Aika hurjaa, eikö totta!

aikahurjaaeikötotta

Kun katselee noita sääkuvia niin olen huomannut yhden seikan johon vielä kukaan ei ole kiinnittänyt huomiota. Tietysti meteorologit sen varsin hyvin kyllä tietävät. Mutta näin maallikon
näkökulmasta katsottuna. Erikoista tässä on se että kun aiemmin meille tuli ja tulee etelästä päin matalapaine rintama joka poikkeuksetta tuo mukanaan sadetta. Nyt uutena ilmiönä on se että tähän matalapaineen rintamaan sekoittuukin erittäin kylmää ilmavirtausta pohjoisesta lähinnä Norjan kautta. Nyt kun tämä matalapaineen rintama saavuttaa maamme niin se sade joka aiemmin tuli vetenä tuleekin nyt lumena alas! Tämä on uutta ja erikoista. Voi vain kuvitella mitä siitä saattaa seurata mikäli ilmiö tuleekin jatkumaan. Toivottavasti ei.

6

153

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllähän meteorologit tuon tietävät ja ymmärtävät syynkin, mutta sellainen laiminlyönti suomalaisessa säätiedottamisessa yltiöpositivismin lisäksi on se, ettei polaaripyörteitä, niiden vaikutusta ja kulloistakin sijaintia selitetä maallikoille kunnolla.

      • Valehtelusallittu

        Ei tietenkään, sama pätee kaikessa valtamediassa.


    • oosiohduohodhus

      Ei tässä ole erikoista. ilmamassa on vain sen verran kylmää että sateet tulee lumena osassa maata.
      Lisäksi ei ole ollut kunnon lounaisvirtausta Atlantin rantoja mukaillen kohta kuukauteen. Siksi yksittöinen matala ei tuo lämmintä kuten usessa peräkkäisissä mataloissa yleensä tulee.

    • pläääääh

      Itseä kiinnostaisi tietää, kuinka suojaton Suomi on näille kylmän puhalluksille. Jotenkin on vuosien mittaan vahvistunut näkemys siitä, että mitään suojaa ei ole. Ehkä kesän kuluessa auringon säteilyn lämmittämä maa, mutta se ei varaa lämpöä itseensä kuten vesi/meri.

      Yksi tekijä on tietysti meri, eli Viroa ja Tanskaa suojaava Itämeri. Vastaavasti Välimeressä on jo niin paljon lämmintä vettä, että se kykenee imaisemaan itseensä vaikka millaiset hyökäykset Pohjoisnavalta.

      Hyvä esimerkki Itämeren vaikutuksesta on se, että kevät käynnistyy Tallinnassa pariakin viikkoa Helsinkiä aikaisemmin. Eipä uskoisi 40 kilometrin etäisyyden vaikuttavan niin paljon? Vastaavasti Tallinnassa nautitaan täysin siemauksin Etelä-Venäjältä tulevasta kuumasta kesäilmasta. Sama ilmamassa jäähtyy, kun se kulkeutuu Itämeren ylitse Suomeen, joten Suomessa vaikutus jää hailakammaksi.

      Suomessa ainoa toivo on, että läntiset ilmavirtaukset työntävät Kuolan niemimaalta tunkevan kylmän pois. Jos ei tuule, niin siten nautitaan arktisesta ilmastosta. Samat tuulet tuovat tullessaan ikävä kyllä myös pilviä ja vesisateita...

      • airfoiljokaeikirj

        Ei meri suojaa etenkään Itämeri kapeutensa takia.
        Ilmamassa pyrkii omaksumaan alustansa olosuhteet sanotaan. Mutta toisaalta ilmamassa säilyttää alkuperänsä olosuhteita pitkään.
        Eräänä kesäkuuna oikein lämpimän toukokuun jälkeen 80 luvulla pohjoisvirtaus toi lumet sitten kesäkuussa Keski-Suomeenkin ja seuraavat kolme viikkoa oli sitten tosi kylmää. max 5- 13 yöllä paljon hallaa. Rehunteko meni heinäkuulle Keski-Suomessa. Syyskuussa sanottiin että viljat kuukauden myöhässä. Mutta ei lokakuu vastaa syyskuuta siksi olisi pitänyt sanoa kaksi kuukautta myöhässä.
        Nyt on samanmoisia merkkejä että alkaa jo kasvukausi olemaan aika tahmas. etenkin kun seuraavat 12vrk ei lupaa muutosta. Pieniä merkkejä oli sen jälkeen että voisi sateiden myötä ilmavirtauksen suunta muuttua.

        Aurinkoinen päivä 8 astetta tai aurinkoinen päivä 32. ainoa ero mistä ilmamassa on meille saapunut. Tuhansia kilometrejä merta välissä muuttaisi ilmamassan alinta osaa merkittävästi.
        pieni itämeri vaikuttaa enemmän mikroilmaston kautta. Sadekuuroja ja pilviä jolloin etenkin talvella, sää olisi paljon lämpimämpi pilvisellä puolen kuin alueella jolta tuuli käy merelle.
        Keväällä toisin päin, kuurot eikä konvektiot käynnisty merellä tai rantaviivlla ja siinä rantaviivasta 20km päässä on lämpimintä, joka ei johdu merenlämpötilasta vaan aurinkosuudesta. Suuret järvet sisämaassakin toimii noin.


    • Ersfjordbotn

      Minä sen sijaan olen ihmetellyt jo pitkään, miksi maapallon lämmin aikakausi on kestänyt näinkin pitkään. Tilastojen mukaan lämpimät kaudet ovat olleet vain lyhyitä piikkejä, ja jääkaudet ovat kestäneet sitten laajempia aikoja. Nykyinen lämmin jakso on kestänyt jo kuitenkin yli 10 000 vuotta. Se on poikkeuksellisen pitkä aika. Aikaisemmat lämpimät jaksot ovat kestäneet vain 100-2000 vuotta. On vain ajan kysymys, milloin lämpötilat romahtaa alaspäin. Se olisi pitänyt tapahtua jo tuhansia vuosia sitten. Lämpötilan dramaattinen romahdus saattaa aikaisempien tilastojen perusteella tapahtua jopa alle 100:ssa vuodessa. Toki lämpötilojen laskuun liittyy enemmän kohinaa ja uusia nousuja. Sen sijaan lämpötilojen nousu on aina tapahtunut suoraviivaisemmin ja nopeammin, lähes joka kerta nousu on tapahtunut jyrkästi ylöspäin ilman suurempaa kohinaa. Jotain siis tapahtuu 100 000 vuoden välein, mikä aiheuttaa lämpötilan yhtäkkisen rajun nousun. Enemmänkin pitäisi ajatella että ns "jääkausi" on maapallon normaalitila, koska se kestää sen lähemmäs 100 000 vuotta, ja varsinainen "lämmin kausi" on vain muutaman sadan tai tuhannen vuoden mittainen periodi. Itse veikkaan että lämpötilojen romahtaminen tapahtuu seuraavan 1000 vuoden ajanjakson sisällä, mikä on varsin jyrkkä lasku sekin, vaikka ihmiselämässä se pitkältä ajalta tuntuukin.

      Asiaa voi katsoa vaikka tästä:
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Jääkausijaksot#/media/File:Vostok_Petit_data.svg

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1595
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1047
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      585
      1023
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      940
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      922
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      806
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      721
    Aihe