös jonotusaikojen lyhentäminen, ja sehän ei tapahdu ilman lääkäreiden määrän huomattavaa lisäämistä.

7

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • syöpis

      Nykyinen järjestelmä on hyvä! On täydellinen valinnan vapaus.

      Kun tarvitsen lääkäriä niin menen naapurikorttelin yksityiseen. Ajan saa aina seuraavalle arkipäivälle. Lekurilla ei ole kiirettä ja hän on osoittanut useaan otteeseen ammattitaitonsa.
      Julkinen puoli on kohdallani tyrinyt useaan kertaan ja perusteellisesti.

      Julkisen sektorin jarrutellessa olen teetättänyt myös osan labrakokeista yksityisellä.
      Ensi maanantai on poikkeus. Julkinen suostuu tekemään syvän CEA:n, eturauhasen PSA:n ja jopa S-Teston.
      Ennen 65 vuotisen ukon suolistosyöpäleikkausta ( yksityinen havaitsi ) olin 3 vuotta julkisen boikotissa koska vuotta aiemmat arvot olivat liian hyvät.
      Olen tallattanut ko. tulosteen jonka lääkäri on vahvistanut allekirjoituksellaan.

      • Kummallinen.yhtälö

        Tosiasia nyt vaan on se, että Suomessa äänestäjät ovat valinneet säästölinjan poliittisissa valinnoissaan terveydenhuollon puolelle eikä se toimi. Yksityinen on oletettavasti parempi, koska julkinen ei selviydy ja tulokset ovat onnettomat.

        Meillä oli julkinen terveydenhuolto, josta on leikattu yhtenäisesti päättäjien toimesta 1990-luvun alun lamasta saakka, siis noin 30 vuotta. Julkiselle puolelle ei ole sijoitettu resursseja, ja Suomi käyttää SOTE-sektorille OECD:n valtioista huomattavan vähän, ohessa linkki https://parasideamme.files.wordpress.com/2012/12/terveysmenot.png

        Suomi ei edellä olevan perusteella ole hyvinvointivaltio, sillä elinajanodote kertoo aika karusti tilanteen. Elinajanodotehan kuvastaa esimerkiksi terveydenhuollon, sosiaalihuollon, asuinolojen, ravitsemuksen, työpaikka- ja liikenneturvallisuuden sekä vaikkapa vanhustenhuollon onnistumista taikka epäonnistumista. Tilastokeskuksen linkistä http://www.stat.fi/artikkelit/2013/art_2013-12-09_014_001.gif selviää, että elinajanodotteen puolesta kuulumme Suomessa EU:n keskiarvon alapuolelle Slovenian kanssa samaan sarjaan. Toisin sanoen alhainen rahankäyttö kymmeniä vuosia jatkuneena terveydenhuollon jne. puolelle näkyy sekä tuntuu hyvinvoinnin puuttumisena.

        Kummallisinta on, että Suomi on silti verotuksen puolesta EU:n kalleimpia, linkkinä vaikkapa OECD-maiden kokonaisveroasteet https://hosting.dexmen.com/HyZkQlFre.html Toisin sanoen rahaa laitetaan aivan toisaalle, kun vaikkapa SOTE-sektorille. Verovaroista maksetaan vaikkapa maataloustukia, yritystukia ja erilaisia matkailu- ym. projekteja, puoluetukia ja ylisuurta hallintoa, johon ollaan parhaillaan vielä valtio- ja kuntatason lisäksi laittamassa maakuntahallintokin. Ihmiset ilmeisersti haluavat em. asian, näin ovat ainakin valinneet. Jos voi valita julkisen sijaan yksityisen, jossa laatu on toivottavasti parempi, niin hyvä näin.


    • No_sehän_on

      selvä, että yksityislääkärillä on aikaa. Sillä kun ei ole mitään julkisen puolen virkavelvoitteita kontollaan.

      Hänellä ei ole velvollisuutta ottaa vastaan 10:ntä potilasta päivän mittaa. Eikä velvollisuutta ottaa kantaa 10:n muun ihmisen resepteihin. Eikä velvollisuutta ottaa kantaa hoitokodin hoitajiston konsultaatioihin. Eikä tarvitse keskustella osastolla olevan potilaan voinnista huolestuneen omaisen kanssa puolta tuntia. Eikä yksityislääkärin tarvitse edes osata hoitaa potilasta, vaan aina voi kehottaa hakeutumaan lisätutkimuksia varten julkiselle vedoten siihen että muka säästää potilaan rahoja kalliista tutkimuksista.

      Yksityinen on lääkärien pakopaikka kaikesta siitä mikä julkisella puolella on paskaa ja pakollista. Ei enempää eikä vähempää.

      T:lääkäri

      • Paskaajapakollista

        Mikäs se lääkärin tehtävä olikaan?


      • Suomen_lain_silmissä

        lääkäri on lähinnä virkamies. Paperin pyörittäjä ensisijaisesti. Kaikki muu on toissijaista. Lääkäri ei välttämättä saa edes huomautusta siitä jos potilas kuolee väärin valitun hoidon vuoksi, mutta auta armias jos joku ilmoitus on päivän myöhässä... He tulee sanktioita.

        Se on valtio ja huonosti toimiva (lue tarpeeton) byrokratia mikä veloittaa lääkärit lähinnä toimisto työläisiksi, jolle ihmisten auttaminen on täysin toissijaista.


    • NäinköTekeeEliitti

      Yksityinen vai julkinen??
      Kun sain ihottuman, kävin yksityisellä lääkärisemalla 3 krt, n. 5 kk: aikana. Mitään sairauden paranemista ei ollut havaittavissa. Hakeudiun paikalliseen terveyskeskukseen, joka pyysi konsultaatiota ja sain välittömästi koepalan ottoajan. Koepala otettiin, jonka jälkeen lääkäri lupasi soittaa. Lääkäri soitti ja ilmoitti, että hän laittaa sähköiset presetit ja soittaa 2 kk: n kuluttua uudelleen. Hain lääkkeet apteekista hoidin ihoni kuntoon ja kun lääkäri soitti kiitin hyvästä ja tehokkaasta hoidosta, sillä ihoni oli silloin terve.

      Vastaavasti olen vuosia sivusta seurannut moniongelmaisen pallottelua, jossa mikään taho ei ota kokonaisvastuuta potilaasta. " Vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee" eli joskus tuntuu siltä, että lääkäreille on annettuohjeet, että anna riittävästi lääkepurkkeja ja laita potilas kotiin, niin kyllä aika hoitaa.

      Eli julkinenkin sairaan / vanhusten hoito on niin sirpaloitunutta, että varsinainen ihmisen hyvinvointi on unohtunut .

      Heikkokuntoisia sairaita vanhuksia jopa painostetaan allekirjoittamaan epämääräisiä sopimuksia, jossa ei ole mainiittu edes kustannuksia tai kustannusperusteitakaan, jotka vanhus joutuu itse maksamaan.
      Jopa pakkeihinkin voi enemmä luottaa, sillä, jossain on kuitenkin pienellä printattuna sopimusehdot, vaikka he neuvovat antamaakin rahat vain itselleen .
      Vertailuesimerkkinä voidaan pitää valtion yksityistämää Carunaa, joka on nostanut sähkön siirtomaksut jo "pilviin"

      Odotan kauhulla SO-TE uudistusta, jolloin lobbaamalla lisätään lakisääteisesti soppaan yksityinen taho, jonka ensisijaisena tavotteena on voiton maksimointi / omistajien etu.
      Oletettavasti heikompiosaisia, moniongelmaisia sairaita, vanhuksia tullaan pallottelemaan julkiselle puolelle koska heitä ei kyetä riittävästi rahastamaan.

      Vanhainkotipaikkoja on säästösyistä purettu ja julkisuudessa on ollut vanhusten kohtelu vanhainkodeissa!!
      Kulujen karsimisen verukkeella julkinen puoli siirtää heidät kotihoitoon, vaikka eivät pärjäisikään, näin heidät saadaan hiljaisesti pois päiväjärjestyksestä.
      Onko Suomi enää sivistysvaltio, jossa heikompiosaisistammekin yhteiskuntamme huolehtii.???

    • Sotentavoitteet

      > Soten tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Palvelujen laatuhan tietysti säilyy, jos samat lääkärit edelleen toimivat sekä yksityisellä että julkisella puolella jopa samana päivänä. Palvelujen laatuun kuuluu myös jonotusaikojen lyhentäminen, ja sehän ei tapahdu ilman lääkäreiden määrän huomattavaa lisäämistä.

      Tavoitteita kerrotaaan olevan, mutta mitä on käytännössä, sehän on aivan eri juttu.

      Palvelujen laatu säilyy. Olisi toivottavaa, että se edes hieman nousisi. Että edes kerrotut mm. umpisuolen tulehduksen kaltaiset ongelmat pystytäisiin ajoissa havaitsemaan ja hoitamaan asiallisesti.

      Kuinka jonojen lyhentäminen voi tapahtua, jos käytännöt ovat jatkossakin samat. Paljolti samat potilaat kiertävät vastaanotolla, eikä selvyyttä vaivoista tule. Pillereitä ja piikkejä tarjotaan. Myydään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1831
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1749
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1662
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1541
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1528
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1426
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1222
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe