työkyvyttömyyseläke kuntoutustueksi?

takuueläkkeeltäpois

Näin päin ei taida kukaan ikinä koskaan kysyä. Mutta minä kysyn.

Jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle aikoinaan (ei, en sano "pääsin" koska en sitä halunnut enkä hakenut, lääkäri haki ja olosuhteet oli silloin sellaiset että se kaiketi oli tarpeen ja Kela potkaisi eläkkeelle) .

Vuosien päästä selvisi että diagnoosit ja "hoito" oli väärät, oikean (toisen) diagnoosin myötä alkoi kuntoutuminen mutta on myös tyssännyt siihen vaiheeseen että tarvitsisin kuntoutustukea päästäkseni eteenpäin elämässä. Työkyky on tällä hetkellä osittainen ja on realistinen syy uskoa että palautuisi kenties kokonaan, ainakin lähes kokonaan, sopivan kuntoutuksen tuella.

Mutta. Kela maksaa työkvyttömyyseläkkeeni joka tarkoittaa käytännössä sitä että kuntoutusta ei voi hakea. Mietin vakavissani miten eläkkeen saa purettua. Ymmärtääkseni saisi esim siten että olisin yli kaksi vuotta täysin työkykyinen (eli ansaitsisin käytännössä enemmän kuin eläke) jolloin eläke purkaantuisi automaattisesti. En kuitenkaan ole 100% työkykyinen. Ihannetilanne juuri nyt olisi kuntoutustuki ja täsmäkuntoutus. Voi tietenkin silti olla että työkyky ei palautuisi 100%:ksi kuntoutuksesta huolimatta mutta sitä ei tietäisi kuin kokeilemalla.

Osaako joku vastata, onko Kelan intresseissä kuntouttaa työkyvyttömyyseläkeläistä edes teoriassa ja onko ainoa vaihtoehto purkaa eläke kuntoutustueksi ja onko se teoriassa edes mahdollista? Miten?

Vilpitön toive että tähän kysymykseen ei tule vastauksia "olisit onnellinen työkyvyttömyyseläkkeestä". En ole. Se ei ole tuonut mitään muuta kuin pienimmän mahdollisen "perustulon". Vain rahalla ei elä.

10

558

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Osunnas
    • dffdfhhh

      Miten sait työkyvyttömyyseläkkeen vaikket hakenut ? Olitko holhouksen alla?
      Eivät taida alkaa holhouksen alla olevia kuntouttamaan..

      • 87897878978

        Puhu niistä asioista, joista jotain tiedät. Tilanteet muuttuvat.


      • takuueläkkeeltäpois

        Tämä nyt on arvailua koska en tiedä mitä Kelan lääkärin päässä on liikkunut mutta eiköhän se ihan näin ole mennyt: yhtäjaksoiset sairauspäivät olivat tulleet täyteen (tosi asiallisesti ne olivat tulleet täyteen jo pariin kertaan aiemminkin, Kelasta tuli postitse suorastaan rohkaisuna papereita joilla olisi voinut hakea eläkettä, en hakenut) , ammatti, ikä, diagnoosit: ja tietenkin lääkärin lausunto. Siinä kai se? Tietenkin olin sairauspäivärahaa aikoinaan hakenut, sairauspäivät olivat jatkuneet, Kelan lääkäri sitten lukenut papereita ja uutta lääkärin lausuntoa ja katsonut kaiketi ettei tuosta enää kalua tule. Ja leima päälle.

        Ja ei, en ole enkä ole ollut holhouksen alla. Vaikka olisin ollut niin ei se olisi ollut este kuntoututtamiselle, tietenkään. Mistä moinen käsitys? Tietoa hoi.
        Este oli väärä diagnoosi josta väärä hoito josta kroonistuminen ja työkyvyttömyys, yksinkertaistettuna. Lottovoitto tietenkin että vyyhti alkoi lopulta purkautua, monien sattumien summana.

        Ootee tai ei. Yksi mitä vuosien varrella aikoinaan ihmettelin ja ihmettelen edelleenkin. Tässä yhdistyksien luvatussa maassa, missä ihmeessä on työkyvyttömyyseläkeläisten yhdistys? Jotkin surkeat sivut aikoinaan löytyi johonkin turhanpäiväiseen "käydään Tallinnassa kevätretkellä" yhdistykseen josta ei löytynyt alueyhdistyksiä kuin suurin piirtein Tampereelta ja Jkylästä. Kertooko se karua kieltään: ihmiset painuvat maan alle saatuaan/jouduttuaan työkyvyttömyyden vuoksi eläkkeelle? Vahvistaisi tosin omankin kokemukseni, niinhän siinä aikoinaan kävi.


    • Niminerkille takuueläkkeeltäpois; Kertomasi mukaan Kela maksaa sinulle työkyvyttömyyseläkkeen. Tämän vuoksi pyydän sinua ottamaan yhteyttä Kelaan, joka selvittää tämän hetkisen tilanteesi ja mahdollisuutesi mm. kuntoutukseen. Kelan kuntoutukseen liittyviin asioihin vastataan heidän neuvonnan numerosta 020 692 205.

      Kelan kuntoutusmahdollisuuksiin voit tutustua alla olevasta linkistä
      http://www.kela.fi/tyoikaisille

      • takuueläkkeeltäpois

        Kiitos vinkistä! Otettu on. Pitää todistaa ensin Kelaan että on x aikaa ollut "toimintakykyinen" jotta Kela harkitsisi kannattaako maksaa kuntoutusta. Saa nähdä mikä x aika riittää, sitä kohti.


    • ihmettelentuotavain

      Anteeksi nyt, mutta uteliaisuuteni heräsi. Kerrotko näin nimettömänä mikä tämä vanha ja uusi diagnoosi olivat? Ihan on omituista touhua ollut!

      • oakokakaa

        Loppui kirjoittelu kuin seinään:) Kaikkea sitä näkeekin, voi luoja...


    • Mahumetti

      Kelahan ei kantasuomalaisille anna senttiäkään, ellei pysty aukottomasti usean vuoden ajalta todistamaan tarvettaan ja oikeuttaan saada jotain.

      Matuille kaikki onneksi tulee kuin "Manulle illallinen". Oikeastaan tuon vanhan sanonnan voisikin muuttaa muotoon "matulle ylläpito".

    • erserth

      oooksää hulluks tullu eläkkeelä kun tuommoisia kirjoittelet .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5600
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1682
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1670
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      83
      1126
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      27
      1107
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe