Kemijärven kohtalo

esimieseläkeläinen

Minusta on mukavaa näin eläkkeellä puuhastella ja harrastella kaikkea mahdollista nyt kun on siihen aikaa.
En ole ollut mikään kalastus-ihminen mutta nykyisin olen opetellut haukipilkkimisen saloja, nyt meinaavat sillä biosellutehtaalla pilata senkin harrastuksen.
Hiihtelystä olen myös tykännyt kovasti, luonnossa tuntureita ja vaaroja kierrellen, senkin pilaavat tuulivoimaloilla.
Teko-altaitakin kuuleman kaavailevat lisää tänne itälappiin.
Patokankaan aluekin oli jo palautumassa hyvää vauhtia luonnon tilaan, niin siihenkin piti Keiteleen tehdas pystyttää.
Mikä näihin paikallisiin päättäjiin on mennyt?
Minä kun luulin etelästä tänne takaisin muuttaessani, pitkän ja raskaan työuran paperiteollisuudessa tehneenä, pääseväni puhtaan luonnon rauhaan nauttimaan eläkepäivistä.
Vielä mitä!

32

586

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • akateemikko-evp

      Samaa olen miettinyt.....?
      Muutin paikkakunnalle pääkaupunkiseudulta olettaen että vietän eläkepäiväni täällä.
      En ole lähtöisin lapista,
      Valitsin kemijärven juuri siksi että täällä on puhdasta luontoa, erinomaiset palvelut ja harrastusmahdollisuudet ihan vieressä.
      En toivoisi paikkakuntaa pilattavan teollisuudella, ennenmin kannattaisi kehittää vanhojen tapojen, perinteiden ja asujaimistojen säilyttämistä.

      • ei_lisää_eläkeläisiä

        "En toivoisi paikkakuntaa pilattavan teollisuudella". Itsekkin olen eläkkeellä, en kuitenkaan noin itsekäs. Tämä seutukunta ei nouse jos ajatelleen, jos itsellä on hyvin, kaikki on hyvin. Tälläisillä muuttolinnuilla ei Kemijärvi koskaan nouse.
        Lapsiperheet kaipaavat tulevaisuutta, ja sitä tuo työ. Maisemia katselemalla velkaiset perheet eivät elä. Lapsia pitäisi kouluttaa heissä on tulevaisuus. Tehtaanpiippuja ja rakennusnostureita paikkakunta kaipaisi.


      • turistit.tervetuloa

        Suomulle esitetty toimintakeskus ei saastuttaisi, vaan toimisi luonnonmukaisesti. Kaikki nyt vain sitä tekemään, että saadaan turisteja ja "miljoonadollareita" Suomeen!


      • yo-restonomi

        Miten ne turistit sinne saadaan ja ensinnäkin miksi?


      • oispahantöitä

        Sillä tavalla, että tarjotaan sellaisia palveluja ja elämyksiä, joita ei muualta voi saada.

        Esim. se Suomu, sehän ei ole oikeasti edes tunturi vaan metsäinen vaara. Lapissa on paljon kauniimpia ja jylhempiä kuin Suomu maisemia. Miksi Suomu on silti erikoinen? Juuri siksi!


      • sijoituskuru

        Taitaa olla sijoittajia tungokseen asti moisilla perusteilla!


    • Kyllä.niin.on

      Hyviä kommentteja luonnon puolesta. Ja kyllä, emme tarvitse tänne tehtaita, kalastuskin ja kala-asioden kehittelys jo vaatii että vedet ovat puhtaat.

      Nyt joukolla edistämään sitä että pudämme Kemijärven puhtaina myrkyistä; järvi on puhdistunut jo siinä määrin että olisi suorastaan rikos se pilata taas.

      Tosi hyvä että muualta muuttaneet, ja paluumuuttajat oivaltavat asian. Kemijärvi, ja koko Itä-Lappi on niin vielä 'herkkää aluetta' ettei sitä tarvitsekaan saastuttaa; se on meille rikkaus täällä ja mahdollisuus.

      • hyvärinenheka

        Meinaatkos pyhällä hengellä elää?
        Nääs leipää on pitänyt toistaiseksi syödä hengissä pysyäkseen......
        Eikä ne palvelutkaan kiveen hakattuja ole.
        Tulee lopulta aika jolloin viimeinen sammuttaa valot !


    • sompanssipaskalandia

      Nämä koulutetut kriminaali viherkommarit on siitä pahoja, että ne on niillä milloin milläkin aktivismeillaan paskomassa asiat vähän joka puolella. Ihan perinteitään noudattavat, viher syöpäaatehan kehitettiin aikanaan DDRssä lännen talouden tuhoamiseksi, tuotahan nuo sitten jatkavat täälläkin.

      Entisajan kommarit kävi tehtaissa töissä eikä olleet häiriköimässä, nyt nämä nykyiset koulutetut viherkommari kriminaali aktivisti pössyttelijä jälkeläiset taas koettaa paskoa aktivismeillaan joka asian ja toimeentulon lähteen.

      Nämä nettiin kirjoittelevat kriminaali sittiäiset on kans sitten oma lukunsa, näitä pitäisi jokaista alkaa kohdella kuten jotain terroristeja, järjestäytyneen rikollisuuden jäseniä. Pitkät tuomiot vailla vapautumis mahdollisuutta loppuiäkseen. Itse olen henk. koht. tasolla sitä mieltä, että saunan taakse vaan niskalaakii.

    • asiallisuutta_kaivataan

      Itse myös hyvällä eläkkeellä, mikä sen ihanampaa kuin ympärillä olisi vehree luonto ja linnunlauluun heräisi aamuisin, eikä tehtaan hajuja , eikä auton äänet häiritsisi.

      Tämä on juuri sitä itsekästä ajattelua jossa ajatellaan vain kunhan minulla hyvin, toisista ei väliä-
      Tehdas toisi paikkakunnalle sitä kaivattua työtä, joka toisi jatkuvuutta myös nuoremmille.

      Täällä luodaan uhkakuvia saastuttamisesta ihan älykkäidenkin ihmisten taholta joko tahallisesti, tai ihan tietämättömyyttään.
      Nykyisellä puhdistustekniikalla tälläiset tehtaat eivät enään ole saastuttajia. Pitäisi niiden jotka lausuntoja antaa, ja kansaa villitsee ottaa selvää asioista. Nyt löytyy puoluetonta tietoutta jopa netistä, ja asiantuntiatkin auttaa tarvittaessa. Nyt näyttää siltä kuin näitä asioita olisi käsitelty vain "Esson baarissa".

      • työtäJAtyötä

        Työtä tarvittaisiin olisi hyvä jos nuorten ei tarvisi muuttaa pois paikkakunnalta. Tehdas olisi tarpeen toisihan se tehtaassa työtä, ja monenlaista yritystä paikkakunnalle. Ei ole hyvä sekään jos paikkakunnalla on pelkkijä vanhuksia, ja muutama hoitaja hoitamassa niitä.


      • Kolinpuh

        Veit sanat suusta!Ei tarvitsisi kaikkien nuorten lähteä etelään elannon takia juuriltaan.Terv.eläkeläinen Kemijärveltä.


    • luikuselllu

      Teitä vejätetään provolla. Hahaaa!

    • vähä-älyisiä

      Kyllä kemijärveläisten ajatusmaailma on ottanut rajua takapakkia. (tai äly)
      Ei uskoisi että osuustoiminta on sieltä lähtöisin!
      Se kun perustuu yhteisöllisyyteen ja yhteistoiminnalla saavutettun hyötyyn.
      Nykyisin ei edes yksinkertaisin asia etene puusta pidemmälle ilman järjetöntä vastarintaa!

      • kateuttaSEon

        Paljon on nuorempia muuttanut muualle, jäljelle jääneet eläkeläiset joka onkin enemmistönä
        Tehdasta vastustetaan suurin syy on kait kateus ja pelko kun Kemijärvellekkin tulisi duunareita.
        Näitä syitähän harva sanoo ääneen joten aletaan puhumaan luonnon saastuttamisesta, vaikkakin perus lappilainen itse on melkoinen luonnon sotkija. Ei ole montakaan vuosikymmentä kun jotkut ajoivat roskat jäälle josta ne katosivat ennen juhannusta.
        Tehdashan tulee ja se vie monen yöunet.


      • Hfgjkk
        kateuttaSEon kirjoitti:

        Paljon on nuorempia muuttanut muualle, jäljelle jääneet eläkeläiset joka onkin enemmistönä
        Tehdasta vastustetaan suurin syy on kait kateus ja pelko kun Kemijärvellekkin tulisi duunareita.
        Näitä syitähän harva sanoo ääneen joten aletaan puhumaan luonnon saastuttamisesta, vaikkakin perus lappilainen itse on melkoinen luonnon sotkija. Ei ole montakaan vuosikymmentä kun jotkut ajoivat roskat jäälle josta ne katosivat ennen juhannusta.
        Tehdashan tulee ja se vie monen yöunet.

        Totta!
        Kemijärvellä on suurin osa eläkeläisiä reilun 7000 asukkaan kaupungissa.
        Väestörekisterikeskus on jo laskenu.
        2020 -2030 välisenä aikana pienet kaupungit ovat kuolleet kokonaan suurien poistuminen vuoksi, jossa syntyvyys on pientä.
        Kemijärvi kuuluu tähän listaan, joka julkaistiin medioissa viimevuoden puolella kaikista niistä kaupungeista jossa näin tulee käymään.


      • kaupunkielää

        Jos pitkällä tähtäimellä ajatellaan, niin Kemijärvi on nouseva kaupunki.

        Täytyy vain markkinoida tätä kaupunkia tosissaan, innokkaasti. Huomioida kaikki asiat, kuten matkailu ja myös Suomutunturin alueen voimakas kehityssuuntaus, globaali luontoarvojen kunnioitus. Pariisin ilmastosopimus, myönteinen asenne luontoon, seurauksena luonnonkauneuden ja puhtauden kunnioitus. Suomulle ilmasto-konferenssi, Trump, Putin ym., kokouksen johtajana Suomun toimihenkilöitä. Suuruudenhullu visio, niinkö? Mutta sellaisesta se nousee usein se "itu"!

        Kemijärven kukoistus siintää jo silmissä, unhottamatta kansainvälistä haukiviikkoa.


      • hoitoon-äkkiä

        Et kai usko tuohon itsekään?
        jos uskot et käy täysillä!


      • dgfrgfg
        hoitoon-äkkiä kirjoitti:

        Et kai usko tuohon itsekään?
        jos uskot et käy täysillä!

        No en minä ainakaan usko siihen Kemijärven nousuun.
        Mihin se nousisi?
        Jos kaupungin väestö on jo niin ikääntynyttä, että on jo laskettu seuraavan vuosikymmenen aikana joutuvan lähes puolet asukkaista mullan alle ja muuttavan pois kokonaan....


    • massaköpö

      Kemijärveläiset ovat niin pieniä ihmisiä, ne ei näe napaansa pitemmälle. Tehdasta vastustetaan, jos siitä ei ole henkilökohtaista hyötyä, tuulivoimaa, jos se tulee naapurin palstaan.
      Sellutehtaan toiminnasta sen verran, että luonnonsuojelu on sen toiminnassa otettava tinkimättä huomioon. Täysin saasteetontahan sen toiminta ei tule olemaan.
      Sellun teko on luonnon hyväksikäyttöä monella tavalla.

      • eitehdasta

        Pitää olla saasteetonta; muutoin ei lupia tule antaa. Saasteettomaksi ei tehdasta saa, joten sen kohtalo on selvä; ei tehdasta Keijärvelle.


      • näinSEonVaan

        Eihän mikään ole täysin saasteetonta, kuitenkin nykyiset biopuhdistamot tekevät hyvää tulosta. Onhan paikkakuntija jossa juomavesikin otetaan tehtaan läheisyydestä. Kyllähän ihmisetkin melkoiset jätökset jättää, kuitenkin jätevesikin pystytään puhdistamaan vaikka juomakelpoiseksi, ja näin tehdäänkin.
        Isojen kaupunkien jätevesipuhdistamoiden puhdistetut vedet laskee vesistöihin joista ammattikalastajat pyytävät kalaa.
        Kemijärvi on jo pilattu säännöstelyllä jonka vesi on hyvin humuspitoista, on kuin hevosen pissiä, eikä sitä voi verrata Saimaaseen, tai Päijänteeseen. Vesi Kemijärvessä vain paranee kun siihen lasketaan kirkkaaksi puhdistettua vettä.


    • NiipäSeOn

      Harvinaisen oikeassa olet. Tehdas voi tulla.

      • 2.hanketta

        Tehdas bioref tulee? Suomun keskus tulee?

        Onpa nyt Kemijärvellä toimintaa?


    • aika.näyttää

      Ei ole toimintaa vielä, josko parin vuoden päästä riehaantuis vasarain pauke ja massa-autojen jyrinä. Tosin jos puheensorina on enimmäkseen melun seassa viron ja puolan kielistä, ei se taida kovin paljoa paikkakunnan verotuloja tai muitakaan tuloja kasvattaa siinä vaiheessa vielä.
      Vielä jos rahtausautot on enimmäkseen sama juttu ja rakennusaikaiset majoituksetkin hoidetaan konttimajoituksessa ja omilla ruokahuolloilla.

      Muutama vuosi mennee, ennen kuin alkaa kunnolla näkyä seutukunnalla. Se on kokonaan toinen juttu, kuinka paljon paikkaa muita menetettyjä työpaikkoja ja epäsuoria valtiontukia. Jos mennä vuosina väkiluku oli 10 tuhannen luokkaa, nyt saattaa jäädä tehtaasta huolimatta 7 tuhannen hujakoille - ei yksi tehdas vielä uutta aurinkoa tee. Varmasti on hyvänä lisänä esim. paikkakunnan yrityksille, tulee lisää nuoria ihmisiä, perheitäkin. Isoin muutos saattaa tulla juuri tuohon paikkakunnan ikärakenteeseen, nuorempien osuus lisääntyy suhteessa vanhenevaan väestönosaan ja ehkä muutaman sadan hengen väestölisäys.

    • ErkkiEläkkeelle63v

      Olen itteki kohta elakkeella. Minusta olisi kyllä kiva katella jos meille Kemppahan tulisi uusia, kunnollisia työpaikkoja. Olisi niin kiva jos tuo keskusta tuosta viriäisi lähemmäs tuota kultaista 80-lukua.
      Silloin piti jonottaa Koilliskuntaan ja hovimestari, muistaakseni Sylvi ohjaili pöytiin.

      Toivottavasti saamme uuden tehtaan joka tuomansa vaurauden mukana virittää Kemppamme uuteen kukoistukseensa.

      Ittekki kalastelen ja mettästelenki jonniin verran. Luonto on siis minullekin tärkeä. On selvä että teollinen toiminta tuo aina omat riskinsä myös ympäristön näkökulmasta katsottuna. Onneksi nykyisin ympäristöasioihin paneudutaan huolellisesti ja päästöjä valvotaan tarkasti. Nykyiset ympäristöön liittyvät tekniikat ovat Suomessa maailman mittakaavassa puhdistusteholtaan huippua joten itse en ole lainkaan huolissaan tehtaan tuomista ympäristövaikutuksista.

      Kun paikkakunta on vireä ja mielellään hieman kasvava viihtyvät myös mieleltään virkeät eläkeläiset paikkakunnalla.

      • Viskiboy

        Lähe kuule Espanjan. Fugeen eläkepäivillä
        Siiellä on vireää toimintaa....


      • ErkkiEläkkeelle63v
        Viskiboy kirjoitti:

        Lähe kuule Espanjan. Fugeen eläkepäivillä
        Siiellä on vireää toimintaa....

        Joo, mulla onkin Alicantessa pieni osake. Ostin sen vuosi sitten. Vuokraan sitä toukokuusta syyskuun loppuun ja lopun aikaa olen siellä itse.
        Vuokrarahoilla saan hieman humputtelurahaa kun tuo eläke ei niin kauheen suureksi muodostu.


    • Valotpois

      Kemijärven kohtalo ei juuri eronne satojen vastaavien paikkakuntien kohtalosta. Ei Kemijärvi välttämättä ole edes aivan heikoimmilla, mutta heikoilla joka tapauksessa. Aika karua kieltään kertoo asukasluvun muutos: Esim. 1980 Kemijärven asukasluku oli 12621 henkilöä, vain 30 vuotta myöhemmin eli 2010 enää 8418 asukasta ja nyt noin 7900. Tästä on tulevaisuus aika hyvin ennakoitavissa! Asukkaista aina vain suurempi osa on iäkkäitä, siis kuolleisuus tulee sekin nousemaan jatkossa.
      Odotettavissa on vain palvelujen heikkeneminen, taloudellista kannattavuutta edellyttävät liiketoiminnot supistuvat hitaasti mutta varmasti. Tämä on aivan kamalaa, mutta niin se vain menee, ihmiset pakkautuvat muutamiin isompiin kaupunkeihin ja lähes kaikki muu autioituu ja hyytyy.

      • PukkaileepiTehasta

        Juurikin siksi tänne tarvitaan työpaikkoja, siis kunnollisia työpaikkoja jotta saadaan edes pysäytettyä tämä näivettymisen aikajakso.
        Tämä Tehdashanke on saatava äkkiä käyntiin. Sen tuoma taloudellinen hyöty on niin suuri että se on vaikea hahmottaa. Kun tehdas on käynnissä, on sen työllistävä vaikutus kokonaisuudessaan n.2500 henkilötyövuotta.
        Uusia työpaikkoja on siis syntymässä joten kaikkien pitäisi nyt toimia yksituumaisesti tehdashankkeen puolesta.


      • Valotpois
        PukkaileepiTehasta kirjoitti:

        Juurikin siksi tänne tarvitaan työpaikkoja, siis kunnollisia työpaikkoja jotta saadaan edes pysäytettyä tämä näivettymisen aikajakso.
        Tämä Tehdashanke on saatava äkkiä käyntiin. Sen tuoma taloudellinen hyöty on niin suuri että se on vaikea hahmottaa. Kun tehdas on käynnissä, on sen työllistävä vaikutus kokonaisuudessaan n.2500 henkilötyövuotta.
        Uusia työpaikkoja on siis syntymässä joten kaikkien pitäisi nyt toimia yksituumaisesti tehdashankkeen puolesta.

        2500 henkilötyövuotta vastaa suunnilleen kahden isohkon risteilylaivan rakentamisen työllistävää vaikutusta. Tuo työllistävyys tosin ei edes synny telakan suoranaisesta toiminnasta, siinä on huomioitu ihan muualla toimivat aliurakoitsijat jne. Siis väitätkö tehtaan työllistävän pysyvästi noin 2500 ihmistä, vertaa nyt hyvä ihminen lukuasi jo toimiviin tehtaisiin jne., mitä huomaat? Entä jos jaetaankin 2500 henkilötyövuotta vaikka 10 vuoden ajalle, sehän on lähes yhtä tyhjän kanssa., ei se Kemijärveä pelasta.
        Mikä osuus tuosta henkilötyövuosien määrästä tulisi koskaan suoraan Kemijärven ihmisiä työllistämään, mahdollisen tehtaan rakentajat kun joka tapauksessa olisivat virolaisia, puolalaisia yms? Montako Kemijärveläistä nyt työttömänä olevaa mahdollinen tehdas työllistäisi? Kuinka moni Kemijärveläinen nuori jättäisi suunnitelmansa muualle muuttamisesta jos se tehdas sinne jonnekin tulisi, siis kuinka moni?

        Niin monet paikkakunnat suomessa toivovat ihan samaa, jonkinlaista pelastavaa enkeliä, ihmiset kieltäytyvät uskomasta tosiasioihin, toivotaan ja toivotaan ja elätellään toiveita ja taas toivotaan jne. Mutta ihan käytännössä, maaseutu, Kemijärvikin, näivettyy ja näivettyy.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5148
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3367
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1502
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1333
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1026
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      938
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe