Kirkko ähkii hengenhädässä

hyvä.blogi

Kävin tässä tänään jumalanpalveluksessa. Kirkkovuoden juhlana oli Marian ilmestyspäivä. Oli riemukasta veisata virsiä ja hiljentyä. Sen jälkeen pidetyissä kirkkokahveissa lähetyssihteeri kertoi ohimennen, että Namibiassa kuuluu ihmisiä enemmän ihmisiä kirkkoon kuin meillä.

Asia jäi vaivaamaan mieltä.

Toden totta. Me luulemme elävämme kristityssä yhteiskunnassa mutta todellisuus on toinen. Maailma muuttuu ja Suomen evankelisluterilainen kirkko on hengenhädässä. Sen arvot pyyhkiytyvät pois ja yhteiskunta menee omaan suuntaansa. Samaan aikaan kansa vaeltaa tasaisen kiihtyvänä virtana siitä poispäin.

Jos kirkko olisi oy?

Tilanne on niin paha, että mikäli Suomen ev.lut. kirkko olisi liikelaitos, niin sen osakkeenomistajat karjuisivat raivosta. Kriisi näkyisi kaikessa ja joka puolella. Mikäli kirkko olisi liikelaitos, niin johtajia olisi vaihdettu ja osastopäälliköiden takamukset mätkähtelisivät äkillisistä potkuista.

Näyttää siltä, että kirkon ylipapit ja sen kirjanoppineet ymmärtävät yksityisissä keskusteluissa tapahtuneen mutta eivät epätoivossaan osaa tehdä mitään. Siksi strategiaksi on valittu: ”pää kyyryyn ja pois yhteiskunnan jaloista.” Näin selvittiin kylmän sodan aikana ja ehkä näin selvitään tulevaisuudessakin?

Sillä onhan vielä kaikki niin suloisen hyvin ja mainiosti: verot maksetaan säännöllisesti.

Kirjoitus on kuitenkin seinällä eikä kukaan uskalla tulkita sitä. Samaan aikaan kansa äänestää jaloillaan, älymystö ei ole enää kiinnostunut kirkon sanomasta ja keskiluokka ja duunarit jättävät kirkon.

Ainoa, joka ylhäällä hieman enemmän pelottaa on rahavirran vähittäinen heikkeneminen ja se trendi, jonka mukaan kirkolla on armon aikaa noin 10 vuotta. Mutta ei hätää: seurakuntia yhdistetään, seurakuntayhtymiä perustellaan ja matalapalkkaisia siivoojia erotetaan tarpeettomina. Fuusiot säästävät ja säästöt perusasioissa vähentävät kitkaa yhteiskunnan kanssa. Ollaan mauttomia ja hajuttomia. Pysytään sivulla ja ruvetaan harrastamaan eriskummallisia triviaali-asioita.

MIkäli todellisuus tihkuisi kirkon ylipappien kahvikammareihin, niin asiat olisivat toisin. Jos todellisuus ahdistaisi, niin pappien pitäisi saarnata kuin jokainen saarna olisi vihonviimeinen ja lopullinen. Sanan pitäisi sattua kipeästi ja tarkasti jokaiseen sydämeen.

Kirkon "mount everestillä" arki on nyt turvallista, ennakoitavaa ja lutuista. On parempi eristäytyä, hiipua tai sitten keksiä kirkon tärkeimmäksi tehtäväksi joku muu kuin sen perussanoma – ja onhan näitä päivän hupsutuksia; alkaen aina dingoteologiasta vegaaniteologiaan saakka. Ja onhan aina mahdollista harrastaa ekumeniaa)))

Ehdotin tässä muinoin sitä, että kirkon keskushallinto korvattaisiin kahden naissuntion kahvihetkillä. Tulisi tolkun järkeä ja elämän tosiasioiden ymmärrystä. He voisivat hoitaa nämä asiat paremmin kuin koko kirkkoneuvosten köörti.

Ehkä olin kannassani liian jyrkkä. Kadun tätä aivan todellisuudelle vastaista ehdotustani. Se olisi sitä nuoruuden radikalismia.

Kyllä siihen naissuntioiden seuraan voisi istuttaa myös muutaman seurakuntamestarin. Tulisi kiinteistöosaamista! Ja kyllä miesnäkökulmaa tarvitaan.

Parasta Marian ilmestyspäivää kaikille! Myös ateisteille ja epäilijöille!
https://beta.oikeamedia.com/o1-9824

82

741

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voi olla totta toinen puoli?

      Se vaan on niin, että jutut on jo lähtökohtaisesti perättömiä, kun ne on kopioitu "Oikesta mediasta" tai samaa tasoa olevasta MV-lehdestä.

    • Ulkomailta tulleet ovat usein ihmetelleet kuinka Suomessa ihmiset eivät puhu mitään uskonnosta tai hengellisestä elämästä. Se on kai tapana, että niitä pidetään henkilökohtaisina asioina.

    • Jipk

      Ok, pitkä teksti kirkontilasta, mutta ei mitään sanottavaa päiväntekstistä!!
      No käydäänpä läpi siis tätä: Luuk. 1: 39-45
      "Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”

      Pääkohta: armo on ensin, usko sitten.

      Tämä tekstin kohta osoittaa nyt sitten kaikille järkiuskoville sen, että vanhurskaus on yksin armosta ja yksin uskosta. Tästä Elisabeth Pyhän Hengen innoittamana todistaa Marialle. Tekstin erityinen uskonsalaisuus on kuitenkin näyttö lapsikasteen puolustukseksi. Tästä kirjoittaa Hedberg näin:

      "Mihin babtistit perustavat väitteensä, että kastettavat lapset eivät voi uskoa? Esitämme tässä heidän tekosyynsä ja kumoamme ne. Ensiksi he väittävät, ettei kykene uskomaan Kristukseen vajavaisen ymmärryksensä vuoksi. He eivät ole missään koulussa oppilaina eivätkä tiedä sen enempää Kristuksesta kuin Muhammedista. Mitään he eivät pysty oppimaan taivasten valtakunnan asioista", sanoo babtisti Carson. "He eivät tunne kolmiyhteisen Jumalan nimeä, kuinka he voisivat tunnustaa uskonsa tähän nimeen", sanoo Wiberg. Tähän vastaamme, että on todellisesti olemassa tietoa jumalasta ja Kristuksesta ja uskoa häneen, jonka Pyhä Henki vaikuttaa pienessä lapsessa, vaikka he eivät voikaan käsittää saarnattua sanaa Kristuksesta. Tämän todisteeksi vetoamme ensiksi Raamatun todistukseen lapsesta, joka oli täytetty Pyhällä Hengellä jo äitinsä kohdussa (Luuk.1:41). Tiedämme toki, että tämä todistus kiusaa babtisteja kovasti, mutta vaikka tahtoisivatkin, he eivät voi sitä tehdä mitättömäksi. Tämä kiistämätön Raamatun esimerkki on meille täysin riittävä osoittamaan, että pienten lasten yhteys Isään Jumalaan ja hänen Poikaansa on mahdollinen Pyhässä Hengessä.
      Mitä siitä, vaikka he eivät olisikaan minkäänmaallisen koulun oppilaita. Tosi kristillinen usko opitaan Pyhän Hengen koulussa eikä ihmisten oppilaitoksissa. Riittää, että pienet lapset voivat ottaa vastaan Pyhän Hengen ilmoituksen, vaikka eivät vielä voisikaan tunnustaa uskoaan kolmiyhteisen Jumalan nimeen ihmisten edessä. Koska he voivat tulla täytetyiksi Pyhällä Hengellä, he voivat epäilemättä omalla salatulla tavalla, mutta Jumalalle selvällä tavalla tuntea hänet ja hänen lähettämänsä Jeesuksen Kristuksen ja vieläpä paremmin kuin tuo suuri babtisti Carson itse, joka tohti väittää, etteivät pienet lapset tiedä Kristuksesta enempää kuin Muhammedista. Täten olemme osoittaneet mahdolliseksi sen, mitä babtistit pitävät mahdottomana, nimittäin että lapset voivat olla Pyhän Hengen armotyön kohteena, vaikka heidän ymmärryksensä vielä onkin kehittymätön. Salatusti, joskin tiedotomattomasti he luottavat Jumalaan, herramme Jeesuksen Kristuksen Isään. Siksi Daavidkin todistaa:" Sinähän vedit minut äitini kohdusta, sinä annoit minun olla turvassa äitini rinnoilla; sinun huomaasi minä olen jätetty synytymästäni saakka, sinä olet minun Jumalani hamasta äitini kohdusta" (PS.22:10, 119)."

      Tämä on tunnustuksellista luterilaisuutta, joka ei taivu kirkon perustuksia vastaan hyökkäävien voimien edessä. Tätä perustusta saatana ei voi sietää ja sitä se onkin sitkeästi yrittänyt horjuttaa aina alkukirkon ajoista lähtien.
      Ikävää on se, miten Mariasta on katolisella puolella tehty uskon kohde, kun hän vain tässä ja muualla toimi Jumalan palvelijana, armon saaneena.

      • hyvä.blogi

        Sipaiseppa PH:ta sielä pallukoistasi nenänpäähän, otat PH:n vastaan ja uskonnolliset jutut eivät oo "pitkiä" enää. Oletko KAMELINPERSE kun juttuni ei kiinnosta? Sähisetkö usein ohikulkijoille tai suututko Kelassa? Sitä minä avaaja, blogi, haluaisin tietäÄ!


    • hyvä.blogi

      Niiskaisin iloisesti Palli Hikeä, PH tilaisuudessa ja harrastin kotonani rakastelua Mielelläni imurini kanssa Miele.

    • kirkko.kuurolla

      Hyvä blogi. Missä Vilppu ja Merja?

      • Tarzan.apinain.kuningas

        Töissä? Kokeilisit joskus.


      • mitämaksoi
        Tarzan.apinain.kuningas kirjoitti:

        Töissä? Kokeilisit joskus.

        Oletko kokeillut Vilppua ja Merjaa?


      • kyllävaan-
        mitämaksoi kirjoitti:

        Oletko kokeillut Vilppua ja Merjaa?

        Olen.


    • Hei, nimim. hyvä.blogi.

      Maalaat kirkon tilasta aika negatiivista kuvaa ja meistä kirkon työntekijöistä mitäänsaamattomia vätyksiä tai ainakin sellaisia, joita ei kirkon nykytilanne hetkauta.

      Tekisi mieli kysyä, mistä tämän tiedät? Minulla on ainakin sellainen tieto, että seurakunnissa ollaan kovasti tekemässä jäsenkadon eteen töitä. Asiat muuttuvat seurakunnissa/kirkoissa hitaasti, mutta monia asioita on tehty.

      Seurakuntien omaisuutta on myyty, henkilöstöstrategioita ja toimintastrategioita luotu ja päivitetty vastaamaan nykyistä tilannetta. Tilojen käyttöasteita seurataan ja tarpeettomista tiloista pyritään luopumaan. Uusia toimintakulttuureja kokeillaan ja kehitellään. Mietitään miten kohtaisimme ihmisiä.

      Sanot, että pitäisi saarnata lujemmin. Jumalanpalveluskissa kuitenkin käy paljon niitä seurakuntien uskollisia jäseniä. Eiköhän ongelmana ole se, että miten tavoitamme ne, jotka eivät tule kirkon tilaisuuksiin.

      Mainitset myös ekumenian. Jotenkin kuulostaa, että koet ekumenian turhaksi, miksi? Kristittyjen pyrkimys löytää yhteisiä asioita eikä niitä, jotka erottavat. Eikö tämän pitäisi olla myös sitä perustyötä evankeliumin eteenpäin viemisen ja sakramenttien jakamisen lisäksi.

      Merja-pappi

      • Jipk

        No olihan tuossa avauksessa periaatteessa kuitenkin poukkoilevasta tekstistä huolimatta hyvää se, että siinä kerrottiin kirkon jäsenkatoon ratkaisuehdotus ja se oli se, että saarnattaisiin ihmiset paikalle. Ihmisiä ei tuo paikalle samat teemat, jotka voi lukea päivän lehdestä tai työpaikan kahvikeskusteluista. Kirkolla tulee olla valttinaan, oikeudenmukaisuustaiston ja sosiaalitoimistotemppujen sijaan, Raamatun sanoman osaaminen ja pelastustien kertomisen taito. Tulee siis kertoa, että joka ainoa meistä on syntinen ja tarvitsee armahdusta. Kerromme, että tuo Jumalan pelastava armo on jo luettu hyväksemme ja lahjoitettu henkilökohtaisesti kasteemme hetkellä. se tarvitsee vain ottaa vastaan uskolla eli palata Taivaan isän luo armoa omistamaan.


      • kirkko.on.eksynyt

        " Minulla on ainakin sellainen tieto, että seurakunnissa ollaan kovasti tekemässä jäsenkadon eteen töitä"
        Mitä se työ on? Kirkon mallistaminenko?
        "Uusia toimintakulttuureja kokeillaan ja kehitellään. Mietitään miten kohtaisimme ihmisiä. "
        Oletteko ajatellet palata parannuksen kulttuurin saarnaamiseen?
        "Sanot, että pitäisi saarnata lujemmin. Jumalanpalveluskissa kuitenkin käy paljon niitä seurakuntien uskollisia jäseniä. Eiköhän ongelmana ole se, että miten tavoitamme ne, jotka eivät tule kirkon tilaisuuksiin"
        Kaikki tarvitsevat parannusta. Ongelmanne on se, että teillä ei ole mitään sanomaa ihmisille. Olette hylänneet Jumalan sanan ja tuoneet oman humanisminne tilalle. Ei kukaan sitä paipaa kirkolta kosk sitä saa muualtakin.
        Kirkon ekumenia on muiden uskontojen eli epäjumalanpelveluksen tuomista kirkkoon. Kuka sitä haluaisi?


      • kirkko.on.eksynyt kirjoitti:

        " Minulla on ainakin sellainen tieto, että seurakunnissa ollaan kovasti tekemässä jäsenkadon eteen töitä"
        Mitä se työ on? Kirkon mallistaminenko?
        "Uusia toimintakulttuureja kokeillaan ja kehitellään. Mietitään miten kohtaisimme ihmisiä. "
        Oletteko ajatellet palata parannuksen kulttuurin saarnaamiseen?
        "Sanot, että pitäisi saarnata lujemmin. Jumalanpalveluskissa kuitenkin käy paljon niitä seurakuntien uskollisia jäseniä. Eiköhän ongelmana ole se, että miten tavoitamme ne, jotka eivät tule kirkon tilaisuuksiin"
        Kaikki tarvitsevat parannusta. Ongelmanne on se, että teillä ei ole mitään sanomaa ihmisille. Olette hylänneet Jumalan sanan ja tuoneet oman humanisminne tilalle. Ei kukaan sitä paipaa kirkolta kosk sitä saa muualtakin.
        Kirkon ekumenia on muiden uskontojen eli epäjumalanpelveluksen tuomista kirkkoon. Kuka sitä haluaisi?

        Jeesus kovasti oli humanismin perään. Uskovinekin piti myydä mitä heillä on ja auttaa köyhiä, piti parantaa sairaat. Sen lisäksi piti tehdä kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi.

        Kirkko on ihmiset, papit myös. Mitä pappien siis olisi hyvä tehdä?


      • sinulta.ei.ksystty
        torre12 kirjoitti:

        Jeesus kovasti oli humanismin perään. Uskovinekin piti myydä mitä heillä on ja auttaa köyhiä, piti parantaa sairaat. Sen lisäksi piti tehdä kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi.

        Kirkko on ihmiset, papit myös. Mitä pappien siis olisi hyvä tehdä?

        Mene pois!


      • sinulta.ei.ksystty
        torre12 kirjoitti:

        Jeesus kovasti oli humanismin perään. Uskovinekin piti myydä mitä heillä on ja auttaa köyhiä, piti parantaa sairaat. Sen lisäksi piti tehdä kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi.

        Kirkko on ihmiset, papit myös. Mitä pappien siis olisi hyvä tehdä?

        Mene pois!


      • sinulta.ei.ksystty
        torre12 kirjoitti:

        Jeesus kovasti oli humanismin perään. Uskovinekin piti myydä mitä heillä on ja auttaa köyhiä, piti parantaa sairaat. Sen lisäksi piti tehdä kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi.

        Kirkko on ihmiset, papit myös. Mitä pappien siis olisi hyvä tehdä?

        Mene pois!


      • sinulta.ei.ksystty
        torre12 kirjoitti:

        Jeesus kovasti oli humanismin perään. Uskovinekin piti myydä mitä heillä on ja auttaa köyhiä, piti parantaa sairaat. Sen lisäksi piti tehdä kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi.

        Kirkko on ihmiset, papit myös. Mitä pappien siis olisi hyvä tehdä?

        Mene pois!


      • papeistakii

        Jipk, Se tietysti edellyttää sitä, että papit ovat pyhän hengen kasteen saaneita uudestisyntyneitä. Kyllä sen aistii tunnelmasta, jos pappi on oikeasti uskova. Ei voi kuin ihmetellä millaisia yliopiston kasvatti-liberaaliteologeja ei-uudestisyntyneitä vihitään papeiksi. Sinänsä Merja-papin vastaus oli ihan asiallinen. No, äitini, joka on harras kristitty, vastusti aikoinaan naispappeutta. Tosiasiahan on, että helsinkiläiset naispapit ovat kaikkein maallistuneimpia. Kovasti kirkko on maallistunut sitten 1980-luvun, kun itse sain sakramentin. Naispappeudesta on tehty sekulaari tasa-arvokysymys, vaikka puhtaasti sekulaarista näkökulmasta koko pappien ammattikuntahan on turhista turhin. Siis pappeus on teologinen kysymys. Samoin kirkollinen vihkiminen. Täyttä kristillinen avioliitto voisi olla jotain muuta kuin miehen ja naisen välinen. Kirkko, joka erkaantuu tästä lähtökohdasta ei ole enää pyhä, katolinen (tarkoittaa täsdä yhteydessä universaalia) eikä apostolinen.


      • papeistakii

        Siis korjaan kirjoitusvirheen, täyttä palturia, että kuten Wikström yrittää väittää, kristillinen avioliitto määräytyisi rakkaudesta. Jos tuo on kriteeri, miten sisarus- ym. sukulaisliitot, polyamoria ja lapsiavioliitot. Voisihan 50-vuotias mies mennä naimisiin 14-vuotiaan pojan kanssa ? Vastaapa Merja-pappi tähän. Sinänsä se ei tietysti ole sinun vikasi, että toimitat papin virkaa. Naispappeus on puhtaasti poliittinen päätös. Troijan hevonen ? Tehkää parannus ja uskokaa pelastuksen sanoma.


      • sinulta.ei.ksystty

        systty, sanoo kuunteleva_kirkko - tyhmille:
        Mene pois! Saatteji tyista iujeiau???????????????

        OEJEJPOEAW

        PERKELEEN NÄPPOÄMISTÖ


      • Jipk kirjoitti:

        No olihan tuossa avauksessa periaatteessa kuitenkin poukkoilevasta tekstistä huolimatta hyvää se, että siinä kerrottiin kirkon jäsenkatoon ratkaisuehdotus ja se oli se, että saarnattaisiin ihmiset paikalle. Ihmisiä ei tuo paikalle samat teemat, jotka voi lukea päivän lehdestä tai työpaikan kahvikeskusteluista. Kirkolla tulee olla valttinaan, oikeudenmukaisuustaiston ja sosiaalitoimistotemppujen sijaan, Raamatun sanoman osaaminen ja pelastustien kertomisen taito. Tulee siis kertoa, että joka ainoa meistä on syntinen ja tarvitsee armahdusta. Kerromme, että tuo Jumalan pelastava armo on jo luettu hyväksemme ja lahjoitettu henkilökohtaisesti kasteemme hetkellä. se tarvitsee vain ottaa vastaan uskolla eli palata Taivaan isän luo armoa omistamaan.

        >siinä kerrottiin kirkon jäsenkatoon ratkaisuehdotus ja se oli se, että saarnattaisiin ihmiset paikalle.

        Ihmisten "saarnaaminen paikalle" ei ole tästä maailmasta. Luulisi tämän olevan päivänselvää. Mitä ankarampi oppi, sen epäkiinnostavampi. Ja ne harvat, jotka ankaraa oppia kaipaavat, ovat sen jo löytäneet.


      • papeistakii kirjoitti:

        Siis korjaan kirjoitusvirheen, täyttä palturia, että kuten Wikström yrittää väittää, kristillinen avioliitto määräytyisi rakkaudesta. Jos tuo on kriteeri, miten sisarus- ym. sukulaisliitot, polyamoria ja lapsiavioliitot. Voisihan 50-vuotias mies mennä naimisiin 14-vuotiaan pojan kanssa ? Vastaapa Merja-pappi tähän. Sinänsä se ei tietysti ole sinun vikasi, että toimitat papin virkaa. Naispappeus on puhtaasti poliittinen päätös. Troijan hevonen ? Tehkää parannus ja uskokaa pelastuksen sanoma.

        >täyttä palturia, että kuten Wikström yrittää väittää, kristillinen avioliitto määräytyisi rakkaudesta. Jos tuo on kriteeri, miten sisarus- ym. sukulaisliitot, polyamoria ja lapsiavioliitot.

        No siten että katos kun laki ne kieltää. Oletko koskaan kuullut?


      • kirkko.on.eksynyt kirjoitti:

        " Minulla on ainakin sellainen tieto, että seurakunnissa ollaan kovasti tekemässä jäsenkadon eteen töitä"
        Mitä se työ on? Kirkon mallistaminenko?
        "Uusia toimintakulttuureja kokeillaan ja kehitellään. Mietitään miten kohtaisimme ihmisiä. "
        Oletteko ajatellet palata parannuksen kulttuurin saarnaamiseen?
        "Sanot, että pitäisi saarnata lujemmin. Jumalanpalveluskissa kuitenkin käy paljon niitä seurakuntien uskollisia jäseniä. Eiköhän ongelmana ole se, että miten tavoitamme ne, jotka eivät tule kirkon tilaisuuksiin"
        Kaikki tarvitsevat parannusta. Ongelmanne on se, että teillä ei ole mitään sanomaa ihmisille. Olette hylänneet Jumalan sanan ja tuoneet oman humanisminne tilalle. Ei kukaan sitä paipaa kirkolta kosk sitä saa muualtakin.
        Kirkon ekumenia on muiden uskontojen eli epäjumalanpelveluksen tuomista kirkkoon. Kuka sitä haluaisi?

        Hyvä nimim. kirkko.on.eksynyt.
        Kirjoitit ekumeniasta näin: "Kirkon ekumenia on muiden uskontojen eli epäjumalanpelveluksen tuomista kirkkoon. Kuka sitä haluaisi? "
        Oikeastiko tarkoitat tätä. Ehkä sinun olisi syytä lukea mitä ekumenia on: http://www.ekumenia.fi/

        Sanot, että jos me saarnaisimme oikeasta asiasta niin sillä kaikki muuttuisi. Kuulostaa siltä, että sinä tiedät mitä me kirkossa teemme ja saarnaamme. Miten osaat kertoa, että esimerkiksi kirkon työntekijät eivät julista evankeliumia? Eiköhän evankeliumi ole meille tärkeintä ja meidän tehtävämme on sitä viedä eteenpäin. Miksi muuten me olisimme kirkossa töissä.

        Ajat kuitenkin muuttuvat ja tavat. Sama tapa tai sama kieli ei enää puhuttele nykyihmistä, kuten se puhutteli vielä muutama kymmen vuosi sitten. Myös elämä ja maailma muuttuvat. Sanoma on sama, mutta keinot voivat olla erilaisia.

        Merja-pappi


      • sinulta.ei.ksystty kirjoitti:

        Mene pois!

        Jaa. Etkö millään kestä Jeesuksen humaania ja ihmisläheistä opetusta?


      • Jipk
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        >siinä kerrottiin kirkon jäsenkatoon ratkaisuehdotus ja se oli se, että saarnattaisiin ihmiset paikalle.

        Ihmisten "saarnaaminen paikalle" ei ole tästä maailmasta. Luulisi tämän olevan päivänselvää. Mitä ankarampi oppi, sen epäkiinnostavampi. Ja ne harvat, jotka ankaraa oppia kaipaavat, ovat sen jo löytäneet.

        Juuri niin RepeR, ihmisten paikalle saarnaamisen ei tule olla tästä maailmasta. Siihen tarvitaan Pyhän Hengen voima. Tulee valmistella saarnaa rukoillen ja pyytäen Pyhän Hengen johdatusta oikeiden sanojen löytämiseen.
        Pyhä Henki toimii Jumalan Sanan kautta:
        Joh 16:13. Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä hän puhuu, ei ole hänestä itsestään; vaan minkä hän kuulee, sen hän puhuu, ja tulevaiset hän teille julistaa.
        14. Hän on minut kirkastava, sillä hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.
        15. Kaikki, mitä Isällä on, on minun; sentähden minä sanoin, että hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.

        Siksi saarnassa tulee pitäytyä Raamatun sanassa. Saarnassa tulee kuulua Jumalan. laki ankaruudessaan ja evankeliumi kaikessa ihanuudessaan. Synti tulee kertoa synniksi, mutta samalla kertoa, että synnit saa anteeksi Jeesuksen sovitustyöhön uskoen. Tuo sovitustyö annettiin meille henkilökohtaisesti jo kasteessamme, kun meidät puettiin Jeesukseen Kristukseen. Kastetta käytämme, upottamalla päivittäin syntimme tuohon sovitukseen, syntisyytemme tunnustaen.

        Ihmisiä ei saada paikalle tämän maailman murheiden asioilla, kirkon tulee kertoa ikuisuuskysymyksistä. Kuten Paavali 1. korinttilaiskirjeen 15 luvussa sanoo: "16 Ellei kuolleita herätetä, ei Kristustakaan ole herätetty. 17 Mutta ellei Kristusta ole herätetty, teidän uskonne on pohjaa vailla ja te olette yhä syntienne vallassa. 18 Ja silloin nekin, jotka ovat nukkuneet pois Kristukseen uskoen, ovat joutuneet perikatoon. 19 Jos olemme panneet toivomme Kristukseen vain tämän elämän ajaksi, olemme säälittävimpiä kaikista ihmisistä.

        Luin viime vuonna C.O Roseniuksen suppean elämäkertakirjan. Rosenius nimenomaan sai saarnaamalla ihmiset tulvimaan kirkkoihin. Eikä se johtunut siitä, että aika tuolloin olisi ollut jotenkin hurskaampi, kuin nyt. Juoppous oli Ruotsissa yleistä lieveilmiöineen ja Roseniuksen tilaisuuksia monesti häriköinttinkin humalaisten toimesta.


      • Jipk kirjoitti:

        Juuri niin RepeR, ihmisten paikalle saarnaamisen ei tule olla tästä maailmasta. Siihen tarvitaan Pyhän Hengen voima. Tulee valmistella saarnaa rukoillen ja pyytäen Pyhän Hengen johdatusta oikeiden sanojen löytämiseen.
        Pyhä Henki toimii Jumalan Sanan kautta:
        Joh 16:13. Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä hän puhuu, ei ole hänestä itsestään; vaan minkä hän kuulee, sen hän puhuu, ja tulevaiset hän teille julistaa.
        14. Hän on minut kirkastava, sillä hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.
        15. Kaikki, mitä Isällä on, on minun; sentähden minä sanoin, että hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.

        Siksi saarnassa tulee pitäytyä Raamatun sanassa. Saarnassa tulee kuulua Jumalan. laki ankaruudessaan ja evankeliumi kaikessa ihanuudessaan. Synti tulee kertoa synniksi, mutta samalla kertoa, että synnit saa anteeksi Jeesuksen sovitustyöhön uskoen. Tuo sovitustyö annettiin meille henkilökohtaisesti jo kasteessamme, kun meidät puettiin Jeesukseen Kristukseen. Kastetta käytämme, upottamalla päivittäin syntimme tuohon sovitukseen, syntisyytemme tunnustaen.

        Ihmisiä ei saada paikalle tämän maailman murheiden asioilla, kirkon tulee kertoa ikuisuuskysymyksistä. Kuten Paavali 1. korinttilaiskirjeen 15 luvussa sanoo: "16 Ellei kuolleita herätetä, ei Kristustakaan ole herätetty. 17 Mutta ellei Kristusta ole herätetty, teidän uskonne on pohjaa vailla ja te olette yhä syntienne vallassa. 18 Ja silloin nekin, jotka ovat nukkuneet pois Kristukseen uskoen, ovat joutuneet perikatoon. 19 Jos olemme panneet toivomme Kristukseen vain tämän elämän ajaksi, olemme säälittävimpiä kaikista ihmisistä.

        Luin viime vuonna C.O Roseniuksen suppean elämäkertakirjan. Rosenius nimenomaan sai saarnaamalla ihmiset tulvimaan kirkkoihin. Eikä se johtunut siitä, että aika tuolloin olisi ollut jotenkin hurskaampi, kuin nyt. Juoppous oli Ruotsissa yleistä lieveilmiöineen ja Roseniuksen tilaisuuksia monesti häriköinttinkin humalaisten toimesta.

        Rosenius siis kuoli puolitoista vuosisataa sitten korkeassa 52 vuoden iässä. Et taida olla oikein kartalla, jos kuvittelet että ihmisten maailma on nyt kovastikin samannäköinen kuin 1800-luvun puolimaissa, jolloin uskonto ja kirkko oikeasti olivat todellinen voimatekijä kaikkialla, kaikkien ulottuvilla olevasta vapaasta sähköisestä tiedonvälityksestä ei osattu edes haaveilla ja jopa alamaisen pitäjästä toiseen siirtymiseen tarvittiin kirkkoherran lupa.

        Sen verran toki ihmisiä kiinnostaa yhä se mitä kirkoissa saarnataan, että änkyräoppien julistamisen yleistyminen romahduttaisi kirkon jäsenmäärän kohtalokkaalla tavalla. Mitäpä ihmiset tekisivät lafkassa jonka arvot eivät lainkaan vastaa heidän omiaan? Nyt sentään vastaavuutta on jollain lailla olemassa, vaikka kirkon kielteinen suhtautuminen homoavioliittoihin sitä koko ajan rapauttaa.


      • 1MooseksenKirja3
        kuunteleva_kirkko kirjoitti:

        Hyvä nimim. kirkko.on.eksynyt.
        Kirjoitit ekumeniasta näin: "Kirkon ekumenia on muiden uskontojen eli epäjumalanpelveluksen tuomista kirkkoon. Kuka sitä haluaisi? "
        Oikeastiko tarkoitat tätä. Ehkä sinun olisi syytä lukea mitä ekumenia on: http://www.ekumenia.fi/

        Sanot, että jos me saarnaisimme oikeasta asiasta niin sillä kaikki muuttuisi. Kuulostaa siltä, että sinä tiedät mitä me kirkossa teemme ja saarnaamme. Miten osaat kertoa, että esimerkiksi kirkon työntekijät eivät julista evankeliumia? Eiköhän evankeliumi ole meille tärkeintä ja meidän tehtävämme on sitä viedä eteenpäin. Miksi muuten me olisimme kirkossa töissä.

        Ajat kuitenkin muuttuvat ja tavat. Sama tapa tai sama kieli ei enää puhuttele nykyihmistä, kuten se puhutteli vielä muutama kymmen vuosi sitten. Myös elämä ja maailma muuttuvat. Sanoma on sama, mutta keinot voivat olla erilaisia.

        Merja-pappi

        Sanoiko Jumala todella niin, että papin toimi on vain miehelle. Sanoiko Jumala todella niin, että avioliitto on miehen ja naisen välinen. Sanoiko Jumala todella niin, että kärsivää saatanaa ei saa koskaan rakastaa.


      • kirkko.on.eksynyt
        kuunteleva_kirkko kirjoitti:

        Hyvä nimim. kirkko.on.eksynyt.
        Kirjoitit ekumeniasta näin: "Kirkon ekumenia on muiden uskontojen eli epäjumalanpelveluksen tuomista kirkkoon. Kuka sitä haluaisi? "
        Oikeastiko tarkoitat tätä. Ehkä sinun olisi syytä lukea mitä ekumenia on: http://www.ekumenia.fi/

        Sanot, että jos me saarnaisimme oikeasta asiasta niin sillä kaikki muuttuisi. Kuulostaa siltä, että sinä tiedät mitä me kirkossa teemme ja saarnaamme. Miten osaat kertoa, että esimerkiksi kirkon työntekijät eivät julista evankeliumia? Eiköhän evankeliumi ole meille tärkeintä ja meidän tehtävämme on sitä viedä eteenpäin. Miksi muuten me olisimme kirkossa töissä.

        Ajat kuitenkin muuttuvat ja tavat. Sama tapa tai sama kieli ei enää puhuttele nykyihmistä, kuten se puhutteli vielä muutama kymmen vuosi sitten. Myös elämä ja maailma muuttuvat. Sanoma on sama, mutta keinot voivat olla erilaisia.

        Merja-pappi

        Minä en lue noita linkkejä joten voisikto sinä kertoa omin sanoin mitä on edustamasi kirkon ekumenia? Onko se sitä, että musimeilla ja kristityillä on sama Jumala?
        En ole koskaan kuullut kirkossa kehoitusta parannuksen tekemiseen ja syntien hylkäämiseen ja Jeesuksen seuraajaksi ryhtymiseen. Sehän on evankeliumi.
        Olette ilmeisesti töissä kirkossa, että saatte maallisen elantonne. Suurinosa papeistahan ei enää edes usko Raamatun Jumalaan.
        Rosenius nimenomaan julisti parannuksen tekoa ja ihmisten syntisyyttä ilman parannusta ja Jeesusta.
        Nythän ei kirkossa enää saa edes sanoa synti-sanaa koska se syyllistää ihmisiä, vai mitä?


      • kirkko.on.eksynyt kirjoitti:

        Minä en lue noita linkkejä joten voisikto sinä kertoa omin sanoin mitä on edustamasi kirkon ekumenia? Onko se sitä, että musimeilla ja kristityillä on sama Jumala?
        En ole koskaan kuullut kirkossa kehoitusta parannuksen tekemiseen ja syntien hylkäämiseen ja Jeesuksen seuraajaksi ryhtymiseen. Sehän on evankeliumi.
        Olette ilmeisesti töissä kirkossa, että saatte maallisen elantonne. Suurinosa papeistahan ei enää edes usko Raamatun Jumalaan.
        Rosenius nimenomaan julisti parannuksen tekoa ja ihmisten syntisyyttä ilman parannusta ja Jeesusta.
        Nythän ei kirkossa enää saa edes sanoa synti-sanaa koska se syyllistää ihmisiä, vai mitä?

        ”Minä en lue noita linkkejä…”

        Onhan tuossa se positiivista, että reilusti tunnustat, ettei tieto kiinnosta.

        ”Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen yhteistyöelin. Jäseniksi voidaan hyväksyä yhteisöjä, jotka tunnustavat Herran Jeesuksen Jumalaksi ja Vapahtajaksi Raamatun mukaan ja jotka sen vuoksi pyrkivät yhdessä täyttämään yhteistä kutsumustaan yhden Jumalan, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen kunniaksi.”

        ”Ekumenian tavoitteena on hajallaan elävän kristikunnan saattaminen keskinäiseen yhteyteen. Kristittyjen yhteys on sekä uskon että elämän yhteyttä.”

        ”Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on maassamme toimivien kirkkojen, kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien yhteistyöjärjestö. SEN on yksi maailman vanhimmista kansallisista ekumeenisista neuvostoista. Perustamisvuosi on 1917.”


      • Kyse on uudesta tyylistä, jossa vanhoja perinteisiä kirkkoja halutaan vain mustamaalata. Siksi kritiikki on usein erilaisten ”juorujen” ja väärinkäsitysten toistamista, harvoin mihinkään tosiasiaan liittyvää. Toki joukossa on heitä, jotka kovasti kaipaavat vanhan ajan ”jyrinää” ja tuomiota.

        ”Sanot, että pitäisi saarnata lujemmin.”

        Olen jotakuinkin tullut lopputuloksen, että koska nyt tarjontaa on jo yhteisöistä, joissa noita synnin tuntoon ajavia saarnaajia on yltäkyllin, eikä niihin nyt niin suurta yleisöryntäystä ole tullut, että tarvitaan myös luterilaisen kirkon tapaakin mukaan. Tosin, kuten jokainen tietää, nämäkin ovat hyvin paikkakuntakohtaisia, sillä pappeja on joka lähtöön.

        Itse olen sitä mieltä, että kirkko on vielä liian notkollaan rikkaita ja vallanpitäjiä kohtaan. Jos seurataan Jeesuksen opetuksia, niin ahneudesta, itsekkyydestä jne. voisi todella olla kipunoivampiakin saarnoja juuri oikeaan kohteeseen.

        ”…miten tavoitamme ne, jotka eivät tule kirkon tilaisuuksiin.”

        Siinäpä se, pitäisi jalkautua sinne, missä ihmiset ovat. Rohkeasti. Olemalla valmis vastaamaan juuri niihin vaikeisiin kysymyksiin, joita nykyihmisillä on. Vaikka siitä lähtien, onko Jumala olemassa vai ei, aina siihen, miten erilaisia suuntauksia on ja miten niiden näkemykset poikkeavat toisistaan.

        Ihmisillä on paljon kysymyksiä, joihin he eivät ole kokeneet saaneensa vastauksia. Näin mielikuvat on muodostettu vain niiden mukaan, jotka äänekkäimpinä tuovat esiin näkemyksiään. Tarkoittaa juuri näitä nykyajan herätyskristillisiä joita tälläkin palstalla liikkuu. Näitä saa olla oikomassa tavan takaa. Esimerkkinä vaikka se sekaannus Päivi Räsäsen tv juttu, jota luultiin kirkon kannaksi. Näitä on paljon muitakin.

        Esiintymiset sosiaalisessa mediassa on kovin vaisuja ja aneemisia. Tässäkin suhteessa voisi olla rohkeampia.


      • kaltevaapintaa
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        >täyttä palturia, että kuten Wikström yrittää väittää, kristillinen avioliitto määräytyisi rakkaudesta. Jos tuo on kriteeri, miten sisarus- ym. sukulaisliitot, polyamoria ja lapsiavioliitot.

        No siten että katos kun laki ne kieltää. Oletko koskaan kuullut?

        Polyamoria ja sisarusavioliitot on kielletty. Kuitenkin jos toinen on toisen siskon tai veljen jälkeläinen, voi oikeusministeriö antaa erityisluvan, samoin lapsiavioliitoissa, kun toinen tai molemmat ovat alle 18-vuotiaita. Serkut saavat mennä naimisiin, ja enot, sedät ja tädit sisaren tai veljen poikansa tai tyttönsä kanssa erityisluvalla. Miten tämä suhteutuu sukupuolineutraaliin avioliittoon ? Voisiko 50-vuotias mies saada oikeusministeriöltä luvan mennä naimisiin 16-vuotiaan pojan kanssa ? Syynä lapsiavioliittoihin on uskonnollinen peruste tai muu painava syy kuten morsian raskaana. Mitä jos 50-vuotias mies haluaisi tuoda 16-vuotiaan pojan kolmannen maailman maasta Suomeen avioliittoa varten ? Kyllä tämä sukupuolineutraaliavioliitto on kalteva pinta. Varmaan jossain päin maailmaa oikeus jossain vaiheessa toteaa, että mitään argumenttia ei enää ole rajoittaa monenvälisiä avioliittoja, jos kriteerinä on rakkaus, ja lapsetkin ovat kauppatavaraa. Mitä veikkaatte, koska kohdunvuokraus homopareille laillistetaan Suomessa ? Vuonna 2030 ? Ehkä kirkossa keskustellaan vuonna 2040, voiko polyamorisessa suhteessa elävän henkilön vihkiä papiksi ?


      • kirkko.on.eksynyt kirjoitti:

        Minä en lue noita linkkejä joten voisikto sinä kertoa omin sanoin mitä on edustamasi kirkon ekumenia? Onko se sitä, että musimeilla ja kristityillä on sama Jumala?
        En ole koskaan kuullut kirkossa kehoitusta parannuksen tekemiseen ja syntien hylkäämiseen ja Jeesuksen seuraajaksi ryhtymiseen. Sehän on evankeliumi.
        Olette ilmeisesti töissä kirkossa, että saatte maallisen elantonne. Suurinosa papeistahan ei enää edes usko Raamatun Jumalaan.
        Rosenius nimenomaan julisti parannuksen tekoa ja ihmisten syntisyyttä ilman parannusta ja Jeesusta.
        Nythän ei kirkossa enää saa edes sanoa synti-sanaa koska se syyllistää ihmisiä, vai mitä?

        >Nythän ei kirkossa enää saa edes sanoa synti-sanaa koska se syyllistää ihmisiä, vai mitä?

        Varmasti saa ja sanotaankin. Älä usko kaikkia korvasyyhyysi kivalta tuntuvia höpinöitä.


      • mummomuori kirjoitti:

        Kyse on uudesta tyylistä, jossa vanhoja perinteisiä kirkkoja halutaan vain mustamaalata. Siksi kritiikki on usein erilaisten ”juorujen” ja väärinkäsitysten toistamista, harvoin mihinkään tosiasiaan liittyvää. Toki joukossa on heitä, jotka kovasti kaipaavat vanhan ajan ”jyrinää” ja tuomiota.

        ”Sanot, että pitäisi saarnata lujemmin.”

        Olen jotakuinkin tullut lopputuloksen, että koska nyt tarjontaa on jo yhteisöistä, joissa noita synnin tuntoon ajavia saarnaajia on yltäkyllin, eikä niihin nyt niin suurta yleisöryntäystä ole tullut, että tarvitaan myös luterilaisen kirkon tapaakin mukaan. Tosin, kuten jokainen tietää, nämäkin ovat hyvin paikkakuntakohtaisia, sillä pappeja on joka lähtöön.

        Itse olen sitä mieltä, että kirkko on vielä liian notkollaan rikkaita ja vallanpitäjiä kohtaan. Jos seurataan Jeesuksen opetuksia, niin ahneudesta, itsekkyydestä jne. voisi todella olla kipunoivampiakin saarnoja juuri oikeaan kohteeseen.

        ”…miten tavoitamme ne, jotka eivät tule kirkon tilaisuuksiin.”

        Siinäpä se, pitäisi jalkautua sinne, missä ihmiset ovat. Rohkeasti. Olemalla valmis vastaamaan juuri niihin vaikeisiin kysymyksiin, joita nykyihmisillä on. Vaikka siitä lähtien, onko Jumala olemassa vai ei, aina siihen, miten erilaisia suuntauksia on ja miten niiden näkemykset poikkeavat toisistaan.

        Ihmisillä on paljon kysymyksiä, joihin he eivät ole kokeneet saaneensa vastauksia. Näin mielikuvat on muodostettu vain niiden mukaan, jotka äänekkäimpinä tuovat esiin näkemyksiään. Tarkoittaa juuri näitä nykyajan herätyskristillisiä joita tälläkin palstalla liikkuu. Näitä saa olla oikomassa tavan takaa. Esimerkkinä vaikka se sekaannus Päivi Räsäsen tv juttu, jota luultiin kirkon kannaksi. Näitä on paljon muitakin.

        Esiintymiset sosiaalisessa mediassa on kovin vaisuja ja aneemisia. Tässäkin suhteessa voisi olla rohkeampia.

        >Olen jotakuinkin tullut lopputulokseen, että koska nyt tarjontaa on jo yhteisöistä, joissa noita synnin tuntoon ajavia saarnaajia on yltäkyllin, eikä niihin nyt niin suurta yleisöryntäystä ole tullut, että tarvitaan myös luterilaisen kirkon tapaakin mukaan.

        Todella. Kun ankara saarnaaminen ei saa aikaan ryntäystä ankaraa oppia saarnaaviin lahkoihin, mistä se vastaava ryntäys sitten kirkkoihin tulisi, kun kaikki tarvittava kiinnostuspohja yhteiskunnasta puuttuu?

        Ja sitten esimerkiksi otetaan Ruotsi jostain liitukaudelta, että kyllä silloinkin Pyhä henki. Todellisuudessa suuri ellei suurin osa tuolloisesta populasta ei osannut edes lukea, koulua ylipäätään oli käynyt vain harva ja vähäinen tietämys rajoittui useimmilla lähinnä omaan pikku elämänpiiriin.


      • RepeRuutikallo kirjoitti:

        >Olen jotakuinkin tullut lopputulokseen, että koska nyt tarjontaa on jo yhteisöistä, joissa noita synnin tuntoon ajavia saarnaajia on yltäkyllin, eikä niihin nyt niin suurta yleisöryntäystä ole tullut, että tarvitaan myös luterilaisen kirkon tapaakin mukaan.

        Todella. Kun ankara saarnaaminen ei saa aikaan ryntäystä ankaraa oppia saarnaaviin lahkoihin, mistä se vastaava ryntäys sitten kirkkoihin tulisi, kun kaikki tarvittava kiinnostuspohja yhteiskunnasta puuttuu?

        Ja sitten esimerkiksi otetaan Ruotsi jostain liitukaudelta, että kyllä silloinkin Pyhä henki. Todellisuudessa suuri ellei suurin osa tuolloisesta populasta ei osannut edes lukea, koulua ylipäätään oli käynyt vain harva ja vähäinen tietämys rajoittui useimmilla lähinnä omaan pikku elämänpiiriin.

        Miten paljon onkaan laitettu Pyhän Hengen kontolle niitä omia juttuja?


      • mummomuori kirjoitti:

        Miten paljon onkaan laitettu Pyhän Hengen kontolle niitä omia juttuja?

        Veikkaisin että 100 %.


      • kirkko.on.eksynyt kirjoitti:

        Minä en lue noita linkkejä joten voisikto sinä kertoa omin sanoin mitä on edustamasi kirkon ekumenia? Onko se sitä, että musimeilla ja kristityillä on sama Jumala?
        En ole koskaan kuullut kirkossa kehoitusta parannuksen tekemiseen ja syntien hylkäämiseen ja Jeesuksen seuraajaksi ryhtymiseen. Sehän on evankeliumi.
        Olette ilmeisesti töissä kirkossa, että saatte maallisen elantonne. Suurinosa papeistahan ei enää edes usko Raamatun Jumalaan.
        Rosenius nimenomaan julisti parannuksen tekoa ja ihmisten syntisyyttä ilman parannusta ja Jeesusta.
        Nythän ei kirkossa enää saa edes sanoa synti-sanaa koska se syyllistää ihmisiä, vai mitä?

        Hyvä kirkko.on.eksynyt
        Kysyt mitä on ekumenia tässä lyhyt määritelmä "Ekumenia pyrkii kirkkojen ja kristittyjen väliseen yhteistoimintaan sekä ilmentämään kirkkojen ykseyttä. Ekumeenisen liikkeen tavoitteena on toisistaan erilleen ajautuneiden kirkkojen saattaminen jälleen keskinäiseen yhteyteen. Liike pyrkii siihen, että kirkot tuntisivat toisensa, rukoilisivat toistensa puolesta ja yhdessä todistaisivat Kristuksesta."

        Ja kun arvelit ekumenian olevan muslimien ja kristittyjen yhteyttä, niin siinä puhutaan uskontodialogista. Ekumenia on kristillisten kirkkojen yhteyttä.
        Ei ole kyse eri uskontojen yhteydestä, se on ihan eri asia.

        Esimerkiksi jollakin paikkakunnalla voivat eri kristilliset kirkot ja yhteisöt tehdä käytännön ekumeniaa järjestämällä yhteisiä tilaisuuksia esim. rukoustapahtumina, musiikkitilaisuuksia, missioita. Tuolloin yhteistyössä pyritään vahvistamaan kristittyjen yhteyttä synnyttäviä asioita. Kristus on heille kaikille yhteinen Vapahtaja. Suomen ekumeeninen neuvosto koordinoi tätä yhteyttä valtakunnallisella tasolla ja pitää yhteyksiä myös ulkomaisiin kristillisiin kirkkoihin.

        Merja-pappi


      • kuunteleva_kirkko kirjoitti:

        Hyvä kirkko.on.eksynyt
        Kysyt mitä on ekumenia tässä lyhyt määritelmä "Ekumenia pyrkii kirkkojen ja kristittyjen väliseen yhteistoimintaan sekä ilmentämään kirkkojen ykseyttä. Ekumeenisen liikkeen tavoitteena on toisistaan erilleen ajautuneiden kirkkojen saattaminen jälleen keskinäiseen yhteyteen. Liike pyrkii siihen, että kirkot tuntisivat toisensa, rukoilisivat toistensa puolesta ja yhdessä todistaisivat Kristuksesta."

        Ja kun arvelit ekumenian olevan muslimien ja kristittyjen yhteyttä, niin siinä puhutaan uskontodialogista. Ekumenia on kristillisten kirkkojen yhteyttä.
        Ei ole kyse eri uskontojen yhteydestä, se on ihan eri asia.

        Esimerkiksi jollakin paikkakunnalla voivat eri kristilliset kirkot ja yhteisöt tehdä käytännön ekumeniaa järjestämällä yhteisiä tilaisuuksia esim. rukoustapahtumina, musiikkitilaisuuksia, missioita. Tuolloin yhteistyössä pyritään vahvistamaan kristittyjen yhteyttä synnyttäviä asioita. Kristus on heille kaikille yhteinen Vapahtaja. Suomen ekumeeninen neuvosto koordinoi tätä yhteyttä valtakunnallisella tasolla ja pitää yhteyksiä myös ulkomaisiin kristillisiin kirkkoihin.

        Merja-pappi

        " Ekumenia on kristillisten kirkkojen yhteyttä."
        "Ei ole kyse eri uskontojen yhteydestä, se on ihan eri asia."

        Joku kai on antanut tällekin termin aivan uuden sisällön ja siksi näitä tavan takaa tivaillaan täällä.

        Mutta hyvi kiteytys.


      • EroamallaVoitat

        ""Tekisi mieli kysyä, mistä tämän tiedät? Minulla on ainakin sellainen tieto, että seurakunnissa ollaan kovasti tekemässä jäsenkadon eteen töitä. Asiat muuttuvat seurakunnissa/kirkoissa hitaasti, mutta monia asioita on tehty. ""

        Todellakin, kirkko tekee kaikkensa, että väki entisestään vähenisi.
        Millä ihmeen oikeudella kirkko suojelee laittomasti maassa olevia ihmisiä?
        Millä oikeudella kirkko puuttuu oikeuslaitoksen päätöksiin, ja toimii lakien vastaisesti?
        Miksi kirkoissa luetaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä? Miksi kirkossa ei luetella turvapaikanhakijoiden saamia tuomioita raiskauksista, murhista, varkauksista, ryöstöistä?
        Miksi kirkko sallii naispapit? Raamatussa mainitaan selkeästi, että naisten tulee vaieta seurakunnassa.
        Ja monta muutakin miksi- kysymystä on vailla vastauksia.

        Erotkaa hyvät ihmiset kirkosta! Tehkää säästyneillä euroilla vaikka ulkomaanmatka, tai lahjoittakaa se ympäristönsuojeluun.
        Mikäli jumala on olemassa, niin pelastuksen välikappaleeksi ei tarvita nykykirkon kaltaista mätää instanssia.

        Muistakaa myös kaikki ne kauheudet, mitä kristinuskon nimissä on harjoitettu. On noitavainoja, on ristinretkien yhteydessä tapettuja ihmisiä jne.


      • EroamallaVoitat kirjoitti:

        ""Tekisi mieli kysyä, mistä tämän tiedät? Minulla on ainakin sellainen tieto, että seurakunnissa ollaan kovasti tekemässä jäsenkadon eteen töitä. Asiat muuttuvat seurakunnissa/kirkoissa hitaasti, mutta monia asioita on tehty. ""

        Todellakin, kirkko tekee kaikkensa, että väki entisestään vähenisi.
        Millä ihmeen oikeudella kirkko suojelee laittomasti maassa olevia ihmisiä?
        Millä oikeudella kirkko puuttuu oikeuslaitoksen päätöksiin, ja toimii lakien vastaisesti?
        Miksi kirkoissa luetaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä? Miksi kirkossa ei luetella turvapaikanhakijoiden saamia tuomioita raiskauksista, murhista, varkauksista, ryöstöistä?
        Miksi kirkko sallii naispapit? Raamatussa mainitaan selkeästi, että naisten tulee vaieta seurakunnassa.
        Ja monta muutakin miksi- kysymystä on vailla vastauksia.

        Erotkaa hyvät ihmiset kirkosta! Tehkää säästyneillä euroilla vaikka ulkomaanmatka, tai lahjoittakaa se ympäristönsuojeluun.
        Mikäli jumala on olemassa, niin pelastuksen välikappaleeksi ei tarvita nykykirkon kaltaista mätää instanssia.

        Muistakaa myös kaikki ne kauheudet, mitä kristinuskon nimissä on harjoitettu. On noitavainoja, on ristinretkien yhteydessä tapettuja ihmisiä jne.

        No, tuo taisi olla ateistin viesti näille fundamentalisteille, jotta yhteinen tavoite on.


      • aikajossaelämme
        kuunteleva_kirkko kirjoitti:

        Hyvä nimim. kirkko.on.eksynyt.
        Kirjoitit ekumeniasta näin: "Kirkon ekumenia on muiden uskontojen eli epäjumalanpelveluksen tuomista kirkkoon. Kuka sitä haluaisi? "
        Oikeastiko tarkoitat tätä. Ehkä sinun olisi syytä lukea mitä ekumenia on: http://www.ekumenia.fi/

        Sanot, että jos me saarnaisimme oikeasta asiasta niin sillä kaikki muuttuisi. Kuulostaa siltä, että sinä tiedät mitä me kirkossa teemme ja saarnaamme. Miten osaat kertoa, että esimerkiksi kirkon työntekijät eivät julista evankeliumia? Eiköhän evankeliumi ole meille tärkeintä ja meidän tehtävämme on sitä viedä eteenpäin. Miksi muuten me olisimme kirkossa töissä.

        Ajat kuitenkin muuttuvat ja tavat. Sama tapa tai sama kieli ei enää puhuttele nykyihmistä, kuten se puhutteli vielä muutama kymmen vuosi sitten. Myös elämä ja maailma muuttuvat. Sanoma on sama, mutta keinot voivat olla erilaisia.

        Merja-pappi

        " Miten osaat kertoa, että esimerkiksi kirkon työntekijät eivät julista evankeliumia?"
        Eiköhän aloittajallakin ole KORVAT joilla kuulla ja silmät joilla nähdä. Hän teki oman analyysinsä kirkosta, eikö hän olisi saanut tehdä sitä ?
        Luultavasti hän maksaa sinun palkkasi kirkollisverollaan. Miksi olet noin tuohtunut Merja pappi ?

        "Eiköhän evankeliumi ole meille tärkeintä ja meidän tehtävämme on sitä viedä eteenpäin."
        EI OLE !
        Tälläkin palstatalla kannatte huolta sateenkaariporukoista heitä lienee pieni promille, kirkkoonkuuluvista ja ja maahanmuuttajista, joku naispappi oli jopa niin innokas, että sai naamansa mediaan.
        Miten te viette evankeliumia etteenpäin, kun ette itsekkään tunne evankeliumin Jumalaa ? Lapsikin erottaa feikin todesta.
        Katsoppa tämänpäivän Jumalan palvelus areenasta ja vertaa onko sinulla samaa kuin noilla puhujilla.

        "Miksi muuten me olisimme kirkossa töissä. "

        Toivon, että miettisit sitä SYVÄÄN ja HARTAASTI, mitä todellakin teet siellä?
        On kirkon reformaation vuosipäivä.
        Jospa vain palaisitte alkulähdeille, kaiken turhan humpan jälkeen.
        Miettikää mitä antamista Lutherilla oli , miksi hän teki USKONPUHDISTUKSEN?

        Vaikka en itse pakolla opetettua kristinuskoa hyväksy, enkä pakolla vauvojen kastamista, kai Lutherissa jotain hyvääkin oli .

        Usko Jumalaan on VAPAAEHTOINEN.
        Evankeliumi Johanneksen mukaan 1
        Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, h ä n antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi


    • dkldell

      Puhutte potaskaa demonit.Seurakunta jatkaa entiseen tapaansa ,koska demonin voimat
      eivät riittäneet rikkomaan raamatun sanaa.Raamatun sana on ja pysyy muuttumattomana ,kun sen vastustajat katoavat ikuiseen kadotukseen.

    • homotsunami

      Oulun piispa käski rovaniemeläisiä rukoilemaan homoparien puolesta, mutta he eivät taipuneet vielä homotuksen edessä. Siellä äänestettiin asiasta ja homovihaajat voitti tällä kertaa 8-3, mutta kyllä sielläkin vielä taivutaan homottamiseen, nyt vaan pitää lisätä rovaniemen homottamista.

      Rovaniemen seurakunnan päättäjiltä tyrmäys: homoparin esirukouspyyntö avioliiton puolesta ei sovi kirkkoon http://yle.fi/uutiset/3-9535872

      • Täällä oleva evlut- pappi sentään tuli seurakunnan ruokailussa meidän pöytäämme juttelemaan kanssamme. Sen sijaan Espanjassa olevat papit eivät aio vihkiä homopareja.

        Linja on hyvä ja selvä.


    • Pudis55

      Ämpäreiden jakaminen on hyvä keino saada ihmiset paikalle, kirkko voisi kokeilla tätä. (Tämän aamun Kalevasta lainattu.)

      • Tokmannin avajaisämpäreissä kai on yleensä tavaraa sisällä? Kirkko voisi jakaa ämpäreitä, joihin on jaettu viimeksi saadut kolehdit ja pullo kirkkoviiniä kuhunkin.


      • kirkot.baareiksi
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        Tokmannin avajaisämpäreissä kai on yleensä tavaraa sisällä? Kirkko voisi jakaa ämpäreitä, joihin on jaettu viimeksi saadut kolehdit ja pullo kirkkoviiniä kuhunkin.

        Jotain musakeikkoja tai elokuvia vois näyttää kirkoissa ja tarjota ehtoollisviiniä asiakkaille niin paljon kuin ne haluaa juoda, tietenkin maksua vastaan kuten baarissa, niin kyllä kirkonpenkit täyttyis.

        Tuomiokirkot on monesti keskeisellä paikalla ja ne on arkkitehtuurillisesti hienoja, niin kyllä siellä kävis mielellään ateistikin vaikka lauantaina alkuillasta katsomassa jonkun leffan ja juomassa pari viinilasia ja siitä siirtyä sitten baariin.


      • kirkot.baareiksi kirjoitti:

        Jotain musakeikkoja tai elokuvia vois näyttää kirkoissa ja tarjota ehtoollisviiniä asiakkaille niin paljon kuin ne haluaa juoda, tietenkin maksua vastaan kuten baarissa, niin kyllä kirkonpenkit täyttyis.

        Tuomiokirkot on monesti keskeisellä paikalla ja ne on arkkitehtuurillisesti hienoja, niin kyllä siellä kävis mielellään ateistikin vaikka lauantaina alkuillasta katsomassa jonkun leffan ja juomassa pari viinilasia ja siitä siirtyä sitten baariin.

        Jumalan ja Jeesuksen antama esimerkki voisi antaa juurikin kirkkokansalle hyvät viinit. Eikä siis pihistellä.


    • Älä huoli, kirkolla menee ihan hyvin. Meillä täällä kirkko melkeen täynnä aina jumalanpalveluksissa ja muutakin ihan yleishyödyllistä sitten seurakuntaan kuuluvien kanssa touhutaan. Sitähän voisi nimittää ekumeniaksi , ei me kysellä kaikilta mummoilta ja papoilta kun puut viedään mitään uskontunnustuksia tjms.

      Totta kait ajat muuttuvat, ovat muuttuneet minunkin elinaikana. Tuli naispapit mutta en voi saarnoissa moittia. Yksi asia minkä tässä ajan kulussa on huomannut on se, että ne naispapit monesti saarnaa ihan niistä arkisista tilanteista kun taas "vanhankansan miespapit" antaa esimerkkejä suoraan Raamatusta joihin suurinosa ei osaa samaistua yhtään mitenkään. Naisten ja miesten välillä ei ole mitään oikeaa auktoriteettia tuo on ihan kuvitelmaa. Molemmat ovat ihan yhtä päteviä omassa ammatissaan ja valinnoissaan.

      Jos sinä tarvitset jotain "ulkoista" paremmuutta sille , että olet sentään "mies" voisi melkein sääliä sinua koska mitä olisit ilman sitä naista joka sinun "takanasi" seisoo tai ehkä kyse onkin siitä, ettei siellä ketään seiso. No ihan vinkkinä, tuolla ajatusmaailmalla tuskin tasavertaista kumppania saakaan.

      • kaltevaapintaa

        Naispapit ovat monesti ihan hyviä teologeja, suurin osa on kuitenkin ns. liberaaliteologeja. Pappeudessa on kaiketi kyse saatanan valtaa vastaan taistelusta. Kirkko, jossa naiset ovat pappeina, on avoin saatanan hyökkäyksille. Siitä syystä seurakunnan paimenen tulisi olla mies, vaikka totta on, että nainen voi osata puhua paremmin. Tämän kait Lutherkin on myöntänyt ?


      • "Molemmat ovat ihan yhtä päteviä omassa ammatissaan ja valinnoissaan."

        Täsmälleen näin. Sitäpaitsi ne olivat miespappeja, jotka 1700 luvulla kehittelivät liberaaliteologiaa.


      • PappiOnMies
        mummomuori kirjoitti:

        "Molemmat ovat ihan yhtä päteviä omassa ammatissaan ja valinnoissaan."

        Täsmälleen näin. Sitäpaitsi ne olivat miespappeja, jotka 1700 luvulla kehittelivät liberaaliteologiaa.

        Naispapit ottivat sen omaksen ja alkoivat sillä kirkon opillisen murentamisen.


      • kyllävaan-
        PappiOnMies kirjoitti:

        Naispapit ottivat sen omaksen ja alkoivat sillä kirkon opillisen murentamisen.

        Näin se meni.


      • PappiOnMies kirjoitti:

        Naispapit ottivat sen omaksen ja alkoivat sillä kirkon opillisen murentamisen.

        :D hyvä yritys. MOnta vuosisataa miehet kehitteli ja sitten sekin laitetaan naisten tekemäksi. :D


      • mummovaarille
        mummomuori kirjoitti:

        :D hyvä yritys. MOnta vuosisataa miehet kehitteli ja sitten sekin laitetaan naisten tekemäksi. :D

        Puhutaan vuodesta 1980 eteenpäin. Kolahtaako?


      • mummovaarille kirjoitti:

        Puhutaan vuodesta 1980 eteenpäin. Kolahtaako?

        Lainaan yksikertaista kehitystä Wikistä:

        ”Liberaaliteologia sai alkunsa 1700-luvun lopussa, ja levisi laajalle uusissa protestanttisissa tulkinnoissa ja vapaassa juutalaisuudessa.”

        ”Liberaaliteologia kehittyi edelleen 1800-luvun kuluessa, ja sai uutta tukea uudesta raamattukritiikistä ja nykyaikaisesta eksegetiikasta.”
        ”Liberaaliteologiasta tuli teologian valtavirta useissa kirkoissa 1900-luvun loppupuolella, mutta 2000-luvun alkupuolella se on jonkin verran hiipunut.”

        Ja koko ajan ovat miehet olleet niin tutkijoina kuin päättäjinä eri kirkoissa. He myös olivat se taho, jotka hyväksyivät naispapit.


      • älä.jankuta
        mummomuori kirjoitti:

        Lainaan yksikertaista kehitystä Wikistä:

        ”Liberaaliteologia sai alkunsa 1700-luvun lopussa, ja levisi laajalle uusissa protestanttisissa tulkinnoissa ja vapaassa juutalaisuudessa.”

        ”Liberaaliteologia kehittyi edelleen 1800-luvun kuluessa, ja sai uutta tukea uudesta raamattukritiikistä ja nykyaikaisesta eksegetiikasta.”
        ”Liberaaliteologiasta tuli teologian valtavirta useissa kirkoissa 1900-luvun loppupuolella, mutta 2000-luvun alkupuolella se on jonkin verran hiipunut.”

        Ja koko ajan ovat miehet olleet niin tutkijoina kuin päättäjinä eri kirkoissa. He myös olivat se taho, jotka hyväksyivät naispapit.

        Naispapit ovat levittäneet liberaaliteologian evl.kirkkoon sitä ei voi kukaan kiistää.


      • älä.jankuta kirjoitti:

        Naispapit ovat levittäneet liberaaliteologian evl.kirkkoon sitä ei voi kukaan kiistää.

        Voi. Sillä miesten juttuhan se alunperin ja sellaisen kai pysyykin.


    • SuomalainenmiesSS

      Syntiin lankeemuksessa petettiin ensin nainen. Onko Jumala todella sanonut, viekas kavala käärme kysyi. Näin on myös tänäpäivänä. Feministinaiset haluavat papeiksi vaikka käärmeen pettämänä.Liperaalimiehet menevät pesuveden mukana samaan lätäkkööön.

      • pyhyväkäärmes

        BUAHAHAHAA. Vain tosihörhö uskoo puhuvaaan käärmeeseen.


      • puhuvalleapinalle
        pyhyväkäärmes kirjoitti:

        BUAHAHAHAA. Vain tosihörhö uskoo puhuvaaan käärmeeseen.

        Vain tosiääliö uskoo olevansa apina ;)


    • kledeo

      Kirkko kestää syntisten hyökkäykset .Syntiä ei koskaan ruveta muuttamaan
      muuksi kuin se on ,niinpä homostelu synti johdattaa iankaikkiseen tuleen .
      Raamatun sana on ja pysyy ja syntiset eksyttäjät joutuu kadotukseen ilman armoa.

      • Räyhh

        Uskotko sinäkin puhuvaan käärmeeseen?


      • Räyhh kirjoitti:

        Uskotko sinäkin puhuvaan käärmeeseen?

        Miksei Jumala voisi laittaa käärmettä puhumaan jos kerran laittoi aasinkin - ja sinut :D


      • torre11

        Homostelun synti on silti aika epämääräinen? Tekevätkö kaikki homot homostelun syntiä? Mitä tähän sanoo Jumala? Tai Jeesus?


      • juuriniin_
        usko.vainen kirjoitti:

        Miksei Jumala voisi laittaa käärmettä puhumaan jos kerran laittoi aasinkin - ja sinut :D

        Juuri niin.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Miksei Jumala voisi laittaa käärmettä puhumaan jos kerran laittoi aasinkin - ja sinut :D

        Onko Jumala pannut minut puhumaan? Vaikea uskoa. Ja onko Raamatun ja Aku Ankan ulkopuolella muita puhuvia eläimiä kuin papukaija?


    • rahakinpuhuu

      Kirkko itsekään ei taida tietää, että miksi se toimii itseään vastaan.
      On ne niin mitättömiä nahjuksia koko porukka.
      Minä kyllä erosin kirkosta silloin, kun naiset alkoivat esittämään papitarta.
      Se ei ole kristinuskoa.
      Mutta niitä verorahoja, jotka katson kristillisesti jaettavaksi, jaan kyllä muualle.
      Minusta ihmiset, jotka eivät tiedä mitä tekevät, eivät ole myöskään oikeutettuja minun rahoihin missään muodossa.
      En anna islamisteille vaan suomalaisille ihmisille ja esim luthersäätiölle olen ajatellut antaa isommankin määrän.
      Rahalla ei sinänsä mitään tee ja minulla on sitä tarpeeksi ja paljon. Siksi en sitä arvostakaan oikeastaan ollenkaan. Jaan pois oikeisiin kohteisiin.

    • PiruPenkissä

      Kirkon ähkinä muistuttaa jo kuolinkorinaa.
      Epätoivoisena jäsenkadosta kirkolliset tilat on luovutettu mitä ihmeellisempien hihhuleiden käyttöön. On Jalovaaraa, on tanssia, on rock"jumalanpalveluksia", on kaikenmaailman lahkolaisten tilaisuuksia.
      Yksi outous on sekin, että kirkko sallii esim. vanhoillislestadiolaisten pyöriä helmoissaan. Tunnettu tosiasiahan on se, että lestadiolaiset ovat se ainoa oikea ihmisryhmä, joka taivaaseen pääsee. Sinne ei ole Merja- papeilla, ei piispoilla, ei valtaosalla ev.lut seurakuntalaisista mitään asiaa.
      Kirkko ei rohkene sulkea esim. juurikin näitä lestadiolaisia piirinsä ulkopuolelle. Menettäisihän se samalla jo entisestään kutistunutta jäsenistöään.

      Kirkon seinät ja katto ovat jo niin apposen auki, että kirkonpenkkejä kuluttaa pian vain tuuli ja sade.

      • "Kirkko ei rohkene sulkea esim. juurikin näitä lestadiolaisia piirinsä ulkopuolelle. "

        Mukana on ihan hyvää kritiikinpoikasta. Asia vain on niin, ettei kirkko eroita ketään. Ne voivat lähteä, jotka katsovat sen paremmaksi.

        En oikein tiedä, miksi kirkon pitäisi sulkea ovensa ja kietuotua sisäänpäinlämpiäväksi?


      • Kari.Askola
        mummomuori kirjoitti:

        "Kirkko ei rohkene sulkea esim. juurikin näitä lestadiolaisia piirinsä ulkopuolelle. "

        Mukana on ihan hyvää kritiikinpoikasta. Asia vain on niin, ettei kirkko eroita ketään. Ne voivat lähteä, jotka katsovat sen paremmaksi.

        En oikein tiedä, miksi kirkon pitäisi sulkea ovensa ja kietuotua sisäänpäinlämpiäväksi?

        Kirkkoa pitäisi lämmittää ainoastaan Jumalan Sana. Mutta sitä näyttää lämmittävän vain politiikka ja homottaminen.


      • Kari.Askola kirjoitti:

        Kirkkoa pitäisi lämmittää ainoastaan Jumalan Sana. Mutta sitä näyttää lämmittävän vain politiikka ja homottaminen.

        Ainostaan? Vaadit siis kirkolta jotain sellaista, mitä muut yhteisöt eivät tee? Ehkä sentään vielä se Sana on siellä tärkeimpänä.


    • kiitos.liberaalien

      Kirkko korisee jo kuolonkorinaansa.....

    • totuuseipalatulessa

      Peto ajaa suvaitsevaisuutta,mutta raamattua ei saa suvaita .Liputus on suvaitsevaisuuden nimissä käynnissä,homouden ,ateistien ,jumalattomien asioiden
      ajon välineenä.Jumalaan uskova ihminen ei tarvitse sanaa suvaitsevainen ,koska
      Jumala on sydämmessä ja lähimmäistä kohtaan ei tehdä pahaa.

    • Pudis55

      Saatana on voittamassa taistelun suomalaisten sieluista. Miten kaikkivaltias jumala onkin näin epäonnistunut, miten se on mahdollista, hersyvää naurua......

    • öösöws

      Saatana tulee joutumaan viimeisenä päivänä tulijärveen ,mutta vielä se riistää
      sieluja omalle puolelle, samaan kohtaloon kuin itsekin joutuu.Oletko valinnut
      lyhyen maanpäällisen elämän tärkeimmäksi asiaksi ,kun vaihtoehtona on usko Jeesukseen ja iankaikkinen elämä.

      • Pudis55

        Halpoja valheita, keksisit välillä jotain uutta.


    • dkjikdos

      Siirry hyvän puolelle ja jätä pahan tekeminen lähimmäisillesi.Sinä vaellat pahuudessa
      ,mutta sinulla on vielä mahdollista kääntyä hyvän asian ajajaksi.Käänny ennen kuin
      äkkikauheus sinut yllättää.

    • pieniuskonto

      Luterilaisia on vain kourallinen. 70 miljoonaa. Näistä alle puolet Euroopassa, eikä nousua ole nähtävissä. Eikö olisi jo aika vaihtaa isompaan suuntaukseen? Yli puolet kristityistä on katolilaisia ja heitäkin vain 1/7 maailman väestöstä.

    • kdww

      Ei määrä ole laatua.Kunniassa eläminen ja Jeesukseen uskova saa arvostusta osakseen ,koska se tulee lähimmäisten huomioonottamisesta ja kunnon elämästä.
      Saatana antaa ivallista naurua ja pilkkaa,mitä se yrittää sysätä myös uskovien ihmisten syyksi.Jätä pierulta haiseva elämäsi ja siihen liittyvä tylsä ivallinen
      kaveripiiri ,lähde uuteen elämään ,jossa on ilokin mukana.

    • asdfsdafdasfdsa

      tälläkin palstalla nämä uskonhihhulit riehuvat tuomiten valehdellen vääristellen herjaten lähimmäisiä ja kaikki raamatun nimissä ja kaiken lisäksi itse syyllistyvät monen raamatun syntiin ja itse ovat menossa sinne kovaa vauhtia minne ovat muita ajamassa!!

      • kdkdik

        Ensinnäkin hihhuli tarkoittaa homo huumeidenkäyttäjää /seka-ihmistä ,transu jan..
        Enhän minä voi sille mitään että lähimmäiselle tarkoittamani hyvä aiheuttaa sinussa
        tuollaisen reaktion.Nyt ainaskin tiedät mikä sisimmässäsi olet ,kun hyvyyttä et puollusta.


    • totuuseipalatulessa

      Lähimmäisenrakkaus on syvällisempi asia kuin suvaitsevaisuus.Suvaitsevaisuus on
      vähäpätöinen ihmisen suvaitseminen ,joka ei anna enempää sitoumusta hänen
      tilanteestaan.Tätä suvaitsevaisuutta paholainen käyttää hyväkseen ja esittää asioita
      niin kuin olisi hyvän puolella.Saatana on tuhanten juonten mestari.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1858
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1798
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      117
      1761
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1567
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1118
    10. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1102
    Aihe