Samojedille kaveri

Vinkidinkki

Meillä on tällä hetkellä samojedi uros jolle ollaan parin vuoden päästä katsomassa kaveria mutta jo nyt pähkäilen rodun kanssa. Tämä poju tulee kaikkien kanssa toimeen ja rakastaa seuraa mut mietinkin sitä tulevaa koiraa joka sopeutuisi tämän leikkeihin ja meidän arkeen.
Tällä hetkellä varteenotettavinmat rodut ovat olleet Husky, Bordercollie ja Saksanpaimenkoira (tai valkoinen paimenkoira). Eli aika erilaisia rotuja. Toista samojedia emme ota sillä haluan kokemuksia uusista roduista.
Tällä hetkellä omat mietteet näistä roduista hankaa näissä asioissa:
Husky on äänekäs (teen etätöitä paljon kotona ja olisi hankalaa jos toinen höpöttää siinä :)) ja ymmärtääkseni vähän miellyttämisen halua (nykyinen koira on jo tarpeeksi itsepäinen , etten tiedä kun niitä olisi kaksi). Olisi kumminkin varmasti sopivin sosiaalisuutensa vuoksi meidän sammarille.
Bordercollie puolestaan vaikuttaisi käytäntöä vielä kokematta helpoimmalta ratkaisulta sen nokkelan oppimisen kannalta, mutta olen lukenut etteivät ole hirveän sosiaalisia muiden koirien kanssa? Toki tottuisi varmaan laumaelämään kun tulee siihen pennusta asti..
Jotenkin kumminkin kaipaisin turvaa joten vahtikoiran viettiä omaava Saksanpaimenkoira voisi olla kiva hyvän oppimisenkin kannalta mutta mietin myös sen sosiaalista puolta muiden koirien kanssa sekä isoa kokoa.
Valkoinen paimenkoira olisi kiva mutta olen lukenut että se on sairastava joten en tiedä uskallanko ottaa sitä riskiä.
Mitäs suosittelisitte?

5

303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sivustaseuraajan

      Mihin tarkoitukseen koria tulisi? Millaista aktivointia koira saa, harrastatteko mitään ja mikä on asumismuoto?

      Mistäköhän olet roduista lukenut.. Husky ei ole mikään huvikseen "höpöttelijä", pääasiassa tulee muiden koirien kanssa toimeen muttei välttämättä samaa sukupuolta olevien. Kaipaa paljon fyysistä tekemistä ja mielellään vetolajeja.
      Bordercollie tulee pääasiallisesti toimeen muiden koirien kanssa, myös amaa sukupuolta olevien. Piamenviettiä löytyy, kaipaa paljon aivotyöskentelyä pääkopan väsyttämiseksi.
      Saksanpaimenen ja valkkarin kanssa sama homma kuin huskyllä, eivät välttämättä tule toimeen samaa sukupuolta olevien kanssa. Valkkareiden hermorakenteissa paljon vikaa (arkoja ja pelkoagreja koiria), saksanpaimenkoirien fyysisen terveyden kanssa saa olla tarkka. Molemmat vaativat paljon liikuntaa ja aivotyöskentelyä.

    • eiikinäenäävahtia

      Ootko miettinyt suomenlapinkoiraa, tai saksalaisia pystykorvia?
      Ne olis saman tyyppisiä, niin sopeutuisivat varmasti hyvin keskenään.

      Turvaa ei koirista kannata hakea, se yleensä päättyy omaan näppäryyteensä.Kun se vahtivietti ottaakin liiaksi vallan, ja koira puree/napsii omia lapsia, tai vahingossa yllättäen pihaan ilmestynyttä kaveria.Ei ole muuten kivaa omistaa vahtiviettistä koiraa, jota on koko ajan itse vahdittava vahinkojen varalta.Ettei se vaan käy puremassa ketään, karkaa pihasta , hihnasta tai ovista.Se on raskasta, kun sitä tekee yli kymmenen vuotta, päivästä toiseen.Paljon huolta, ja likipiti tilanteita.Kaikki vahtiviettiset rodut, ei kouluttamallakaan hyväksy vieraita, ja sitten onkin siinä vahtimista omistajalla, ettei vahinkoja käy.Remmirähjäksi jos lisäksi heittäytyy, niin eipä muuten lenkkeilystäkään kauheasti itse osaa enää nauttia...

    • Vinkidinkki

      Kiitos vastauksista! Asutaan tällä hetkellä omakotitalossa mutta koiria ollut kerrostaloissakin aikoinaan eikä siinä mitään ihmeellisempää ole eli en näe tuolla merkitystä koirarotuun. Toki haukkuminen pitää kitkeä ettei rasita naapureita.
      Koira tulee meidän joukkoon iloiseen eikä pihakoiraksi. Emme ole kiinnostuneita kauneuskilpailusta mutta eräilystä kylläkin joten metsästyskoira ei oikein nappaa.
      Ja unohtui sanoa että etsimme isoa koiraa juurikin tuon eräilyn vuoksi jotta jaksaa liikkua ja muutenkin isot koirat on itselle enemmän mieleen.
      Lapinkoira olisi muuten kiva mutta semmoinen jo ollut ja tosiaan nyt olisi kiva saada uusi kokemus uudesta rodusta. Lisäksi kokemuksia löytyy jo lapukasta ja pitkäkarvaisesta colliesta.

    • Vinkidinkki

      Sen voisin vielä sanoa että kiinnostuin myös Beuaceronista ja Australiankelpiestä mutta niistä löytyi niin vähän infoa pentueista että saatavuus on varmaan Suomesta hankala.

    • Lapinkultauni

      Peruskoira? Sehän on eurasier tai lapinkoira :)
      Lappalainen omaa tilannetajua eli vahtii ja puolustaa tarvittaessa - muutoin on lauman jatkona. Uroksilla voi esiintyä pöhinää,ja kovuutta vaan ei ota sitä pentueen kovinta kotikoiraksi niin pärjää mainiosti. Viisas jotenka oppii helposti hyvät sekä huonot tavat. Tämän kanssa pystyy harrastamaan suht monipuolisesti leviämättä kuitenkaan vapaista.

      Lapparissa on kaikki kohdillaan ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4042
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2348
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2056
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      96
      1719
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1327
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1307
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1262
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe