Veneessä / satamassa asuminen kesäisin

positivepassenger

Hei!

Tällaista kyselen teiltä, joilla enemmän kokemusta löytyy näistä asioista.
Olen pidempään suunnitellut/valmistellut purjeveneen hankintaa ja suunnitelmana olisi, että asuisin purjeveneessä koko lämpimän kauden (huhtikuu-lokakuu) ja kulkisin sieltä myös töissä jne. Se olisi siis vakituinen majapaikkani. (Olen tietoinen postin kulun ym. ongelmista, jotka ratkaisisin ilmoittamalla postiosoitteekseni vanhempieni tai ystävieni osoitteen.) Talvisin asuisin vuokralla ja vene olisi telakalla.

Tällainen jatkuva asuminen vaatisi jätehuoltoa, vesipistettä ja (lähes) jatkuvaa maasähköä, jotka käytännössä on mahdollista toteuttaa vain satamissa. Ongelmana on kuitenkin se, että kaikki satamat joiden sääntöihin olen tähän mennessä tutustunut, kieltävät täysin veneessä asumisen veneen ollessa satamassa tai ainakaan en ole löytänyt yhtäkään, joka nimenomaan sallisi sen.

Kiinnostaisi siis tietää, onko kenelläkään kokemusta tällaisesta asumisesta ja miten sähkö ja vesitarpeet voisi ratkaista? Onko koko eteläisessä Suomessa olemassa satamaa, jonka venepaikalla saa myös asua? (Eetelärannikolla, jotta jää ja kylmyys eivät ala vaivaamaan keväisin ja syksyisin.) Luonnonsatamat eivät oikein ole vaihtoehto, koska kuten mainitsin, kulkisin töissä veneestä käsin. Vierassatama olisi varmaan yksi mahdollisuus, mutta esim turussa vieraspaikka maksaa 30-40€/vrk.

35

4145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 11Plusqas

      Ainakin meidän seurassa Tervasaaren vieressä asuu porukkaa satamassa koko kesän, kielsi säännöt sen tai eivät. Käy suihkussa duunissa tai aamulla kuntosalin kautta, niin kukaan ei kysele perään.

    • vartijaa

      Suomessa tuollainen pitää tietysti syystä että se on omituista asumista.

      • eivaanvoi

        Pitää tietysti kieltää kun Ei veneessä voi asua


    • samaasuunnitellut

      Eipä ole kokemusta, mutta sallittakoon kysyä milloin ja miten veneessä oleskelu omassa kotisatamassa tulkitaan asumiseksi?

    • Kiitos tähän astisista vastauksista. Kiva kuulla että tuota veneessä asumista ihan oikeasti harrastetaan Suomessakin.

      Suihkussa käynnin olin ajatellut toteuttaa juurikin työpaikan suihkua hyödyntämällä tai vaihtoehtoisesti uimahalleissa käymällä, niihin kun ostaa sarjarannekkeen niin kertahinnaksi jää 3-5€ ja samalla pääsee saunaankin.

      Tuota minäkin hiukan ihmettelen, että mikä oikein tulkitaan "asumiseksi". Kuitenkin oma vene ja paikkavuokraa maksaa, niin miksi ei saisi asua siellä. Sen ymmärrän, että hieman ekstraa voi joutua maksamaan esim sähkön vuoksi, koska esim vain lomilla venettään käyttävät kuluttavat sähköä tietenkin huomattavasti vähemmän.

      Lämmitykseen olen kylmiksi kuukausiksi miettinyt diesel kamiinaa, esim refleks 66M, asennettuna niin että polttoaineen syöttö toimii "painovoimalla" eikä kuluta sähköä. Sitä voisi siis käyttää myös purjehdusretkillä. Polttoaineen kulutus ilmeisesti n. 5litraa/vrk 10-0 keleissä. Myös jonkinlainen sähkölämmitin termostaatilla olisi varmasti kätevä, sitä voisi käyttää etenkin satamassa. Pyykinpesu hoituisi esim itsepalvelupesulassa (6€/kerta kuivaus 4-6€) tai kaverin luona pientä maksua vastaan, eikä nyrkkipyykkikään mikään vaikea homma ole, tosin vaatteiden kuivaaminen veneessä voi osoittautua hankalaksi.

      Ap

      • Pieni korjaus omaan kirjoitukseeni, refleks 66M kamiinan kulutus on noin 3l /vrk.


      • Laiturilla-asuja

        Itse olen "asunut" veneessä jo useamman kesän. Vapusta aina lokakuun loppuun.
        Ei tässä mallissa ole mitään ihmeellistä tai vaikeaa. Veden ollessa kylmää käyn töissä suihkussa ja vesien lämmettyä käyn meressä. Kerran viikossa tulee käytyä jossain saunassa. Tämä hoituu kun on joka viikonloppu on jossain reissussa. Heinäkuussa olen merellä koko kuukauden. En ole keneltäkään lupaa kysynyt enkä sen suuremmin laiturilla ääntä pitänyt asumisestani. Joku on joskus tokaissut että olen usein veneellä. Vastasin vain et Juu tulee käytyä usein.


    • nettipurjehtija

      Suomesta puuttuu kokonaan tällainen liveaboard-kulttuuri, jossa asutaan veneessä vuoden ympäri. Puuttuu myös sitä tukeva infrastruktuuri ja lainsäädäntö. Ulkomailla vene on yksi asumismuoto muiden joukossa ja sellaiseen on omat satamansa. Talvella veneen viereen laitetaan pari uppopumppua kierrättämään vettä, niin että se ei pääse jäätymään. Suomen leveysasteilla voi tarvita teräsveneen varmuuden vuoksi jos tulee kova talvi.

    • Harvatekee

      Moni haaveilee tästä palstalla, harva tekee käytännössä. Pientä epäkäytännöllisyyttä siinä on, tärkeimpänä epäjatkuvuus- kaksi muuttoa vuodessa. Toki kakkosasuntona tai hätämajoituksena (ero, putkiremontti....) Ihan ok. Ainakin kesällä.

    • kelluvakoti

      Vaasan asuntomessuilla oli aikoinaan kelluvia omakotitaloja niin että kyllä kokemuksia varmaankin löytyy. Näissä oli käyttökelpoista tilaa ihan riittävästi.

      • Kyllä_ja_Ei.kuitenkaan

      • Kyllä_ja_Ei.kuitenkaan kirjoitti:

        Kelluvia taloja kyllä esitellään asuntomessuilla, mutts lupia niiden pitämiseen ei sitten haluta antaakaan:

        http://www.uutisvuoksi.fi/Online/2017/02/19/ Rauhan kelluvaa taloa uhkaa häätö — Lammassaaressa talolla olisi valmis lupa, mutta puitteet eivät houkuttele/2017521921244/16

        Pitää muistaa, että kunnilla ei ole juurikaan tekemistä asuntomessujen kanssa (paitsi silloin, kun messut ovat kyseisessä kunnassa), mutta rakennusluvat ovat täysin kuntien päätösvallassa.

        Helsinkiin muuten suunnitellaan kelluvien talojen aluetta, muistaakseni Herttoniemeen.


      • Kyllä_ja_Ei.kuitenkaan
        10-14 kirjoitti:

        Pitää muistaa, että kunnilla ei ole juurikaan tekemistä asuntomessujen kanssa (paitsi silloin, kun messut ovat kyseisessä kunnassa), mutta rakennusluvat ovat täysin kuntien päätösvallassa.

        Helsinkiin muuten suunnitellaan kelluvien talojen aluetta, muistaakseni Herttoniemeen.

        Kelluvia taloja on Suomeen suunniteltu eri paikkoihin vaikka kuinka kauan. Aina sanottu että nyt ne tulevat. Ei ole tullut. Noin parikymmentä vuotta sitten yksi arkkitehti jo asui omassa laajassa kelluvassa omakotitalossaan tonttinsa merenrannassa mutta lopulta sekin talo saatiin poistettua.


    • liaboarved

      Ei minulla ainakaan mitään ongelmaa ole ollut oman veneessä oleilun puitteissa ja eikä sitä meidän seurassa ole mitenkään erikseen kielletty, miksi olisi. Veneessä asuminen ei tosin ole ollut mitenkään pysyvää, kuitenkin muutamasta viikosta kuukauteen kesässä. Suihkussa olen käynyt huoltorakennuksessa missä on myös sauna. Onkohan kunnalliset venepaikat jotenkin tiukkapipoisempia tässä asiassa.

      • asuuminkäasuu

        Melkein sanoisin että kaupungin paikoissa saisi olla paremmin rauhassa kuin seurojen laitureissa.
        Itse lähtisin hommaa lähestymään siten, että en kysyisi vaan asuisin vaan jos ei ole erikseen kielletty.
        Aina kun lähdet kysymään jollekkin asialle lupaa, niin homma menee vaikeaksi ja alkaa jumalaton politikointi ja kikkailu, kun kukaan ei uskalla luvata vaan varminta on kieltää ettei joudu itse selittelemään jälkikäteen.


    • TurunTautiako

      Useimmissa Suomen kaupungeissa kaupungin järjestyssääntö kieltää asumisen veneessä / laivassa, mistä syystä esimerkiksi kaupallisista satamista ei hevin heltiä lupaa tämmöiseen harrasteeseen.

      Helsingissä Jätkäsaaren kupeessa on esimerkiksi pieni alue varattuna asuntolaivoille asianmukaisine viemäri, vesi ym. järjestelyineen. Tosin noissakin taitaa jätevesi mennä ensin alusten omiin paskatankkeihin, mistä pumppuauto sittemmin tulee satsin hakemaan. Laituripaikka ao. alueella paatin koosta riippuen taitaa lähteä n. 600-700€ /kk ylöspäin.

      Jos taasen mietitään pienemmässä huviveneessä tapahtuvaa asumista, eikä ole halua tai mahdollisuutta hommata omaa rantakaistaletta, mihin sitten järjestäisi viemärit, vesijohdot ja sähkön, niin luulisin jotta useiden pursiseurojen satamissa asuminen voisi onnistua seuran hiljaisella suostumuksella, mikäli veneen omistaja suostuisi pieneen omatoimisuuteen ja epämukavuuteen. Aika selvää on, että veneeseen ei tule saamaan kiinteää viemärilinjaa eikä vesijohtoa. Sähköä saa käyttää lähinnä akkujen lataamiseen, jääkaappiin ja valaistukseen. Lämmitys pitää hoitaa omavaraisesti. Jos sähköä kuluu enemmän, niin oman tariffimittari saattaa olla neuvoteltavissa. Aika usein myös agrekaatin ja tuuligenurin jatkuva pyörittäminen on kiellettyä.

      Vettä saanee useimmissa satamissa laiturilta letkua pitkin veneen tankkeihin, mistä sitä sittemmin käytetään edelleen. WC jätökset menee veneen tankkeihin, minkä tyhjennys tulee hoitaa ajamalla vene tarvittaessa imutyhjennyspisteelle ja hoitaa tyhjennys omatoimisesti. Veneen tulee olla kiinnityksiltään kerhon määräysten mukainen, eikä asuminen saa levittäytyä laiturille tai muuhun ympäristöön näkyvästi.

      Jos asuminen näkyy ympäristöön tai asumiskäytössä oleva vene käyttää kerhon tarjoamia fasiliteettejä ilman lisävastikkeita enemmän kuin mihin kerhossa on totuttu, natinaa tulee riittämään maailman tappiin erilaisine seuraamuksineen, missä vain mielikuvitus on rajana

      • Tuota... tuo "useimmissa Suomen kaupungeissa kaupungin järjestyssääntö kieltää" on aika huteralla pohjalla, koska kunnalliset järjestyssäännöt kumottiin jo vuosia sitten Järjestyslain säätämisen yhteydessä.
        Ainakin Helsingissä Liikuntaviraston venepaikkoihin sovellettavissa säännöissä lukee mm.
        -"Helsingin kaupungin venesatamista ei vuokrata paikkoja asuntoveneille,
        asuntoaluksille tai kelluville asunnoille."
        -"Venesatamassa olevan veneen käyttäminen asumuksena on ehdottomasti
        kielletty."
        -"Venesatamien laiturialueilla olevat käyttösähkö- ja vesipisteet on tarkoitettu
        vain veneiden huoltokäyttöön."

        Tuo asumiseen liittyvä kielto on mukana myös Liikuntaviraston ja seurojen välisissä vuokrasopimuksissa, minkä vuoksi seuratkaan eivät periaatteessa saa sallia asumista laitureissaan olevissa veneissä.

        Käytännössä arvelisin, että nimimerkki "TurunTautiako" on melko oikeassa arvellessaan, ettei ainakaan isompien kaupunkien satamissa tulisi ongelmia, kunhan hoitaa asumisensa "vaivihkaa" eikä mitään roskakasoja tms. ole näkyvillä. Todennäköisesti ainakaan isommissa seuroissa ei edes huomattaisi asiaa kovin äkkiä, koska satamissa on kymmeniä ellei satoja veneitä ja liikettä aina jonkin verran.


      • käytännössä.kyllä

        Noinhan se on kuin 10-14 kirjoitti, ainakin Helsingissä. Ja sekin pitää paikkansa, ettei purjehduskauden aikaiseen asumiseen kukaan käytännössä puutu, jos et sillä häiriötä aiheuta. Et vain voi olla kirjoilla sataman osoitteessa.


    • AhdastaOnVäylienUlkona

      Ahdasmielistä on persukepuleiden maassa asustaa, kyllä siellä satamassa joku näistä kyttää, ja käräyttää, pikkuruisesta akkunastaan tarkkailee ja kadehtii...

      • Poispoispois

        Samaa mieltä.
        Sysipa*ka ahdasmielinen maa.
        Onneksi lähtö edessä...


    • Suvakkitäti

      Suosittelen aloittajalle, että odottelet eläkeikää ja muutat veneinesi jonnekin suvaitsevampaan ja lämpöisempään maahan, missä ei pienistä niuhoteta.
      Itse vietin vuosia Filippiineillä sillä tavoin.

    • juuiop

      Kyllä kelpaa, ihanaa kesällä,,,

    • UivaKesämökki

      Nyt kun olen vielä töissä olen viettänyt veneessä 7 vk vuodessa ja tarkoitus on viettää joka vuosi enemmän mutta se tapahtuu lämpimillä vesillä jossa ei edes tarvita laituripaikkaa. Talveksi telakalle ja silloin voi asua veneessä. Suihkut ja pesukoneet on telakalla ja kaupat vieressä. Mitäpä sitä muuta tarvitsee ja eläminen halvempaa kuin kotona.

    • AsutaanMissävaan

      Mitenkähän noiden isojen ruotsin ym laivojen henkilökunta saa asua laivassaan osa jopa vuosikymmeniä viikkoja tai pidempäänkin kerralla jos kaupunkien säännöt kieltää asumista?
      Suomessa on tietääkseni ollut jo melko pitkään mahdollisuus ihan laillisesti valita asuinpaikkansa.
      Ei muuta kuin veneeseen asumaan ketä kiinnostaa ja sillä selvä mitä se kenellekään kuuluu ja jos joku tulee urputtamaan niin antaa lähdöt joko itse tai poliisin voimin, venehän on yksityisaluetta jonne ei saa kukaan ulkopuolinen tulla ilman kipparin lupaa.

    • ariel371

      Ruissalon kylpylän marina Turussa. Ei sielläkään kannattaa asumisasialla paistattaa varausta tehdessä, mutta eivät ainakaan minkään veneseuran järjestyspoliisivoimat ole kimpussasi ja kantelemassa asumisestasi kaupungin virkamiehille.

      Ranta kaikkineen on yksityinen, ei kaupungin. Tämä on ratkaiseva asia. Asustelin paljolti tuolla aikanani. Se sitten ei ole mikään örvellyspaikka, vaan alueen ykkösmarina ja toiminta kaikkineen sen mukaista. Myös sinulla.

      • alternative.fact

        Onkohan kukaan kuullut niistä "veneseuran järjestyspoliisivoimista" muualla kuin tällä palstalla? Ellei siis järjestykselle ole tosiaan näkyvää ja tuntuvaa häiriötä ole aiheutettu. Tässäkin ketjussa on jo useampaan kertaan todettu, ettei kukaan asumiseen puutu, ellei itse puuttumiseen ole antanut syytä.


    • Minäkin olen ajoittain "asunut" paatissa.
      Pahinta on, että kotisatamassa ja lähes kaikissa vierassatamissa on soittoruokala vieressä joka estää möykällään juurikin asumiseen välttämättä kuuluvan nukkumisen.

      Lisäksi satamin vierasmaksut ovat hävyttömiä.

    • 325

      porvoossa asuu pariskunta veneessä koko vuoden kaupungin luvalla

    • Mä olen asunut neljä viimeistä kesää veneessä 3-5 kk ja ei olisi tullut edes mieleen kenellekään siitä ilmoittaa. Ja meitä on satamassa kolme tai neljä muutakin venettä, jotka asuvat enemmän tai vähemmän säännöllisesti vähintään 2 kk vuodessa satamassa.

    • targa96

      Raision Hahdenniemen satamassa asustaa ainakin muutama tyyppi veneissään koko kesän. En löytänyt myöskään sataman säännöistä kohtaa joka kieltäisi veneessä asumisen. Ainoastaan maasähkön kanssa saattaa tulla sanomista.

      • muuttoEdessä

        Ei asu kauan...

        Suomen yhteiskunta on päättänyt, että täällä pitää asua taloissa, jotka on eristetty Partekin vuorivillalla tai tehty styroksilla eristetyistä Lammi-harkoista. Varustettu nelikerroksisilla ikkunoilla ja energiatodistuksella.

        Tästä on tullut kallis ja säännöstelty maa asua. Purjehdi pois, niin saat asua rauhassa, niin kuin itse haluat.


      • MuukinVäärin
        muuttoEdessä kirjoitti:

        Ei asu kauan...

        Suomen yhteiskunta on päättänyt, että täällä pitää asua taloissa, jotka on eristetty Partekin vuorivillalla tai tehty styroksilla eristetyistä Lammi-harkoista. Varustettu nelikerroksisilla ikkunoilla ja energiatodistuksella.

        Tästä on tullut kallis ja säännöstelty maa asua. Purjehdi pois, niin saat asua rauhassa, niin kuin itse haluat.

        Polystyreeniä eli styroksia ei saa käyttää asuinrakennuksessa.


      • kieltolistat
        MuukinVäärin kirjoitti:

        Polystyreeniä eli styroksia ei saa käyttää asuinrakennuksessa.

        Siksikö veneessä ei saa asua?


      • kyllä.saa
        MuukinVäärin kirjoitti:

        Polystyreeniä eli styroksia ei saa käyttää asuinrakennuksessa.

        Tuskinpa on noin. Naapurikorttelissa ainakin on rakenteilla asuintalo näistä:
        http://www.finneps.fi/finneps-harkko


    • historiapurhehdus

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3970
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3782
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      605
      3758
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      15
      2419
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      72
      2342
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      328
      1995
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1980
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1819
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1509
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1382
    Aihe