Totuus Suomi-konepistoolista

Valcosoturi

"Suomalaiset pitävät ko. asetta jotenkin ihmeellisena mutta jatkosodan aikaan se oli jo vanhentunut."

Asetta pidettiin syystä hyvänä ja se täytti paikkansa vielä kauan sodan jälkeenkin.

" Kallis valmistaa, tämä on suuri haitta sodan aikana."

Ei mitään merkitystä sodan jättikuluissa.

" Neuvostoliitossa valmistettiin miljoonia kappaleita paljon halvempia konepistooleita, aivan yhtä hyviä. Syykin on selvä, olivat kymmenen vuotta uudempia malleja!"

Ase oli kovasti Suomi-kp:n kaltainen, joten ei se voinut paljoa halvempi olla.
Olisiko suuri valmistusmäärä johtunut Suomeen verraten yli 20-kertaisen armeijan Suomea suuremmasta tarpeesta?

Malli ei ollut uusi, vaan muunnos Suomi-kp:sta

46

1422

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TrueFin60

      PPSH41 ei ole kopio SuomiM31:stä. Lippaan kopioivat ja vahvensivat 6mm pidemmän patruunan takia. Mutta kopioinnissa tapahtui jotain.. ei kuulemma ollutkkaan niin toimintavarma kuin esikuvansa.

      • Kuten--kerroin

        ase on Suomi-kp:n kaltainen. Tietysti hieman huonompi.


      • TrueFin60

        PPSH on siis saman-näköinen kun SuomiM31. PPSH (ja PPS) on nopeita puhdistaa esim. hiekasta mutta piippua ei vaihdeta nopeasti. Jos SuomiKP:n lukko oli "tapissa" niin hiekka ei paljoo haitannu... vireessä ollen piti tietysti suojata esim. tykki-tulessa.
        Ruskien aseet taittuu "napilla" perästä... Piiput on sokilla kiinni.
        SuomiKP:lla pystyy ampuun kymmenen lippaalista (10*70 patia) ja sitten vivusta vaippa irti..pudotetaan tulikkuma piippu maahan... uusi piippu lähettäjään kiinni ja vaippa vivulla kiinni... n.8 sek.. ja lääkettä venälisten yskään oli taas tarjolla..Tämähän teki kp:sta kk:n veroisen -44 torjuntataisteluissa.


      • kp_vs_pk
        TrueFin60 kirjoitti:

        PPSH on siis saman-näköinen kun SuomiM31. PPSH (ja PPS) on nopeita puhdistaa esim. hiekasta mutta piippua ei vaihdeta nopeasti. Jos SuomiKP:n lukko oli "tapissa" niin hiekka ei paljoo haitannu... vireessä ollen piti tietysti suojata esim. tykki-tulessa.
        Ruskien aseet taittuu "napilla" perästä... Piiput on sokilla kiinni.
        SuomiKP:lla pystyy ampuun kymmenen lippaalista (10*70 patia) ja sitten vivusta vaippa irti..pudotetaan tulikkuma piippu maahan... uusi piippu lähettäjään kiinni ja vaippa vivulla kiinni... n.8 sek.. ja lääkettä venälisten yskään oli taas tarjolla..Tämähän teki kp:sta kk:n veroisen -44 torjuntataisteluissa.

        "..Tämähän teki kp:sta kk:n veroisen"

        Ei nyt ihan, mutta tottahan se on että Suomi-kp oli itseasiassa tarkoitettukin kk:n tyyliseksi ryhmäaseeksi. Siksi juuri pikavaihdettava piippu ja aseeseen oli muistaakseni etutuetkin.

        Kokonaan toinen asia onkin se, että ajatus konepistoolin käytöstä jonain pikakiväärinä on järjetön ja sellaiseksi se myös havaittiin heti talvisodassa.

        PPsH ja muut maailman konepistoolit olivat yksilöaseita ja sehän se konepistoolin oikea rooli onkin. Ei mikään ryhmän pikakiväärin korvikkeena olo. Kyseessä kuitenkin on vain lyhyen kantaman huonostilävistävä pistoolikaliiberin patruuna, josta ei ole korvaamaan kiväärin patia.


      • TrueFin60

        kk .. ei pk! Vertasin kk:hon .. en"Emmaan". PK:ssa on aivan eri läpäisykyjy ja lähtönopeus


      • TrueFin60

        .. ja esim. Äyräpään lähitaisteluissa oli kp parempi kuin pk.
        Tali-Ihantala taisteluissakin kp näytti tehokkuutesä kun taistelualue "pyöri miten sattui" En toki väheksy pikakiväärin ( paitsi Erkin pikakiväärin) tarkkuutta rikollismaan torjunnassa kun kauempaakin piti "pulu pudottaa",....

        Kyllä SuomiKP paikkansa piti!

        Suomi 37 Deko
        Suomi 6/43
        Suomi 10/43
        PPSH41 -45 TRZ1
        PPS 43 -52 "Kansan-armeija"
        PPS 43 -53 Puolalainen

        .. ja näillä mennään...


    • liikaa.luuloa.sulla

      "Ase oli kovasti Suomi-kp:n kaltainen, joten ei se voinut paljoa halvempi olla.
      Olisiko suuri valmistusmäärä johtunut Suomeen verraten yli 20-kertaisen armeijan Suomea suuremmasta tarpeesta?"

      Jyrsittyrunkoinen Suomi oli todella hidas ja kallis valmistaa. Prässäämällä valmistettu PPSH taas todella nopea ja edullinen valmistaa. Kannattaa tutusta asiaan eikä luulla höpöjä.

      Sama toistui ja toistuu kaikkialla: MP38 vs MP40. MG34 vs MG42. M1A1 vs M3. AK47 vs AKM. RK62 vs RK76.

      • TrueFin60

        PPSH:n valmis-aika oli muistaakseni alle kolme tuntia.. eikä PPS sen kummempi.. Pystyi tekemään vain 50 tonnin prässillä.
        SuomiKP:n, Peltiheikin ja PPS:n lukot pysty tekemään helposti sorvilla ja jyrsinkoneella johtuen niiden pyöreäatä perusmuodosta. PPSH:n lukko on taas kantikas joten se tehtiin kokonaan jyrsimällä. Sorvaus on paljon nopeampi menetelmä.
        SuomiKP:n valmistuaika oli muistaakseni 11h.


      • TrueFin60

        PPD:n valmistuaika oli muistaakseni lähellä 8 tuntia... onhan tuossa tuotannossa selvä ero jos voi tehdä jopa 2-3 samassa ajassa...
        SuomiKP tehtiin aluksi kaasunpitäväksi (kloorikaasu ruostuttaa lukon nopeasti jumiin..) mutta eihän sitä ominaisuutta kovasti tarvittu.
        Kyllähän Halimajärvestä kuoli kalat nopeasti kun siellä oli se laskuvarjopakkaamo ja kaasunaameriden huolto.... mitä lie naamareissa ollut.. ei kai "Isä Aurinkoisen savusumua".?


      • TrueFin60

        Piikkilankaa.. portin rauniot...kieltokyltti. oli ainakin vielä 6v sitten kun kävin paikalla..
        9-tien varrella. Siis Kangasalalla. Toi 90-mutka siis.
        https://www.google.fi/maps/@61.5414375,24.0342238,1423m/data=!3m1!1e3?hl=fi


    • Ateenalaisten-Laulu

      Monissa lähteissä mm. Wikipediassa mainitaan virheellisesti että Suomi-konepistoolin teoreettinen tulinopeus olisi 750-900 l/ min. Tämä ei pidä paikkaansa jos ammutaan alkuperäisillä patruunoilla 9 X 19mm Parabellum joissa on voimakkaampi lataus ( ladattu Suomi-konepistoolia varten). Näillä tulinopeus on 900-1000 l/ min.
      Todellinen tekijä olisi ollut "Peltiheikki" m/44 joka on neuvostoliittolaisen massasulkutoimisen PPS-43-konepistoolin suomalainen 9 mm Parabellum-kaliiperinen kopio. Erona on että tähän suomalaisten aseeseen sopii normaalit Suomi kp:n lippaat. Alkuperäiseen venäläiseen ei sopinut kuin 35 patruunan käyrä lipas. Ase painoi tyhjällä ilman lipasta vain 2,9 kg. Harmi ettei ehtinyt sotaan mukaan....sillä kun paahtaisi Rautatientorilla vihollislaumaan.....

    • Gruntvik

      1930- ja 1940-luvun Suomi ei kyennyt kehittämään mitään oleellista sodankäyntivälinettä. Ei edes omaa panssarinyrkkiä. Kaikki roju keksittiin muualla. Korjausmuunnin tykistölle ja krh:llekin oli pahvipala ja sitä vastaavia systeemejä oli jo brittiarmeijalla ensimmäisessä maailmansodassa.

    • Bror-Erik1974odin

      Mutta venäläinen `Emma` pikakivääri oli haluttu ase suomalaistenkin joukoissa. Siinä vasta ärhäkkä pyssy oli joka hiljensi monen suursuomalaisen haaveet kertasarjalla iäksi.-Kyllä
      Neuvostoliitossa osattiin asetekniikka ja -teollisuus varsin mainiosti. :)

      • BupiMuistelee

        Tiedä siitä, että oliko niin haluttu, mutta onneksi venäläiset näkivät tarpeemme ja niitä saatiin suuria määriä sotasaaliiksi sekä Talvi- että Jatkosodassa! Ase oli toimintavarmempi kuin Lahti-Saloranta ja suomalaisten käsissä se hiljensi monen muna-armeijan miehen haaveet raiskausorgioista Suomessa ikuisiksi ajoiksi!

        Neuvostoliitossa ymmärrettiin pienen vastustajan tarpeet ja ymmärrettiin toimittaa myös sille aseita tarvittaessa!


    • Antidesantti

      Suomikonepistooli oli tarkempi ja hieman paremmin läpäisevämpi kuin ppsh-41. Tästä oli etua peitteisessä metsämaastossamme, ammuttaessa tehokasta tulta 50m saakka. Välistä jopa 100m matkoille sai vihollinen kokea kohtalonsa, asiansa osaavan sotilaan käsissä ollessaan. Eikä ollut harva se kerta, kun kertatulella ampuivat kaukopartioukot oravaa pähän 50 metriin reissuillansa muonatäydennystä varten.

      Aimo Lahti suunnitteli Suomikonepistooli M31:n Saksalaisen Bergman-konepistoolin pohjalta, tehden kumminkin lähes täysin uuden aseen omilla ratkaisuillaan. Venäläiset kopioivat aseen vakoojaupseeri Vilho Pentikäisen toimittamista valokuvista ja piirroksista. He koeampuivat ja totesivat kelvottomaksi, koska eivät kopioineet riittävän hyvin. Talvisodassa saamiensa tulikasteiden jälkeen Neuvostoliittolaiset alkoivat uudelleenkopioida Suomi-Konepistoolia. Mistäköhän se mahtoi johtua...?

      Jatkosodan päätyttyä valvontakomission lähettämät ja Aimo Lahtea pidättämään tulleet Neuvostoliittolaiset sotilaat oli varustettu Suomikonepistoolein, josta Lahti olikin muistanut ivallisesti mainita kuivan penseään sävyyn pidättäjilleen.

      • Antidesantti

        Ja eräs Suomen armeijan upseeri, Luutnantti Yrjö Koskinen suunnitteli 70 (oikein huolella täytettynä jopa 74:n) patruunan rumpulippaan Suomikonepistooliin. Myöhemmin päämaja pyysi lisäämään aseeseen vielä liekinsammuttimen, jotta suuliekki ei kavaltaisi herkästi ampujaa.


    • Mahottoman_

      hyvä ja hieno laite, jota ilman lapsiamme raiskaisivat iipot ja mongertaisimme venäjää hapankaalia jyrsiessämme.

    • ItsenäisyydenTakuuase

      Ja olipa ase työläs valmistaa tai ei niin sitä valmistettiin 80.000 kpl, mikä oli riittävä määrä Suomen armeijan silloisiin tarpeisiin!

      • Valehtelet-taas

        "mikä oli riittävä määrä"

        Surkeaa valehtelua. Puolustusvoimien kp-tarve oli vuosina 1941-1944 vähintään kaksin-kolminkertainen ja talvisodan tilanteesta ei viitsi puhua edes vitsinä.


      • Tarkkis.Tietämätön

        Mistä tiedät sen tarpeen? Talvisodan aikaan millään maalla ei ollut juurikaan konepistooleja. Jatkosodan lopussa Suomella oli ho riittävä määrä! Ei ole järkevää varustaa koko armeijaa konepistooleilla, joiden tehokas kantama on vain 100 m.


      • olet-täysin-turha-tapaus
        Tarkkis.Tietämätön kirjoitti:

        Mistä tiedät sen tarpeen? Talvisodan aikaan millään maalla ei ollut juurikaan konepistooleja. Jatkosodan lopussa Suomella oli ho riittävä määrä! Ei ole järkevää varustaa koko armeijaa konepistooleilla, joiden tehokas kantama on vain 100 m.

        Kuinka monta kp:tä oli tarkoitus olla jv-ryhmässä 1944?


      • Ryhmällä-oli

        kolme konepistoolia ja pikakivääri. Kullakin neljällä taistelijaparilla oli siis automaattiase ja kivääri.
        Konepistooleja tuotettiin jatkosodan aikana noin 47 000. Niitä oli riittävästi.


      • ei-lähelläkään
        Ryhmällä-oli kirjoitti:

        kolme konepistoolia ja pikakivääri. Kullakin neljällä taistelijaparilla oli siis automaattiase ja kivääri.
        Konepistooleja tuotettiin jatkosodan aikana noin 47 000. Niitä oli riittävästi.

        "kolme konepistoolia"

        Paperilla joo, mutta oliko oikeasti? Ei.

        Hätäpäissään suunniteltiin Pelti-heikistä nopeasti tuotettavaa massavalmistetta korvaamaan kp-kaluston puutteet, mutta sota ehdittiin hävitä ennen sen saamista palvelukseen.

        Eli konepistooleita ei ollut tarpeeksi edes syksyllä 1944. Valehtelit siis jälleen kerran.


      • RiittiMainiosti

        Niitä oli täysin riittävästi! Tarkkis valehtelee jälleen kerran!


      • TrueFin60

        Kattelkaas vaikka Youtubesta tai SA-kuvasta kuvia/videoita.
        Ei Talvisodan kuvissa paljoo kp:ta nää.. mutta sitten Jatkosodan aikana 43-> niitä onkin melkein joka kuvassa 1/4 asetta... Mökiltäni (vintiltä) löysin yhden kun keittiötä remontoin ja liesituulettimen ilmaputkea tuotiin kylmän ullakon läpi ja Saksasta ostin Sveitsiin toimitetun helekutin siistin ilman lukkoa ja piippua


      • valehtelet-taas
        RiittiMainiosti kirjoitti:

        Niitä oli täysin riittävästi! Tarkkis valehtelee jälleen kerran!

        Miten niitä oli riittävästi, jos määrävahvuudet eivät täyttyneet? Valehtelet siis taas ja aivan täysillä.


      • TrueFin60

        Kyllä määrä riitti "paikalla-olledenkin" kertoman mukaan... Mutta jos niitä toisia olikin 4-8 krt määrä ja Ameriikan tukea takana.. minkäs teet. Tommya näkee muuten vähempi kuin Steniä WW2 klipeissä (Siis ei movieissa..). Muuten .. Suomi, Tommy, Sten , Mac10-11 ja PPS pelaa ilman "ulosheittäjän jousta/kynttä".. PPSH sellaisen tarvii kun hylsyt lentää suoraan ylös tähtäyslinjalle.. on siinäkin hienoa ase-suunnittelua...


    • Bror-Erik1974odin

      No oli se harmi että kaikki sotamme jäivät voittoa vaille vaikka oli tuollainen ihmetappokone
      käytössä. -Olisikohan jo aika kullittanut muistot tuosta sypäkästi sylkevästä ruutasta?

    • tarkka-ampuja67

      Antidesantti kertoo venäläisten kopioineen Suomi konepistoolin. Asiaa pitänee hieman kritisoida.
      perusperiaatteet ovat samat, massasulkuase ja kenties rumpulipas ovat yhteiset mutta muuten aseet poikkeavat toisistaan huomattavasti. Täällä puhuttiin myös Suomi konepistoolin tarkkuudesta, sitä vaivaa ei enää koulutuskäytössä kuluneissa aseissa ole. Kuluneisuuden seurauksena se on hehtaariase tosin se kuumentuneen aseen piipunvaihto on helppoa.
      Venäläisen PPsH;n piippu on vaikeampi vaihtaa mutta sen etuna on se että luistikotelo ja piipu vaippoineen ovat kokonaisuus tähtäimineen, joten sen tarkkuus säilyy paremmin ja ase on pakkasella helpompi puhdistaa mahdollisesta öljystä, samoin rekyylijousi on kokonaan tangon
      päällä mikä vähentää häiriömahdollisuuksia, samoin ulosvetäjän kynnen rakenne on PPsH;ssa
      parempi. Jos Suomi kp;n hienokierteisessä peräkappaleessa on pakkasella öljyä ei asetta
      sulattamatta pureta.
      Samantyyppisiä suunittelueroja löytyy rynnäkkökivääreistä. Mielestäni Kalasnikov on niin
      täydellisesti suunniteltu ase että kaikki muutokset siihen ovat muutoksia huonompaan.
      Kuten suomalaisessa takatähtäimen asentaminen irrotettavaan lukon peltivaippaan takaa
      sen ettei sen sillä vanhana ja kuluneena osu kuin ladon seinään, liekö tavoiteltu pidempää
      tähtäin linjaa joka on arvo sinänsä mutta takatähtäimen etäisyydellä silmästä on myös merkitystä
      ainakin itselleni. On vielä mainittava että talviolosuhteissa tukin puuosille osaa antaa arvoa.
      Asiantuntemattomassa nettikirjoittelussa venäläistä asesuunnittelua aliarvioidaan ja noita
      kopiointi väitteitä on yhtenään. Olen sitä mieltä että heidän pyrkimyksensä mahdollisimman
      yksinkertaisiin rakenteisiin johtaa parhaaseen lopputulokseen kuten oli asianlaita myös
      Dektarjev pikakiväärin kanssa joka ylivoimaisesti parempi kuin Lahti-Saloranta. Siinä
      vertailussa harvoin kiinnitetään huomiota siihen että Dektarjevin pyöreä vaakatasossa oleva
      lipas yhdessä matalan jalustan kanssa kanssa mahdollistaa ampujallekin pidemmän iän.

    • HyviäAseita

      Suomi kp palveli joka tapauksessa suomalaisia hyvin sodan aikana ja oli vuonna 1944 yksi parhaita itsenäisyytemme takuumiehiä!

      Emma oli toki parempi pikakivääri kuin Lahti-Saloranta, mutta onneksemme myös vastustaja ymmärsi Lahti-Salorannan heikkoudet ja varusti armeijamme useilla sadoilla kappaleilla Emmoja!

      Näin ystävyysapu alkoi jo ennen sodan loppua!

      • suomen.vastalahja.1944

        "varusti armeijamme useilla sadoilla kappaleilla Emmoja!"

        Vastineeksi suomalaiset palauttivat Emmoja ja muita konekivääreitä hyvälle naapurilleen n. 4000 kpl kesällä 1944. Lisäkorkona annettiin kaupan päälle vielä 7700 kpl suomi-konepistooleita.


      • TrueFin60

        Uskomaton määrä "Rehelliselle " "voittajalle annetuista Kp:sta". mihin tuo tieto perustuu?
        Tosin kyllä Lahteakin uhattiin hänen omilla tuotteillaan ns. "puoluettoman ja rehellisen valvontakomissionkin puolesta.."... ja asekätkennässikin vain alle 2600 löytyi.. ..Ryssille Lahti sanoi punatätisten Valvontakomission??? ja aivan rehellisessä ja ihmis-oikeutta.. Nyky Venäjänkin suuresti kammoksumaa ISS sotarikostutkintaa" kuulusteluissa ettäkö te omiin aseisiininen sitten luotakaan..!!!


      • MistäLöydätSäYstävän
        suomen.vastalahja.1944 kirjoitti:

        "varusti armeijamme useilla sadoilla kappaleilla Emmoja!"

        Vastineeksi suomalaiset palauttivat Emmoja ja muita konekivääreitä hyvälle naapurilleen n. 4000 kpl kesällä 1944. Lisäkorkona annettiin kaupan päälle vielä 7700 kpl suomi-konepistooleita.

        Siinäs näet! Muna-armeija pärjäsi kesällä 1944 sen verran heikosti, että Suomi tuki heitä. Tosin Suomi kp:n jakelu oli turhaa, koska ase käytti 9 mm:n patruunaa, joka ei ollut yleisessä jakelussa neukkulassa!


      • neukku-se-vaan-porskutti
        MistäLöydätSäYstävän kirjoitti:

        Siinäs näet! Muna-armeija pärjäsi kesällä 1944 sen verran heikosti, että Suomi tuki heitä. Tosin Suomi kp:n jakelu oli turhaa, koska ase käytti 9 mm:n patruunaa, joka ei ollut yleisessä jakelussa neukkulassa!

        Suomi lahjoitti myös 9 miljoonaa patruunaa kun NL kauniisti kehoitti, joten ei ollut ongelmaa. Joukossa oli varmasti paljon 9mm patruunaa ja lisäksi sitä käyttävät sakulaisetkin tekivät suuria lahjoituksia pitkin itärintamaa.


      • TarkkisSeVaanJankutti

        MUTTA se ei kuulunut muna-armeijan normaaliin huoltoon, joten sotasaalis-kp:ta tuskin otettiin käyttöön! Ei neukuilta aseet kesken loppuneet!


    • tottatämäkin

      Kalliit päivät kannaksella

      Tässä on hieman listaa mitä jäi tai jätettiin Kannaksella 1944 kun peräännyttiin.

      Majuri Anssi Vuorenmaa: Kalliit päivät Kannaksella. Huoltoupseeri -lehti 3/1973

      Tässä listaa taisteluvälineiden osalta kesäkuulta 1944:

      - 675 erilaista tykkiä
      - 91 000 kivääriä
      - 7 700 konepistoolia
      - n. 4000 konekivääriä ja pikakivääriä
      - 210 erilaista kranaatinheitintä
      - 9 000 000 patruunaa
      - 100 000 tykistönlaukausta/ammusta
      - 28 000 miinaa

      Ja muuta materiaalia samalta ajalta:

      - vaatteita noin neljälle divisioonalle
      - tuhansia puhelimia
      - 18 000 kilometriä kenttäkaapelia 
      - 10 000 polkupyörää
      - 30 000 paria suksia
      - 30 000 kg piikkilankaa
      - 75 000 tukkia ja sahalaitokset ehjinä
      - 70 000 litraa polttoaineita
      - 3000 litraa voiteluaineita
      - 11 000 kg karbiidia
      - 10 divisioonan päiväannosta muonaa
      - valtavasti pioneerikalustoa jne.

      Lähteenä on Helge Seppälä: Suomi taisteli, osa 5, s.355, jossa artikkeli on myös julkaistu.

      Kiväärinpatruunoiden määrä tuntuu pienehlöltä, sillä jossain kirjoissa puhutaan jopa kymmenien miljoonien patruunamenetyksistä. Liekkö ollut eri rintamien kokonaismäärä sitten moninkertainen. Puhuihan jotkut kenraalit päämajassa, että kiväärin patruunoistakin on pulaa. Suomi sai kesällä 1944 Saksasta kiväärin patruunoita kymmeniä miljoonia.


      No näin.

    • Otinpa.selvää

      Kyllä paljon menetettiin takaisinkin...


      Tilanne 19.9.1944
      ------------------
      - 675 erilaista tykkiä
      kenttätykit jäljellä 2066 kpl, 
      menetettiin 318, sotasaalis 842 kpl, 
      pst ja IT tyk. ei tietoa

      - 91 000 kivääriä
      366079 kpl, sotasaalis 151201 kpl

      - 7 700 konepistoolia
      53664 kpl, sotasaalis 5889 kpl

      - n. 4000 konekivääriä ja pikakivääriä
      kk 2483 kpl, pk 6355 kpl, 
      sotasaalis kk 2335 kpl, pk 5786 kpl

      - 210 erilaista kranaatinheitintä
      krh 17-60 mm 1380 kpl, 81-82 mm 533 kpl, 107-120 361 kpl,
      sotasaalis 17-60 mm 1312 kpl, 81-82 mm 415 kpl, 107-120 200 kpl

      - 9 000 000 patruunaa
      jäljellä 388594000 kpl, joista sotasaalista 39557000 kpl

      - 100 000 tykistönlaukausta/ammusta
      laukauksia jäljellä 2122346 kpl,
      sotasaalis 45 mm 240500 kpl,

      - 28 000 miinaa
      233318 kpl joista sotasaalis 26796 kpl, 76 mm 57137 kpl,
      105-120 mm H 13570 kpl jne...

      Tuhottiin 206 pommikonetta, 975 hävittäjää ja muut 27 kpl.
      Tuhottujen panssarien lukua en nyt muista mutta paljon!

      Ja muuta materiaalia samalta ajalta:

      - vaatteita noin neljälle divisioonalle
      paitoja 5253015 kpl, sotasaaliina 14700 kpl
      alushousuja 4981317, sotasaalis 14704 kpl
      pitkä lisyta jatkuu ...

      En jaksanut lista kaikkea romua mitä saatiin ja tuhottiin

    • parasta.kansalle

      Kummallista kuinka kolmessa sodassa hyväksi osoittautunut, jopa maailman parhaimmaksikin väitetty ase, muuttui 50 vuotta noiden kolmen sodan jälkeen romuraudaksi ja poistettiin käytöstä.

      Väittääkö joku, että olisi saatu parempia lähitaisteluaseita tilalle?

      • TurhaLuulo

        Parempia konepistooleja on toki olemassa ja 50 vuotta on pitkä aika/ikä mille hyvänsä aseelle!


      • Antidesantti

        Ei suomikonepistoolin veroista! Ei niillä ominaisuuksilla joita taistelukentällä tarvitaan. Esim. MP-5 on ennemminkin sopivampi poliisiase, kuin sotilasase.
        80-luvulla Tampereella tehdyssä sekä lukuisten turvapalveluiden/henkivartioiden ja sittemmin myös rikollisten suosimassa Jatimaticissa on Suomikonepistoolin piippu. Eikä nyt heti sotien loputtua konepistoolia sentään korvattu. Vasta rynnäkkökiväärin tultua laajemmin käyttöön Suomen armeija pisti kp:eet naftaliiniin odottamaan varmuudeksi vihulaisen paluuta... Siellä on vieläkin riittävästi Skp:tä ja konepistoolille varta vasten tehtyä patruunaa (Kovempi lataus kuin tavan 9mm pistoolinpatruunassa), jos sopivia vyörytyksiä vain on tiedossa tulevaisuudessa. Toivottavasti ei enää koskaan tarvitse sitä päivää nähdä. Nykypäivän sodissa valtaosa maasotilaista kannattaa varustaa rynnäkkökiväärein, jossa yhdistyvät kiväärin ja sarjatuliaseen ominaisuudet. Komposiittikypärät ja erilaiset taistelu- ja luoti-sirpaleliivit ovat jo niin kehittyneitä, että pistoolin patruuna ei niistä oikein lävitse mene ja tuota sitä toivottua loputulosta. Mut joo, hieno ja aikansa ase se on silti, edelleenkin!


      • Antidesantti
        Antidesantti kirjoitti:

        Ei suomikonepistoolin veroista! Ei niillä ominaisuuksilla joita taistelukentällä tarvitaan. Esim. MP-5 on ennemminkin sopivampi poliisiase, kuin sotilasase.
        80-luvulla Tampereella tehdyssä sekä lukuisten turvapalveluiden/henkivartioiden ja sittemmin myös rikollisten suosimassa Jatimaticissa on Suomikonepistoolin piippu. Eikä nyt heti sotien loputtua konepistoolia sentään korvattu. Vasta rynnäkkökiväärin tultua laajemmin käyttöön Suomen armeija pisti kp:eet naftaliiniin odottamaan varmuudeksi vihulaisen paluuta... Siellä on vieläkin riittävästi Skp:tä ja konepistoolille varta vasten tehtyä patruunaa (Kovempi lataus kuin tavan 9mm pistoolinpatruunassa), jos sopivia vyörytyksiä vain on tiedossa tulevaisuudessa. Toivottavasti ei enää koskaan tarvitse sitä päivää nähdä. Nykypäivän sodissa valtaosa maasotilaista kannattaa varustaa rynnäkkökiväärein, jossa yhdistyvät kiväärin ja sarjatuliaseen ominaisuudet. Komposiittikypärät ja erilaiset taistelu- ja luoti-sirpaleliivit ovat jo niin kehittyneitä, että pistoolin patruuna ei niistä oikein lävitse mene ja tuota sitä toivottua loputulosta. Mut joo, hieno ja aikansa ase se on silti, edelleenkin!

        Mitään "Loputulosta", kun lopputulosta piti sanomani! Pahoittelen painovirhe paholaista!


      • kaikki-on-mennyt
        Antidesantti kirjoitti:

        Ei suomikonepistoolin veroista! Ei niillä ominaisuuksilla joita taistelukentällä tarvitaan. Esim. MP-5 on ennemminkin sopivampi poliisiase, kuin sotilasase.
        80-luvulla Tampereella tehdyssä sekä lukuisten turvapalveluiden/henkivartioiden ja sittemmin myös rikollisten suosimassa Jatimaticissa on Suomikonepistoolin piippu. Eikä nyt heti sotien loputtua konepistoolia sentään korvattu. Vasta rynnäkkökiväärin tultua laajemmin käyttöön Suomen armeija pisti kp:eet naftaliiniin odottamaan varmuudeksi vihulaisen paluuta... Siellä on vieläkin riittävästi Skp:tä ja konepistoolille varta vasten tehtyä patruunaa (Kovempi lataus kuin tavan 9mm pistoolinpatruunassa), jos sopivia vyörytyksiä vain on tiedossa tulevaisuudessa. Toivottavasti ei enää koskaan tarvitse sitä päivää nähdä. Nykypäivän sodissa valtaosa maasotilaista kannattaa varustaa rynnäkkökiväärein, jossa yhdistyvät kiväärin ja sarjatuliaseen ominaisuudet. Komposiittikypärät ja erilaiset taistelu- ja luoti-sirpaleliivit ovat jo niin kehittyneitä, että pistoolin patruuna ei niistä oikein lävitse mene ja tuota sitä toivottua loputulosta. Mut joo, hieno ja aikansa ase se on silti, edelleenkin!

        "Siellä on vieläkin riittävästi Skp:tä"

        No eikä ole. KAIKKI 2.ms:n aikaiset aseet poistettiin SA-varauksista kymmenisen vuotta sitten. Suomi-kp ei ole enää edes täydennyspoliisien kalustona.

        Pyssykkää myytiin ja myydään vieläkin paljon dekona juuri tuosta syystä: huonokuntoiset hävitettiin ja parempikuntoiset dekottiin ja laitettiin myyntiin.


      • Antidesantti

        No näinhän ne teki valtaosalle, silloinhan siitä paljon kirjoitettiin lehdissä ja netissä. Ajateltiin, että harrastajilla ja keräilijöillä, sekä muistoesineenä ne säilyis parhaiten ja edullisesti. Mutta pieni epäilys jäi, et jätettiinkö kumminkin "jokunen" s-kp johonkin armeijan varastoon pahan päivän varalta... Ne kalustopoistot kun voi tehdä joskus kynälläkin paperille. Kuka tietää... Mutta kuten edellä kirjotin, että ei enää ratkaisevaa merkitystä sotakäytössä. Ennemminkin korkeintaan sellaisena hyvänä tukena erikoistilanteissa.


    • Bror-Erik1974odin

      Mutta vaikka kuinka vouhkattaisiin jostain menneen maailman konepyssystä,niin ei se pärjäisi nykyiselle pv:n perusaseelle rk 62:lle eli Kalashnikovin kopiolle joka tappaa niin
      talossa kuin puutarhassa perin tehokkaalla %:lla! Siinä on sellainen kuularuutta jonka kan-
      tamisesta saa olla ylpeä!

      • näin.on.näppylät

        Joopa joo mutta nyt onkin kyse sodanajan konepistoolista eikä nykyaikaisemmasta aseesta, ei varmaan rk 62 enää ole huippuase huipulla 70 vuoden kuluttua.

        Kyllähän esimerkiksi 9 mm konepistoolin patruunoita mies kykenee kantamaan mukanaan enemmän kuin 7.62 rynnäkkökiväärin patruunoita, konepistoolin patruunat vie pienemmän tilankin esim. repusta.

        Jos vaan nykypäivänä rakennettaisiin ja on kyllä rakennettukin 9 mm patruunalle aseita jotka on automaattiaseita, niin ne ovat kooltaan pieniä ja lipaskapasiteetti suuri joten jos ajatellaan vaikka sodanajan tyylisiä kaukopartiomatkoja ja nykyaikaista 9 mm konepistoolia vs. 7.62 kaliiperin rynnäkkökivääriä niin ottaisin kaukopartioreissulle mieluummin nykyaikaisen 9 mm konepistoolin kuin 7.62 kaliiperin rk 62 vaikka se olisi taittoperällä oleva versio.


    • BupinUusiTakki

      Bupin takki kääntyy vinhaa vauhtia? Kehuu asetta, joka EI OLE venäläisten valmistama? Komukka haistelee tuulia?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1796
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      105
      1564
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1508
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1395
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1387
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1135
    Aihe