Vastasyntyneiden painonnostossa haasteita, apuja?

Tapani2442

Moikka, nyt olisi ehkä kokemuksiinne perustuva jeesi paikallaan. Mäyräkoiranarttumme synnytti ke-to yönä 7 mixpentua (k-snautseri). Kaikki pennut painoivat syntymässä noin 250g, ja olivat kyllä terhakoita ja terveitä. Pentulaatikossa on lämpötila ollut 25-30 C:n välillä. To-pe yönä nartulle nousi lämpöä 39,5 ja aamulla lääkäri tutki kohdun, joka oli puhdas. Nisätulehdukseen tuli ab-kuuri (Kesium). Pennut imevät hanakasti ja viihtyvät nisillä, mutta näin kolmannen päivän aamunakaan painot eivät olleet kääntyneet vielä nousuun. Suurin pudottaja on ottanut -40g syntymäpainostaan, muutkin kymmeniä grammoja. Pennut eivät inise/valita, vaan nukkuvat ja imevät. Maitoa tihkuu ainakin puristamalla nisiä. Narttu syö myös hyvällä ruokahalulla ja on terveen oloinen, tosin läähättää voimallisesti aika usein, kun imettää. Tässä kysymyksiä:
- Onko 7 pentua iso pentua ko. kokoluokalle, eli voiko olla niin, että maitoa ei vaan riitä koko köörin painonnostatukseen? Yksikään pentu ei vielä ole ylittänyt syntymäpainoaan.
- Eläinlääkärin mukaan ko. ab. ei vaikuta maidontuotantoon, onko tästä kokemuksia? Lisänä toki maitohappobakteerit, että vatsa kestää kujurin.
- Parhaat temput nartun maidontuotannon lisäämiseen?
- Korvike on valmiina, milloin on syytä aloittaa lisäruokinta? Onko joitain suosituksia buustereista tai toimintatavoista lisäruokintaan liittyen?
Kaikki vinkit ovat tervetulleita, olemme ensikertaa penikoimisen äärellä, ja vaikka asiaan on tullut perehdyttyä huolella ja kirjallisuutta on kahlattu, niin mikään ei voita kokemuksen syvää rintaääntä. Joten jelppikää toki, jotta saadaan pentujen paino nousukäyrälle!

12

399

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • helluvaa

      Ihan ensimmäiseksi lämpltila pitää saada äkkiä laskemaan. 25-30 astetta on aivan liian kuuma. 20-22 on normaali huonelämpötila.

    • jassoojoo

      Samaa kukn edellä. Äkkiä huonelämpltila alas . Narttu on lämpähalvauksen partaalla ja pennut kuivuvat tuossa lämpötilassa. Miksi maidontuotantoa pitää lisätä jos maitoa tulee jo? Miksi keinoruokintaa jos pennut imevät? Kenneliitto järjestää kasvattajille kursseja, missä opetetaan perusasiat. Ai niin, ethän ole kasvattaja vaan pentujen teettäjä.

      Tässä nähdään ero kun ostaa pennun pennuttajalta. Mitään neuvoa ei ole odotettavissa kun pennuttajalla itselläänkään ei ole koiran pidon perusasiat hanskassa. Eläinlääkäreiden kultakaivos.

    • Tapani2441

      Kiitos, mutta tarkennsn nyt: emme ole kasvattajia, vaan ihan tavallinen mäyrisperhe, jonka kohdalle osui ns. vahinko. Homma päätettiin hoitaa keskeytyksen sijasta kunnialla loppuun, ja tiineysaikana on nyt opiskeltu asiaa niin paljon kuin suinkin on keritty. Pennuille on myös jo kodit ihan omasta lähipiiristä, ja yksi veijari jää meille itselle mäykyn kaveriksi. Eli se siitä tehtailusta. Ilmeisesti kuitenkin tehtailu lienee melkoinen ongelma, kun vastauksesta päätellen kiukku kohdistuu noin voimakkaana.

      Sitten asiaan, kaikissa lukemissa oppaissa on sanottu, että ensimmäisinä päivinä pentupesän lämpötila pitäisi olla 25-32, lattiatasossa vähintään 23. Olen tätä ohjetta noudattanut, ja lämmittänyt pesää mm. lämpöpulloilla. Kiitos vinkistä, kokeilen alentaa lämpötilaa nyt alkuun.

      Lisäruokinnasta kysyin siksi, että pennut viettävät reilusti aikaa imien, mutta painot eivät vaan nouse. Silloin tulee mieleen, tuleeko sitä maitoa riittävästi, vai mistä olematon painokehitys johtuu.

      Ja vielä lopuksi, nämä on meille niin tärkeät ipanat, että voin surutta kantaa sitä rahaa ylenmäärin eläinlääkäreille, kunhan pentujen hyvinvointi ja turvallinen kehitys tulee turvattua.

      Kiitän edelleen kaikista asiallisista neuvoista, mutta asiattoman mustamaalailun saisi jättää sikseen. Se on totta, että olen ensi kertaa asialla, enkä ole pätevää kasvattajaa nähnytkään. Parhaamme tässä silti tehdään :).

      Yt.

      • peukunpitelijä

        Jos tuntuu, että haluat varmistaa onko kaikki hyvin.Niin soitat sille eläinlekurille, joilla aikaisemminkin kävit, ja kysyt hältä.
        Jos vahinkoja tulee, niin minusta narttu kannattaa leikkuuttaa niin eipä tule enää.Ja samalla säästytte monilta muilta taudeilta.Sukulaiselle kävi noin, päättivät hoitaa pennut, myydä, ja leikkuuttivat nartun.Leikattu koira on huoleton, kunhan liikuttaa sopivasti, eikä ylisyöttele.
        Hoienoa että pennuille olisi jo ottajat valmiina.Nyt vaan hoidatte ne asiaankuuluvasti.Tarvittaessa soittelet el neuvoja, madotat ja tarkistutat ennen luovutusta.


      • sekalainenseurakunta

        Kysy el neuvoja, tai löytöeläintalolta, heillä on kokemusta.Täällä tulee niin ristiriitaisia ohjeita, ettet voi kun epäonnistua niitä noudattamalla ;)


      • tuulenviemäää

        Just näin. Löytöeläintalot ovat koulutettuja asiantuntijoita. Älä siis missään nimessä ota yhteyttä eläinlääkäriin jos pentujen painot tippuvat


      • tuulikovienyt
        tuulenviemäää kirjoitti:

        Just näin. Löytöeläintalot ovat koulutettuja asiantuntijoita. Älä siis missään nimessä ota yhteyttä eläinlääkäriin jos pentujen painot tippuvat

        Lueppa jatkossa tarkemmin, eikö siinä juuri lue, että "Kysy el neuvoja, tai löytöeläintalolta"....ensin kirjoitettu el=eläinlääkäri....kummasti on intoa kommentoida jotain mistä ei aloittajalle ole apua, ja sitten toisten parempia neuvoja pilkata, kun lukutaito heikko.Kyllähän löytöeläintalollakin tietotaitoa on, kun vastuttomen lemmikkejä pentuineen hoitelevat jatkuvasti ;)


    • En kyllä missään nimessä suosita lämpötilaa laskemaan mihinkän 20-22... Pikkasen on riskialtis suositus ylipäätään, saati kun kyseessä kääpiökoiran pennut... Minä en edes itse pystyisi olemaan kotonani kahdessakympissä, varsinkaan kylmään aikaan...
      Tällähetkellä kun vielä ulkona on kylmää niin vedonsaannin vaara on suuri, ellei tölli ole hyvin tiivis ja pentuhuone myös.
      Minulla on eka viikko siinä 30 kympin paikkeilla. Yli on liikaa, mutta noin 29-30. Ja kylminä aikoina useasti sitä tarkkailen. Parit viikot myös käytän lämpöpatjaa pienellä (hyvin suojattuna), jos pentue on kylmään aikaan.
      Viikottain sitten pari pykälää huonetta pienemmäksi, siis lämpöä.

      Pennut saattavat pudottaa painoaan muutamien eka päivien aikana jonkun verran. Mutta sitten pitäisi alkaa nousta. Jos ei lähde nousuun, emä vaikuttaa kuitenkin terveeltä ja pennut, niin lisäruokintaa sitten. Kokeilemalla kuinka usein. Jos ongelmaa, niin yhteys tarvittaessa lääkäriin.

      En tunne rotuasi, miten isoja pentueita tekee yleensä. Riippuu ihan rodusta, lasketaanko missä määrin normia isommaksi. Eli määrä ei ratkaise. Maidontuotannosta riippuu ihan yleisesti viimekädessä.

      Maidontuotantoa voi avittaa porkkanaraaste ja lihan lisääminen. Mutta jos ei ole saanut, niin riski on vatsan meno sekaisin. Myös nartun pitää saada nestettä hyvin. Joskus myös nartun "lenkkeilyttäminen" auttaa, varsinkin laskeutumaan. Minulla on varalla vielä muutama homeopaattinen aine, mutta ne on omat juttunsa.

      Nartun voimakas läähättäminen on todennäköisesti ihan normia, mm. ns. jälkipoltot voi aiheuttaa.
      Pientä stressiäkin voi olla.
      Toki kuumuuskin voi tehdä. Meillä ei koskaan suljeta emää pentuhuoneeseen, vaan sillä on kulku myös vilvoittelemaan halutessa ja toinen petipaikka oviaukossa.

      Suosituksia korvikkeista en osaa antaa, kun koskaan ei ole tarvittu. Mutta varalla on aina royal caninin. Ainakin pitkään markkinoilla ollut.

    • hasardihommia

      Helena Koskentalon kirja Parempaan pentutulokseen varoittaa läkähdyttämästä emoa ja kuivattamasta pentuja. Hienoa jos KAIKKI muut oppaat on luettu.

      Kun koskettaa pentua kämmenselällä, tuntee onko se lämmin vai kylmä. Tai jos emo läähättää hikisenä, ei siinä eläinlääkäriä tarvita sanomaan, että porulalla on kuuma. Pikkasen tietojen siirtoa silmien ja aivojen välille.

    • uteliaisuusiski

      Monellako neuvojalla on ollut pentuja?

    • ngjnfgjg

      Ap väärä palsta. Vastasyntyneiden painonnostosta keskeskustellaan perhepalstalla

    • Anonyymi

      meitin russelli sai 3 pentua, iso , keskikokoinen ja mini kokoa , on kesäkuun 9.6. sisällä on lämmin
      mutta laitoin pikkupatterin pentuluolaan jossa
      ollut 4pv +26, narttu läähättää tämän tästä .
      eikä saa nukuttua , netissä pelotellaan sekä
      kalkkirampilla että lämpöhalvauksella , kumpi
      nyt sitten on kyseessä , tiedä häntä . kuiteskin
      suljin patterin, nyt on +22, narttu kävi nukkumaan märkä pyyhe päällään vihdoin rauhoittui eikä läähätä enää , tuo +30 asteen
      lämpötila tarvitaan keskos pennuille ja porsaille.
      koirillla on turkki päällään. ei nuo kestä mitään
      +27 lämpöä kun en kestä sitä itsekään sisällä .
      lisäksi syötin äidinmaidon vastiketta 10cl tuubista kerrallaan . siinä on kalsiumia 70%.
      tämän nartun emällä myös tuli runsaasti maitoa ja tarvittiin ell apua, koetetaan nyt jos pärjätään kotikonsteilla . meillä on syntynyt 5 pentuetta enkä koskaan aiemmin ole nostanut huonelämpö
      tilaa yli +22 asteen, mut nyt oli erikois tapaus kun 1 pentu oli 58.pv syntynyt , tuolla nuo nyt makaa
      emän sylissä ja rauhaisaa on toistaiseksi. eli ei
      kannata liikaa etsiä netista tietoa .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      15
      1148
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1089
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      2
      1086
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1068
    6. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1065
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1064
    8. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1062
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1057
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      0
      1055
    Aihe