Kokemuksia colliesta?

collieinto

Moi! Ollaan harkittu perheen kesken sileäkarvaisen collien hankintaa. Kertokaas kaikkia huomioon otettavia seikkoja juuri tässä koirarodussa. :) Ollaan toki otettu tietoa muualtakin, mutta just ruoankulutuksesta, liikunnantarpeesta yms melko arkisesta ois kiva tietää lisää. Kiitos jo etukäteen!!

5

1054

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Skcollie

      Liikunta on niin yksilöllistä, toiset aktiivisempia kun toiset. Sk collien omistajana, mielestäni koira tarvitsee lenkkeilyn lisäksi aivojumppaa, mutta välillä jos on ollut treeni taukoa niin hyvin ollaa pärjätty ilmankin, ei hypi seinille😊. Arki tämän kanssa on nii hienoa ja mukavaa. Voi ottaa mukaan paikkoihin ja käyttäytyy mahtavasti, mutta se tekee paljon miten koiran kouluttaa ja jo pentuna sosiaalistaminen on tärkeää. Suosittelen rotua paljon, mutta koulutus on se avain kaikkeen.😀

    • ex-lkcollienomistaja

      Jos perheessä on alle 13v. lapsia ei collie ole välttämättä paras rotuvaihtoehto. Jos kotona käy esim. lasten kavereita, ongelmia voi tulla (jotkut yksilöt ovat pidättyväisiä vieraita kohtaan ja lisäksi voi olla voimakas suojeluvietti). Varsinkin uros tarvitsee selvän osaavan koiriin perehtyneen johtajan ja se voi olla ns. "yhden ihmisen koira" (huono juttu perhekoiralla). Lk-collie tarvitsee hyvän peruskoulutuksen, eikä varsinkaan urosta voi suositella ensimmäiseksi koiraksi. Paimennusvietti voi olla voimakas ja voi tuoda ongelmia (haukkumista ja näykkimistä). Meillä esim. koiraa helposti haittasi lasten juokseminen (vaikka lapset juoksivat ulkona ja koira oli sisällä) ja vähän äänekkämpi leikkiminen. Myös ohi ajavat autot ja riista voi joillakin laukaista paimennusvietin. Jotkut yksilöt voivat olla salakavalia (arkoja, purevat varoittamatta). Meillä ulos lähdettäessä koira alkoi joka kerta kävellä rampata ympäri huoneistoa (oli ainakin minusta ärsyttävä piirre), jos ei joka kerta erikseen käskenyt istumaan tai maahan. Ja sitten se alkoi vinkua, kun ei voinut teputtaa. Meillä koira meni helposti kierroksille. Kiihtyi 0-100 niinkuin heti. Osan edellä mainituista saa toki kouluttamalla aisoihin, mutta vaatii paljon aikaa ja työtä. Colliet ovat usein huono vatsaisia. Menee helposti kuralle.

    • koirakinasuukotona

      Ei ole koiran vika, jos hermostuu vieraiden lasten tunkeutumisesta reviirilleen. Lasten kavereiden ramppaamista koiraperheessä kannattaa yleensäkin rajoittaa, kaiken rotuiset koirat kärsivät ja hermostuvat siitä. Ja niille omillekin kakaroille kannattaa hiukan opettaa, miten koiraperheessä käyttäydytään. Onko nyky kakaroiden ihan pakko juosta, riehua ja huutaa koko ajan!!! Koirakin on perheenjäsen ja kodin asukas.

      • ex-lkcollienomistaja

        Ei se koiran vika olekaan. Mutta on rotuja, jotka yleistettynä varmasti kestävät paremmin lapsiperheissä tapahtuvia "häiriötekijöitä", kuin collie. Niin miksi pitää ottaa collie tai joku muu ei niin hyvä perhekoirarotu, kun on keskimäärin parempiakin perhekoiraksi soveltuvia rotuja. Ei lapsista ole kovin mukavaa, kun ei kaverit voi tulla kotiin leikkimään. Aina pitää järjestää erikseen, että aikuinen vahtii jatkuvasti koiraa tai sulkee sen aitaukseen tai huoneeseen jne.. Mielestäni koira kai otetaan perheeseen että se toisi seuraa, iloa, turvallisuutta ja vähän vastuutakin jne.. Ei niinkään sen vuoksi, että sitä tarvitsee perheessä jatkuvasti vahtia ja pelätä ja stressata riskejä, milloin se ketäkin puree. Ainakin meidän lk-collie uros oli vaativa ja täysin vahdittava erityisesti vieraiden lasten kanssa. Siihen ei voinut luottaa, vaikka oli muuten hyvin tottelevainen. Vuosien aikana se näykkäisi kotona yhtä vierasta lasta, puri toista vierasta lasta (joutui tikattavaksi) ja lopulta kun (koiran ollessa 6v. ) lenkillä alkoi rähistä vastaan tulevien koirien kanssa (käyttäytyi yleensä hihnassa hyvin, mitä nyt parille urokselle joskus rähähti, jos ne aloitti), se puri täysin yllättäin ja lujaa aikuista oman perheenjäsentä käteen kaksi kertaa (taas tarvittiin tikkejä), eikä osoittanut mitään nolostumisen merkkejä (ei koskaan aiemmin ollut oman perheenjäsenten kanssa minkäänlaisia ongelmia). Mitään riskiä ei enään haluttu ottaa, että koira jotakin puree, saatikka oman perheen jäseniä. Se oli tässä! Koira lopetettiin heti seuraavana päivänä.

        Kyllä lasten normaaliin elämään kuuluu saada esim. ulkona juosta ja leikkiä, vaikka talossa asuisi kymmenen koiraa. Kyllä sitä littaa ja piilosta ym. ovat lapset leikkineet ennenkin, ja monet iloisesti vieläpä koirienkin kanssa. Ja luulempa että nyky-lapset juoksevat paljon vähemmän kuin ennen, kun on älypuhelimet, sometus, trampat, harrastukset jne. Mutta joo, tottakai lapsille on opetettava huomioimaan koira ja sen mukaiset käytöstavat ja todellakin olen samaa mieltä myös siinä, että koira on arvokas perheenjäsen, kunhan silläkin on perheeseen soveltuvat käytöstavat.

        Collieissa on varmasti hyviäkin yksilöitä perhekoiraksi ja on onni että saa sellaisen. Meille vaan sattui (ehkä collieksi poikkeuksellinen) kova, tempperamenttinen ja normaalia terävämpi collie, jolla oli vähän voimakkaampi suojeluvietti ja joka olisi ehkä paremmin loistanut yhden tai kahden aktiivisen aikuisen koiraharrastajan kanssa pk-harrastuksissa tms., kuin lapsiperheen koirana. En tiedä olisiko niin ollut vai oliko sillä mahdollisesti hermorakenteessa jotain häikkää, kun ei hyvät käyttökoiratkaan missään nimessä ainakaan omaa laumaa pure. Liikunnan puutteesta koira ei kärsinyt. Koira oli peruskoulutettu, erittäin tottelevainen ja kulki paljon lenkeillä vapaana.

        Minulla on aiempaa omistajakokemusta kahdesta muustakin keskikokoisesta/suuresta rodusta, joista toinen palveluskoirarotua (ei paimenkoiria, en viitsi tässä "mainostaa" muita rotuja, vaikka niistä onkin parempia kokemuksia) ja yhdestä keskikokoisesta sekarotuisesta (niiden kanssa ei koskaan ollut mitään tällaisia ongelmia) ja omalla kokemuksella voin sanoa, että ainakin meidän perheeseen lk-collie oli rotuvalintana väärä, enkä luonnollisesti koskaan enään harkitse sitä itselle (enkä muutakaan paimenkoirarotua), enkä voi kenellekään suositella (varsinkaan lapsiperheelle) collieta. Ja ainakin vielä tuntuu, ettei enään koskaan mitään koiraa. Luulin, että minulla tulee aina olemaan koira, mutta yksi collie teki perhe-elämästä vähitellen stressavaa ja turvatonta. Kuka haluaa lapsilleen sellaista elämää...


    • kokemuksiani

      Minulla on 7v uros, on ensimmäinen koirani. Lapsena aina haaveilin ja kitisin vanhemmilta mutta veljen allergian takia ei koira tullut kuitenkaan kysymykseenkään. Muutettuani omilleni hankin lk collien heti kun pystyin koska oli lapsena unelmarotuni.
      Tämä oma koirani on ainakin tosi helppo tapaus, tykkää lapsista tosi paljon. Ei hermostu vaikka lapset juoksevat ohi kiljuen kurkku suorana. Ei minkäänmoista vahtiviettiä. Pentuna yritti paimentaa pyöriä kun menivät ohi mutta puutuin siihen ja kouluttamalla se piirre saatiin kuriin, nykyisin ei enää sitä tee.
      Ei ole ollenkaan arka tai pidättyväinen vieraita ihmisiä tai tapauksia kohtaan. Ei myöskään paukkuarka.
      Tosi herkkämahainen kyllä on, pitää katsoa tarkkaan mitä syöttää ettei mene maha sekaisin. Tulee yleensä toimeen muiden koirien kanssa tosi hyvin, pienet mustat tosi karvaiset koirat saattaa saada pari murahdusta mikäli kuuluvat siihen kastiin koiria jotka riuhtovat hihnassa ja haukkuvat kaikki muut koirat, kävi semmoinen päälle koirani ollessani vielä pentu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe