Alipaine vai ylipaine taloon, osa 2.

aito_iv-maallikko

Jatketaan vanhaa liian pitkäksi venynyttä ketjua:

Miksi Suomessa harrastetaan niin alipaineisia rakennuksia, että ilma viuhuu ovien raoista ja ovet paukkuvat? Esim. meidän toimistorakennuksessamme, kun joku laittaa toimiston porrashuoneen oven kiinni, niin alipaine oikein paukauttaa sen lopuksi kiinni, kun alipaine on niin kova.

Olen itse vähän maallikko, mutta ei neutraali tilanne olisi kaikkein paras? Tai hyvin lievästi alipaineinen? Miksi ammattilaiset säätävät ilmanvaihdon niin alipaineiseksi, että kun toimiston ovea raottaa, niin ilma viuhuu sisään? Vihjaan vain, että minä maallikkona osaisin säätää ilmanvaihdon vähemmän alipaineiseksi.

Norjassa kuulemma alipaineinen ilmanvaihto on kielletty. Siellä harrastetaan ylipaineista ilmanvaihtoa, eikä Norjan ilmasto nyt niin paljon poikkea Suomen ilmastosta. Miksi Norjassa on ylipaineista?

Kuka on oikeassa ja kuka väärässä? Ali- vai ylipaine? Vai neutraali?

6

236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Öljypuuttuu

      Norjalla on isot öljyvarat, joten heillä ei paineita. Suomelta öljyvaranto puuttuu, joten siksi esiintyy paineita

    • joitakinvainahdistaa

      Yllättävä tietona myös Norjassa rakennukset säädetään alipaineisiksi.

      Mikähän tässä asiassa niin montaa ihmistä ihmetyttää? Kyllä jokaisen peruskoulun käyneen luulisi ymmärtävän miksi rakennukset ovat pääasiassa alipaineisia.

      • aito_iv-maallikko

        Lisäyksenä vielä, että Suomessa. Nythän on kyse ilmastosta. Ei kukaan tropiikissa halua alipaineista rakennusta, kun rakennuksessa on sisällä AINA kylmempi kuin ulkona. Sielä homma on päinvastoin kuin kylmässä ilmastossa.

        Kysyn silti, miksi neutraali ilmanvaihto ei onnistu? Miksi tulo- ja poistokonetta ei säädetä tismalleen samalle ilmamäärälle? Miksi toimitotalossamme no yli 10 Pa:n alipaine mitattuna vaipan yli. Ammattilaisenmielestä tämä on hyvä tilanne! Maallikkona haluan 2-5 Pa:n alipaineen rakennukseen. IV-ammattilainen käski hypätä jokeen, kun en tiedä mitään!

        Kun on maallikko, niin saa kysellä mitä vaan, vai mitä?


    • mikä_paine

      "In general, a building benefits from having slight positive indoor pressure. This is especially true during the heating season because it is expensive to heat the cold air that infiltrates from outside when interior pressure is negative.
      Positive pressure also helps improve indoor air quality because contaminants such as smoke and particulates are forced out of the space."

      Kaikki englanninkielinen lähdemateriaali kehottaa säätämään rakennukset lievän ylipaineiseksi. Tästä tulee juuri tämä ihmettely, miksi Suomessa lievä ylipaine on huono juttu, mutta esim. Kanadassa ja Yhdysvalloissa rakennuksiin halutaan ylipaine!

    • LTR-6

      Niin. Kysymys lienee siitä mikä on hyvä millekkin.

      Alipaine vähentää kosteuden pääsy rakenteisiin, joka edelleen pitää rakenteet terveempinä. Negatiivisena puolena taasen rakenteista pääsee epäpuhtauksia sisäilmaa.

      Ylipaineisessa talossa taasen asia on juurikin toiseen suuntaan. Kosteus kondensoituu talvella rakenteisiin, mutta epäpuhtaudet päätyvät ulkoilmaan ainakin niin kauan kuin kosteusvaurio ei ole edennyt sisäpuolelle.

      Jos/kun kondensoitumista ei tapahdu, niin hyödyt alipaineesta katoavat. Sisälle halutaan vain puhdasta ilmaa ilmanvaihtokoneen kautta suodatettuna, eikä rakenteiden läpi. Tosin Suomesta löytyy myös kuppikuntia joidenka mielestä kaikki ilma pitäisi repiä rakenteiden läpi ja koneellinen ilmanvaihto on pahasta.

      Mitä alipaineen määrään tulee, niin se on hieman suhteellista. Monikerroksisessa talossa kovilla pakkasilla on tyypillisesti alakerrassa alipaine, mutaa yläkerrassa ylipaine. Sama pätee tuulella taloon eri puoliin.

      Paineista puhuttaessa kannattaa myös huomioida ilmanpaine ja ilmanpainero. Niiden suhde on älyttömän pieni, eli muutaman pascalin paine on mitätön. Kapuamalla mäkeä muutama metri ylös ilmanpaine vähenee muutaman pascalin.

      Pakkaa sekoittaa myös tilojen eri paineet. Tilat missä on tuloilmaventtiilit ovat luonnollisesti isommassa paineessa, kuin tilat missä on poistoilmaventtiilit.

      Eli alipaine on kompromissi millä halutaan pitää rakenteet terveinä, mutta ei haluta repiä kuitenkaan epäpuhtauksia rakenteiden läpi.

    • kskslfklsfjdldkjfl

      Toimistorakennuksessa näet kattoverhoilupaneelissa pienen ilmasuuttimen jonka takana piilossa onkin rekka-auton kokoinen konehirviö naurettavan ohuilla metallivanteilla katosta ripustettuna. Lämmityskennokin saa siellä piilossa ruostua rauhassa ja puhki ruostuttuaan niskaan valuu tulikuumaa ruosteensekaista glykolia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2774
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      517
      2614
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1825
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      31
      1729
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1703
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1649
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1242
    8. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1072
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      54
      1057
    10. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      64
      1050
    Aihe