Onko palkaton työ työtä ollenkaan?

PieniPiruVasempaan

Uutisissa oli juttu ulkomaalaisista, jotka ovat ravintolassa tekemässä töitä ilmaiseksi ja omasta halustaan. Näkökulma oli tietenkin paheksuva, mutta perusteet olivat hiukan epämääräiset.

Jäin miettimään miksi ihminen ei saisi tehdä vapaa-ajallaan mitä haluaa. Jutusta sai sellaisen kuvan, että ravintolassa olevat tekivät sen täysin vapaaehtoisesti. He halusivat käyttää aikansa hyödyllisesti eivätkä halunneet palkkaa.

Onko silloin edes kyseessä työ vai harrastus?

Työajan määritelmässä työaika on aikaa, jonka työntekijä on velvollinen olemaan työpaikalla. Ilmaiseksi työtä tekevällä ei ole velvollisuutta olla lainkaan paikalla, joten kyseessä ei ole ainakaan työaika, jos hän siellä on.

Työsopimuslaki määritteleen työn sitoumuksena suorittaa tehtäviä vastiketta vastaan. Vastiketta ei ole, joten työn määritelmä ei niiltä osin täyty. Sitoutumisastetta on vaikea tyhjentävästi määritellä, mutta varmasti kyseessä ei ole pakko tai velvollisuus.

Tietysti on muitakin lakeja, jotka säätelevät sitä, mitä ja miten asioita saa tehdä, kuten vaikka hygieniapassi. Toinen asia on tietenkin vastuu ja vakuutuskysymykset työntekijän ja asiakkaiden suhteen ja jopa yrityksen itsensä. Ne eivät kuitenkaan määrittele sitä, mitä saa tehdä ja mikä on työtä.

21

367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ammattirikolliset

      Kyse ei ole työstä. Kyseessä on rikollisjärjestöjen harjoittama ammattirikollisuus.

      • PieniPiruVasempaan

        Yhden rivin provo on keskiaikaista :D


    • zria

      Hallitus suunnittelee työttömille pakkotyötä ilman palkkaa. Suomessa ei ole pulaa työpaikoista, mutta on jatkuva pula halvasta,mieluiten ilmaisesta työvoimasta.

      • PieniPiruVasempaan

        Hallitus suunnittelee, että rahan vastineena pitäisi päivittää omia valmiuksia työntekoon.

        Pakkotyöstä ei ole kysymys koska kenenkään ei ole sitä pakko tehdä ja siitä saa korvauksen, joka on työttömyyskorvaus. Työtön voi ihan itse valita onko mukana työkllistämistoimissa vai jääkö niiden ulkopuolelle.

        Jos ei halua olla työllisyyttä parantavassa toiminnassa, ei ole tietenköää oikeuttettu halukkaille maksettavaan tukeen. Muut tuet jatkuvat kuten ennenkin. Jokainen saa valita.


    • savfsavfsd

      Uutisissa ei taidettu kuitenkaan mainita, että kyse oli arabien pyörittämästä ravintolasta, joten kyllä ne "hyväntekijät" palkkaa saivat, pimeänä. Siihen päälle on sitten kiva vielä voidella vokki yms. lisähilua ja ruuatkin tarjoillaan vokissa ilmatteeksi. Ja kaikesta syyllistetään joka käänteessä suomalaisia, jätetään ravintolasta kertomatta jotta tulisi mielikuva röyhkeästi hyväksikäyttävästä suomalaisravintolasta. Näillä meiningeillä Suomi nousuun.

      • säälittävän_huonoa

        Joo,kuppilan omistaa arabi nimeltä Alan Koskela. Jos paskanjauhamisella saisi suomen nousuun,ei rajaa näkyisi.


    • taloustieteellinen_ihme

      sehän se vasta tuottavaa työtä onkin firman kannalta. Puhdasta tuloa ilman minkäänlaisia turhia palkka- ja sivukuluja ja vakuutusmaksuja. Taloustieteellinen ihme.

      • PieniPiruVasempaan

        Siltähän se vaikuttaa.
        Palkattomalla työllä on pitkät perinteet esimerkiksi talkoina. Myös urheilussa tehdään paljon ilmaista työtä junnujen valmennuksissa tai tapahtumien järjestämisessä.

        Osa ilmaisesta työstä tehdään yhdistyksille, mutta mukana on myös yrityksiä. Jotkut järjestöt, yhdistykset ja säätiöt harjoittavat myös ihan puhdasta liiketoimintaa.

        Onkin mielenkiintoista nähdä minkälaista sana-akrobatiaa joudutaan käyttämään, että voidaan kieltää yksi ilmainen työ hyväksikäyttönä, mutta sallia toinen vastaava työ. Esimerkkinä vaikka ruoan tarjoileminen :)


    • sanakuinsekirjoitetaan
    • Minäniinmielenipahoitin

      Mitäs varten meita ammattilaisia sitten tarvitaan jos nämä ulkomaalaiset tekevät työn ilmaiseksi..
      Laadulla ei merkitystä kunhan halvalla saa.
      Ehdottomasti pitäis kieltää tuollainen.

      • HalpaaHubaa

        Ulkomaaneläviä on vasemmistokin tänne raahaamassa. Sitten ihmetellään, kun porukkaa on ilmaiseksi töissä. Palkankorotukset ja yleiskorotukset ovat menneen talven lumia. Työvoimaa saa jo nyt puoli-ilmaiseksi, joten miksi maksaa itsensä kipeäksi?


    • Entäs onko päivätoiminta töitä ? Palkatonta, joudun raatamaan siellä hullujen seassa (tai ainakin osa on) joka arkipäivä kaikkea roskaa, joista en edes tykkää enkä jaksa. Nyt on tää kk lomaa, onneksi. On ees vähä lomaa sieltä hullujen huoneelta, jonne suurin osa niistä mä mukaan luettuna ei kuulu. Ei ole oikein, että on olemassa palkatonta työtä, varsinkn, jos tekee tosissaan töitä saamatta mitään. Ja ne ohjaajat saavat palkkaa työstään, ei se ole oikein. Silloin meidänkin on saatava palkkaa. Ainakin ne, jotka sitä oikeaa työtä tekevät. On siellä muutama hullu, joka ei tee mitään järkevää koko päivänä, yks huutaa pienemmästäkin ärsykkeestä, käsketään olla hiljaa, jatkaa vaan, käsketään lujempaa......yks kyttää mua, imee poskiaan, syö lyhyitä likaisia hiuksiaan....sekös on noloa.....ei sitä saisi päästää minnekään ihmisten ilmoille, kun se ei osaa käyttäytyä kunnolla. Sellanen nolo läski muija. Leikkii prinsessaa.
      Tämä on siis jotakin laitonta tällainen palkaton työ. Vammaisten ihmisten hyväksi-käyttöä. Mutta ei ne ohjaajat siitä välitä, ne aivopesee niitä mm. odottamalla tienris -teyksessä autoja, vaikka siinä on suojatie ja jatke, että kävelijät saa aina mennä en- sin, ei ne siitä välitä.....ja ne aivopesee myös niitä menemällä väärällä puolella tietä. Noloa !! Se on tosiaan orjan työtä. Siellä ei sallita edes pieniä taukoja, aina pitää tehdä jotakin......ja vielä ne siivoukset lounaan jälkeen......imurointia, lattioiden luut- tuamista, vessojen pesua, keittiötöitä.......se on laitonta, kun eivät viitsi palkata mie- luummin sinne siivoojia, nehän tekee ne paljon paremmin.....ainakin luuttuamisen, imuroinnin ja vessojen siivouksen. Ja sit on vielä ne ohjaajat keksineet, että aina syödessä pitää odottaa, että ne kirotut ohjaajat syö ensin ja on lupa lähteä, sen pitäi -si koskea kaikkia, mutta ei. Muutama sekopää lähtee lupaa kysymättä pois, eikä ne ohjaajat siitä tunnu välittävän yhtään. Eikä siis palaa takaisin pöytään. Täähän alkaa kuulostaa jo joltakin laitoshommelilta, vaikkei se sitä ole. Ja ne ohjaajat vain ovat tämän säännön laatineet, eivät ole kysyneet meiltä muilta, mitä mieltä me olemme moisesta. Niillä ei tunnu olevan järkeä päässään yhtään. Mitähän sahanjauhoa ne keksii loman jälkeen....?

    • faktaa000

      Kaikki työ on arvokasta...siis ilmainen työ yrittäjälle...tämän jo kokoomus poliitikot kertoivat aikoinaan jättivät kertomatta vain että ilmaistyö on arvokasta vain teettäjälleen eli sekoomus yrittäjälle.

      • PieniPiruVasempaan

        Hassua, että työntekijät itse kertovat hyötyvänsä työstä ja kertovat tekevänsä sitä vapaaehtoisesti.
        Nyt pitää miettiä uskonko enemmän tämän palstan huutelijoita vai ihmisiä itseään...vaikeaa :D


    • IIkkiikkiikki

      Yrittäjä saa kyllä palkan.työntekijät toimivat yrityksessä ammattinimikkeillä
      Palkka on poistettu,osingot kyllä ja poistot pyörii valtion kassaa verottaen.
      Kaikilla on niin mukavaa Eu:n mentäessä,kaikki muuttuu.

      • PieniPiruVasempaan

        Tiedätkö mikä on poisto?
        Entä tiedätkö miksi sen saa vähentää?

        Haluan varmistaa ettet vain pistä sanoja peräkkäin ja toivo niistä tulevan järjellistä lausetta :D


    • työn_monet_kasvot

      työtä se on orjatyökin.

      • PieniPiruVasempaan

        Työlainsäädäntö ei tunne orjatyötä työn muotona.

        Geneven sopimus ja sen päivitykset tuntevat orjuuden, mutta aika pitsipöksy saa olla, jos suomalaista työtä vertaa siihen.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6323
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4066
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2476
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1970
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1458
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1326
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1070
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1016
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      991
    Aihe