Huolestuneet potilaiden omaiset sairaalassa

Vaikka emmerdalessa ollaan toisinaan tylyjä ja kovia toisiaan kohtaan.
Jonkun joutuessa sairaalaan, sinne ryntää perässä, aivan paniikissa iso joukko potilaan lähiomaisia, joskus ystäviäkin. He haluavat potilaan tuntevan silloin, ettei tämän tarvitse olla yksin. He haluavat omaisensa tietävän, miten rakas ja tärkeä hän on heille. Sairaalaan jäädään porukalla odottamaan hermostuneena tietoja potilaan tilasta. Majoitutaan odottamaan sinne, hörpitään odottaessa sairaalan automaattikahvia, haetaan sitä muillekkin.
Odotetaan vaikka kuinka kauan ja nukahdellaan penkeille. Omaiset viettävät myös paljon aikaa omaistensa sairaalavuoteiden vieressä. Kannustaen siellä potilasta paranemaan ja tukevat ja koettavat piristää heitä.

En tiedä onko tämä brittien yleinen tapa, vai ainoastaan tv-sarjan hahmojen tapa. Tätä katsellessa soisi meillä suomessakin olevan tälläisen tavan.
Toivoisi joskus näkevänsä sairaaloissa yhtä huolestuneita omaisia.
En muista koskaan nähneeni suomessa ensiapupoliklinikoilla, tälläisiä omaisten ryhmiä odotustiloissa. Odottelemassa tietoja läheisensä tilasta.
Vain joillain romanisuvuilla on tälläinen huolehtimistapa. He joskus seuraavat isommallakin porukalla, ambulanssilla sairaalaan kiidätettyä omaistaan. Vierailevat myös omaistensa luona sankoin joukoin. Ketään ei unohdeta yksin sairaalaan. He ovat, tälläisissä tilanteissa toisistaan huolehtivaa väkeä.

Itsellänikin on perhettä ja sukua. Mutta äitini ja lapsenikin jouduttua äkisti muutaman kerran sairaalaan. Olin ainoa, joka oli kiinnostunut siitä, tuleeko potilaat sieltä elävänä takaisin ja miten he selviävät. Olen ollut myös ainoa perheestämme, joka halusi olla hätääntyneiden omaistensa tukena ja turvana, siellä vieraassa sairaalaympäristössä. Muu perhe, tai sukulaiset, ystävät eivät juurikaan olleet olleet kiinnostuneita potilaan tilanteesta. Ei edes soittamalla kyselty potilaan vointia. Saatika, että kukaan olisi vieraillut hoitojakson aikana potilaan luona.

Meillä suomessa ei nykyään enää juurikaan välitetä siitä, mitä omaisille, tai ystävillemme tapahtuu. Tälläisten tapausten ei anneta häiritä mitenkään normaalia elämänmenoa. Eikä mitenkään koskettaa, tai huolettaa.
Jos jonkun sairaalamatka päättyy kuolemaan. Vaikka hän olisi lähiomainen. Tiedän tapauksia, ettei aina ole haluttu mennä saattamaan häntä edes viimeiselle matkalleen. Puhumattakaan ihmisten viimeisistä leposijoista.
Monilla hautausmailla näkee paljon täysin unohdettuja ja hoitamattomattomia
suku ym.hautoja. Taidamme olla siis enimmäkseen, aika kylmäsydämistä ja välinpitämätöntä kansaa.

9

397

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OlosuhteetErilaisia

      Suomessa on pitkät matkat ja kulkuyhteyksiä ei juuri ole maaseudun pieniin kuntiin ja hautausmaille. Ikääntynyt,autoton jo itsekin vaivainen ei voi käydä noin vaan kymmenien kilometrien päässä katsomassa kauan sitten kuolleiden omaisten hautoja. Keskussairaalatkin sijaitsevat kaukana. Itse olisin joutunut maksamaan 200e käynnistä taxilla päivystys sairaalassa n90v omaiseni luona myöhään illalla ja yöllä ja aamuyöstä hänet jo lähetettiin omaan terv.kesk. Tilanne ratkaisee ja harkinta.

    • Kauempana

      Eipä se taida tuokaan sairaala olla kylän kupeessa, se mihin he aina emmerdalesta lähtevät.

    • Tekopyhät_sukulaiset

      Mitä iloa omaisista on sairaalan vuoteen äärellä, jos heitä ei muulloinkaan näy mailla eikä halmeilla?

    • rauhaarakastava

      Mitä iloa siellä odotushuoneessa olosta on? Se ei yhtään auta potilasta. Päin vastoin. Läheiseni toivoi, ettei hänen luonaan hirveästi käydä, jotta hän saa levätä. Ennen oli toisin, kun sairaaloissa makuutettiin ihmisiä.
      Samoin minä haluaisin olla rauhassa.

    • EtSilleenpä

      Vai pitäisi päivystyspolien täyttyä vielä potilaiden sukukunnista kun ne on jo tupaten täynnään niitä potilaita.

      Puolisoni sairastui viimesyksynä äkillisesti, poikani ja minä oltiin hänen kanssaan keskussairaalan polilla, hän oli niin vakavasti sairas että noutajan tulo oli lähellä.

      Siellä oli myös samettihameväkeen kuuluva potilas ja hänellä todellakin koko laaja suku mukana.... saatans sitä huutoa ja mekkalaa, muita ei meinattu keretä tutkimaan ollenkaan kun kokosuku vaati jatkuvaa palvelua sille omalle " mantalle ".

      En todellakaan halua tänne tapaa että kaikkien on käytävä näyttäytymässä sairaalassa tai ei kuulu sukuun ystäviin jne.
      Sairaalassa ei normaalisti olla kuin se hetki kun ollaan oikeasti sairas eikä silloin jaksa mitään vierasrumbaa .. ei omaa eikä toisten. Ihan lähimmät omaiset riittää.

    • Sama_tyyli

      Mutta emmerdalessahan ovat sitten kuin nuo "samettihameiset"
      Jos olette nähneet, mitä tapahtuu, jos joku viedään sairaalaan?

    • Emmestiina

      Olen pohtinut aloittajan kanssa aivan samaa. Omaisten lauman luulisi häiritsevän tautinsa kanssa kamppailevaa. Hoitohenkilökunnan luulisi hermostuvan näistä hätäilijöistä, mutta ilmeisesti osaavat puikkelehtia heidän joukossaan. Eräässä sarjassa naisparka jopa synnytti monen ihmisen kannustaessa ympärillä.
      Mutta olen myös pannut merkille, ettei niissä englantilaisissa sairaaloissa ole kuin tämän yhden potilaan omaiset kaikeksi onneksi, oikeastaan, sillä pitäisihän omaisille olla todella suuret odotussalit, jos joka potilaan kohdalla olisi 4-5 omaista odottamassa uutisia. Lähimmäisenrakkaus sielläkin on valikoivaa. Intimiteettisuoja siellä on ala-arvoista, kun potilashuoneissakin on ikkunat käytäville, joista kuka tahansa voi toimenpoideitä sitten seurata.
      Omasta kokemuksesta voin kertoa, että menimme kerran meille läheisen omaisen takia sairaalaan isolla joukolla, lapsia, lapsenlapsia, huolestuneina kaikki. Olimme sitten tuntikausia käytävässä sairaan oven ulkopuolella. Istuimme käytävälle varastoiduilla sängyillä tai lattialla, potilaan luona oli vai pari omaista kerrallaan.
      Kukaan henkilökunnasta ei ollut meitä huomaavinaankaan.
      Niin että suomalainen omais-kulttuuri on vähän toista kuin englantilaisissa sarjoissa.

    • Kokemuksen_pohjalta

      Käytäville varastoiduille sängyille ei yleensä saa istua, mikäli niitä ei ole peitetty muovilla.
      Kerran olen ensiapupoliklinikalla, tuolien puuttuessa seisomiseen väsähtäneenä istahtanut käytävällä olevan tälläisen pyörillä liikuteltavan sängyn reunalle.
      Kyllä tultiin äkkiä vihaisesti häätämään pois. Niiden pitää olla siistejä ja puhtaita ensiapuun tulevia potilaita varten. Ensiavun toimepidehuoneiden ulkopuolella, käytävillä ei tuoleja ole ja harvoin sinne omaisia pääsee edes odottelemaan. Ensiapuyksikön vuodeosastolla sallitaan vain pieni hetki vierailla potilaan luona, mikäli tämän terveydentila sen sallii.
      Kyllä se on mentävä sinne, kauemmas potilaasta odotusaulaan istumaan, jos istua haluaa.

      • Emmestiina

        Ihmettelin itsekin, miten niillä sängyillä sai olla, mutta ei meitä häädetty pois. Sängyt olivat käytävän päässä, ilmeisesti menossa käsittelyyn. Kun omaisen lähdön hetken jälkeen kävimme hakemassa henkiläkuntaa paikalle, he pyysivät meidät käytävään ja irroittivat laitteet suljetun oven takana.
        Siitä on jo vuosia. Ehkäpä asenteet ovat nyt toiset.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1595
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1429
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1337
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1325
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      34
      1266
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1208
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe