tilapäisesti ylipaikoilla

järkyttäväätouhua

Haluaisin kysyä visailta lastensuojelijoilta erään mieltäni askarruttavan kysymyksen. Sijaisperheeseen saa laittaa tilapäisesti (tai pysyvästi ylipaikoille) lapsia , jos siellä on esim. sisarukset.

Yleensä lähes kaikissa sijaisperheissä on ainakin yhdet sisarukset. Tarkoittako tämä sitä, että kaikkiin sijaisperheisiin voidaan laittaa ylipaikoille lapsia.

Kokemuksesta tiedän, että on aivan järkyttävää, miten kunnat ja sijaishuoltoyksiköt hyväksikäyttivät huonolaatuista sijaisperhettä työntämällä sinne jatkuvasti lisää lapsia. Tästäkin yritin puhua eräässä työpajassa, kun olin huolissani. Tuolloin erään lastensuojelujärjestön toiminnanjohtaja kehotti minua olemaan hiljaa ja hoki. "Yksittäistapaus, yksittäistapaus".

Hyvä toiminnanjohtaja: sijaisperhe oli 1 mutta sinne sijoitettuja lapsia oli kymmenittäin, ellei jopa satamäärin ja laskepa kuinka moni ihminen (perheet / suvut) joutui kärsimään asiasta.

Minulla on näkökulmani ja kokemukseni vuoksi hieman erilainen matematiikka, kuin tuolla ylpeällä, sijaisperheen tuttavalla ja sijaisperheiden suosijalla.

Vieläkö sijaisperheisiin tungetaan ylipaikoille lapsia ja kriisitilanteissa olevia lapsia ja tukilapsia ja leiritoimintalapsia ja koululuokkia vierailuille niin paljon, etteivät omat vanhemmat / sukulaiset pysty juuri tapaamaan lapsiaan.

6

186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paremmatgeenit

      Meille aina sanottiin, kun saimme tavat 6 x 2 tuntia vuodessa valvotusti lasta, että sijaisperheen kokonaistilanteen huomioiden ei yhden lapsen vuoksi voida järjestää enempää.

      Sijaishuoltoyksikön johtaja ja johtava sosiaalityöntekijä olivat näitä kommentoijia - tietty toki sijaisvanhemman sanoja toistellen kuin papukaijat.

      Älkää vanhemmat antako lapsianne minne tahansa. vaatikaa kirjallinen sopimus ennen sijoitusta siitä, miten saatte tavata lapsianne.

      Huonolaatuinen sijaishuoltopaikka mieluusti vieraannuttaa lapsen omista vanhemmistaan / sukulaisistaan. pahimmassa tapauksessa sijaisvanhempi perheineen kertoo ympäristössään kuten esim., yksityiskoulussa tarinaa, että näin on tehtävä, kun on niin huonoja ihmisiä tuon lapsen ympärillä. Heidän pitää viedä lapsi piiloon ja vanhemman tyttären täytyy kuljettaa lapset pakettiautolla suojaan pahoilta sukulaisilta. Vanhin tytär saattaa olla korkeasti koulutettu aikuinen ihminen, mutta toimii, kuten äiti tai isä käskee. Sijaisperhe saattaa ilmoittaa, että heillä on niin paljon paremmat geenit, että on parempi, ettei lapsi juuri näe omaa huonogeenistä sukuaan.

      Ja tuollaiseen sossut ja lastensuojelujärjestöt menevät mukaan ja lisäksi kirjoittelevat maireita lehtijuttuja paikasta.

      Kaikista pahinta on se, että joidenkin johtotason toimijoiden asenteet ovat samankaltaisia (paremmat geenit yms.).

      Lastensuojelun tulisi olla kokonaisvaltaista ihmisten auttamista, ei haukkumista, syrjimistä, vieraannuttamista, kuulemattomuutta.

      Miten kuvittelette että ihmiset, joita nöyrryytätte, lähtevät kanssanne asialliseen yhteistyöhön.
      Voin tunnustaa, että kapinamieli syttyi lähes ensimmäisestä kohtaamisesta lastensuojelusosiaalityöntekijän kanssa. En minä eikä kukaan muukaan halua tulla määritellyksi huonoksi, huonogeeniseksi tai sellaiseksi, että estää lapsen kiintymisen sijaisperheeseen.

      Täytyy sanoa, ettei se lapsikaan voi kiintyä ihmiseen jolla on noin 10 erilaista harrastusta ja joka on pelottava ja ilkeä.

    • ihmisarvoa

      Ikävää myös se, että sijaisperhe katsoi asiakseen koko ajan haukkua lapsen omaa verkostoa. Kukaan ei tahallaan ajaudu tilanteeseen, että lapsi sijoitetaan. ihminen tarvitsisi ennemmin kannustusta ja tukea, kuin haukkumista ja syrjimistä yms.

      Onneksi henkilökohtaisesti (vaikka syvät haavat on jääneet) en tunne häpeää. Silloin on helpompi yrittää pitää puoliaan, kun häpeä ei ole estämässä. Sijaishuollossa yritetään hallita asiakkaita häpeän avulla. Asiakkaat, ei ole mitään hävettävää. Aina voi päästä eteenpäin tai vaikka menisi taaksepäin, elämä ja ihmisarvo kuuluvat kaikille - ei vain hyviä geenejä (omasta mielestään) omaaville henkilöille.

    • geenitmyöstestiin

      Ehdotan lisäksi geenitestejä kaikille osapuolille, jos sijaisperhe kokee olevansa liian ylivertainen geeneiltään lapsen sukuun nähden. Lapset voitaisiin sijoittaa geeniperimiltään samakaltaisille sijaisvanhemmille. Näin ollen sijaisvanhempien ja heidän jälkeläistensä ei tarvitsisi koko ajan huomautella omasta ylivertaisuudestaan ja sijoitetun suvun huonommuudesta.

    • kohtuullinen

      Jos vuosikymmenenkin kuuntelee, miten huono on, pitää kovasti rakentaa itseään, ettei ala pitää itseään huonona.

      Ja jos ihmisellä on masennusta (tuosta jatkuvasta haukkumisesta aiheutunutta tai muuten), päihdeongelma tms. ei jaksa "taistella" vaan alistuu ja alkaa tuntea itsensä vielä huonommaksi.

    • ammatitaitoa

      Ei kai lastensuojelun tehtävä ole saada kansalaisia toimintakyvyttömiksi? Vai onko?
      Avainasioita ovat rekrytointi, valvonta ja inhimillisyys. Ei pidä alkaa palvoa itseään esille tuovia, tilaa vieviä persoonia, vaikka heille varmasti olisi järjestöillä ja sijaishuollolla tilausta. On helpottavaa sossulle ja sijaishuoltoyksikölle, kun mahtipontinen sijaisvanhempi hoitaa yksin rajoittamiset yms. Ei tarvitse sossujen vaivautua - kun työtä on niin paljon.

      Metsään kuitenkin menee!

      • pahatkokemukset

        Eniten tunnen sijaisperheen ohella tulleeni kaltoin kohdelluksi sijaishuoltoyksikön johtajan taholta. Hän aina puolusti sijaisvanhemman vaikka minkälaista toivetta, oli halveksuva eikä kuunnellut koskaan. Hän itse oli kyllä mättämässä lapsia jatkuvasti ylipaikoille tuohon huonoon paikkaan. Toivottavasti johtaja on edes hieman muuttanut toimintatapojaan ja pystyy aidosti kohtaamaan lapsi aja ihmisiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3537
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1650
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe