Halvemmat virtalähteet

VS450

Mitä luulette onko tuo haukuttu Corsairin VS-sarja ja muut halpikset käyttökelpoisia kotikoneeseen, jolla ei käytännössä tehdä ikinä mitään youtuben katsomista raskaampaa? Eli tuleeko ns. heikkolaatuisemman powerin ongelmat yleensä esiin peli/editointi -koneissa eli rasituksessa vai hajoaako halpikset ihan normaalissakin käytössä?

21

1501

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yleensä "kiinanpommit" hajoavat siihen, ettei niiden todellinen maksimi antoteho ole lähelläkään mainostettua, vaan tuskin puoliakaan. Kokoonpanossa käytetyt mahdollisimman halvat komponentit eivät asiaa tietenkään paranna, laaduttoman tuulettimen metelin vielä raastaessa hermoja.

      Kyllä tuon Corsairin VS-sarjan virtalähteen voi hankkia, kunhan pitää huolta siitä, ettei koneessa ole erillistä näytönohjainta omalla virransyötöllään ja että koko koneen maksimi tehon kulutus muutoinkaan ei ääritilanteissakaan nouse kuin runsaaseen puoleen tuosta mainostetusta 450 Watista.

    • Bersel

      Monitahoinen kysymys. Samat perusongelmat ovat siitä riipumatta, kuinka raskaasti virtalähdettä rasittaa. Heikkolaatuinen suunnittelu tai komponentit aiheuttavat päästävät likaista sähköä läpi helpommin (lyhentää koneen käyttöikää), lisätä virrankulutusta ja ennen kaikkea hajota aiemmin. Samoin edulliset virtalähteet pitävät yleensä enemmän meteliä. Kevyessä käytössä sillä ei ole niin väliä, mutta toki heikkolaatuisten virtalähteiden kyky tuottaa luotettavasti tehokkaiden koneiden tai 2-4 näytönohjaimen vaatimia ampeerimääriä luotettavasti, on myös heikompi.

      Joku joskus kysyi, että miksi hyvälaatuisia virtalähteitä ei juuri löydy pienillä tehoilla peruskäyttäjiä varten. Vastaus oli että virtalähteissä maksaa enemmän laatu kuin watit tai ampeerit. Valmistaja voi siis valmistaa ja myydä käytännössä samaan hintaan esimerkiksi 300W tai 500W hyvälaatuisen virtalähteen. Kun 500W käy useammille kuin 300W, niin näitä pieniä ei moni viitsi edes tehdä kun enemmistö kuitenkin valitsisi samaan hintaan tehokkaamman.

      Mitä haittaa siitä sitten on, jos peruskoneeseen ostaa edullisen perusvirtalähteen:
      - Edullinen on todennäkösiesti äänekkäämpi
      - sen tuottama virta on likaisempaa (kts. esim. ripple) joka voi lyhentää tietokoneen komponenttien käyttöikää (konkreettista vaikutusta mahdoton arvioida, eikä kukaan ole varmaan tutkinut asiaa - periaatteessa asian kuitenkin pitäisi olla näin)
      - takuuaika on lyhyempi (jos tällä on väliä)
      - halvimmista voi puuttua turvamekanismeja, jotka estävät virtalähteen ylikuumenemisen, suojaavat edes joiltain oikosuluilta muuta rautaa, voi puuttua jopa sisäinen sulake. Testeissä kaikista halvimmat ovat kovassa rasituksessa syttyneet palamaan, hajottaneet tietokoneen johon ne on liitetty ja muuta sellaista. Tosin nämä ovat olleet surkeimpia merkkejä mitä markkinoilta löytyy. Yleensä näitä ongelmia ei ole asiallisilla valmistajilla edes edullisemmissa malleissa.

      Omassa käytössä yksikään asiallisen valmistajan virtalähde ei ole koskaan hajonnut vanhuuttaan. Tärkeintä on välttää kaikista halvimpia kiinalaismerkkejä.

      Toisaalta asiaa voi ajatella myös niin, että jos ostaa kerran hyvän virtalähteen, sitä voi käyttää seuraavissakin tietokoneissa, koska virtalähteet eivät juuri muutu. Samoin hyvä virtalähde on hiljaisempi hurinaltaan ja kuluttaa vähemmän sähköä, joka kymmenessä vuodessa jo tarkoittaakin jotain.

      Peruskoneeseen ostaisin aina luotettavan Seasonicin (monilla muilla laatu vaihtelee paljon enemmän malleittain) Seasonic G-360 360W ~67€

      Jos haluaa nyt, tai mahdollisesti jatkossa että kone on äänetön käydessään, kannattaa suoraan ostaa hybridi-virtalähde. Maksavat vähemmän kuin fanless-mallit ja eivät käytössäsi pidä ikinä pihahdustakaan.

      • laatumaksaa

        Mistä sen voi tietää mikä malli on laadukas ja mikä ei? Olen kuullut että Seasonic valmistaa EVGAn ja Corsairin kalliimpia virtalähteitä?


      • Bersel

        Lukemalla testejä tai jos riittää mikä tahansa laadukas, niin mikä tahansa Seasonic.


      • peruspoweri_riittää

        Itselläni on hajonnut useita Antec -virtalähteitä ja Nexus -virtalähde, vaikka ne olivat 2000-luvun alussa ns. "laatuvalmistajan" maineessa ja kalliimpia kuin peruspowerit. Juuri niitä keskustelupalstoilla kehuttuja "luotettavia valmistajia".
        Eli ei paljoa väliä ostaako kalliimman powerin vai tavallisen. HDD:n ja näyttiksen ohella powerit ovat useimmin hajoavia komponentteja, ostaa uuden tilalle jos hajoaa.


      • sulakkeet_palaa
        peruspoweri_riittää kirjoitti:

        Itselläni on hajonnut useita Antec -virtalähteitä ja Nexus -virtalähde, vaikka ne olivat 2000-luvun alussa ns. "laatuvalmistajan" maineessa ja kalliimpia kuin peruspowerit. Juuri niitä keskustelupalstoilla kehuttuja "luotettavia valmistajia".
        Eli ei paljoa väliä ostaako kalliimman powerin vai tavallisen. HDD:n ja näyttiksen ohella powerit ovat useimmin hajoavia komponentteja, ostaa uuden tilalle jos hajoaa.

        Se itsellä atomipommityyliin räjähtänyt oli juuri Antec.

        Sitten toinen mikä hajosi juuri sopivasti takuuajan loputtua oli kallis ja kovin kiilteleväinen ulospäin BeQuiet. Kun sen aukaisin niin ihmetytti kyllä miten törkeän näköistä juotostyö ja komponenttien asettelu laitteen sisällä.


      • Bersel

        On sivustoja joissa luetellaan markkinoijien kertoman hienot ominaisuudet ja annetaan viisi tähteä sillä perusteella, että kuulostaa hyvältä. Sitten on sivustoja joissa virtalähteet testataan ensin mittareilla, sitten puretaan ja katsotaan mistä osista ne laite on tehty ja voiko osiin ja työn laatuun luottaa. Hyvän virtalähteen etsiminen on hankalaa ja osa valmistajista muuttaa sisuskaluja vaikka laitteen nimi ja mallinimi muuttuu.

        Antec ei ole erityisen hyvä merkki, mutta sillä on joitakin hintaansa nähden hyviä malleja. BeQuiet ei myöskään ole hyvä merkki ja se keskittyy lähinnä hiljaisuuteen. EVGA:lla on muutama erittäin hyvä malli, mutta monet ovat vähän siinä ja siinä. XFX on samanlainen.

        Virtalähteissä pitää tietää se, että oikeita valmistajia on vähän. Tuotenimiä on paljon. Usein yksi valmistaja valmistaa monen merkkisiä "brändejä". Moni luulee että jos tuote tulee samalta tuotantolinjalta, niin laatu on sitten sama. No ei ole. Tuotantolinja on vain tuotantolinja ja se tekee niin huonoja kuin hyviäkin virtalähteitä ihan sen mukaan, miten tuote on suunniteltu ja minkälaatuisia osia "brändi" haluaa että käytetään. Jos Ladan osat viedään Porschen tehtaalle, niin varmaan ne kasattaisiin huolella ja pultit kiristettäisiin kunnolla, mutta huonoista osista ei tee laatua siltikään.

        Asiakkaalla on kaksi mahdollisuutta. Joko pitää selvittää itse kovalla työllä, mikä on hyvä virtalähde tai sitten pitää ostaa Seasonic joka ei ole koskaan valmistanut huonoa virtalähdettä. On kuitenkin muitakin hyviä, jopa parempia yksittäisiä malleja eri valmistajilta, mutta ne pitää sitten selvittää itse ja nähdä vaivaa.


      • samaa_roskaa

        Kalliitkin Seasonic Platinum powerit kärähtelevät siinä missä tavalliset halpispowerit:
        https://bitcointalk.org/index.php?topic=1763769.0
        Yli 200€ powereita vain myydään todella pieniä määriä verrattuna 50€ powereihin, mutta myytyyn määrään suhteutettuna niitä kärähtää ihan yhtä paljon.


      • huono_valmistaja

        "Seasonic joka ei ole koskaan valmistanut huonoa virtalähdettä. "

        Kaikki Seasonic Prime 750 Plantium powerit otettiin pois myynnistä tammikuussa. Tuolla toisessa keskustelussa on useitakin, joilla ko. powerimalli on mennyt hajalle.

        Seasonicissa maksaa lähinnä brändi, ja maine. Subjektiivinen mielikuva laadusta, joka on niiden päässä jotka päätyvät seasonicin powerin hankkimaan ja maksavat siitä moninkertaista ylihintaa.


      • Bersel

        Jokaiselta valmistajalta voi lähteä virheellinen batch, koska kyse on sarjatuotannosta, mutta epäilen ettei vika koske koko mallia, vaan todennäköisesti jotain tuotantoerää. Huonoja palautteita oli todella vähän ja niissäkin ongelmana oli jumittava tuuletin, joten ilmeisesti tuuletinvalmistajalta lähtenyt huono erä valmistajille.

        "Even with the hybrid mode switched off, the fan refuses to spin continuously. The noise it makes occurs anytime I can get the fan to spin which is only when I switch between hybrid and normal mode."

        Tuo alla oli video, josta jo äänestä kuuli että joko tuuletin on rikki tai jokin estää sen pyörimisen. Ostaja saa olla teknisesti aika osaamaton, jos ei ymmärrä että kyse on selvästä viasta, eikä se mitenkään voi korjautua "even with the hybrid mode switched off" yhtään sen enempää kuin että auton moottorista kuuluvan oudon äänen pitäisi loppua jos laittaa peruutusvaihteen tai käsijarrun päälle.


    • sulakkeet_palaa

      Halpa/huono/tehoton virtalähde voi sitten särkyessään rikkoa muunkin tietokoneen, joko kokonaan tai osittain, ja polttaa sulakkeet koko asunnosta, jolloinka on mahdollista että särkyy muutakin elektroniikkaa.

      Tästä on itsellä kokemusta kun virtalähde oikein räjähti savupilven kera, mutta ei onneksi sattunut muuta, kuin että sulakkeet talosta menivät. Räjähdys tapahtui pelkän tietokoneen DVD-soittimen käytön yhteydessä.

    • jalaa1

      Aika monia virtalähteitä tullut aukaistua, niin ehkä surkein esitys koskaan oli Chieftec Arena 350W:n virtalähde, mikä maksoi joskus alta 30€. Kyllä se asiansa ajoi, mutta tuskin oli oikeilta tehoiltaan tuota 350W:a, kun alkoi hyytyilemään vanhan nVidia GTS250 näytönohjaimen kanssa. Pistin laitteen ns. palasiksi. Juotokset olivat tyrmistyttävän huonoja, ainoa suojaksi luokiteltava osa oli keraaminen putkisulake. Oli sentään F-luokan sulake. Piirilevyltä löytyi ainoastaan yksi iso suotokonkka, piirilevyllä oli paikka toiselle, mutta konkkaa siinä ei ollut. Jos jotain hyvää tuosta pitäisi sanoa, niin oli jopa yllättävän hiljainen, ja olihan siinä 120mm:n tuuletin.

    • dsgsdggsgh
    • paino-ja-laatu

      Netistä löytyy yhdenlainen tutkimus ATX-virtalähteitten laadusta, ja siinä sanotaan että laadulla ja virtalähteen painolla on huomattava korrelaatio.

      • painava_on_hyvä

      • ei_korrelaatiota

        Tuon artikkelin mukaan mm. Antecit ovat niitä painavia ja laadukkaita powereita ja kuuluvat High Quality kategoriaan.
        Virtalähteen paino ja hinta korreloivat, mutta ei laatu. Virheoletus tuossa artikkelissa oli että kalliimmat olisivat automaattisesti myös laadukkaampia, vaikka ne ovat ainoastaan kalliimpia ja painavia, eivät laadukkaita.


      • painava_on_hyvä
        ei_korrelaatiota kirjoitti:

        Tuon artikkelin mukaan mm. Antecit ovat niitä painavia ja laadukkaita powereita ja kuuluvat High Quality kategoriaan.
        Virtalähteen paino ja hinta korreloivat, mutta ei laatu. Virheoletus tuossa artikkelissa oli että kalliimmat olisivat automaattisesti myös laadukkaampia, vaikka ne ovat ainoastaan kalliimpia ja painavia, eivät laadukkaita.

        Laatukriteerinä tuossa jutussahan on virtalähteen ulosantama (ilmoitettu) teho.
        Ei siis perustu mittauksiin. Mutta jos perustuisi eipä taitaisi tulokset ja johtopäätökset siitä muuttua.

        Paljon ulos watteja antava on painava ja kallis.


    • missähaukuttu
    • mr_data

      Jonnyguru.com sivustolla on testattua tietoa virtalähteistä(kin). Sivun pitäjä tekee kunnon rasitustestit, joka antaa oikean kuvan pitääkö valmistajan puheet paikkansa. Omaan koneeseeni en laittaisi halpispoweria, joiden sähköturvallisuus on usein lähinnä huono vitsi. Noitahan ei nykyään tarkastella, vaan viat tulee esiin lähinnä sattumalta.
      Painon lisäksi oikeasti kilowattiset ja sitä tehokkaammat powerit ovat myös ulkomitoiltaan suurikokoisia pönttöjä, eikä niitä saa mahtumaan mihin tahansa koteloon.
      http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Review_Cat&recatnum=13

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Se on vähän niin ja näin. Virtalähde voi kosahtaa ihan vaan huonosta laadusta johtuenkin vaikka virrankulutus olisi 10% mainostettua maksimi kuormitusta vastaava määrä.

      Esimerkiksi kunnolla tehdyt sähköasennus työt asuntoihin toimivat aina, mutta esimerkiksi itselläni kosahti sulake, kun kytkin tietokoneen verkkovirtaan xD

      Ensinnäkin minusta on turha lähteä säästämään virtalähteessä (et oikeasti edes säästä kovinkaan paljoa, muutaman kympin korkeintaan, ellei sitten kyse ole jostain erikoisvirtalähteestä kuten palvelimissa käytettävät redundanttisista Hot swap virttiksistä).

      Mikä tahansa virtalähde, jonka hyötysuhde on 80% tai suurempi on hyvä virtalähde (ja muuten 80% hyötysuhde on jotain, jota hellasi, mikrosi, jääkaappisi tai vedenkeittimesi ei saavuta)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1839
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1828
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1610
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1148
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1138
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe