Kokemuksia itäsiperianlaikasta

h.hirvinen

Hei! Itselläni olisi haaveena hankkia itälaika pyyntikaveriksi suunnilleen parin vuoden päästä. Tyttökaverini ei kuitenkaan ole samaa mieltä rodusta, koska hänen käsityksen mukaan kaikki pystykorvat on pelkkiä "räksyttäjiä". Oon koittanut sitten kehua että tämä rotu ei hauku turhia! Mutta kun on kovapäinen nainen kyseessä niin vaikeaksi menee :D. Olen aiemmin omistanut suomenpystykorvan, ja nyt kiinnostaisi sitten ottaa laika. Muutama sukulainen omistanut aiemmin itälaikoja ja itälaika/jämpti yhdistelmiä, ja ovat kehuneet parhaaksi metsästyskoiraroduksi, mitä ovat ikinä omistaneet. Sopivat hyvin perhekoiriksi ja tulevat toimeen lasten kanssa. Mutta nyt haluaisinkin kuulla minkälaisia kokemuksia teillä on laikoista? :). Sekä hyviä että huonoja! Ja kumpi sukupuoli sopisi paremmin ensikertalaiselle laikan omistajalle?
Kiitoksia jo etukäteen!

2

274

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ItäLaikaKoiruudet

      moro. Hienoa että olet ajoissa miettimässä asioita.

      Omistan kaksi itä-laikaa ja vanhempi niistä on jo 12-vuotias joten osaan jotain niistä kertoa. Kertomani ovat omia kokemuksiani ja mielipiteitäni enkä missään nimessä ala arvostelemaan tai muutenkaan "käskyttämään" yhtään mitään.

      Kumpiko? Narttu vai uros? No, tämä on paitsi mielipiteeni myös sattumoisin fakta: Nartut ovat "pehmeämpiluontoisia" kuin urokset ja mielestäni narttukoira on sopivampi ensimmäiseksi itä-laikaksi. Tuo mainitsemani pehmeys ei sitten missään nimessä tarkoita että se olisi jotenkin heikompi tai huonompi yhtään missään. Tarkoitan sillä sitä että se on luonteeltaan helpompi opettaa ja pitää kuin uros. Toinen asia liittyy sitten koiran juoksuun. Uroksille on meno päällä "vähän" eri tavalla kuin nartulla. Olen kiittänyt luojaani senkin suhteen että otin nartut niin pääsee vähemmällä juoksun aikaan.

      Olet aivan oikeassa siinä että laikat ei hauku turhia. Laikat kuitenkin ovat hyvin suojelevaisia laumaansa kohtaan joten aivan varmasti ne varoittavat kuullessaan outoja ääniä mutta mitään räksyttäjiä ne eivät ole - ei voi milloinkaan verrata suomen pystykorvan stereotypiaan. Meillä koirat ovat asuneet luhtitalossa koko ikänsä ilman pienintäkään ongelmaa. Naapurit välillä ihmetelleet kun ei kuulu haukkumista.

      Laikat ovat perusluonteeltaan hyvähermoisia koiria eivätkä vähästä hätkähdä. Laikoista on myös monesti kuullut sanottavan etteivät ne koskaan aloita tappeluita, mutta ne lopettavat ne. Tämän olen huomannut myös omien koirieni kohdalla. Liekö jotain alkukantaista auktoriteettia? :) Tulevat muuten myös oikein hyvin toimeen muiden koirien kanssa ja pitävät lapsista.

      Alkukantaisena rotuna ovat myös sieltä terveimmästä päästä. Ovat myös erittäin uskollisia ja jos pidät niitä hyvin, kiintyvät omistajaansa esimerkillisesti. Tähän varoituksen sana: Laika on erittäin uskollinen isännälleen joten älä koskaan kohtele sitä kaltoin tai menetät sen luottamuksen.

      Metsästyskoirina ovat aivan mahtavia ja soveltuvat suurriistan lisäksi myös pienriistan metästykseen. Omani ovat metsästyksen lisäksi toimineet myös kaverikoiratoiminnassa ja molemmat ovat saaneet myös kennelliiton sankarikoira tunnustuksen ihmishengen pelastamisesta ja ovatpa myös ilmoittaneet tulipalosta pihallamme.

      Joten ei, en keksi mitään huonoja puolia - tai no ehkä yhden kaupunkioloissa liikkuessa eli kova riistavietti. Lenkkeily voi olla vähän haastavaa välillä riistavietin viedessä voiton mutta en sitä oikeasti tietenkään pidä huonona puolena. Itse en koskaan edes harkitsisi toista rotua enkä urosta. Aivan mahtavia ovat.

      • Anonyymi

        No taitaa olla ihan isännästä kiinni ei meillä ainakaan luottamus oo lähteny mihkää vaikka on vähän välillä kaapin paikkaa näyttäny


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3913
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2318
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      92
      2039
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1704
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      306
      1241
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe