Vanhoja sanontoja

Jukkisjjj

Heil Hitler, teil Mussolini, meil Kosola.
Lueskelin tässä Kosolan muistelimia: Viimeistä piirtoa myöten, niin pisti silmään, miten hienosti osasi kyllä itseään kehua Vihtori. Jollain lailla yksinkertainen ihminen varmasti samaistui helposti siihen ajatuksen kerronttaan.
Diktaattoripyrkimyksissä taisi olla suurin ongelma olla liiallinen alkoholin käyttö.
Jos ajatellaan oikeiston vallankaapausta sen ajan Suomessa, niin Vihtori Kosola olksi muuten ollut erinomainen keulakuva.
Kosolahan oli alunperin melko maltillinen, mutta viinähöyryissän taisi keittää vähän yli?

11

864

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • spekulointia-vain

      Vihtori Kosola oli hänkin tavallaan punakapinan tuote. Ei, minä en aio puhkua vihaa ja tuomita kapinajohtoa. Sen teki jo Mannerheim muistelmissaan ja jos kohta 60-70-luvuilla ääni oli toinen, niin sitä ennen ja sen jälkeen tuomitsijoita on riittänyt, puhumattakaan niistä tuomareista, jotka tuomitsivat pienempiä punaponssareita teloituskomppanioiden eteen tai telkien taakse.

      Minä vain totean.

      Kapina oli melkoinen takaisku Suomen kehityksessä. Autonomian alkuaikoina yhteiskunnallisten olojen kehitys Suomessa oli nähdäkseni nopeampaa kuin Ruotsissa. Myöhemmin taantumuksellisten Venäjän hallitsijoiden aikana aloimme jäädä jonkin verran jälkeen. Kansalaissota oli sitten jo pahempi isku. Toisaalta sen jälkeen ei työttömyys niin vaivannut, kuten ei myöhemmin Venäjän kanssa käyteyjen sotienkaan jälkeen, kun osa parhaassa työiässä olleista miehistä oli poistunut muonavahvuudesta ja osa oli vähemmän työkuntoisia. Mutta tuhoa ja eripuraa kansalaissota jätti jälkeensä. Ja poliittisen ilmapiirin, jossa sosiaalidemokraatit eivät nousseet vastaavaan asemaan kuin Ruotsissa ennen kuin 1939-45 sotien jälkeen. Se hidasti maamme yhteiskunnallista ja sosiaalista kehitystä. Se saattoi myös pelastaa itsenäisyytemme. Vallalla ollut oikeistosuuntaus ja voimakas kommunismin pelko piti yllä vahvaa militaristisuutta, jolla ilmeisesti oli osuutensa siihen, että sodista selvittiin. Lähinnä sotilaskoulutuksen ja taisteluhengen kautta. Varustushan oli alimitoitettu ja osin vääränlainen asemamme huomioiden. Sotilaatkin tekivät poliitikkojen ohella ikäviä virhearvioita.

      Ymmärrän hyvin, mikseivät maltilliset sosiaalidemokraatit, kuten Tanner, tai vaikkapa juuri kuollut Mauno Koivisto, oikein pitäneet kommunisteista. Ennen kapinaa sosiaalidemokraattinen puolue oli ylivoimainen kaikissa vaaleissa ja eduskunnassa oli pitkään sosialistienemmistö. Monet yhteiskunnalliset uudistukset etenivät poliittisella painollaan ja niitä tukivat myös maltilliset, uudistusmieliset oikeistolaiset, ennen kaikkea liberaalit, mutta myös osa maalaisliittoa. Juuri ennen kapinaa eduskuntaan sitten tuli niukka porvarisenemmistö ja tämä vallan menetys laukaisi vallankumouksellisen siiven toimintaan. Sen toiminnan jälkeen kaikki vasemmiston toiminta olikin sitten melkoisen hankalaa aina Neuvostoliittoa vastaan käytyihin sotiin saakka. Sosiaalidemokraatit saivat osansa vasemmistoon kohdistuneesta epäluulosta ja vihasta ja on selvää, että se vaikeutti ja hidasti sosiaalidemokraatteja saavuttamasta tavoittelemiaan asioita. Samaan aikaan kun Ruotsissa sosiaalidemokraatit nousivat koko valtakunnan johtoon.

      Ottaen huomioon sen myötämielisyyden, jota poliittinen keskusta osoitti vieläpä verisen ja paljon katkeruutta ja vihaa herättäneen kansalaissodan jälkeenkin vasemmiston sellaisten hankkeiden suuntaan, joita se itsekin kannatti, sosiaalidemokraattien olisi tuskin ollut kovin vaikeaa ajaa läpi sosiaalisia uudistuksiaan sellaisessa niukassa vähemmistöasemassaankaan, jossa he olivat juuri ennen kapinan puhkeamista. Kaiken lisäksi osalle kommunisteista, kuten Arvo "Poika" Tuominen, väkivaltaisen kommunismin todellinen kyky luoda parempi yhteiskunta paljastui vasta sen ihanuuden itse koettuaan. Monet heistä olivat älykkäitä ja kyvykkäitä ihmisiä, joilla olisi ollut paljon enemmän annettavaa, jos he itse olisivat valinneet toisen tien.

      Toisaalta kapina ei syntynyt vain kiihotuksesta. Mikään kapina ei synny vain kiihotuksesta. Kapinassa räjähti esiin kaikki se katkeruus, jota sääty-yhteiskunta oli kasannut sukupolvien saatossa ihmisten mieliin. Mutta kapina toi vain hetken helpotuksen. Valkoisten voitettua sorto palasi ja katkeruutta herättäneiden epäkohtien korjaaminen oli paljon vaikeampaa kuin se olisi ollut ilman kapinaa.

      Moni oikeistossakin suri tätä kehityskulkua. Näin teki Mannerheimkin omissa muistelmissaan, eikä hän ollut ainoa. Tiedä sitten, kuinka paljon siinä oli myöhempien aikojen vaikutusta, sillä se kuitenkin on selvää, että ilman kansalaissotaa oikealla oleva oikeisto ei olisi saanut niin vahvaa asemaa maamme sotien välisessä politiikassa ja yhteiskunnassa kuin se sai. Mannerheim itsekään ei välttämättä olisi ollut niin tunnettu hahmo, jos hänen ansionsa olisivat koostuneet vain muutaman venäläisen varuskunnan aseistariisumisesta. Mutta toisaalta, on mielenkiintoista ajatella vaihtoehtoista kehityskulkua.

      • spekulointia-vain

        Ajatellaanpa, että kapinaa ei olisi tapahtunut. Silloin vielä käsite kansallissosialismi oli aika tuntematon, koska melkoinen osa sosialisteista oli ilman muuta melko voimakkaasti myös kansallismielisiä. Kansainvälisyyttä korostaneesta maksilaisuudesta huolimatta. On hyvä syy olettaa, että jos olisi käyty vain puhdas vapaussota, eli riisuttu vain maassa olleet venäläiset aseista, ei siinä olisi tarvittu avuksi saksalaisia. Ja ilman saksalaisia joukkoja maassa, ja ennen kaikkea ilman sitä kiitollisuuden velkaa, jota heidät maahan kutsuneet tunsivat heitä kohtaan, olisi ollut jopa mahdollista liittoutua Murmanskiin ja Arkangeliin rantautuneiden Ententen joukkojen kanssa. Yhdessä niiden kanssa ja tuella olisi ollut mahdollista vallata myös se Suur-Suomi, jota vielä myöhemminkin, silloinkin Saksan avustuksella, tavoiteltiin. Itsenäistymisemme aikaan rajantakaisenkin Karjalan asujaimisto todella vielä oli voittopuolisesti suomensukuisia ja siten kenties jossain määrin olisi ollut halukaskin osaksi samaa valtakuntaa meidän kanssamme. Tai sitten ei. Vuosisataiset sodat idän ja lännen välillä rajalla, joka halkaisi kielikuntamme alueen, olivat jättäneet idän puolelle vihaa ja epäluuloa "ruotseja", eli suomalaisia kohtaan. Ja sen ajan ilmapiirissä merkittävän kysymyksen olisi muodostanut myös uskonto. Vielä sotien jälkeenkin karjalaisevakoiden "ryssänuskoon" suhtauduttiin Suomessa paikoin aika kielteisesti. Suur-Suomi haaveilijatkin olivat yleensä suunnittelleet ordotoksisen uskon hävittämistä ja korvaamista luterilaisella, jos rajan takaiset alueet tosiaan liitettäisiin Suomeen. Mutta sittenkin Kuolan ja Itä-Karjalan alueen, ehkä liki Arkantgelia myöten, liittäminen olisi tehnyt maastamme taloudellisesti vahvan ja antanut meille lujan aseman Jäämeren rannalla. Jos niin olisi tapahtunut, me saattaisimme nyt olla jopa öljyvaltio...

        Olisiko sellainen asema pystytty säilyttämään? Punaiset löivät valkoiset vastustajansa ja valtasivat Venäjän alueen takaisin muuallakin. Suomen kohtalon kysymys on ollut Pietari. Jos se olisi vallattu, olisi syntynyt jonkinlainen valkoinen venäläinen valtio. Se ei välttämättä olisi ollut kestävä. Yhtä kestämätöntä olisi ollut liittää Pietarin alue Suomeen. Sellainen venäläinen vähemmistö rajojemme sisällä kohdassa, jota niiden rajojen taakse jääneet venäläiset lakkaamatta tulisivat tavoittelemaan tienään merelle, olisi ollut pidemmän päälle aika hankala pienen kansan pitää hyppysissään. Toisaalta taas myös Pietari välittömästi rajan takana olisi sekin muodostanut ongelman siinäkin vaihtoehdossa, kuten se muodosti sen tapahtuneessakin historiassa. Mutta voimakkaamman valtakunnan olisi ehkä ollut helpompi puolustautua ja hyökkäys pohjoisempana ei varmaankaan ainakaan vielä 1939 olisi ollut edes mahdollinen.


      • Bror-Erik1974odin

        Oivallista historiamme puntarointia selkokielellä.


      • Anonyymi
        Bror-Erik1974odin kirjoitti:

        Oivallista historiamme puntarointia selkokielellä.

        Ei todellakaan.
        Asiantuntematonta höpinää.


    • Jukkisjjj

      Joo, paljon tuli tekstiä, vastauksissa, mutta lähinnä vielä kiinnostaisi syyt miksei Suomessa onnistunut oikeiston vallankaapaus ja diktatuuri. Kosola oli keulakuva, mutta oliko liika muiden vietävissä? Puuttuiko todellinen johtohahmo? Demokratian vahvuuteen sen ajan Suomessa en usko, millä selitetään Mäntsälän kapinan epäonnistumista.
      Syyt ovat ennemminkin vallankaapausta valmistelleiden tahojen erimielisyys, ja toteuttamisen aikaan niin liikaakin, toitotettu viinanhimo.
      Onko viinanhimo aina syynä suomalaisten kapinahankkeiden epäonnistumiseen?
      Ryyppäsikö punaisten johto liikaa kansalaissodassa, entäpä nuijasodan päälliköt?
      Onnistuneissa sodissahan suomalaisia on on aina ohjeistaneet muut kuin suomalaiset.

    • ..kansallissosialismi, sosialismi, olivat jonkinlaisia saatanallisia kyselyjä, kuka näitä kannattaa...

    • näinsemeni

      Heil Hitler, MUIL Mussolini, meil Kosola

    • Anonyymi

      Milloin saadaan Kosolalle patsas Helsinkiin Mannerheimin patsaan viereen ? Miehet kuin kaksi marjaa kaikin tavoin, ajatusmaailmaltaankin.

      • Anonyymi

        Pahemmin ei voisi erehtyä...


      • Anonyymi

        Emme kaipaa Koskolan patsasta ja Kosolan ajatusmaailma poikkesi suuresti marskin
        vastaavasta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Emme kaipaa Koskolan patsasta ja Kosolan ajatusmaailma poikkesi suuresti marskin
        vastaavasta!

        Niin,Kosolahan ei ollut poikien perään...!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6293
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4036
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2446
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1970
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1433
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe