Husqvarna 2000 SL 6460

holistus

hei,
sain vanhan ompelukoneen, näyttää se kait toimivan. Jotenkin ehkä vähän hitaasti ompelee vaikak etanavaihe ei ole päällä. Siinä on vaan 1 muovinen puola. Onkohan se alkuperäínen vai onko ne metallisia?
Onkoteillä kellään noin vanhaa konetta? Onko niissä metalli vai muovi puolat?
Mistäs tuohon nyty enää saa puolia, se on varmaan ehkä joku 80-luvun kone?
En kyllä kehtaa edes mennä kysymään mistään liikkeestäkään, nauravat mun pihalle. Eipä täällä Oulun likellä olla kuin ehkä siis Oulussa taida olla edes montaa liikettä mistä kysyä.
Siinä on vaan joku A- mallirulla koneessa kiinni. Ilmeisesti joskus ollut muitakin osia mutta nyt on vaan tuo mallirulla ja 1 puola ja 1 paininjalka.
Ja on siinä se laukku, vähän haljennut mutta onpa kuitenkin.
Minulle kuitenkin aarre jos vaan pelaa! Kun sain sen, sillä ei ollut varmaan kovin moneen vuoteen ommeltu koska se oli ihan jumissa ja eka ompeli vaan taaksepäin ja paininjalka oli ihan ruosteessa. Ompelee se nyt tuota suoraa ja siksakia. Ajattelin että pitäskö se huoltoon viedä, mutta en minä raaski siitä makssaa niinpaljua ja enkä kyllä kehtaa viedä noin vanhaa enää mihinkään. Sanovat kuitenkin että "joo tässähän on tätä ja tätä vikaa" ja tulee kalliiksi.
Se on varmaan silloin aikanaan ollut todella hieno kone! Ja varmaan alkeperäiselle omistajalle aikanaan aarre! Nyt se on minun aarre :). Kone on viininpunainen.

13

5003

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Neulova

      Ainakin vuoden 1969 Husqvarnaan saa vielä puolia ompelukoneliikkeistä, joten rohkeasti vain kysymyään. Uudet puolat ovat kyllä muovisia, mutta ne ovat kuulemma metallisia parempia, kun eivät väänny esim. lämpötilan vaikutuksesta. Olen myös kehdannut viedä tuon 1969 Huskun huoltoonkin eikä ole naurettu ulos. Väittävät sen olevan helpompi huoltaa, kun se on ihan mekaaninen kone ja täyttä rautaa (80-luvun mallissa on kyllä varmaan muoviosia). Perushuolto maksaa pääkaupunkiseudulla 60-80 euroa, kai se on sielläpäin samoissa hinnoissa.

    • seacher

      Itsellä oli myös Husky 2000-mallia ja nyt en mene vannomaan (aikaa yli 15v,), sopiiko noihin metallipuolat. Tokihan muovinen on kevyempi, hiljaisempi ommellakin, mutta puolasinko liian tiukkaan (tai valmistusvirhe), kun sain muutaman halki. Ja tietysti juuri sillä hajonneella olisi ollut käyttöä... 2002 vaihdoin ns. c20-malliin, joka tehty 1960-62. Tässä oon käyttänyt metallipuolia, joten halkeilu jäi. Oikosulku siinä, että kävikö nämä myös 2000-malliin? Tietty koneita ammatikseen korjaillut tietää tuon paremmin. Tuo koneesi on vahva nykyiseen ns. vikingiin verrattuna, joskin kaikki nämä sähkökäyttöiset saa hajalle, jos alkaa paksumpia mm. vöitä tekemään. Niin ja ihan hetki sitten ammattilaiselta kuultua: Lidlin puolat ja langat kannattaa jättää ostamatta (puolat ei välttämättä sopivia & lanka huonoa).

    • soprano69

      Moi, suosittelen kyllä huoltoa koneelle. Saattaa maksaa 70-100€, mutta sen jälkeen kyseisellä koneella taivalta vuosia edessä. Minulla huolto maksaa 74€, mistä päin olet. Metallisia puolia on vielä kyseiseen koneeseen saatavana, mutta muoviset ovat ihan yhtä hyviä. Kunhan muistaa puolata oikein, eikä laitaa kovin montaa lankaa päällekkäin puolaan.

    • seacher

      Niin, mistä päin olet? Jos huollon tarpeessa koneesi on ja lähellä Varkautta, niin siellä on ainakin 70 - luvulta lähtien työkseen (omaakin konetta laittanut) hommia tehnyt mies ja vara-osien yms. saanti erittäin hyvä. Suosittelen!

    • Hussi6460

      Miten olet saanut ompelun eteenpäin toimimaan? Itsellä ko kone peruuttaa vain useamman vuoden käyttämättömyyden jälkeen ja peruutus-nappikin on ihan löysä. Ilmeisesti jumittanut pakille vaikka nuppi tulee ulos. Tarviikohan avata koko kone?

      • oliaikansaparas

        Itsellä oli kyseinen kone yli 35 vuotta ahkerassa käytössä, kunnes hajosi osa jota ei enää saanut kuin teettämällä ja olisi tullut aika kalliiksi. No kierrätykseen lähti........
        Suosittelen viemään huoltoon ja pyydä ensin arvio että kannattaako huoltaa ollenkaan, näin minäkin tein ja sain tuosta rikkimenneestä osasta arvion ja todettiin huoltomiehen kanssa yhdessä että ei kannata teettää enää noin vanhaan koneeseen...
        Hän myös kertoi että eu on kieltänyt metallipuolat, enää saa vain muovisia myydä


      • Sattumaompelija

        Ja miksihän muka olisi kielletty metallipuolat? Liian kestäviäkö?
        Itsellä Hqv 2000:ssa molempia puolia. Muutama muovinen haljennut edellisellä omistajalla.


    • taaksepäin

      Minullakin on Husqvarna 2000 ompelukone, musta väriltään. Sen nimestä en löytänyt mitään muita lisiä. Ostettu joskus 1970. Siinä on muovipuolia ainakin 6, ja vaihdettavia neulemallikasetteja A, B, C, D, E ja F eli yhteensä 24 koristeneuleeseen. Lisääkin "mallirullia" voisi (olisi voinut ainakin aiemmin ostaa erikseen).
      Käytin tuon huollossa kymmenen vuotta sitten, kun se lakkasi ompelemasta, huollon hinta oli noin 50 markkaa ehkä. Huolto sanoi, ettei mitään vikaa silti ollut, mutta huoltaa täytyy aina joskus. Vuosiin en ole juuri ommellut, ja nyt se suostuu ompelemaan vain taaksepäin ja hitaasti! Avasin kyllä sen ja siistin pölyt pois kaikkialta minne yletyin. Onkohan se niin jumiutunut vain, ettei toimi eteenpäin? Itse itsensä kyllä käytössä muutamassa minuutissa voitelee ja muuttuu samalla hiljaiseksi ja rouskuttaminen loppuu. :)

      Onhan kyseessä tosi kallis kone ja kestää tavallisessa käytössä seuraaville sukupolville. Uskon, että huolto vieläkin löytyy ja se osaa nytkin tehdä jotain, vai kuinka arvelette muut tuota sen taaksepäin ompeluinnostusta?

      • taaksepäin

        Anteeksi, siis viime huolto sillä oli noin 20 vuotta sitten, ja markat käytössä Suomessa!


    • Sattumaompelija

      Käytä huollossa, mutta kysy ennen koneen jättämistä arvio, kannattaako huoltaa.
      Itse huoltaisin siten, että voitelisin kaikki laakerit yms ompelukoneöljyllä. Ja jos ruostatta, niin pienen käytön jälkeen rätillä ruosteiset öljyt pois ja uutta öljyä. Nän niin kauan kuin ruostetta tulee. Ja tämä siitäkin huolimatta, että tehdas kieltää (!!!) voitelun!
      Oulussa on ainakin kaksi huoltoliikettä. Puolia ja neuloja löytyy kyllä, mutta muita varaosia ei Husqvarnaan saa Suomesta eikä ruåtsista. Eikä ohjekirjaakaan. Netistä ladattavassa ohjekirjassa tuleen kaksi virusta...
      Minulla on toisen mallinen Hqv 2000 (ei lisämerkintöjä). Ostettu jonkin ompelukoulun poistomyynnistä ainakinä 20 v sitten ja kallis oli, mutta sanovat Hqv:n olevan ompelukoneitten Rolls Royce. Olen kyllä vähän toista mieltä ainakin mallin 5710 suhteen...
      Minulla on jonkun mallin A, B ja D rullat ylimääräisenä. Oulussa. Eivät ole minun koneeseeni, mutta saattavat käydä sinulle. Saattaa olla joku ylimääräinen paininjalkakin, pitääkin tarkistaa. Ota yhteyttä jos siltä tuntuu sifferi ät sulo piste fi.

      Älä hukkaa sitä konetta! Täysmetalliset mekaaniset on parempia kuin nykyiset muovirimpulat!
      Ja kyllä kehtaat kysellä, ei kukaan naura. Siitähän ne leipänsä saavat, toki uusien myynnistäkin. Minulla on myös Singer suutarinkone, ns silinterikone 1940 -luvulta. Luokitellaan teollisuusompelukoneeksi ja on vieläkin tyyris ostaa vanhana. Siihen saa varaosia vieläkin, tosin suolaiseen hintaan.

    • Anonyymi

      Kyllä kehtaat mennä koneesi kanssa ompelukonehuoltoon! Espoossa sanottiin minun samanmerkkisestä koneesta, että kannattaa huollattaa. Se on hyvä kone. Maksavat vieläkin n 600€. Siinä on kaksi muovista osaa, muut metallia ja siksi se on painava. Ostin sen Ruotsista v 1978. Nyt piti vaihtaa muoviset osat kulumisen vuoksi. Mutta huom kestivät 42 vuotta.
      Terveisin seija raatikainen

    • Anonyymi

      Hei,
      Sinun kannattaisi katsoa youtube videot ja herkistää silikonisuihkeilla, ompelukoneöljyllä, voitelevilla irroitussuihkeilla (CRC, LBS 1) mekanismit.
      Muoviratas (Cam Stack = sömnbildare) voi lohjeta vastukseen (EUR 80,- ja yli) .
      Peruutus ja napinläpimekamismi kannattaa herkistää.
      Vapaavarsikotelo kannattaa avata, poistaa pölyt ja pinttyneet rasvat.
      Neulannostin mekanismi samoin.
      Kone tehty niin että sitä pitää huoltaa joskus.
      Tahmea käynti viittaa kitkaan ja jumeihin.

      • Anonyymi

        Husqvarna 2000 "voiteluvapaa" mutta ei huoltovapaa. Muoviratas murtuu kun tehdään siksakkia tai muuta kuviota. <Huollon (= voitelun) puuttuessa esim vapaavarsi liikkuu raskaasti ja kuormittaa vipuja, jotka saavat liike-energiansa malliompelupyöriltä (cam stack ..), Vapaavarsi kulkee läpi muovihelan, joka liukuu koneen runkoon tehdyssä kolossa. Muovia pehmittämätön öljy tai rasva sopii tähän. Kun vastusta tulee liikaa, niin "kiinteä ratas" murtuu vaihdettavan rullan kiinnityskohdasta. Toinen Husqvarnan heikkous on langannostimen liuku; muovihärpäkkeessä kaksi metalliholkkia suorassa kulmassa toisiinsa nähden. Liukuvarressa jopa huoparinkula voitelua varten (ompelukoneöly). Osia saa mutta kalliita. Taitava voi osata korjata .... Voitelukannu tai -pullo 5 cm pitkällä nokalla tienaa hintansa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      164
      2783
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2011
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1816
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe