Ruotsissa palkankorotuksia

hölmöland

Ruotsin kansantalous porskuttaa. Maan 600 000 teollisuustyöntekijää solmivat maaliskuun lopussa työsopimuksen , jonka mukaan palkat kohoavat kolmen vuoden aikana 6,5 prosentilla.

Samalla alan tulevaisuudenusko kasvaa. Viime vuoden loppupuolella jyrkkään nousuun ampaissut teollisuuden ostopäällikköindeksi kohosi maaliskuussa tasolle ,jolla se oli viimeksi 2010 puolivälissä.

Palkankorotusten taso kielii maan hyvästä työllisyystilanteesta,toteaa Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä. "työllisyyden taso on hyvä,eikä työttömyyskään niin korkea kuin Suomessa. Ei ole näkyvissä tilannetta ,että työllisyyttä pitäisi saada ylös parantamalla kilpailukykyä".

OECD:n mukaan kantaruotsalaisten työllisyysaste oli vuonna 2015 5,5%,kun maahanmuuttajilla oli 16,2%. Tästäkin huolimatta ruotsalaisen työn tuottavuus on kehittynyt viimeisen kymmenenvuoden aikana Suomea paremmin,joten kansantalous kestääkin suurempia palkankorotuksia.

Ruotsi on pystynyt säilyttämään tuotantorakenteensa järkevällä talouspolitiikalla,eivätkä ole menettäneet sellaista korkean tuottavuuden tuotantoa kuten me.

Vielä 2000-luvun alkuvuosina tuottavuus kasvoi Suomessakin hyvään tahtiin,mutta vuoden 2008 jälkeen tuotannon määrä työtuntia kohden on kasvanut Ruotsissa 7% enemmän kuin Suomessa.

Jaakko Kiander muistuttaa ,että teollisuuden menestykseen ei pelkkä kansantalouden myötätuuli riitä. "se on paljon sitä, että kotimarkkinoilla menee hyvin,sillä teollisuuden täytyy pärjätä vientimarkkinoilla".

Tämäkin ehto täyttyy Ruotsissa ,ja palkankorotuksiin on varaa koska ruotsalaisyritysten kannattavuus on hyvä,sekä tuottavuuden uskotaan kehittyvän. Tilanne voidaan arvioida väärinkin,jos esimerkiksi vientimarkkinat muuttuvat heikommiksi, jos kävisi niin,että kustannustaso olisi ylimitoitettu.

Mutta tähän on ruotsalaisilla takaportti, oma valuutta kruunu,joka tarvittaessa joustaisi ja korjaisi kustannustason. Siksi ei ole niin vakavaa ,että millaisia nimelliskorvauksia sovitaan,sillä valuuttakurssi hoitaa sopeutumisen ,Kiander selvittää.
Oma kansallinen kelluva valuutta mahdollistaa tutantorakenteen säilymisen ja edelleen kehittämisen myöskin kotimarkkinoiden osalta ja näin ollen antaa tilaa palkankorotuksille 6,5%. Suomen talouskehitys vaatii juuri päinvastaisia palkankorotuksia(-) . Toisin sanoen Ruotsi ei edes harkitse euroon siirtymistä ,koska siinä ei ole mitään järkeä,heidän mielestä ja numeroiden valossa on pakko myöntää heidän olevan oikeassa.

1

51

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • euro-romahti

      Kukahan työntää tänne kepulaisten propagandaa? IPUlaiset ainakin tietää missä jamassa Ruotsi ja Suomi ovat.Vain pörssikeinottelijat voivat paksusti,muut köhtyvät juuri siitä syystä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe