Merivesipumpun stefan vuoto

alehandr

Kolmepyttyisen Volvon merivesipumppu vuosi vesillelaskun yhteydessä. Viaksi paljastui hapertunut tiiviste, helppo korjata. Asiassa jäi vaivaamaan vain se että miten tämä vika ei paljastunut syyshuollossa jossa ainakin laskun mukaan on vaihdettu impelleri ja ajettu glykoli koneeseen. Mitä mieltä porukka on, voiko asiallisessa syyshuollossa jäädä tuo huomaamatta?

13

1932

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tynkkyläinen

      Ei.

    • Bellakuski

      VP 2003T tiputteli impellerin suojakannen välistä pikkuhiljaa ja vika oli ko.stefa, akseli oli myös kulunut joten kaikki sisuskalut meni vaihtoon. Ei korjaantunut pelkällä Stefan vaihdolla.

    • 12-1

      Glykolin ajossa kone käy niin lyhyen ajan, eikä sitä merivesipumppua kukaan tuijota, että voi jäädä huomaamatta. Vettä tulee stefasta vain koneen käydessä. Vesipumpun akselissa olevan kulumauran kohdalle ei kannata panna uutta stefaa, se menee nopeasti pilalle. Jos uuden stefan voi asettaa hiukan eri kohtaan, vahingoittumattomaan akseliosaan, ei tarvita heti uutta akselia tai akselin korjausta. Itse ostaisin korjaussarjan laakereineen, niin tulisi kerralla kuntoon pidemmäksi aikaa.

    • ennakoivaahuoltoa

      Jos stefa olisi ollut rikki jo syksyllä olisi sellaista mustaa/ruosteista pisarointia jossain päin konetta tai kone tilaa tai vettä jossain, ilmeisesti, et usein tarkasta konetta ennen ja jälkeen ajon?

      Noita vesipumppuja kannattaisi ennakko huoltaa stefojen suhteen 5-7 vuotta tai 700-1000 tuntia.

      • 12-1

        Primääriongelma on akselin kuluminen, joka sitten syö stefan. Miten stefojen vaihto auttaa, kuluuko alseli tällöin hitaammin? Muuten stefojen määräaisesta vaihtamisesta ei ole hyötyä.


      • oletPrimääri
        12-1 kirjoitti:

        Primääriongelma on akselin kuluminen, joka sitten syö stefan. Miten stefojen vaihto auttaa, kuluuko alseli tällöin hitaammin? Muuten stefojen määräaisesta vaihtamisesta ei ole hyötyä.

        Jos akseli kulunut viisaampi vaihtaa tietysti senkin ja samaan aikaan muutkin kulutus osat pumpusta. Aina syynä ei ole akselin kunto, kun stefat alkavat vuotaa...

        Ja jos ennakoivaa huoltoa harrastaa, ei korroosio ja akselin kuluminen tule vastaan ihan heti ja voi seurata tilannetta, meniköhän jakeluun!


    • ollu_vuoto_olemassakaan

      No miten aloittaja ei huomannut vuotoa ennen syyshuoltoa?
      Tarkoitan että joskushan se vuotaa ensimmäisen kerran ja hyvin usein pitkän käyttämättömyyden jälkeen (talvi)!

    • Alehandr

      Kysymykseni kova ydin oli että kuinka paloiksi pumppu vedetään impellerin vaihdossa - että näkyisikö huono stefa siinä yhteydessä. En tiedä kun en ole itse purkanut pumppua enkä tiedä miten tiivisteet ja impelleri sijoittuvat.

      Pumppu saattoi vuotaa viime kesänä, pilssiin tuli vettä, mutta tulkittiin se vuotavan avotilan suihkun syyksi.

      • 12-1

        Vuoto näkyy koneen käydessä veden tipoittain tiputteluna. Impellerin vaihdossa se ei näy.


      • ennakoivaahuoltoa

        Jos jostain ilmestyy vettä, öljyä, jäähdytys nestettä, epämääräistä mustaa purua, töhnää yms. Syy kannattaa aina etsiä, jos haluaa turvallisesti vesillä liikkua, ei arvailla tai tulkita.

        Se vaan vaati välillä menemistä oman mukavuus alueen ulkopuolelle ja järjen käyttöä, aikaa myöden se muuttuu kokemukseksi ja taidoksi tuntea alus, sekä huoltaa/korjata sitä varmasti paremmin, kuin "ammatti mies"

        Vastaus ydin kysymykseen.

        Impelerin tarkastus/vaihto tarvittaessa joka vuosi(riippuu pihiydestäsi)

        Pumppu atomeiksi 5-7 vuotta tai 700-1000 tuntia, vaihdat stefat, laakerit, muut tiivisteet. Jos jostain syystä akseli alkaa kulua vaihdat myös sen tai koko pumpun. Jossain pumpuissa osat hinnoiteltu siten, että saadaan uusia pumppuja kaupan. (varsinkin Suomesta varaosia ostaessa)

        Jos pumppu pyörii hihnalla tarkastat senkin vuosittain ja katsot kireyden oikeaksi, liian kireä hajottaa laakerit ennen aikaisesti ja löysä ei sitten jaksa pyörittää kunnolla ja tuhoaa hihnan katso myös siiva pyörien kunto ja linjaus jos alkaa mustaa kumi purua ilmestymään.

        Näillä eväin pumppusi tulisi toimia koko kauden ja koko koneen elinajan...


    • 35feet

      Volvon merivesipumpussa on kaksi stefaa: toinen merivesipuolella ja toinen moottorin öljytilan puolella. Näiden välissä on sitten tyhjä väliosa, johon pumpun runkoon on avattu vuotoaukot.

      Yleensä stefoista ensimmäisenä vuotaa merivesipuolella oleva. Vuodon voi toki aiheuttaa pumpun akselin kuluminenkin, mutta useimmiten syynä on stevan jousen ruostuminen yhdistettynä tiivistekumin kovettumiseen. Näistä kumpikaan ei tapahdu niin nopeasti moottorin öljytilassa "jatkuvassa voitelussa" olevalle stefalle.

      Vuoto tosiaan näkyy vain koneen käydessä. Merivesi tihkuu välitilan vuotoaukoista pilssiin. Vuodon määrään vaikuttaa stefan kunto ja moottorin kierrosluku. Mikäli vuoto on merivesipuolella, niin vesi on ihan "puhdasta" merivettä, eikä siinä ole joukossa mitään mustaa kuminpurua tms.

      Merivesipuolen stefan vaihatminen on helppoa ja voi onnistua jopa ilman pumpun irroitusta (stefa näkyy vuoraan akselin ja pumpunrungon välissä, kun siipipyörä on irroitettuna). Moottorin öljytilan puolen stefan vaihtaminen edellyttää aina pumpun irroittamista sekä pumpun purkamista osiin.

      Olen vaihtanut stefat myös pumppuun, jonka akseli oli kohtalaisen kulunut. Vaihdon jälkeen stefa toimi vielä moitteetta ko. veneessä 5 kesän ja noin 400 ajotunnin jälkeenkin, joten akselin vaihto ei ole välttämätöntä. Vaihtotyö kun on helppo ja osat maksavat noin 1 eur/kpl.

      • 12-1

        Merivesipuolelle pannaan aina ruostumaton stefan jousi.


      • volvoooo

        Loistava analyysi,jos sattuisi vielä löytymään linkki josta näkee kyseiset stefat ja ostopaikka.Itselläni tämä on vielä edessä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1368
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1240
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1165
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1125
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      13
      1078
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      31
      1027
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1022
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1011
    Aihe