Tiltun harmiksi Suomen s ei vaadi kansanäänestystä

Hallituspäättää

Kuinka nopeasti Natoon voisi päästä? Pitääkö asiasta järjestää kansanäänestys?

Nato ei vaadi kansanäänestystä, mutta jäsenyyden kannatuksen pitää olla peruskirjan mukaan "merkittävää" jäseneksi hakevassa maassa. Se ei ota kantaa, millä tavalla kansan tuki mitataan.

Hakuprosessissa menee pari vuotta. Jos jäsenehdokas on hankala tapaus, voi mennä pidempäänkin.

Suomen ja Ruotsin kohdalla voidaan puhua realistisesti noin kahdesta vuodesta – siis sen jälkeen, kun mahdolliset kansanäänestykset on suoritettu ja hakemukselle näytetään vihreää valoa.

11

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niinistöhoitaa

      Natojäsennyys ei vaadi kansanäänestystä niinistö hoitaa meidät natoon ja hyvä niin toki muutamille punapekoille se ottaa koville mutta terapialla siitä selviää

    • Natossajo

      Venäjän valtiollinen uutistoimisto on julkaissut laajan artikkelin, jossa todistellaan Suomen uuden Nato-sopimuksen merkitsevän käytännössä lähes samaa kuin Suomi olisi jo liittynyt Naton täysjäseneksi.

      Artikkelin kirjoittaja on amerikkalainen Stop Nato -blogin pitäjä Rick Rozoff, joka esitellään venäläislukijoille mm. ”amerikkalaisena asiantuntijana”. Näin lukijoille luodaan tarkoituksella vaikutelma, että amerikkalaisena Rozoffilla on takuulla jotain syvempää sisäpiirin tietoa Suomen ja Naton salaisista suunnitelmista.


      Käytännössä he (Natossa) vahvistavat sotilaallisen saarroksensa kaikilla Venäjän länsirajoilla alkaen Pohjoisesta Jäämerestä ja päättyen Mustaanmereen sekä Kaukasukselle.

      Rozoff kirjoittaa artikkelissaan Suomen ja Naton uudesta MoU-sopimuksesta, joka on suomeksi yhtä kuin isäntämaatukisopimus tai yhteisymmärryspöytäkirja teknisestä valmiudesta ottaa vastaan sotilaallista apua.







      Rozoff haluaa tulkita sopimuksen kuitenkin toisin. Hänen mielestään Nato voisi jo tämän jälkeen soveltaa Suomeen artikla 5:n mukaisia turvatakuitaan.
      Rozoffin mukaan uusi MoU-sopimus antaa Natolle mahdollisuuden ”sijoittaa sotilaslentokoneitaan ja laivojaan Helsinkiin ja tarjota Suomelle jopa joukkojaan ja sotilastekniikkaansa ’avunannon nimissä’, jos Helsinki näin pyytää”.

      - Toisin sanoen, Suomi siirtyy Naton kanssa Artikla-5:n tyyppiseen kumppanuuteen, mikä velvoittaa koko 28 maan laajuista sotilasliittoa liittymään taisteluun siinä tapauksessa, että Suomi on uhattuna tai väittää olevansa uhattuna, Rozoff kirjoittaa.

      Rozoff antaa kirjoituksessaan ymmärtää, että tämä tulee seuraamaan automaattisesti Suomen uudesta Nato-sopimuksesta. Rozoffin mukaan samaan aikaan Suomi sitoutuu myös taistelemaan muiden Nato-maiden puolesta silloin, kun keskinäiseen avunantoon velvoittava 5. artikla otetaan käyttöön.

      • Fire_Starter

        Noin sen itsekkin olen kaavaillut. USA todella on valmis aloittamaan kolmannen maailmansodan Venäjää vastaan, tai itseasissa se sota on jo alkanut, suuri osa ei vaan tajua sitä.

        "Erityissopimus" maat Suomi ja Ruotsi liittyvät Yhdysvaltojen puskurilinjaan muiden Natomaiden tavoin, tavoitteena Venäjän täydellinen saarros. Täällä puhutaan, ei jenkit kutsumatta tule, heidäthän on jo kutsuttu eikä me voida sille yhtikäs mitään.

        Syyriassa Amerikkalaiset yrittävät sulkea itsenäisen valtion ilmatilaa, tajuaakohan kovin moni edes miten iso asia on kyseessä, se on vastoin kaikkia kansainvälisiä oikeuksia.

        Mutta ei, ei se mitään... Lännen (sen hyvän porukan) kelkassa ollaan, luottavaisina ja typerinä vaikka hautaan saakka.


    • Näinonon

      Kirjoittajan mukaan liikkuu myös huhuja, joiden mukaan Suomen uuteen Nato-sopimukseen kuuluu se, että tulevaisuudessa Suomi ostaa amerikkalaisia viidennen sukupolven F-35-hävittäjälentokoneita.

      Artikkelissa todistellaan myös, että Suomen uuden Nato-sopimuksen myötä Nato pääsee tavoitteeseensa saartaa Venäjä kokonaan, mikäli se toteuttaa mahdollisuutensa tuoda Suomen ja Venäjän väliselle rajalle ja Itämerelle lentokoneitaan ja laivojaan. Kirjoittajan mukaan samantyyppinen Naton lähestymisprosessi on käynnissä myös Ukrainassa ja Georgiassa.

      - Käytännössä he (Natossa) vahvistavat sotilaallisen saarroksensa kaikilla Venäjän länsirajoilla alkaen Pohjoisesta Jäämerestä ja päättyen Mustaanmereen sekä Kaukasukselle, Rozoff kirjoittaa.

      "Suomi mukana Naton sodassa Afganistanissa"


      ROZOFF muistuttaa myös, että suomalaiset sotilaat ovat olleet jo pitkään mukana Nato-johtoisessa Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa, jota hän tosin kutsuu ”Naton sodaksi Afganistanissa”.

      - On mahdollista, että Nato on antanut kymmenille kumppanimailleen taistelukokemusta todellisissa sotaolosuhteissa, jotta sitä voidaan hyödyntää myöhemmin heidän (Naton) omilla rajoillaan. Suomi on yksi tällaisista maista, Rozoff päättelee.

      • Fire_Starter

        On mahdollista, että Nato on antanut kymmenille kumppanimailleen taistelukokemusta todellisissa sotaolosuhteissa, jotta sitä voidaan hyödyntää myöhemmin heidän (Naton) omilla rajoillaan. Suomi on yksi tällaisista maista, Rozoff päättelee.

        Puhutaan Suomen osallistumisesta "kriisinhallintaan" Afganistanissa, se on täyttä paska puhetta. Afganistaniin lähdettiin harjoittelemaan ja keräämään sotakokemuksia, siksi maa on edelleenkin täydessä kaaoksessa, koska rauhaa ei ollut milloinkaan tarkoitus saavuttaa.


    • Natoon

      Tutkija: Suomen haettava Nato-jäsenyyttä nopeasti - "Venäjä on jo vastatoimensa tehnyt"
      Lauantai 14.02.2015 klo 06:33
      Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa uskoo, että Venäjä ei vastaisi mitenkään Suomen Nato- jäsenyyteen.

      Dosentin mukaan Suomella on asialliset ja hyvät suhteet Putinin Venäjään.
      Dosentin mukaan Suomella on asialliset ja hyvät suhteet Putinin Venäjään. AP
      Dosentti, valtiotieteen tohtori Markku Salomaan mukaan Venäjä on jo varautunut Suomen Nato-jäsenyyteen varustellessaan sotilaallisesti vahvasti Suomen lähialueen. Salomaa esittääkin, että Suomi hakisi pikaisesti Naton jäsenyyttä sitomatta itseään Ruotsin suunnitelmiin.

      Salomaa käsittelee perusteellisesti puolustusliitto Natoa ja Suomen mahdollisuutta Nato-jäsenyyttä tuoreessa kirjassaan Puhutaan Natosta (Docendo, 2015).

      Ruotsi seuraisi

      – Mikäli Suomi hakeutuu Natoon, Ruotsi tekee saman varmasti. En pidä viisaana sitä, että Suomi sitoisi Nato-ratkaisunsa Ruotsiin.

      Salomaan mielestä Naton jäsenhakemuksesta ei tarvita kansanäänestystä, vaan se tulisi hyväksyä eduskunnassa kuten muutkin kansainväliset sopimukset.

      – Kansan valitsemien johtavien poliitikkojen on päätös tehtävä, ei hämmentyneiden kansalaisten, katsoo Salomaa.

      Hyvä aika liittyä

      Salomaan mukaan on turha haikailla 1990-luvun väljempiä vuosia, sillä nyt on aivan hyvä aika liittyä Natoon.

      – Meillä on asialliset ja hyvät suhteet Venäjään. Suomen Nato-jäsenyys ei suuntautuisi Venäjää vastaan vaan olisi kansallinen ratkaisu puolustusongelmiemme ratkaisemiseksi.

      Salomaan mukaan Naton ulkopuolella Suomen olisi panostettava omaan puolustukseensa huomattavasti enemmän. Nykyiset puolustusmenot 2,6 miljardia pitäisi tuplata 5,2 miljardiin, jotta kansallinen puolustus säilyisi uskottavana.

    • Jos jotenkin päätetään niin kansanäänestyksellä. Ei muutamalla eliittiin kuuluvalla poliitikolla ole mitään oikeutta viedä koko Suomea sotilasliittoon Venäjää vastaan.

      • RauhanSuomi

        Nato ei ole enään relevantti Suomen kannalta. Kyllähän se jenkeissä tiedettiin, että Nato ei tule saamaan milloinkaan tarvittavaa kannatusta kansan keskuudessa. Siksi Suomelle ja Ruotsille räätälöitiin omat " puolustukseen" liittyvät sopimuksensa. Valan vannoneena laittaa väkisinkin miettimään, että mihin tässä vielä joudutaan.


    • Tiltun_Harmiksi

      "tiltun harmiksi", aloittaja ilmeisesti kuvittelee että hänen henkensä tullaan säästämään, tai sitten hän kirjoittelee jostain muualta kuin Suomesta.

    • töösti

      Jos nyt on pakko valita puolensa niin kyllä se ehdottomasti on länsi ja vapaus .

    • Nato-on-välttämätön

      Muistellaanpa hetki miten kävi EU-jäsenyyden kanssa. Eihän senkään kannatus ollut kummoista ennenkuin ihan oikeasti se tuli ajankohtaiseksi ja käynnistyi kansanäänestyskampanjat puolesta ja vastaan. No puolesta voitti ja nythän EU-kannatus on yli 80% edelleen tämänhetkisistä vaikeuksista huolimatta. Liittyminen on osoittautunut Suomelle hyväksi asiaksi kaikin puolin.

      Miksi Nato-asiassa ei kävisi samanlailla? Suomalaisista lähes 100 prosenttia katsoo Suomen kuuluvan länsimaihin ja haluaa pitää länsimaisen demokratia kaikkine oikeuksineen ja vapauksineen. Näin vaikka itse natojäsenyyden kannatus onkin tällä hetkellä jossain 20-30% välissä. Sinänsä tietysti ristiriitaista, kun Nato on nimenomaan näiden länsimaiden demokratian ja vapauksien puolustusta varten perustettu.
      Näin ollen tuskin on kovin suuria vaikeuksia nostaa natokannatusta, kun vaalikampanjat käynnistyvät. Tietysti Venäjä voi mahdollisilla toimillaan vielä lisätä kannatusta kuten kävi sen hyökätessä Ukrainaan. Vaikea kuvitella nykyisen Putnin Venäjän toimivan aktiivisesti siten, että natokannatus Suomessa laskisi enää nykyisestä. Suomen natojäsenyys ei varmasti ole niin merkittävä asia Venäjälle. Nythän Venäjä on hieman rauhoittunut Euroopassa julkisen 'kuvan' perusteella, mutta tämän enempää on vaikea uskoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1955
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1650
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe