KAIUTINJAKAJA

catmantoo

Apua tarvitaan!
Pitäisi tehdä kaiutinlinjaan kaiutintestausta varten kaukosäädöllinen valitsin, jossa olisi myös tasapainotus erilaisille kaiutinherkkyyksille. Kaikki muu on simppeliä, mutta tasapainotuksen tehonkesto (logaritmiset stereopotikat) on ongelma. Tarvitsisin vain noin max. -10dB:n erilliset säädöt kahdelle kaiutinparille. Ajattelin hoitaa asian paremmin tehoa kestävillä kytkimillä, joilla lisätään (askelittain) sarjavastuksien määrää. Mikä olisi sopiva sarja vastuksia, joilla saisi esim. 6 vastuksella tuon max. -10dB? Mikä tehonkesto? Muita ehdotuksia potikkaratkaisuksi.

10

383

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vastusverkko

      Olisko parempi hoitaa se tasonsäätö vahvistimen ottopuolella? Lähtöpuolelle kytketyt lisävastukset vaikuttavat kaiuttimen ja vahvistimen yhteiäistoimintaan ja vääristävät vertailua Tulosignaalin vaimentaminen oton puolella hoituu pientehovastuksilla

      Vaimentimen voi tehdä niin, että sen otto- ja antoresistanssit pysyvät vakioina kaikilla vaimennuksilla. Itsekin olen sellaisen rakentanut lauan sitten.

      • Tiedetään, että tulopuoli olisi parempi. Nyt on kuitenkin kyseessä vahvari, jossa on vain yhdet kaiutinulostulot, jolloin homma pitää jakaa kaiutinlinjassa. Laite kestää vaikeitakin kaiutinkuormia 1 ohmiin saakka. Kaiutinvertailut tekisin kohtalaisen pienillä volyymeillä. Herkkyyserot vain pitäisi tasata, kun ne häiritsee meikäläisen karvakorva-maalikkoarviointia :)


      • oikeatapa
        catmantoo kirjoitti:

        Tiedetään, että tulopuoli olisi parempi. Nyt on kuitenkin kyseessä vahvari, jossa on vain yhdet kaiutinulostulot, jolloin homma pitää jakaa kaiutinlinjassa. Laite kestää vaikeitakin kaiutinkuormia 1 ohmiin saakka. Kaiutinvertailut tekisin kohtalaisen pienillä volyymeillä. Herkkyyserot vain pitäisi tasata, kun ne häiritsee meikäläisen karvakorva-maalikkoarviointia :)

        Sarjaimpedanssi kaiuttimen ja vahvistimen välissä vaikuttaa eniten bassotoistoon. Vahvistimen pieni ulostuloimpedanssi pitää kurissa bassoresonanssia. Kun impedanssi suurenee, basotoisto korostuu ja tulee holtittomaksi. Myös keskialueella voi tulla ylimääräisiä korostumia tai vaimentumia (virtasyöttö/ jännitesyöttö).

        Paras olisi sellainen vaihtokytkin, jossa samalla kertaa sisäänmenojännite tasataan kaiuttimen herkkyyden suhteen, samalla kun valitaan eri kaiuttimia. Tämä on aivan mahdollista, kun kytkimessä on useampia kärkipareja. Esim. kiertokytkimessä useampi "kakku".

        Vahvistimen sisäänmenossa vaihdetaan sarjatrimmeriä ja kaiutinulostulossa eri kaiuttimen "kuumaa karvaa". Maapotentiaal sekä sisäänmenossa että ulostulossa voi olla yhteinen. Joten kaksikakkuinen yliheitin periaatteessa riittää.


    • Ropelipääreino

      Tuleeko ongelmaksi että testatavien kaiuttimien impedanssit vaikuttavat vaimennusvastuksien suuruuteen? muutenhan tuo on aika ykselitteistä: rele- ja Arduinokortti kiinasta sekä vielä jokin kaukosäädin setti. Kahdeksalla releellä saa aikaisekasi 2 kpl 15 portaan vaimennukset. Mahtaakohan muuten massavastuksia enää olla saatavilla? Niillä ei ainakaan tulisi kauheasti epätoivottuja vääristymiä. Hintaa tuollaiselle muodostuisi ehkä muutama kymppi.

      • kovaiäninen

        Jännitejakohan tapahtuu impedanssien suhteessa (sarjaresistanssi/ kaiutinimpedanssi).Kaiuttimen impedanssi muuttuu paljon kaiuttimen/ kotelon bassoresonanssitaajuudella. Muuallakin impedanssi vaihtelee. Esim diskanttialueella ja jakosuotimen takia.

        Kaiutin on rakennettu ja viritetty jännitesyöttöön perustuen (= vahvistimen pieni ulostuloimpedanssi). Sarjavastuksen kanssa syöttö lähentelee virtaohjausta.

        Varmaan valmiinakin löytyy kaiutinjakajaa, jossa on myös vahvistimen sisäänmenon jännitesäätö. Tuo on melko helppo tehdä itsekin. Sopivat painonappi- tai kiiertoyliheitinsysteemi.
        Tuossa on tyypillinen kaiuttimen impedanssikäyrä ilman jakosuotimia:
        https://www.gearslutz.com/board/attachments/so-much-gear-so-little-time/303857d1344208036-valve-tube-amp-speaker-mismatch-8-ohm-speaker.jpg


    • Tarkennus:
      Ajatus oli, että ensin säädetään kaiutinparilinjat tasapainoon eri herkkyisten kaiutinparien mukaan. Sen jälkeen verrataan kaiutinpareja vain vaihtokytkimien avulla. Tähän ei tarvita arduinoa. Jos joku kokenut laskisi vain sopivat shunttivastuksien arvot, please!

    • Tein seuraavan mittauskokeen. Kaiutinlinjassa 2,2VRMS ja 0,22A oli sopiva maksimi testausäänitaso, mitä vanhat korvani kestää hyvin. Siitä pudotus 1,5V:iin ja 0,12A maksimi tarvittava vaimennustaso. Erotus näin 0,7V, joka jaetaan ehdotetulla 6:lla. Tekee 0,1166V pudotus/vastus. Vastusten koko (tasavirralla laskettuna) ääripäissä 0,971 ja 0,53 ohmia. Watit ääripäissä 0,014...0,026W. Jos laitan rinnan olevia 2x1,5ohmin/0.6W metallikalvovastuspareja kuusi peräkkäin, pääsenkö haluamaani lopputulokseen edes likimäärin? Menikö edellisessä jotain perusteellisesti pieleen? :)

      Tämä laskeminen oli kai turhaa, kun näköjään viiden euron stereopotentiometri kestää helposti yli 0,1W. Saako metallikalvovastuksilla häiriöttömämmän vaimennuksen kuin hiilikäppyrällä? Onko mitään merkitystä?

    • juupajuu_

      Kaiutinimpedanssi olis kiva tietää jos alkaa shunttia tehtailemaan. Muuten menee vauhdittomaksi kolmiloikaksi koko touhu. Shuntin idea on se että vahvistin näkee kuorman samana komponenttina kuin pelkkä kääkätin.

    • Voihan impedanssi!
      Kaiuttimen jakosuotimessa lisään haluamani sarjavastuksen tai jännitteenjakajan tarpeen mukaan (kaiutinelenttien keskinäisten tasojen säätöä ja myös impedanssivasteen säätöä varten). Jos teen sitten kaiutinlinjaan esim. 6...7ohmia kaiutinparien tasapainotusta varten säädettävää sarjavastusta (n. -3dB), systeemin impedanssikäyrässä ei ehdi tapahtua vielä kummoisia heittoja. Eri juttu varmaan, kun aletaan liittelemään 0...100k potikoita systeemiin. Olenko yhtään kartalla???

      PS. Olen kylläkin A: suunnitellut ja rakentanut kajareita vasta vuoden, B: olen lähellä dementoitumisikää, C: asun maalla, D: olen vasenkätinen, E: värkkään sähkön kanssa ilman mitään koulutusta - kaikki yhdessä varmaan vaarallinen yhdistelmä :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3431
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      177
      1487
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1247
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1132
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      805
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      782
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      769
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      42
      750
    Aihe