pääsiöismuna

G.Aultier

Mikä on pääsiäsimunan merkitys nykypäivän kristinuskolle?

1) Kivaa, saan taas maalata munat keltaiseksi?

2) Okkultismia, maalatut munat ovat Saatanasta?

3) Ameriikan tuliaisia kuten pyhäinpäivä?

9

142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tea.for.two

      1. Kiva värjätä ja syödä munia paaston jälkeen.

    • tea.for.two

      Halloween on Amerikan Yhdysvalloista, eikä liity kristinuskoon. Juhliminen toki sallittua kunhan muistaa sen oikean pyhäinpäivänkin.

      Ystävänpäivä ja Pyhän Patrikin päivä (myös ainakin epävirallisesti Irlannin kansallispäivä) ovat katolilaisia juhlia, mutta tulleet muutenkin suosituksi Yhdysvaltain nosteella.

    • vanha.perinne

      Ei mikään noista. Pääsiäismuna on hyvin vanha uuden elämän ja ylösnousemuksen symboli eikä liity Amerikkaan.

    • MariaLegenda

      Legendan mukaan Magdalan Maria oli hyvin rikas ja omavarainen nainen, niimpä helluntain jälkeen tämä päätti lähteä tapaamaan itseä keisari Tiberiusta. Ajan kuluttua Marialle myönnettiin audienssi keisarin luo joka Marian saapuessa aterioimassa ruokasalissa. Nokkelana naisena Mari nappasi pöydältä kananmunan ja vertasi sitänJeesuksen hautaan ja ylösnousemukseen. Marian pitämä luento sai keisarin naurun valtaa, ja tämä kieltäytyi uskomasta ylösnousemukseen ellei tuo muna naisen kädessä muutu punaiseksi. Ja kuinka sattuikaan, Marian käsiinsä ottama muna värjäytyi punaiseksi ja keisari lakkasi nauramasta. Olipa legenda totta tai tarua, tiedämme kuitenkin ettei keisari Tiberius koskasn kääntynyt kristityksi. Siitälähtien on katsottu olleen perine värjätä kananmunia pääsiäisenä sipulinkuorilla punaiseksi, mutta itse muna on vanhempaa perua ja jo kelteille se symboloi kevättä ja uudelleen syntymistä. Jo kelttiläinen jumalatar Aesterin/Oesterin tunnuksina pidettiin haikaran munia ja villikaniineja.

      • mitenristinpalasuomeen

        Kiitos tarinasta! Tuli mieleen, että oliko kyseessä sama henkilö, joka näki taivaalla punaisen ristin ja kuuli äänen sanovan, että tässä merkissä olet voittava, mutta näemmä kyseessä olikin Konstantinus Suuri, Rooman keisari, jonka äiti oli pyhä Helena.

        Helenan kerrotaan löytäneen Jeesuksen aidon ristin. Yllättävää, mutta palasen tuota ristiä kerrotaan päätyneen myös Suomeen asti, Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon, josta syystä Suomi ja Hattula ovat olelleet myös pyhiinvaelluskohteita.

        Tiedätkö, että mitä kautta Helenalta tuo risti päätyi Suomeen?

        Helena liittyy aikaan ja paikkaan, jolloin pyhä Katariina Aleksandrialainen surmattiin kristinuskon nimissä hänen voitettuaan viisaat miehet filosofisessa väittelyssä Jeesuksen sanoilla.


      • MariaLegenda
        mitenristinpalasuomeen kirjoitti:

        Kiitos tarinasta! Tuli mieleen, että oliko kyseessä sama henkilö, joka näki taivaalla punaisen ristin ja kuuli äänen sanovan, että tässä merkissä olet voittava, mutta näemmä kyseessä olikin Konstantinus Suuri, Rooman keisari, jonka äiti oli pyhä Helena.

        Helenan kerrotaan löytäneen Jeesuksen aidon ristin. Yllättävää, mutta palasen tuota ristiä kerrotaan päätyneen myös Suomeen asti, Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon, josta syystä Suomi ja Hattula ovat olelleet myös pyhiinvaelluskohteita.

        Tiedätkö, että mitä kautta Helenalta tuo risti päätyi Suomeen?

        Helena liittyy aikaan ja paikkaan, jolloin pyhä Katariina Aleksandrialainen surmattiin kristinuskon nimissä hänen voitettuaan viisaat miehet filosofisessa väittelyssä Jeesuksen sanoilla.

        Pahoittelen vastauksen viipymistä. Kun Magdalan Maria matkusti Roomaan ja meni kesarin pakeille, niin kyseinen kesari oli Tiberius Julius Caesar Augustus eli Tiberius Claudius Nero joka kuoli vionna 37 jaa hallittuaan Rooman keisarina 23 vuotta. Jostakin olisin tälläistä lukenut. Tiberius kuoli sairaskohtaukseen Caprilla, kesähuvilallaan palattuaan valtakunnan länsiosista. On myös epäilty että neuroottisena, sosiopaattina ja narsistina tunnetulla keisari Galigulalla olisi ollut näppinsä pelissä kasvatti-isänsä yllättävän kuoleman kanssa. Kuka tietää, mutta vuoden 35 jälkeen Maria ei millään olisi enään voinut tavata keisaria roomassa. Mutta lgenda on legendaa eikä sellaista aina tule ottaa tosissaan, vaikka on jopa omituista että usein Magdalan Marian kerrotaan olleen hyvin rikas ja omavarainen ennen kuin kirkko teki siitä tahallaan prostitoidun. Ei Maria ollut prostitoitu, vaan hänen kerrotaan kärsineen seitsemästä demonista, eli jonkin kaltaisesta epätäydellisyydestä, ja Jeesuksen karkoitettua demonit (eksorkismi) tuli Mariasta periaatteessa täydellinen.

        Hattulan rististä minulla ei ole hajuakaan, mutta eikös noita Jeesuksen ristinpaloja ole löydetty jo öljytankkerin verran? Naulojakin on satoja ja piikkiseppeleitä toistakymmentä. Pyhäinjäännös bisnes näköjään kannattaa, kuka edes tietää mikä on väärennös ja mikä ei. Kirkkotaiteen antama kuva Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta on kuitenkin väärä. Roomalaiset suosivat ensinnäkin noin kaksimetristä T-muotoista tauristiä, ristityn kädet taivutettiin poikkipuun yli ja joko sidottiin tai naulattiin ranteista, kun taas jalat joko sidottii tai naulattiin nilkoista pystypuun molemmin puolin. Lopulta ristiinnaulittu roikkui ristillä kyynärtaipeidensa varassa kituen useita päiviä kunnes kuoli tulehduksiin ja nestehukkaan, sillä teloitustavan ei ollut tarkoitus tappaa heti vaan aiheuttaa sadistista kärsimystä ja nöyryytystä mahdollisimman pitkään. Sen jälkeen ristillä mädännyt ruumis otettiin alas ja heitettiin joukkohautaan teloituspaikan lähelle. Poikkeus oli tosin juutalaiset, jotkasaivat haudata jumalan kiroamat ennen sapattia jottei maa ja kaupunki sen lähellä saastuisi. Naulat poistettiin, ruumis pestiin ja öljyttiin, silmien päälle asetettiin kolikot ja lopulta haudattav käärittiin tiukkaan pellavaliinoilla sekä asetettiin hautaan joko "muukalaisten hautausmaalle" öljyvuoren kupeeseen tai odottamaan assuariin pääsyä rikkaiden sukujen kalliohautoihin.


    • uhrinaviisaus

      Katariinasta löytyi tarina, jossa on tarkat päivämäärätkin, vaikka jossakin tarinaa väitetään vain pelkäksi legendaksi. Merkillistä.

      ”Pyhä Katariina[1] oli rikkaan patriisin Kestoksen tytär Aleksandriasta. Hän oli sekä kaunis että poikkeuksellisen älykäs. Kaupungin parhaiden opettajien johdolla hän perehtyi niin filosofiaan kuin kirjallisuuteenkin sekä kreikaksi että latinaksi. Tiedonjanossaan hän paneutui myös lääketieteeseen ja luonnontieteisiin, joten kaikki tuon ajan inhimillisen tiedon alueet olivat hänelle tuttuja. Oppineet ihmettelivät hänen saavutuksiaan...

      ...Noihin aikoihin keisari Maximianus (305–311), kuten Diocletianus ennen häntä, tahtoi saada kaikki alamaisensa alistumaan valtaansa pakottamalla heidät uhraamaan keisarikultin mukaisesti. Kun Aleksandriassa toimitettiin näitä menoja, Katariina tuli keisarin eteen ja vakuutti hänelle uskollisuuttaan mutta moitti häntä ankarasti epäjumalien kulttimenojen tähden. Keisari hämmästeli hänen rohkeuttaan ja kauneuttaan, mutta niitäkin suuremman vaikutuksen häneen teki Katariinan viisaus.

      Keisarinna Faustina ihaili Katariinan saavutuksia ja vieraili keisarin läheisen ystävän sotapäällikkö Porfyrioksen kanssa hänen luonaan vankilassa mukanaan 200 sotilasta. Kaikista heistä tuli kristittyjä. Katariina otti heidät iloiten vastaan ja ennusti, että he saavat pian päähänsä marttyyrikruunut.

      Kiihkossaan keisari ei säälinyt edes vaimoaan vaan saatuaan tietää tämän tulleen kristityksi hän mestautti Faustinan julmien kidutusten jälkeen marraskuun 23. päivänä. Seuraavana päivänä myös Porfyrios ja hänen sotilaansa tapettiin. Marraskuun 25. päivänä Katariina tuotiin ulos vankilasta tuomioistuimen eteen....

      Kun hän oli viimeisessä rukouksessaan kiittänyt Herraa, joka oli paljastanut hänelle todellisen viisauden ehtymättömät lähteet, hän taivutti päänsä miekan alle ja antoi henkensä Jumalan haltuun. ”

      http://www.ort.fi/ru/synaksarion/11/25/suurmarttyyri-katariina-aleksandrialainen

      Keisarilla ei ollut mitään käyttöä tuolle viisaudelle, mutta en tiennyt, että myös keisarinna tapettiin samassa yhteydessä. Kuulostaa uskomattomalta. Mutta eikö juuri tuonna vuonna olleet Alexandriassa myös pyhä Helena ja poikansa Konstantinus Suuri?

      Tässä tarinassa on sellainen kummallinen juttu, että Maximianus oli kyllä jo eronnut vuonna 305, ja syylliseksi sopisi ainoastaan Konstantinus Suuren isä, Constantius, jonka vaimo oli pyhä Helena.

      Wikipediakin kertoo, että Diocletianus erosi virastaan vuonna 305, ja pakotti myös vastahakoisen Maximianuksen eroamaan. Constantius - Konstantinus Suuren isä - nimitettiin Länsi-Rooman uudeksi augustukseksi.”

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Maximianus

      Constantius ja Helena saivat Konstantinus-pojan pian vuoden 270 jälkeen helmikuun 27. päivä, mutta vanhemmat erosivat, kun isä-Constantius meni naimisiin keisari Maximianuksen tyttären kanssa. Taisteltiin vallasta ja Maximianus pakeni Roomasta Konstantinus Suuren ja Helenan luokse, mutta tämä tapahtui myöhemmin. Joka tapauksessa Constantius oli keisarina Rooman valtakunnan läntisellä alueella loppuvuonna 305. Hän kuoli seuraavana vuonna, jolloin Konstantinus Suuresta tuli Rooman keisari.

      Katariinan surman takana ei ole ollut keisari Maximianus, vaan keisari Constantius, koska Maximianus luopui Rooman keisariudesta jo toukokuussa..

      ”1. toukokuuta 305 Diocletianus luopui keisarinvallasta ja pakotti vastahakoisen Maximianuksen tekemään samoin. Galeriuksesta ja Constantiuksesta tuli uudet augustukset, Maximinus Daiasta ja Flavius Valerius Severuksesta heidän caesarinsa.”

      ”Kun Constantius kuoli vuonna 306 armeija julisti hänen poikansa Konstantinuksen keisariksi. Pian tämän jälkeen Maximianuksen poika Maxentius julistautui keisariksi Roomassa. Tämä teki isästään oman hallitsijakumppaninsa. Isä ja poika taistelivat Severusta vastaan ja voittivat. Vuonna 307 Konstantinus meni naimisiin Maximianuksen tyttären Faustan kanssa. Vuonna 308 Maximianus yritti kapinoida poikaansa vastaan ja joutui pakenemaan Konstantinuksen luokse Galliaan. Vuonna 310 Maximianus yritti saada Konstantinuksen armeijat puolelleen mutta epäonnistui ja Konstantinus pakotti hänet tekemään itsemurhan.”

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Konstantinus_Suuri
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Pyhä_Helena

      Hengissä säilyivät vain Pyhä Helena ja poika Konstantinus Suuri, ja tästä ryhdyttiin Rooman vallassa luomaan meille kristinuskoa keisarin voimin, jota vahvisti Helenan löytö Jeesuksen rististä. Konstantinus mainitaan kristityksi, mutta kerrotaan, että hän kääntyi sellaiseksi vasta kuolinvuoteellaan. Hän palvoi samaa jumalatarta kuin mitä kuvaa Yhdysvalloissa oleva Vapauden patsas, nimeltään Libertas.

      Ja kerrotaan, että edellä mainitun ristin palanen siis kulkeutui Suomeen Hattulan pyhän ristin kirkkoon, jossa Hattulassa vuonna 2011 eräs suntio näki neitsyt Marian ilmestyksen.

      Mutta surullista - kristinuskoa ei haluttu luoda Jeesuksen viisaudelle, vaan uhrikultille.

      • tapettuviisaus

        Jäi vielä se pois, että eron jälkeen Pyhä Helena lähtettiin Nikomediaan Diocletaniuksen hoviin, ja Nikomedian linkissä lukee näin:

        ”....Helena lähetettiin poikansa kanssa Diokletianuksen hoviin Nikomediaan. Helena ei mennyt koskaan uudestaan naimisiin.”

        ”Nikomediassa sanotaan kuolleen paljon marttyyrejä kristittyjen vainoissa Diocletianuksen ja Maximianuksen aikana.”

        No, tämä nyt ei sitten voi pitää paikkaansa ainakaan pyhän Katariinan, viisaiden miesten (50 ja myöhempi arvio 150) sekä 200 sotilaan surmien kohdalla, koska Konstantinus Suuren isä ja pyhän Helenan mies oli tuolloin keisarina.


      • uskommeperustana

        Kuinkahan paljon niitä marttyyrisurmia olisikaan tullut, jos (Auringonjumala) Sol Invictus ei olisi ollut valtionuskonto Roomassa, jonka päälle kristinusko istutettiin, jos edellä mainittu keisari Diocletianus, Konstantin suuri tai Helenasta eivät olisi suhtautuneet supeasti kristinuskoon, jos nyt sanotaan vainoissa kuolelen paljon?!

        Wikipedia Sol Invictus-jumalasta:

        Sol Invictus oli jo 100-luvulta lähtien ollut sol-kultin kohteena. Keisari Elagabalus yritti tehdä siitä Rooman pääuskonnon (noin vuosina 219-222), mutta aate ei saanut kannatusta. Vasta 270-luvulla ilmapiiri oli suopeampi vieraille jumalille, ja kun Aurelianus kukisti Roomasta irtautuneen Palmyran valtakunnan vuonna 273, hän ajatteli voittonsa olevan Sol Invictus-jumalan ansiota. Hän rakennutti suuren temppelin Roomaan Sol Invictukselle ja teki jumalasta Rooman pääuskonnon. Sol Invictuksen syntymäpäivää vietettiin 25. joulukuuta,[1]ja sen jälkeen kun kristinuskosta tuli Rooman pääuskonto, tuli samasta päivästä myös kristittyjen joulupäivä. Ensimmäinen kristitty keisari Konstantinus Suuri ja hänen isänsä Constantius suosivat kummatkin Sol Invictusta. Constantius oli suvaitsevainen kristittyjä kohtaan, ehkä siksi että Sol Invictuksen kultilla ja kristinuskolla oli monia yhtäläisyyksiä. Vaikka Konstantinus kääntyikin kristinuskoon Mulviuksen sillan taistelun jälkeen, ei hän kuitenkaan hylännyt Sol Invictusta.[2]


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5500
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3517
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1642
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1604
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1058
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe