Syrjintää yleisten hautausmaiden kappelien käytöss

EsaYlikoskelta

Hautaustoimilain mukaan Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien tai seurakuntayhtymien tulee ylläpitää yleisiä hautausmaita. Tämä katsotaan julkiseksi tehtäväksi, ja samalla valtion budjetista myönnetään Ev-lut. kirkolle tukea 114 miljoonaa euroa, josta valtaosa eli yli 100 miljoonaa euroa käytetään juuri hautausmaiden sekä niiden kappelien ja krematorioiden toiminnan tukemiseen.

Ev.-lut. kirkon seurakunnille säädettyyn hautausmaatoimintaan liittyy perusoikeusongelma ihmisten yhdenvertaisessa kohtelussa, sillä monilla seurakuntien tai seurakuntayhtymien hautausmailla niiden kappelien käyttömahdollisuuden myöntämisessä syrjitään vainajien omaisia uskonnollisen tai uskonnottoman vakaumuksen perusteella.

Seurakuntien hautausmaille haudataan myös uskonnottomia ja muita kirkkoon kuulumattomia vainajia. Hautausmailla on myös erityinen tunnustukseton alue. Hautaustoimilaissa lähtökohtana on vainajan vakaumuksen kunnioittaminen hautaamisessa.

Hautaamisen yhteydessä Suomessa pidetään kirkollisen siunauksen vaihtoehtona myös uskonnottomia saattotilaisuuksia. Tällaisiin siviiliseremonioihin on Suomessa jo varsin pitkät perinteet, ja siihen voi kuulua ei-kirkollinen puhe sekä uskonnotonta hautajaismusiikkia. Esimerkiksi uskonnottomien järjestöjen perustama Pro-Seremoniat tarjoaa puhuja- ja musiikkipalveluja siviiliseremonioihin.

Siunaustilaisuuksia ja uskonnottomia saattotilaisuuksia pidetään – tai pidettäisiin jos voitaisiin – tyypillisesti hautausmaiden kappeleissa, joista osa on samalla krematorion kappeleita. Kappelit kuuluvat luonnollisena osana seurakuntien hautausmaiden palvelurakenteeseen ja niiden käyttö on osana tavanomaista hautausseremonioiden kulkua niin tuhkauksiin liittyen ennen vainajan tuhkausta kuin arkkuhautauksissakin ennen vainajan haudalle viemistä.

Tällä hetkellä suuri osa seurakuntien hautausmaista ei myönnä kappelia uskonnottomiin saattotilaisuuksiin, vaan sitä saa käyttää vain papin toimittamisiin vainajan siunauksiin. Myös Kirkkohallitus on suosittanut kappelien käytön rajaamista hautauksissa vain uskonnollisiin siunaustilaisuuksiin. Toisaalta kuitenkin varsin monet seurakuntien hautausmaat myöntävät kappeleitaan mainittuihin uskonnottomiin siviiliseremonioihin.

Tilanne on tällä hetkellä hyvin epäyhdenvertainen, sattumanvarainen ja mielivaltainen. Esimerkiksi Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymä ja Hyvinkään seurakuntayhtymä myöntävät kappelia uskonnottomiin saattotilaisuuksiin, mutta Espoon ja Järvenpään seurakuntayhtymät eivät myönnä, Nastolan seurakunta myöntää, mutta Lahden seurakunta ei myönnä, Porin seurakuntayhtymä ei myönnä, vaikka kyseessä on krematorion kappeli, mutta Turun seurakuntayhtymä myöntää, ja niin edelleen.

59

477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EsaYlikoskelta

      Näin ollen uskonnotonta siviiliseremoniaa ennen tuhkausta ei voida toimittaa edes krematorion vieressä olevassa kappelissa samalla lailla kuin vainajan siunaamistilaisuutta. Kuitenkin kappelit ja krematoriot ovat osa näiden yleisten hautausmaiden toimintaa, ja seurakunnat käyttävät valtion tukea ja palvelumaksuja myös kappelien toimintaan.

      Voimassa oleva Kirkkohallituksen ohje vuodelta 2005 http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp3?open&cid=Content2DC589
      (yleiskirje 10/2005) KUSTANNUSTEN KOHDENTAMINEN SEURAKUNNISSA JA SEURAKUNTAYHTYMISSÄ http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/B872806E02B15DE1C225770B00430394/$FILE/Kustannusten kohdentaminen 01012009.pdf
      sanoo näin:

      "5.1.2. Hautausmaakiinteistöt
      Tehtäväalueelle hautausmaakiinteistöt kirjataan. siunauskappeleiden, krematorioiden, huoltorakennuksien ja muiden hautaamista palvelevien rakennusten sekä hautaustoimen koneiden ja kaluston tuotot ja kulut. Tehtäväalueelle hautausmaakiinteistöt kirjataan myös hautausmaan perustamisen ja peruskunnostuksen poistot ja sisäiset korkokulut sekä yleishoitoon liittyvät tuotot ja kulut. Hautausmaan yleishoidon kustannuksia ovat mm. alueen yleissiivous, sankarihautojen, vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkkien ja -hautojen hoitokulut sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden hautojen hoitokulut. Näitä hautausmaan yleishoidon kuluja ovat mm. palkat sosiaalikuluineen, vihermateriaalikulut, lannoitteet, kasvinsuojeluaineet, kasteluvesi, sähkö, työkoneiden käytöstä aiheutuvia kulut, jätehuolto, polttoaineet, voiteluaineet sekä huolto- ja korjauskulut. Tehtäväalueelle hautausmaakiinteistöt kirjataan myös sisäisinä vuokrakuluina kirkon käyttö siunaustilaisuuksiin. Tälle tehtäväalueelle kirjataan myös haudan lunastusmaksut, mahdolliset hautakivien myynnistä saadut tuotot ja muut hautausmaa-alueeseen liittyvät tuotot."


      Tässä uskonnottomien ja toisuskoisten syrjinnässä ei ole kyse mistään kirkon kapinoivista seurakunnista, vaan kysymys on Kirkkohallituksen antaman suosituksen yleisestä linjauksesta ja siten julkisoikeudellisen aseman saaneen Ev.-lut. kirkon kapinoinnista ihmisten yhdenvertaista kohtelua vastaan hautaustoimen yhteiskunnallisessa palvelutoiminnassa. Toisaalta kuitenkin monien seurakuntien ja seurakuntayhtymien hautausmaiden toteuttama uskonnottomien saattotilaisuuksien salliminen kappeleissaan kertoo, että tuollainen uskontoon ja vakaumukseen perustuva syrjintä voidaan hyvin käytännössä lopettaa.

      • Suomeksi: Evlut tilinpäätösyhteenveto ei erittele kuluja, jotka johtuvat lakisääteisestä velvollisuudesta niistä kuluista, jotka eivät johdu. Siis hautausmaan haravointi ja kappelin maalaus niputetaan yhteen, mutta velvollisuus on tarjota hautapaikka vaan ei kappelia.


    • Kuudes

      Toivottavasti tästä syrjinnästä tehdään hakemus yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle.

      • EsaYlikoskelta

        On tehty jo.


      • Kiittäen
        EsaYlikoskelta kirjoitti:

        On tehty jo.

        Oikein!


      • EsaYlikoskelta kirjoitti:

        On tehty jo.

        Linkkiä?


      • Tekijält
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Linkkiä?

        Avauksessa.


      • EsaYlikoskelta

        Käsittelyaika on 5-9 kuukautta.


      • EsaYlikoskelta
        EsaYlikoskelta kirjoitti:

        On tehty jo.

        Eipä ole vielä tullut vastausta. Asiaa kuitenkin on valmisteltu ja käsiteltäneen täysistunnossa.


    • Tässä on kolme eri asiaa. Ensinnäkin on kulujen kohdistaminen. Toinen on se, onko nykyinen valtionkirkkojärjestelmä vakaa. Kolmas on sitten tämä yhdenvertaisuus ja mielekkyyskysymys.

      Kappelit ovat käytännössä kiinteä osa hautausmaata. Todellista "kytkykauppaa" verrattuna esimerkiksi kännykkäliittymiin. Sille ei tietysti voi mitään, ei toimi vuokrata kappeli Espoosta ja haudata Vaasaan.

      • Sanonp

        Myös vaihtelevat käytännöt mielivaltaa.


    • Tarpeeen

      Joku proti kirkon syrjintätoimintaan.

    • Lukija.huom
    • Lukija.lis
    • Sanonp

      Syrjintää on ollut myös muun muassa Lahdessa...

      • Lukija.huom

      • Sanonp
        Lukija.huom kirjoitti:

        ESS:n jutussa kiinnitetään huomiota asiaan: http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2388092

        Kirkko toimii häikäilemättömästi. Jossain toisaalla yrittää esiintyä "hyvän tekijänä'" kaikille...


    • Sanonp

      Vapaa-ajattelijain hautausmaita tulisi tulea julkisin varoin.

    • Lukija.huom
      • Kattooo

        Tätä pitää selvittää tarkemmin.


    • Kysynp

      Paljonko Ylikoski sai kirkolta palkkiota ketjun avauksesta?

    • Sanonp

      Sote-alueet mukaan palveluihin.

    • sanonp

      Joku proti tähän. Ja iso remontti.

      • Kysynp

        Mitä sanoo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta?


      • Lukuje.huom
        Kysynp kirjoitti:

        Mitä sanoo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta?

        Päätös tullee pian.


    • Lukija.huom

      Uudet krematoriot ja tunnustuksettomat seremoniatilat uusien sote-alueiden hoitoon.

      • Vapari-humanisti

        Aloitetta kehiin!


    • Kirkko ei syrji yhtään ketään, vaan uskonnottomat syrjivät itse itseään. Heillä on sama mahdollisuus kuulua kirkkoon kuin muillakin ihmisillä ja saada siten samat palvelut kuin muutkin kirkkoon kuuluvat.
      Kysymys on suunnilleen sama kuin jos joku kieltäytyy ostamasta junalippua ja syyttää sitten VR:ää siitä, että häntä syrjitään, kun ei pääse matkustamaan junalla.

      • Japp3rvokk1

        Luitko lainkaan aloitusta?


      • Mark: Parempi vertauskuva olisi että junalipun voisi saada ostettua vain kävelemällä 50 metriä käsillään samalla kuin on pukeutunut narripukuun keskellä Helsinkiä.

        Mielenkiintoisesti, sinun päättelytavastasi voi johtaa myös sen että olisi täysin oikeutettua (eikä syrjintää) tarjota palveluja vain ihmisille jotka eivät usko jumaluuksiin, koska kuka tahansahan voi olla ateisti.


    • "Luitko lainkaan aloitusta? "

      Kyllä luin ja sen perusteella kirjoitin kommenttini.

      • Kylläst

        Uskovaisten käsitys tulee esiin. Alkaa kyllästätyttää.


    • Kuudes

      Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta pitäytyi syrjivään hautaustoimilakiin ja syrjätti yhdenvertaisuusperiaatteen soveltamisen eli syrjinnän kieltämisen.

      • hiiefkoo

        Lautakunnan jäsenillä ei ole samanlaista rohkeutta kuin Helsingin hovioikeudella, joka vapautti totaalikieltäytyjän käräjäoikeuden langettamasta vankeustuomiosta, koska laki on syrjivä, koska se vapauttaa Jehovat kokonaan asevelvollisuudesta, siis myös siviilipalveluksesta.

        Hovioikeus siis päätti tietoisesti olla noudattamatta lakia, joka on ilmiselvästi syrjivä. Muut, syrjinnän kieltävät lait, menevät edelle, kuten pitääkin. Mikäli lain kirjaimen kirjaimellinen tulkinta johtaa kohtuuttomuuksiin, on lain väistyttävä, ja järjen voitettava.


      • Luk.lis

        Tilanne hyvä saada julkiseen keskusteluun.


      • Humanistisest

        Tämän syrjinnän työstäminen sopii pääsiäisen aikaan.


    • Lukija.huom

      Vallitseva hautajaiskulttuuri menee niin, että kirkollisella puolella on ensin siunaustilaisuus (kappelissa ja sitten mahdollinen hautaan lasku) ja sitten muistotilaisuus (esim. ravintolassa) ja uskonnottomalla puolella niin, että ensin on jäähyväis-/saattotilaisuus, jossa vainaja on arkussa, ja sen jälkeen muistotilaisuus. Siviilihautajaisiin saa uskonnottomia hautajaispuhujia.

      Missä uskonnottoman jäähyväis-/saattotilaisuuden ennen hautaan laskua tai tuhkausta voi pitää, onkin sitten kinkkisempi kysymys. Helsingissä selvin vaihtoehto on Hietaniemen tunnustukseton krematorion kappeli.

      Seurakuntien hautausmaiden osalta tilanne onkin erikoinen, vaikka hautaustoimilailla seurakuntien hautausmaat on monopolisoitu ns. yleisiksi hautausmaiksi, joihin kirkko saa yli 100 miljoonaa euroa valtion budjettirahoitusta.

      Kirkkohallituksen ohje on, että kappeleita ei luovutettaisi ilman pappia pidettäviin ei-uskonnollisiin jäähyväis-/saattotilaisuuksiin. Tätä noudatetaankin kymmenillä tai sadoilla seurakuntien hautausmailla. Toisaalta kuitenkin tiettävästi ainakin Helsingin (Malmin) ja Vantaan (Honkanummi) sekä Tampereen ja Turun seurakuntien hautausmaiden kappeleita on sallittu käyttää ei-uskonnollisiin hautaustilaisuuksiin.

      Espoo, Järvenpää, Lahti, Pori, Jyväskylä jne. sekä monet pienempien kuntien seurakuntien hautausmaat eivät kappelia luovuteta ei-uskonnollisiin tilaisuuksiin. Tämä tilanne asettaa uskonnottomat ihmiset eriarvoiseen asemaan ns. yleisten hautausmaiden käyttäjinä, vaikka he ovat kuitenkin maksaneet veroja, joilla näitä ns. yleisiä hautausmaita ylläpidetään.

      Kun krematointi eli tuhkaus sekä arkkuhautapaikat ovat pääasiallisesti ns. yleisillä hautausmailla, jäähyväisyys-/saattotilaisuutta on hankalaa järjestää hautausmaan ulkopuolella. Sen sijaan hautajaisten jälkimmäisen osan eli muistotilaisuuden paikan osalta ei siviilihautajaisissa ole ongelmia.

      Niinpä arkkuhautauksen jäähyväis-/saattotilaisuus saatetaan pitää ulkona, siis haudalla ennen hautaan laskua. Näin on laitettu "pakanat pakkaseen" tai sateen tai helteen alle. Ei kovin yhdenvertaista ns. yleisillä hautausmailla? Jos vainaja on tarkoitus krematoida eli tuhkata, perinteisen siviiliseremonian järjestäminen ennen tuhkausta onkin todella kipeä paikka. Monissa kunnissa sopivaa vaihtoehtoista vuokrattavaa tilaa ei juuri ole tarjolla. Osa uskonnottomista päätyy - yleensä joutuu päätymään - siihen, että hautajaisseremonia toimitetaan tuhkauurnan tai tuhkan hautaamisen tai tuhkan sirottelun yhteydessä.

      Tuhkan loppusijoitus on kuitenkin aivan eri asia kuin hautajaisseremonia. Yhä useamman vainajan tuhka haudataan tai sirotellaan hautausmaiden ulkopuolelle - maa- tai vesialueen omistajan luvalla. Kotkalaisista vainajista jo 10 % päätyy tuhkauksen jälkeen mereen. Hautausmaiden merkitys vähenee vähitellen. Kysymys hautajaisseremoniapaikasta on kuitenkin eri, sillä vaikka tuhka olisin tarkoitus laskea mereen, yleensä halutaan kuitenkin järjestää hautajaisseremonia ennen vainajan tuhkausta.

    • Sekulaarist

      Hautaustoimen tukemiseen liittyy sellainen ikävä piirre, että vaikka hautaustoimilaki on säätänyt seurakuntien hautausmaat ns. yleisiksi hautausmaiksi, laki mahdollistaa uskonnottomien syrjinnän siten, että pakanat pannaan pakkaseen ja sateeseen tai ulos hautausmaan alueeelta, jos haluavat pitää jäähyväis-/saattotilaisuuden, jossa vainaja on vielä arkussa. Kirkkohallituksen suositus on, että kappeleita ei luovuteta ei-uskonnollisiin, ilman pappia pidettäviin tilaisuuksiin. Uskonnotttomat ovat kuitenkin osalllistuneet vuosikymmeniä yritysten kirkolllisveron, sitten yhteisöveron ja nyt budjettirahoituksen kautta seurakuntien hautausmaiden, kappeleiden ja krematorioiden rakentamiseen ja ylläpitoon. Hautausmaatoimintaan on liittynyt myös kirjanpidolllista kikkailua kulujen kohdentamisen kanssa.

    • Vapaa-ajattelijallta

      Tähän asiaan pitää palata!

    • Näink

      "Ei tupata, jos ei tykätä."

    • antivaparinnumero.666

      Eihän vapaa-ajattelijoidenkaan hautausmailla vallitse vapaus, silti odottavat sitä kirkolta.

      • Sekulaarist

        Hautaustoimilain mukaan kirkon seurakuntien hautausmaiden pitäisi olla ns. yleisiä hautausmaita. Valtio rahoittaa yli 100 miljoonalla eurolla, noin 20 euroa/kuntalainen (riippumatta kuntalaisten kirkkoon kuuluvuudesta). Helsingin seurakuntayhtymä saa siis yli 10 miljoonaa euroa.

        Vapaa-ajattelijain hautausmaat eivät ole yleisiä, vaan yksityisiä uskonnottomia hautausmaita, joita ei ole tuettu valtion toimesta. Käsittääkseni ei juutalaisella hautausmaallakaan ole mitä tahansa merkkejä.


      • antivaparinnumero.666
        Sekulaarist kirjoitti:

        Hautaustoimilain mukaan kirkon seurakuntien hautausmaiden pitäisi olla ns. yleisiä hautausmaita. Valtio rahoittaa yli 100 miljoonalla eurolla, noin 20 euroa/kuntalainen (riippumatta kuntalaisten kirkkoon kuuluvuudesta). Helsingin seurakuntayhtymä saa siis yli 10 miljoonaa euroa.

        Vapaa-ajattelijain hautausmaat eivät ole yleisiä, vaan yksityisiä uskonnottomia hautausmaita, joita ei ole tuettu valtion toimesta. Käsittääkseni ei juutalaisella hautausmaallakaan ole mitä tahansa merkkejä.

        Vertaat siis avapaa-ajattelua uskontoon. Toisaalta tämä selittää sen miksi vapaa-ajattelijain hautauspalvelut eivät ole yleistyneet, ne eivät vastaa uskonnonvapauslain vaatimuksia.
        Minun mielestäni te ette voi siirtää vastuuta omasta toiminnasta osoittamalla sormella toisia.


      • Japp3rvokk1
        antivaparinnumero.666 kirjoitti:

        Vertaat siis avapaa-ajattelua uskontoon. Toisaalta tämä selittää sen miksi vapaa-ajattelijain hautauspalvelut eivät ole yleistyneet, ne eivät vastaa uskonnonvapauslain vaatimuksia.
        Minun mielestäni te ette voi siirtää vastuuta omasta toiminnasta osoittamalla sormella toisia.

        Yksityisesti rahoitetulla hautausmaalla saa olla mitä rajoituksia tahansa. Käväisin viime vuosituhannen puolella silloisen seurustelukumppanini kanssa Helsingin juutalaisella hautausmaalla ja peitimme päämme, koska portin kyltissä toivottiin niin. Minusta on hoopoa kuvitella, että joku pilvenlongalta tuijotteleva partaukko pahastuisi paljaista päälaeista, mutta sen lauluja laulat, jonka leipää syöt.

        Julkisilla, verovaroin rahoitetulla, hautausmailla pitäisi olla samat oikeudet kaikilla, mutta tämä ei nykyisellään toteudu. Epätasa-arvoiseen kohteluun peräti yllytetään verorahoille person kirkon hallinnon taholta. Kuinka he kehtaavat?


      • antivaparinnumero.666
        Japp3rvokk1 kirjoitti:

        Yksityisesti rahoitetulla hautausmaalla saa olla mitä rajoituksia tahansa. Käväisin viime vuosituhannen puolella silloisen seurustelukumppanini kanssa Helsingin juutalaisella hautausmaalla ja peitimme päämme, koska portin kyltissä toivottiin niin. Minusta on hoopoa kuvitella, että joku pilvenlongalta tuijotteleva partaukko pahastuisi paljaista päälaeista, mutta sen lauluja laulat, jonka leipää syöt.

        Julkisilla, verovaroin rahoitetulla, hautausmailla pitäisi olla samat oikeudet kaikilla, mutta tämä ei nykyisellään toteudu. Epätasa-arvoiseen kohteluun peräti yllytetään verorahoille person kirkon hallinnon taholta. Kuinka he kehtaavat?

        Eli jos te saisitte sen , mitä se oli 100 M€? rahoitusta valtiolta, te hoitaisitte hautaustoimen ja sallisitte kaikenlaisen uskonnollisen tai uskonnottoman symboliikan hautajaisissa ja hautakivissä?


      • Sekulaarist
        antivaparinnumero.666 kirjoitti:

        Eli jos te saisitte sen , mitä se oli 100 M€? rahoitusta valtiolta, te hoitaisitte hautaustoimen ja sallisitte kaikenlaisen uskonnollisen tai uskonnottoman symboliikan hautajaisissa ja hautakivissä?

        Jos hautausmaa toimisi hollain alueella ns. yleisenä hautausmaana, sallisi.


    • Vapaasyrjintä

      Onko vaparien hautuumaalla kappeli tai vastaava, jossa kristitty kirkkoon kuulumaton voidaan haudata hänen vakaumuksen mukaisesti? Vai syrjittekö uskonnon perusteella?

      • OnhanSeNäin

        Saiskohan tähän muuten vastausta. Uskovaiset pakotetaan hautaanlaskutilaisuudessa kuuntelmaan vasemmistolaista uskonnottomuuspaskaa, ihan samalla tavalla kuin änkyrävassari joutuu kuuntelemaan kappelissa parit uskishöpinät. Mutta- kunnan hautuumaa ON vapaamielisempi kuin vaparien.


      • OnhanSeNäin kirjoitti:

        Saiskohan tähän muuten vastausta. Uskovaiset pakotetaan hautaanlaskutilaisuudessa kuuntelmaan vasemmistolaista uskonnottomuuspaskaa, ihan samalla tavalla kuin änkyrävassari joutuu kuuntelemaan kappelissa parit uskishöpinät. Mutta- kunnan hautuumaa ON vapaamielisempi kuin vaparien.

        Montako uskonnotonta hautapuhetta olet kuunnellut?


      • hhohoh
        OnhanSeNäin kirjoitti:

        Saiskohan tähän muuten vastausta. Uskovaiset pakotetaan hautaanlaskutilaisuudessa kuuntelmaan vasemmistolaista uskonnottomuuspaskaa, ihan samalla tavalla kuin änkyrävassari joutuu kuuntelemaan kappelissa parit uskishöpinät. Mutta- kunnan hautuumaa ON vapaamielisempi kuin vaparien.

        uja mihin kunnallisiin hautusmihin viittaat?
        Monellako olet käynyt toteamassa että ovat vapaamielisempiä kuin vaparien hautausmaat?


      • Sekulaarist
        OnhanSeNäin kirjoitti:

        Saiskohan tähän muuten vastausta. Uskovaiset pakotetaan hautaanlaskutilaisuudessa kuuntelmaan vasemmistolaista uskonnottomuuspaskaa, ihan samalla tavalla kuin änkyrävassari joutuu kuuntelemaan kappelissa parit uskishöpinät. Mutta- kunnan hautuumaa ON vapaamielisempi kuin vaparien.

        Kysymys on vainajan vakaumuksen kunnioittamisesta.


      • Hoituuko

        Vainaja kirkkoon kuulumaton kristitty joka haluaa kuoppaantua vaparien hautuumaalle, risti ja enkeli hautakiveen. Hoituuko?


      • Hoituuko kirjoitti:

        Vainaja kirkkoon kuulumaton kristitty joka haluaa kuoppaantua vaparien hautuumaalle, risti ja enkeli hautakiveen. Hoituuko?

        Mielikuvani mukaan useimmilla hoituu. Liitto ei päätä tuollaista asiaa, se on yhdistysten asia.


    • EiTykätä

      Yhä useammat valitsevat tuhkan hautaamisen tai sirottelun kirkon hautausmaiden ulkopuolelle. Ei tupata jossei tykätä.

    • Sanonp

      Tämä ei ole mikään ikuisuuskysymys!?

    • Luk.lis

      Tämä hautaustoimen ongelma esille myös hallitusohjelmaneuvotteluihin.

    • Anonyymi

      Tämä hallituspuolueille tiedoksi. Huomioon otettavaksi. Hautaustoimilain toimivuus tarkasteluun.

    • Anonyymi

      Hautustoimilaki syyniin seuraavalla hallituskaudella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1476
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1265
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1194
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe