Aso-asunnot alkavat tulla pian remontti-ikään.

Näin_Ruotsissa

Ruotsissa putkiremontin maksaa asumis­oikeusyhdistys; Brkovicit saavat uuden kylpyhuoneen 6300 eurolla !

Monesti asumisoikeusyhdistyksen remonttia varten ottama laina pakottaa nostamaan kuukausimaksua.'
"Remontointipäätös tehtiin maaliskuussa 2013. Urakka alkoi elokuussa 2015 ja sen on määrä valmistua toukokuussa 2019.
"Ruotsin suurkaupungeissa on putkiremonttimarkkinoilla nyt myyjän markkinat, sillä 1960–70 luvuilla rakennetut miljoona ­ohjelman asuinlähiöt alkavat olla remontin tarpeessa.

http://www.hs.fi/koti/art-2000005180124.html
Tuomas Ojala
Julkaistu: 23.4. 2:00 , Päivitetty: 17.5. 12:56

On kirpeä huhtikuinen aamu Bergshamran asuinalueella Solnassa Tukholman pohjoispuolella. Äiti ja kaksi lasta menevät kerrostalon edessä olevaan valkoiseen parakkiin. Mukanaan heillä on parakin avain ja vessapaperirulla. Brkovicin perhe on aamutoimillaan.

”Vessassa käynti vaatii suunnittelua. Helpointa olisi, jos kaikki kävisivät samaan aikaan, mutta harvemmin niin kuitenkaan tapahtuu”, kertoo perheen äiti Boki Brkovic.

Talon sisältä kantautuu porauksen ääniä. Meneillään on asumisoikeusyhdistys Brf Bergshamran putkiremontti. Talot ovat vuodelta 1953, joten remontti oli jo aikakin tehdä.

Työt etenevät rappukäytävä kerrallaan. Niiden on suunniteltu kestävän kymmenen viikkoa kussakin rapussa. Työvaiheet on porrastettu niin, että työt alkavat uudessa rapussa kolmen viikon välein.
Asukkaat saavat asua kodeissaan koko remontin ajan, jos haluavat. Vessa- ja kylpyhuone­parakin lisäksi rappukäytävään on vedetty vesi ja joka kerroksessa on tilapäinen pesuallas.

Ne joilla on siihen mahdollisuus, asuvat remontin ajan muualla. Brkovicin perhe viettää viikonloput isovanhempien luona Eskilstunassa.

Elämä pölyn keskellä ilman vettä on Boki Brkovicin mukaan haastavaa. Melu ei heitä ole haitannut, sillä työt tehdään kello 7–16, kun perhe ei ole kotona.

”Rasittavaa remontissa on myös ahtaus. Asuntomme ei ole muutenkaan iso ja kun kaikki tavarat on tilapäisesti siirretty makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen, elämä tuntuu jatkuvalta etsimiseltä.

Hän on silti tyytyväinen, että talon putket laitetaan kerralla kuntoon. ”Tämä on vain tilapäinen vaihe, jonka päätteeksi saamme uuden hienon kylpyhuoneen.”

Brf Bergshamran alkuperäinen suunnitelma oli kunnostaa putkisto sukittamalla, mutta yhdistyksen palkkaama konsultti suositteli täysremonttia putkiston huonon kunnon vuoksi.

Remontointipäätös tehtiin maaliskuussa 2013. Urakka alkoi elokuussa 2015 ja sen on määrä valmistua toukokuussa 2019.

Urakoitsija Våtrums­teknikin työnjohtajan Mattias Norrbinin mukaan päätös oli oikea. Töiden edetessä on löytynyt jatkuvasti uusia kosteus­vau­rioita.

Våtrumsteknik on keskisuuri putkiremontteihin erikoistunut yritys, joka tekee Tukholman alueella parhaillaan seitsemän urakkaa. Niistä 395:n asunnon Brf Bergshamra on suurin.

Kyseessä on Norrbinin mukaan tyypillinen urakka. Erikoista siinä on eri kylpyhuonetyyppien suuri lukumäärä. Yleensä putkiremonteissa eri kylpyhuonetyyppejä on 2–6. Bergshamran urakassa niitä on tullut vastaan 70.

”Erot ovat pieniä ja näin pitkässä urakassa on ihan mukavaa, että työ on vaihtelevaa. Olisi tylsää tehdä kahta eri kylpyhuonetyyppiä neljä vuotta”, kertoo Norrbin.

Keittiöitä ei remontin takia tarvitse täysin purkaa. Riittää kun seinä avataan vain putken kohdalta.

Putkiremontin laskettiin Bergshamrassa maksavan 7,8 miljoonaa euroa, mutta kosteusvaurioiden takia hinta on kohonnut 10,5 miljoonaan euroon. Hintaeroa eri tarjousten välillä oli alle kymmenen prosenttia.

Ruotsin suurkaupungeissa on putkiremonttimarkkinoilla nyt myyjän markkinat, sillä 1960–70 luvuilla rakennetut miljoona ­ohjelman asuinlähiöt alkavat olla remontin tarpeessa.
Ruotsissa ei kerrostaloasumisessa omistusasuntoja juuri tunneta. Asumisoikeusasuminen muistuttaa monessa mielessä suomalaista omistusasunto­asumista, mutta asuntokaupoissa uusi asukas ostaa vain oikeuden asua huoneistossa asumis­oikeusyhdistykselle maksamaansa kuukausimaksua vastaan.

Brkovicin 75 neliön kolmion kuukausimaksu on 470 euroa. Asumisoikeuden lunastaessaan asukkaasta tulee myös kiinteistön omistavan yhdistyksen jäsen.

Ruotsissa putkiremontin kosteuseristykseen asti maksaa asumisoikeusyhdistys. Monesti yhdistyksen remonttia varten ottama laina pakottaa nostamaan kuukausimaksua.

Brf Bergshamra korotti maksua 15 prosenttia remontin alkaessa. Yhdistyksen hallitus laski, ettei uutta korotusta tarvitsisi tehdä ainakaan viiteen vuoteen.

...- HS artikkeli jtk alla_

16

563

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ruotsista_mallia_tänne

      Jatkoa edeltä / HS 23.5.-17

      Asukkaat vastaavat remontin kuluista kosteuseristyksen jälkeen. Asukkaiden on mahdollista tehdä työkuluista 30 prosentin kotitalousvähennys. Boki Brkovic kertoo, että urakoitsija tarjoaa asukkaille 5 200 euron hintaisen kylpyhuonepaketin.

      ”Meillä hinta nousi 6­300 euroon, koska valitsimme kalliimmat lattialaatat”, Brkovic kertoo.

      Asukkaat voivat tehdä myös teettää kylpyhuoneen sisustuksen itse valitsemallaan yrityksellä. Boki Brkovic kertoo olevansa Våtrumsteknikin työntekijöihin tyytyväinen. ”Asentajat ovat erittäin ammattimaisia ja huomaavaisia. Myös sähköpostiviestittely on toiminut kiitettävästi.”

      Myös Mattias Norrbinin mukaan työ ja siitä tiedottaminen on sujunut hyvin. Kommunikointi asukkaiden kanssa tapahtuu suomalaisen Taloinfo-sovelluksen välityksellä. Se on rakennusyhtiöille suunnattu asukasviestintäjärjestelmä.

      Remontin onnistumisesta kertoo ennen kaikkea positiivinen palaute. ”Jos jokin menee pieleen, palautetta tulee heti. Nyt ihmiset ovat tulleet jopa kehumaan meitä. Se kertoo yleensä siitä, että tyytyväisiä on enemmän kuin tyytymättömiä.”
      ______________________________________________________

      Lue lisää putkiremonteista HS:n putkiremonttiextrasta.

      Fakta

      Brf Bergshamran putkiremontti

      ■ Vesi- ja viemäriputkiston täysremontti 395 asunnon talossa.

      ■ Kokonaisbudjetti 10,5 miljoonaa euroa.

      ■ Urakka alkoi elokuussa 2015 ja valmistuu toukokuussa 2019.

      ■ Työt asunnossa kestävät 10 viikkoa.

      ■ Minimikustannus asuk­kaille kylpyhuoneen pinnoista ja kalustuksesta 5 700 euroa.

    • korjauksiatulossa

      Aso asunnoissa kannattaa asua vain silloin kun asunnot ovat vielä uusia. Kun talot vanhenevat, lainojen lyhennysmäärät kasvavat, asumiskulut nousevat ja sitten pääsee vielä maksamaan peruskorjauslaskuja. Niin oman talon kuin muidenkin asolaisten kuluja.

    • etretrtreertreter

      Omistusasunnossa kannattaa asua vain silloin kun asunnot ovat vielä uusia. Kun talot vanhenevat, lainojen lyhennysmäärät kasvavat, asumiskulut nousevat ja sitten pääsee vielä maksamaan peruskorjauslaskuja.

    • reetureter

      Omistusasunnossa maksut menevät kuitenkin omaksi hyväksi. Säästöön. Asossa maksat toiselle taloa velattomaksi.

      • metkasysteemi

        Joo, on se metka systeemi. Ainoa omaa rahaa likoon laittava osapuoli maksaa toisen osapuolen lainan pois. Kuulostaa todella hyvältä, mikäli on se toinen osapuoli.


      • täysin.järjetöntä

        Eikös olekin tosi metkaa. Jännitysmomenttina vielä, että se ainoa omaa rahaa likoon laittava voi menettää sen likoon pistämänsä rahan sille joka tosi asiassa omistaa talon mutta ei ole latin latia omaa rahaa taloon pistänyt ja joka voi halutessaan sen vaikka myydä mikäli tulevan uuden asolain metkut sen sallivat.


      • varatkaa.ladattu.ase

        kai sentään vielä siihen olla menty, ainakaan lakia noudattavien aso-kiinteistöjen osalta?
        Omansa saa pois korotusten kera kuten ennenkin.
        Muuten nostetaan haloo ja joku joko kaatuu tai kuolee jos niin ei tapahdu!


    • Jonottaja

      Mielenkiintoista nähdä miten esim. HASO tulee toimimaan, kun Hekan asunnot vieressä tehty samalla varuste- ja ym. Tasolla. Kuka maksaa Asojen peruskorjaukset.?
      Tähän mennessä HASO-remontit tehty tosi vaatimattomasti verrattuna esim . TA-yhtiöön. Vastikkeetkin ovat kyllä eri tasolla. Tämä saa tietysti asukkaat hakeutumaan uudiskohteisiin. Etenkin kun vastikkeet uusissa ja vanhoissa taloissa melkein samalla tasolla sijainnista riippumatta.

      • kklökklöklöklköl

        No maksaja on tietysti se ihan sama kaikissa asumismuodoissa: omistus-, asumisoikeus- tai vuokra-asunnoissa. Se joka asuu asunnossa maksaa sen remontin. Jotkut suoraan yhtiölainan kautta, toiset epäsuorasti vastikkeessa tai vuokrassa.


    • asukki

      Aso asunnoissa kun muuttaa pois tehdään remontti pois muuttajan piikkiin. Minulle kävi näin. Laskutettiin lattialämmön laittaminen, mitä ei ollut asuessani tuossa kohteessa. Myös laitettiin lattiat uudet kalliimmasta materiaalista, kun ennen oli muovimatto asuessani. Myös keittiöremontin yhteydessä asennettiin astianpesukone, jota ei ollut asumisaikanani. Kaikesta laskutettiin pois muuttanutta.

      • fghdghggfh

        Heh, Enpä usko tätä kertomusta.


      • bvnhyuiop

        Kyllä ne remontit tehdään taloon jäävien asukkaiden piikkiin. Näkyvät tulevien vuosien rajuina vuokran korotuksina. Vuokra noussut joka vuosi kymmenen vuoden ajalta. Muutan itsekkin pois koska liian kallista asumista.


    • m.i.n.d.i.s

      jassoo, olikohan ih
      ¨ä---kissa hyppäs näppikselle :) Siis oliko noin asukki ?

    • rewqs

      Asuin 11vuotta aso-asunnossa ennenkuin muutin ihan uuteen samantyyppiseen asumismuotoon eikä mitään veloitttu ja oli muuten kulumisen jälkiä mutta kuitenkin siivottu kuten pitikin olla :)

    • Poislähdössä

      Olen muuttamassa yli 20 vuotta vanhasta asosta. Rempat menee yhtiön piikkiin. Lähtijällä on vain siivousvelvollisuus.

      • cvderty

        Rempat maksetaan nykyisten asukkaiden korotetuissa vuokrissa. Pois lähtijä ei maksa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4082
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2358
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2066
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      97
      1725
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      12
      1348
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1317
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1272
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe