Lahdessa bussikuskikoulutusjupakka: rasistikortti?

hermot.pinnalla

Lahden bussikuskikoulutusjupakkaa on käyty läpi monessa jutussa ja rasisti-kortti heiluu!

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2372715

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2371948

http://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2372003

http://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2372310

Ei saanut tekniikkanäyttöä läpi. Oliko kielivaikeudet pääsyynä vai mikä?

2

110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoono.soomi

      Kahdet säännöt linja-autonkuljettajakoulutuksessa?

      Kempeleessä oli (OSAO 2013-2014) linja-autonkuljettajakurssi Kurssi oli kestänyt jo ainakin viikon kun mukaan pyrki somalimies. Pääsyvaatimuksena kaikille oli mm. kuorma-autokortti. Kurssin vetäjä sanoi kaikkien kuullen, ettei tänne ketään oteta enää kesken kurssin. Sitten olikin vedetty työvoimatoimiston taholta esiin rasisti-kortti ja mies tulikin, nähtävästi OSAO:n Kempeleen yksikön johdon määräyksestä, koeajamaan kuorma-autolla opettajien valvoessa kuinka se onnistuu. Kokemustakin kun oli ollut kuljetusliikkeen töissä kuorma-autolla. No opettajat tarkistivat kuljettajan digikortin ja kurssin vetäjän kertoman mukaan yhtään ajotuntia kortilta ei löytynyt... taisivat tarkistaa asian vielä ko. kuljetusliikkeestäkin. Apumiehenä oli ollut harjoitteluajan. Niin meille kerrottiin.

      Sama tyyppi oli suorittanut ka -kortin samassa oppilaitoksessa jo aiemmin ja moni opettaja tunsikin hänet entuudestaan. Ajotyylistä päätellen kuorma-autokortin opetukset ei olleet menneet perille tilannenopeuksien suhteen... ainakin Audillaan hän ajeli vauhdikkaasti.

      Mies otettiin kurssille, jossa kaikkien läsnäolo kirjattiin päivittäin tietokoneelle. Poissaolot olisi korvattava jos mieli kurssin läpäistä hyväksytysti. Tämä kaveri oli hyvin usein poissa ja myöhästeli ajokoulutuksestakin. Mahdettiinko niitä edes kirjata ylös hänen osaltaan?

      Miehen kielitaito oli hyvin puutteellinen vaikka hän oli ollut Suomessa jo useita vuosia. Ei hän suomea ymmärtänyt kovinkaan hyvin, saatika puhunut. Samoin englannin kielen taito oli heikkoa.

      En tiedä pystyikö hän seuraamaan ja ymmärtämään teoriaopetuksen tunneilla juuri mitään. Samoin englannin opetuksen seuraaminen taisi olla vaikeaa. Ajotunneilla muut ajoi kaupungissa ja missä vain. Tätä miestä ei päästetty kalliilla bussilla Oulun keskustaan lainkaan. Vasta ihan kurssin lopulla hän taisi ajaa Raksilan tienoolla keskustan tuntumassa. Rovaniemellä nähtiin sekin ihme kun ajo-opettaja säntäsi avuksi rattiin, ettei peilit tipu risteyksen tolppiin! Kuskithan oli ns. vastuullisia kuljettajia ka-kortillaan, eikä autoissa ollut opettajan apupolkimia.

      Kun muut seurasi bussin edessä toisten suoritusta ja arvioivat sekä oppivat siinä samalla, kyseinen herra istui aina takana puhuen koko ajan kännykkään. Puhelimia oli kaksi ja kovalla käytöllä. Hän puhui kielellä jota emme ymmärtäneet, luultavasti arabiaksi.

      Pitkillä maantieajoilla hän sai ajaa hetkittäin ja muut melkeinpä pelkäsivät koska hän ei ymmärtänyt annettuja ajo-ohjeita. Kerrankin hän oli pysäyttänyt Oulusta Kajaaniin päin mentäessä linja-auton tielle, siis suoraan ajokaistelle, kun käsky oli vain hiljentää vauhtia. Matkavauhtina hän sanoi pelänneensä yli 80 kmh nopeuksia ja ohitusyritykset olivat kammottavia takaa nähtynä ja autossa olleiden kertomana. Parin yrityskerran jälkeen tuli ohituskielto.

      Keväällä 2014 hän ei saanut linja-autokorttia vaan jäi kiertopalkintona seuraaville kursseille.

      Selvää rasismia suomalaisia kohtaan oli teoriakokeen aikarajoituksen poistaminen ja lopulta avustajan käyttämisen salliminen teoriakokeessa. Avustajankin sai kuulemma valita... olisiko ollut joku nokkelampi.

      Erikoisin tapaus oli n. 100 sivuisen autotekniikkaa sisältäneen tehtävämonisteen täyttäminen ja palauttaminen arvosteltavaksi. Ilman sitä ei pakollista tekniikkakoetta saanut läpi, eikä samalla siis ammattipätevyyttä. Tämä kaveri kyseli kaikilta valmiiksi täytettyä monistetta lainaan kopioitavaksi. Tarjosi oikein rahaakin. Ei olisi tullut mieleenkään antaa edes 100:sta €:sta. Eipä antaneet muutkaan... ei edes rahasta!

      Toinen erikoisuus oli ensiapukoulutus. Sen järjesti Raahesta olleet SPR:n kouluttajat. 4-päiväinen kurssi sisälsi EA1 ja EA2 koulutuksen. Heti alkuun tehtiin selväksi, ettei yhtään tuntia poissaoloja sallittu tai pakollinen EA-kortti jäisi täältä saamatta ja ilman sitä ei kuljettajan hommiin ole asiaa. Yksi suomalainen kaveri myöhästyi 1. aamuna 25 minuuttia heti kurssin alusta. Alkutunnit oli pelkkää esittelyä ja kaverin myöhästyminen oli pätevästä syystä eli lääkärissä käynnin takia. Kurssin vetäjä käski hänet lähtemään pois. No ei hän lähtenyt, koska me kaikki olisimme lähteneet yhdessä ja siitäpä olisi raahelainen saanut vetää kurssinsa tyhjille seinille. Somali oli EA2 -kurssilta poissa puoli päivää noin vain ja niin vaan hänkin sai EA1 / EA2 korttinsa siinä missä muutkin. Itse koulutuksessakin hän oli ns. ihan pihalla.

      2015 kevääsen mennessä hän oli kuulemma saanut kortin ja lähtenyt etelä-Suomeen "töihin".

      Oulun seudulta bussikortin saaneet mamut pyrkii Turkuun ja Helsinkiin töihin, mutta useimmat on kuulemma jo piankin palanneet " Tuiran siltoja mittailemaan".

      -

      SPR antoi EA2:n kielestä piittaamatta...

    • juustopizza

      Kamikatze kuskejako siellä koulutetaan veromarkoilla? Suoli homo kanava on perseestä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      3578
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2201
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1985
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1662
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe