Jarrutus pikaluistimilla?

Kesämies_on_erimies

Suunnittelen maantie pikaluistinten hankintaa pitkänmatkan luistelua varten. Aiemmin olen käyttänyt 90mm renkailla varustettuja ''perinteisiä'' luistimia. Rullaluistimet, jotka olen aikeissa hankkia ovat pitkävartiset K2 Mod 110 (2017), eli ne on varustettu 110 millisillä renkailla ja niihin ei ole saatavilla jarrupaloja. Kokemusta rullaluistelusta on kertynyt jo liki 20 vuotta. Olen kuitenkin hieman epävarma kuinka jarrutan nopeassa vauhdissa. Verkkokauppa jonne eilen soitin, suositteli T-jarrutusta, mutta olen kuullut väitteen että se kuluttaa renkaita tehokkaasti.

8

1329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • väestäkkee

      Varmaan moni rullailija tuskailee hidastamisen kanssa, jarrutuksesta tuskin voi puhua?
      Olen isokokoinen, pitkä ja painava 100kg joten luistimet saavat tehdä töitä massan hidastamisen kanssa.
      Paremmissa luistimissa on se hyvä puoli että niihin voi vaihtaa kiskoja.
      Itsellä powerslide r4 venomin 12,8 kiskolla ja 3x100 1x90 (kivet eivät jumita kun on tilaa renkaiden välissä).
      Matalassa kengässä on parempi kontrolli .
      Nyt ollut muutaman vuoden tauko ja monot tuntuivatkin yllättävän huterilta.
      Hommasin tilalle harjoitteluun powersliden phuzion 8. Ovat jo vähän liiankin tukevat, -tuntuu että ihan ahdistaa kun nilkat eivät pääse tekemään mitä niiden pitäisi tehdä.

      Mutta siitä hidastamisesta...

      Venomeissa ei ole jarrua mutta pitoa on. Siksi harjoittelen koko ajan slalomia.
      Nyt olen oppinut tekemään sen niin jyrkäksi että renkaat luistaa. Eli niin sanottua powerstoppia harjoittelen.
      Laitoin phuzioniin K2 radicalin 4x100 kiskon joka on todella jäykkä. Se ei notku allani kun runttaan jarrutus slalomia. Lisäksi se on lyhyttä mallia, 12 tuumaa eli 305mm. Kääntyy nopeasti.
      Kuitenkin riittävän pitkä että on vakaa vauhdin kasvaessa, että pystyn turvallisesti aloittamaan t jarrutuksella, - tai L jarrutuksella eli jalka sivussa, ei takana.

      Sinullahan on 13 tuumainen kisko?
      Kun itse aloitin tuolla 12,8 kiskolla, tuntui ettei sitä saa kääntymään. Kyllä se kääntyy kun opettelee.
      Itsellä on tapana tehdä kombo. Eli alkuun L jarrutus, siitä slalomiin että renkaat luistaa ja lopuksi slalom käännöksen loppuun pyörähdys ja runttaus

      Matzgerin videot ja opetukset toimivat minulla. Samalla oppii double pushia.
      https://tinyurl.com/kcalntc
      Eddy on kyllä niin luonnonlapsi ja täynnä luistelun iloa että tarttuu..

      https://tinyurl.com/kr594hd
      kreisi kasin videolla vähän myöhemmin kertoo miten käännökseen saa tehoa, eli kropan suunnalla ja lantiolla, - muuten toimii..

      Mutta siitä jarrutuksesta...
      Löytyyhän jarrujen tekijöitä netistä. Jos haluaa jarrut niin ne pitää hankkia erikseen.
      Itse päädyin flexbrake jarruun koska haluan sirklailla vähän väliä, - jos oppisi double pushia ja saa treenattua ulkosyrjää.
      Jarrut on matkalla vielä... pitäisi saapua suht pian.
      Jos haluat niin voit asentaa erillisen kantajarrun. itse laitoin powersliden habsin. poraa kaksi reikää ja tekee niihin kierteet.
      Jos ei halua porailla niin esim powersliden roadhog menee suoraan, siitä ei ole kokemusta.
      13 tuuman kiskossa jarrupala on niin takana, että et saa jarrutustehoa, siksi kantajarrulla ei pitkässä kiskossa tee mitään. T jarrutus on tehokkaampi.
      Jos haluaa tehokkaan kantajarrun, niin hommaa gravitymaster. Siinä on nivel ja jarrutusvoima tulee säärestä asti, eli voimaa saa runtattua kunnolla. Tästä ei ole kokemusta mutta teknisenä ihmisenä kuvittelisin toimivan.

      Niin ja kiskoista...
      Hommasin kiinasta 3x110 kiskon. On mukavaa vaihtelua ja muutenkin hauskaa kun kiskoja kerran voi vaihdella. Rullaa hyvin ja kääntyy. Itse en vielä hallitse jos vauhti nousee mutta toimivat asuinalueella luistellessa.

      Niinkuin tekstin pituudesta huomaa... olen pähkäillyt hidastamisen/väistämisen/jarrutuksen kanssa pitkään.

      • kohtabaanalle

        Mulla on painoa n. 110 kg kaikkien kamojen kanssa ja se on kyllä liikaa. Jarrutreenit voisin aloittaa pudottamalla painoa 15-20 kg. Viime kesänä vanhoista luistimista suli 3 pyörää alle, kun lähdin pikkasen pidemmälle lenkille. Ostin uudet luistimet, jotka on suunniteltu 100 kg painolle ja niillä pärjännyt ihan hyvin.

        Huomasin jo muutamasta lenkistä, että t-jarrutukset syö rengasta paljon. Varsinkin kun niitä vielä harjoittelin tehostetusti. Nyt käytän ko. jarrutusta lähinnä vai pakosta ja pyrin suunnittelemaan luistekulenkit hyväkuntoisille pyöräteille. Onneksi niitä löytyy ihan riittävästi.

        Powerstoppi olisi kiva osata, mutta arvostan vielä liikaa omaa terveyttä, enkä ole uskaltanut kokeilla. Tämä on tosiaan ehkä luontevinta opetella tekemällä vain slalom käännöksia ja jyrkentää kaarrosta kun on riittävästi treeniä takana.


    • Rullaillen

      Alkuperäiseen viestiin: hommaa vaan. Kunhan muistaa luistellessa että kisko on pidempi ja ottaa ekat lenkit iisisti ni kyllähän kaikkeen tottuu. On niillä mahtava vetää kumminkin.

      Hommasin aikoinaan 4x100mm kilpaluistimiin powersliden erillisen kantajarrun, mutta eipä siinä ollut järkeä kahdestakaan syystä: kiskon pituus kasvoi entisestään huomattavasti, joten kompuroinnin mahdollisuus lisääntyi. Toisekseen matalavartisella luistimella ei saa painoa sen jarrun käyttöön samallalailla kuin korkeampivartisilla kuntoluistimilla.

      Kun katsoo kunnolliset reitit ja ennakoi niin harvemminpa sitä tarvii jarrutella. T jarrutuksella oon mennyt jo muutamat kesät, ei siinä nyt niin renkaat kulu jos on laadukkaammat, ja tosiaan kun ei ihan koko aikaa jarruttele. Kerran pari lenkillä.

    • Zambel

      Tekisi mieli kanssa hommata nuo matalavartiset luistimet. Epäilyttää kuitenkin tuo jarrutuspuoli... Kantajarrulla kuitenkin pysähtyy kovastakin vauhdista hetkessä. Onko noista matalavartisista paljonkin etua esim. keskinopeuteen? Muuta hyötyä?

      • Kesämies_on_erimies

        Kuulin parilta myyjältä että matalavartisilla pääsee kyllä nopeammin, mutta toisaalta myös jalat kipeytyvät äkkiä, jonka vuoksi ne eivät sovellu pidemmille matkoille, toisinkuin pitkävartiset luistimet, jotka tukevat jalkoja paljon paremmin. Eräältä myyjältä kuulin että lyhytvartisilla pikaluistimilla 20 kilometrin matka on kokeneella luistelijallakin aikalailla maksimi suoritus. Itselläni tarkoitus olisi tehdä päälle 40 kilometrin lenkkejä, joten matalavartisia en edes harkitsisi.

        Ja kiitoksia paljon kaikille vastanneille. Tästä on ollut hyötyä hankintaa harkitsessa.


      • Zambel

        Ok. Toisaalta kaikilla ammattilaisilla näyttää olevan matalavartiset myös maraton matkoilla joten vaatinee hyvää kuntoa. Itsehän en tosin ammattilainen ole joten taidan pysyä suosiolla noissa perinteisissä.


    • Rullaillen

      En allekirjoita kyllä tuota väitettä jalkojen kipeytymisestä matalavartisilla. Ei ole sellaisesta kokemusta pitkiltäkään lenkeiltä edes yli 50km. Minun mielestä 20km on minimisuoritus, lyhyemmälle ei viitsi lähteä kun on kerran kamat päälle laittanut. Ja tosiaan niin kuin tuossa jo sanottiin niin maratonmatkojahan noi luistelee jatkuvasti niillä ja treenimatkat voi olla pidempiäkin. Jos kenkä istuu niin se istuu, ei siinä kengän matala varsi mikään erityinen kipeyttäjä ole. Suomessa ei kilpaluistimia monessakaan liikkeessä myydä joten myyjien tietämys niistä voi olla vähän niin ja näin. Luisteluseuroista joilla on pikarullaluistelua ohjelmassa kannattaa kysellä jos enemmän kiinnostaa.

    • Anonyymi

      Ehdottomasti jarrupala luistimeen sekä kunnolliset suojat.

      Uudet luistimet on 125mm renkailla, eikä ollut tarkoitus kun vaan testata että ovat varmasti sopivat ja hyvät. Tämän jälkeen oli tarkoitus hankkia luistiimeen sopiva jarrukisko ja itselleni sopivat suojat.

      No, sehän meni täysin väärässä järjestyksessä.
      Vauhti kasvoi nopeasti ja pian pyörätie alkoi viettämään loivasti alaspäin, jonka jälkeen huomasin että edessä tulee risteysalue jossa on paljon kiviä asfaltilla.
      Luistimissa ei ollut jarrupalaa, T-jarrutus ei auttanut, eikä mutkittelemiseen ei ollut tilaa, joten valitsin menemisen rähmälleni pientareelle.

      Seurauksena joka paikka asfaltti-ihottumaa täynnä, ja vasemman käden pikkusormi lähti sijoiltaan.
      Olisi voinut käydä paljon pahemminkin.

      Eli kaikki suojat itselle ja jarrut luistimeen ennen kuin niillä luistelee metriäkään!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      415
      4604
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      247
      2294
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1710
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      161
      1462
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      309
      1399
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1147
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      140
      1131
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      79
      1103
    9. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1085
    10. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      985
    Aihe