Kirkollisverotilitykset romahtaneet vuonna 2017

kirkko-murenee

Kirkon kirkollisverotilitykset ovat jyrkässä laskussa: tammi-toukokuussa kirkko nyhti jäseniltään veroja 406,2 miljoonaa euroa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan veroja kerättiin 425 miljoonaa euroa. Laskua siis reilut neljä prosenttia.

Vuonna 2015 kirkko sai kirkollisveroa 905,9 miljoonaa euroa, seuraavana vuonna 890,1 miljoonaa euroa (n. -2 % edellisvuodesta). Mikäli alkuvuoden kehitys jatkuu vuoden loppuun asti samanlaisena, veroja kerätään vuonna 2017 vain noin 850 miljoonaa euroa. Laskeva trendi kiihtyy vuodesta toiseen.

Kirkon talous on kuilun partaalla.

Vuoden 2017 verotilitykset (päivitys 24.5.2017): http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp?open&cid=Content429907

22

328

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 8i1

      Jos uskoo johonkin ei siitä kuulu maksaa senttiäkään.

    • eroonvaan

      Kuka hölmö nyt enää haluaisikaan maksaa piispa Mäkisen "kirkolliskokous"- viinoja.

    • ioiuj

      talous alkaa pikkuhiljaa piristyä, kuten väitetään, niin kohta kirkko katuu sitä, että sen yhteisövero-osuus muutettiin suoraksi tueksi valtion budjetista.

      Tosin eipä hätä ole tämän näköinen - ei muuta kuin kirkon lobbarit vaan minitereiden ja kansanedustajien kimppuun. Moni poliitikko kirkkomielinen ja jo valmiiksi kirkon takataskussa.

      Ehkäpä tuki valtion budjetista kirkolle nousee ensi vuonna tämän vuoden 120Me:sta, jossa siinäkin oli jo 20Me nousu edellisiin vuosiin verrattuna sen 'kunniaksi', että siirryttiin yhteisövero-osuudesta budjettitukeen.

      Kirkolla on valtion poikkeuksellisena suosionosoituksena verotusoikeus, mutta silti sen lisäksi näyttävät monet poliittiset päättäjät ajattelevan että valtion kuuluu korvata kirkolle sen kirkollisverotuoton menetykset. Tai jos nyt ei kuulu, niin voi kuitenkin korvata - ihan muuten vaan.

      Se on kirkon ihan oma ja itse aiheuttamansa ongelma jos ja kun sen jäsenmäärä laskee kirkosta eroamisen takia. Ei valtion kuulu korvata kirkolle sen tästä johtuvia taloudellisia menetyksiä. Suu säkkiä myöten kirkko, niin kuin on muidenkin tehtävä.

      Kun kirkon kannatus, merkitys, arvostus ja sen myötä myös jäsenmäärä kerran laskevat, niin johtopäätös valtion taholta pitäisi olla että tukia kirkolla leikataan - eihän tässä juuri muuta ole viimeisen10 vuoden aikana hallitukset tehneet kuin leikanneet sieltä täältä ja tuolta - paitsi evl. kirkolta, armeijalta ja rikkailta

    • 7673

      Hyvä trendi jatkuu myös vuonna 2018, koska kuluvana vuonna kirkosta tulee eroamaan 50 000 - 60 000 viisasta.

      • Valitettavasti kaikki eivät eroa oikeista syistä, vaan esimerkiksi kirkon liian liberaalin asenteen vuoksi.

        Tuo joukko ajautuu sitten erilaisiin lahkoihin.


      • he-ma kirjoitti:

        Valitettavasti kaikki eivät eroa oikeista syistä, vaan esimerkiksi kirkon liian liberaalin asenteen vuoksi.

        Tuo joukko ajautuu sitten erilaisiin lahkoihin.

        "Valitettavasti kaikki eivät eroa oikeista syistä"

        pääasia, että eroaa.

        Jokainen ero on laulun arvoinen
        jokainen ero on tärkeä.


    • Hehhah

      << Kirkon kirkollisverotilitykset ovat jyrkässä laskussa: tammi-toukokuussa kirkko nyhti jäseniltään veroja 406,2 miljoonaa euroa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan veroja kerättiin 425 miljoonaa euroa. Laskua siis reilut neljä prosenttia. >>

      Tämä on sinänsä kohtalaisen yllättävää, että samaan aikaan kunnallisverot ovat miinuksella vain 0,5 %. Kirkollisveron kertymä ei siis seuraile talouskehitystä vaan on aidosti heikompaa kuin yhteiskunnan taloudellinen menestys. Tähän mennessähän kirkon budjetti on heilunut jokusen vuoden samoissa: pientä vaihtelua taloustilanteen kehityksen myötä. Toki jos laskee inflaation mukaan, niin kirkon reaaliset käytettävissä olevat tulot taitavat olla pienentyneet hiljaksiinsa (mutta erot ovat minimaaliset). Oikeastaan viime vuoden lopulla taisi tapahtua käänne, että kirkon verotulos kääntyivät kenties pysyvään laskuun. Samanlainen kehitys oli, muuten, kirkon jäsenmäärän kanssa: vaikka kirkosta erosi jengiä, kirkon jäsenmäärä kasvoi vielä 2000-luvun alussa - kunnes se saavutti lakipisteensä ja on kääntynyt pysyvään laskuun. Voipi olla, että kirkon taloustilanne seuraa samalla kehityksellä perässä. Ja tosiaan, nyt sitten olisi se suuri käänne tapahtunut niin, ettei kirkon talous enää palaa kasvu-uralle (kuin kenties jos BKT loikkaa joku vuosi oikein reippaasti).

      Syitä tähän on varmasti ainakin se, että näinä vuosina on jäämässä eläkkeelle suuret ikäluokat: ne ovat kuitenkin juuri niitä, jotka pönöttävät kirkon jäseninä hamaan loppuun saakka, mutta nyt heidän stabiilina pysyneet tulot romahtavat. Näin muodoin siis palkansaajia (eli eniten veroa maksavia) siirtyy pois kirkollisveron suurmaksajan roolista. Tämän lisäksi kirkosta eroaminen käsittää voimakkaimmin juuri palkansaajien ikäryhmää, joten tuota tulojen vähenemää tulee vähän niin kuin kahtaalta.

      Luultavasti tämä käänne (mikäli olen oikeassa spekuloinnissani) on ollut tiedossa monessa seurakuntataloudessa - ja kenties siksi ainakin minun silmiini on osunut paljon uutisia, joissa joku seurakunta manaa heikkoa tulevaisuuttaan ja peräänkuuluttaa säästöjä. Kirkko on tietysti hoitanut jo jonkin verran tuota supistuvasta taloudesta johtuvaa ongelmaa: kirkon työntekijämäärä on vähentynyt jo jonkin verran - virkoja jätetään täyttämättä, määräaikaiset saavat lähteä ja surakuntia yhdistellään. Lisäksi tietysti pyritään eroon käyttämättömistä kiinteistöistä, mutta tosiaan: ne ovat vähällä käytöllä siksi, ettei niille keksitä käyttöä eikä oikein kukaan niitä siitä syystä ostakaan ainakaan hyvään hintaan.

      Mikäli tuo talous tuosta lähtee ihan oikeaan ja pysyvään laskuun nyt niin se tietysti tuo melkoisia vaikeuksia kirkolle. Alkuun on varmasti helppo perustella työntekijöiden määrän vähentämistä (kun "palveltaviakin" on vähemmän), mutta sitten alkaa tilanne, jossa joidenkin toimintojen alasajo alkaa (mikä varmasti lisää eroja) ja seinien ylläpito alkaa ottaa yhä vaan suurempaa osuutta kirkon menoista - eikä kirkko luonnollisestikaan halua luopua mistään oikeasti arvokkaasta omaisuudestaan (saati sitten itse korkealle arvottamistaan uskonnollisista palveluspaikoistaan).

      Elämme mielenkiintoisia aikoja.

      Kirkollisveron nostaminen on tietysti keino, joka tuo lisää rahaa, mutta toisaalta se aiheuttaa kirkosta eroamista. Tuolloin vaan eroaminen on valtakunnallista eli sinänsä yksittäinen seurakunta hyötyy veron nostamisesta (vaikka kirkko kokonaisuutena menettää tuloja). Ehkä siis näemme suuria uutisia kirkollisverojen nostoista - ja uutisia seuraavia eroaaltoja.

      Olisi hieno nähdä, miten kirkko reagoi, jos tämä vuosi todella menee melkein 5 % miinukselle.

    • EndGameHasBegun

      Suurin osa kirkosta eronneita on 18-30 vuotiaita. Heistä suurin osa käy kouluja ja tulee kokoaikaisille työmarkkinoille viiveellä. Näiden ikäluokkien kirkkoon kuuluvuus on alhaisinta. Jatkuvasti on tulossa työmarkkinoille ikäluokkia alhaisemmalla kirkkoon kuuluvuusprosentilla jotka maksavat vähemmän kirkollisveroa kuin edelliset. Lisäksi vanhemmasta ikäluokasta siirtyy eläkkeelle ja kuolee pois suuremmalla prosentilla kirkkoon kuuluvia. Tämä takaa kirkon tulojen romahtamisen jatkossakin. Lisäksi joka vuosi kirkosta erotaan yli prosenttiyksikön vauhtia.

      • Epäjumalienkieltäjä

        Juuri näin.

        Vastaavasti kirkon jäsenistössä on keski-ikäiset "yliedustettuna" ja tästä ikäluokasta väkeä siirtyy koko ajan eläkkeelle ja pienemmille tuloille eli heiltä saatu kirkollisveropotti pienenee. Krikon talous vuotaa joka kulmalta.

        Sinällään 850 miljoonaa on edelleen valtava rahamäärä. Ongelmallisen pieneksi sen tekee kirkon passiivinen asenne ja kriititietoisuuden puute. Etupäässä itsekin keski-ikäinen kirkon eliitti ei katso omaa eläkeikäänsä pitemmälle ja antavat kirkon valua kohti taloudellista katastrofia. Se on sitten tulevien piispojen ongelma, kun Mäkinen ja Askola nostelevat hyvillä mielin ökyeläkkeitään.


    • hgjfh4
    • En ymmärrä. Linkittämäsi sivu sisältää linkin taulukkoon, joka kertoo

      Kirkollisvero 81,952,430
      Muutos % -5.5

      Eli onko se nyt toukokuun osalta tippunut jostain syystä vielä paljon enemmän kuin koko vuoden luvuissa?

      • kirkko-murenee

        Tuo -5,5 % on vain toukokuun luku, tammi-toukokuu -4,4 %. Katso muut excelin välilehdet

        Toukokuussa tippui enemmän kuin huhtikuussa, jolloin pudotusta tuli -2,0%.


      • kirkko-murenee kirjoitti:

        Tuo -5,5 % on vain toukokuun luku, tammi-toukokuu -4,4 %. Katso muut excelin välilehdet

        Toukokuussa tippui enemmän kuin huhtikuussa, jolloin pudotusta tuli -2,0%.

        Ah, OK.

        Vähän hankalaa verrata, kun yleinen talouskehitys heittelee. Pitäisi verrata aina kunnallisveron tuottoon, mutta siinäkin veroprosenttien muutokset vaikuttavat.

        Suunta on joka tapauksessa selvä!


    • Ökykirkko

      Kirkko on edelleen sikarikas, vaikka näitä merkkejä talouden rapautumisesta alkaa jo olla ilmassa. Sillä on kovaa käteistä, sijoituksia, maata ja kiinteistöjä - ja tietysti verotusoikeus ja valtiontuet.

      Saa nähdä, ottaako kirkko viestintästrategiaksi taloudellisten ongelmiensa piilottelun vai yrittääkö se päinvastoin kerätä sympatiaa tappioillaan.

      • kiinteistöt-ongelma

        Kiinteistöt ovat kirkolle suuri taloudellinen ongelma. Tuloja ei niistä saada, ylläpito- ja korjauskustannukset ovat suuret eivätkä kirkkorakennukset tai leirikeskukset mene helposti kaupaksi. Kirkkojen ym myynnistä aiheutuvat imagohaitat ovat myös kirkolla tiedossa.


      • kiinteistöt-ongelma kirjoitti:

        Kiinteistöt ovat kirkolle suuri taloudellinen ongelma. Tuloja ei niistä saada, ylläpito- ja korjauskustannukset ovat suuret eivätkä kirkkorakennukset tai leirikeskukset mene helposti kaupaksi. Kirkkojen ym myynnistä aiheutuvat imagohaitat ovat myös kirkolla tiedossa.

        "Kiinteistöt ovat kirkolle suuri taloudellinen ongelma. Tuloja ei niistä saada, ylläpito- ja korjauskustannukset ovat suuret eivätkä kirkkorakennukset tai leirikeskukset mene helposti kaupaksi. Kirkkojen ym myynnistä aiheutuvat imagohaitat ovat myös kirkolla tiedossa. "

        Kenenkään ei tule ostaa kirkolta vanhaa kiinteistöä.
        Edes halvalla.


    • SuuntaOnSelvä
      • "Kirkollisverotulot kääntyivät laskuun vuonna 2016 ja kirkollisveron tuotto pieneni 2,4 %:lla."

        Tarkpoitytaako tämä, että kirkollisvero on vielä laitettu kasvamaan korkoa koron pääelle, mutta viimeaikoina tuotto on ollut heikompaa kuin odotettu?


    • kirkko-murenee
    • limbuu

      Miksiköhän ihmiset eroaa kirkosta? Ihmetellä vain voi, millä aktiiviteetilla
      aiemmin hyvin passiivinen ev.lut.kirkko auttaa muslimeja, muttei tavallista
      suomalaista. Kirkko on suorastaan löytänyt elämäntehtävänsä vieraan uskontokunnan
      jäsenten hyysäämisessä. Sahaa itseään jalkaan ja saa loputkin kannattajat nostamaan
      kytkintä. Ehkä piispan norsuuluutorniin ei kuulu tavallisen suomalaisen ajatukset.
      Eikö se ollut niin, että ylpeys käy lankeemuksen edellä?

    • hellinäätä

      Lisäksi joka vuosi 20 - 30 seurakuntaa nostaa kirkollisveroprosenttia ja silti kokonaiskertymä vain laskee. Mahtaa olla piispoilla jännät housuissa. Kirkon tulevaisuus näyttää sysimustalta.

    • beanc21

      Lokakuun tilanne -4,5% edelleen.

      Kirkolle on tiedossa sopeutustoimia ja kirkollisveron korotuksia. Tästä vuodesta näyttää vielä tulevan ihan reipas erovuosi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      128
      1874
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe