Masennus ei ole geeneissä

totuusr

Masennusta aiheuttaa tapahtumat elämässä. Geenit eivät liity asiaan. Tässä on hyvä artikkeli aiheesta:

https://www.madinamerica.com/2017/04/researchers-disprove-link-genetics-depression/

Tässä on Jay Josephin artikkeleita jotka kumoavat myös skitsofreniageenit:

https://www.madinamerica.com/author/jjoseph/

Nämä artikkelit pätevät kaikkiin "mielenhäiriöihin".

14

200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SherlockHolmesinVeli

      No s**t Sherlock!

      Tietysti hyvä, että tuot asiaa esille. Moni pässi nimittäin kuvittelee, että henkinen tuska on geeneistä lähtöisin.

    • älkdsfapoäjg

      Minua häiritsee ylipäätään yksioikoinen takertuminen geneettiseen selitysmalliin kun tiedetään, että mikään ominaisuus ei ole täysin riippumaton ympäristöstä. Jo elämä itsessään edellyttää tietyt olosuhteet. Monien kaksostutkimusten mukaan jopa poliittiset asenteet ovat jopa 60% selitettävissä perinnöllisyydellä, mutta koskaan ei tuoda esille että esimerkiksi ihmisen pään tai sydämen perinnöllisyydestä on samalla logiikalla selitettävissä 0%. Miksi tästä ei kukaan julkaise kohu-uutista, edes geneettiseen selitysmalliin pakkomielteisesti rakastuneet valtamediat? Onhan sekin aikamoinen uutinen, että jokin niinkin ominainen kehonosa kuin pää tai nenä ovat selitettävissä 0 % perinnöllisyydellä! Koska luvussa 0 % ja 60 % on kyse ominaisuuden vaihtelusta populaatiosta eikä siitä, että tietystä ominaisuudesta suoraan selittäisi geeniperimä tietyn prosenttimäärän. Uskomattoman moni ihminen ei edes tätä tajua. Itse uskon vahvasti jo ihan näin maallikkona, että ihmisen pää ja sydän ovat kuitenkin paljon evolutiivisesti vakaampia ominaisuuksia, kuin esimerkiksi skitsofenia tai masennus. Ne ovat varmasti vähemmän alttiita epigeneettiselle säätelylle ja ympäristövaikutteille sekä kulttuuriselle tulkinnalle, vaikka ne myös vaativat nähdäkseni kehittyäkseen oikea-aikaisia ja oikeit singaaleja äidin kohdussa. Ne ovat kuitenkin paljon olennaisempia selviytymisen kannalta ihmislajiin kuuluvalle yksilölle, kuin se masentuuko vastoinkäymisissä ja alkaako nähdä näkyjä psyykkisessä kriisissä. Eri olosuhteissa ero ominaisuudet myös ilmenevät eri tavoilla ja ne vaikuttavat eri tavoin toimintakykyyn riippuen siitä, asutaanko alkuperäiskansan keskuudessa viidakossa vai modernissa metropolissa. Pakkomielteinen takertuminen genetiikaan on mielestäni hyvin yksisilmäistä ja sivuuttaa kontekstin niin pahasti, että kaikki olennaiset asiat jäävät usein huomioimatta.

    • Biobio

      Biologian luennolla sanottiin, että fenotyyppi, eli ilmiasu, on genotyypin ja ympäristön yhteisvaikutuksen tulos. Osa ominaisuuksista määrittyy enemmän, osa vähemmän geenien perusteella, siis toisissa ominaisuuksissa ympäristön vaikutus on suurempi, toisissa pienempi. Esimerkiksi sormien lukumäärä määrittyy pitkälle geneettisesti, kun taas kehon paino määrittyy vähemmän geneettisesti ja enemmän syödyn ravinnon, siis ympäristötekijöiden, mukaan. Tietääkseni kuitenkin kaikkiin ominaisuuksiin vaikuttaa molemmat, siis sekä ympäristö että perimä. Masennuksen kohdalla en tiedä, kuinka paljon geenit vaikuttaa. Pään ja sydämen suhteen varmaan geenit vaikuttaa aika paljon, ellei puhuta metaforisesti. Kuitenkin, kyseessä on ympäristön ja perimän välinen vuorovaikutus.

      • Biobio

        Lisään vielä, että en kuitenkaan väheksy ympäristötekijöiden vaikutusta masennuksen tai muiden mielenterveysongelmien kehittymiseen. Luin jostain, että toistuvat traumat lapsuudessa nostavat skitsofreniaan sairastumisen riskiä 30-kertaisesti. Ja onhan sekin jo todistettu, että stressi ja traumat lisäävät todennäköisyyttä sairastua masennukseen.


      • grgrrgre

        Psykiatria ei ole biologiaa.

        Et tainnut lukea linkkejä? Niissä juuri mainitaan ettei näyttöä geenivaikutuksesta ole. Näyttöä on vain ympäristön vaikutuksesta. Lue vaikka ensin ensimmäinen linkki. Siinä paneudutaan juuri tuohon yhteisvaikutus-teoriaan.


      • Biobio

        Luin ensimmäisen linkin. Siinä oli käytetty lähteenä tutkimusta, joka tutki yhden geenin vaikutusta masennukseen. Siis vain yhden geenin. Geenejä on ihmisellä satoja tuhansia, ja varmaan tuhannet niistä vaikuttaa aivotoimintaan. Siispä, jos yhden geenin vaikutus on todistettu vähäiseksi tai olemattomaksi, ei se vielä tarkoita sitä, ettei koko geenistöllä olisi mitään vaikutusta.
        Psykiatria ei ole biologiaa, mutta niillä on yhteisiä juttuja, esim. hermoston ja aivojen rakenne, välittäjäaineet ja niiden aineenvaihdunta, jne. Ihmistä ei voi asettaa vain yhteen lokeroon, ja sanoa, että "kaikki on psykologiaa" tai "kaikki on biologiaa". Jostain tietystä näkökulmasta ihmistä voi kyllä tarkastella, mutta se ei ole kaiken selittävä totuus, kun on kysymys tosi monimutkaisesta jutusta.


      • SherlockHolmesinVeli
        Biobio kirjoitti:

        Luin ensimmäisen linkin. Siinä oli käytetty lähteenä tutkimusta, joka tutki yhden geenin vaikutusta masennukseen. Siis vain yhden geenin. Geenejä on ihmisellä satoja tuhansia, ja varmaan tuhannet niistä vaikuttaa aivotoimintaan. Siispä, jos yhden geenin vaikutus on todistettu vähäiseksi tai olemattomaksi, ei se vielä tarkoita sitä, ettei koko geenistöllä olisi mitään vaikutusta.
        Psykiatria ei ole biologiaa, mutta niillä on yhteisiä juttuja, esim. hermoston ja aivojen rakenne, välittäjäaineet ja niiden aineenvaihdunta, jne. Ihmistä ei voi asettaa vain yhteen lokeroon, ja sanoa, että "kaikki on psykologiaa" tai "kaikki on biologiaa". Jostain tietystä näkökulmasta ihmistä voi kyllä tarkastella, mutta se ei ole kaiken selittävä totuus, kun on kysymys tosi monimutkaisesta jutusta.

        Ymmärräthän, että on yhtä hassua sanoa, että masentuneisuus on geeneissä kuin sanoa, että onnellisuus on geeneissä. Onnellisuus tulee elämästä. Geeneillä on aina vain korkeintaan epäsuora rooli, jolla tarkoitan esimerkiksi sitä, että henkilöllä saattaa kädet täristä helpommin, kun joutuu jännittävään tilanteeseen. Siten henkilö ei hakeudu sosiaalisiin tilanteisiin ehkä niin herkästi kuin muut. Siten hän voi jäädä yksin. Kun on yksin tuntee moni olonsa yksinäiseksi eikä yksin ole monien onnellista olla. Siten voi olla onneton/masentunut.

        Mikään geeni ei tee ihmisestä suoraan onnetonta tai onnellista. Edelliseen voi vielä kaiken lisäksi lisätä, että ympäristö, eli kasvatus, tottuminen jne. vaikuttavat siihen tuleeko ihmisestä rohkea sosiaalisissa tilanteissa jne. joten taas geenien epäsuoran vaikutuksenkin rooli kutistuu entisestään.

        Sehän, että jokin on välittäjäaineita ei tarkoita, että se on sairaus tai geenien aikaan saamaa. Rakkaus on kolmantena hyvänä esimerkkinä vertailtavaksi. Käytännössä tässä keskustelussa on kysymys siitä onko geeneillä mitään merkittävää roolia siinä, että ihminen on onneton tai onnellinen. Vastaus on ei ole.


      • Biobio

        En minä sanonut, että masentuneisuus on geeneissä. Minä sanoin, että fenotyyppi on genotyypin ja ympäristön yhteisvaikutuksen tulos. Ymmärrätkö mitä tarkoitan? Sanot, että onnellisuus tulee elämästä. No, geenit vaikuttaa elämään. Jos ihmisellä on esim. jokin geenien aiheuttama fyysinen sairaus, niin se vaikuttaa elämään ja masentuneisuuteen ja onnellisuuteen. Käsien tärinä jännittävässä tilanteessa ei sekään johdu pelkästään geeneistä, vaan taas geenien ja ympäristön yhteisvaikutuksesta. Välittäjäaineitten aineenvaihduntaan vaikuttaa geenit, mutta ei pelkästään, vaan niihin vaikuttaa myös ympäristötekijät ja oppiminen. Tarkemmin sanottuna oppiminen vaikuttaa hermoverkkojen rakenteeseen aivoissa. Oppiminenhan tulee eletystä elämästä, joten eletty elämä vaikuttaa aivojen hermoverkkojen rakenteeseen. Toisaalta ilman geenien toimintaa näitä hermoverkkoja ei olisi olemassa. Rakkauden suhteen on esitetty, että ihmisten erittämät feromonit ovat alitajuisia signaaleja siitä, kuka kumppani sopisi parhaiten yhteen omien geenien kanssa. Tästä syntyisi sitten se "kemia", josta puhutaan. Toistan vielä: geenit eivät ole merkityksettömiä, mutta eivät toisaalta ole kaikki.


    • näin_onw

      Psykiatrisessa geenitutkimuksessa on perustavanlaatuinen looginen vika joka takaa että geenejä ei ikinä tulla löytämään. Se on, että psykiatria pitää ihmisten erilaisia elämänongelmia, jotka johtuvat eri syistä, yhtenäisenä sairautena, vaikka todellisuudessa ilmiöt ovat hyvin yksilöllisiä. Tämä fakta pitää huolen siitä ettei psykiatrisia geenejä tulla tietellisesti replikoitavissa olevin tutkimuksin koskaan löytämään.

      • SherlockHolmesinVeli

        Aikapitkälti näin. Tarkentaisin, että yksikään psykiatrinen sairaus ei ole oikeasti sairaus. Psykiatrialla ei ole mitään tekemistä sairauksien kanssa. Tässä alan looginen virhe piilee. Täten mitään geenejä ei koskaan tulla löytämään. On älytöntä etsiä geeniä siihen miksi joku on päätynyt kannattamaan Manchester Unitedia tai miksi joku on surullinen. Elämänasiat eivät ole geenilähtöisiä. Syyt löytyvät elämästä/ympäristöstä.


    • 36463

      Asia ei ole noin mustavalkoinen että syyksi voisi laittaa pelkät geenit tai pelkkä ympäristö. Todellisuudessa geenit eli perimä määrää kuinka herkästi reagoi vaikeaan ympäristöön masentumalla. Esim ei kaikki köyhistä oloista kotoisin olevat masennu, joten asiaa ei voi selittää pelkällä ympäristöllä. Mutta jos masentunut köyhistä oloista tuleva henkilö rikastuu, masennus voi hävitä joten ympäristö toki myös vaikuttaa eikä asia selity pelkillä geeneillä. Raha nyt vain on yksi esimerkki, sama koskee fyysistä terveyttä, suhteita jne. muita elämän rikkauksia.

      • hyyhyt

        Se ettei kaikki masennu samoista asioista ei tarkoita että syyn täytyy olla geeneissä.


      • eipä_yksinkertaisteta

        Psykologia on hyvin monimutkaista ja -ulotteista. Sen jakaminen vain geeneihin ja ympäristöön on sen liiallista yksinkertaistamista. Myöskin fyysisiä sairauksia on joihin ei vaikuta geenit eikä ympäristö, vaan tulevat ilmeisesti vaan ihan satunnaisesti. Esim. agromegalia on sellainen fyysinen häiriö.


      • Selvyyttä

        Psykologia on fyysistä kehoa vielä paljon vaikeampaa. Usein ihmiset eivät ole selvillä mistä itsaekään puhuvat kun puhuvat psykiatriasta. Käyttävät abstrakteja termejä kuin esineitä ja niin edelleen. Monesti psykologiseen puheeseen kuuluu määrittelemätön, sekava kielenkäyttö johon jotkut lankeavat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      214
      3419
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2171
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      75
      1617
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe