Miksi yli 55-vuotiailta ei kysytä varallisuutta?

NuorehkoHakija

Nythän on tulossa uusi laki, jossa tämä seikka saattaa muuttua. Mutta ihmettelen, mistä syystä tämä sääntö on alun perin keksitty.

Tämä on vääryys meitä nuorempia kohtaan. Esim. itse kolmekymppisenä en pääse kaupungin vuokra-asuntoon, kun sinne jostain syystä menevät alle 30-vuotiaat kotoaan poismuuttavat edelle, samoin kuin maahanmuuttajat. Laman vuoksi ura tyssäsi alkuunsa ja nyt sinnittelen pienipalkkaisten pätkätöiden ja työttömyyden välillä. Tunnen itseni väliinputoajaksi. Epävarman tilanteen vuoksi en ole myöskään voinut perustaa perhettä. Sinkkuna kohtuuhintaisen vuokra-asunnon saaminen on äärimmäisen vaikeaa täällä Helsingissä. Mutta täällä on sentään jonkinlainen mahdollisuus työllistyä, joten poiskaan ei voi muuttaa.

11

594

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jkkjfkldjskfd

      Vinkki: kansanedustajien keski-ikä on tyypillisesti yli 50 vuotta

    • Tuo 55 vuotiaiden vapautus varallisuusharkinnasta lisättiin lakiin vuonna 2005. Hallituksen esityksessä raja olisi ollut vieläpä niinkin alhainen kuin 50 vuotta - mutta sitä Eduskunnassa mietinnön laatinut ympäristövaliokunta piti turhan alkaisena.

      https://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiakirjat/YmVM 16/2005

      "...Hallituksen esityksen 1. lakiehdotuksen 4 a § koskee asumisoikeuden haltijaksi hyväksyttävän valintaa ja edellytyksiä. Pykäläehdotuksen mukaan asumisoikeusasunnon tarve-ehdon täyttämistä ei enää vaadita asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtavalta eikä 50 vuotta täyttäneiltä tai sitä vanhemmilta hakijoilta. Ehdotettua 50 vuoden ikärajaa ei ole hallituksen esityksessä mitenkään perusteltu, mutta valiokunnan saaman selvityksen mukaan tarkoituksena on lähinnä ollut ottaa huomioon ikääntyvän väestön asumistarpeet. Perusteeksi on esitetty esimerkiksi se, että eläkeläisen tulot eivät usein riitä vanhassa asunnossa eteen tuleviin suuriin peruskorjauksiin ja siksi asumismuodon muutos voi olla tarpeen. Toisaalta halutaan vapauttaa pääomia joko ennakkoperintönä perillisille tai omaan käyttöön mukavampaan elämiseen tai hoito- ja hoivapalvelujen hankintaan, ja siksi asumiskustannuksia halutaan leikata. Lisäksi asuntolainojen ottamista korkeassa iässä vieroksutaan yleisesti. Valiokunta pitää näitä perusteita sinänsä ymmärrettävinä ja perusteltuina, mutta katsoo, että 50 vuoden ikä ei vastaa esitettyjä perusteluja. Kun työssäpysymistä pyritään monin tavoin kannustamaan, on eläkeikä 50-vuotiaan kohdalla vielä kaukana. Eläkeläisen tuloihin sidottu perustelu on siten epätarkoituksenmukainen. Päinvastoin on niin, että keski-ikäinen, parhaassa työiässä oleva väestö on myös taloudelliselta asemaltaan vakaimmassa elämänvaiheessa. Perusteita sille, miksi juuri tätä väestönosaa tulisi asumisoikeuslainsäädännössä erityisesti tukea, ei ole esitetty.

      Edellä mainituilla perusteilla valiokunta katsoo, että ehdotettu 50 vuoden ikäraja on liian alhainen, ja ehdottaa sen nostamista 55 vuoteen. Koska asumisoikeusasunnoista on pääsääntöisesti suuri kysyntä, ei ole perusteita laskea ikärajaa epätarkoituksenmukaisen alas, vaan tavoitteena tulee olla järjestelmän kohdistaminen niihin, jotka ovat eniten tämän asumisvaihtoehdon tarpeessa. Muussa tapauksessa minkäänlainen ikäraja ei välttämättä ole perusteltu. Samalla valiokunta katsoo, että muutoksen vaikutuksia tulee seurata ja arvioida tilannetta seurannan perusteella uudelleen..."

      (Nyt lausunnoilla olleessa lakiluonnoksessahan ei esitetä muutosta tähän 55 vuoden ehtoon. Lausunnonantajista Kiinteistöliitto kylläkin ehdotti sen poistamista, mutta se tuskin tulee tapahtumaan, koska mikään muu taho ei lausunnossaan tähän kiinnittänyt huomioita. )

    • NuorehkoHakija

      Kiitos tästä selvityksestä. Ymmärrän nyt perusteet paremmin, mutta olen edelleen sitä mieltä, että varallisuus pitäisi katsoa myös yli 55-vuotiailta. Ei ole mitään järkeä siinä, että jos omistaa vaikka useita kiinteistöjä tai asuu linnassa, ja eläketulot ovat yli 3000 €, että tällainen henkilö tulisi kuormittamaan aso-systeemiä. Lähinnä tarkoitan HASO:a, joihin on jopa 25 v. jonot joihinkin kohteisiin. Lisäksi senioreille on olemassa useita kohteita niin aso- kuin vuokratarjonnassakin. Jos tuollainen eläkeläisten suosiminen halutaan pitää, niin ainakin ikärajan voisi nostaa sitten edes 65 vuoteen.

      Mutta joo, taitaa poliittisilla päättäjillä olla oma lehmä ojassa. Nuorehkojen ihmisten ja sinkkujen asiat ei kiinnosta.

      • 86767676

        "Ei ole mitään järkeä siinä, että jos omistaa vaikka useita kiinteistöjä tai asuu linnassa, ja eläketulot ovat yli 3000 €, että tällainen henkilö tulisi kuormittamaan aso-systeemiä."

        Hohhoijaa, eipä tosiaan olisi mitään järkeä asua asossa vuokralla, ja päättäjät ovat hanskanneet tämän varsin hyvin. Käytännössä varallisuuden selvittäminen yli 55-vuotiailta asoon pyrkiviltä olisi turhaa, ylimääräistä työtä.


      • NuorehkoHakija

        Jos näin on asiat, niin miksi sitten ylipäänsä keltään katsotaan varallisuutta?


    • Talouskomissaari

      Tämä yli 55-vuotiaiden varallisuusvapautus on oikeasti tyhmä käytäntö. Asoja ei tosin ole vielä kovin paljon, mutta yksi niiden keskeinen funktio on työvoiman liikkuvuuden lisääminen. Ajatellaan jotain 25-vuotiasta kainuulaista kirvesmiestä tai samanikäistä sairaanhoitajaa Pohjois-Karjalasta. Töitä ei välttämättä löydy omalta paikkakunnalta ja pk-seudun omistus- ja vuokra-asuntojen hintataso kauhistuttaa perustellusti.

      Asoon kiinni pääsemiseksi ei periaatteessa tarvita kuin 10% kynnysrahasta eli jokunen tonni. Loput voi lainata pankista. Vuokravastike on lähes kaikissa tapauksissa merkittävästi alempi kuin vastaavassa vuokra-asunnossa (käykää huviksenne katsomassa Vuokraoven tarjonnan laatua hintahaitarin alapäässä). Samalla tämä nuori aikuinen alkaa kartuttaa asuntovarallisuuttaan lainan maksun muodossa ja muuttaa suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa omaan vapauttaen asumansa ason seuraavalle tarvitsevalle. Ja vaikka jäisi siihen asoon asumaankin, hän maksaa täällä pk-sedulla veroja palkastaan ja kulutuksestaan. Synnyinseuduillaan eläisi suurella todennäköisyydellä Kelan tukien varassa. Kaikesta tästä hyötyy sekä tämä nuori muuttaja että me kaikki.

      Jos taas 55 ikäinen pistää omistusasuntonsa lihoiksi ja muuttaa asoon tämän poikkeussäännön avulla, siitä ei hyödy kukaan muu kuin hän. Järjestelyä voi lisäksi pitää epäoikeudenmukaisena. Asoja rakennetaan ja korjataan julkisin varoin. Tällöin pitäisi huolehtia käytänteiden oikeudenmukaisuudesta ja jos mahdollista siitä, että asoihin suunnatut varat tuottavat positiivista tulovirtaa koko kansantaloudelle. Meillä on tästä vieläpä kokemuksia sotien jälkeisen Arava-tuotannon muodossa, joka osaltaan mahdollisti työn ja sen tekijöiden kohtaamisen.

      • 86767676

        Eikö sitten olisi yhtälailla oikeudenmukaista tarkistaa vuosittain kaikkien asossa asuvien varallisuus, ja ne jotka eivät enää täytä ehtoja, joutuisivat luopumaan asosta? Samaten ARAn vuokrataloissa, varallisuus ja tulorajat vuosittain syyniin, niin johan alkaisi jonot lyhentyä.


    • wayout

      Mä sanon suoraan, että jos mulla olis varaa, en asus minuuttiakaan asossa! Jotain vikaa on näissä varakkaissa yli 55-vuotiassa, jotka haluavat asua hullujen ja narkkarien keskellä.

      • Sivustaseurannut

        Jaa. Missä päin on sellaisia asoja, joissa asuu pahasti mt-ongelmaisia ja narkkareita? En ole vielä sellaiseen asoon törmännyt.


    • totuus55

      Ihan jokapuolella. Ehkä sun asunnossa tai naapurissa. Ihan turha väittää, että tämä on jotain "omistusasumista". Seen it & done it.

    • vfgtyuikmnju

      Ainoastaan pääkaupunkiseutu on sellaista aluetta jossa aso asuminen on kannattavaa. Muualla asuntoja tyhjillään pitkiä aikoja. koska vuokrat nousseet yleiseen vuokratasoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1796
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      105
      1564
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1508
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1395
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1387
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1135
    Aihe