Onko mulla anoreksia??

Onkoanoreksia

Moi! Olen 13.v tyttö ja luulen että mulla on anoreksia. En pysty syömään mitään ajattelematta että olen huono ihminen. Yritän peitellä syömättömyyttäni ja piilotan ruokaa. Harrastan rytmistä voimistelua ja aina urheillessani (joka päivä) ajattelen vaan että montako kaloria voin polttaa sillä. Koulussa en jaksa keskittyä ja lasken päivien syömisiä vihkoihin javertailen niitä ja katson kuinka paljon olen jäänyt miinukselle. Mulla on pakkomielle käydä vaa'alla ja inhoan itseäni ja vartaloani. Ensin kaikki laihdutus ja kaikki tuntuivat kivoilta mutta nyt ne vain ahdistavat enkä pysty lopettamaan. Jossain kohtaa tuli hyviä kohtia että pystyin syömään suht normaalisesti mutta anorekstiset ajatukset eivät silti lähteneet.

toivoisin että joku huomaisi tämän ja auttaisi mutta kukaan ei huomaa enkä uskalla hakea apua koska pelkään kaikkien olevan vain että ei sulla mitään anoreksiaa ole koska et ole alipainoinen ja pystyt vähän syömään tms. Enkä ole edes varma onko tämä anoreksia mikä minulla on. Pelkään että jos en saa apua ja sitten tulee joku pieni kommentti ulkonäöstäni niin sitten en enää pysty lopettamaan tätä.

Auttakaa onko tämä anoreksia, pitäisikö minun hakea apua ja keneltä ja minkä laista hoito on. Kiitos jo valmiiksi!

4

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onkoanoreksia

      Unohdin vielä mainita että oireina olen huommannut että kynnet ovat alkaneet lohkailemaan ja hiukset ohentamaan ja aina mulla on kylmä ja kun olen paksuissa vaatteissa sitten mulle tulee ahdistus onko näissä jotain yhteistä?

      • Kahvionhyvää

        Hei. Merkit viittaavat anoreksiaan tai ortoreksiaan HYVIN vahvasti! Hanki ehdottomasti apua! Kuten itsekin mainitsit, tilanne karkaa kädestä ja nopeasti. Se ei ole omassa hallinnassa, vaikka asiasta tietämättömälle se siltä vaikuttaa.

        Itse sairastuin 6 vuotta sitten ja taistelen edelleen asian kanssa. Minulla oli (ja on edelleen) hyvin samanlaiset ajatusmallit ja tavat, ne ovat sairaita ja tiedostan sen. Yritän selvitä itse ja mennä parempaan suuntaan, mutta se ei todellakaan onnistu niin helposti. Olen ollut sairaalassa hoidossa vuosien aikana yhteensä yli vuoden asian tiimoilta. Nyt olen ollut kotona n. vuoden, mutta olen edelleen selkeästi alipainoinen ja minulla on hyvin vaikeaa.

        Hanki ehdottomasti apua, sinua ei tuomita. Sinulla on selkeät ja vakavat fyysiset ja henkiset oireet, jotka tulee ottaa vakavasti. Sydämen rytmihäiriö on mahdollinen uhka luun haurastumisen lisäksi. Jos kuukautisesi ovat loppuneet, se on huutava merkki ettei kehosi toimi miten sen pitäisi. Kuukautisten loppuminen vaikuttaa tiettyjen hormonien eritykseen, jotka puolestaan vaikuttavat luun haurastumiseen ja mahdollisesti aiheuttaa jopa lapsettomuutta aikuisiällä.

        En voi painottaa asiasta vanhemmillesi ja kouluterveydenhoitajalle, lääkärille puhumisen tärkeyttä! Olet kaiken lisäksi alaikäinen, joten sinusta on vanhempiesi huolehdittava, ja jos he kokevat ettei kotikonstit riitä, vaihtoehto on terapia tai sairaalahoito , jossa itse ja sadat muut ovat olleet. Käyn edelleen terapiassa viikoittain, siellä on mahdollista puhua henkilökohtaisista asioista luottamuksellisesti.

        Ymmärrän enemmän kuin täysin , kuinka pelottava ajatus syömishäiriöstä puhumisesta/ myöntämisestä/avun hankkimisesta voi olla, mutta haluan rohkaista sinua siihen! Et ole syypää syömishäiriöön. On tärkeää löytää mahdolliset tekijät, jotka laukaisivat oireilun ja ne tulee selvittää perinpohjin. Sairauden kierre vie mukanaan todellakin salakavalasti, eikä se hellitä otetta helpolla jos ei asiaan tarpeeksi ajoissa puututa riittävin keinoin.

        Anteeksi , että kommentistani tuli melko pelottava, mutta se on täynnä omakohtaista kokemusta ja faktatietoa. Syömis-/ laihuushäiriöstä toipuminen on täysin mahdollista, mutta halusin painottaa merkkien vakavuutta ja sitä, että ne täytyy ottaa heti huomioon.


    • rohkeastikysy

      Sinulla on syömishäiriö. Ei sinun tarvitse tietää tarkemmin sen lajia, kun haet apua. Edellä mainittiin vanhemmat, kouluterveydenhoitaja ja lääkäri, heistä kuka vain käy tai kaikki. Lisäksi sinun on hyvä saada psykologista apua esimerkiksi nuorisopsykologilta.
      Kunnon ravitsemus lisää hyvinvointiasi, terveyttäsi ja keskittymiskykyäsi. Aivosi ja kehosi tarvitsevat hyviä rakennusaineita.
      Näytä vaikka yllä oleva tekstisi jollekin, jos sinusta tuntuu vaikealta puhua.

    • Mirka4457

      Oireet ovat hyvin syömishäiriömaisia ja parasta on puhua niistä jollekkin ja hakea apua vaikka se pelottavalta tuntuukin mutta muista että et ole yksin ja ammattilaiset ja perhe ovat auttamassa sinua. Voimia ja parantumista!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3841
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      593
      3625
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3602
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2271
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      53
      2229
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      322
      1972
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1947
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      187
      1766
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      27
      1433
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1352
    Aihe