Buddhalaisen etiikan viides ohje

Normien.vaikutus

Buddhalaisessa etiikassa esitetään viisi ohjetta, joista viides koskee päihteiden käyttöä. Tässä linkissä on todella hyvä mietelmä aiheesta:

https://buddhasadvice.wordpress.com/intoxicants/

Tärkeä huomio on, että päihteiden käyttö muodostaa usein esteen neljän ensimmäisen ohjeen noudattamiselle.

Tappamisesta pidättäytyminen tietysti kuulostaa tavalliselle ihmiselle itsestään selvältä asialta, mutta päihteiden kanssa asiat muuttuvat. Surmat ja muut väkivallanteot tehdään usein päihtyneenä tai tilanteessa, jossa päihteet ovat astuneet merkittävään rooliin elämässä. Myös omaisuusrikoksiin on päihteiden käytön aiheuttamilla elämänmuutoksilla, kuten taloudellisella ahdingolla, usein merkittävä rooli. Totuudenmukaisuutta ja valheesta pidättäytymistä päihteiden käyttö ei edistä, koska joudumme valehtelemaan joko yksittäisistä kontrolloimattomista teoistamme tai elämämme kuvioista laajemminkin. Päihteet myös edistävät erottelukyvytöntä tai holtitonta seksuaalista käyttäytymistä ja sellaiseen pyrkimistä.

Tietoisuuden tilan ollessa päihteen sumentama teemme kaikenlaista, mitä emme muuten tekisi, ja tehdyillä asioilla on aina myös seurauksia. Emme usein tule ajatelleeksikaan, mitä kaikkea sellaista olemme tehneet, mikä näkyy ihmisten koko elämässä tapahtumahetkestä eteenpäin. Buddhalaisen opin mukaan maailmassa tietysti toimii karman laki, jonka mukaan tekojen seuraukset palaavat tekijälle, ja elämän pyörä pyörii. Tämän lisäksi emme asioita jälkikäteen miettien silkasta myötätunnostakaan usein haluaisi kenenkään joutuvan kokemaan asioita joita olemme jonkin päihdeasetelman myötä jollekin tahtoen tai tahtomattamme aiheuttaneet, jälkiä jättäen.

Viidennen ohjeen ydinsanoma liittyy paitsi seurauksiin, myös itse tietoisuuden kirkkaana pitämiseen. Kun tietoisuus on kirkas, voimme tavoitella sellaisia asioita, jotka koemme todella tavoittelemisen arvoisiksi. Silloin myös tiedämme, mitä teemme. Jos sumennamme tietoisuutemme päihteillä, arvostelukykymme laskee, ja etenkin jos päihteiden käyttö on toistuvaa, joudumme väistämättä kaikenlaisiin pienempiin tai suurempiin vaikeuksiin ja tilanteisiin, jotka ovat hallitsemattomia. Jos päihteiden käytöstä tulee huomaamatta elämän lähes tai täysin pääasia, muuttuu elämän kokonaisväri joksikin aivan muuksi kuin tavoittelemisen arvoiseksi. Elämästä voi tulla päihteen ja päihtymyksen tavoittelua, päihteen säännöllisen saannin määrittämää hyödytöntä toistoa, jossa palkinto itsessään ei ole millään tavoin tavoittelemisen arvoinen mutta henkilö itse ei sitä enää tiedä. Arvot ovat kääntyneet päälaelleen.

Jutussa todetaan, että kuten kaikkien ohjeiden kanssa, myöskään viidettä ohjetta ei oteta käyttöön, jollei vakuututa sen käyttökelpoisuudesta. Mutta miten vakuuttua sen käyttökelpoisuudesta? Eräs tapa on tietysti todeta opetusten todenmukaisuus vasta jälkikäteen, mutta silloin asiat voivat olla saaneet jo kaikenlaisia seurauksia. Helpompi ja hyödyllisempi tapa olisikin sisäistää asia jo etukäteen henkisten arvojen, kuulemisen ja järjellä ymmärtämisen kautta. Sellaista kasvatusasennetta tarvitaan Suomeenkin.

4

153

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tolle123

      Hyvä ohje mutta pelottavaa on kuinka vähälle osalle suomalaisiakaan sillä on merkitystä. Tällaisen maailman kanssa elämme.

      Nothing that's worthwhile is ever easy. Remember that.

    • soijarouhe

      Buddhalaisuus ja psykedeliset aineet kulkevat hyvin käsikädessä.(....Zig Zag Zen on mielenkiintoinen kirja,muuten...)

    • derjuk

      Tosiasiassa buddhalaisuus ei kiellä yhtään mitään.Toki on selvää että jos ihminen on täysin tunteiden vietävänä tai umpihumalassa,niin silloin usein hölmöilee ja tuottaa kärsimystä niin itselle kuin muille.Mutta muuten asterixin sanoin : buddha putosi happopataan jo pienenä...eikä enää tarvitse juuri mitään.

      • WellDigger

        Eräs buddhalainen munkki, jonka nimeä en nyt millään muista koska ei ole yleisimpiä YouTubessa seurattuja munkkeja, oli nuorena köyhä englantilainen joka oli mukana jengisodankäynnissä ja käytti paljon huumeita sekä jahtasi naisia. Tilanteesta tuli jengirötöksien takia hengenvaarallinen ja hän pakeni johonkin Kaakkois-Aasian maahan jossa teki vähän töitä että sai rahaa huumeisiin. Hän jatkoi huumeiden käyttöä ja matkustelua, tehden 4 kk töitä vuodessa että sai riittävästi rahaa. Hän kävi myös Aasiassa ollessaan buddhalaisissa temppeleissä/luostareissa oleskelemassa, vaikka käyttikin yhä huumeita ja jahtasi naisia. Jossain vaiheessa hän kuitenkin huomasi viettävänsä enemmän aikaa "temppeleissä", koska huomasi ettei saanut entisestä elämäntyylistään niin paljon iloa tai hyvää oloa, mitä kuvitteli siitä saavansa. Hän alkoi myös munkiksi jossain vaiheessa ja joutui leikkaamaan hiuksensa, jotka ulottuivat vyötärölle asti. Elelee ilmeisesti vaeltelevana munkkina. Oikeassa olkapäässä oli intiaanien dream-catcheriä muistuttava tatuointi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5339
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3447
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      193
      1484
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1003
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe