Valemedian Cobol-uutisia

Cobolia30vKokemus

Tässä linkkejä, lukekaa kauheasta puutteesta Suomessa Cobol-kehittäjistä.

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005170883.html
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005169571.html

Tämä tulkinta USA:n pankkien tilanteesta:
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005168120.html
Löysin joskus, ehkä jo kaksi vuotta sitten artikkelin amerikkalaisella nettisivustolla siitä, että pankkien keskuskoneiden IBM mainframe-järjestelmät ovat valtavan kokoisia ja niiden ymmärtäminen ohjelmakoodia tutkimalla on erikoisen vaikeaa. Uskoisin näiden koon olevan moninkertaiset verrattuna suomalaisten pankkien vanhoihin järjestelmiin. Artikkelista selvisi, että monet konsultit olivat yrittäneet perehtyä järjestelmiin, mutta homma oli ollut kovin vaikeaa, ja oli pitänyt lyödä hanskat tiskiin, luovuttaa. Tietenkin alkuperäiset ohjelmistokehittäjät pystyvät selviytymään ajan mittaan ylläpitotöistä, mutta ei kuka tahansa, vaikka olisikin paljon kokemusta omaava cobolisti. Tätä asiaa eivät ymmärrä median toimittajat eikä edes kaikenlaisten tietotekniikkayhdistysten vaikuttajat.
Mihin valheellisella propagandalla oikein pyritään? Lehden myyntiin jollain perättömillä uutisilla, vai tukemaan Suomen hallitusta väitteellä runsaslukuisista työpaikoista?

Lisää samaa tuuba- eli soopasarjaa:
http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/pankit-paniikissa-elakelaisille-pitaa-maksaa-maltaita-bugien-korjaamisesta-koska-nuoria-ei-muinainen-koodikieli-kiinnosta-6640620
Tuossakin on unohdettu täysin mainita se, miten tärkeää on oikean toimialan tuntemus ja vielä se kaikkein oleellisin asia: Paras tieto on ylläpidettävän järjestelmän teknillisillä henkilöillä, eli tässä tapauksessa pankkien entisillä atk-suunnittelijoilla ja ohjelmoijilla. Tästä tulikin mieleen: Voiko myös pankkijärjestelmät olla heikosti dokumentoituja?
Iltalehti lainasi Tietoviikkoa, siis sama uutinen myös tässä:
http://www.iltalehti.fi/digi/201704122200102133_du.shtml

Missään ei kerrota sitä, että moni tietoalan yritys ulkoistaa Intiaan nyt näin alkuun ensin vanhat mainframe eli keskuskonejärjestelmät. Jos yrittää saada oikeaa Cobol-ylläpitotyötä (ja ohjelmointi, testaus) ei sitä ole saatavana ja siitä pyritään eroon. Intialaisten opastusta sekä siihen liittyvää tarkkaa mäörittelytyötä on oikeasti ollut niissä harvoissa työpaikoissa, jotka ovat auki olleet. Eikä niissä vanhojen järjestelmien toimintojen tarkassa selvityksessä pärjää sillä, että osaa vain Cobolia. On oltava pankkialan tietojärjestelmien ja järjestelmien kehitystyön kokemusta, mieluummin tunnettava ennestään järjestelmät. Eli käytännössä työssä onnistuvat vain aikaisemmin juuri samassa työpaikassa olleet, eli käytännössä pois kenkäistyt tai muut entiset alan osaajat, joilla on täsmäosaamista kertynyt pitkään.
Koko tietoalaa uhkaa mielestäni ohjelmointityön vienti kehitysmaihin tehtäväksi, tuntipalkat lienevät luokkaa 5€/h. Kenellekään en suosittele tästä työstä enää ammattia. Jonkinlainen määrittelytyö voi porskuttaa vielä pitkään, mutta se saattaa olla stressaavaa ja näille voidaan kohdistaa hirvittäviä työpaineita, jos ns. vaativuusmäärittelyihin sisällytetetään suurella tarkkuudella myös ohjelmointiohjeet.

4

188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • höpöhöpöuutisointia

      Varmaankin on pari sellaista projektia joissa vanhan cobol-koodin ylläpitoon voi olla vaikeaa löytää ylläpitäjää, eli sitä ukkoa, joka järjestelmän on aikanaan tehnyt. Joissakin tapauksissa on halvempaa ylläpitää vanhaa kuin koodata kokonaan uusi jos vain löytyy alkuperäinen ylläpitäjä, vaikka sitten 100 eur/h.

      En kuitenkaan usko, että jos tänään opetellen cobolin ja tulen siinä hyväksi osaajaksi niin minun työpanoksestani olisi pulaa, koska en tunne ylläpidettävää järjestelmää ja siihen perehtymiseen menee todennäköisesti runsaasti aikaa sekä kaikki uusi koodi on erittäin virhealtista jonkun muun kuin alkuperäisen tekijän tekemänä. Järjestelmän toiminnan opetteluun menee enemmän aikaa kuin coboli opiskeluun.

      Jonkinlainen minipula voi siis olla cobol-osaajista, mutta ennenkaikkea kyse on järjestelmän tuntemuksesta, cobol tulee vasta kakkossijalla.

      Jälleen kerran on uutisoitu täysin väärin. Oikeampi tapa olisi voinut olla, että "vanhojen järjestelmien ylläpitäjistä on pulaa, koska kukaan ei enää ymmärrä vanhan järjestelmän toimintaa riittävästi, koska asiantuntijat ovat siirtyneet eläkkeelle. Osa näistä järjestelmistä on tehty cobolilla ja osa jollain aivan muulla kunen PL1 ja C"

    • Kobola

      Normaaleina itseään pitävät ihmiset ovatkin mielisairaita, ja osoittavat sen laittamalla lehtiin pseudopaskajuttuja.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6599
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4253
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2670
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2050
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1578
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1074
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe