Seinäjoesta pyörätön kaupunki

" Salosen sydän pomppasi kurkkuun aiemmin keväällä, kun Areenan risteyksessä aamun pimeydessä eteen ilmestyi 15 pyörää – kaikki ilman valoja. Mutta sellaista se Seinäjoen liikennekulttuuri Salosen mukaan on. "

Koska Seinäjoella ei vuosikymmenien saatossa ole opittu, että ajava pyöräilijä väistää autoa pääsääntöisesti aina, ellei autoilija ole kääntymässä risteävälle tielle, niin koko pyöräilyn voisi kaupunkialueella kieltää.
Joukkoliikenne sujuu sen verran hyvin, että ne asiat mitä pyörällä liikkumalla voi hoitaa, sujuvat myös bussilla.
Loppuisivat nämä jatkuvat pyöräkolarit ja säästyttäisiin monelta murheelta ja turhilta vaaratilanteilta.

15

247

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Satulasta_alas_ja_toimii

      Hyppää pois polkupyörän satulasta, niin autoliikenne suojatiellä pysähtyy eteesi. Niin helppoa. Vain alle 25v. mieskuljettajat todennäköisesti vielä eivät ole normeja sisäistäneet, joten pysy tarkkana. Poikien henkinen kehittyminen tapahtuu myöhemmin. Naiskuljettajilla vastuuntunto toimii jo viimeistään 23-vuotiaaksi mennessä, mutta poikien mentaalinen kehittyminen kestää vähintään 25-vuotiaaksi asti tai vielä jopa sen yli (tuomioita saaneille ei ehkä koskaan). - Siis, katso aina, millainen kuljettaja autossa on.

      • luonto_korjaa

        Oletko nähnyt seinäjoella yhdenkään pyöräilijän taluttavan pyörää tien yli?


      • keulienpyörällä

        Väärin!

        Naiset ajavat vaikka ylitse, mutta mies autoilijat antavat tietä.
        Näin se vain on Seinäjoella ainaskin.

        Useat naiskuskit jopa kääntävät päänsä pois, ettei vain mukamas näkisi, että pyöräilijä ajelee edessä.
        Mitäpä tapahtuisi, kun äiti jyräisi oman kakaransa suojatiellä, ihan vahingossa, kun ei "nähnyt."


      • pyöräileväautoilija

        Mieskuljettajat useinkin väistävät, totta. Naiskuljettajat tosiaankin usein kääntävät päätään toiseen suuntaan, kun kiertoliittymässä pysähtyvät suoraan pyörän eteen suojatien päälle. - Mutta alle 25-vuotiaan poijjaat ovat niitä, jotka yllättäen painavatkin jarrun sijasta kaasua, eivät vielä näytä kokemattomuuttaan ihan olevan kartoilla siitä, miten liikenteessä toimitaan. "Mä ehdin tästä kyllä vielä äkkiä," ei ole oikea tapa toimia, kun ennakoiden tulisi hiljentää ja näyttää, että aikoo antaa tietä pyöräänsä tien yli taluttavalle. Muuta liikennettä hidastava ajoneuvo on usein liikenteessä ongelma, mutta ainakin yhtä suuri ongelma on yhtäkkiä yllättäen liian nopeasti reagoiva nuori kuski. Tosin näitä alle 25v kuljettajia liikenneonnettomuuksien kautta sitten keskuudestamme poistuukin todella paljon, katso tilasto linkistä.

        https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Tutkittua/Tilastot/tilastokatsaukset/tilastokatsaus_nuoret.pdf


    • NäinHelsingissäToimitaan

      Paras taluttaa aina pyörää suojatiellä. Jos ei auto pysähdy, niin päästää pyörästä irti ja antaa sen lipua auton eteen, ja kops. Oho oho ajoipa auto sitten pyörän yli. Minkäs pyörää taluttava jalankulkija sille voi, että ei ehdi pyörää siepata pois, koska auto väistämisvelvollinen. Näin toimimalla autoon tulee vaurio, josta sitten autoilija saa tapella vakuutusyhtiönsä kanssa. Tämän lisäksi saat uuden polkupyörän, sen hintaisen minkä kerrot rikki menneesi pyörän olleen. Kätevää vai mitä. Tärkeintä hommassa on kuitenkin olla jalankulkija. Pyörää taluttamalla olet jalankulkija. Mikäli ajat pyörällä, niin et ole jalankulkija ja tällöin on oma vikasi jos kopsahtaa.

      • hkissäosataansäännöt

        Tämä on muuten ihan oikea liikennesääntö.

        Pyörä pitää taluttaa suojatien yli. Ajamalla ei saa ajaa, silloin pitää väistää autoilijaa.


    • vaasanmanne

      vaikka seinäjoen autoilukulttuuri on melkoinen villilänsi,niin esimerkiksi myös vaasassa missä kaupunki pyöräily on huomattavasti suositumpaa on tosi vaarallista olla kaupunki autoilija kuten mm.minä.....vähintään% pyöräilijöistä ei ole ihan kartalla heitä koskevista väistämis ja käntäymis saati sitten tien ylitys säännöistä..iso hullu autoilija on aina vääräässä. nimim:olen jo ottanut tänä kesänä konepellile yhden sivusta ja kylkeen perästä tulleen väistäjän..molemilla kerroilla kerääntyi joukko heimo kanssa pyöräilijöitä haukkumaan minua ja vasta poliisin ja ambulanssin saavuttua heillekin selvisi että,katsos..kelamies olikin maksumies....niin hälveni hiljaisena suuntiinsa tämä hassuja styroksi pottia ja liian pieniä pyöräilyhousuja pitävä iskujoukko...paikalle jäi vielä hetkesi heidän takalinja huomioliiveissä mummo-gt-tä liikuttava tosi äksy ja vaarallinen bingoryhmä jota eritoten syytä varoa jos on ilmaiskahvit ja sangot kaupoissa.....hyvää mutta vaarallista kesää ja ps..älkää unohtako sähkömopo faareja

    • wrethepibots

      Kullakin varmaan oma näkemys mikä on sujuvaa joukkoliikennettä, mutta, jos paikasta A paikkaan B - 5km pääsee polkupyörällä noin 20 minuutissa, kävellen noin 1 tunnissa, joukkoliikenteellä sama noin 1 tunnissa. Sunnuntaina ei taida olla liikennöintiä, eikä klo 20 jälkeen. Niin en koe sitä kovin sujuvaksi.

      *Jätän varauksen, että olen väärintulkinnut aikatauluja.

      Se ei tietenkään muuta sitä tosiasiaa, että monikaan ei osaa polkupyöräilyn liikennesääntöjä. Miten toisaalta voisi odottaakaan? Ei läheskään kaikilla ole ajokorttia, tai edes mopokorttia. Toisaalta edes ajokortin omistavat eivät välttämättä osaa pyöräillä liikenteessä - jostain syystä.

      Ja edes etuvalo olisi pyörässä ihan hyvä olla olemassa. Pimeitä pyöriä hämärässä on usein.

      Jos autolla kolmio, se väistää pyöräilijää, tai pitäisi.

      Polkupyöräilyä kuitenkin pitäisi suosia, että ihmiset eivät aivan fyysisesti romahtaisi nykyteknologian aikakaudella.

    • Jubbopää

      Kannattaa vielä muistaa sellainen nyanssi, että alle 12-vuotias pyöräilijä rinnastetaan lain mukaan jalankulkijaksi. Eli ala-aste ikäiset saakin pyöräillä suojatien yli. Esim kuudesluokkalaiset ovat osakseen jo melko isokokoisia. Näin ollen kaikki koululaisen näköiset kannattaa päästää vaikka keulimalla suojatien yli, niin ei joudu maksumieheksi.

    • VasaraKirves

      Seinäjoen liikenteessä on silmiinpistävää autokuskien suoranainen osaamattomuus ja hoksaamattomuus. Moni ajaa tormoostaa vain laput silmillä. Esim suojatien päälle pysähtyminen ajovuoroa odottaessa, suunnilleen 90% tekee sen virheen täysin tiedostamatta. Jostain syystä ihmiset vain tykkää ajaa auton nokan edellä ajavaan lähes kiinni. Seuratkaapa asiaa vaikka liikenneympyröissä, niin huomaatte että 9 autoa 10:stä seisoa tönöttää siinä suojatien päällä, ja vain harva hoksaa jättää suojatien vapaaksi.

      Liikenneympyrät on kuitenkin rakennettu niin että ne mahdollistaa ajovuoron odottamisen ilman suojatien tukkimista, yksi auto mahtuu suojatien yli odottamaan ajovuoroa, loppujen pitää ymmärtää jäädä suojatien taakse odottamaan, eikä sen päälle. Tätä vaan ei Seinäjoella ymmärretä. Tampereella, Turussa tai Helsingissä tilanne on täysin päinvastainen, vain harva on niin toope että jää suojatien päälle, suurin osa hoksaa systeemin. Tietysti noissa kaupungeissa kevyttä liikennettä on enemmän, ja siellä osataan sen takia paremmin huomioida kevytliikenne, sekä liikennesäännöt yleensä. Seinäjoen ympäristössä pystyy pääosin ajamaan tietämättä mitään liikennesäännöistä, sen takia ihmiset eivät kai osaa liikennesääntöjä, koska niitä ei useinkaan tarvi osata.

      Toinen ilmiö Seinäjoen keskustassa on, että jos yrität taskuparkkeerata oikeaoppisesti peruuttamalla, niin todennäköisesti joku juntti on ajanut metrin päähän takapuskuristasi, ja töötöttää takana. Usein näkee kuinka juntit yrittää taskuparkkeerata etuperin, paniikissa äkkiä pois takaatulevan tieltä, ja sitten sitä autoa vekslataan monta kertaa rotvallin yli että saadaan suoraan. Kun esim Tampereella se takaa tuleva ymmärtää 99% tilanteen, ja antaa taskuparkkeeraajalle mahdollisuuden peruuttaa auto ruutuun. Seinäjoella sillä takaatulevalla on myös mahdollisuus monessa kohtaa vaihtaa kaistaa, muttakun ei, metrin päähän ajetaan ja rääkkä soi. Ja tämä johtuu vain siitä ettei hoksata mitä se taskuparkkeeraaja on tekemässä. Takaa tuleva usein jostain kumman syystä provosoituu ja kuvittelee että taskuparkkeeraaja tekee tinkiä, vaikka kyse on vain parkkeeraamisesta.

      Liikenteessä pitäisi ajatella kokonaisvaltaisemmin, ja yrittää ymmärtää sitä liikennettä. Pitäisi miettiä miksi asioita tapahtuu, ja miten itse pitäisi niihin reagoida. Pitäisi myös yrittää käsittää, että liikenteessä ihmisillä on useimmiten joku tarkoitus ja päämäärä. Ei kaikki tapahtumat ole tingintekoa, vaan useimmiten autoilijalla on ihan vilpitön tarkoitus ja päämäärä.

      Eikä nyt ollut tarkoitus siis syyllistää mitenkään seinäjokisia. Hyvin todennäköisesti Seinäjoella pitkään asuneet osaavat melko hyvin liikkua kaupungissa. Toheloinnin aiheuttajat ovat hyvin usein ympäristökunnista, joissa ei tarvitse oppia/osata liikennesääntöjä sitäkään vähää. Ajotaidot on opittu traktorilla pellolla, heinäpaaleja ja kuoppia koukkaamalla väistäen. Hyvin yleistä on että maalaisjuntti väistää eteen pysähtynyttä autoa koukkaamalla viereisen auton kylkeen. Moni ei ole tottunut kahteen kaistaan suuntaansa. Kun pitäisi ymmärtää katsoa sen olan yli, laittaa vilkku päälle, ja jos vieressä on liikennettä niin silloin pitää lyödä jarrut kiinni ja odottaa ajovuoroa paikallaan. Monella on vaarallinen pysähtymisen pelko, ja paniikissa vain koukitaan eikä uskalleta koskea jarruun. Moni pelkää jäävänsä tientukoksi, eikä uskalla sen takia painaa jarrua, tuurilla vain koukitaan putkinäköisesti. Pitäisi vain uskaltaa pysähtyä ja katsella rauhassa koska tilanne rauhoittuu, että pääsee itse menemään, mikäli on maalainen eikä osaa liikennesääntöjä, ja putkinäkökin vaivaa.

      • tutkittu_juttu

        Ne yhdeksän kymmenestä ovat seinäjokelaisia yli 90:n %:n varmuudella siinä kuin ne hyvin ajavat Tampereella ovat tamperelaisia. Seinäjoki vain on junttila jossa asuu luupäisiä autoilijoita ja pyöräilijöitä. Jokainen seinäjokelainen on kusipää, noin näppituntumalta. Jos Seinäjoella tapaa hyvin käyttäytyvän ihmisen, hän on lähes varmasti jostain muualta kuin Seinäjoelta.


      • tutkittukans

        Ja 100% varmasti jokainen juntti on kurikasta, jurvasta tai teuvalta.


    • voisittekojooko

      Älkää vitun maaltatulleet tunkeko autojen sekaan pyörillä. Tämmösessä pikkukylässä hyvin sopii ajamaan sinne jalkakäytävälle. Ei oo pyöräkaistoja vielä.

      Vituttaa jo valmiiksi kun ajetaan niillä mankeleilla miten ja missä sattuu.

      • Stadilaistako matkit, kun sanot " maalta tulleet "? 😂 Ei se nyt niin iso juttu ole, vaikka olisi sattunut syntymään Seinäjoella seinäjokelaisille vanhemmille.

        Kyllä ne pyöräilijät asuvat Seinäjoella, on sinne sen verran pitkä matka naapurikunnista.
        Ylistarolainenkin on aito seinäjokelainen, eikä tällaisessa maaseutukaupungissa voi brassailla syntyperällään.

        Se on totta, että pyörillä ajetaan päättömästi. Pyöräilijältä ei vaadita ajokorttia, joten heidän ei voi olettaa tuntevan liikennemerkkejä, joten on vaarallista kertoa, että heillä on joissain tilanteissa etuajo-oikeus. Se kun jää helposti oletusasetukseksi, että autoilija väistää kyllä. Niin väistääkin, jos pystyy.

        Polkupyörä on niin hidas ajopeli, että kyllä pyöräilijällä täytyy olla aikaa odottaa rakoa liikenteessä, koska autoilijoillakin on lähes jokaisessa risteyksessä. Aniharvoin saa ajaa pysähtymättä. Ei siihen kaivata enää väärin ajavia pyöräilijöitä törmäilemään eteen pensaista ja ties mistä näkemäesteen takaa.

        Framin kohdalla moni pyöräilijä kuvittelee olevansa etuajo-oikeutettu, tai sitten kuolematon. 🤔


      • eipahemminkiinnosta

        Mun empiiristen kokemusten perusteella ei seinäjoella asu muita kun muualta tulleita.

        No mulle ihan sama ainakin mitä sinä olet mieltä. ;)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5500
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3517
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1642
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1604
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1058
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe