Psykologi ihmisenä ja etiikka

laiturinnokah

Luin internetistä mielenkiintoista Hanna Markukselan blogikirjoitusta.

http://blogit.iltalehti.fi/hanna-markuksela/2012/03/24/voiko-auttaja-olla-itsekin-ihminen/

Siinä tuodaan rohkeasti esiin mahdollisuus myös psykologin omista mielenterveys ongelmista ja persoonallisista tavoista jne. Kirjoituksessa ne on kuitenkin nostettu sankarimaiseen asemaan ja ajattelussa edelleen korostuu psykologin lähtökohtaisesta oletetusta paremmuudesta kanssaihmisiä kohtaan.

tehdään mieluummin tällaista loogista päättelyä.

Auttaja = ihminen. Voimme todeta, että auttaja on ihminen, mutta kuten muut toteamukset, se on tehtävä neutraalisti ilman ilmaan jätettyä leijuvaa kuormaa siitä, että psykologilta odotetaan vähemmän, kuin "keskiverto" terveeltä ihmiseltä.

Yhtälö ei ole niin yksiselitteinen, kuin äkkiä näyttäisi. Jotta termien välille voi laittaa yhtäläisyysmerkin, on toistakin termiä arvioitava sille asetettujen faktojen ja oletusten valossa. Auttaja on jotakin, joka voi tehdä hyvää ja kirjaimellisesti auttaa jossakin asiassa, tilanteessa. Jos hypoteettisesti oletamme, että psykologin mielenterveys ongelmat liittyvät esimerkiksi persoonan puolelle, emme välttämättä voi todeta pahoja tahallisia tekoja enää sallituiksi sillä, että psykologi on ihminen, auttaja on ihminen -yhtälöpyörittelyllä.

Olen elänyt ja hengittänyt tilannetta, jossa psykologi toteaa tulevansa sovittuun paikkaan hieman myöhässä "heti kun saa tuuppastua viimeisen pihalle". Varmasti asiakkaalle tilanne on näyttänyt siltä, että psykologi ystävällisesti tapittaa ja ymmärtää ja jollain tavalla välittäisi. Vaikka samalla miettii muualla odottavaa kumppania ja laskee minuutteja mielessään. Usein tästä veloitetaan jopa satoja euroja. Jos tämä teatteri osuu ja uppoaa ja asiakas saa siitä hyötyä, tuskin moraaliselle pohdinnalle lienee tarvetta. Jotkut voivat kuitenkin tämän teatterin aistia ja se on omiaan aiheuttamaan merkittäviäkin epäselvyyksiä.

Kännissä on tehty musteläiskätestiä ja yliopiston tiloissa harrastettu seksiä. Kumppanille voi myös kertoa nimiä ja muita tietoja luottamuksella, mutta miten niiden tietojen käy, kun parisuhde päättyy, vaikka eihän niin pitänyt käydä? Erikoinen kohahdus varmasti kuuluisi, jos nämäkin tiedot jonnekin päätyisi. Nämä vain yksittäisinä esimerkkeinä. Ihanaa, että psykologi on ihminen ja ihanaa, että sellaisiin (millaisiin?) voi joskus törmätä, vaikka suinkaan ei olisi käynneistä kysymys.

7

164

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei.välttämättä.teatteria

      "Olen elänyt ja hengittänyt tilannetta, jossa psykologi toteaa tulevansa sovittuun paikkaan hieman myöhässä "heti kun saa tuuppastua viimeisen pihalle". Varmasti asiakkaalle tilanne on näyttänyt siltä, että psykologi ystävällisesti tapittaa ja ymmärtää ja jollain tavalla välittäisi. "

      Huomautettakoon, että tuossakin tilanteessa psykologi hyvinkin voi välittää. Ensinnäkin tuollaisen ilmaisun käyttäminen ei välttämättä kerro välinpitämättömyydestä tai halveksunnasta asiakasta kohtaan. Tärkeämpi pointti on se, että empatia ja ammatillinen omistautuminen tyypillisesti löytyvät asiakastilanteessa vaikka kyynisemmät ajatukset ja tuntemukset pääsisivätkin välillä valloille. Joskus vähän huonompana päivänä saattaa toivoa, että päivän viimeinen asiakas peruisi aikansa, mutta kyllä asiakkaan asiat yleensä alkavat ihan aidosti kiinnostamaan kun hän astuu ovesta sisään. Muuten aloituksessa on kyllä paljon asiaa.

    • laiturinnokah

      Niin tuossa siteerauksessa tietenkin vaikutti oletuksena kaikki muu, mikä taustalla oli ja miten puhui tästä "kylähullusta". Mutta ajatuksen ymmärsin, tuossahan tuo inhimillisyyden vaatimus näyttäysi toteutuvan. Ei missään muussakaan ammatissa vaadita, että on täydestä sydämestä joka sekunti jokaisen ihmisen tarinaa mielessään elämässä. Ehkä se on kokonaisuus joka ratkaisee? Joka pitäisi asettaa noiden mainittujen yhtälöiden yhtäläisyysmerkin oikealle puolelle, ja tarkastella sitten, mitä pitäisi laittaa vasemmalle puolelle, että jäädään plussalle?

      Onko se ylipäätään välittäminen ja mitä se sisältää? Samanlaista välittämistä, mikä on jossain kirjassa tai psykologin päässä määritelty oikeaksi vai tilannesidonnaista? Tätä pyörittelyä jos jatkaisi, pääsisi mielenkiintoiseen dilemmaan siitä, missä menee hyväksikäytön ja hyväntekemisen raja silloin, kun käytetään mieleen vaikuttavia keinoja heti toiseen kanssaihmiseen, joka on vasta kohdattu. Tällöin rakentuu ja pidetään yllä epätasapainoista asetelmaa kahden henkilön välillä, mutta mitä jos kummallakaan ei ole käytössä liituja suuntaviivojen piirtämiseen.

      Olisiko ollut suotuisampaa asettaa tavoitteita yksin ja pyrkiä niihin vaihtoehtoisin keinoin? Ihan vaikka oikeaan teatteriin menemällä. Tällöin, jos esitys on perärei'ästä, voidaan silti saavuttaa sopivassa seurassa onnistunut kokonaisuus ja asetettu tavoite, esim parempimieli. Voidaan keskustella, miksi esitys oli sieltä ja oliko siinä kuitenkin hetkensä. Joka tapauksessa nauttia seuralaisen teatterikontekstiin sopivasta kostyymistä. Verrattain, jos terapiaistunto on samasta osoitteesta, tästä ei voi puhua terapeutin kanssa, koska mainittu kuvitteellinen ja todellinen valta-asetelma ja illuusio. Seuraukset näillä on luonnollisesti aivan eri svääreistä.

      Raha näyttelee näissä näytelmissä isoa roolia. Vaikka moraalin laidalla ja sen tuolla puolen keikaroiville se voi tehdä kipeää, myös ongelmakohdista on pystyttävä puhumaan, eikä jatkamaan kuin jokin mieleenvaikuttava toiminta ylipäätään ikinä voisi olla varmaksi valmista.

      Minulla on monta kokemusta aiheesta arjesta ja palveluiden ostosta. Taustani on myös jokseenkin monipuolinen, joten moni ehkä tulee yllättymään, että aion (huvikseni) opiskella psykologian maisteriksi töiden ohessa, vaikka olenkin toisella alalla. Ajattelin jo näillä kokemuksilla, että 60 noppaa aihepiiriä riittää vallan mainiosti, mutta kyllähän se kannattaa katsoa, mitä tuolla koulutuksella on annettavaa. Muuttaako tutkintopaperi moraaliani johonkin suuntaan, tekeekö se minusta paremman ihmisen ja tapahtuuko se itselleni, muille vai alanko vertaamaan itseäni muihin noilla mainituilla oletuksilla?

      Itse rukouksissani toivon voimia muuttaa asioita jotka ovat väärin, hyväksyä ne joita en voi muuttaa ja kykyä erottaa nämä toisistaan. Siinä olisi psykologiankin alalle ihan hyvää pohdittavaa.

      Jäätelö sulaa ----->

    • Etiikkaketti

      Joku sopii toiselle, joku toinen toiselle. Sun teksti on aika diippiä :D

    • hohhoijaataas

      Tarinointia joka ei välttämättä liity todellisuuteen. Ota huomioon, että sillä psykologi-ihmisellä saattaa olla myös huumorintajua. Töissä ollessa on myös tapana käyttää vähän erilaista puhetta ja jopa mustaa huumoria. Se ei vielä sinänsä suoranaisesti viittaa mielenterveyshäiriöihin.

      • Laiturinnokah

        Laitan tänne hiukan todellisuuspohjaa näytille sitten kun on ajankohtaista.

        Tuo teksti ei viitannut yhteen henkilöön eikä varsinkaan tähän kommentin esittäjään. Mielenterveys asiat tuli ihan eri kontekstissa esiin. Lukisitko tekstini uudelleen jos vaikka ymmärtäisit siinä viitataan blogiin ja useisiin asioihin, en jaksa sitä toistaa.

        Tämän kommentin esittäjällä ei ole mielenterveysongelmia, terävä kieli ainoastaan ja erilainen ajattelutapa kuin omani. Yleisenä esimerkkinä psykologin omasta persoonasta ja palasta sen näkyvyydestä.

        Ja yleisesti, Tottakai voi huumoria tehdä sairaista ihmisistä. Oma kysymyksensä on, kenen mielestä se on hauskaa, missä asemassa suotavaa ja kuinka vahingollista kenellekin. Se liittyy taas tähän eettiseen keskusteluun. Hohhoijaa joo että osa ei ymmärrä asiayhteyksiä.

        Nuo sisällöttömät juupas eipäs kimpaannukset halvaannuttavat keskustelun. Jos osallistut eettiseen keskusteluun juupas eipäs -tyylillä, kannattaa katsoa edes edelliset kommentit, mitä ne yksinkertaisimmillaan sisältävät ja yrittää siihen vastata.


      • hohhoijaataas

        Itse et ymmärrä, ettei kyseessä ollut mitään henkilökohtaista, vaan ihan vaan itseä koskeva heitto. Jostakin syystä otat asiat hyvin henkilökohtaisesti. Ota myös muut huomioon, niin voit suhtautua asioihin hieman rauhallisemmin.


      • Laiturinnokah

        mistä heitosta puhutaan? Otan tietääkseni muut huomioon aika hyvinkin. Missä kohtaa en? :) Ota asioista selvää ja kysy mitä toinen tarkoittaa niin sinun ei tarvihe mustavalkoisia totuuksia heitellä ensikommenttina ja toista loukkaavalla tavalla.

        Ymmärrän kyllä, että on huumoria psykologeilla ja varsin vitsikkäitä ja muutenkin lystikkäitä naisia joukossa. Ilolla nimenomaan muistelen joka suunnasta :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4080
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3942
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      608
      3835
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      18
      2588
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2425
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      338
      2048
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2032
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1879
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1559
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1402
    Aihe