Euroopan köyhimmät eläkkeensaajat

jijijijii

Suomessa asuu koko Länsi- Euroopan köyhimmät eläkkeensaajat, kertoo Eläkkeensaajien Keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko.

VANTAAN Hakunilassa asuva Irja Oksa, 83, sinnittelee tuhannen euron nettotuloilla ja tekee kaikkensa pysyäkseen terveenä ja hyvässä kunnossa.


Irja on sota-ajan lapsi ja Karjalan evakko, joten hän on tottunut elämään niukalla toimeentulolla sekä ajattelemaan positiivisesti.

– Ostan ruuat tarjouksesta edullisesti ja laitan itse. Kirpputorilta olen saanut paljon käyttökelpoisia vaatteita, samoin tyttäreltäni, joka tekee töitä vaatealalla.

78 euroa saan asumistukea, mutta se sisältyy tuhannen euron nettotuloihin, joiden pitää riittää kaikkeen.
IRJA SÄÄSTÄÄ rahaa myös pyöräilemällä. Kesäisin hän taittaa pitkiäkin matkoja pyörän selässä, mutta talvella on pakko turvautua bussikyytiin. Bussimatkoihin hän laskee käyttävänsä vuosittain noin 300 euroa.

Lottovoitosta hän on nähnyt unia, mutta toistaiseksi voitot ovat menneet sivu suun.

– Ehkä tässä saattaa ikä loppua ennen lottovoittoa, hän heläyttää.
OECD:n tekemästä vertailusta selviää, että Suomessa asuu koko Länsi-Euroopan köyhimmät eläkkeensaajat. Tuon vertailun mukaan yli 65-vuotiaiden yksinasuvien köyhyysaste on 28 prosenttia, sanoo Kokko.

Hän kertoo ikäihmisten velkaongelmien ja toimeentulovaikeuksien kasvavan jatkuvasti. Ruoka-avussa käyvistä ihmisistä 38 prosenttia on eläkkeensaajia.

Köyhä tinkii ruuasta, lämmöstä ja lääkärikuluista.

– Lääkkeitä puolitetaan tai syödään vähemmän kuin on määrätty. Köyhyys myös voi pakottaa jäämään kotiin. Iäkkäänä ja huonokuntoisena kotona asuminen sujuu vain, jos on varaa ostaa palveluita. Palvelutaloon muuttaminen on taloudellisesti mahdotonta.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000002951343.html

21

263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • möhömaha1985

      Suomi kuuluu itä-eurooppaan....

    • Judegement

      Täytyy vastaavasti ne rikkaimmat työkykyiset ja -ikäiset jouten olevat jollakin kopensoida. Jos eläkeläistä yhtään lohduttaa niin ei ole kehumista duunari veronmaksajienkaan elämässä enää, näkeehän sen jo eläkekertymistäkin.

    • alledona

      Tehtävänsä puolesta Kokon on haettava vertailua vauraammasta suunnasta mutta millä perusteella meidän pitäisi olla vauraimpia ja parhaita? Koskee myös kaikkea muutakin!
      Miksi emme voi hyväksyä ajatusta etteivät resurssimme kerta kaikkiaan riitä?

      Säälittävä kansallinen piirteemme on, että toimintaamme ohjaa liian voimakkaasti se mitä kuvittelemme toisten ajattelevan meistä.
      Meni hieman sivuun aloituksesta mutta en voinut olla ärsyyntymättä tuosta vertailusta.

    • hbfueaijwdksn

      Aloituksessa on taas kyse suhteellisesta köyhyydestä = eläkeläisten tulojen suhteesta kaikkien maassa asuvien keskitulohin.

      Suhteellisella köyhyydellä ei ole mitään tekemistä absoluuttisen köyhyyden kanssa. Jutun tekstisisältö kuitenkin viittasi absoluuttiseen köyhyyteen kun kerrottiin, että köyhät eläkeläiset esim. jättävät heillä määrättyjä lääkkeitä ostamatta/ottamatta.

      Suomessa on vain ITSE VALITTUA absoluuttista köyhyyttä. Toimeentulotuki takaa kaikille lääkärin määräämät lääkkeet ja terveydenhuollon. Toimeentulotuki takaa kaikille katon pään päälle, ruokaa pöytään ja vaatteita päälle.

      Suhteellinen köyhyys ei poistu koskaan, koska kyseessä on nimenomaan jonkun ryhmän tulojen suhde kaikkien maassa asuvien keskituloihin.

      • roletaari

        Totta jokainen sana! Tuntuu vain olevan vaikeasti ymmärrettvävissä. Vai eikö halutakaan?

        Suhteellisuuteen liittyen, kun sisäjärven venesatamassa jotkut pullistelivat veneillään ja toiset avoimesti, tai peitellymmin kadehtiat niitä, niin sanoin, että asenteet muuttuvat jos kaveri menevä vaikkapa Monacon vierasvenesatamaan katselemaan paatteja.
        Niin suhteellista. Niin suhteellista!


      • Pitkäaikatyötön

        "Suhteellinen köyhyys ei poistu koskaan, koska kyseessä on nimenomaan jonkun ryhmän tulojen suhde kaikkien maassa asuvien keskituloihin."

        Ei ole kyseessä yleensä suhde keskituloihin, vaan suhteellinen köyhyys tarkoittaa nettotulojen vertaamista kansalliseen mediaanituloon.

        Vuonna 2015 Suomen mediaanitulo oli noin 23.700 euroa vuodessa eli 1.975 euroa/kk netto. http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703062200080903_uu.shtml
        Jos sitten ajatellaan vaikka kymmentätuhatta pitkäaikaistyötöntä 560 euron kk-tienesteillä, kun köyhyysraja on 1.185 e/kk: Jos he saavat kokoaikaisen työn ja he alkavat netota 1.700 euroa/kk, ei mediaanitulo tällä muutoksella noussut edes sentin osia. Hehän ovat yhä suuruusjärjestyksessä tuon keskimmäisen tulonsaajan 1.975 e/kk alapuolella.

        Suhteellisen köyhyyden poistaminen ei siis ole teoreettisesti mahdotonta, toisin kuin lainattu lause väittää.


    • tämätaastäällä

      Taas tämä sama poliittinen trolli on kaivettu tänne, ties monettako kertaa. Mikä hemmetin pötkisvajakki tätä tekee.
      Suomessa on eläkkeet keskitasoa http://yle.fi/uutiset/3-7095047 ja suuremmat, kuin esim. Irlannissa tai Portugalissa, jotka käsittääkseni ovat Suomea lännempänä.

    • äläpätaastrollaa
    • Suomessahyvinasiat

      Kuinka moni suomalainen eläkeläinen käy vielä töissä? Monessa maassa eläkeläisten työssä käyminen on tosi yleistä, koska eläkkeillä ei tule muuten toimeen. Monessa maassa eläkeläiset joutuvat käymään töissä, että pärjäävät.
      http://www.etk.fi/elakejarjestelmat/muut-maat/yhdysvallat/
      http://jokojo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8988-amerikassa-elakejarjestelma-on-yksityinen
      http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/mallia-elakekeskusteluun-usa-sta-102-vuotias-yha-toissa-wal-martissa/4374644

    • Ierika

      Eläkeläiset ovat suomen varakkain väestöryhmä jonka tulotaso on vieläpä taattu. Kansan vaurastuessa suhteellinen köyhyys lisääntyy kun se lasketaan, no suhteellisena. Absoluuttista köyhyyttä vastoin omaa tahtoa esiintyy hyvin vähän. Ratkaiseva seikka on yleensä väärin valitut asumiskustannukset.

    • mitensensaisloppumaan

      Tuo rahanjakaminen pitäs saada aisoihin, mutta kun sitä haluaa auttaa lapsiaan, vaikka itse ei ole saanut vanhemmiltaan aikoinaan mitään.

    • Omatvalinnat

      Köyhillä ei ole varaa saastuttaa ylenmääräisesti ja miksi ei saisi nykyään olla köyhiä sillä onhan heitä ollut iät ja ajat mutta miksi köyhyydestä tehdään niin iso haloo nykyään?

      Ihmisiä on vaan enemmän niin köyhien osuuskin on kasvava joukko. Kaikki ei voi rikkaita olla. Osa ei ole aikoinaan säästellyt mitään eläkepäivien varalle ja jos on ollut niin köyhä ettei olisi ollut varaakaan niin pärjää varmasti köyhänä eläkeläisenäkin kun ei ole suuriin rahoihin tottunut. Ei mene rahaa paljoa ulkonäköön, vaatteisiin eikä viihde elämään. Itsessähän se vika on jos on köyhä tai voiko siitä syyttää yhteiskuntaa. Voiko omista valinnoista ketään syyttää.

      • omavalintatoisiaan

        Näinhän se menee, että moni ei ajattele lainkaan eläkevuosiaan, kumotaan kuppia ja tuhlataan rahat. Ja kun sitten eläkevuodet tulevat, ei säästössä ole mitään, eikä maksettua asuntoa. Ollaan, kuin lastenlorussa heinäsirkka ja muurahainen https://www.youtube.com/watch?v=nH8ao-wRBkI
        Moni säästelee pienestä palkastaa oman asunnon ja kesämökin, sekä hieman pankkitilille eläketurvaa, toinen ei pysty samaan suuremmallakaan palkalla.


      • roletaari
        omavalintatoisiaan kirjoitti:

        Näinhän se menee, että moni ei ajattele lainkaan eläkevuosiaan, kumotaan kuppia ja tuhlataan rahat. Ja kun sitten eläkevuodet tulevat, ei säästössä ole mitään, eikä maksettua asuntoa. Ollaan, kuin lastenlorussa heinäsirkka ja muurahainen https://www.youtube.com/watch?v=nH8ao-wRBkI
        Moni säästelee pienestä palkastaa oman asunnon ja kesämökin, sekä hieman pankkitilille eläketurvaa, toinen ei pysty samaan suuremmallakaan palkalla.

        Tavoitteiden asettaminen. Olimme asuneet velkaisessa ok:ssamme muutaman vuoden kun, ollessamme 40v kahden puolen, aloimme epäillä eläkejärjestelmämme kestävyyttä ja kehitystä.
        Asetimme tavoitteeksi, että ollessani noin 50v tökkäisimme pensselit santaan.
        Kahden työnantajani konkurssit siirtivät tavoitetta pari vuotta. Työsopimukseni perusteeton purku myös kevensi tilannetta.

        Mielestämme elimme normaalisti tinkimättä pahemmin mistään.
        Toki keitin jatkuvasti pontikkaa, valmistin marjoista kotiviiniä, kypsyttelin jatkuvasti uuteolutta siten, että koko ajan oli 3 panosta menossa.
        Leipätyöni vastapainoksi pidin vanhaa autoa luotettavassa kunnossa. Keväisin ja syksyisin olivat nyrkkini rasvassa.
        Olimme kaikki lomamme matkoilla, penskat mukana. Autolla Euroopassa. Alkuvuosina 4h soputeltta.
        Ulkoilun yhteydessä keräsimme marjat ja sienet. Minä hoidin purkutalon ikkunoista itse tehtyä 3,5m x 6m kasvaria. Harjakorkeus 2,5m. Tomaattia alkoi tulemaan juhannuksena ja jatkui lokakuun alkuun. Kurkkua tuli muille jaettavaksi ja paprikaa omiksi tarpeiksi.
        Avomaalta normaalit rehut, retiisit ja herneet.
        Tiedän, ettei tämä ole kerrostalossa mahdollista mutta oleellista on ajatus mahdollisuuksien hyödyntämisestä.

        Vaimon työhistoriasat ja kotivuosista sekä munun vajaista vuosista johtuen eläkkeemme ovat pienet mutta ilmeisesti emme kuitenkaan ole varsinaisesti köyhiä. Virallisesti kylläkin.


    • jkgfdgsdfgr

      Ja mitähän eläkeläiset Irlannissa ja Portugalissa ovat... Eikä Virossakaan kovin suuret eläkkeet ole ja ruoka maksaa saman mitä täällä Suomessa http://yle.fi/uutiset/3-7095047

    • Ierika

      Suhteellisen köyhyyden poisto on helppoa: Tehdään kaikista vaikkapa verotuksella köyhiä niin suhteellinen köyhyys on poistettu. Moniko kateellinen kannattaa tätä?

      • muuta

      • Pitkäaikatyötön

        Kaikista, eikä puolikkaastakaan voi tehdä verotuksella köyhiä suhteellisen köyhyyden poistamiseksi. Se suhteellinen köyhyys kun määritellään alle 60 %:n nettotulona kansalliseen mediaanitulosta.


      • Suomihyvämaa
        Pitkäaikatyötön kirjoitti:

        Kaikista, eikä puolikkaastakaan voi tehdä verotuksella köyhiä suhteellisen köyhyyden poistamiseksi. Se suhteellinen köyhyys kun määritellään alle 60 %:n nettotulona kansalliseen mediaanitulosta.

        Onnistuuhan se, on onnistunut monissa maissa, omaisuus "verotettu" (kansallistettu) ja siirrytty kommunismiin tai sosisalismiin. Rikkaat, jotka ovat ehtineet, ovat äänestäneet jaloillaan. Kuuba on hyvä esimerkki, kaikki tasaisen köyhiä, tosin ote alkaa sielläkin lipsumaan Raulin myötä. Venezuelassa menee myös hyvin... USA:n ns. ruostevyöhyke on myös hyvä esimerkki, missä köyhät saa verotella tosisaan ja sama sakki ampui vielä itseään jalkaan, kun äänestivät Truppia ;D


    • Val-de-mar

      Onneks tuli ajoissa muutettua Suomesta :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6163
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3936
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2319
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1373
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe