Mitä kristillisdemokratia on?

jarmojtuokko

Tämän vaalikamppailun aikana minulta on usein kysytty, mitä on kristillisdemokratia tai mikä on oma suhteeni kristillisyyteen? Olen tarjonnut vastaukseksi omaa subjektiivista näkemystäni, joka voi olla joissakin asioissa eri kuin puolueen "virallinen" linja. Vastaan vain omista puheistani.

Ensinnäkin Kristillisdemokraattinen puolue on poliittinen puolue, yksi monien muiden joukossa. Se ei ole uskonto eikä minkään kirkkokunnan edustaja. Yksittäisillä jäsenillä voi toki olla oma vakaumuksena, joka voimakkaasti vaikuttaa heidän arvomaailmaansa. Siihen jokaisella on oikeus ja jokainen vastaa omasta politiikastaan äänestäjille... ja esimerkiksi myös siksi uskonnonvapaus on tärkeä arvo puolueen sisällä sekä ulkopuolella.

Demokratia sanana tarkoittaa "kansanvaltaa" ja "kansanvaltaista" järjestelmää. Kristillisyyteen liitettynä kansanvalta tarkoittaa, ettei kristillisdemokraatti kannata teokratiaan perustuvaa hallitusmuotoa tai valtiojärjestystä.

"Kristillisyys" on hyvin monitulkintainen käsite, kuten kristillisten yhteisöjen kirjo jo osoittaa. Käsite saanee jokaisella sisältönsä kunkin oman viitekehyksen mukaisesti. Yleisesti kristillisyys tarkoittaa, että auttaa heikkoja ja apua tarvitsevia. Oma lähestymistapani on pitkälti filosofinen, totuuksien julistaminen ja saarnaaminen ovat minulle vierasta. Näen myös, että "totuuden" välittäminen on ongelmallista: vastaanottaja ei välttämättä ymmärrä samoin viestiä kuin lähettäjä. Kristillisyyden sijasta mieluummin puhuisin hengellisestä suhtautumisesta asioihin. Arvomaailma kun kaikilla on kuitenkin yhteydessä omaan viitekehykseen.

Entä oikeisto versus vasemmisto? Jotkut liittävät kristillisdemokraatit oikealle, koska kristillisyys on historian aikana ollut monesti tukemassa vallanpitäjiä, mutta usein kristityt ovat olleet mukana puolustamassa heikkoja ja tukeneet yhteiskunnallisia vallankumouksia. Oma vastaukseni on, että yhteiskunnallinen tilanne antaa vainun, mihin suuntaan kulloinkin tulee kääntyä. Nykyinen meno on käynyt liian armottomaksi vähäosaisille ja tarvitaan kurinpalautus poliitikoille.

15

408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Herätyys

      Kristillisyyttä on vain Raamatun UT mukainen ja perustuva. = Se kaikille hyväksi, kaikkia kohtaan ja kaikille Laillisen / Luvallisen =Totuuteen perustuvan Oikeuden mukainen. Se ei mitään pahaa eikä väärää ketään, eikä mitään Luojan hyväksemme luomaa kohtaan Oikeus.

      Ja se mihinkään perustumaton, epäoikeuden mukainen demokratia, on vai tyhjä sana, ns."keisarin uudet vaatteet" petosta, = vain pimeydessä eläviin ihmisiin uskoa / uskontoa. = Sitä "pirun" hyväksi ja puolesta touhua ja valhe politiikkaa. Jossa PAHA perii. Tiedotus välineet niistä PAHAN perimistä, kautta maailman päivittäin, herätykseksi ja varoitukseksi VÄÄRIN, Jumalan Sanan (Raamatun UT) vastaisesti touhujen ja politiikan syystä, pahaksi / kärsimyksiksi ja valtaviksi turhiksi menetyksiksi ja sodiksi ym, vitsauksiksi, tuomioksi seuraamuksista, uutisoi.

      Jeesuksen nimessä... uskovilleen / muillekin HERÄTYKSEKSI, TOTUUTTA.

      vähäinen, Totuudessa pysyvä ja siihen kaikille hyväksi Jumalan Sanan mukaisuuteen pitäytyvästi elävä, puhuva ja toimiva, Hänen kirkkaudeksi ja kunniaksi APOSTOLISIA seurakuntiaan / sitä pelastukseksi Krist. vaihtoehtoa rakentavaan Krist. yhteyteen ja yhteistyöhön kutsuttu, siihen näyllä armoitettu, palvelijansa ja seuraajansa.

      Missä muut, tähän em. Raamatun UT mukaiseen Krist. yhteyteen ja yhteistyöhön kutsutut?!!

      "Löytäneekö uskoa" Raamatun UT mukaista ja mukaiseen, Etsivä...?

    • Taavi.Tulijävi.EVP

      Pitkälti on juttua mutta missä on se demokratia ??

      Miten voi olla muka aivan vastakkaiset asiat saman puoluekaton alla ? Samanlainen olisi Jalankulkijoiden-Mopediliitto. Mitä ajaa Kristilliset sitä ,että kansa tulee synnintuntoon ja liittoutuu samanlaisten tuomiopäiväuskovien joukkoon.

      Lisämausteena se , että nuo syntiset ja toisin elävät kärvennetään sillä tuomiotulella. demokratia taas on kansanvaltaa jossa jokaisella on oikeus elää niin kuin parhaaksi näkevät , tosin lakien puitteissa. Mitään hirveää kahlitsevaa syntiä ei ole kenenkään niskassa ja äänestää saa miten haluaa.
      Moraalikäsitykset ovat jokaisen omassa harkinnassa ja kukaan ei saarnaa niitä toisen puolesta.

      Miten siis yhdistää tämä tuli-vesi kombinaatio ??

      • Herätyys

        Niin, ja se on sitä, muista muusta niin väliä itsekkyyden mukaista, valtavaa ristiriitaissuutta ja sekosortoisuutta yllä, voimassa ja vallassa pitävää, sitä "pirun" hyväksi ja puolesta, = TUOMIOKSI ja TUHOKSI touhua ja politiikkaa, jossa "piru" vie, vetää, johtaa ja hallitsee, ja jossa PAHA perii!


    • Herätyys

      Se on sitä vähän jotenkin pettävästi / eksyttävästuvain nimeksi krist. uskonnollisuutta sitä antikristillisyyttä. = Krist. vastaisuutta!!

    • VääräuskoinenSika

      "Mitä kristillisdemokratia on? "

      Se on sitä, kun jeesus pitää sekoittaa joka asiaan.
      Yhden asian puolue siis, jonka linja muuttuu kulloinkin suursmurffina olevan oikeaoppisen jeesuksen kuvan mukaan.

    • laamanen

      KD:n ehdokas 2017 Jari Vento on minusta patologinen narsisti. Ventolla ei ole työkaluja käsitellä syytä miksi hän ei tullut valituksi kuntavaaleissa, ja tästä johtuen hän siirtää omaa pahaa oloaan muihin ja syyttelee. Kyseessä on suuri lapsuuden rakkausvamma, rakkausvaje. Ventoa ei ole kohdattu lapsena. Muistan, kun Vento tuli ensimmäiselle luokalle kouluun ja hänen äitinsä kertoi opettajalle, kuinka Ventoa tulisi kutsua prinssiksi, koska kotonakin kutsutaan. Venton isän olisi pitänyt kertoa Jarille, että muitakin naapurin lapsia rakastetaan yhtä paljon kuin Jaria. Tätä kautta tulee terve itsetunto. mikkoVenton kannattaa laittaa kerho-asiat kuntoon niin alkaa hommat luistamaan.

    • sesiitä

      Ei kai kristillisten puolueessa harrasteta poliittista kieroilua?

    • "Yksittäisillä jäsenillä voi toki olla oma vakaumuksena, joka voimakkaasti vaikuttaa heidän arvomaailmaansa. "

      Loikkako Soini siis KD:n riveihin?

    • Äänestelijä

      Varsinaisessa Suomessa KD ja Perussuomalaiset ovat vaaliliitossa. Irvileuat puhuvat Pyhimysten ja veijareiden vaaliliitosta. Perussuomalaiset omaavat jäsenistössän monenlaista koijaria ja punaniskaa, joten KDn luotettavuus kärsii.

    • Seuraavissa vaaleissa Kristillisdemokraateilla on vielä ihan hyvät mahdollisuudet menestyä, koska nämä ovat nyt oppositiossa, jossa myös toiset puolueet ovat nostaneet kannatusta reilusti. Kristillisdemokraateilla on kuitenkin muihin oppositiopuolueisiin verrattuna kannatus lähinnä vain laahannut, eikä se nyt ole noussut samalla tavalla kuin jopa Vasemmistoliitolla. Vaaleissa eduskunnan pienimmäksi puolueeksi tultuaan sillä on enää ainoastaan viisi edustajaa, koska tuolloin viimeksi Kristillidemokraattien kannatus on tippunut jo niin alas, että ainakin vähän sen voisi nyt uskoa nousevan ensi kerralla. Ehkä se nyt ainakin tuon verran piristyy, että se ainakin ylittää selvästi 4 prosenttia tai on jopa lähempänä 5 prosenttia, mutta eduskuntaan puolue saanee ainakin kaikki nykyiset paikat, mutta ehkä jopa 7 paikkaa voisi olla mahdollinen kuten joskus aiemminkin. Puolueen eduskuntaryhmä on ehkä asiallisin koko eduskunnassa, joten nykyisille edustajille voi tulla ihan hyvää menestystä ensi vaaleissa. Ainakin Sari Essayahin voi uskoa pääsevän edelleen läpi jopa ilman vaaliliittoa, mutta myös Päivi Räsänen pääsee varmaan edelleen ihan entiseen tapaan läpi kohtuullisen helposti. Uudenmaan vaalipiirissä paikka lienee myös varma ja se menee luultavasti toista kertaa nyt Antero Laukkaselle, joka ei ole ollut nykyisessä eduskunnassa nyt ainakaan huonoimmasta päästä. Myös Pirkanmaalla ja etenkin Vaasassa paikka säilynee nyt ihan kohtuullisen helposti, kun Peter Östman saanee Vaasan vaalipiirissä tälläkin kerralla hyvin ääniä, kun edellisellä kerralla hän menestyi Bjarne Kalliksen loikasta huolimatta lopulta hyvin.

      Kokoomuksen listalla Kallis taisi kuitenkin viedä sen verran konservatiivisia äänestäjiä Janne Sankelolta, että tämä putosi lopulta hyvin täpärästi eduskunnasta ja valituksi tulikin yllättäen Susanna Koski. Kristillisdemokraattien voi myös uskoa monia muita paremmin kykenevän tekemään yhteistyötä Perussuomalaisten kanssa, kun sitä on viime aikoina jo tehty myös Väyrysen kanssa Helsingin kuntavaaleissa. Perussuomalaisten pitää vain saada eduskuntaan sellaisia henkilöitä, jotka pystyvät riittävän hyvin yhteistyöhön muiden konservatiivisten edustajien kanssa. Persuilla on ehdolla nyt muun muassa Uudenmaan vaalipiirissä edelleen Arja Juvonen, joka nyt on puolueessa linjaltaan sellainen tapaus, että häntä vastaan esim. Kristillisdemokraattien olisi jopa ihan suotavaa hyökätä ennen vaaleja. Kuitenkin voidaan pitää nyt melko varmana sitä, että Juvonen putoaa nyt lopulta pois eduskunnasta kuten monet muutkin. Sen sijaan toinen edustaja Mika Niikko täyttää puolueessa hyvin paikkansa ja tulee nyt jälleen valituksi, koska hänen poliittisessa linjassaan on hyvikin paljon yhteistä Kristillisdemokraattien kanssa. Sitä ei tiedetä vielä tällä hetkellä, että haluaako entinen kristillisdemokraatti Toimi Kankaanniemi olla edelleen Keski-Suomessa ehdokkaana, koska nykyisessä puolueessaan hänestä on tullut hyvin paljon erilainen mies aiempaan verrattuna. Jos Kankaanniemi on vielä nyt ehdokkaana, niin saavat etenkin Kristillisdemokraatit hänestä ja omista sattumuksistaan ihan reilusti piruilun aihetta, vaikka hän ei varmasti tulisi enää nyt valituksi eduskuntaan.

    • Ihminen_Suomesta_

      Kristillisdemokratia on raakaa kapitalismia, unohtaen pieniosaiset, suosien rahavaltaa!

      • Ihminen_Suomesta_

        Kristillisyyden varjolla, suositaan mammonaa, unohtaen kristillisyyden periaatteet, pienimpien ja vähäosaisimpien auttaminen!


    • totuudentie

      Kristillisdemokratia liputtaa sharialipulla ja valehtelee olevansa demokraatti - semmosta huijausta se on.

    • kratia

      Se on sitä kun ennen vaaleja sosialisti käy kirkossa aina kun jumalanpalvelus näytetään tv:ssa ja pitää ristiä näkyvillä kaulassa.

    • " Yleisesti kristillisyys tarkoittaa, että auttaa heikkoja ja apua tarvitsevia. "

      Höpöä :-)

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4040
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3912
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      607
      3814
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      18
      2548
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      77
      2401
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      334
      2036
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      124
      2015
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1859
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1539
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1392
    Aihe