Miten selvitä eläkkeelle?

noucountryforold

Ikää yli 50 vuotta, eläkeikään noin 15 vuotta. Takana noin kymmenen yt-neuvottelua ja edessä vähintään saman verran.

Tänään tuli mieleen, että eläkkeelle jos selviän, niin ensimmäistä kertaa elämässäni kuukausittainen tulo olisi varmistettu. Se ei olisi niin suuri kuin nyt, mutta olisipahan turvattu. Olettaen tietysti, että Suomi pysyy tolpillaan siihen asti, siitäkään ei tietenkään ole täyttä varmuutta, että rahoja eläkkeisiin olisi 15 vuoden päästä maksaa.

Mutta miten selvitä eläkkeelle saakka? Tarkoitan siis, että sekä hengissä että töissä? Jotta edes jonkinlaista eläkettä saisi. Mikä on sinun suunnitelmasi?

34

1263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kylläseeläkesittulee

      Riittää kun menee aamulla töihin ja lähtee illalla pois seuraavat 15 v. niin eiköhän se siitä.

    • VanhusYTala

      Uusimmassa tietoala lehdessä oli lokakuussa 2016 tehdyn tietoalan toimihenkilöt kyselyn tulokset: yli 50-vuotiaista 73%:n työpaikalla on ollut YT-neuvotteluja viim 12kk aikana. Lehdessä todettiin myös että työnantajat pelaa kaksin kortein. Kylmästi (ei kouluteta) irtisanotaan vanhempaa porukaa ja palkataan tilalle 20-40% pienemmällä palkalla (uudet nimikkeet, työnkuvat) nuorempia. Lisäksi todettiiin että 2016 ja alkuvuonna 2017 monessa tietoalan yrityksessä on ollut YT-neuvotteluja. Pieniä YT:eitä siis siellä täällä tuon tuostakin.

    • Kettu45

      Tässä muutama vaihtoehto:
      1. Perusta oma yritys, tee menestystuote, myy yritys pois. Sen jälkeen voit parhaassa tapauksessa keskittyä jo alle 40-vuotiaana omien rahojen laskemiseen pinosta toiseen. Onnekkaimmilla/osaavilla on onnistunut jopa hyvän mobiiliapin tekemällä. Tosin, valtaosalla vaihtoehto voi olla konkurssi ja burnout tai kärvistely kannattavuuden rajoilla...

      2. Luo hyvä pomo-ura osakeoptioineen ja kuusinumeroisine vuosipalkkoineen. Työsuhdeturva on potkujen antajapuolella suhteellisen hyvä.

      3. Ole todellinen maailmanluokan guru, pyhitä koko elämäsi koodaukselle ja saa hyviä idiksiä (ole luova). Iällä ei ole silloin hirveesti väliä jos terveys vaan kestää. Avaa monesti juuri tuon kohdan 1 hyvät puolet.
      Näitä ei tietysti voi olla kuin kuin joku prosentin desimaaliosa alan ihmisistä.

      4. Ole onnekas. Valitse sellainen työpaikka josta on hankalampi saada potkut (julkinen, opetusala). Tee työsi hyvin ja ole siellä pidetty työntekijä. Varmasti löytyy henkilöitä joilla eläkkeelle pääsy onnistuu vaikka ympäriltä kollegat välillä harvenevatkin.

      5. Vaihda alaa kun/jos IT alkaa ahistamaan liikaa jossain välissä. Ei se ole kuin työtä. Voi olla vaikeaa, mutta kyllä Suomessa kuitenkin löytyy tukea ja vaihtoehtoja plus siirtymäajan tukiverkosto.

      • koulut-lut-

        Tuohon vielä sanoisin, että jopa alakoulun luokan opettajia jää maaseudulla työttömäksi, kun pienemmissä kunnissa kouluja lakkautetaan "säästösyistä". Omassa vanhassa kotikunnassani aiotaan lakkauttaa 4 koulua 7:stä. Pienille koululaisille tulee pitkät koulumatkat (kotikuntani on aika iso pinta-alaltaan, silti se on alle 100 km etelärannikolta sisämaassa).


    • italaonpaskaa

      Noin 45 v iästä eteenpäin It-ala on aivan hirveää paskaa. Uraohjus johtajien bullshit bingokin on silloin kuultu jo niin monta kertaa, että aina kun sitä joutuu uudelleen kuulemaan meinaa laatta lentää. Mutta ei auta kuin yrittää sinnitellä, se 61 v kohdalla tuleva puolikas eläkekin olisi jo hieno saavutus.

    • OldMenCountry

      Hyvä kysymys. Mulla on kaksi erilaista strategiaa.
      Ensimmäinen on erikoistuminen riittävän, mutta ei liian kapealle osa-alueelle ja käyttämällä melkoisen osan vapaa-ajasta sen opiskeluun. Tällä tavalla firma tarvitsee minua enemmän kuin minä firmaa. Se on aina hyvä merkki kun nuoremmat kollegat kysyvät päivittäin neuvoja:)
      Toistaiseksi tämä on toiminut mutta se voi olla vaan tuuria eikä sen jatkumiseen voi luottaa. Siksi aloitin vapaaehtoisen eläkesäästämisen 15 vuotta sitten ennen kuin Vanhanen sai hiihtolenkillään kuningasajatuksen ajaa alas hyvin toimiva järjestelmä. Joten vaikka saisin kenkää huomenna niin tulisin toimeen siihen asti kunnes eläke 10v päästä alkaa. Nyt vaan toivotaan että ainakin eläkevakuutusyhtiö pysty pystyssä. Työpaikkafirmasta ei niin väliä:)

      • erwe

        "Se on aina hyvä merkki kun nuoremmat kollegat kysyvät päivittäin neuvoja:) "

        No, jos neuvot heitä, niin sehän olisi kuin ku$isi pakkasella housuihin, hetken lämmittää, mutta sitten kylmää, kun nuorempi kollega on täysinoppinut ja sinä lähdet YT-neuvottetluiden kautta talosta ulos.


    • vanha.pieru

      On erikoisen vaikea kysymys. Nyt karistan sinulta toivon päästä OPETTAJAn työhön vanhana.
      Tiedän tuttavani vuosikausien hakurumbaa seuranneena olevan lähes mahdotonta siirtyä opettajaksi tuossa iässä esim. Helsingin seudulla, ja myös muualla Suomessa on vaikeaa. Opettajilta vaadetaan nykyään hyvin paljon opintoja, jotta olisi pätevä. Puhun nyt aineenopettajista ns. yläkoulussa ja lukiossa. Opettajina on nykyään paljon koulutettua väkeä muilta akateemisilta aloilta. He ovat joutuneet opiskelemaan lisää vuosikausia, ainakin jos on kyseessä matemaattisten aineiden lehtoraateista kyse. Eiköhän vaadita lisäksi auskultointi ja kasvatustieteen cum laude tason opintojen suoritus. Opettajia on myös jo paljon työttöminä ja vanhat eivät tule enää ollenkaan hyväksytyiksi, esim. 50 v tai 60 v täyttäneet. Monet opettajien paikat ovat vain näennäisesti auki, usein niihin valitaan virkaa tilapäisesti hoitanut henkilö. Edes lyhyisiin muutaman kuukauden sijaisuuksiin ei enää pääse ihan helposti.
      Onpa käynyt niinkin, että kun tuttavani on ollut ainoa pätevä hakija, niin ketään ei ole silti palkattu, vaan laitettu virka uudestaan hakuun. Vanhaa hakijaa ei haluta opettajaksi, vaikka olisikin esim. 5 vuotta työkokemusta ja täysi pätevyys.
      Ilman suhteita on turha hakea oikein mitään töitä Suomesta.

    • EineKleineNachtmusik

      Miksi kärvistellä Suomessa? Oma strategia, jota tällä hetkellä toteutan, on toimia vielä seuraavat 4-5 vuotta fullstack-devaajana mahdollisimman monialaisessa toimessa. Eli siis sellaisessa, jossa pääsee suht vapaasti tekemään erilaisia projekteja erilaisilla moderneilla teknologioilla, joilla on tulevaisuus.

      Sen jälkeen sitten on hyvää kokemusta alla. Siitä sitten Keski-Eurooppaan tekemään uraa. Siellä on kysyntää enemmän kuin tarjontaa hamaan tulevaisuuteen (jostain syystä devaus ei ole suosittua siellä?). Sitten vain leppoisia hommia hyvällä palkalla eläkkeelle asti ja sitten onkin sopiva kämppä alla ja sopiva eläkekin. Sääkin suosii siellä.

      • ndnrfnxmeend

        Ehkäpä devaus ei ole Keski-Euroopassa suosittua koska se on niin huonosti palkattua ja ei kovin arvostettu ammatti siellä.


    • ljsdadf

      Entisillä kansanedustajilla ei ole tällaisia turhia ongelmia:

      "Joustava työttömyyskorvaus, tienatakin saa nelisen tonnia kuussa, ja korvaus jatkuu vaikka viralliseen eläkeikään asti."

      "Keskimääräinen sopeutumiseläke on 2917 euroa kuukaudessa, julkistaloudellisesta eläkelaitoksesta Kevasta kerrotaan Ilta-Sanomille."

      http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005216375.html

      • aikahyväeläkesanoisin

        Nurmi istui eduskunnassa neljä kautta (1995-2011), joten hän on oikeutettu täyteen sopeutumiseläkkeeseen, eli 60 prosenttiin kansanedustajan palkkiosta. Täysi sopeutumiseläke on noin 4 000 euroa kuukaudessa.

        Sopeutumiseläkkeen nostaminen herättää kysymyksiä, sillä Nurmi on koulutukseltaan lääketieteen tohtori, ja hän on todistettavasti toiminut lääkärin ammatissa eduskuntauransa päättymisen jälkeen

        http://www.iltalehti.fi/politiikka/201711262200561397_pi.shtml


    • Sulkasato

      Ykköhoitsuna jaksaa. Työ on kevyttä siistiä sisätyötä kesät talvet. Bonuksena sulka hattuun.

      • sulka12312

        Mistä se sulka tulee?


      • Anonyymi
        sulka12312 kirjoitti:

        Mistä se sulka tulee?

        linnusta


    • tottapuhuenx

      karufakta on että joudut työttömäxi, kuntouttavaan työtoimintaan parissa vuodessa.
      opettele elämään ilman työelämää vaan.

      • pesäääämunaan

        Jos on pesämunaa niin elelee sitten sillä eläkeikään asti.


      • Karuajoo

        Aivan, it-alalla ura voi tyssätä silloin kun eläkeikä on vielä toivottoman kaukana. Kuntouttava työtoiminta ja erilaiset höpö kurssit voivat olla monen yt-alalle erehtyneen kohtalona ennen eläkeiän saavuttamista, ellei säästöjä ole päässyt kertymään.


    • oiuiou

      IT-alan yliopistotason ja muidenkin tasojen opetussuunnitelmaan pitäisi lisätä kurssi: "miten selvitä työelämässä 70-vuotiaaksi".

    • tryryrt

      Otan osaa alottajan tilanteeseen...
      Itsellä oli reilut 20 vuotta IT-kokemusta ja sitä ennen sähkökokemusta toiset reilu 20vuotta.
      Jäin työttömäksi 59 vuotiaana mutta onneksi oli se lex Lindström vai mikä se oli että pääsin putkeen ja nyt eläkkeellä.

      Työnhaku oli tosi tuskaista, toislle olit liian kokenut ja toisille olisi pitänut osata vielä sitä sun tätä että olisi päässyt töihin. Mutta vaikutti siltä että se palkkatoivomus olis se joka ratkaisi ettei työpaikkaa saanut 59-60 vuotiaana. Ja alle ansiosidonnaisen en laittanut hakemukseen palkkatoivomusta.
      Pitäisi olla paljon tuttuja ja tutuntuttuja joilta saisi vinkkejä paikkoihin ja suosituksia.

    • 55_and_still_employed

      Suomeen tarvittaisiin uskottava yritys joka lupaisi ottaisi vastuun yritysten vanhojen järjestemien ylläpidosta. Järjestemiä ylläpidetään vaikka maailman tappiin.

      • dkdkrkkdkzkkdkdkkf

        Tieto Oyj?


      • Paljon.työttömiä.zOs

        Juu, Tietokin vie juuri näiden vanhojen IBM-keskuskoneiden työt Intiaan.

        Soittelin erääseen pankkiin, jolla oli tuollaisia järjestelmiä. Jo puhelimessa sanottiin, että sinun toimialaosaamisesi ei ole pankkiala eikä vakuutukset, joten hae mieluummin töitä vaikka yrityksestä xyz. Eipä taida noita suurkoneita enää juuri muualla olla käytössä kuin pankeissa ja vakuutusyhtiöissä. Minulle huonompi homma näin.


      • kdkdkdkdkdlsldkfk

        Wanhan järjestelmät ovat siis 2000-luvun alussa rakennettuja, .Net, Java- ja C pohjaisia toteutuksia. Dinosaurukset kuoli jo sukupuuttoon.


    • kohta_kuusvtonen

      ( pieni palkka ) / ( tee töitä paljon ) ole innokas oppimaan uutta, näillä eväilla olen selvinnyt n. 100 yt:stä ,

      • kdkdkkddkldkddk

        Kahdet YT vuodessa koko työuran ajan. Lienee jonkinlainen saavutus sekin?


    • Lyhyesti

      Ei mitenkään.

    • Grindaaja

      Ehkä IT-hommissa ei ole tarkoituskaan jatkaa 65-vuotiaaksi? Itse olen vielä alle 40, mutta 50v on mielestäni ihan ehdoton takaraja alan vaihdolle. Siihen mennessä pitää olla riittävästi sijoituksia ja muita bisneksiä, joilla kompensoida tulotason lasku.

      Tämän masentavan alan hyvä puoli on, että liksa on yleensä ok ja sitä pystyy vedättämään ylöspäin lähes loputtomiin jos vaan osaamista löytyy. Tätä seikkaa kannattaa hyödyntää häikäilemättömästi hyväksi, ja yrittää takoa kasaan riittävät säästöt - vaikka masennuslääkkeiden voimalla - ennen kuin pää hajoaa (lopullisesti).

    • pahatappaa

      ne jotka ovat nyt 50-vuotiaita ovat kuitenkin paremmassa tilassa kuin tämän päivän 30-vuotiaat it-alalla työskentelevät. heillä ongelmat alkavat jo ennen 40-ikävuotta eikä helpotusta ole edes näkyvissä.

      • näinsehommatoimii22

        Näinhän siinä käy. Jo nyt alle 25v valmistuvat ohittavat osaamisessaan 32-34v alalla toimijat ja viimeistään 5-7v päästä heille käy samoin - perässä tulee nykyiset 15v jotka pyyhkii aikanaan pöytää tämän hetken huippuosaajilla. Kiinassa CV rakentaminen ja uravalinta tehdään viimeistään 4-5v iässä jo nyt. Geenitestien kehittyessä 2030-luvulla syntyvien urakehitys määritellään jo ennen syntymää. Ja näin palasimme yhteiskunnassa 1000v taaksepäin.


      • ölkölk
        näinsehommatoimii22 kirjoitti:

        Näinhän siinä käy. Jo nyt alle 25v valmistuvat ohittavat osaamisessaan 32-34v alalla toimijat ja viimeistään 5-7v päästä heille käy samoin - perässä tulee nykyiset 15v jotka pyyhkii aikanaan pöytää tämän hetken huippuosaajilla. Kiinassa CV rakentaminen ja uravalinta tehdään viimeistään 4-5v iässä jo nyt. Geenitestien kehittyessä 2030-luvulla syntyvien urakehitys määritellään jo ennen syntymää. Ja näin palasimme yhteiskunnassa 1000v taaksepäin.

        Koulutuspaikkoja vähentämällä tästäkin ongelmasta selvittäisiin.


      • dystopiarules2018
        ölkölk kirjoitti:

        Koulutuspaikkoja vähentämällä tästäkin ongelmasta selvittäisiin.

        Toki. Itse asiassa 2030 luvulla viimeistään tekoäly seuloo ennen syntymää geenipoolianalyysillä selviytyjät jatkoon (syntymään, keinokohdussa). Vanhat, eli me nykyiset elävät, uhrataan tykinruoaksi robottisodassa Applen ja Googlen välillä. Valtioitahan ei enää ole silloin.


    • delete

      robo tuo tasa-arvon, ketään ei tarvita

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      389
      3952
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      219
      1956
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1460
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      154
      1320
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      981
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      60
      950
    7. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      903
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      118
      903
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      868
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      859
    Aihe