Olenko lahjakas pitkänmatkanjuoksija?

ES-JONNEjuoksee

Hei,

Olen 14v poika ja molemmat vanhemmat hyviä kestävyysjuoksijoita.
Liikun todella vähän ja istun hirveästi koneella, mutta juoksin koulun (8. luokan) cooperin testissä 2950 siis ilman mitään harjoittelua tai liikuntaa muuta kuin kouluun kävely ripeästi joka aamu.
Sitten cooperin jälkeen olen alkanut juoksemaan, koska haluaisin 9. luokalla juosta cooperissa hyvän ajan. Aloitin siis 2950 kunnosta ilman harjoittelua ja nyt parin jokun 1-2 kuukautta olen juossut sellaisen 3-5 kertaa viikossa noin 5,5 (vähän alle) kilometrin lenkin. Aluksi meni noin 30 minuuttia, mutta nyt kun viimeksi katsoin ajan oli 26 minuuttia ja 4 päivän levon jälkeen juoksin tänään uudelleen vielä kovempaa niin että meni korkeintaan 25 minuuttia. Kiinnostaisi vain tietää että olenko yhtään lahjakas ja jos kyllä niin miten? Ei varmaan voi tästä paljon sanoa, mutta ei muutakaan ole kerrottavaa... psyykkiset ominaisuudet minulla on mielestäni aika hyvät (siis kestän juoksussa tulevaa rasitusta aika hyvin.) Arvioin että nyt jos juoksisn vaikka viikon päästä cooperin niin menisi 3000 jos siitä on mitään apua.

11

309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jatka_samaan_malliin

      Olet varmasti lahjakas juoksija. Kehitystä tapahtuu nopeasti ja jaksat treenata.
      Mene mukaan paikallisen yleisurheiluseuran toimintaan, siellä osataan varmasti neuvoja ja suunnitella sinulle harjoitusohjelma. Voisit käydä kokeilemassa juoksukisassa miten 10km kulkee. Potkia vähän vanhempia persuuksiin että tsemppaavat sinua eteenpäin ;)

      • NiiloVihtahousu

        no enpä suosittelisi 14 -vuotiaalle 10 000 metrin kisaa... ennemminkin 1000 -2000 metriä olisi ok tai vaikkapa 3 km maastojuoksukisa. Myös monipuolisuutta treeneihin. Kevyttä ja pitkää pk lenkkiä ainakin kerran viikossa vaikka kävellen jos juostessa rasitus liian kovaksi nousee. Vauhtileikittelyä / jotain vetotyylisiä treenejä myös silloin tällöin. etenkin jos kisoja ei tule juostua. Cooper käy maksimi treenistä. Lahjoja varmasti on - niiden määrä aina alkutaipaleella arvoitus mutta nykytaso Suomen yleisurheilussa sitä luokkaa että treenaamalla keskinkertaisillakin lahjoilla pääsee varmasti kohtuulliselle kansalliselle tasolle ja lahjakkuudet maajoukkueeseen asti ja siitäkin pidemmälle mikäli ei pilaa tulevaisuuttaan vääränlaisella ( esim. liian kova / liian kevyt / palautuminen vajaata) treenillä. Etsi joku hyvä valmentaja itsellesi jo lähiaikoina.


    • joni91111

      Kyllä tuo ihan hyvältä kuulostaa, melkein 3000 vaikkei ole harjoitellut. Muut varmaan juoksivat 2000-2500 kun eivät ole harjoitelleet.
      Kisoissa kannattaa käydä. Piikkarit vaan hankkii ja liittyy urheiluseuraan. Matkat on 800m ja 2000m. Välillä juoksee urheilukentällä tai tasaisella tiellä rankkoja, vauhdikkaita vetoja 200, 300 tai 400m jonkun 4-6 kertaa niin että hengästyy ja siinä hapenotto kehittyy.
      Ja miksipä ei pikajuoksuharjoituksiakin välillä.

      Sehän tässä juoksussa onkin hienoa, että aina voi parantaa omia tuloksia ja kuntoa. Mutta sen eteen pitää vähän tehdä töitä. Olishan tuo hyvää vaihtelua koulussa istumiselle ja sohvalla älypuhelin kädessä löhöilylle.

      • Haamumaili

        jeps! ja kannattaa muistaa sen pienten parannusten taika. Eri osa-alueita parantelee pienillä stepeillä koko ajan. Jos kerralla meinaa tulla superjuoksijaksi ja ahnehtii liikaa kilometrejä viikossa niin ajaa itsensä helposti pilalle. Välipäiviä kannattaa pitää. Viisi kertaa viikossa maksimi. Kasvuiässä luusto yms. muuttuu yllättävästikin vuoden aikana. Hommaa kannattaa tehdä iloisella mielellä. Juoksemista/kokeilemista siis eri tavoin jotta löytää ne omat vahvuusalueet joihin satsata. Voimistelu kotona on hyvästä. Lankut ja kyykyt ja pienet käsipainot ja leuanvedot. Nuo edellä mainitut lyhyet rivakkaat juoksuvedot ovat avain kehittymiseen. Rivakka veto ja sen jälkeen jopa kävelyksi välillä. Hyvä tapa on päättää se lenkki aina siihen tiukkaan loppuvetoon. Siinä on se ovela filosofia että syötät alitajunnalle piiloviestiä. Alitajunta uskoo silloin että katkaiset maalinauhan mestarina. Mieti kanssa olisitko maileri. Se sopisi koulunkäynnin kanssa parhaiten yhteen. Roger Bannister juoksi ensimmäisenä mailin alle 4 minuutin vuonna 1954. Hyvin lahjakas juoksija . Harjoitteli erittäin vähän mutta kunnianhimoisesti . Puoli tuntia treeniä päivässä ja sillä tekemisellä maili alle 4 minuutin. Aikamoinen sälli. https://www.youtube.com/watch?v=wTXoTnp_5sI


    • meniohi

      IIntissä tupakaveri juoksi 12 minuutin testissä kivituhkalla 3250 m ihan kylmiltään ilman juoksutreeniä. Aloitti ihan liian hiljaa, mutta huomatessaan homman sujuvan lisäsi vauhtia.

      Harrasti katukoriksen heittelyä ja hengailua. Oli langanlaiha kaveri.

      Tuota voi sanoa lahjakkaaksi.

    • perushorinaa

      Kyllähän tuon cooperin kolmeen tonnin rykäisee treenaamatta, jos on perusterve hoikka kaveri ja kova pää. Peruskestävyyden parantaminen sitten tapahtuukin hitaammin, ja moni ei kykene siihen lainkaan. Sitä ei voi kiirehtiä, mutta töitä sen eteen on tehtävä. Jos on kondis hyvässä kondiksessa jo aloittaessa, kehitys voi aluksi tuntua nopealta. Sitä helppoa kehitystä sitten odottaa jatkossakin, mutta seuraavalle levelille nousu ei sitten käykään tuosta noin vain sormia naksauttamalla.

      • spartathlonistit

      • samisbros

        onko soiro juossut spartan?


      • nylkytyksen.professuuri

        Luulee juosseensa. Puheet ovat kuin moninkertaisella finisherillä. Opastaa suomen mestareita isällisesti jne.


      • Katteellinenko

        Paljonko JTG sua vituttaa tällä hetkellä kun sua ei kukaan kuuntele etkä saa neuvoa ketään? Semmoista se on kun kaiken kusasoo piloille :D.


    • Spartanisti

      Juostu on. JTG älä sie kuitenkaan haaveile, ei pellus kestä, tulleepi suoli ulos niin kovvaa rääkkii on.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3839
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2298
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2121
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1694
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      301
      1228
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe