Loimolan saksalainen kenttähautausmaa

Saksalaisia_etsimässä

Kuka tietäisi, missä sijaitsee saksalaisten sotilaiden kenttähautausmaa Loimolassa? Onko sitä enää olemassa? Netissä on kuvia sotavuosilta siitä hautausmaasta, mutta oli oikeastaan yllätys kun löysin maininnan netistä.

11

350

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NäinAsianNäkisin

      Käsittääkseni saksalaiset usein itse tuhosivat idässä hautausmaansa vetäytymisvaiheessa. Jos se jäi tekemättä niin venäläiset tekivät sen. Heillä ei ole tapana kunnioittaa kaatuneita... ei aina edes omia!
      Ja hautojen ntasoittaminen oli myös aiheellista. Jos joku käy Pietarissa lauantaina Udanlajan kirpputorilla (15 km keskustasta) niin näkee runsaasti nappeja, kunniamerkkejä ja vormus osia, joiden kunto viittaa lapiohommiin!

    • G.C

      Loimola ei löydy saksalaisista sotilashautausmaista huolehtivan järjestön listoilta, joten siellä tuskin on mitään näkyvää jäljellä. Suomessa järjestöllä on kaksi hautausmaata, Honkanummella (Vantaa) ja Norvajärvellä (Rovaniemi).

    • Käsittääkseni-sakut

      kokosivat kaatuneensa sekä NL:n että Suomen puolelta Norvajärvelle jo vuosikymmeniä sitten.

      • KäsitäMyösTämä

        Sinulta unohtui Honkanummi (Vantaa). Siellä on aika iso Sakujen hautausmaa..


    • sitä.saa.mitä.tilaa_

      Luonnollisesti saksalaisten terroristien hautausmaat tasoitettiin maansiirtokoneilla niin että paikkakaan ei voi löytää.

      • SovietNixKultura

        Vain sivistymätön kansa hävittää muiden hautausmaita! Sopii mennä katsomaan vaikkapa Kreetalle tai Normandiaan, joissa molemmissa paikoissa saksalaisilla on siistit hautausmaat eikä minkäänlaista vandalismia esiinny!

        . Neuvostoliitto toki kukisti Natsi-Saksan ja vapautti Itä-Eurtoopan kansat MUTTA toi itse tilalle aivan yhtä pahan ja turmeltuneen hallinnon 45 vuoden ajaksi!

        SILTI heillä on otsaa vaatia, että heidän "sankaripatsaitaan" ei koskaan saa siirtää edes vallatun kaupungin keskustasta!

        Kuitenkin monessa maassa on asiat korjattu:

        - Budapestissä koottiin kaikki neukkuvallan rumiluspatsaatkaupungin ulkopuolelle erityiseen patsaspuistoon, jossa väki käy niitä naureskelemassa!

        - Prahassa oli muutaman vuoden pystyssä Moldaun rannalla jättimäinen Stalinin patsas kunnes se 50-luvulla räjäytettiin pois:-D


    • puolin.ja.toisin

      Samalla lailla kai saksalaisten hautausmaat hävitettiin, räjäyttämällä tai jyräämällä.

      • SovietNixKultura

        Miksi? Ei niitä Suomessa hävitetty eikä liioin kaatuneiden puna-armeijalaisten hautamerkkejä!

        Venäläinen ei vain ole kulttuuri-ihminen?


    • vuosisadanmatkustaja
      • G.C

        Kas, en tiennytkään, että Hietaniemeen olisi haudattu saksalaisia sotilaita. Suomalaisia kyllä löytyy melkoinen määrä. Lisäksi Helsingin valtauksessa 1918 kaatuneet viitisenkymmentä saksalaista on haudattu Vanhan kirkon puistoon. Alueen hoidosta vastaa Helsingin kaupunki, ei saksalaisjärjestö.


    • SS____________________

      Täällä Loimolan hautausmaa. Eversti Viljo Laakso saksalaisten hautausmaalla Loimolassa elokuussa 1944.
      http://www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/530/country/9/area/70

      Kesällä 1941 Näätäojan (Kollaa) - Tolvajärven - Aittojoen -Tsalkin alueella hyökkäsi saksalainen 163. Divisioona. Sen kaatuneet koottiin ja haudattiin Loimolassa sankarihautaan.
      Hyökkäysvaiheen päätyttyä divisioona oli ensin puolustuksessa Syvärin suulla, josta se toukokuun lopulla 1942 siirrettiin Pohjois-Suomeen. Sodan loppuvaiheessa divisioona siirrettiin Pommeriin Pohjois-Saksaan, jossa se tuhoutui kokonaan Kolbergin taistelussa 18.3.1945. Kolberg on nykyinen Puolan Kolobrzeg.

      Haudat ovat tien vasemmalla puolella, paikka vaatii vielä tarkempaa tutkimusta, koska on mahdollista että hautausmaa onkin 500 metriä itään ko koordinaateista.

      TK-mies, luutnantti Paavolainen kuvaili Loimolan saksalaista kenttähautausmaata elokuun 1941 alussa näin: Pitkä kävely lähellä telttojamme saksalaisten hautausmaalla. Se on samaa klassillista mallia, jonka tuntee jo maailmansodan aikaisista kuvista. Jokainen hauta on ympäröity valkotuohisesta koivunrungosta tehdyllä kehyksellä, jokaisella haudalla on valkotuohinen koivuristi. Hautarivien takana kohoaa jättiläiskokoinen koivuristi siunaten nukkuvia valtavilla käsivarsillaan. Etsimättömästi tulevat mieleen vanhat sanat O Crux, ave spes unica.

      Uutterat kädet somistavat päivästä päivään yhä monimuotoisemmiksi ja rikkaammiksi muuttuvin arabeskein hautojen tasaiseksi haravoitua hiekkaa. Sinne muodostuu taidokkaita kuvioita harmaasta jäkälästä, punaisesta rahkasta ja vihreästä sammaleesta - kolmioita, nauhoja, rautaristejä ja hakaristejä. Hiekkaneliön nurkkiin on istutettu sananjalkoja ja tuuheita kanervapensaita; parhaan toverin haudalle on kaukaa tuotettu kukkiakin. Hubert Eichertin haudalla on verenpisara, Eitel Fritz Cartusin haudalla myöhäinen primula...

      Harvoin olen yhtä selvästi kuin tällä hautausmaalla tajunnut, että sotilaan hauta ei oikeastaan koskaan ole synkkä. Vaikea, kammottava taistelu on ohi. Sotilaan hauta on tosiaankin rauhan tyyssija. Näiden kotimaataan ikävöivien ja pohjoisia metsiä kammoavien poikien, niin nuorien ja niin surullisten, on hyvä nukkua kuivassa hiekassa kiihkottomien suomalaisten kanervien alla. Kouristavaa ajatella, missä kaikkialla heidän tovereitaan nykyisin lepääkään: kimmeltävän Välimeren, myrskyisän Atlantin, hyisen Jäämeren ja Venäjän suurten virtojen rantamilla. Totisesti ei Saksa voi Suomen tapaan hoivata kaatuneitaan kotimaan multiin!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6519
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4203
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2607
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2030
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1548
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1397
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1101
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1046
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe