Lasten kirkosta erottamisesta

Sekulaarist

Kirkosta erotaan yleensä nettipalvelun kautta. Hyvä. Tällöin kuitenkin perheen lapset vielä jäävät kirkkoon.

Tilastojen mukaan monet lapset ovat ”unohtuneet” kirkon jäseniksi - ja pakolliseen uskonnonopetukseen koulussa. Kouluikäisten kirkkoon kuuluvuus on toistaiseksi paljon suurempaa (yli 80 %) kuin 30-45-vuotiaiden kirkkoon kuuluvuus (noin 60 %).

Yhä useammat kirkosta eronneet ovat alkaneet erottaa myös lapsiaan. Perheen katsomuksellisen ja kasvatuksellisen tilanteen harmonisuuden kannalta on hyvä, jos lapsetkin ovat kirkon ulkopuolella niin kuin vanhemmat tai toinen vanhemmista.

Uskonnonvapauslain 1.3.2017 voimaan tuleen muutoksen jälkeen lapsi jää uskonnollisten yhdyskuntien ulkopuolelle, mikäli vanhemmat eivät yhdessä liitä häntä sellaiseen. Tämä on hyvä esimerkki "sekapareille" (toinen kirkossa, toinen ei) taannoisen kirkon jäseneksi kastamisen aiheuttaman tilanteen korjaamiseksi.

Ero kirkosta avaa perheelle bonuksen valita koulussa elämänkatsomustieto eli ET katsomusaineeksi kirkon jäsenille pakollisen uskonnon sijaan.

Lapsen 15-vuotispäivää voi juhlistaa vähintään yhtä juhlavasti kuin ”ripiltä pääsyä”. Uskonnottomana lapsi on erittäin OK.

6

142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukija.huom

      Miten erottaa ainoastaan lapsi/lapset kirkosta? Tämä voi olla ajankohtainen kysymys, jos ei itse kuulu kirkkoon (on eronnut tai ei ole koskaan kuulunut) tai ei halua itse erota, vaan haluaa ainoastaan erottaa lapsi/lapset kirkosta.

      Helpoin tapa on tehdä vapaamuotoinen kirjallinen ilmoitus maistraatille!

      Voit tehdä vapaamuotoisen kirjallisen ilmoituksen, jossa on
      - lapsen koko nimi,
      - henkilötunnus,
      - mistä uskontokunnasta hänet erotetaan ja
      - molempien huoltajien allekirjoitukset (ja nimen selvennykset).

      Samalla paperilla voi olla useamman lapsen erottaminen.

      Myös lapsen oma suostumus tarvitaan, jos hän on yli 12-vuotias. Sen voi laittaa samaan paperiin eroilmoituksen alle.

      Ilmoituksen voi postittaa tai tuoda maistraattiin.

      Näin yksinkertaista se on. Mitään erityistä lomaketta ei siis tarvita.

      Lomakkeitakin voi käyttää, mutta koska sekä eroakirkosta-palvelussa että maistaraatin lomakkeistossa ei ole erillistä lomaketta pelkästään lapsen/lasten erottamiseen, niiden muita lomakkeita käytettäessä pitää soveltaa jättämällä turhia kohtia täyttämättä.

      Huoltajien henkilötietoja ei ilmoituksessa tarvita, koska ne aukeavat viranomaiselle lapsen henkilötietojen kautta.

      On paljon perheitä, jossa toinen vanhemmista on eronnut ja toinen kuuluu kirkkoon. He voivat haluta erottaa lapsensa kirkosta niin, että kummankaan vanhemman oma tilanne ei muutu.

      Syynä voi olla vaikkapa se, että erottamalla lapsi kirkosta lapselle tulee mahdollisuus opiskella koulussa elämänkatosmustietoa uskonnonopetuksen sijaan.

    • kfkrjroeor

      Kiva kun vanhemmat päättää lapsen uskosta. Suomessa ei ole pakkouskontoa, eikä sitä muutenkaan tyrkytä kenellekään toisin kuin useissa muissa uskonnollisissa maissa.

      Varmaan kiva kun oma lapsi on maahanmuuttajien kanssa elämänkatsomustiedon tunneilla. Uskonnon opiskelu ei tarkoita sitä että siihen "uskoo".

      • bardi

        Ymmärränkö oikein, että paheksut sitä että vanhemmat päättävät lapsen uskosta? Siis jos erottavat lapsen kirkosta? Eikö se sitten ole mitä suurimmassa määrin lapsen puolesta päättämistä, jos hänet kastetaan jo vauvana ev.lut. kirkon jäseneksi? Ei siinä tapauksessa lapsella ole vapautta itse päättää uskonnostaan. Jos lapsi sitten vaikka isompana haluaakin mennä esim. helluntaiseurakuntaan tai ryhtyä Jehovan todistajaksi, vanhemmat ja suku nostavat hirveän metelin, paheksuvat ja tuomitsevat eli lapsen pitäisi pysyä koko ikänsä vanhempien (ja suvun) valitsemassa uskossa.

        Minä en kastattanut lapsiani, erosin kirkosta kun esikoiseni syntyi, koska en uskonut luterilaiseen julmaan kasteopetukseen: lapsesta tulee muka vasta kastettaessa Jumalan lapsi, siihen asti hän on perkeleen lapsi. Vapaissa suunnissa lapset sentään syntyvät Jumalan lapsina. En kuulu mihinkään kirkkoon tai seurakuntaan, mutta annoin lapsilleni vapauden mennä 15-vuotiaina rippikouluun ja liittyä luterilaiseen kirkkoon jos uskoisivat kirkon opin ja kokisivat sen omakseen. Vanhempi lapsi kävi vähän aikaa rippikoulua (ei vakaumuksesta vaan kun kaveritkin kävivät) mutta keskeytti eikä ole sen koommin rippikouluun haikaillut, nuorempi ei edes harkinnut riparia. Molemmat kuitenkin osallistuivat koulussa uskonnonopetukseen, täytyyhän uskonnoista tietää että osaa valita. Nuoremmalla on vahva, valoisa usko ulkopuolella kirkkojen ja seurakuntien, vanhempi on agnostikko. He saivat vapauden valita.


      • Vapausvalitamyös

        Kirjoitat ihan niinkuin ev.lut-kastetuilla lapsilla ei olisi minkäänlaista valinnan vapautta? Omani ovat mieluummin istuneet uskontotunneilla ja jopa yo-kirjoituksissa kirjoittaneet uskonnon vaikka eivät kuuluneet enää kirkkoon.
        Kastettuja he olivat ja rippikoulun vapaaehtoisesti käynneitä ja erosivat kirkosta 18-vuotiaana taloudellisista syistä eli eivät halunneet maksaa kirkollisveroa.

        Aivan samalla lailla sinä olet ohjannut lapsiasi omaan "uskontoosi" eli pakanuuteen. Eikä siinä mitään pahaa ole, kunhan vain itsekin tajuaisit sen.
        Loppujen lopuksi olikohan sinun vaiko minun lapsilla oma päätös ja valinnan vapaus? Veikkaan että minun lapsillani.


    • Sekulaarist

      Ei ole mitään järkeä jättää lapsia kirkon ja uskonnonopettajien helmoihin, jos vanhemmat tai jo toinenkin heistä on eronnut kirkosta (tai ei kuulunutkaan). Kuulumattomuus on neutraali tilanne.

      Kuulumattomuus takaa mahdollisuuden valita koulun uskonnonopetuksen/elämämnkatsomiustiedon opetuksen välillä.

    • Lukio.huom

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      333
      3739
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1689
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1510
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      57
      1448
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1300
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1270
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      57
      1254
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      194
      1211
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1157
    Aihe