Miksi lasten hankkimiseen ei tarvita lupaa?

EiVoiMuutaKuinIhmetellä

En halua loukata ketään mutta olen miettinyt tällaista: Miksi lasten hankkiminen ei ole luvanvaraista toimintaa? Useasti näkee tapauksia, joissa hankitaan lapsia vaikka taloudellinen tilanne ei sellaiseen taivu. Myös vanhempien henkinen soveltuminen vanhemmiksi arveluttaa joskus. Esim. isä lähtee lätkimään ennen lapsen syntymää tai pian sen jälkeen ja äitiä kiinnostaa enemmän biletys, kuin vanhemmuus.

Toki on olemassa paljon hyviä vanhempia, mutta paljon on myös niitä joille lasten kasvatus tuntuu olevan jokin sivutoimi. Lupa lasten hankkimiselle voitaisiin antaa esim. lääkärin, psykiatrin tai sosiaaliviranomaisen lausunnolla, jos vanhemmilla on vakaa taloudellinen tilanne ja heidät voidaan todeta henkisesti kykenemään lapsen kasvatukseen.

16

344

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • ioggiose

        Tälläset ihmiset on todella vaarallisia. Kuvittelee,että rahan ja vallan turvissa voi tehdä mitä haluaa. Raha ja kulutuskulttuuri tulee vielä tuhoamaan tän pallon.


      • ioggiose kirjoitti:

        Tälläset ihmiset on todella vaarallisia. Kuvittelee,että rahan ja vallan turvissa voi tehdä mitä haluaa. Raha ja kulutuskulttuuri tulee vielä tuhoamaan tän pallon.

        Ihan perusteltuahan tuo lisääntymisen rajoittaminen olisi.


    • justjustjoooo

      Olen harrastuksessa nähnyt aika monenlaisen perheen lapsia, ja suinkaan ei ole niin että tasapainoisimmat olisivat automaattisesti niistä varakkaimmista perheistä. Ongelmat eivät katso kukkaroa. Ja tämä voi tulla nyt sulle yllätyksenä, mutta ihan lääkäriperheissäkin erotaan, on mielenterveysongelmia, alkoholismia, pettämistä, urakeskeisyyttä... Joten en todella tiedä miten lääkäri olisi se suuri viisas kertomaan kuka kelpaa vanhemmaksi. Monet vanhemmat ovat hankalia tyyppejä ja silti selviävät lasten kanssa, tai ehkä pikemminkin lapset selviävät heidän kanssaan. Usein mulkvistien lapset ovat empaattisia, koska he ovat jo pienestä oppineet että tuntuu pahalta kun kohdellaan rumasti. Taas ylikilteillä vanhemmilla voi olla hankalia lapsia.

      Ei kukaan voi ennustaa millainen vanhempi jostakusta tulee, eikä kukaan ole täydellinen. Useimmista lapsista kasvaa silti ihan normaaleja aikuisia.

      • Eihän tässä kukaan ole väittänytkään, että vain rikkaat saisivat hankkia lapsia. Tuo vakaa taloudellinen tilanne voisi tarkoittaa, että edes toinen vanhemmista käy töissä.

        Ja tuo henkinen kykeneminen ei katsoisi niinkään mulkkuutta vaan sitä, että onko ihmisestä huolehtimaan lapsesta.

        Vaikka eihän tuo Nallenkaan idea huono ole, sillä kyllä sitä lisääntymistä pitäisi alkaa jotenkin rajoittamaan, koska ihmisiä on maapallolla liikaa ja lisää on tulossa.


    • Onnellistakomukaköyhyys

      Ainoa asia mihinkä ei tarvita mitään koulutusta joka onkin hyvin suosittua juuri kouluttamattomien parissa. Ei tarvi mitään tutkintotodistuksia kun nykyään niitä vaaditaan ihan kaikkeen.

      Vaikka kasvattajan tehtävät ovat aina vain vaativampia, joku sitten säkällä onnistuu tai ei. Kyllä siihen kukkaroakin tarvitaan niin että ihan turha väittää että köyhä voi olla onnellinen ja hyvä kasvattaja jos rahahuolet painavat koko ajan niin varmasti se ei voi olla vaikuttamatta lapsenkin psyykkeeseen ja siihen eriarvoisuuden tunteeseen jo varhain. Tiedän mitenkä se vaikutti itseeni kun oli aina liian tiukkaa rahasta. Otti jo lliian varhain taakkaa siitä perheen taloudellisesta tilanteesta ja alkoi häpeemään sitä.

      • Olen itse huomannut myös, että kouluttamattomat ovat aika kovia lisääntymään. Mielestäni pelkällä peruskoulun käymisellä ei tulisi myöntää lisääntymisoikeutta ja ammattikoulun käyneidenkin lisääntymisen määrää tulisi rajoittaa. Korkeakoulutetut saisivat sitten lisääntyä määrällisesti vapaammin. En ainakaan itse näe siinä mitään väärää, että evoluutiota ohjattaisiin siihen suuntaan, että älykkyyttä suositaan.


      • SokratesXx
        EiVoiMuutaKuinIhmetellä kirjoitti:

        Olen itse huomannut myös, että kouluttamattomat ovat aika kovia lisääntymään. Mielestäni pelkällä peruskoulun käymisellä ei tulisi myöntää lisääntymisoikeutta ja ammattikoulun käyneidenkin lisääntymisen määrää tulisi rajoittaa. Korkeakoulutetut saisivat sitten lisääntyä määrällisesti vapaammin. En ainakaan itse näe siinä mitään väärää, että evoluutiota ohjattaisiin siihen suuntaan, että älykkyyttä suositaan.

        Toisen vanhempani koulunkäynti stoppasi perheen köyhyyteen, oli luokan paras.


    • sterilointi

      Sterilointiin vaaditaan lupa ja sille on tiukat ehdot.
      Ehtoja pitää helpottaa.
      Nyt on aika kannattaa ja jakaa kansalaisaloitetta itsemääräämisoikeuden lisäämiseksi.
      "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
      Nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.

      • Olen kyllä samaa mieltä että tuota ikärajaa ja lapsimäärää voisi laskea.


    • mevowm

      Vaikka mä en itse hirveesti pidä lapsista,lapsi on kuitenkin ihmisoikeus. Ihan kummallisia ajatuksia ihmisen päässä liikkuu?? Lupa lapseen? Kuullostaa ihan tältä pankkiiri börjeltä "nuorille aikuisille myytäisiin lapsilupia" tai "lisääntymislupia". ihan oikeesti hei! haloo...

      Maailma on muutenkin niin mullinmallin,kokoajan kytätään,rajotetaan ja kohta et saa edes hengittää kysymättä lupaa. Miettikää mitä puhutte,oikeesti.

      • Maailamahan on osittain mullinmallin siitä syystä, että ihmisiä on liikaa. Siksi lisääntymistä olisi hyvä rajoittaa vaikka se vähän ronski keino onkin. Kaikkien parhaaksi se lopulta olisi


    • jkklio

      Ap otsikolle löytyy vähän perääkin.
      Kyllä aika moneen ammattiin tarvitaan koulutus, mutta tämä lasten teko ei sitä vaadi.
      Sitä tullaan sukukypsiksi jo ala-ikäisinä ja minkäänlaista tietämystä ei näytä olevan.
      Toisaalta eihän se ole näiden Lapsiäitien ja isien vika, sillä kukaan ei ole heitä valistanut asiasta. Mielelläni näkisin tämän kasvatuksen vastuun koululaitoksen piirissä ja asiantuntijoiden asiallisena hoitamisena, koska se tuntuu olevan hyvin vaikea aihe opettaa muutoin.

      Sitten ovat ihmiset, jotka eivät kykene edes itsestään pitämään huolta, saatikka lapsistaan, joita kyllä osaavat saada aikaan.
      Ei ole oikein edes näitä lapsia kohtaan, että heillä ei ole oikein mitään mahdollisuutta kasvaa itseään elättäviksi aikuisiksi. He usein ovat saaneet kaiken yhteiskunnan tukien kautta kotiinsa, ja vanhemmista ei ole minkäänlaisiksi ohjaajiksi elämään.
      Eiköhän olisi viisaampaa, että asia heidän kohdallaan hoidettaisiin päiväjärjestykseen jo ajoissa.

      Lapset eivät voi olla leikkikaluja. Järkevä suhtautuminen on tärkeintä ja asiallista hoitaa yhteiskunnan kautta, säästettäisiin monta surua ja yhteiskunnan varojakin.

      Sitä vastoin meillä on paljon perheitä, jotka eivät kylve rahallisissa varoissa, mutta osaavat elää ja kasvattaa lapsiaan suurella rakkaudella, joten järkevää ajattelua kaikkeen tarvitaan.

      Ensiarvoisen tärkeänä pitäisin koululaitoksen tehtävää tässä nuoren kastatuksen vaiheessa, heille opetettaisiin elämän arkea ja asiantuntijan avulla, sillä vanhempiaan nuori ei juuri kuuntele. Tärkeää on opettaa tätä seksuaalisuutta, samoin rahatalouden hoitoa ja sitä vastuuta, jolla rakennetaan oma tulevaisuus. Ei se tule juhlien, eikä laiskotellen.

    • Teknodonna

      Tähän on hyvin yksinkertainen syy: lisääntymistä ei voi sitoa kiinni talouteen, koska talous on epävakaampaa kuin lisääntyminen. Eli toisin sanoen lisääntyminen vaarantuisi sidottaessa se kiinni niinkin keinotekoiseen ja epävakaaseen ilmiöön, kuin talous on.

      (hihitystä)

      • Häh? Voidaanhan. Vanhempien taloudellista vakautta voidaan arvioida tilanteen mukaan. Ja mikäli työttömyys nousee, niin korkeaksi, että lisääntyminen häiriintyy sen takia, että suurin osa potentiaalisista vanhemmista on työttöminä, niin silloin on varmasti kovin paljon muitakin ongelmia. Lisääntymisen rajoittaminenhan voidaan hetkellisesti myös poistaa, mikäli rajoitus ei syystä tai toisesta sillä hetkellä toimi.

        Ja, jos kommenttisi koski Nallen ideaa, niin kai lisääntymisen hinta voisi vaihdella ihmisten maksukyvyn mukaan.


    • sterilointi

      Steriloinnin helpottamiseksi kansalaisaloite:
      "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
      Se tarkoittaa laissa ehtoina 25 vuotta tai kaksi lasta.
      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
      Nykylaissa on 30 vuotta tai kolme lasta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6063
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3836
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      249
      2188
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1860
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1303
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1276
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      949
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe